Şimdi Ara

Oto Sektörü:Maçın sonuna geldik, Ekim'de satışlar %72 Azaldı, Ötv İndirimi Talep Ediyoruz! (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
178
Cevap
1
Favori
13.140
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
24 oy
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • 1.6 motor hacminin ÖTV'si %36'dan %60'a çıkarken, 2.0'ın ÖTV'si %60'tan %130'a çıkarken tek bir defa bile seslerini çıkarmadılar. Baktılar satışlarda çok düşme yok, gemiyi yüzdürmeye devam.

Türk milleti de suçlu. ÖTV %36'dan %60'a çıktığı süre boyunca bir tepki, satışlarda azalma ya hiç olmadı ya da geçici olarak çok az oldu. Ben C-segment fiyatları 90'a dayanınca "artık satışlar düşer" dedim düşmedi, 120 oldu düşmedi, 140 oldu düşmedi, şimdi 200'ü geçti ve düştü. Faizler yükselmemiş olsa belki yine düşmeyecekti.

Şimdi bu tepksiz kesimle birlikte hepimiz duvara tosladık, ama artık iş işten geçti. Bu sektörde çalışanlar işleri kaybetme, batma ile karşı, karşıyalar. Biz ise yeni araba alamayıp eski arabalara binmeye mahkumuz.

Bu saatten sonra otomotiv sektör artık ölü eşşektir, ne yapsalar canlanması çok zor.

• fbyram kullanıcısına yanıt
    Anlatımınıza göre karlı değil ise, neden her şirket sahibinde lüküs araç görüyorum o zaman ben bunu çözemiyorum. Madem o kadar karlı değil masraflı neden şirketler buna bulaşıyor.

Velev ki sıkıntısı çok ise para ve kazanç odaklı işletme sahipleri buna nasıl cesaret eder! Hiç olmadı şirkete araç alırız diyen bir sürü patron gördüm. Sanki pazardan elma alıyor. Biz kıçımızı yırtıyoruz gene alamıyoruz maalesef.. Buna da şükür der geçeriz..

Orijinalden alıntı: Alfa Milano

Eminim öyledir

Bir sonraki seçimlerde AK Parti %68

İmkan ve ihtimali yok.Ciddi söylüyorum.

Bizim millet ten her şey bekle.Hiç bir konuda şaşırma.

Ama cebine dokunursan.Ortalığı ayağa kaldırır.Desteklediği adamın gırtlağına bile yapışır.

Facebook ta 15 gün önce hüloo diyip 1.Başkan paylaşan insanlar.3-5 gündür 'Artık yeter!" vs diyor.Emeklilik yaşından şikayet ediyor.

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >

Orijinalden alıntı: redbul_540

ÖTV tamamen kalkacak.Fazla değil 1 yıl içinde.

Önümüzdeki 1 yıl da her şey olabilir.Hükümet de sallantıda.

Çevredeki ahkğ partici ler ülkücülü ğe dönmeye başladı
    Öncelikle bizim üretime dayalı bir ekonomimiz yok. Hep tüketen ve tüketim üzerinden ÖTV,ÖİV ve KDV gibi bütçe payında en fazla yeri olan dolaylı vergilerden oluşan ekonomimiz var. Gelişmiş ülkelerde dolaysız vergilerin (gelir ve servetten alınan vergilerin) bütçede ki payı yüksektir. Bizde ise bu durumun tam tersi.

ÖTV indirimi demek bozuk olan cari dengenin daha da bozulması demek. £uro ile Doların artıp ₺ nin değerinin düşmesi demek. Ek vergilerin artması, kamu harcamalarının durması ve yatırımın azalması demek.

ÖTV nin değil kaldırılması, indirilmesi bile ekonomiyi pert eder. Mevcut durumda ise Otomotiv sektörü bu duruma dayanamaz. Vergi ve Sigorta primleri çok yüksek. İşsizlik artacak, işsizlik ödemeleri artacak, harcamaya dayalı vergiler azalacak.

Yani iyi yönetilmeyen bir ülke nasıl olur, vatandaşı nasıl böyle sıkıntıya sokar yaşayıp görüyoruz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Enki -- 22 Ekim 2018; 23:17:27 >

• Kafam rahat vallahi zerre kadar acımıyorum.

Orijinalden alıntı: matgab

Anlatımınıza göre karlı değil ise, neden her şirket sahibinde lüküs araç görüyorum o zaman ben bunu çözemiyorum. Madem o kadar karlı değil masraflı neden şirketler buna bulaşıyor.

Velev ki sıkıntısı çok ise para ve kazanç odaklı işletme sahipleri buna nasıl cesaret eder! Hiç olmadı şirkete araç alırız diyen bir sürü patron gördüm. Sanki pazardan elma alıyor. Biz kıçımızı yırtıyoruz gene alamıyoruz maalesef.. Buna da şükür der geçeriz..

Çünkü para kazanıyorlar ve alıyorlar...

İşin esprisi bir yana şirkete araba alınca artık öyle bedavaya falan gelmiyor. Yıllar yıllar önce aracı aldığınızda tamamını amortisman gösterebiliyordunuz, yani vergiden düşüyordunuz. Artık öyle değil. Ama herkesin aklında o dönemler kaldı, bazı patronların bile.

Başka bir konuya eskiden 2015 yılında yazdığım yazıyı aşağıya kopyalıyorum
    ------------------------
    Merhaba,

Şirkete aracı aldığınız ilk sene, ÖTV ve KDV'yi gider göstererek %20'sini ödeyeceğiniz kurumlar veya gelir vergisinden düşebilirsiniz
    Kalan tutarı 5 sene içerisinde aracı amortisman gideri göstererek %20'si kadarını devlete ödeyeceğiniz vergiden düşersiniz.

Aracı sattığınızda ise satış tutarınız komple gelir olarak gözükür, ve bu tutarın %20'sini devlete geri ödersiniz.

İnce detaylara girdiğinizde şirkete gider göstermek için araç almanın fazla bir esprisi olmadığını göreceksiniz.

100.000 TL'ye araç aldınız diyelim.
    5 sene içerisinde bunun 20.000 TL'sini vergiden düştünüz.
    5 sene sonra aracı sattınız. Satış tutarı tamamen gelir gözükür ve kar çıkar...

Örneğin
    2010 yılında 2010 model Volvo S40 1.6D fiyatı 47.000 TL civarı imiş.
    Bu arabayı şirkete aldınız ve 5 yıl boyunca gider göstererek, 9.400 TL civarını vergiden düştünüz.
    sahibinden.com sitesinden biraz önce baktım, 2010 model S40 1.6 D fiyatları durumuna göre 40.000-50.000 aralığında
    40.000 TL'ye satarsanız bile 8.000 TL devlete gelir vergisi ödersiniz.
    İşin güzel kısmı, yakıt ve bakım masraflarını gider gösterdiniz. Sırf bunları gider göstermek için şirket kurmayı tercih edebilirsiniz, ama astarı yüzünden pahalıya çıkar.

Bu örneği başka markaların 1.6 motorlu araçları için de yapabilirsiniz. Başka modellerde alış-satış farkı daha değişik çıkabilir. Ben Volvo fiyatlarını buldum, o örnekten gittim.

1.6 motorlu araç üzerinden gittim, çünkü tartışılan 1.6 BMW ile 1.6 Dacianın aynı mtv diliminde olmaları.

Yani özetle demek istediğim, şirkete araç alınca araç bedavaya veya çok ucuza gelmiş olmuyor.

--------------------------------------

Yukarıda eskiden yazdıklarıma bir ekleme yapayım.

ÖTV+%18KDV+araç bedelinin %20'sini ilk yıl gider gösterirsiniz. Bu tutar 50.000 tl ise, 10.000 tl daha az vergi ödersiniz.
    Sonraki her 5 yıl kalan %20'leri gider gösterirsiniz. Her yıl bu tutar 30.000 TL ise her yıl 6.000 TL daha az vergi ödersiniz.

5 yıl sonra aracı %1 kdv ile sattığınızda, ki sıfırı 170.000 tl ise, 5 yıl sonra enflasyon yüzünden bu fiyatlara yakın bir fiyata satılacak.
    150.000 TL'ye satarsanız 30.000 TL devlete gelir vergisi ödersiniz.

Bireysel kullanıma göre tabii ki avantajlı, ama araç öyle bedavaya falan gelmiyor. yakıtı, bakımları, lastik vs. gider gösteriyorsunuz, oradan bir karınız oluyor.

Selamlar

• quote:

quote:

Orijinalden alıntı: Alfa Milano

Eminim öyledir

Bir sonraki seçimlerde AK Parti %68

İmkan ve ihtimali yok.Ciddi söylüyorum.

Bizim millet ten her şey bekle.Hiç bir konuda şaşırma.

Ama cebine dokunursan.Ortalığı ayağa kaldırır.Desteklediği adamın gırtlağına bile yapışır.

Facebook ta 15 gün önce hüloo diyip 1.Başkan paylaşan insanlar.3-5 gündür 'Artık yeter!" vs diyor.Emeklilik yaşından şikayet ediyor.

Alıntıları Göster
    Ama namaz kılıyor hocam, namaz kıldığı için herşeyi bitiriyor 2.0 önde başlıyor.

E bide dini bütün, Türk milletinin işi zor malesef namaz kılmayı bırakırlarsa o zaman değişir herşey

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

• quote:

ÖTV tamamen kalkacak.Fazla değil 1 yıl içinde.

Önümüzdeki 1 yıl da her şey olabilir.Hükümet de sallantıda.

Çevredeki ahkğ partici ler ülkücülü ğe dönmeye başladı
    1)araba

2)sigara

3)alkol

Türkiyeyi bir bina gibi düşün.Bunlardan alınan vergiler de binanın kolonları.kolon olmazsa bina çöker.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

Orijinalden alıntı: bal974

quote:

Orijinalden alıntı: matgab

Çünkü para kazanıyorlar ve alıyorlar...

İşin esprisi bir yana şirkete araba alınca artık öyle bedavaya falan gelmiyor. Yıllar yıllar önce aracı aldığınızda tamamını amortisman gösterebiliyordunuz, yani vergiden düşüyordunuz. Artık öyle değil. Ama herkesin aklında o dönemler kaldı, bazı patronların bile.

Başka bir konuya eskiden 2015 yılında yazdığım yazıyı aşağıya kopyalıyorum
    ------------------------
    Merhaba,

Şirkete aracı aldığınız ilk sene, ÖTV ve KDV'yi gider göstererek %20'sini ödeyeceğiniz kurumlar veya gelir vergisinden düşebilirsiniz
    Kalan tutarı 5 sene içerisinde aracı amortisman gideri göstererek %20'si kadarını devlete ödeyeceğiniz vergiden düşersiniz.

Aracı sattığınızda ise satış tutarınız komple gelir olarak gözükür, ve bu tutarın %20'sini devlete geri ödersiniz.

İnce detaylara girdiğinizde şirkete gider göstermek için araç almanın fazla bir esprisi olmadığını göreceksiniz.

100.000 TL'ye araç aldınız diyelim.
    5 sene içerisinde bunun 20.000 TL'sini vergiden düştünüz.
    5 sene sonra aracı sattınız. Satış tutarı tamamen gelir gözükür ve kar çıkar...

Örneğin
    2010 yılında 2010 model Volvo S40 1.6D fiyatı 47.000 TL civarı imiş.
    Bu arabayı şirkete aldınız ve 5 yıl boyunca gider göstererek, 9.400 TL civarını vergiden düştünüz.
    sahibinden.com sitesinden biraz önce baktım, 2010 model S40 1.6 D fiyatları durumuna göre 40.000-50.000 aralığında
    40.000 TL'ye satarsanız bile 8.000 TL devlete gelir vergisi ödersiniz.
    İşin güzel kısmı, yakıt ve bakım masraflarını gider gösterdiniz. Sırf bunları gider göstermek için şirket kurmayı tercih edebilirsiniz, ama astarı yüzünden pahalıya çıkar.

Bu örneği başka markaların 1.6 motorlu araçları için de yapabilirsiniz. Başka modellerde alış-satış farkı daha değişik çıkabilir. Ben Volvo fiyatlarını buldum, o örnekten gittim.

1.6 motorlu araç üzerinden gittim, çünkü tartışılan 1.6 BMW ile 1.6 Dacianın aynı mtv diliminde olmaları.

Yani özetle demek istediğim, şirkete araç alınca araç bedavaya veya çok ucuza gelmiş olmuyor.

--------------------------------------

Yukarıda eskiden yazdıklarıma bir ekleme yapayım.

ÖTV+%18KDV+araç bedelinin %20'sini ilk yıl gider gösterirsiniz. Bu tutar 50.000 tl ise, 10.000 tl daha az vergi ödersiniz.
    Sonraki her 5 yıl kalan %20'leri gider gösterirsiniz. Her yıl bu tutar 30.000 TL ise her yıl 6.000 TL daha az vergi ödersiniz.

5 yıl sonra aracı %1 kdv ile sattığınızda, ki sıfırı 170.000 tl ise, 5 yıl sonra enflasyon yüzünden bu fiyatlara yakın bir fiyata satılacak.
    150.000 TL'ye satarsanız 30.000 TL devlete gelir vergisi ödersiniz.

Bireysel kullanıma göre tabii ki avantajlı, ama araç öyle bedavaya falan gelmiyor. yakıtı, bakımları, lastik vs. gider gösteriyorsunuz, oradan bir karınız oluyor.

Selamlar

Alıntıları Göster
    Bu işten anlamam ama sanki bir kaçış yolu var gibi

Aracı satışta düşük bedel gösterilirse durum ne olur

• Iki kuruş kâr için, tavan tutamaklarını, yedek lastiği, kaput ici izolasyonu, amortisorlu bagaj kapak mekanizmalarını, hatta hararet ibrelerini hacılayan otomotiv sektorune de bak sen; hasikome

Sirf vergi dilimini kurtarsin, pazarda pay kapsin diye ureticiye talepler iletiliyor da, yukaridakilere goz yumuluyor

Imkanim olmasina ragmen, 0 km aracin kapindan gecmem artık

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi rallier_61 -- 22 Ekim 2018; 20:0:44 >

Vergi otelemek amacını guclu gorunmekle susluyorlar o nedenle. Sirketlere araba alimi yasaklansin gibi bir yaklasim bana cok sacma geliyor. Mesela siz 0 araba aldiginiz 100.000 tlye 2 yil sonra 120.000 tl ye sattiniz... devlet sizden 20.000 tl icin gelir vergisi almiyor ama ayni şartlarda şirketten kurumlar vergisi aliyor. Ayrica kurumlar vergisi de %22 oldu, sirketler icin oradan da bir kayip soz konusu...

Orijinalden alıntı: Gravaze

Bu arada kimsenin derdi araç fiyatlarının yüksekliği falan değil ha yanlış anlamayın. Faizler çok yüksek ondan almıyorlar. Bizim millet arabanın pahalı olmasını sever çünkü kredi çekip 5-10 yıl emeğini, maaşını ipotek edip de sokağa çıktığı anda arabasıyla “adam” muamelesi gördüğünü düşünür. Golf 200 bin mi oldu o adam krediyle de olsa lor vay be golfe binen adam dedirtir kendisine. Mantalite böyle. Bir yere dacia ile gittiğimde yüzüme bakmayan adam golfle gidince çayımı demli getiriyor mercedesle gidince kapımı açıp iyi masa ayarlıyor. Yıkamaya gittiğimde dacia için paspas kağıdı alamadım ama mercedesle gidince bir top da bagaja koyuyor adam. Memleket böyle arkadaşlar araban kadar telefonun kadar kullandığın telefonun oturduğun evin kadar adamsın, maddiyat ile gösteriş ruhuna işlemiş bu toplumun. Emin olun fiyatlardan kimse şikayetçideyiz herkes faizlerin yüksekliğinden şikayetçi.
    sahiden öyle

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

• Umarım golf 400 bin lira olur. Bu millet akıllanmaz. Faizler düşşün almaya başlarlar hemen.

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Yansın bu adamlar su veren itfaiyenin hortumu kırılsın.

Zamanında az kazıklamadınız bu milleti

Orijinalden alıntı: cnyttt

Bu işten anlamam ama sanki bir kaçış yolu var gibi

Aracı satışta düşük bedel gösterilirse durum ne olur

Alıntıları Göster
    Aracı belli değerin altında (kasko bedeli) düşürürseniz sıkıntı yaşama olasılığınız var. Yalan beyanda bulunuyor durumuna düşebilirsiniz.
    Yukarıdaki yazı çok detaylı ancak gözden kaçan bir nokta var.
    Arabayı sattığınızda yeniden vergi çıkar, haklısınız. Ama eski arabayı satıp yenisini alırsanız, yenisinden de gider olacağından mahsuplaşabilirsiniz.

• Hiç bir ülkede en alt seviyede %75+ ya varan oranda vergi yok arabada.

Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.