Şimdi Ara

Peltier ile Klima projesi,

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
17
Cevap
2
Favori
3.946
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Merhaba Arkadaşlar hem elektroniğe merakımdan hemde aracımda klima olmamasından dolayı araştırma yaparken bu devre elemanına rastladım, ilk defa gördüğüm öğrendiğim bir devre elemanı,

Adamlar bu kadarcık levha ile aldığı verime bakın, kaç volt verildiğini bilmiyorum ama doğru akım istiyor, internette 18v ile 80watt çektiğini yazan olmuş sadece bunu gördüm, muhtemelen 14v 6amp yetecektir diye düşünüyorum.

aracın içerisindeki kalorifer ruzgarı yönlendiriciyi söktüğümde bu radyatörü sığdırabileceğim kadar alan var,

Bu devre elemınının iki tarafına sıvı soğutmalı bilgisayarlarda kullanılan işlemciye takılan bakır plakayı bağlayarak, ısınan tarafını boru ile aracın dışındaki radyatörde devirdayım yaptırmak, soğuyan bölüm ile de aracın içindeki mini radyatörün içerisindeki suyu devirdayım yaptırarak aracı soğutmayı planlıyorum,

Araştırmalarıma göre bilgisayara bağlayarak radyatör değil sadece aliminyum levha ile ısıyı 6c dereceye kadar düşürebilenler gördüm, bilgisayarda kullanıldığına göre 12v yeterli geriye kaç watt çekiyor bunu öğrenmem lazım,

ve ben bu peltierin soğutmasını kontrol edebilmem lazım, en azından 4 5 kademede ayarlayabilmem lazım,

Önerileriniz nedir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi yhackup -- 12 Haziran 2015; 17:52:36 >

• Öncelikle kolay gelsin...
    Peltieri kullananlar bilgisayara bağladılarsa, büyük ihtimal masaüstü bilgisayarların güç kaynağına bağlamışlardır. 18 v 80 watt ise çektiği akım=80/18 yani 4.4 amper.
    Arabaya takacaksanız 12 voltluk alın, aküye bağlarsınız. Arabayı soğutabilmesi için yüksek wattlı gerekebilir. Araştırırsanız ısı kontrol devreleri bulabilirsiniz.
  • quote:

Orijinalden alıntı: e_m_r_e-97

Öncelikle kolay gelsin...
    Peltieri kullananlar bilgisayara bağladılarsa, büyük ihtimal masaüstü bilgisayarların güç kaynağına bağlamışlardır. 18 v 80 watt ise çektiği akım=80/18 yani 4.4 amper.
    Arabaya takacaksanız 12 voltluk alın, aküye bağlarsınız. Arabayı soğutabilmesi için yüksek wattlı gerekebilir. Araştırırsanız ısı kontrol devreleri bulabilirsiniz.

4 amper gayet iyi bir tüketim bence zira benim oto teybinin kendisi ortalama seste 3 amper çekiyor karşıaştırınca normal gibi zaten araç çalışırken 14.1v üretiyor

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • ısınan suyu aracın dışında soğutmanız gerekiyor, peltier biraz hassastır diye biliyorum. tamamlayana kadar biraz peltier harcayabilirsiniz. uzun bi süre önce internette bu işe soyunanlar vardı biraz araştırma yapın para harcamadan önce
  • alifuat_a A kullanıcısına yanıt
    evet bende aracın önüne bir radyatör koymayı planlıyorum, soğutmak için şu an bilgi toplamaya devam ediyorum.
  • öncelikle denemelerinizde başarılar dilerim ama daha önce peltier ile soğutma yapmaya çalışmış biri olarak beklentilerinizi çok üst seviyede tutmamanızı tavsiye edebilirim.
    Kendi tecrübelerime göre peltierin ısıtma konusunda daha başarılı bir eleman olduğunu düşünüyorum.
    Ben kapıları kapalı bir dolabın içini soğutmayı başaramadım. Bir arabanın içini soğutabileceğini de sanmıyorum.
    Hele ki bir klima etkisi alabieceğinizi hiç düşünmeyin bile, ancak beklentiniz hava akımında bir serinlikse işinize yarayabilir.

eğer daha performanslı bir çözüm arıyorsanız, ekteki linki inceleyiniz. size farklı bir fikir verebilir.
    www.elektropazar.com
    12-24 Volt Soğutucu, Buzdolabı Kompresörleri ELEKTROPAZAR Tel:212-254 11 68
    http://www.elektropazar.com/ekovat.htm

• SelcAdmirer S kullanıcısına yanıt
    Çok performansa gerek yok, araç içini 22-25 dereceye kadar düşürebilsem yeterli bana, şu an ofisimdeki klimayı 26c de çalıştırdığımda üşüyüp kapatıroyum.
    linkteki şey malesef çok büyük aracımda bunu sığdırabileceğim bir alan yok belki parçalayarak kısmi kısmi bir yerlere monte edilebilir,

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi yhackup -- 13 Haziran 2015; 11:50:12 >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Akü ile ısıtıcı yapmak
    16 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • ben peltier ile mini buzdolabı yaptım içeri kısmı yalıtım köpüğü ve alüminyum köpük ile kapladım minimum 10 dereceye inebildim ama kapağı tam kapanmıyordu sistemin birde 12 volt yerine 10 volt 3 amper verdim yani hevesini kırmak gibi olmasın çok ahım şahım bi verimi yok
  • Güzel fikir.

Dikkat etmen geren gidip de düşük watt peltier alma yaptığın iş hiç bi işe yaramaz yoksa.

http://tr.aliexpress.com/item/1pcs-lot-X-Free-shipping-TEC1-12715-TEC-1-12715-136-8W-12V-15-4V-15A/1949920543.html

linkteki 137 watt lık bir peltier. ısınan tarafı araba radyatörüne bağlayacağından sıkıntı olmaz.

http://tr.aliexpress.com/item/peltier-generator-peltier-element-TEC1-12730-Current-30A-Power-360W-high-power-cooling-piece-thermoelectric-cooler/778657652.html

bu da tam 360 watt, bu deheşet işte !

tda..

senin sıkıntın da bu yüzden. büyük ihtimal sende 12706 vardır. 57 watt gücündedir ve pek verimi olmaz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi yucelnet -- 14 Haziran 2015; 0:06:40 >

• 360w çok yüksek aracın çalışırken 13.5v ürettiğini düşünürsek 26amp yapıyor çok fazla araç için

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • araç klimaları 1-2 hp diye biliyorum. onlar bile yeterli degil. camı açıp serinlemek daha faydalı olacaktır.
  • 50 tane bağlarsanız belki soğutabilir. tabi üç beş tane akü takviyesi ile beraber . peltierler mini seyyar buzdolabı içindir . araba yaşam kabini gibi mini soğutucu buzdolaplarına kıyaslarsak belki 50 tane aracınızı belki soğutur.

hayalinizi bozmıyayım ama boşa harcanmış zaman ve para hanenize zarar olarak yazılacaktır.
  • quote:

Orijinalden alıntı: elektürükçü

50 tane bağlarsanız belki soğutabilir. tabi üç beş tane akü takviyesi ile beraber . peltierler mini seyyar buzdolabı içindir . araba yaşam kabini gibi mini soğutucu buzdolaplarına kıyaslarsak belki 50 tane aracınızı belki soğutur.

hayalinizi bozmıyayım ama boşa harcanmış zaman ve para hanenize zarar olarak yazılacaktır.

Öneriniz nedir.
  • özür dilerim ,alaycı uslup gibi anlamayın sakın ,araca sonradan kompresörlü klima takılmayacağı gibi . aracınızı klimalı bir araç satın alarak değiştirebilirsiniz .
    20 -25 yıl önce evde sizin düşüncenize benzer bir şey yaptım 4 tane peltier ile denedim . 500 w transformatör ve 4 tane paralel bağlı 5Amp diotlarda DC akım yarattım , peltierin ısınan diğer yüzeyinin soğuması için aluminyum havalandırma borusuna fan , soğuk havayı gerekli alana vermesi için ayrı fan vs vs derken deli para harcayıp sonu hüsranla biten peltier devrem olmuştu .

Ki o zamanlar bu kadar ucuz değildi peltier
  • quote:

Orijinalden alıntı: elektürükçü

özür dilerim ,alaycı uslup gibi anlamayın sakın ,araca sonradan kompresörlü klima takılmayacağı gibi . aracınızı klimalı bir araç satın alarak değiştirebilirsiniz .
    20 -25 yıl önce evde sizin düşüncenize benzer bir şey yaptım 4 tane peltier ile denedim . 500 w transformatör ve 4 tane paralel bağlı 5Amp diotlarda DC akım yarattım , peltierin ısınan diğer yüzeyinin soğuması için aluminyum havalandırma borusuna fan , soğuk havayı gerekli alana vermesi için ayrı fan vs vs derken deli para harcayıp sonu hüsranla biten peltier devrem olmuştu .

Ki o zamanlar bu kadar ucuz değildi peltier

Benim araç için opsiyonel zaten hazır kitler 1500TL dolaylarında ama o kadar para vermeden serinlemek istiyorum

• 1500 TL çok fazla değil , çıkmacıdan belki yarı fiyatına temin edersiniz . gazı ,montaj işciliği derken 300-500 Tl öyle gider .
    asla gazlı kompresörün verdiği serinlemeyi başka sistemden alamazsınız .
  • peltier bu gibi kullanımlar için prototipten ileriye gidemiyor çok verimsiz. işlemci soğutma vb. olabilir belki ancak o da işin fantezisi bence. hevesinizi kırmak istemem ama peltierler gerçekten kullanılmaya şu anda pek müsait değiller. ısı yayıldığı zaman farkedilemeyecek seviyeye iniyor ama hobi amaçlıysa yapabilirsiniz tabi ki
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.