Şimdi Ara

overboost nedir?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
16
Cevap
1
Favori
10.849
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • bunu sıklıkla duymaya başladım. ustalardan veya bilen arkadaşlar ne olduğunu açıklayabilirlermi? teşekkürler.

• overboost, örneğin tork değeri 240Nm olan bir aracın ani hızlanmalarda anlık olarak 260Nm tork üretmesidir diye biliyorum. Yanlışım varsa arkadaşlar düzeltsin.
  • yanlış bilmiyorsam

araçla gidiyorsunuz. bir anda sollama yapmak istediniz mesela, gaza sonuna kadar abandınız. yeni nesil araçlardaki ecu bunu algıladığı zaman çok kısa bir süre için aracın gücünü arttırmaya yönelik çalışıyor.
    genelde ford marka araçlarda tdci lı modellerde görüyorum ben, 20 ile 30 nm tork değişimi oluyor o motorlarda
  • peki sadece dizellerdemi bu olay? dizellerde ise sadece tdci lardamı var?
  • Benim bildiğim TDCİ ve HDİ motorlarda var. Ancak belki turbo beslemeli benzinli motorlarda da olabilir.
    quote:

Orjinalden alıntı: Energetic

peki sadece dizellerdemi bu olay? dizellerde ise sadece tdci lardamı var?
  • benzinli araçlarda da var.bendeki mercedes c180 kompressörde gazın sonuna kadar bastığında alttaki tuş devreye giriyor ve vınnnn
  • dip gaz yaptıgınızda turbo bastıgı havayı artiriyor.buda anlık olarak 20nm ile 40nm arası bir tork artışına neden oluyor.

benim bildigim overboost bu
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Nedir bu ZETEC motor ???
    19 yıl önce açıldı
    Turbo mu Manifold mu!
    13 yıl önce açıldı
    Bluemotion Nedir ?
    14 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • quote:

peki sadece dizellerdemi bu olay? dizellerde ise sadece tdci lardamı var?

benzinliler hakkında tam bilgim yok, ama atmosferik benzinlilerde motora ne kadar benzin bassanızda hava yetersiz olacaktır ve boşuna yakıt yanmamış olacak, yani araçta galiba illaki bi ekstra hava basıncı olmalı
  • Bu terimi ilk defa duydum fakat yukarıda yazılan bazı yorumlarda geçişlerde tork artısı sağlar denmiş;
    otomatik transmisyonlarda kick-down dediğimiz bir sistem var kick-down sensörü araç sollamalarda diyelim ki 5 vites te gidiyoruz gaz verdik istediğimiz oranda hızlanamdık kick-down sistemi devreye giriyor araç 5nci vitesden 4 düşüyor otomatik olarak bu da tork artışı sağlıyor ani olarak hızlanıyo ve sollamıs oluyor.
  • quote:

Orjinalden alıntı: eaglesss

Bu terimi ilk defa duydum fakat yukarıda yazılan bazı yorumlarda geçişlerde tork artısı sağlar denmiş;
    otomatik transmisyonlarda kick-down dediğimiz bir sistem var kick-down sensörü araç sollamalarda diyelim ki 5 vites te gidiyoruz gaz verdik istediğimiz oranda hızlanamdık kick-down sistemi devreye giriyor araç 5nci vitesden 4 düşüyor otomatik olarak bu da tork artışı sağlıyor ani olarak hızlanıyo ve sollamıs oluyor.

İlk defa duyduğunuzu söylemenize rağmen konuyla alakasız bir yorum yazmışsınız.

Bahsettiğiniz olay kick-down dır. Ve bahsi geçen overboost'dan oldukça farklı bir durumdur.

Gelelim overboost'a;

Overboost aşırıbeslemeli motorlarda beslemeye bağlı olarak turboşarjın veya süperşajın ECU'nun programlandığı maksimum basıncın üstünde basıncı motora uygulaması durumudur.

Overboost durumunun oluşması bir hata sonucudur. Yani overboost ECU tarafından gerçekleştirilmez. Aksine basıncın overboost seviyelerine ulaşması durumunda ECU throotle ı keser, yani dizellerde yakıtı keserek, benzinlilerde de gaz kelebeğini kısarak wastegate'i kullanarak oluşan yüksek basıncı düşürür.

Overboost durumu günümüz fabrika çıkışı araçlarda eğer chip tuning yapılmamışsa sadece anlık olarak gerçekleşebilir. En kısa sürede ECU gerekli önlemi alır ve aşırı basıncı düşürür. Ancak chip tuning gibi modifikasyonlarla aracın limitleriyle oynanmışsa, tehlike sınırı daha yukarı çekilmişse ECU overboost'a geç tepki verir veya tepki vermez. Tabi bu durum kısa sürede yüksek hararete sebebiyet verir.

Peki ne zaman overboost gerçekleşir? Genelde overboost ani tam gaz yüklenmelerinde silindirin alabileceğinden fazla basıncın turboşarj veya süperşarj sistemi tarafından motora basılması durumunda oluşur. Bu durumda anlık bir yüksek performans alınır.

Sorunuz varsa imzamdaki konuya da sorabilirsiniz...

• Okuduğunuzu anlayamıyosunuz sanırım kick-down diye belirttim geçişlerde işe yarar gibi yorum yapmışlar overbosst hakkında onun kick-down olduğunu söyledim,gereksiz yere tartışarak forumu kirletmeye gerek yok iyi forumlar.
  • Başta O.B.K hocam olmak üzere tüm yazan arkadaşlara çok teşekkür ediyorum. Ne demek olduğunu anladım. Yani bu durumun sadece turbodizelle alakası yok turbo motorlarda olan birşey. Peki her turbo motorlu araçlarda olan bir olaymıdır bu overboost? mesela fiatın multijetinde vw nin 1.8 turbo motorunda var mıdır bu?
  • olduğunu duymadım, ama obk hocamın dediklerini yanlış anlamadıysam, ecu bir süreliğine basıncın yüksek kalmasına izin veriyor aşırı gaza basıldığında. belki o araçta böyle bir izin mekanizması yoktur

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dikmenibo -- 8 Haziran 2008; 15:50:31 >
  • quote:

Başta O.B.K hocam olmak üzere tüm yazan arkadaşlara çok teşekkür ediyorum. Ne demek olduğunu anladım. Yani bu durumun sadece turbodizelle alakası yok turbo motorlarda olan birşey. Peki her turbo motorlu araçlarda olan bir olaymıdır bu overboost? mesela fiatın multijetinde vw nin 1.8 turbo motorunda var mıdır bu?

Overboost durumu aşırı beslemeli yani turbo veya komprasörlü her araçta süre farklı olmak kaydıyla olur. ECU nun verdiği tepkinin gecikmesi araçtan araca farklı olur.

Yani teknik olarak bahsettiğiniz motorlarda da olur. Ama kimi motorda basınç daha sıkı bir şekilde kontrol altındadır. Ve overboost ile çok kısa süreli karşılaşılır.

Aslında turbo araçlarda overboost süperşarjlı yani komprasörlü araçlara kıyasla daha kısa olur. Çünkü fazla basınç anında wastegate den atılabilir. Tabi ECU nun kontrolünde...

Yani overboost'un süresi veya miktarı aslında ECU da belirlenen tolerans değerleriyle alakalıdır.

Kolay gelsin...

• O.B.K hocam çok teşekkürler. Sayenizde overboost un tam olarak ne olduğunu anlamış oldum.
  • overboost un hata terimi olarak kullanılmasının yanında artık yeni nesil araçlarda farklı bir amaca hizmet etmektedir. Malesef bunu doğru açıklayan bir arkadaş olmamış.

Özetlemeye çalışayım, bu yeni nesil araçlarda yeni nesil çift yönlü (hem şarj ediyorlar hemde gerektiğinde marş basıyorlar veyahut motora destek sağlıyorlar) çalışabilen alternatörler bulunuyor. Bu alternatörler yavaşlama esnasındaki enerjinin bir kısmını elektriğe çevirerek booster denilen ünitelerde depoluyorlar. Bu depolama sonucunda oluşan elektrikle start-stop özelliğinin devreye girmesini sağlıyorlar ve ayrıca hızlanma esansında motora bir miktar destek sağlayarak yakıtı düşürüyor ve bu destekle 15 nm civarında anlık bir artı güç sağlıyorlar. Şuan ford ve peugeot-citroen motorlarında e-hdi ismi ile kullanılıyorlar renault-nissan ortak yapımı dci motorlarında ise energy ismi ile yer alıyorlar. 2012 de çıkacak her araçta bulunma ihtimalleri çok yüksek. Bir nevi ucuz ve pratik bir küçük hybrid sistem de diyebiliriz.

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.