Yarbay
05 Eylül 2014
Tarihinde Katıldı
Takip Ettikleri
38 üye
Görüntülenme
Toplam: 853 (Bu ay: 23)
Gönderileri



Gençliğimizde imrendiğimiz fakat bir araba parası istedikleri bu cihazlara sahip olmak şimdi yine bütçemizi zorlasada daha kolay .özellikle şu son 5 senede kıymete bindi ,neredeyse en çok değer kazanan yatırım aracı oldu , alım satım yapmam ama piyasayı azda olsa takip ederim , yok böyle bir kazanç !. 40 senelik cihazlar neredeyse altın oldu .
cihazın nesi var ?.
Dostumuz patlama sesleri geliyor diye şikayette problem bildirdi ,sıra gelince ameliyat masama aldım , Kulaklık bağlıyken patlama sesi duymadım ben ,fakat çıkışlara yük binince arada şiddetli çatırtılar geliyor . Bu başka bir şey . klasik patlamaya sebep arıza değil . yazmayacağım sebebini , bazı ustalar bu arızayı bulmak adına komple ReCap yapıyor ,sonu hüsran , elimde bir tane Pioneer SX 980 var ,patlama sesi sebebiyle ne kadar elektrolitik varsa çin malı olanla değişmiş .Sonuç Yine patlama var :P
Konumuza dönecek olursak fotoğraflarda görüldüğü üzere akla aykırı işlem yapılmış bir tane filitre kondansatör 12000 uF sökülüp yerine 6800 uF altınada 470 uF ilave edilmiş . Hımmmm züpper fikir
çıkış power transistörler orijinal fakat sürücüler değişmiş , bu cihaz bence 2 ayrı tamirci görmüş en azından biri yurtdışı diğeri Güzel yurdumdan . yurtdışı tamiratlar sonradan değiştirilen ama orijinal transistörler , fakat tam karşılıkları değil .
Tüm plaketleri söktüm ,
zarar görebilecek elemanları vakumlu havya ile söktüm , plaketin yollarına zarar vermeden ,genelde vakum kullanmaz bazı arkadaşlar yüksek ısı ve elemanı sökerken bakır yol kopuverir :(
sonra yıkadım ,evet yıkadım , Bal gibide yıkanır .Tüm restorasyoncular bunu yapar . daha sonra izopropil alkol ile inatçı kirleri söktüm attım .
başladım tek tek ölçüm yapmaya . fotoğrafta görüldüğü üzere bir dünya toleransını kaybetmiş veya kaybetmeye yakın elemanı çöpe atmak üzere söktüm ,zaten elektrolitikler değişişiyor ,Audio sınıfı Nichiconla .
Filitre kondansatörler hani 3 tane abi yanında erkek kardeşi gibi duran , tamamını söküp yerine 15000 uF Nichicon Gold tune getirtdim , gelirken gümrükçü amcalar koliyi açarken maket bıçağını derin sallamış ,tekinin façasını bozmuş , ama çok dikkatli bakınca anlaşılıyor . Ah Ahh .
diğer kompenantlarda yurtdışından siparişle geldi , koca koca filitre kondansatöre verdiğim paraya acımıyorum helali hoş olsunda bana en çok koyan Phono katında difrensiyel transistörlere bağlı 2200 uf 16V Non Polar ufacık kondansatöre verdiğim para canımı yaktı . ammaaa bu kondansatör manyak önem arzediyor . çok markada bu kapasitede Non polar yok . ne var ? . eski Black Gate markası vardı , en baba markaydı . sonra bıraktılar işi . o firmayı satın alan kişiler bu fabrikada Kaisei markası adı altında Audio note üretiyor , çok da kaliteli hani , fiyatlar manyak pahalı . bu kondansatörlerin teki çıplak fiyatı yani nakliye +gümrük hariç yaklaşık 12 sterlin . Vışşş :)
Phono katında sorun vardı ,inanılmaz dip gürültüsü , tamam vasat amplifikatörlerde bu bir derece normal 1,5- 5mV arası olan iğneden gelen sinyal dış parazitlere çok açıktır ,elinizi yaklaştırınca bile ciddi gürültü kapar ama bu fazla . devre üzerindeki sonradan değişmiş olan tüm transistörler i değiştirdim difrensiyel girişli transistörleri muadil bularak bir ton transistör içinden match ederek buldum ve montajını yaptım.
aluminyum soğutucuyu söküp temizledim , power transistörleri temizleyip tekrar termal macun koyarak montajını yaptım . driver transistörler yeni teknoloji düşük gürültülü MJE serisi ile yeniledim . Power Supply katında olan transistörler yine MJE serisi ile yenilendi , üzerindekiler kavrulmuş ,akım kazançları oldukça düşmüştü , pioneer klasiği supply katında SK34 Fet ler en sorun çıkartan elemandır ,bunları kontrol ettim , garip ki gayet başarılı durumdalar yerine monte ettim 4 tanesinide .sigortaları seramik olanla değiştirdim . Tüm switchleri söküp içini açıp özel sülosyonlu ilaça yatırdım 2 saat sonra fırça darbesiyle tüm oksit atılmış oldu ,tekrar düzgünce montajını yapıp tüm elemanları lehimlediğim gümüş alaşımlı lehimle montajladım . lehim deyip geçmeyin . Lehim çok önemli ,lehim yapmayı bilmek ayrı bir konu ,bazı elemanlar bilirim çok şahit oldum , lehimi havyaya alarak sonra lehimlenecek yere değdirir , aradan geçen zaman içinde lehimin özelliği bozulur içinde bulunan flux yok olur yüksek ısıdan , havyanızın ısısını çok iyi ayarlamalısınız ,aşırı ısı lehimi yakar hatta devre elemanını bozar , düşük ısı lehimin istenen kıvama gelmesine engel olur hatta lehimlenecek elemanların iyi bağlantı yapılmamış olur .
lehim sonrası etrafındaki flux atığınıda temizlemek zorundasınız .
bu amplifikatörün bir parçası eksik ! .
Phono katının üzerinde işaretle belirttiğim saç galvaniz parça yok , Eee nooolçek ki diyebilirsiniz , bu parça faraday kafesi görevini görüyor , dışarıdan gelecek osilasyonları şaseden aldığı güçle bertaraf etmeye çalışıyor . bu parçayı bulamayız . ne yaptım , 1mm bakır levhadan faraday kafesi yaptım . ciddi fark ediyor olup olmaması arasında . aslında bu Rıaa katı yani phono katı yanlış konumlandırılmış , girişe yakın olması tavsiye edilir 9800 de öyleydi bunda önde . arada blendajlı kablo ile hat çekilmiş , kablo ne kadar kalite olmuş olsa bile ben bu tasarımı sevmedim kardeşim . 8800 yakışmamış
tüm potansiyometreleri söküp temizledim ,cızırtı pıtırtı yok :)
zaten Noble marka potansiyometreyi takdir ederim , hafif cızırtıda bu bitmiş deyip yerine başka bir şey takan usta 40 yıl yatsın hasta Yazık ..
Driver kartında bias diotların biri açık devre olmuştu onu değiştirdim , ,cihazı dağıtmadan önce bias ayarına bakmadım , olası bias harikaydı


Bir kanaldan az ses geliyordu , Röle daha önce sökülmüş !!!.
kontakları eğilmiş
ölçtüğümde Ooooooo resmen Kohm değerler var iki kontakda da .
yerine yeni röle monte ettim .
RÖLE TEMİZLENMEZ . ZIMPARA HİÇ SÜRÜLMEZ !!!.
2 gün önce seri ampul ile verdim elektürüğü ,

sorun yok ,ilk açılışta 4 tane 15000uF kondansatörleri doyurmak için seri ampul parlak yandı sonra loş hale geldi .
4 tane ölçü aleti 2 si DC Offset 2 si Bias için .
sağ kanalda sorun yok tamam ,Dc offset ilk anda ayarlanacak önem arzeden ayar , kaçırdınızmı çıkışları bile yakabilirisniz .
sol tarafı 0 V almaya calışıyorum ,oynuyor .
120 mV arasıra zıplayıp tekrar 0 -10 mV seviyesine geliyor sonra tekrar zıplıyor .
Eeee ölçü aleti ile ölçmüştükkkk .
Ölçü aleti içindeki ölçüm gerilimi 3 volt veya 9 volt :) devre üzerinde ne var simetrik 48 v
Yaaaaa :)
ölçü aletine fazla güvenme .
şematik digramda baktığım zaman driver katındaki Dc offset bölümünde difrensiyel transistörlere bağlı 2 tane 6,2v zener diode var bu diode ların anotlarında olması gereken voltaj 0
biz ne okuyoruz 1,5 -2,5 arası salaınım yapıyor . %99 sebep bu .
söktüm ,tekrar ölçtüm zenerleri . ölçü aleti sağlam gösteriyor
yerine fairchild marka olanla değiştirdim ikisinide .
Üfff fıstık , milim oynamıyor 0V üzerinde asılı kaldı . demekki neymiş ölçü aleti ile ölçtüm vallah bilah sağlamdı usta demek yok .
şematik üzerindeki voltajları karşılaştırıyorsan doğru yoldasın .
2 gündür çalıştırıyorum . canım çekiyor phono canım çekiyor Teyp dinliyorum ,kafam bozuluyor radyo dinliyorum , daha daha kafam bozuluyor Cd dinliyorum .
plaketleri koruyucu cilasını atıyorum kurumasını bekliyorum ,daha sonra tekrar Bias 70 mV görüp Dc Offset i 0 olduğunu görüp kapağını kapatıyorum . ve son fotoğraflarını sizlerle paylaşıyorum .
Pioneer SA9800 amplifikatör
döneminde oldukça sükse yapmış , öğrencilik yıllarımda tesadüf eseri gördüğümde kedinin ciğere baktığı gibi baktığım
amplifikatör , daha önce elimden çok 9800 geçti , genel sorunu hoparlörden patlama sesleri gelmesi veya supply katındaki klasik besleme gerilimi problemi .
benim ameliyat masama yatma özgeçmişi şöyle , anlatılan ..önceleri ara ara ses kesiliyor tekrar geliyordu belli zaman aralıklarda .
daha sonra hiç ses çıkmamaya başladı , ara ara kontrol ettiğimde vu meter yani floresan ışıklarınında tamamen söndüğü .
Cihaz sırasını bekleyip masaya yattığında narkoz vermeme bile gerek yoktu , ölmüş . ses yok ışık yok .
önce regüle katından başladım , regüle diotlar sağlam filitre kondansatörler inanılmaz derecede hiç yıpranmamış ,bazen güzel süprizler yapıyor böyle .
daha sonra supply katında klasik arızasını bildiğim Sk34 Fet leri söktüm bingo :) fetlerin biri gitmiş , yurtdışından getirdiğim toshiba SK34 lerle yeniledim , daha sonra 4 tane güç transistörlerinin kazançlarını beğenmedim ,onlarıda MJE serisi ile yeniledim , elektrolitik kondansatörler biri özellikle taş direnç yanında durmaktan kararmış , ölçtüğümde kurumuş Vloss tavan yapmıştı ,değiştirdim ve ısı kalkanı yanmaz makaron ile sardım . 5 adet sigortaları ısıya dirençli seramik sigorta ile yeniledim olması gereken hızda ve amperde tabiki !.
bir iki To 92 transistörü de beğenmedim yerine yenisini koydum , supply katı tamam dı .
sıra driver kartlarına geldi . driver kartlarında 1 er metal oksit dirençler değişti ,tabiki elektrolitik kondansatörler değişti tamamı Audio sınıfı olarak kimi Nichicon fine gold !!!.
tüm dual dıf transistörler ölçüldü ,match durumu devam ediyor mu ona baktım . sağlam (y) .
Phono katı bir muazzam , dönemine göre oldukça iyi hatta pekiyi . çifter dual dıfrensiyel fet ve transistörlerle donatılmış ,üst sınıf kaliteli kondansatörler mevcut . tamamı gözden geçti ,yeterlilik testinden başarıyla . gofret komitatör sökülüp ilaçlı sıvıya yatırıp temizlendikten sonra dikkatlice montajını yaptım , artık kontaklar daha temiz iletkenliği konusunda şüphem yok . bu phono katı ve ön yükseltici EQ katındaki dıf tranasistörlerin düzgün ayar yapılması gerekir aksi takdirde istenmeyen salınım sesleri ve dip ses olasıdır , service manual test point noktalarında 0 volt veya 0.2 mV toleredir der . o kadar yanii ince iştir :)
daha sonra ön panele bağlı onlarca potansiyometre ve switchlerin bulunduğu plaketlere geldi sıra .
dikkatlice temizlikleri bakımlarını yaptıktan sonra Vu metre kartınıda aynı şekilde temizliğini değişimlerini yaptım .
koruma devresi kartı üzerinde gereken tüm elemanların değişimi ile birlikte koruma rölesini söktüm ,röleyi genelde değiştirim ama yinede bakayım dedim ,Ouuvv 2,5 Kohm hatta 120K ohmları bile görür oldum . röle bitmiş . yeni omron röle ile değişimini gerçekleştirdim .
Power transistörler MT200 kılıf o dönemler çok kullandıkları kılıf şekli
tümünü incelerken sağ kanalın tek bir transistörü özellikle akım kazancı normal de giriş voltajı yerlerde sürünüyor ,sesin ara ara gitmesinin bir sebebi röle olduğu gibi bu başrol oyuncusu ,aynısı yok ,dünyada yok ! çünkü fujitsi firması üretmiyor ,Ebay da dolu :)
Ebay ı bilirim !.
yurtdışında ciddi satıcı firmaları araştırırken bir blog dikkatimi çekti ,usta MJL serisi transistör koymuş , transistör yeni nesil ve günümüzde çok kaliteli cihazlarda kullanılmakta . Database karşılaştırmasına bakarken gerçekten tek rakipsiz alternatif bu .menşei belli olmayan replika kullanmaktansa orijinal transistör muadili kullanmayı yeğlerim .
şimdi en önemli kısma gelelim , kural der ki , çıkış katında transistörlerin teki arıza yapmışsa o çıkış katının tamamının transistörlerini değiştirmeniz gerekir veee diğer kanalında değişmesi doğru yapılacak bir işlemdir . Daha az önce arkadaşımız soruyor ,kanalın birinde BD diğeri 2N .var tamirci değiştirmiş Normaldir be canım kardeşim :)
cihazı tamamladım , seri ampul bağlayarak elektriği verdim .
neden seri ampul !.
ampul 150 watt . eğer ki, amplifikatörde yolunda gitmeyen bir şey varsa kısa devre gibi amplifikatör devreyi tamamlayıp ampulun parlak ışık vermesine sebep olacaktır , ilk açılışta parlak yanması normaldir . boş olan elektrolitik kondansatörler dolana kadar yüksek akım çeker , bu süre kondansatörün kapasite değerine göre uzun veya kısa olabilir ,normal sağlıklı bir cihazda ilk önce parlak daha sonra dimmer takmışsınız gibi loş ışık verir ,amplifikatörün gücüne göre ışık lümeni değişir .
neyse sorun yok ampul loş yanıyor . ama bir dakika florasan vu metre ışıkları yok !.
Noooldu buna ya . Ufuk kardeşim yanmıyor dediğinde ben bunu supply katından olduğunu düşünmüştüm ,
vu metre ile uğraşmadan önce hayati önem taşıyan iki kanalın Dc Offset ayarının 0 Volta getirilmesi şartdır ,hemde ivedilikle !.:)
daha sonra Sukunet akımı dediğimiz Bias ayarı , 2 kanalda test pointlerde max 70mV ayarladıktan sonra uzunca süre stabil olduğuna kanaat getirmeniz ,hatta cihazı kapatıp tekrar açmanız gerekli zaman içinde sinyal yokken çıkışta yük bağlıyken yine aynı değeri görmeniz ve bu durumda seçili şebeke voltajı değerinin olması gerekende olup olmadığını kontrol etmeniz gerekir ,
Her şey fıstık , daha sonra ön yükseltici EQ katındaki dıf transistörlerin offsetlerini 0Volt getirdim , ve phono katındaki dıflerde öyle . onlarda 0Volt . tüm işlemler tamam olduktan sonra verdim sinyali . 1Khz de 29.5V AC akımı çıkışta gördüm bu ne demek basit hesapla tek kanal 8 ohm kukla direnç üzerinde 105 watt veriyor ,üretici ne diyor 100 watt . demekki doğru yoldayız .
gelelim Vu metreye , voltajlar tamam , 45V AC voltajı transformatörle 2x2.2 V düşürüyor yaklaşık 4,5v ile floresan filemanını besliyorsun . Eee bu da normal 4,4 V görüyorum .
ızgara voltajı anod voltajı normal .
yüzdük yüzdük kuyruğuna geldik işe bak :(
internet araştırmam sonucu çok sık karşılaşılan bir problem 9800 için , daha öncekiler böyle değildi . yaşlandıkça yıllar geçtikçe :)
Ne yapabiliriz ,dünyada herkes yanıp yıkılıyor , led takan bile var :P :D Yok artık ..
Eskiden televizyon tüplerini sahibi eğer tüp değiştirecek parası yoksa çok garantili olmasada şoklama adını verdiğimiz yöntemle elektron ızgaraları üstünde bulunan birikimi sökmek için filaman voltajını çok az artırıp ızgaralara normalden %50 fazla Ac vererek üzerindeki oksiti atmasını sağlardık .
Ne kaybederiz , zaten ölü . Ebay da bulsan bile acaba nasıl ,ve bu kadar aç çıkma floresan bekleyen varken sana denk gelirmi satın almak !.
denemeye karar verdim .
ve yarım saat filaman voltajını 6 V AC yaparak harici kaynaktan , 43V olan ızgara voltajını 70 volt anlık temaslar sağlayarak bitirdim , ya oldu veya zaten ölüydü kurtaramadık .
eski haline getirip amplinin On düğmesine bastım
Vallahi oldu :)
tamam süper değil ,ama okunuyor . ne kadar daha gider bilemem ama kötü değil . gerçekten çok mutlu oldum .
Bu gün uzunca süre plak ve tuner dinledim , ısı normal makul seviyelerde ses ile soğutucu aluminyumlar 37-40 derece arası , herşey çok normal , bir hafta kalsın ara ara çalıştırayım ,sorun çıkmazsa ,Ufuk kardeşimiz cihazın ölüsünü diri olarak teslim almaya gelir artık .Güle güle can sağlığı ile kullansın .










sansui nin çok sükse yapmış bir receiverı 2x85 watt gücü ile eşsiz tonlaması ile beni mest eden modellerinden ,aynısı bende olduğundan ayrı bir sempatim vardır .
cihaz müşterimden bana geldiğinde driver katı eksik yerine Türk malı bir sıradan ampli devresi yerleştirilmişti , daha önce tamire verilmiş cihazın onarımını yapan veya yapmak isteyen usta demiyeyim kişi çıkış transistörlerini bile yanlış koymuş ,çalıştıramamış haliyle yerine başka ampli devresi koyup güzelim cihazı heba etmiş.
üzerindeki orijinal driver kartı yok .
sahibi adam et diye verdi .
yurtdışından boş plaket getirerek işe koyuldum ,üzerindeki gerekli tüm elemanlar yurtdışından sipariş edilerek montaj işlemine başladım .takman karbon dirençler ,Fairchild transistörler diotlar silmic 2 ve muse kondansatörler , olması gereken kalitede tüm elemanlar .
drive katı wbt gümüş alaşım lehimle montajı bittikten sonra receiverın katledilmiş kabloları ve kalkmış devre yollarını tamamladım . besleme kondansatörleri Nichicon super through yerini aldı .
Bu kondansatörler hızlı tepki vermesiyle ünlüdür , bas seslerde doygun uzamayan baslarla ünlenmiştir .
diğer tüm plaketler elden geçirerek A-Z ye restore edilmiştir . yaklaşık 4 aylık bir çalışma sonucunda müşterimin tam istediği gibi çok uzun yıllar hizmet edecek hale gelmiştir.
güle güle can sağlığı ile kullansınlar .












Sansui nin güzel ses veren amplifikatörlerinden ,Müşterim cihazı teslim ettiğinde restore için anlaştık
sesini çok beğendiğini uzun yıllar bu amplifikatörü kullanacağından emin olarak ,onlarca cihaz denedikten sonra Sansui nin sesine hayran kaldığını söyledi .
Tüm elektrolitikler değişti ,kuplajların bir kısmı değerlerini yitirmişti onlarda ölçüm sırasında belli olarak yenileri monte edildi , tüm switchler ,potansiyometreler temizlendi , Driver katındaki difrensiyel transistörler ömürlerini tamamlamış dc offset salınım yapıyordu ,iki kanalında dif leri değişti , Besleme katındaki 15000 uF 63 V Nichicon super through kondansatör yerine uyum sağladı . hoparlör koruma rölesi ,zener diotlar ,seramik sigortalar yenilendi
sonuçta uzun yıllar hizmet edecek gayet kaliteli bir amplifikatör olarak geri geldi .
güle güle can sağlığı ile kullansınlar .
Cihaz Tamirden geldiği gibi !!! bana geldi .
Evet bir tamirciye verilip devamında bana teslim edildi, şikayet hoparlörden patlama sesleri gelmesi , tamirciden bir ay kaldıktan sonra tamam yaptık diyerek teslim sonrası müşteri evinde seslerin daha sık olmasından dolayı olmadığını üztelik yaptık deyip parasını alan tamirciye tekrar teslim etmeyip bana geldi .
iş bilmemezlik ile birlikte yaptık diye üzerine vernik sprey sıkıp sanki üzerinde çalışılmış gibi iş yapılmış .
sorun belli akım kazancını kaybetmiş transistör arızası .
Cihaz için restorasyon üzerine anlaştık .
komple sökülüp kirli yüzey üzerine sıkılan verni,ğin temizlenmesi uzun ve yorucu zaman aldı , gerekli olan tüm devre elemanları değişerek ,sorunsuz halde kullanabileceği bir amplifikatör sahibi oldu .
cihazı teslim aldıktan sonra fotoğraf göndermiş müşterim , İnanılmaz güzel sesler duyduğunu ,çok memnun olduğunu dile getirdi güle güle kullansınlar . zaman bulup anı yakaladığım bazı fotoğraflar .

Cihaz Müşterimden geldiğinde sesi soluğı çıkmıyordu , daha önce bir tamirciye gitmiş , müşteriye teslim edilmiş ,çok kısa süre sonra arıza yapmış.
benim ameliyathaneye teslim edildi .
cihazı söktüğümde cihaz orijinal olmayan devre elemanları direnç yanmasından kaynaklı plakette yanma durumları ve transistörler replika olduğunu ilk tespitte şahit oldum .
söktükçe hayretler içinde kaldım .
bias akımını ayarlayan sv04 varistor diyot yerine 1N4007 konmuş , 3.3 zener yerine 6.1 v zener konmuştu ,
herşeyi söktüm
yurtdışından kaliteli direnç ve kondansatör ayrıca transistörleri getirdim .
emiter dirençler Ommite marka düşük gürültülü olanını seçtim diğer dirençler Takman marka Karbon olanını seçtim , bu iki dirençte sesinin eski haline gelmesinde rol alacak önemli elamanlardı .
kötü bir lehim ile yapılmış bağlantıları temizledim , kondansatörlerin şase bakırına tel lehimlemiş onıuda söktüm ,doğru olan işlem olan direk lehim ile montajını yaptım bu amplide 4 tane 22000 uf filitre kondansatör var power katını besleyen , driver katında 6 tane dev 4700 uf 80 v filitre kondansatör mevcut .
konsandatörler idare eder. bazı ufak tefek kondansatörlerin tolerans ve kaçak akımları yükselmişti Elna silmic ıı ile değiştirdim .
tüm bu işllemlerden sonra stabil çalışan sağlıklı bir amplifikatör oldu .
8 ohm yükte stereo 200 watt verebilen bu canavar 1 ohm yükte mono 600 watt gibi inanılmaz güçe sahip .
2-3 gün testlerden sonra sahibine teslim ettim ,güle güle kullansınlar .

Müşteriden gelen ses canavarı Monster lakaplı 8 Ohm da 270 Watt RMS güç
Pioneer ın Receiverlarının en tepe noktası 35 kg ağırlığı ile efsane . yapısı duruşu ile işte ben buyum der gibi .

cihaz da sorun phono switchlarinin temassızlığı , çıtırtılar kesilmeler olmaktaydı , ayrıca fabrika ayarlarının doğru olup olmamasının incelenmesi için bana teslim edildi .
phono switchlere ulaşmak için ön panel ve 2 plaketi sökmek gerekti, daha sonra plaketine ulaşınca switchlri söküp temizleyerek eski sağlıklı haline geri döndürdüm .
Offset ayarı 50 ve 55 mV DC arasında duruyordu , O V DC ayarlayarak bu ayarda sorunsuz halloldu .
Bias ayarı sol kanalda 35 mV sağ kanalda 26 mV du , test point uçlarından ölçümle bu ayarları 30 mV da sabitledim .
genel bir bakım sonrası ön panel temizliği gösterge ışıklarının temizliği ardından bakım ve onarım tamamlanmış oldu
Güle güle kullansınlar ..
Malatyadan bir arkadaşım istanbulda bulduğu TEAC teybi almamı rica etti , gittim teslim aldım ,teyp uzun süre yatmış , çalışmıyor ,muhtemelen lastik sorunu
açtığımda 2 adet lastiğin çürümüş olduğu zift gibi kasnağa yapıştığını gördüm , öyle kötüdür ki , ele ,oraya buraya bulaştımı otur temizle . bir ara yere düşümüş bir parça terlikle farkında olmadan ezmişim ,terlik felaket ,alkol ile bez terlik altı silip yer ovaladık
uygun ebatta lastik yok ,uzunluk varda genişlik yok olanlar 7mm ,olması gereken 5mm , oturduk düzgünce master kullanarak jiletle fazlalığı aldım ,yoksa motor kasnak yatağında taşma yapıp ,deviri etkiliyor .
diğer lastiğinide hallettik . genel bir bakım yağlama yıkama derken . arkadaşa postaladık .
güle güle kullansın .

Konu silinsin .
Sansui G7700
Cihaz elime ulaştığında arıza tuner ve loudness çalışmaması , sahibi ikinci el almış ,alır almaz bana teslim etti ,fabrika ayarlarına geri döndürün .
40 yıllık cihazda aslında güzel restorasyon ister ama sahibi çalışsın yeter modundaydı .
potansiyometre değişmiş kim değiştirmiş neden değiştirmiş sorusunu yapıştırdım .
öyle kötü bir iş çıkarmış ki plaketi katletmiş ondan beteri 150 k Ohm kullanması gerekirken 20 K Ohm kullanmış , haliyle loudness çalışmıyor . söktüm eskisini taktım yeni Alps potansiyometreyi . berbat edilen yollar ,havya ile zarara uğratılan kablolar tamir edildi . temizlik ardından koruyucu sprey sıkılıp işlemin tamam olduğuna kanaat getirdim .
tuner elden geçmiş ,anceki tamirci arafrekens trafosuna trimer kondansatör bağlamış kablo ile kablo rezorans yarattığı için analog gösterge ile dıgıtal gösterge koordineli çalışmıyordu .
kabloyu söktüm ,trimeri variable kondansatöre lehimle sabitledim .
manual service kitabını açıp fabrika ayarlarını yaptım . artık kusursuz tuner çalışıyor .
dc offset ve sukunet akımları ellenmiş , zaten yurdum insanı çok sever bu ayarları oynamayı , ya bozar ya ses kalitesini kaybeder en kötüsü dc kaçırır transistörü o da olmadı hoparlörü yakar .
şema okumayı bilmez , transistör nedir onuda bilmez , ben elektronikçiyim diye iki külüstürü onun tabiri ile tamir ettim sanır , her halta el sürer . bu ara böyle meraklı müşterilerin bozulmuş cihazları ile uğraşmaktayım . Bozun bozun
her iki ayarda fabrika verilerine çekilince cihaz nefes aldı . 2 gün test ettim problem yok . güle güle kullansınlar .


Hakkında
Konum: İstanbul
Meslek: Elektronik
İlgi Alanları: Elektronik
Temel Bilgiler ve İstatistikler
Aktiflik: Şu anda DH'de değil
Son Giriş: 2 ay önce
Son Mesaj Zamanı: 5 ay
Mesaj Sayısı: 2.864
Gerçek Toplam Mesaj Sayısı: 2.934
İkinci El Bölümü Mesajları: 0
Konularının görüntülenme sayısı: 21.005 (Bu ay: 848)
Toplam aldığı artı oy sayısı: 473 (Bu hafta: 0)
En çok mesaj yazdığı forum bölümü: Donanım / Hardware
Mesajları
İkinci El Referansları
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.