Şimdi Ara

OTOMATİK VİTES RÖLANTİDEMİ YOKSA VİTESTEMİ DAHA ÇOK YAKAR?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
26
Cevap
0
Favori
4.265
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
0 oy
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Arkadaşlar ethem ganim derki otomobiller rölantideyken viteste durmasına göre daha fazla yakarmış.
    Bakınız :http://www.uzmantv.com/gereksiz-yakit-harcamamak-icin-aracimizi-nasil-calistirmaliyiz
    Peki bu durum otomatik viteslerdede geçerlimi?

• Evet arkadaşlar bunu ben de merak ediyorum.Kırmızı ışıklarda durduğumda otomatik vitesi boşa alıyorum az yaksın diye ancak buna rağmen benzini resmen içiyor.Aldığım benzinden şüphe etmeye başladım içindeki katkılardan dolayı mı bu kadar çabuk bitiyor anlamadım

Kendi yıldızını takip et.
  • Otomatik araba dururken kendini boşa almıyor mu zaten.
    Düz vitesteki debriyaja basma olayını yapar.
  • quote:

Orjinalden alıntı: Burak[Alper]

Hayır

E tamam o zamanda boşa almış olmuyor mu? Debriyaja basmak vites dişlililerinin birbirinden ayrılmasını sağlamak değil midir? Dişliler birbirinden ayrıldığına göre boşta oluyor.
  • Arkadaşlar boşa alma olayını bende denedim otomatik viteste taaaki zararlarını öğrenene kadar..sonra bidaha hiç boşa almadım ve daha az yaktığını farkettim. hemde otomatik vites yağ basıncına göre çalışıyor çok farklı bir yapısı varmış ve boşta bu basıncı sürekli değiştiriyorsunuz yağlamayı kesiyorsunuz ve resmen şanzımanı elinize almak istiyorsunuz bence hiç boşa almayın.üstelik dikkat ederseniz D de dururken atıyorum 700devirde oluyor ama boşta iken 900devirde duruyor buda zaten daha fazla yaktığının kanıtı

Orjinalden alıntı: Untouch

benim otomatik boşa almıyor, gitmeye çalışıyor sürekli

Zaten tüm otomatik triptronik , dsg'de sürekli gitmeye çalışır.

Zaten araç durduğunda boşa alınsaydı oraya N harfini neden koyacaklar.
    Duraksama halinde halen tekerleklere güç aktarılır..Ayağını frenden çekersen zaten araç ileri doğru gidecektir..
    Ancak tam otomatik araçlardan bahsediyorum..bu debriyaj işlemini otomatize eden yeni nesil şanzımanlardan bahsetmiyorum..
    Speedgear örneğin..Bunlarda Baskı balata var..Ve durduğunda mecburen baskıyı balatadan ayırmak zorunda yoksa stop eder motor..
    Ancak bilinen otomatik şanzımanlarda tork konvertörü var ve araç hiçbir zaman kendini boşa almaz..

Sorunun cevabına gelince..Otomatik şanzıman tabiiki boşta daha az yakar..
    D konumunda durduğunuzda halen tekerleklere güç iletildiğinden yakıt tüketiminiz artacaktır..
    Ancak 60 saniye gibi bir kırmızı ışık duraksamasında aracı D'den boşa almanıza hiç gerek yok..Aradaki yakıt tüketimi farkı çok azımsanacak ölçüdedir..

• sakıncalı olan boş vitesde yol almaktadır, ben dururkenki halini merak ediyorum?

quote:

Orjinalden alıntı: ercan_wrc

Arkadaşlar boşa alma olayını bende denedim otomatik viteste taaaki zararlarını öğrenene kadar..sonra bidaha hiç boşa almadım ve daha az yaktığını farkettim. hemde otomatik vites yağ basıncına göre çalışıyor çok farklı bir yapısı varmış ve boşta bu basıncı sürekli değiştiriyorsunuz yağlamayı kesiyorsunuz ve resmen şanzımanı elinize almak istiyorsunuz bence hiç boşa almayın.üstelik dikkat ederseniz D de dururken atıyorum 700devirde oluyor ama boşta iken 900devirde duruyor buda zaten daha fazla yaktığının kanıtı

Orjinalden alıntı: Ünal Korkmaz

quote:

Orjinalden alıntı: Burak[Alper]

Hayır

E tamam o zamanda boşa almış olmuyor mu? Debriyaja basmak vites dişlililerinin birbirinden ayrılmasını sağlamak değil midir? Dişliler birbirinden ayrıldığına göre boşta oluyor.

Vitesin dişlileri debriyaja basmakla birbirinden ayrılmaz hiçbir zaman..prizdirekt mili üzerindeki dişli ile vites dişlileri her zaman temas halinde kalırlar..
    Bu dişlileri birbirinden ayırmanın tek yolu vitesi boşa almaktır..Yani vitesi boşa almakla debriyaja basmak farklı şeyler

• Zaten otomatik arabada yolda giderken boşa almak zararlı. Benim behsettiğim 30-40 saniye yanan kırmızı ışıklarda yapılması gerekir. Ayrıca arkadaş yolda giderken değil de rölantide beklerken boşa almayı sormuş.

OTOMATİK VİTES RÖLANTİDEMİ YOKSA VİTESTEMİ DAHA ÇOK YAKAR?
  • quote:

Orjinalden alıntı: GRKMKZN

bekleme suresi uzunsa araci kesinlikle N e alin..yakittan cok balatalariniz icin....

hocam hangi balata için?
  • demir_mert hocam,ben özellikle klasiklerde kesinlikle balata olmadığını biliyorum..50 yıl öncesinin amerikanlarında bile tork konvertörü var bildiğim kadarıyla..ve baskı balata sistemi son yıllarda sppedgear ve easytronic gibi sanzımanların ortaya çıkışıyla kullanılmaya başladı diye biliyorum

Ethem Genim'in anlatmak istediği ise doğru fakat orada dekompresyon olayından bahsediliyor..
    Şimdi yeni nesil bir aracı (diyelim ki bu bir jetta 1.6 fsi olsun);ele aldığımızda..
    Bu araç dururken vites boşta olsun..araç rolantide motorun çalışabilmesi için yakıt tüketir..
    Ancak diyelim ki 5.vites 100 km/h hızla gidiyoruz..Yavaşlamak istedik ve ayağımızı tamamen gaz pedalından çektik..
    İşte bu anda araç vitesteyse ecu dekompresyonu algılıyor ve ateşlemeyi tamamen kesiyor..
    Bununla bağlantılı olarak enjektörlerin yakıt püskürtmesi de duruyor..Yani motor aslında çalışmıyor ve güç üretmiyor..
    Ancak tekerleklerden gelen kuvvet pistonların hareket etmesine neden oluyor ve yakıt tüketilmezken ve motorda ateşleme yokken motor çalışmaya devam ediyor..
    İşte bu durumda motordaki yakıt tüketimi sıfır..
    Ancak biz bu işlemi vitesi boşa alıp yaparsak ecu yine motorun boşta çalıştığını algılıyor ve pistonların hareket halinde olmasını sağlamak için enjektörlere yakıt püskürttürüp ateşlemeye devam ediyor..
    Bu yüzden boşa almak yakıt tüketimini arttırıyor..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi helisel -- 27 Nisan 2008; 0:21:18 >

• quote:

Orjinalden alıntı: helisel

Debriyaj mı?Nasıl yani?
    Otomatik araç neden kendini boşa alsın ki?
    Otomatik araçlarda tork konvertörü var arkadaşım..Sen aracı D'ye aldıktan sonra o araç artık D'dedir..sen dursanda gitsende..
    Duraksama halinde halen tekerleklere güç aktarılır..Ayağını frenden çekersen zaten araç ileri doğru gidecektir..
    Ancak tam otomatik araçlardan bahsediyorum..bu debriyaj işlemini otomatize eden yeni nesil şanzımanlardan bahsetmiyorum..
    Speedgear örneğin..Bunlarda Baskı balata var..Ve durduğunda mecburen baskıyı balatadan ayırmak zorunda yoksa stop eder motor..
    Ancak bilinen otomatik şanzımanlarda tork konvertörü var ve araç hiçbir zaman kendini boşa almaz..

Sorunun cevabına gelince..Otomatik şanzıman tabiiki boşta daha az yakar..
    D konumunda durduğunuzda halen tekerleklere güç iletildiğinden yakıt tüketiminiz artacaktır..
    Ancak 60 saniye gibi bir kırmızı ışık duraksamasında aracı D'den boşa almanıza hiç gerek yok..Aradaki yakıt tüketimi farkı çok azımsanacak ölçüdedir..

bahsettiğiniz speedgear-mmt-easytronik-amt ( yani otomatikleştirlmiş düz şanjımanlar) da vitesteyken yani A veya 1 modundayken durduğunuzda stop etmezler. boşa almanız mecburi değildir. ama ayağınızı frenden çektiğinizde aynı normal otomatikler gibi gaz vermeden ilerlerler.

yani otomatikleştirlmiş düz şanjımanlarda stop etme gibi bir durum yok şayet araçta bir arıza yok ise.

ama otomatikleştirlmiş düz şanjımanlı araçlar daha kolay boşa alındığı için ben kımızı ışıklarda vites kolunu sola iterek boşa alıyorum kalkarkende sağa iterek vitese alıyorum baskı balatam uzun ömürlü olsun diye.

yoksa viteste de bekleyebilirim herhangi bir sorun olmaz.

hayırlı günler.

• @tasshelhoff;

hocam haklısın;ben anlatmak istediğimi net olarak ifade edememişim..
    otomatikleştirilmiş şanzımanlar araç dururken kendi kendine debriyaj olayını yaptıklarından stop etmiyor zaten..
    siz boşa alırsanız zaten baskı balata ayırma olayını yapmasına gerek yok..
    ancak örneğin bir speedgear şanzımanda siz dururken ve araç vitese takılı konumdaysa,beyin otomatik olarak kavramayı açar..
    ancak ayağınızı frenden çektiğiniz anda hemen kavrayarak ileri gitmeye devam eder..
    genelde bu araçlarda hillholder gibi sistemlerin de kullanılmasının nedeni bu zaten..
    rampada durdunuz diyelim;araç viteste iken hemen kalkmaya çalışsanız bile araç büyük ölçüde,kavrama olayı sağlanana kadar geri kayar..bu yüzden de hillholder sistemini kullanırlar..
    ancak tork konvertörlü şanzımanlarda sürekli tekerleklere güç aktarıldığından ve rampada durduğunuzda bile kavrama açılmadığından freni bırakıp gaza bastığınız anda araç çok az geri kayar ve ileri hareket etmeye devam eder..

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.