Şimdi Ara

Otoskleroz: Orta kulakta kireçlenme

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
17
Cevap
3
Favori
2.743
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Arkadaşlar böyle bir rahatsızlığım var. Bu sorunu yaşayıp tedavi olan var mı ?

Otosklerozda (kireçlenmede) iç kulağın kemik duvarı bozulur ve iç kulak girişinde sünger gibi anormal kemik oluşur. Üzengi kemiği de iç kulağa ses dalgalarını geçirmek için titreşim yapan ufak kemikten etkilenmiş olabilir ve hareket edemez. Bu iletişime bağlı işitme kaybı birbirine bağlı kemikler yoluyla orta kulaktan titreşimleri ileri geçiren mekanizmanın çalışmamasıdır. İletişime bağlı işitme kaybı, düzelebilir. İç kulak sinirlerine bağlı işitme kaybı gibi değildir. 0 düzeltilemez.

Belirtiler

- Kulaklardan birinde veya her ikisinde ağır ilerleyen işitme kaybı

- Kulak çınlaması.

Genç yetişkinlerde otoskleroz (kireçlenme) en sık görülen orta kulak işitme kaybı nedenidir. Otoskleroz Amerikan nüfusunun yüzde onunu bir dereceye kadar etkiler. Otoskleroz aileden geçer ve erkeklerden daha çok kadınlar arasında yaygındır. Zencilerden, Amerikan yerlilerinden (Kızılderililerden) ve Asyalılardan (sarı derililerden) daha çok beyazlarda görülür.

Belirtiler 15 ila 35 yaşları arasında ortaya çıkar. Bu durum yavaş ilerler ve tek kulağı veya her iki kulağı birden etkiler. İşitme kaybı hafif veya ağır olabilir. Kireçlenmesi olan kadınların işitme kaybı yüzdesi hamilelik sırasında artabilir. Eğer işitme duyunuz gitgide zayıflıyorsa, doktorunuzu görün.

Teşhis

Eğer işitme duyunuzun giderek azaldığını fark ederseniz, doktorunuza başvurun. Doktorunuz kulağınızı muayene edecek, işitme testleri yapacak ve herhangi bir akrabanızda erken işitme kaybı olup olmadığını soracaktır.

Otoskleroz genel sağlığı etkilemez ve çoğu zaman iyileştirilebilir bir hastalıktır. Bununla birlikte, sağırlık duygusal olarak zorlayabilir ve çevreden uzaklaşmaya neden olabilir.

Tedavi ve Cerrahi Tedavi

Otoskleroz çoğu kez, stapedektomi denilen bir ameliyatla ki bu ameliyatta, kulak kanalının derisi kesilir ve kulak zarı kaldırılır; böylece üzengi kemiği çıkarılır ve yerine ince bir tel ya da paslanmaz çelikten bir protez takılır. Daha sonra kulak zarı eski haline getirilir ve 1-2 hafta içerisinde iyileşme olur. Bazen üzengi kemiğinin tabanında küçük bir delik açmak ve protezi yerleştirmek için lazer kullanılabilir.

Ameliyattan sonra birkaç saat baş dönmesi olabilir, ancak daha sonra geçer. İşitme yeteneğiniz hızla eski haline gelir ve birkaç hafta içinde normal etkinliklerinize dönebilirsiniz. Ara sıra orta kulakta bir kan pıhtısı oluşarak ses iletimini etkiler. Genellikle bu pıhtı birkaç haftada ortadan kalkar.

Stapedektomi ameliyatı otosklerozlu hastaların çoğunda başarılı olur, ancak her 100 kişiden bir, ikisinde ameliyattan sonra tam bir işitme kaybı olabilir. Bu, ameliyattan önce düşünülmesi gereken bir durumdur. Eğer iki kulağınızda da otoskleroz varsa, önce bir kulağınızdan ameliyat olmanız, sonucu gördükten sonra ikincisini ameliyat ettirmeniz daha uygun olur. Eğer iç kulakta bir hasar varsa, stapedektomi ameliyatı sorunu çözmeyebilir.

İlaç Tedavisi

İlerleyen kemik bozulmalarını ve sünger benzeri kemiklerinn sertleşmesiyle oluşan işitme kaybını önlemek için sodyum fluorid, kalsiyum ve vitamin D tabletleriyle tedavi uygulanır. Ancak ne derece yararlı oldukları konusunda tartışmalar devam etmektedir.

İşitme Aletleri

Otoskleroza bağlı işitme kaybını düzeltmenin bir başka yolu da işitme aletleridir. Eğer bir veya her iki kulağınızda da kireçlenme (otoskleroz) varsa, doktorunuz sizi işitme aleti yerleştirmesi için bir odiolojiste gönderebilir.

• Haftaya ameliyat olacağım. Buradan ameliyat sonrası yaşadıklarımı anlatacağım. Bu sıkıntıyı yaşayan kişi çok ama internette bu ameliyatı olmuş hiç kimseyi görmedim. Amacım birgün bu rahatsızlağa yakalanıp araştırma yapan olursa yaşadığım tecrübe hakkında bilgi sahibi olsun.
  • Ben de otoskleroz hastasıyım.. %40 işitme kaybım vardı. Bu ameliyata girmeden önce çok korkularım vardı ama önce Allahın izniyle sonra da saygı değer hocam sayesinde bu ameliyatı başarıyla atlattım. Unutmayın ki bu denli büyük bi ameliyatı her doktor yapamaz.. 4 ay oldu ameliyatı olalı. İşitmemde hiç bi sıkıntı yok Allaha şükür. en ufak sesleri bile rahatlıkla duyuyorum.. Ameliyat sonrası hiç ağrı olmadı, 6 gün boyunca hastanede yattım. Hemen taburcu etmiyolar yani. 4 saatlik bi ameliyat, kısa süreli bişey değil malesef.. Ama hiç bi sıkıntı yaşamadım şimdiye kadar. Olacak olan varsa Rabbim şifa versin, dua ederek girin ameliyata hiç bişey olmaz, riskler korkutmasın sizi.. Ama göz ardı etmemek gerekir elbet..
  • Bende 2 şubat 2013 te bu ameliyatı oldum. Florence nightingale şişli hastanesinde Prof. Mehmet Emin Tınaz tarafından yapıldı ameliyat. Sadece 1 gün kaldım hastanede. İşitmemde herhangi bir sorun yok şuan. Sağ kulağımda da aynı problem var, muhtemelen yakın zamanda onu da ameliyat ettireceğim. İyi araştırılmadan yapılmaması gereken bir ameliyat, her doktorun becerebileeği bir ameliyat değil. Zaten bunu size doktorlar da söylüyor, bazılarına bana ' ben yapamam' demişti.

@Ebru, sen nerde hangi doktora ameliyat oldun.
  • Ben Bakırköy Dr. Sadi Konuk EAH da oldum.. Doç. Dr. Zahide Mine Yazıcı tarafından yapıldı. Harika bi doktor.. Kesinlikle tavsiye ederim.. Valla ben 6 gün kaldım seni nasıl hemen taburcu etmişler anlamadım doğrusu..
  • banada bu teşhis konuldu yanlızca sol kullağımda saf ses ortalamsı hava :47 db kemik :20 db dolaylarında acaba ileri düzeydemi çözemedim..sağ kulağım taş gibi hava 8 kemik 0..şu anda sosyal hayatımı etkiliycek kadar değil sadece sol kulağım sağıma gor daha az duyuyor tabi..bu hastalığı yaşayan arkadaşların yorumunu bekliyorum..bride bu ameliyatı olan arkadaşlar kulak bolgesinde estetiksel bişey oluyormu derin skar gibi...
    (sigortada koydular bu teşhisi başka bişeyde çıkabilir sonradan çok fazlada güvenemiyorum ilk kbb doktorum bu teşhisi koydu tomografimde istendi çekildi ona gore haftaya birdaha gidecem..)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kerimcem -- 8 Aralık 2015; 21:15:18 >
  • kerimcem K kullanıcısına yanıt
    Estetiksel birşey oluyor mu bilmiyoırum ama benim kulağımda hiç iz yok.
    Bu arada diğer kulağımın ameliyatı için Ebru Karakoç'un dediği doktora gideceğim yarın. Bilgi veririm.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Testiste ve Kasıkta ağrı
    15 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: alpay86

Estetiksel birşey oluyor mu bilmiyoırum ama benim kulağımda hiç iz yok.
    Bu arada diğer kulağımın ameliyatı için Ebru Karakoç'un dediği doktora gideceğim yarın. Bilgi veririm.

allahtan diğer kulağım sapasağlam inş ilerlemez ama solda tomografidede çıktı testleri devlet hastenesinde oldum açıkçası işitme testindeki kız biraz acemiydi pek güvenemiyorum sosyal hayatımı kısıtlayan düzeyde değil şu an solda konuşlanları net olarak anlıyorum ayırtetme oranı 40 db çktı toplam kayıp 45 db filan konuşmada tabi sağa gore az duyuyor sadece ilerlerse mecbur olcam zaten okdar illet bişeyki herhkesde ayrı ayrı semptom gosteryorum kimisinde tek kulakta kimisinde çift kulakta kimisinde ilerliyor kimisinde ilerlemiyor...allah şifa verir inş hepimize..sana gore işiteme kaybım çokmu değermi ameliyat olmaya şu an için..geçimiş olsun..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kerimcem -- 14 Aralık 2015; 15:37:27 >

• Türkiye'de doktorlar senin seviyende olan kayıpları ameliyat ederler. Hangi doktora gidersen git ameliyat ol diyecektir. Benim baktığım bazı yabancı tıp dergilerinde %60 seviyesine kadar beklemeyi tercih ediyorlarmış.
    Tedavisi olan ama geri dönüşü olmayan bir ameliyat. Benim tek korkum birgün takılan proteze birşey olursa ne olacak. Ameliyatın tekrarı performansı daha da düşüyor.
    bilemiyorum ama benim %60'a dayandı hatta geçmiş bile olabilir.
  • quote:

Orijinalden alıntı: alpay86

Türkiye'de doktorlar senin seviyende olan kayıpları ameliyat ederler. Hangi doktora gidersen git ameliyat ol diyecektir. Benim baktığım bazı yabancı tıp dergilerinde %60 seviyesine kadar beklemeyi tercih ediyorlarmış.
    Tedavisi olan ama geri dönüşü olmayan bir ameliyat. Benim tek korkum birgün takılan proteze birşey olursa ne olacak. Ameliyatın tekrarı performansı daha da düşüyor.
    bilemiyorum ama benim %60'a dayandı hatta geçmiş bile olabilir.

açıkçası ben şu işitme testlerinede güveniyorum devlet hastanesi kız biraz acemiydi gibi bazı yerlere baslara maviyle 45 de nokta koymuş ama 55 den almış çizmiş zaten tizlerim iyi 2000 ler 30 larda 4000ler hz -20 lerde açıkçası uzak akrabam başka duyma problemi var oda guvenme dedi hastaneden hastaneye 10 db fark attıran oluyor dedi..sol kulağımla konuşmaları nerdeyse tamemen seçebiliyorum ama gürültü almada problem var işte biraz kısmık riskleri olan bir ameliyat şu anki halimle pek ameliyat olmayı düşünmüyorum zaten kulaklıkla müzik dinlerken farkediyorum sadece sosyal hayatımda bir etki yaptığı yok inş ilerlemez yaşım 33..zaten sağ kulağım 8db...apandist deseler bir gün beklelemem ameliyat olurum cidden onemli bir bolge....birde tamamen sağır olanları duydum ameliyatla iyice soğdum...benim doktorda ameliyat dedi ama çok ilerlemiş değil dedi 6 ayda bir teste gidecem ilerleme oluyormu diye....onu bırak 8 senedir fizyolojik normal bir olay sanıyordum hadi işten ayrıldım boşken bir baktırıyım nedir demeyle ortaya çıktı..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kerimcem -- 14 Aralık 2015; 21:11:10 >

• Ağır ilerleyen bir hastalık. Bende ilk defa 2005 yılında öğrenciyken gittiğimde işitmede biraz azalma ortaya çıkmıştı testte. Haliyle sallamadım ama 2012 yılından sonra çok hızlı ilerledi.
    Şahsen ben senin yerinde olsam ameliyat olmazdım. Benim bir kulağım iyi olsa diğerini son raddeye kadar bekletirdim.zaten ağır ilerleyen bir hastalık. Nerden baksan 10 yıl daha kazanırsın o duruma gelene kadar.
  • inş kardeşim doktor hiç ilerlemeyebilirde dedi çok değişken bir seğir izliyomuş hastadan hastaya değişiyomuş son bir haftadır piskolojim bozuldu yeminle cidden sağlık onemli nerdeyse 9-10 senedir bunun farkındayım ama hani internete yazıyordum bir kulağım az duyuyor diye yazan insan doluydu bende fizyolojik normal bişey sandım 10 seneye yakın insalarla iletişimimi etkilemiyincede çok takmadım gençlik işte işten ayrılmasam dahada gideceğim yoktu o derece hepimizin hakkında hayırlısı boyle olaylarda insan sağlığının kıymetini daha çok anlıyor..:( hepimize geçmiş olsun tekrar hayırlı günler..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kerimcem -- 14 Aralık 2015; 21:12:08 >
  • 8 yıl sonra kendi konumu hortlatiyorum :) ameliyat olmayı planladığım sağ kulağım için doktorumla görüşeceğim. Buradan bilgi vereceğim

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • ultramarine caeruleum kullanıcısına yanıt
    mrb bu süreçte arttımı peki? benimkinde bir değişiklik yok 5 yılda geceleri biraz çınlama ve sol tarafımdan biri çok kısmık konuşursa anlamama dışında bir sorunum yok..o yüzden ameliyatı düşünmüyorum pek,herhalde yaşlanınca çoğalacak gibi

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kerimcem -- 7 Ağustos 2020; 1:12:44 >
  • kerimcem K kullanıcısına yanıt
    Belli bir seviyeye geldikten sonra durdu ama şu var ki son zamanlarda çınlama arttı ve rahatsız ediyor.

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Arkadaşlar ufak bir güncelleme yapayım. 10 yıl sonra sağ kulağımdan da aynı hastanede aynı doktora 5 gün önce ameliyat oldum. Ameliyat öncesi işitme eşiği ortalama 60 db seviyesindeydi. Henüz tamponlar çıkarılmadı. Yaklaşık 2 ay sonra işitme testine gireceğim, o zaman belli olacak işitme seviyem.

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Selam. Ameliyat sonrası baş dönmesi yaşadınız mı? Şiddeti ve süresi neydi?

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.