Şimdi Ara

Oto alım satımında noter tasdikli dolandırıcılık ..

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
110
Cevap
1
Favori
25.818
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Bir arkadaşımız internetten 41 bin TL ye 30 bin km de 2007 model full BMW 1.16i buluyor. (Pazarlıkta 40 bin TL ye anlaşıyorlar.)

Fiyatı uygun geldiğinden adam ile irtibata geçiyor ve arabayı servise vs. gösteriyorlar araç tertemiz çıkıyor fakat arkadaşım adama 10 bin TL nin eksik olduğunu fakat kredi olarak herhangi bir sorun yaşamadan 1 günde krediyi çıkarabileceğini söylüyor.

Adamda arkadaşıma 30 bin TL yi bana ver noterde satışı yapalım ruhsat sende kalsın arabayıda bir otoparka bırakalım 10 bin TL yi getir arabayı al diyor.

Arkadaşta noter satışının yapılacağını duyunca kendisini avantajlı konumda zannederek tmm diyor ve noterde herşeyiyle resmi olmak üzere satışı yapıyorlar arkadaş noterde 30 bin TL yi adama veriyor arabayıda kapalı bir otoparka bırakıyorlar adam arkadaşıma ''senden haber bekliyorum'' diyor ve ayrılıyorlar.

Arkadaşım o gün krediye başvuruyor ertesi gün öğlenden önce kredisi çıkıyor ve adamı arıyor ama adama bir türlü ulaşamıyor.

Ara babam ara adama ulaşamayınca içine bir kurt düşüyor ve hemen otoparka gidiyor ama otoparktaki görevliler araç sahibinin ruhsatı göstererek aracı teslim aldığını söylüyorlar.

Arkadaş hemen trafiğe gidiyor ve aracın kendisinde olan ruhsatının sahte olup olmadığını kontrol ettiriyor ve ruhsatın sağlam olduğunu anlıyor ve aynı gün muameleciye işlemlere başlatıp ertesi gün aracın yeni ruhsatını çıkartarak araba için ''Çalıntı'' ilanı vererek arabaya yakalama çıkarttırıyor.

Araba 10 günlük bir süre içerisinde yakalanıyor ama arabanın sahibi başka birisi ve adam çok temiz dürüst ve namuslu bir insan çıkıyor.

Üstelik ruhsat vs. herşey nizami bir şekilde aracı kullanan adamın üzerine görünüyor.

Kısa bir araştırmadan sonra gerçekler teker teker su yüzüne çıkmaya başlıyor ..

Diğer şahıs önce kendisine başka birinin adına muhtarlıktan evrakları alarak nüfus dairesinden fotoğrafı kendinin olan ama bilgileri kendisinin olmayan bir kimlik çıkarttırıyor.

Kimlik sahte değil ama bilgileri tamamen sahte.

Sonrada gidip bu BMW yi birisinden 45 milyara nakit para alıp aracı resmi olarak üzerine alıyor.

Daha sonra trafiğe giderek ruhsatımı kaybettim diyerek yeni bir takım ruhsat çıkartıyor. (Araç bu şekilde resmi olarak 2 ruhsatlı oluyor.)

Bizim arkadaştan 30 milyarı aldıktan sonra aynı gün başka birisine arabayı 39 milyara yine noter satışı ile resmi olarak satıyor ve ortadan kayboluyor.

Yani 45 milyara aldığı arabadan 79 milyar para kazanıyor arada 34 milyar gibi bir karı oluyor.

İşin tuhaf yanı adına kimlik çıkartılan şahıs bulunup emniyete getirildiğinde o kişi ile alakası olmadığı meydana çıkıyor.

Uzun lafın kısası araba şimdi bağlı olarak otoparkta bekliyor önümüzdeki ay mahkeme var bakalım arabayı kime verecek mahkeme ..

Ben avukata sordum muamelecilere sordum hatta trafiği aradım durumu anlattım avukat 2-3 değişik şey söyledi, muameleci ilk ruhsatı çıkartan arabayı alır dedi, trafikçi ise ''Yuh be kardeşim bunudamı yapmışlar yahu! valla bana sorma ben anlamam kardeş.'' dedi.

Sizce bu işin sonu ne olur arkadaşlar ?

Selametle ..

• Bune be :D kafam karıştı :P
  • Geçmiş olsun. Ancak anlamadığım durum şu ki; adam arabanın gerçek sahibi adına mı nüfus cüzdanı çıkartmış yoksa başka birşey mi? Burada tek suçsuz arabanın gerçek sahibi. Siz anca dolandırıcılıktan suç duyurusunda bulunabilirsiniz.

Orijinalden alıntı: KaTiP_SoSe

Geçmiş olsun. Ancak anlamadığım durum şu ki; adam arabanın gerçek sahibi adına mı nüfus cüzdanı çıkartmış yoksa başka birşey mi? Burada tek suçsuz arabanın gerçek sahibi. Siz anca dolandırıcılıktan suç duyurusunda bulunabilirsiniz.

''Sonrada gidip bu BMW yi birisinden 45 milyara nakit para alıp aracı resmi olarak üzerine alıyor. ''

Adam kendisine sahte kimlik çıkartıyor arabayıda kendi parası ile alıyor ve o kimliğin üzerine arabayı devir alıyor.

Daha sonradan bu dümenleri çeviriyor ve arabayı 2 kişiye birden satıyor ..

Orijinalden alıntı: Fantastic Light

quote:

Geçmiş olsun. Ancak anlamadığım durum şu ki; adam arabanın gerçek sahibi adına mı nüfus cüzdanı çıkartmış yoksa başka birşey mi? Burada tek suçsuz arabanın gerçek sahibi. Siz anca dolandırıcılıktan suç duyurusunda bulunabilirsiniz.

''Sonrada gidip bu BMW yi birisinden 45 milyara nakit para alıp aracı resmi olarak üzerine alıyor. ''

Adam kendisine sahte kimlik çıkartıyor arabayıda kendi parası ile alıyor ve o kimliğin üzerine arabayı devir alıyor.

Daha sonradan bu dümenleri çeviriyor ve arabayı 2 kişiye birden satıyor ..

Mahkemeye vermişsiniz artık diyecek birşey yok. İyi geceler.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi KaTiP_SoSe -- 9 Ağustos 2009; 1:20:54 >

• Sonradan alan şahıs tamamen iyi niyetli olduğu için ve işlemleri arkadaşınıza nispeten tam yaptığı için aracı alır diye düşünüyorum, ama hakimin kararı ne olur bilemem. Tek bildiğim sonradan alan şahıs bu işten en az zararla çıkar.

Olay da gerçekten şaşırtıcı, geçmiş olsun demekten başka söyleyecek birşey bulamıyorum.

İlgine teşekkür ederim ama sen sabah kahvaltıdan sonra çayını yudumlarken konuyu okuduğunda farklı bir cevap vereceğine eminim ..

Orijinalden alıntı: Legend10

Sonradan alan şahıs tamamen iyi niyetli olduğu için ve işlemleri arkadaşınıza nispeten tam yaptığı için aracı alır diye düşünüyorum, ama hakimin kararı ne olur bilemem. Tek bildiğim sonradan alan şahıs bu işten en az zararla çıkar.

Olay da gerçekten şaşırtıcı, geçmiş olsun demekten başka söyleyecek birşey bulamıyorum.

Arkadaşımda aynı şekilde işlemleri tam yaptı hatta tam yapmasa arabaya nasıl yakalama çıkartacakki değilmi ..

quote:

Sonradan alan şahıs tamamen iyi niyetli olduğu için ve işlemleri arkadaşınıza nispeten tam yaptığı için aracı alır diye düşünüyorum, ama hakimin kararı ne olur bilemem. Tek bildiğim sonradan alan şahıs bu işten en az zararla çıkar.

Arkadaşımda aynı şekilde işlemleri tam yaptı hatta tam yapmasa arabaya nasıl yakalama çıkartacakki değilmi ..

Peki sonra başka birine daha sattı demişsin o başka biri ne yapmış haberiniz varmı?

bu gün maliye, icra daireleri, sgk gibi kurumların hepsinin araçlar üzerine kendi bilgisayarlarından haciz koyup haciz kaldırma yetkileri var. bu işlemler online olarak yapılıyor.

demekki benzer bir yetkiyi noterlere vermekte fayda var, noter satışı yaptıktan sonra arabanın tescil sayfasına girip, noter satışının yapıldığının kaydını düşse ve satıştan önce diğer noter bunu incelese böyle bir sorun olmazdı.

bu olay nasıl çözülür, muhtemelen yargı aracın yarım hissesini her iki tarafada verir.

Orijinalden alıntı: ÖfKeLiKaLaBaLıK

tokatçı adam arabayı önce sahte kimlikle üstüne almış sonra iki kişiye birden satmış.

bu gün maliye, icra daireleri, sgk gibi kurumların hepsinin araçlar üzerine kendi bilgisayarlarından haciz koyup haciz kaldırma yetkileri var. bu işlemler online olarak yapılıyor.

demekki benzer bir yetkiyi noterlere vermekte fayda var, noter satışı yaptıktan sonra arabanın tescil sayfasına girip, noter satışının yapıldığının kaydını düşse ve satıştan önce diğer noter bunu incelese böyle bir sorun olmazdı.

bu olay nasıl çözülür, muhtemelen yargı aracın yarım hissesini her iki tarafada verir.

Yarı hissesini de bu aracın bedelini belirlemek için de dava açılması lazım. Daha sonrasında verilen paralar da var. Çok uzun süreceği kesin..

• Bu tür dolandırıcıklar ve sahtekârlıklar OTOMOBİL* ve MÜLKİYET ilişkisinde

- Tescil işleminden sorumlu olarak bir kolluk kuvveti, yani İl Emniyet Müdürlüğüne bağlı TRAFİK POLİSİ'nin
    - Satış işleminden sorumlu olarak kamu hizmeti veren yarı-resmi işletme olan NOTER'in

işlerini koordinasyonsuz, eksik ve bürokrasinin paslı dişlileri arasında rahat ve tatlı gelirle yapmalarından ötürü meydana geliyor.

Bir defa MUHTAR'dan kimlik bilgileri ve kimlik belgesi gibi resmi belgelerin çıkartılamaması lazım. Kaldı ki gelişmiş ülkelerde MUHTAR denilen kurum zaten yoktur. Gelişmiş bir ülkede ayrıca OTOMOBİL ile POLİS ilişkisi sadece KAZA ve CEZA işlemlerinde ortaya çıkar. Tescil, satış, devir, terk, çekilme gibi işlemler tamamen VERGİ DAİRESİ'nde ve/veya BELEDİYE'de yapılır.

NOTERLİK DAİRESİ ve TRAFİK POLİSİ arasında bir elektronik dosya paylaşım bağlantısı yok, NÜFUS MÜDÜRLÜĞÜ ile bu iki kurum arasında bir kimlik bilgileri dosya paylaşma bağlantısı olmadığı gibi. Neden yok? Çünkü kimsenin aklına gelmiyor da ondan yok, ya da aklına geliyor da vücudunun bir yerinde kayboluveriyor...

Taner Göde

* = Otomobil burada tescil edilme ve plaka takma zorunluluğu olan motorlu araçlar olarak ele alınmalıdır.

• quote:

quote:

Orijinalden alıntı: ÖfKeLiKaLaBaLıK

tokatçı adam arabayı önce sahte kimlikle üstüne almış sonra iki kişiye birden satmış.

Yarı hissesini de bu aracın bedelini belirlemek için de dava açılması lazım. Daha sonrasında verilen paralar da var. Çok uzun süreceği kesin..

O zama mahkeme ile uğraşmasınlar arabayı satıp parayı yarı yarıya bölüşsünler sonra ikisi birden diğer adamdan davacı olsunlar dicem ama diğer adamın adı sanı kim olduğu belli değil işte ..

Taner bey dava sonucu ne olur sizce ?

• okuduktan sonra "what the ...k man" diyesim geldi bu nasıl bir düzenbazlık umarım adam bir şekilde(nasıl olacaksa) yakalanırda diğerleri en az zararla durumu atlatır.
    Efendiler, sırası gelmişken, aziz milletime şunu tavsiye ederim ki, bağrında yetiştirerek başının üstüne kadar çıkaracağı adamların kanındaki, vicdanındaki öz cevheri çok iyi tahlil etmek dikkatinden bir an geri kalmasın!
    Mustafa Kemal ATATÜRK

Bu memleket tarihte Türk'tü, o halde Türk'tür ve ebediyen Türk olarak yaşayacaktır.

• Millet iyice adileşmiş.İlk kez böyle bir şey duyuyorum.Benim anlamadığım bir şey var (geç saatte kafam biraz duruyor).

Dolandırıcı kişi gidip muhtarlıktan kimliğini kaybettiğine dair bir belge alıyor.Bu belgeye nüfus cüzdanını kaybeden kişinin fotoğrafı yapıştırılıp damga basılır.

Peki,muhtar bu kişinin dolandırıcı olduğunu anlayamıyor mu?Bilgisayarda fotoğrafı çıkmıyor mu?Yani,ben muhtara gitsem,kimliğimi kaybettim deyip,kendi fotoğrafımla başkasının adına belge düzenletebiliyor muyum?

Eğer muhtar,fotoğrafımı görebiliyorsa bilgisayarda,o zaman ya ihmalkarlık vardır ya da suç ortağıdır.

Gelelim hakimin ne karar vereceğine.Sizin arkadaşınız araç hakkında çalıntı ihbarı yapabildiğine göre araç kendisinin üstüne görünüyordur.Bu durumda araba arkadaşınıza ait,fakat satıldıktan hemen sonra çalınıyor ve sahte evrakla başka birine daha satılıyor.

Bence,araba sizin arkadaşınıza verilecek.Diğer kişi ise dolandırıcıdan şikayetçi olacak.

Şu şekilde bir araç-alım satım prosedürü sizce de çok iyi olmaz mıydı?

Trafik şubesinde bir birim açılır,noter gibi.Aracını satmak isteyen kişi,alıcı ile birlikte trafik şubesine gidip,oradaki birimden randevu alır,o sırada kaporasını da verir,o kapora da sisteme girilir ki kaporayı alıp kaçma olayları olmasın.Randevu verilen zamanda trafik şubesine gidilip,işlemler bir kerede halledilebilir.Orada para verilir,araç sahibi anahtarı verir,hızlıca yeni ruhsat çıkartılır.

Bu sistem olsa,diyelim ki dolandırıcı bu olayda olduğu gibi aracını 2.kişiye satmak istese,randevu alamaz.Hatta oraya giderse başının belaya gireceğini bilip korkar.Bu tip dolandırıcılıklar da önlenir.

• Sayın Fantastic Light arkadaşım,

Öncelikle avukat olmadığımı belirtmek istiyorum. Fakat noterlerle ve avukatlarla çok haşır/neşir ve içli/dışlı olduğumdan fikrimi yazıyorum.

Olay tamamen NİTELİKLİ DOLANDIRICILIK. Ortada fiziksel olarak bir otomobil var ve bu araç bir maddi mülkiyet varlığı yansıtıyor. Bu maddi mülkiyet varlığının devrini kim YASANIN ÖNGÖRDÜĞÜ ŞARTLAR ÇERÇEVESİNDE yapmış ve almış ise, örnekteki gibi 39.000 TL'lik otomobili aynı gün 2 kişiye 2 ruhsat ve 2 noterlik işlemiyle satması ve bir sahtekârlığa kurban gittiğini bilmeyen alıcılardan birisinin gidip aracı adına tescil ettirmesi onu avantajlı konuma düşürüyor. Büyük olasılıkla mahkeme, aracı satan kişi SAHTEKÂR OLSA BİLE ortada fiziksel bir varlık, para alışverişi, işin resmi yapılması ve bir mülkiyet olduğundan (ve böylece de yasal yönden şartlar yerine getirildiğinden) aracı ilk ruhsatı çıkartana tevdii edecek, diğer ikinci "alıcının" da MAĞDUR sıfatı ile sahtekar satıcıya karşı sivil makhemede ALACAK veya TAZMİNAT davası açmasına ve suç duyurusunda bulunarak da KAMU davası açmasına yol açacak.

Ancak burada bence bir MÜTESELSİL SORUMLULUK da mevcut. Muhtarın da işini yaparken TEDBİRSİZLİK ve DİKKATSİZLİK nedeni ile oluşan mağduriyette payı olduğunu düşünüyorum.

Gerçekten de bu davanın sonucunu merak ediyorum. Mağdur olan 2. kişi dava açarsa mağdur olmayan 1. kişi de gider karşı dava açar, mülkiyetini korumak için, hatta tebdir dahi koydurtabilir. Aslında mahkeme aracı müsadere edip mülkiyetinden arındırarak açık arttırma yoluyla satıp gelirini mağdur olan taraflar arasında da bölüştürebilir ama bu sanırım çok uzak bir ihtimal.

Tüm opsiyonlar açık. Herşey olabilir. Hakimin epey bir kafa patlatacağınık düşünüyorum ama yukarıdaki mesajımda da yazdığım üzere bu NOTER, TRAFİK POLİSİ işi berbat ediyor. Olayın bir defa NOTER'den uzak halledilmesi lazım, ondan sonra da TRAFİK POLİSİ'nden uzak gerçekleştirilmesi gerek, en güzeli BELEDİYE veya VERGİ DAİRESİ, hatta bu durumda VERGİ DAİRESİ biraz daha avantajlı oluyor, neticede TC KİMLİK NUMARASI gerçek şahıslar ve VERGİ KİMLİK NUMARASI da tüzel kişiler için hazır, kayıtlar mevcut, zaten kaza ve cezada Trafik Polisi hemen olay yerine geliyor, burada pis kokuyu koklama görevi sayın Noter makamına düşüyor, ama onlar da dişli, çetin ceviz, allem edip kullem edip Hükümete yakın birine para, kadın, havyar, mülk ikramında bulunarak bu cihetle 2010 YILINDA DA ARAÇ SATIŞINDA HÂLÂ NOTERE MAHKUM EDİLİYORUZ...

Yazılacak ve çizilecek çok şey var, ama sırayla.

Taner Göde

• quote:

quote:

Tekrar okudum, anlıyorum.. Yalnız yine de aracı sonradan alan şahıs herşeyden habersiz aracı aldığı için araç tahminimce sonradan alan şahsın üzerinde kalacaktır ve dava süreci sizin arkadaşınızla satıcı daha doğrusu dolandırıcı şahsın arasında geçecektir.

Gerçekten can sıkıcı bir durum, davaların da geç neticelendiğini düşünürsek arkadaşınızın zararı büyük. Keşke parasını tam denkleştirip öyle alsaydı aracını. Maalesef ki bu ülkede bu tarz olaylar yaşanıyor, çok dikkatli davranmak lazım.

• "Diğer şahıs önce kendisine başka birinin adına muhtarlıktan evrakları alarak nüfus dairesinden fotoğrafı kendinin olan ama bilgileri kendisinin olmayan bir kimlik çıkarttırıyor.

Kimlik sahte değil ama bilgileri tamamen sahte."

Olayın kırılma noktası burası gibi. Başkasının adına muhtarlıktan evrak almak (ki bu evraklar kimlik gibi hayati önemli evraklar) olayın çıkış noktası. O evrakları gerekli tetkiki yapmadan muhtar da işin içinde gibi. Ya şebeke ya da görevini düzgün yapmamış ve ihmal var. Her iki durumda da bence sanık. Bu nedenle dolandırıcılık yapan şahısla birlikte yargılanmalı.

Ben muhtara gidip yan komşumun kimlik evraklarını muhtardan alıp oradan nüfus idaresine kendi fotografımı verip sahte bir kimlik çıkarabiliyorsam bu ülkede muhtar, polis, mahkeme v.s. neden var?

Hırsızın hiç mi suçu yok? Var elbette. Ama en az onun kadar suçlu olan, ona bu imkanları (veya açıkları) veren bu sistemdir.

Çok çok geçmiş olsun diyorum. Ve üzülerek söylüyorum ki maalesef her iki alıcı içinde tatmin etmeyen bir sonuç çıkacaktır. Şahsi fikrim, mahkemenin, aracı en son resmi olarak satın alan kişiye vermesi gerektiğidir. Demek ki bu tarz alışverişlerde gerekirse 1 gün daha sabredip resmi prosedürleri %100 tamamladıktan sonra ödeme yapacağız.
    Bu ülkede yaşayan halkın çoğunun, toplumsal yaşam umurunda değil, analitik düşünme, olayları idrak etme yetenekleri zayıf. Birçoğu mikrodünyalarını kurmuş ve çevresinde gördüğü büyük rantların, birgün kendisi için de gerçekleşebileceğini düşünüp bozuk düzenin gönüllü bir üyesi oluyor.

Halbuki sürekli kaybettiğinin, hayat kalitesinin giderek düştüğünün farkında değil!!!

• Şu da olabilir,

Tüm belge ve işlemler YASAL ama niyet ve hareketler KÖTÜ olmak kaydıyla: Kötü niyetli birisi bir nüfus cüzdanı bulur veya eline geçirir, havalimanının veya başka bir toplu buluşma ve barınma yerinin otoparkına gidip hemen satılabilen bir araç belirler, rengini ve modelini not ederek aynı araçtan bir tane satın alır, adına tescil ettirir, kısa bir müddet gezer, ruhsat zayinden yenisini çıkartır, plâkâ zayinden de yeni plaka çıkartır, sonra gider elindeki araca düşük fiyatlı bir ilan verir, satacağı gün de bu aracın benzerinin olduğu yerdeki suç ortağına benzer araca plaka takmasını söyler, birinci alıcıya kendi aracını satar, ikinci alıcıya da benzer aracı gösterir, sözcük oyunları ve hitap şekilleriyle aracın ruhsat ve aracın markasına ait ama aracın kendisine ait olmayan sahte anahtarını da verir, acelesi olduğunu söyleyip 1.000 TL de indirim yapar, nasıl olsa araç otoparkta diyerek benzerini de satar, hatta bu benzerini satma elinde zayiden ruhsat ve plaka olduğu ve benzer araç bulabildiği sürece epey bir devam eder.

Konuyu açan arkadaşımızın verdiği örnekteki olay gerçek olabiliyorsa bence bu da olabilir. "Çenç" (Change) olayını da icat edenler yine ülkemiz insanları...

Taner Göde

• 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.