Şimdi Ara

Otobüste koltuğu yatıran elemanla kavga ettik (9. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
278
Cevap
1
Favori
23.987
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
260 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 7891011
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Medeniyetten, görgüden, çağdaşlıktan dem vuran zatlar, koltuk yatıran kişiye diz koyma, kafa atma, yumruk atmayı hak görüyor. Çok çağdaş bir yaklaşım 🤠

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ben rahat hissetmesem bile.yatirmiyorum anca arkam bosalirsa yatiriyorum

Sen rica edersin nezaketten tabi der ama sikinti hissedebilir

• quote:

Orijinalden alıntı: Sebnem Ferah

Siz galiba bu koltuk yatırma özelliğinin bilirkişiler tarafından her insan düşünülerek kimsenin rahatsız olmayacağı kararına vararak koyduklarını düşünüyosunuz? Ayriyetten ben zaten düzellttiğin cümledeki düşünceye karşılık yazdım onu.

Alıntı yaptığım cümlen orada duruyor hatta kopyalayıp şuraya koyalım ve irdeleyelim.

"Koltukta televizyon olması koltuğun yatıyor olmasından dolayı yatırma hakkı olmayışının kanıtıdır. "

Bu cümleden çıkan anlam şu: koltuğuna oturan kişinin koltuğunda yatırma özelliği olsa bile yatırmaya hakkı yoktur. Hatta yatırma miktarı da belirtilmemiş. Demek ki hiçbir şekilde koltuğunu yatıramaz. Buna kanıt diye sunulan şey de koltuğun arkasındaki ekran(?) Hani şu cümlelere nereden baksak elimizde kalıyor.

İnsanoğlu tarafından üretilen tüm araç-gereçlerin bir amacı ve bir işlevi vardır. (Süslerden bahsetmiyorum.) Otobüs yolcu ve yolcuların kişisel ufak tefek yüklerini taşımak, bir yerden bir yere ulaştırmak içindir. Otobüsün motoru otobüsün hareketini sağlayacak enerjiyi üretmek içindir. Tekerlekler otobüsün motorunun yarattığı hareket enerjisinin çeşitli parçalarla yola aktararak otobüs denen yapının hareket etmesini sağlamak içindir. Otobüsün pencereleri otobüsün içindeyken dışarısını görebilmek içindir. Dikiz aynaları gözlerini önünden mümkün olduğunca az ayırarak arka tarafta neler olup bittiğini görebilmek içindir. Farlar karanlıkta önünü görebilmen ve önündekilerin/arkadakilerin de seni fark edip görebilmeleri içindir. Koltuklar yolcuların üzerinde oturarak uzunca seyahatlerde rahat bir yolculuk geçirmeleri, dinlenik kalabilmeleri ve otobüste düzenli durabilmeleri içindir. Koltuğun arkasındaki file otobüsteki ikram veya ufak tefek abur cubur çöplerini elinde uzun süre tutmayıp oraya koyman içindir. Ve koltuğun yatırılabilir olmasını sağlayan aksam/özellik onu kullanarak daha rahat (uyku vs, benim için mide bulantısı önleyici) yolculuk yapabilmek içindir. Yani adamlar bu özellikler kullanılsın diye bunları yapmış laf olsun diye değil. Önce burada anlaşalım. O yüzden o kurduğun cümle saçmaydı.

Bu sorunun teknik olarak bir sebebi var daha önce yukarıda teknik çözüm sunduğunu iddia eden bir üyeye de yazdım. Otobüs içindeki koltuk sayısı fazla dolayısıyla koltuklar arası mesafe az. Bu sorunun yolcular arasında nasıl aşılır dersen karşılıklı anlayışla, medeniyetin sunmuş olduğu nimetlerle aşılır. Koltuğunu yatırmışsındır, arkandaki hamile, şişman ya da iri olmasa da rahatsız olduysa bunu dile getirir sen de koltuğu tam yatırmazsın da daha az yatırırsın bunun ortası bulunur. Kavgaya gerek yoktur, "koltuk yatırma yasaklansın" demekle olmaz. (Bunu sen demedin tabi, diyenler için yazıyorum.)
    Mesela ben de üstü leş gibi sigara kokan insanları sevmiyorum ki sigarayı da herhangi bir dumanı sevmediğim gibi sevmem, kullanmam da zaten. Bir yolculuğumda yanıma üstü adeta leş gibi sigara kokan biri oturmuştu. Yemin ediyorum nefesim tıkandı, adamın üstüne öyle bir koku sinmiş ki kokusu birkaç metre öteden geliyor. Şimdi ben bu adam için ne yapabilirim? Hiçbir şey.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Kartal Göz -- 16 Ocak 2018; 13:13:42 >

• yahu arkadaşlar iyi misiniz siz? magandayı savunur olmuş herkes. tamam koltuğu yatırma hakkı vardır elbet fakat görgü kuralı diye de bir şey var değil mi? öküz gibi yatırmazsın da eğilirsin arkadaşım koltuğu yatıracağım ama sorun olur mu ? diye sorarsın o zaman bu adam bu kadar tilt olmazdı. gelmiş o koltuğa oturma hakkı verildiyse yatırma hakkı da verilmiş diyorlar. 14 saat yolculuk yapasınız da önünüzdeki hanzo yolculuk boyunca koltuğu yatık şekilde seyahat eder inşallah :)
  • hiç unutmam bir defasında adamın biri tvde kulaklığı son ses açmış dışardan dinliyordu. gidene kadar tiz ses beynimi yemişti. neden müdahale etmediğim düşünür dururum.
  • Kardeşim bu gibi davarlar ülkede çok fazla. Malesef bunlarla birlikte aynı havayı soluyoruz. Toplu taşıma araçlarına sığırları alıyorlar malesef.

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • yusuf24. Y kullanıcısına yanıt
    Ülkenin halinden şikayet ediyoruz. Senin yazdığını 100 den fazla kişi beğenmiş. Valla yazık.

O koltukların çoğu çok ciddi açılarla yatabilir. Hatta öyle ki arkadaki adamla yüz yüze gelebilirsiniz ( bazı araçlar için bu geçerli ). Nasıl olsa yatırma hakkımız var yatıralım o halde dibine kadar. Makul olan hafifçe yatırıp dinlenmektir. Daha fazla yatırmak isteniyorsa bu istek güzelce arkadakine iletilebilir. Arkadaki vatandaş da odun değilse zaten anlayışla karşılayacaktır. Tatlı dil yılanı deliğinden çıkarır.
  • quote:

Orijinalden alıntı: SUAVI

Değerli arkadaşım
    Medeni, çağdaş ülkelerde o işler öyle olmuyor ne yazık ki!

Olması gerekeni söyleyeyim izninle.
    Arkanda oturan kişiye dönüp, koltuğu yatırdığınız vakit rahatsız olup olmayacağınızı sormanız gerekiyor.

Eğer mahsuru yok derse koltuğu yatırabilirsiniz.
    Aksi taktirde yapılan yanlıştır ve kimse kendi rahatı için başkasını rahatsız ederek yolculuk etmek istemez diye düşünüyorum.

Çok güzel anlatmışsın hocam ama yorum sahibi bunu anlayabilecek durumda değil belli ki. Ayrıca şunu kabullenmek gerek bizim ülkemiz medeni ve çağdaş bir ülke değil.

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • yusuf24. Y kullanıcısına yanıt
    Senin hakkında başkasının hakkını kısıtladığı zaman bu bakış açısı çok normal.
  • otobüslerde son dönemlerde yapılan 2+1 koltuklar otobüsün orjinal koltuklarından daha büyük ve yatma açısı daha geniş olduğu için çok sıkıntılı. orjinal 2+2 düzendeyken daha rahat yolculuk yapıyordum. koltuk büyük olduğu için diz mesafesi de çok sıkıntılı. keşke eskiye dönülse eskidan daha rahattım. bizdeki araç dizayn şirketleri bu işi yapamıyor. artık mümkün mertebe 1,2,3 almaya gayret ediyorum.
  • ayrıca bazı öküzler koltuk masasında çay veya kahve varken koltuğu tüm gücüyle arkaya yatırıyorlar. O yüzden bu gibilerle muhatap olmamak için en ön daha iyi.
  • quote:

Orijinalden alıntı: metro03

Medeniyetten, görgüden, çağdaşlıktan dem vuran zatlar, koltuk yatıran kişiye diz koyma, kafa atma, yumruk atmayı hak görüyor. Çok çağdaş bir yaklaşım 🤠

medeniyetin adamıysan önce medeni şekilde yaptığın herhangi bir davranışın başkalarını rahatsız edip etmediğine en başta dikkat etmen gerekir. tuvalet kağıdı üretiliyor diye cebinde gezdireceksin diye bir kaide yok. medeniyeti çok yanlış öğrenmişsin sen. telefon bilgisayar araba otobüs değildir medeniyet. empati duygusunu geliştirebilmek, insan olabilmektir medeniyet. işin özü bununla başlar. yoksa al otobüsteki tüm koltuklar al senin olsun içinde adamlık olmadıktan sonra.

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • 3 ay kadar kamil koç firmasında muavinlik yaptım bana böyle gelen şikayetlerde söylediğim cümle hep şuydu. “Bu hak yolcuya verilmiş ister yatırır ister kaldırır benim sorumluluğum değil ve yolcunun hakkıdır.”

Benim karışacağım nokta ikram yapıldığında hala yatırmaya devam ediyorsa o zaman uyarmaktır ki o uyarılarımda da kimse bana ne arkadaşım demedi.

Eğer haktan adaletten bahsediyorsak durum budur. Bence konu sahibini sinirlendiren olay öndeki yolcunun tavrı olmuş.

• Hızlı trenlerde koltuk yatırırken arkadakine hiç etki etmiyor çünkü oturduğun kısım öne doğru kayıyor. öyle olsa sıkıntı çıkmaz.
  • Diğer adama hak verenler mi var ben mi yanlış görüyorum?
    Koltuğun yatma hakkı var ama insanı rahatsız etme hakkı da mı var? Ne demek yatırabilir. O zaman ben de yere tükürebilirim gayet güzel şekilde ama sen rahatsız oluyorsun?

Benim de en kıl olduğum noktalarda birisi, kibarca rica edip, uyarıp, kaldırmasını istersin kaldırmazsa da tartışırsın. Maalesef ülkede bu geçerli bir kural gibi. Birebir aynısını yaşadım ve o koltuğu ne yapıp edip kaldırttım.
  • Saçma olan durum şu, otobüslerde bu koltukları yatacak şekilde tasarlıyorlar fakat yatırdığınız zaman arkanızdaki bariz rahatsız oluyor. Ya koltuk hiç yatmayacak ya kısıtlı bir oranda yatacak ki arkasındakini rahatsız etmesin...

Bazı tuhaf tipler forumda yine coşmuş, arkadaş insanların koltuğu yatırma hakkı olabilir ama yattığı zaman rahatsız ediyorsa ne olacak ? Yinede yapsın mı diyorsunuz ? Ne tuhaf kafa yapınız var ya ?

İnsan olduğunuzu ve toplu halde yaşadığınızı unutmayın, haklarınız ve sınırlarınız başkalarını rahatsız ettiği anda başka bir şeye dönüşürsünüz.

Yapmaya hakkımızın olduğu fakat insanları rahatsız eden bir ton mevzu var, hakkımız var diye hepsini yapalım :) Fakat sonuç olarak güçlü güçsüze karşı denk geldiğinde güçlü olan hep haklı olsun :) ilk çağlara dönelim :)
  • Kartal Göz kullanıcısına yanıt
    Tamamini okuyamadim kusura bakma ama demek istedigimi anlayamamissin koltukta yatirma ozelligi yatirma hakki veriyosa arkadaki televizyon ve tepsi de boyle bir hak olmadigini gosterir.

• iki arkadaşın csb sii :)
  • Keşke cevabını vermeden önce tamamını okusaydın. O zaman sana şunu soruyorum: bu hak var mıdır yok mudur? Bunun ortası olmaz. Ya vardır ya yoktur. Peki arkada oturan kişinin ekranı bozuksa bu hak var mıdır yok mudur?
  • WarSaw kullanıcısına yanıt
    Ülkeyi sizin gibilere bırakarak kafa yormayarak bu hale geldik zaten. Neyse.
  • 
Sayfa: önceki 7891011
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.