Şimdi Ara

PC besleme katındaki arıza nasıl giderilir(yardım)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
6
Cevap
0
Favori
3.085
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Selamlar.....elimde en az 5 adet bilgisayarın besleme katı var, hepsi bozuk.....ama nasıl onarmam konusunda hangi yolu izleyeceğimi bilmiyorum, diyotlar ölçülebilir dirençler bobinler ölçülebilir.....güç kondansarörlerini ölçmek en zoru çünkü söksem ve ölçüm doğru gösterse bile bozuk olabiliyor üç bacaklıları tek tek söküp ölçmek sonra yerine takmak da zor iş......tecrübesi olan arkadaşlar arızanın en çok hangi parçada olduğu konusunda ışık tutabilirlerse onlar üzerine ağırlık veririm.......yardımlarınıza göre hareket edeceğim...https://store.donanimhaber.com/17/ae/8d/17ae8d91d96823c98a947b65b0cd8f03.jpg
     PC besleme katındaki arıza nasıl giderilir(yardım)







  • cihazlar temiz görünüyor.çalışmadıklarına emin misiniz?
    zaten biliyorsunuzdur.yeşil ve siyah kabloları birleştireceksiniz..
    birde çalışan bir anakartta deneyin.

    doğrultucu diyotlardan önce; ntc/ptc gibi bir eleman olması lazım onları kontrol edin.
  • 1) Girişteki kapasitörler, değerlerini kaybetmektedirler. Mesela iki adet 200V 470uF vardır. Bunlar şişip değerini kaybetmiş olabilirler. Ölçtüğünde 470uF değerinden daha düşük değer okursun. Bu arızanın nedeni, zaman içinde kapasitörlerin kuruması, güç kaynağından max akımın akıtılmasında ve girişteki 110-220V seçici switch'in 110 kademesinde prize bağlanmasıyla oluşmakta. Bu arızanın belirtileri ise, güç kaynağınızı dışarıda (yüksüzken yeşil ve siyahı kısa devre ederek) çalıştırabilirsiniz. Öneri; Kapasitörlerinizin ikiside birbiri aynı olmak suretiyle 470uF, 560uF yada 680uF kondansatör takabilirsiniz. Çalışma voltajı min 200V olmalıdır.
    2) Çıkıştaki kapasitölerin değerlerini kaybetmesi. Bu arızada çıkış ünitesindeki kapasitörlerin şişmesi, akması veya kapasitörlerin kurumasıyla oluşmakta. Genellikle 3.3V veya 5V kanalından fazla akım çekildiğinde, 12V hattına fazla voltaj gitmesiyle oluşmaktadır. Güç kaynakları Feedback dediğimiz voltaj izlemeyi 5V kanalından yapmaktadırlar ( yeni nesiller tüm kanalları izlemektedirler.) kapasitörlerinizin çalışma voltajları yüksek seçmeniz, sığasının ise aynı veya yüksek olması daha iyi olacaktır. Mesela 12V hattındaki kapasitörleri 16V veya 25V seçerseniz daha iyi filtreleme işlemi yaparlar. 1000uF olan değerinizi daha büyük seçmeniz daha faydalı olur.
    3) Çıkış doğrultucu fast diyotların kısa devre olması. Bu durum genellikle anlık yüksek akımdan dolayı oluşmaktadır. Aynı zamanda farklı güç kaynaklarının seri bağlanmasında ve de diyotun aşırı ısınmasında da görülmektedir. Arıza genellikle cihazın kendini koruyamamasından kaynaklanır. Uygun fast diyot ile sorun giderilir.
    4) Diğer elektronik arızaların tespiti için cihaza elektrik verilerek ölçüm yapılmasıyla sağtanır. Mesela elektronik kartların alt ve üst fotoğraflarını net şekilde yayınlarsanız sizlere ölçüm yapılması gereken referans noktaları gösterebiliriz. Onarmak istediğiniz cihazın kartının fotoğraflarını lütfen yayınlayınız.
    Dikkat !!! Ölçüm yapacağınız malzemelerin üzerinde voltaj olmadığından emin olunuz. Özellikle kondansatör ölçümlerinde, cihazınızın zarar görmemesi için kondansatörü deşarj ediniz. Yukarıda yazılanlar şahsi görüşümdür, oluşabilecek hasarlardan ben ve Donanımhaber.com sorumlu tutulamaz !!!




  • Teşekkür ediyorum bilğileriniz için......önce birtanesinden başladım iki iri kondansatörü söktüm yerine başka aynı değerde iki kondansatör taktım aynı isimli kutupların birbirine gelecek şekilde lehimlenmesi için dikkat ettim, değiştirdiğim kondansatörleri yeni almadım diğer güç kaynağından söktüm ohm metreyle kaba ölçümde sağlam oldukları görünüyordu.....çalışmadı ama arızayı tecrübeli kişiye anlatack belirtiler verdi.....yeşil ile siyah kablo birleşince pervane 1sn dönüyor ve duruyor. Kabloyu sürekli değirip çekince o da dönmeye devam ediyor.......arıza tetiklemeyle ilgili bir şey olsa gerek, ya da kondansatör bozuk anca o kadar çevirebiliyor.......siz ne diyorsunuz ne yapmalıyım... PC besleme katındaki arıza nasıl giderilir(yardım) PC besleme katındaki arıza nasıl giderilir(yardım)
     PC besleme katındaki arıza nasıl giderilir(yardım) PC besleme katındaki arıza nasıl giderilir(yardım)




  • quote:

    Orijinalden alıntı: ali ihsan

    Teşekkür ediyorum bilğileriniz için......önce birtanesinden başladım iki iri kondansatörü söktüm yerine başka aynı değerde iki kondansatör taktım aynı isimli kutupların birbirine gelecek şekilde lehimlenmesi için dikkat ettim, değiştirdiğim kondansatörleri yeni almadım diğer güç kaynağından söktüm ohm metreyle kaba ölçümde sağlam oldukları görünüyordu.....çalışmadı ama arızayı tecrübeli kişiye anlatack belirtiler verdi.....yeşil ile siyah kablo birleşince pervane 1sn dönüyor ve duruyor. Kabloyu sürekli değirip çekince o da dönmeye devam ediyor.......arıza tetiklemeyle ilgili bir şey olsa gerek, ya da kondansatör bozuk anca o kadar çevirebiliyor.......siz ne diyorsunuz ne yapmalıyım... PC besleme katındaki arıza nasıl giderilir(yardım) PC besleme katındaki arıza nasıl giderilir(yardım)
     PC besleme katındaki arıza nasıl giderilir(yardım) PC besleme katındaki arıza nasıl giderilir(yardım)

    şu anlaşılıyor ki çıkışlarda bir problem var. Muhtemelen 12V kanalında olabilir. Sarı ile siyah, kırmızı ile siyah, turuncu ile siyah arasındaki empedansları ölçersen iyi olur. Çıkıştaki kondansatörler için şönt direnç kullanılmıştır. Yaklaşık 47ohm civarı olması gerek. Siz kısa devre okuyorsanız eğer o kısadevreyi kontrol edin




  • hocam bu psu lardan sana hayır gelmez gelsede ancak P4 CPU lu sistem çalıştırır yeni kombinasyonları çalıştıramaz ile

    siz bunların EI-33 Nüvelerini söküp bana gönderin bana çok lazım o ferit nüve trafolardan uygun bi fiyata anlaşalım bana gönderin hocam
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
    
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.