Şimdi Ara

Parlak ledlerin bağlantısı ve gereken direnç ??

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
13
Cevap
1
Favori
11.965
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Kırmızı parlak ledlerden 60 adet bağlayacağım fakat nasıl bağlamalıyım?Seri mi paralel mi?bağladık diyelim direnç bağlantısı nasıl olmalı her lede bir direnç mi yoksa hepsine bir direnç mi?Kullanılıcak olan güç 5V yada 12 V olacak.Ayrıca birde beyaz led bağlantısı yapacağım ayır olarak.Onda da takacağım direnç değeri değişir mi?

• parlak led derken power ledlerde mi bahsedıyorsunuz yoksa normal ledlerin şeffaf olupta kırmızı yananlarından mı bahsedyorsunuz?

eger power led ise onları normal olarak 1 drenç ıle baglayamassınız onlar ıcın ypılmış akım kısıtlamalı drıverlerı war gnelde 12 volt grıişli oluyorlar, 3 led yakan war 20 led yakan awr

normal ledlerden ise , onlar 2v 20ma olması lazım 12volt için 510 ohm 5 volt için 150 ohm luk drenç ile +++++ -------- şeklinde baglıyablırsınız ( seri paralel karıstrıom hep) hangı ledı kullnacagınza baglı şematik olarakta çizeblirim

sanırım kasanın içine takacaksınız bu ledlerı
  • Evet kasada kullanacağım power led değil parlak led.Ama uzun ömürlü olması açısından sordum bir kaç link buldum.Her led için bir direnç diyor.

http://forum.donanimhaber.com/m_25501241/tm.htm
  • normalde led e kendı voltajında güç verilir ise 50 bin saat gbı bı calısma surelerı war, 50 bin saate kadar kim saa kim ölü,

her 1 lede 1 drençden zıyade 10 lede 1 dren. baglarsanız dha ıyı olur gbi hem ufak olur,
    şimdi siz 12volt ıcın 460 5 volt için 75 ohm drenç kullanarak ledlerın + sı artsına - si eksısıne baglayarak 3-5-10 20... tane ledi baglayıp + bacaga koyacagınız 1 direnç işinizi görecektır, ben 33 tane ledı + +ya gelecek sekılde tek b,r dreç ile yakıyorum, baglatıyı ledlerın bacaklarını uzarıp yaoarsanız aralıklar eşit ve sert bir şerit elde edersiniz, 60 taneyıde baglasanız 1 taneyıde 1 drenç baglıyarak, her led gurubuna iş görür

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi _bluescream_ -- 31 Mart 2010; 20:02:33 >

• slm arkadaşlar
    benimde bi sorum olacak 97 beyaz mantar tipi ledi 220 voltla nasıl yakabilirim
    yardımcı olacak arkadaşlara şimdiden teşekür ederim
  • http://ledcalc.com/#calc bu site çok faydalı bir site fakat.Elimdeki kırmızı ledlerden dün 4 tane şehit verdim.Herhalde ben bağlamayı öğrenene kadar ayakta led kalmayacak.Şimdi 15 adet parlak kırmızı led varsa elimde bu ledin çektiği 2.2V ve 20mA ise 15 tane ledi sağlıklı bir biçimde nasıl bağlarım?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Lyrazed -- 2 Nisan 2010; 20:59:50 >
  • mrb şerit led kulanırken 12w a kac metre bağlanabilir?neye göre değişiyor dirençleri?
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    led ışık ve akü
    2 yıl önce açıldı
    Güneş Paneli ve USB
    2 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: aktasbayram

Birşeyde ben sorabilirmiyim bu elektronik işinden anlamıyorum desem yeridir..

Elimde 20 tane parlak mavi led var alırken adam herbirinin 3,6 volt oldugunu söledi işim aceleydi cıktım adamı pek dinleyemedim..Aralarına direnç koy gibisinden bişi dedi...

Eve geldim 12 voltluk adaptörüm vardı 3,6 volta ayarladım birine bagladım normal bir şekilde 3 4 saniye parlak yanmaya başladı bisüre sonra rengi solmaya başladı parklaklıgı düştü bende patlamasın die bir daha denemedim..

Önceden de denemiştim bu ledler üzerinde hep böle bi sorunla karşılaştım nasıl baglancakları hakkında bilgim yok yardım ederseniz sevinirim..

saygılarımla...

Sanırım ledleri yakmışsınız

• quote:

Orijinalden alıntı: aktasbayram

Birşeyde ben sorabilirmiyim bu elektronik işinden anlamıyorum desem yeridir..

Elimde 20 tane parlak mavi led var alırken adam herbirinin 3,6 volt oldugunu söledi işim aceleydi cıktım adamı pek dinleyemedim..Aralarına direnç koy gibisinden bişi dedi...

Eve geldim 12 voltluk adaptörüm vardı 3,6 volta ayarladım birine bagladım normal bir şekilde 3 4 saniye parlak yanmaya başladı bisüre sonra rengi solmaya başladı parklaklıgı düştü bende patlamasın die bir daha denemedim..

Önceden de denemiştim bu ledler üzerinde hep böle bi sorunla karşılaştım nasıl baglancakları hakkında bilgim yok yardım ederseniz sevinirim..

saygılarımla...

ledlere nasıl yaklaşılacağı hakkında bildiklerimi paylaşayım.

önceliklere ledlerin içinde bir gerilim kaynağı (pil) varmış gibi düşünmek gerekiyor. uyguladığımız besleme gerilimi bu gerilimi aştığında,
    led iletken oluyor ve üzerinden akım akmaya başlıyor. bu durumdayken akımı kısıtlayan bir şey yoksa,ohm kanununa uygun olarak büyük bir akım akıyor ve lede hasar veriyor.
    anlaşılacağı üzere led iletken olduğunda, akımı da kısıtlamak gerekiyor.
    amazon ırmağı üzerine bir set yaptığınızı düşünün, (burada setin yüksekliği ledin karşı gerilimi , su da akım olsun)
    set ,su seviyesinden 1cm yüksekse hiç su akmaz, 1cm alçaksa akacak su Allaha kalmış. ledlerdeki olay da aynen bu şekilde

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi nowanda -- 22 Nisan 2010; 22:14:30 >

• bende bugün 470ohmluk firenç aldım 500 alacaktım yokmuş 470 aldım araya 47 lik karışmış bir tane
    12V ile kırmızı ledi 470 ohmlukla bağladım biraz sönük olsada yandı neyse sonra bide meraktan 47liği bağladım bu kez daha parlak yandı ama hala sağlamherhalde bu ledler biraz fazla akım çekiyor.10 tane paralel şerit şeklinde led yapmıştım onunla denedim ama direnç ısındığı için fazla zorlamadan bıraktım.
  • çözüm: ledlere seri olarak bir direnç bağlanacak.

ne kadar direnç bağlamak lazım, hesabını yapalım,

elinizdeki kaynağın voltajından ,led voltajını çıkarın.

geriye kalan bu voltajı direncin harcaması lazım.

dirençten ve dolayısıyla led üzerinden akmasını istediğimiz akımı belirleriz.

bulduğumuz voltajı bu akıma bölersek, direncin değeri ortaya çıkar.

örnek : elimizde 5 volt var , beyaz ledi çalıştırmak istiyoruz. beyaz led voltajı 3,6V , akımı da 30mA (0,03 amper)dir.

5 - 3,6 = 1,4

1,4 / 0,03 = 46,6 ohm. (47 0hm)
  • 20 adet kırmızı ledim patladı yoktan yere ama ilk kez bir ledin mısır gibi patladığını gördüm.Ortadan ikiye ayrıldı led ortasından bişey fırladı.
  • En güzeli hiç uğraşma sen 100 adet ledi 50 şerden paralel bağla ve 50 paralel + 50 paralel = 2 seri bağlantı daha yap .ve 5 volta bağla Yani led başına 2.5 volt düşsün . Diğer türlü direnç bağlantısı için çok vakit kaybı olur .
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.