Şimdi Ara

ÖZEL PROJE İÇİN YARDIM

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
18
Cevap
2
Favori
851
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
0 oy
Sayfa: 1
Giriş

Forumunuzu uzun zamnadır birçok konuda bilgi sahibi olmak için okuyordum ancak benim de sormam gerekekn bazı konular oluşunca üye oldum.Yardımcı olursanız sevinirim.

Makina mühendisi bir arkadaşımla birlikte kendi kurguladığımız özel amaçlı bir sistem üzerinde uzun süredir çalışıyorduk ve sonunda solid de mekanik olarak bütün çizimlerimiz bitti ve artık elektronik kısma geçiyoruz.Tabi bu aşamadan sonra malum onun bana pek bir yararı olmayacak.Kalanını benim halletmem gerekiyor.

Üzerinde çalıştığımız sistem üzerinde 7 tane motor olacak.Bu motorları projeyi çizerken hep Servo motor olarak düşünmüştük çünkü konum kontrolleri bizim için önemli.Öyle ki birçok pozisyonda motorların birbiri ile senkron çalışabilmesi gerekiyor.Bunu tıpkı helikopterin üst ve arka pervanesi gibi söylersem sanırım daha anlaşılır olacaktır.Motorların hareket ettirdiği mekanizmalar beraber çalışabildiği gibi ayrı ayrı olarak ta kontrol edilebilmelidir.İşte bu yüzden servo seçmiştik ama servo motorların ve sürücülerinin fiyatlarını araştırınca hiç te ucuz olmadıklarını ve eğer servolar ile işe başlayacak yatırımı bulsak bile işin içine bir otomasyon firmasını da dahil etmemiz gerekitğini gördük ve vazgeçtik.

Step motorları araştırdık.Kendimize arduino uno aldık ve step motorları sürmek için neler yapabileceğime baktık.Sürülmesi noktasında sorun yaşamasak ta projemiz için gerekli olan ortalama 300-500 W lık gücü step motorlarla yakalayamayacağımızı gördük ve en son DC motorlarda karar verdik.

Her ne kadar DC motorlar a karar verdik desem de bu motorları inverter kullanarak mı,redüktörlü alıp devrini düşürüp torkunu arttırarak mı(bu arada redüktörlü motorlarında hiç ucuz olmadığını gördük) yoksa direk ucuz olan dc hız kontrol devresi ile mi sorunlarımızı çömemiz konusundayız.

Uzun bir giriş oldu biliyorum ama katettiğimiz yol konusunda ve projenin hangi aşamasında olduğumuzu anlatmak adına yazmam gerekiyordu.İlk soruma gelince.;

1.DC motorların hız kontrolü için internette birçok devre var.Uygun giriş voltaj ve amperini seçip bunlardan edinsek motorları iki yönlü kontrol edip hızıyla da oynayacak duruma geldiğimizde iki veya 3 motorun aynı anda birbiri ile senkron çalışmasını nasıl sağlayabiliriz.?

2.Senkron çalışma esnasında sistemi koşullandırma için yapabileceğimiz birşey varmı.(1.motor örn 300 devir dönüp istediğim yere geldiğnde oraya koyduğum sensörü görüp dursun,sonra ikinci motorla birlikte ters yönde xxx tur devam etsin ,hareket devam ederken gittiği noktadaki basınç sensöründen gelen veriyi işlesin ve eğer gideceği yerde ağırlık var ise gitmeyi durdursun beklesin vs gibi)

3.Arduino ile bir müddet çalışarak PWM konusunda biraz bilgi edindik.Motorların kontrolü ve çalışması ile ilgili yapılacak olan devreye dışarda programladığımız entegreyi nasıl adapte edeceğiz?

Bunlar başlangıç için cevap bulmayı umduğum sorular.

NOT:Projemiz için destek başvurusunda bulunacağımız için ayrıntılı olarak yazamıyorum ancak farklı çizimlerini yardımcı olacak arkadaş var ise paylaşabilirim.

Saygılarımla

• ferhataslan44 F kullanıcısına yanıt
    Ben sadece Uno ile basit işlemlerle uğraştım.Bu konuda yardımcı olabileceğimi sanmıyorum.Keşke bilsem.

Sisteminde senkronize hareket için servo gibi çalışması için düz motorları kullanabilirsin. PWM bu iş için gerekli ama çok hassasiyet vermeyebilir.

Enkoder takabilirsen daha rahat olursun. İşlemcilerini M ve G kodlarını algılayabilecek şekilde programlaman gerekiyor.

1 saniye içinde 30 derece dönüş yap gibi komutlar yollayabilmen lazım. Senkronizasyon için şart.

Tabi enkoderlerin birbiriyle ortak çalışması gerekir. Konum değerleri tüm sürücülerde anlık olarak paylaşılarak o anda bir enkoder istenen değerde değilse diğer motorların da beklemede kalıp hata yapmaktan uzak durulmalı.

Projende çok detay bilmediğimdem yorumlarım bu kadar.

Birde prosesinde eşzamanlılık çok önemliyse arduino yerine FPGA yada RaspBerry tercih etmeni önereceğim. RasPi 700Mhz ile tek çekirdekle çalışır, FPGA eş zamanlı çalışan multi çekirdekli bir yapıgibi çalışır. FPGA işlemcilerde çekirdek sayısı programlama yapına göre milyon çekirdeğe kadar da çıkar.
    FPGA eş zamanlılığı sebebiyle pahalıdır. RasPi 35$ gibi komik bir rakama satılır.

• goçhisar kullanıcısına yanıt
    Bir dönüş olmasına sevindim.Teşekkür ederim.Konuyu burada açtıktan sonra tekrar ve tekrar okuyarak birçok soruma cevap buldum ancak tıkandığım noktada yine foruma başvurma gereği duydum.Medikal bir cihazdan şansımında yardımıyla güçlü step motor ve sürücüleri elime geçti.Fotoğraflarını yayınlıyorum.Bunların manuallerini indirdim.220/110 AC invertör aldım ve sürücüyü çalıştırdım.Çalıştırdım derken sadece enerji verdim:)

Sorunuma gelirsek;

Resimde görüldüğü gibi sürücüye 110 V AC verdim.Motor bağlantılarını yaptım ve CN1 i bağladım ancak CN 1(input) kablosunun ucunda 5 adet kablo var.Uçlarını söküp baktığımda CN1 in sadece CW+- girişlere bağlı olduğunu gördüm.Bu aşamadan sonra ben bu motoru bu sürücüyle çevirmek için ne yapmalıyım.Sorunumun basit olduğunu düşünüyorum ama ben çözümünü bulamıyorum.

Daha önce basit sürücü entegreleri kullanarak step motor sürdüğüm için bu şekilde bir modülü tam olarak anlamama yardımcı olacak arkadaş olursa minnettar kalırım.
     ÖZEL PROJE İÇİN YARDIM ÖZEL PROJE İÇİN YARDIM ÖZEL PROJE İÇİN YARDIM ÖZEL PROJE İÇİN YARDIM ÖZEL PROJE İÇİN YARDIM

• aytserko kullanıcısına yanıt
    Unutmadan sürücünün operation manual ini indirdim onu da ekliyorum.Burada bazı basit bağlantılar var ama anladığımı söyleyemem.

http://www.orientalmotor.com/products/pdfs/connection/RK_connection_operation.pdf
    Bu bir servo değil. Step motor ve step motor sürücüsü. Bu sürücü alışılageldik direction-step girişi yerine cw-ccw (saat yönü, saat yönü tersi) şeklinde sinyal kabul ediyor. cw girişine sinyal verince 1 step ileri, ccw girişine sinyal verince 1 step geri gidiyor.

Motor 2.5Nm düşük güç sayılabilecek bir motor.

Halen bir encoder ihtiyacın var.
    Evet step motor.Servo planlayarak başlamıştım ama gerek servo motorlar ve gerekse de sürücüleri inanılmaz pahalı.Ben de bir otomasyon firması ile görüştüm.Eğer hız önceliğiniz değil ise step le de çözebileceğimi söylediler.Ben de mekanizmalarda bazı değişiklikler yapıp ağırlıkları daha çok lineer rulmanlara vererk vidalı mil modülü ile ileri geri hareket yapmaya başladım.Ayrıca bu motorları ben yerinde çalışırken gördüm üzerlerinde redüktör var ve boyutlarından çok fazla yük çekebiliyorlar.Aslında nasılsa sonunda bana gerekli olacak olan motoru alacağım ama bunlar sayesinde öğreniyorum ve doğru malzeme seçebilmeme çok faydası oluyor.

goçhisar senden rica etsem bu motoru nasıl süreceğimi yazarmısın.Yani şunu anlamıyorum eğer 4 girişi olsaydı deneme yanılma yoluyla bile sürebilirdim ama şimdi elimde gördüğün gibi 3 giriş var.Bugün arduino ile bu uçlara sinyal verdim ama hiç hareket olmadı.Foruma yazdıktan sonra PMW frekanslarla ilgili birçok yazı okudum.Bu sürücü için ki sanırım buna 5 fazlı mikro step sürücü deniyormuş,özel bir dalga frekans mı vermek gerek.Bu konuda uzun uzun cevap yazmana gerek yok bana konuyu anlatan yada uygulamamı sağlayacak herhangi bir metin linki gönderirsen de seve seve okurum.

"Halen bir encoder ihtiyacın var. " derken ne demek istediğini anlamadım.

teşekkürler.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Ödev için Yardım
    8 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • Aytaç, bu sürücüyü pwm ile sürmeyeceksin.

Motoru sürücüye bağla.

5 Numaralı, 20 pinli connector ile sürme işini yapacaksın.

1 ve 2 pinine sinyal verdiğinde motor 1 step saat yönünde dönecek. 1 pinine +5v vereceksin. 2 pininde voltajı 5v a çıkartıp tekrar 0v a indirdiğinde bir step dönüşü elde edeceksin.

3 ve 4 pinine sinya verdiğinde motor 1 step saat yönünün tersine dönecek. 3 pini +5v verilecek. 4 pini voltajı değiştiğinde bir step dönüş sağlayacak.

Standart arduino step motor sürme kodu bu motorda işe yaramaz.

7-8 pini ön ayarlı step hızı seçeneğini aktifliyor. Boş kalsada olur.

5 ve 7 pini de +5v a bağlanmalı.

Eğer motor hareket sağlamazsa 6 nolu pinin voltajını 0 veya 5 olarak değiştir. Bir nevi frenleme gibi düşünülmüş. Dış freni aktive ederken motor voltajını kestiriyor. Standart sürücülerdeki enable pini gibi.

• Günaydın;

Sabah ilk işim dediğiniz gibi 1 ve 2 nolu pinlerde söylediğinizi denedim.Motorda çok az bir hareket oldu ama tam dönüş olmadı ancak kablolarla ilgili şöyle bir sorunum var.Resimde görüldüğü gibi sürücüye giren CN1 konnektörünü açtığımda içinde 4 tane kablo olduğunu gördüm.Beyaz be siyah birbirine bağlı ,yeşil ve kırmızı.

Bu kablo iki motora da bağlıydı be her motora 2 şer kablo girişi vardı ve bu şekilde cihaz üzerinde çalışıyordu.Biraz uğraşıdan sonra Siyah uca (ortak)+5v sabit verdiğimde kırmızıya GND yada +5V verdiğimde adım adım her seferinde dönüyor.Aynı şeyi diğer uca yapınca tersine dönüyor.

Bu aşamadan sonra benim motoru kontrol edebilmem için bu uçlara sürekli +5v gönderecek bir devre yada elektronik eleman mı almam gerekiyor.?

Teşekkürler
     ÖZEL PROJE İÇİN YARDIM ÖZEL PROJE İÇİN YARDIM ÖZEL PROJE İÇİN YARDIM ÖZEL PROJE İÇİN YARDIM

• Bende pek bilmiyorum ama siyahı unodaki gndye kırmızıyı 5 volt pinine bağlamayı deneyebilirsin

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

Orijinalden alıntı: aytserko

Günaydın;

Sabah ilk işim dediğiniz gibi 1 ve 2 nolu pinlerde söylediğinizi denedim.Motorda çok az bir hareket oldu ama tam dönüş olmadı ancak kablolarla ilgili şöyle bir sorunum var.Resimde görüldüğü gibi sürücüye giren CN1 konnektörünü açtığımda içinde 4 tane kablo olduğunu gördüm.Beyaz be siyah birbirine bağlı ,yeşil ve kırmızı.

Bu kablo iki motora da bağlıydı be her motora 2 şer kablo girişi vardı ve bu şekilde cihaz üzerinde çalışıyordu.Biraz uğraşıdan sonra Siyah uca (ortak)+5v sabit verdiğimde kırmızıya GND yada +5V verdiğimde adım adım her seferinde dönüyor.Aynı şeyi diğer uca yapınca tersine dönüyor.

Bu aşamadan sonra benim motoru kontrol edebilmem için bu uçlara sürekli +5v gönderecek bir devre yada elektronik eleman mı almam gerekiyor.?

Teşekkürler
     ÖZEL PROJE İÇİN YARDIM ÖZEL PROJE İÇİN YARDIM ÖZEL PROJE İÇİN YARDIM ÖZEL PROJE İÇİN YARDIM

Motorda zaten her stepte 0,1 derece dönerim diye yazıyor. Her sinyal minik bir hareket yaptıracak. Tam dönüş için 3600 sinyal vermen gerekir. Standart step motor mantığı. Geleneksel motorlar (4 kablolu) 1,8 derecedir. Elindeki motor biraz hassas ve yavaş.

Sürekli sinyal değiştirmek için arduino yu kullanabilirsin. İşlemcin 5v verip düşürebiliyor zaten. Eğer işlemci yüksek frekansta çevrimi duraksatıyorsa araya buffer entegre atabilirsin veya dökümandaki gibi transistör de koyabilirsin.

• teşekkürler şimdi şehirdışındayım cuma günü deneyip sonucu yazacağım.teşekkürler

Dediğiniz gibi arduino ile şimdi denedim ama yine dediğiniz gibi motor çok yavaş dönüyor.1 ms delay vermeme rağmen yaklaşık 7 sn de bir tur tamamlıyor.En azından motoru sürücü ile ve arduino kullanarak çalıştırmak ta güzel ancak bunu nasıl hızlandırabilirim acaba.Bir fikir verirseniz sevinirim.
  • 140 delayMicroseconds ın altına inemiyorum.Bunun altında bir hızda motordan ses geliyor ve çalışmıyor.Sanırım bu motorla çıkabileceğim MAX hız bu.Şimdi ben birkaçgün bu motorla uğraşacağım.Arduino kullanarak Sensör vs bağlamayı ve her iki yöne belli zamanlarda döndürmeyi deneyeceğim.

teşekkürler

int CW = 13;
    int CCW = 12;
    void setup() {
    pinMode(CW, OUTPUT);
    pinMode(CCW,OUTPUT);

}

void loop()
    {
    digitalWrite(CW, HIGH);
    delayMicroseconds(140);
    digitalWrite(CW, LOW);
    delayMicroseconds(140);

}
    Bakılan her yerde görmeye değer birşey vardır.
  • Motorun nir girişine puls verince bir yöne diğerine verince diğer yöne dönüyor.Bu girişi bir sensör ile kontrol etmek için ne yapmam gerekiyor?
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.