Şimdi Ara

ÖSYM 2014 LYS-4 SORU CEVAP VE TARTIŞMA- ANA KONU (29. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
789
Cevap
8
Favori
37.413
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 2728293031
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orijinalden alıntı: atakangs1905

quote:

Orijinalden alıntı: ~ultrAslan~

quote:

cevap uygur nasıl oluyor Çin Hitit İranla etkileşim için göçebe hayat daha mantıklı hem göktürkler çin hakimiyetinde yaşadı sonra sasanilerle iş birliği yaptı bence göktürk daha mantıklı uygur yerleşik hayata geçti nasıl külterel etkileşim olucak mani dini hariç

bende göktürk yaptım düşüncem aşağı yukarı böyleydi ama değilmiş :(

Nasıl değilmiş açıklanmadan bilemeyiz ki burda herkes ygsde tarih sorusuna halkçılık dedi optikler açıklandı laiklikmiş ben hiç ikilemde bile kalmadım laiklik olduğundan emindim. Hem türkçede burdaki baktıklarıma göre ygsde 25 net falan geliyodu açıklandı 33 net. Herkes kendi yaptığını savunduğu için bilgi kirliliği çok fazla

Evet 1 2 soruda bende de öyle olmuştu ygs de inşallah bizim dediğimizdir :)

• quote:

Orijinalden alıntı: ayberk95

quote:

Orijinalden alıntı: yok kişi

quote:

quote:

quote:

quote:

quote:

Orijinalden alıntı: bunickonaltıharf

quote:

quote:

Orijinalden alıntı: bunickonaltıharf

quote:

quote:

Orijinalden alıntı: tapeles

Beyler Felsefe Grbu::
    insan-düşünen yaptım
    psikologlu soruyu hümanistik yaptım

dinde 2 soru zordu
    hz.aişeyi maddi yaptım
    politizm yaptım doğrumu ????

Ya çocuğun tuvalet eğitimi ile alakalı birşeydi. Ama altını ıslatmazsa, hediye veriyorlardı. Davranışçı bir yaklaşım değil mi?

Felsefe sorusunda psikolojik sorunu olupta düşünemeyen insanların olabileceği varsayımında bulunarak insan canlı yaptım

Konuşan düşünen olabilir mi dedim ben de kendi kendime. Ama papağan da konuşuyo kızım ne saçmalıyon dedim :D Sınavım bir acayip geçti

Ben sosyoloji psikoloji tarih falan adam akıllı görmedim o yüzden herşeyi merak ediyorum bilgi sorularında:D bende senin gibi garip düşündüm birde çikolata sorusu vardı baya kafam karıştı onda:D

He o kendiliğinden geri gelme olacak. Anne çocuk ağlayınca istediğini aldı ve çocuk ağlayınca istediğini yaptırabileceği alışkanlığını kazandı. Sürekli tekrar ediyor, kendiliğinden geri geliyor davranış :D Bilmem anlatabildim mi

Çocuğun her ağladığında annesinin çocuğa çikolata alması olumsuz pekiştirme örneğidir bilgi kirliliği yaratma kendi şıkkını kesin doğruymuş gibi yansıtma

Sen sorunlu musun? Sonradan sayfalarca tartışıldı aç da oku önce. Doğru falan gösterdiğim yok, Kendimce yanıtladım biri sordu o kadar. Çok hafızan kuvvetliyse sen yanıtla tek tek mantık sorularını. Sürekli alıntılayıp da millete saldırma.

Lan yürü git hepsini doğru yapmıssın gibi anlatıyorsun millete milletin moralini bozuyorsun soru tartışmaya falan gelmemişsin bildiğin kendi şıklarını savunmaya gelmişsin trollük yapmayın da milletin moralini bozmayın sizin gibiler her sınavdan sonra çıkıyor zaten sınavdan 2-3 gün sonra yatışıyorlar sende yatışırsın 2-3 güne daha yazmıyorum onun için forumun sakinleşmesini bilgi kirliliğinden arınmasını bekliyorum.

acaba moral bozan ve trollük yapan kim soralım bakalım? Durduk yere gelip sataşan kim, açıklanınca herkes öğrenecek zaten ne doğru ne yanlış.
    Eğer bir daha bana lan falan dersen şikayet ederim haberin olsun. Karşında çocuk yok, senin gibi 95 li değilim ben akıllı ol.

İstersen 70 li ol yanlış yaptıysan savunma ki millette o cevabı doğru sanmasın git cevabının anlamını öğren önce nereye şikayet ediyorsan da et bir hesap daha açarım sıkıntı yok benim için

Burada kimsenin verdiği cevap kesin değil onu bir anla önce. Hiç kimse o dersin uzmanı veya Ösym yetkilisi falan değil. Herkes kendine göre neyse onu söylüyor. Ki bazen herkesin hemfikir olduğu şık yanlış çıkıyor, Ösym ye göre cevap farklı olabiliyor. Örnekleri çok görüldü yani. Ki ben kesin kes bu cevap doğrudur diğerleri yanlıştır demedim. O cevabımdan sonra diğer şıkları birisi söyledi, tek tek tartışıldı geriye git bak, çoğu da olumsuz dedi. Ama tam tersini savunanlar da çıktı. Artık sınavın mı beklediğin gibi geçmedi yoksa başka bir şey mi var bilemeyeceğim, ama şu dönemde biri ile uğraşmak istemiyorum. O yüzden bir daha benle muhattap olmazsan sevinirim. Kısacası hırsını benden çıkarmaya çalışma, çünkü bende peygamber sabrı yoktur, yine iyi idare ettim bak.

• quote:

Orijinalden alıntı: Sharelock

quote:

quote:

cevap uygur nasıl oluyor Çin Hitit İranla etkileşim için göçebe hayat daha mantıklı hem göktürkler çin hakimiyetinde yaşadı sonra sasanilerle iş birliği yaptı bence göktürk daha mantıklı uygur yerleşik hayata geçti nasıl külterel etkileşim olucak mani dini hariç

Bende göktürk diye düşünmüştüm çok arada kalıp kesin bilgi mi?

Kesin bilgi değil ama çoğunluk uygur diyor zaten ben de çin hitit iran etkileşim dediği için göktürk yapmıştım yoksa uygurlar daha gelişmiş bir devlet

• quote:

quote:

quote:

quote:

Nasıl değilmiş açıklanmadan bilemeyiz ki burda herkes ygsde tarih sorusuna halkçılık dedi optikler açıklandı laiklikmiş ben hiç ikilemde bile kalmadım laiklik olduğundan emindim. Hem türkçede burdaki baktıklarıma göre ygsde 25 net falan geliyodu açıklandı 33 net. Herkes kendi yaptığını savunduğu için bilgi kirliliği çok fazla

İnşallah öyle olur. Kesin göktürktür demiyorum ama kesin uygur olduğunuda düşünmüyorum biraz baktım ortak kanaatle toplanmış cevaplara bazılarında bariz yanlışlarda var. O yüzden çokta emin konuşmamak lazım

• quote:

quote:

quote:

mesela ben şu haritalı soruda hani türkler hangi bölgeye iskan etmemişlerdir diyordu suriye yaptım emindimde ama kuzey batı afrikaymış

• quote:

quote:

quote:

quote:

Kesin bilgi değil ama çoğunluk uygur diyor zaten ben de çin hitit iran etkileşim dediği için göktürk yapmıştım yoksa uygurlar daha gelişmiş bir devlet

Cografyadaki soru mesela cernezyom toraklar eve geldim kitaba baktım karasal iklim humus cayır altında falan kesin doğru dedim bazıları ygsdeki gibi olcak demiş öğrenemicez cvp belli değil ama ygsdeki ne kadar lateritse buda aynı zaten genel olan yanlış olcak ki insanlar elensin yoksa ilk on bin yirmi bin nasıl oluşsun

• quote:

quote:

quote:

quote:

quote:

İnşallah öyle olur. Kesin göktürktür demiyorum ama kesin uygur olduğunuda düşünmüyorum biraz baktım ortak kanaatle toplanmış cevaplara bazılarında bariz yanlışlarda var. O yüzden çokta emin konuşmamak lazım

Aynen öyle kesin konuşamayız çünkü o tarz bir soru değildi bu soru hayırlısı diyelim sonuçlarımızı bekleyelim :)

• quote:

quote:

quote:

quote:

quote:

Cografyadaki soru mesela cernezyom toraklar eve geldim kitaba baktım karasal iklim humus cayır altında falan kesin doğru dedim bazıları ygsdeki gibi olcak demiş öğrenemicez cvp belli değil ama ygsdeki ne kadar lateritse buda aynı zaten genel olan yanlış olcak ki insanlar elensin yoksa ilk on bin yirmi bin nasıl oluşsun

Doğru diyorsun :D

• quote:

quote:

quote:

quote:

quote:

quote:

Hayırlı artık bakalım. ygs 3 4 kaç puan aldın sen ? yada kaç bin

• quote:

quote:

quote:

quote:

quote:

quote:

quote:

257 aldım ama hiç çalışmamıştım dershane felan da gitmedim seneye hazırlanırım gözüyle bakıyordum sen kaç aldın ?

• quote:

quote:

quote:

quote:

quote:

quote:

quote:

quote:

257 aldım ama hiç çalışmamıştım dershane felan da gitmedim seneye hazırlanırım gözüyle bakıyordum sen kaç aldın ?

340 almıştım. Lysde bakalım nasıl olcak kolay gibi görünen çelişkili soruları olan bi sınavdı ben sonuçların şaşırtıcı olacağını düşünüyorum

• Şuan soruların hepsini düzenlemeye çalışıyorum. Osmanlıda ciltçilik varmış cevap o olmayabilir mi ?

7. Türk üslubu Diyarbakır, Bursa, Edirne, İstanbul, şüküfe, barok ve modern olmak üzere birbirinden küçük farklılıklar gösteren alt üsluplara ayrılır. Adı geçen şehirler Osmanlı ciltçiliğinin geliştiği başlıca merkezlerdir. Lake cilt de bu üslup içerisinde değerlendirilmektedir
  • quote:

Orijinalden alıntı: 99emre

Şuan soruların hepsini düzenlemeye çalışıyorum. Osmanlıda ciltçilik varmış cevap o olmayabilir mi ?

7. Türk üslubu Diyarbakır, Bursa, Edirne, İstanbul, şüküfe, barok ve modern olmak üzere birbirinden küçük farklılıklar gösteren alt üsluplara ayrılır. Adı geçen şehirler Osmanlı ciltçiliğinin geliştiği başlıca merkezlerdir. Lake cilt de bu üslup içerisinde değerlendirilmektedir

Hangisi Osmanlı'da vardır veya yoktur diye sormuyordu. Hangisi mimariyle alakalı değildir diye soruyordu. Ciltçilik kitabın ömrünü uzatma sanatıdır, cevap net bir şekilde Ciltçilikti.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Altay.

quote:

Orijinalden alıntı: Steve Jobs35

Sözelci arkadaşlar havalara girmiş.Açıklandıktan sonra görürüz falan diye.Ygs 24k isteyenle puan kapıştırırım.Güvenen varsa kendine beklerim

Not:Bölüm eşit ağırlık

Sen git türevinle integralinle uğraş millete trollük yapma, madem sınav kolaydı YGS'yi karıştırmadan sadece LYS-4 netlerini kapıştırmaya varsan ben varım ;)

Ne oldu aslan Ygs ortak alan ortalamada kapışamıyor musun Sana çıkacak doğru yanlışları şimdi söyliyeyim tarih 33 Doğru 11 Yanlış,Coğrafya 13-1 Felsefe 23-9 Geçebiliyorsan beklerim aslan

• Neden kimse Paris Antlaşmasının sonuçlarından bahsetmemiş :) onun cevabı eflak,boğdan ve sırbistana özerklik verilecek olacak. aslında paris antlaşmasında eflak ve boğdana özerklik verilip sırbistana özerklik paris antlaşmasında verilmemiştir. Yani bildiğiniz kelime oyunu yapmışlar. İlk anayasa ABD 1787 yılında oluyor gerçekten çalışan ve çalışmayanı ayırandı o soru. Ayrıca İnsan-Canlı olacak felsefebede tam girişimlilik sorusu bunlarıda bilmiyorsunuz ne diyeyim, altını ıslatan çocuk: davranışçı, ağlayan çocuk: ayırt etme, fare: güdüm, iş için çine giden adam: kültür şoku-kültür merkeziyetçiliği, dünyanın şekli ve günlük hareket, çernezyom, k'nın eğitim düzeyi m'den fazladır, V hakkari, 2-7 yaş arası ne rüyalar görülür, yağmur sorusu yalnız IV, Çin Mao 1,2,3 aklımda kalanlar bunlar, bana göre zor bir sınav oldu
  • Evet beyler Tarihin bütün soru ve cevapları buradadır. :)

1 - Avrupa Ekonomik Topluluğu
    - Schuman bildirgesi

2 - Haritalı soru türklerin göç "etmediği" bölge
    - Kuzeybatı afrika (Suriye Demiştim)

3 - Yetim çocuklar için doğu anadolu'da okul açan komutan
    - Kazım karabekir

4 - Osman Hamdi bey ve Ahmet Paşanın eser verdikleri sanat
    - resim

5 - Türklerin mimari alanda "olmayan" sanatı
    - Ciltçilik

6 - pers, iran ve çin kültüründen etkilenen türklerde kültürel anlamda büyük gelişme gösteren türk devleti
    - Uygur deniyor. (Hazar ya da Göktürk olabilirde)

7- Petrol ihraç eden devletlerin kurduğu topluluk
    - Opec

8 - Verilen atatürk ilkesiyle alakası olmayan öncül
    - Hastaneler kurulması - Halkçılık - Doğru
    - Medeni Kanun Kabulü - Laiklik ve Halkçılık - Bu soru çelişkili
    - Sanayiye teşvik - Devletcilik - Doğru
    - Türk dil kurumu - Milliyetcilik - Doğru
    - Saltanatın Kaldırılması - Cumhuriyetcilik - Doğru

9 - Hangisi soğuk savaş dönemi sonları (veya içinde) gerçekleşmemiştir
    - Orta asya türk devletlerinin bağımsız olması ( 1991'de bağımsız olmuşlardır , soğuk savaş 1960 da bitmiştir)

10 - İkinci kosova savaşıyla aşağıdakilerden hangisi gerçekleşmemiştir
    - Avusturya topraklarının osmanlıya katılması

11 - Dünyanın yuvarlak olduğunu ve güneş etrafında döndüğünü açıklayan bilim adamı
    - Kopernik

12 - Bir türk gazetesinin "bu barış antlaşması değil, ölüm fermanıdır" yazdığı 1920 de imzalanan antlaşma
    - Sevr antlaşması

13 - "Eğer türkler olmasaydı islamiyet doğduğu yer arabistan'a geri dönerdi" diyen yabancı bir tarihçi bunu aşa. hangisine dayandırılamaz
    - Türklerin gayrimüslimlere islamiyeti zorla kabul ettirdikleri

14 - Aşağıdakilerden hangisi Lale devrinde yapılmamıştır. :
    - Posta teşkilatı

15 - Aşağıdakilerden hangisi anadolu selçuklularına ait mimari bir eserdir
    - Sivas gök medrese cami

16 - 1923-1940 tarihleri arasında aşağıdakilerden hangisi türkiye'nin bir dış sorunu değildİr
    - Kıta sahanlığı

17 - 2.Dünya savaşı "sırasında" hangisi türkiyedeki gelişmelerden değildir
    - Milletler cemiyetine üyelik

18 - Aşağıdaki antlaşmalardan hangisinin karşılığı doğru verilmiştir
    - Hünkar iskelesi

19 - Hitlerin bir kısmını işgal edip bir kısmında kendi yanlısı vichy hükumetini kurduğu devlet
    - fransa

20 - 2.Dünya savaşı nasıl başlamıştır
    - Almanyanın polonyayı işgali ile 2. dünya savaşı başlamıştır.

21 - Milletvekillilerinin verdiğini önerge
    - Atatürkü engellemek

22 - Selçuklulurdaki tanım sorusu
    - Atabey - İmaret - Uç beyi - Melik

23 - Vakıfların görevlerinden değildir ?
    - Padişah ve hanedan üyelerinin yaşam standartını yükseltmek

24 - İlk Anadoluda uygarlıklarıyla ilgili hangisi söylenemez?
    - Ziggurat tapınakları olması

25 - II. Abdülhamid almanyayala neden ekonomik işbirliğine girmiştir?

Ek bilgi:
    Osmanlı İmparatorluğu'nun son döneminde gerçekleştirilen iki büyük demiryolu projesi, Hicaz ve Bağdat demiryollarında Alman şirketlerine ihaleler verilmiş ve Alman mühendisler çalıştırılmıştır.
    İlk resmi ilişki, Mart 1924’te imzalanan Almanya-Türkiye Dostluk Anlaşması’yla oldu.
    Büyük ihtimal B şıkkı olması lazım

A)2. Abdülhamit'in Almanya ile işbirliği yaparsak büyüyeceğimizi düşünmesi -
    B)Almanya'nın hiç bir İslam ülkesine saldırmamış olması
    C)Demiryolu yatırımı Alman Yatırıcımlara verilmesi
    D)Alman Imparatoru II.Wilhemin Müslümanları dost ilan etmesi -
    E)İngiltere ve Fransa'nın Osmanlıyı korumaktan vazgeçmeleri -

26 - Su sorunu yüzünden sorun çıkaran devlet
    - Suriye

27 - Pençik sistemi ile ilgili hangisi söylenemez
    - Uzun süreli Kullanılmış

28 - Osmanlı hangi islam hukuk kurallarına göre karar vermiştir?
    - Kuran ve Hadis

29 - terakki perver neye değiştirmeyecektir?
    - Veraset sistemi

30 - Serbes cumhriyet fırkası savunduğu ilkelerden değildir?
    - Saltanat

31 - Bedir savaşı sonuçları?
    - Hepsi
    - Müslümanların Güven kazanması
    - İslamiyetin hızla yayılması
    - Hz.Muhammed (S.A.V) siyasi alanını genişletmesi

32 - Çindeki rejime göre aşağıdakılerden hangisini desteklemiştir gibi soruydu
    - Hepsi

33 - Süveyş krizi nasıl başlamıştır?
    - Mısırın millileştirmesi.

34 - Yumuşama dönemi başlama sebeplerinden değildir galiba boyle bir soru vardı.
    -

35 - Paris barış konferansı için asağıdakilerden hangisi söylenemez?
    - Sırbistana özerklik verilmesi

36 - ilk anayasa
    - ABD

37 - Hangisi 1 el kaynak sayılmaz?
    - Ahmet Refik Altınay - Lale Devri

38 - Padişaha fetva veren:
    -Şeyhülislam

39 - Kanuni Döneminde denizlerde savaş yaptığımız ülkeler
    - Venedik, İspanya

40 - Hangisi Amiral Bristol Raporu ile ilgili değildir
    - Türk ve Yunan kuvvetleri arasında güvenli hat oluşturulması

41 - Bazı ülkelerin ve bizim kadınlara seçme ve seçilme hakkı verilme seneleri verilen
    - Türkiye'de kadına parlementoda temsil hakkı daha önce tanındı

42 - Türklerin hamur döverek kağıt yapması ve katçak mı ne öyle bir isim alması ve Farsça'ya kağıt diye geçmesi:
    - Türkçe'nin diğer diller ile etkileşimde olması

43 - Suriyenin kuzeyinde kurulup Anadoluya katkısı olan devlet
    - Asurlular

44 - Herkesin unuttuğu bir soru var. Avrupalıların Orta asyaya yönelmesinin sebebi değildir ? Şıklar aşağıda
    - Süveyş kanalı ile kızıldeniz birleşmesi
    - Sscb nin bazı devletleri asimile etme propagandası
    - Almanya ve italyanın siyasi birliği sağlaması
    - Osmanlı devletinin güçünü kaybetmesiyle otorite boşluğu
    - Orta asyada petrol rezevleri olması

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 99emre -- 15 Haziran 2014; 18:20:50 >

• quote:

Orijinalden alıntı: memet7991

quote:

Orijinalden alıntı: emre2703

quote:

quote:

Orijinalden alıntı: Neo Nesil

hocam felsefe sınavında 4. soru bana çok saçma geldi soru şöyle:

annesi kızının ağlamasına dayanamayıp istediği şeyleri alıyor, kız da susuyor. buna en yakın cümle aşağıdakilerden hangisidir

a.) kızın ağlamasından rahatsız olan annesi istediğini alarak kızın ağlamamasını sağlamıştır.

b.) annesine istediğini alması üzerine kızın ağlamayı kesmesi ayırt etmedir.

c.) annesinin kızının susması için istediği alması cezadır.

d.) neydi bilmiyorum

e.) kızın ağlamasından rahatsız olan annenin kızına istediğini alması, annenin alma şekli olumsuzdur (öyle birşeydi)

b haricinde bütün hepsi yakın ancak saçmalamışlar şıkları yazarken

:Dcidden saçma gelsede cevap ayırt etme :D lys felsefe böyle nerde saçma şık varsa bilki cevap o .D

Emin misin kardes ya

ironi de yapıyorum dogruyuda söylüyorum cevap ayırt etme :D Genellemenin tam tersidir. Bir tepkinin tek bir nesne ya da durum karşısında sergilenmesi ve bunun dışındaki hiçbir nesne ya da duruma karşı sergilenmemesidir. yani neymiş çocuk sadece birşey alınmadıgında ağlıyor herzaman ağlamıyor cevap %99

Cevap A)Kızın ağlamasından rahatsız olan annesi kızının istediğini alarak kızının ağlamasının sönmesini sağlamıştır

• quote:

Orijinalden alıntı: NorveçSomonu

quote:

quote:

Orijinalden alıntı: emre2703

quote:

quote:

Orijinalden alıntı: Neo Nesil

hocam felsefe sınavında 4. soru bana çok saçma geldi soru şöyle:

annesi kızının ağlamasına dayanamayıp istediği şeyleri alıyor, kız da susuyor. buna en yakın cümle aşağıdakilerden hangisidir

a.) kızın ağlamasından rahatsız olan annesi istediğini alarak kızın ağlamamasını sağlamıştır.

b.) annesine istediğini alması üzerine kızın ağlamayı kesmesi ayırt etmedir.

c.) annesinin kızının susması için istediği alması cezadır.

d.) neydi bilmiyorum

e.) kızın ağlamasından rahatsız olan annenin kızına istediğini alması, annenin alma şekli olumsuzdur (öyle birşeydi)

b haricinde bütün hepsi yakın ancak saçmalamışlar şıkları yazarken

:Dcidden saçma gelsede cevap ayırt etme :D lys felsefe böyle nerde saçma şık varsa bilki cevap o .D

Emin misin kardes ya

ironi de yapıyorum dogruyuda söylüyorum cevap ayırt etme :D Genellemenin tam tersidir. Bir tepkinin tek bir nesne ya da durum karşısında sergilenmesi ve bunun dışındaki hiçbir nesne ya da duruma karşı sergilenmemesidir. yani neymiş çocuk sadece birşey alınmadıgında ağlıyor herzaman ağlamıyor cevap %99

Cevap A)Kızın ağlamasından rahatsız olan annesi kızının istediğini alarak kızının ağlamasının sönmesini sağlamıştır

dostum sonme organizmada kendinden oluşur uyarıcıya belli süre sonra tepki vermez bazende tekrardan geri gelebilir sönme ona denir !

• 99emre kullanıcısına yanıt
    Son soru hangisi değildir diyordu ve cevap SSCB ile ilgili olan şık olması lazım çünkü 19. Yüzyıl diyordu soruda ve o zaman daha SSCB kurulmamıştı

Ayrıca 2. Abdülhamid sorusu hangisi değildir diyordu bu yüzden C şıkkı yaptım ben yoksa ben mi yanılıyorum.Yanılıyorsam özür dilerim

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: The Ugly

quote:

quote:

Orijinalden alıntı: The Ugly

Yumuşama Dönemi sorusu ABD'nin Vietnam'dan çekilmesi diyenlere.
    http://yegitek.meb.gov.tr/aok/Aok_Kitaplar/AolKitaplar/CagdasTurkVeDunyaTarihi1_2/4.pdf

Cevap neydi peki ?

Cevap Yugoslavya ve Romanya gibi duruyor. Ama ''kesin,net'' gibi ifadelerden uzak duruyorum.

hey allahım nereden girdim foruma sınav sonrası. kesin emin olduklarım da hep bir şaibe görüyorum :d

siz "kesin, net" gibi ifadeler kullanmak istemem dediniz ama bu sorunun cevabı yugoslavya ve romanya'nın sscb den ayrılmak istemesi de değil.

kendi çalışma kitaplarımda ve notlarımda "yumuşama politikasının ortaya çıkma nedenleri"

a- konveksiyonel silahlardan nükleer silahlara geçilmesi
    b- abd başkanı kennedy ile sscb başkanı krusçev in silahsızlanma ve bazı silahlarda sınırlandırma antlaşması yapması
    c- doğu blokunda sscb ile çin arasında güven sorunu yaşanması ve çin-abd yakınlaşması
    d- yugoslavya ve romanyanın sscb güdümünden kurtulmak istemesi ve batı ile diplomatik ilişkilere girmesi
    e-doğu ve batı blokları içinde yaşanan görüş ayrılıkları
    f- küba krizinde nükleer savaş olasılığının gündeme gelmesi
    g- abd nin çin'e karşı uygulanan ticari ambargoyu kaldırması ve çin in bm ye tekrar üye olması. bu diplomasiye de ping pong diplomasisi denilmiştir.

bakın kalın olarak belirttiğim maddeler sınavda şık olarak karşımıza geldi. ve ben de "vietnam savaşı 1955 yılında başlamıştı. yumuşama döneminin temeli ise 1962'de küba krizinde nükleer füzelerin karşılıklı olarak sscb tarafından küba'da, abd tarafından da türkiye'den çekilmesiyle başlıyor. dolayısıyla vietnam savaşında soğuk savaştan etkilenilseydi koskoca savaş 1975 yılından daha önce bir tarihte biterdi" diye düşünüp o şıkkı işaretledim. ayrıca bu savaş kayıtlara "abd güdümündeki güney vietnam kaybetti, sscb güdümündeki kuzey kore kazandı olarak adlandırılır" yani kore savaşındaki gibi berabere bitip, iki tarafında birbirine üstünlük sağlayamaması gibi bir durum yoktur. abd bu savaşı kaybetmiştir

• 
Sayfa: önceki 2728293031
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.