Şimdi Ara

Osmanlı'nın 250 sene boyunca matbaayı yasaklaması (6. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
168
Cevap
1
Favori
7.988
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
59 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 45678
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Hocam onu bilme ihtimalimiz yok. Zaten bu kestirip atmalara gayet karşı şeyler yazdığım açık.

    Bir de ilk yüz demjşsiniz de ilk yüz yapanlar matbaayı geç getirip de eğitimi halka yaymayanlar mı? Harvard universitesi 72 ayrı kütüphanede 20 milyondan fazla basılı kitap sunuyor. Sen de önce bir onu yap diyorum. Degisen bir sey var mı yok mu sonra bakalım degıl mi ama


    Aziz Sancar Atatürk'e boşuna armağan etmedi ödülünü. Eğitime ulaşabilme imkanı olmasa ne olacaktı o çocuk?


    Marie Curie Avrupada değil de Afganistanda da doğdu

    Ama Avrupadaki iki nobel aldı


    Makalelere erişebildi yahu. El yazması mıydı o makaleler? Sen bas, yay. Bilime, makalelere erişebilenlerin sayısını arttır bir de öyle bakalım


    Einstein'ın en çok yaptığı şey başkalarının çalışmalarını geliştirmek ve farklı çalışmaları birleştirmek. O çalısmalara erişebilme imkanını o dönem sağlayan şey matbaa


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Alıntı

    metni:
    Eğer amacınız bir tarafınızdan atıp tutmak değilse


    Üsluba dikkat. @Kraven

  • Ya hadi Allah aşkına. Günlük hayatın içerisinde kullanılan bir tabiri, üsluba dikkat diyerek, tabirin kendisini de buraya yazarak içerisinde yer alan mesajı olduğu gibi silmek nedir? Bir internet sitesinin forum yöneticiliğinden dahi güç zehirlenmesi yaşayıp bunu bile kötüye nasıl kullanabilir bir insan yahu? Her şeyden önce karşıdaki kişiye saygısızlıktır bu. Ayıp yahu, ayıp! Yaklaşık 20 senede şu sitede çok şey gördüm, küfredeni, tehdit edeni, kendini rezil edeni, alay etmeye çalışıp eline yüzüne bulaştıranı oldu ama bu kadar senedir ilk defa bu denli saygısızca yapılan bir şey görüyorum. Moderatör arkadaşımızı tebrik ediyorum. Bana bile üstelik de bu sitede bir ilki yaşattı.

  • cemsinan kullanıcısına yanıt

    Bakanın biri bir açıklama yapmıştı. Bizden bilim adamı çıkmaz ara eleman çıkar diye böyle bir şey. Ben ne yazık ki artık böyle düşünüyorum.


    Bakın Cimer üzerinden YÖKe 10 veya daha fazla şikayet, bilgi edinme ve öneri gönderdim. Değişik konular hakkında.

    Size MEB'e ve ÖSYM'ye gönderdiğim şikayeti söyleyeyim. Belki bilmiyorsunuz. ÖSS sınavında lise öğrencilerine ek puan olarak diploma notları ağırlık eklemeden 0.6 ile çarpılarak ekleniyor.

    Yani diyelim diploma notunuz 100 ise 60 puan geliyor.

    Neyse. Şimdi siz Fen Lisesi mezunu olun ben ise babamın para verip okuttuğu özel lise. Sizin diploma notunuz Fen Lisesi ya zor ya 80 olsun. Ben de baba parası ile 100 yaptım. Ben değil bizim özel okuldaki herkes 98 100 arası yaptı. Ben sizden daha fazla ek puan alıyorum. Anlatabildim mi? Zengin olana açık çek fakire dur ihtarı. Zengin fakir bir yana eğitimin kalitesiz olmasına zemin hazırlayan bir ucube. Sanki eğitim çok iyi de zemin hazırlayan diyorum. Hahahahah.

    Şimdi soruyorum bu nasıl iş. Bakın bunu defalarca MEB'e, Cimer'e TBMM'ye yazdım. Umurlarında değil. Ben lise öğrencisi değilim. Sınavla da ilgim yok ancak 1 milyonu aşkın yeni mezun olmak üzere diğerleriyle 2.5 milyonu aşkın insan her sene bu sınava giriyor. Böylece aptalca şey için bile itiraz etmiyorlar.

    Bu insanlar bilimi, bilim adamını, bilim adamının notlarını hak etmiyor. Ne matbaası kalem bile fazla bunlara.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Bizden bilim adamı çıkmaz demek bu millete hakarettir. Ama eğitim sisteminden bir b.k olmaz demek daha doğrusudur. Yoksa Avrupa'da Amerika'da Türk bilim adamları estiriyor resmen.

  • EleSuDökenSuat kullanıcısına yanıt

    Bizden olmaz demek genetik bir temele dayanmıyor zaten. Böyle bir şey yok. İçinde bulunduğumuz toplumdan çıkmaz. Bu tıpkı bizden golfçü çıkmaz, tenisçi çıkmaz, amerikan futbolu oyuncusu çıkmaz demek gibi bir şey


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Hocam o şikayetlerinizde tamamen haklısınız.

    Çıkmaz dediğimiz ortam zaten çok fazla şeyin sonucu. Bu eğitim ortamımızı savunacak halim hiç yok.

  • Şimdi var da bir şeye yaramış gibi durmuyor. Osmanlı'da ne zimniler ne müslümanlar ihtiyaç duymamıştır matbaaya. Talebin olmadığı yer.


    Keşifler yok mesela. Osmanlı ihtiyaç duymamış çünkü. Gelişim zorunluluktan doğar. Portekiz ve İspanyolların keşifleri başlatmasının sebebi aydınlanma değildir. Matbaa hiç değildir. Zorunluluktur. Yukarısı Fransa, Aşağısı Osmanlı. Yapacak tek şey bilinmeyene açılmak. Öyle de oldu. Osmanlı ise ihtiyaç duymadı, duyduğu zaman ise artık iş işten çoktan geçmişti.

  • gcb1903 kullanıcısına yanıt

    Evet bu vesile ile ben de kendi yazdığım şeyi düzgün ifade edeyim. Avrupa aydınlanmaya hazırdı demiştim. Bu hepsi bilgi gelsin de aydınlanalım diyor demek değil.

    Buna muhtaçlardı. Dinleri sarsılmış bir tutunacak dal arıyorlardı. Oysa bizim şimdi gibi o zaman da cevaplarımız vardı yeniliğe ihtiyacımız yoktu. Her şeyi din ile cevaplayabiliyorduk.

    En önemlisi kibirliydik şimdikinden katlarca fazla.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-43CAFBB96 -- 10 Ocak 2023; 13:51:25 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yine de saçmalık. Toplumdan çıkmaz demek biz düzelmeyiz bu kafa ile devam demek. Çok şey değiştirilir.

  • EleSuDökenSuat kullanıcısına yanıt

    Bir nüans. Bu kafayla devam edersek çıkmaz. Kafa değişirse çıkar. Kafanın değiştiğine dair emare göremiyorum.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • O kadar yeri fetih etmiş bari ediyorsun değsin fetih etmene, dilini niye yayamadı osmanlı. Ayrıca Napolyon gibi adamları da sevmem ben, kendi kişisel ihtirasları, egoları yüzünden binlerce insanı ölüme sürüklediler.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ömer Hayyam12 -- 10 Ocak 2023; 14:55:48 >
  • kabus2224 kullanıcısına yanıt

    sözler köşkü denen kanalı bence pek ciddiye almayın

  • Yalnız şimdi bizim yeniliğe ve gelişmeye ihtiyacımız var. Yana yakıla bunu arıyoruz, bunu istiyoruz, bunun için balya blaya para döküyoruz.


    Ancak yinede bir cacık olmuyor.


    Toplumun yapısında bir bozukluk var fakat bunu belirlemek ve belirlendikten sonra çözmek çok zor bir iş. Bu biraz belirsiz birşey Türk toplumu neden yozlasmıslığını aşamıyor.


    Nedeni tam olarak belirleyemiyoruz bişey bozuk ancak ne bozuk?


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Periah kullanıcısına yanıt

    Benim konuda oluşmuş fikirlerim var ancak her şey her yerde yazılmıyor.

    Ancak ilk paragraf kesinlikle doğru bir tespit.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Şu videoda yananlıların neden yozlaştığını kökenine inerek anlatan çok güzel bir video var. Ben bu videoyu izlerken sankiYunanlılardan değil de bizden bahsediyormuş gibi bir izlenime kapıldım. Ayrıca videoyu izlerken bu çürümenin köklerinin çok derin olduğunu ve değiştirmenin düzeltmeninde inanılmaz güç olduğunu farkettim. Tabi bizim Yunanlılarla ufak tefek farklarımız var.


    Mesela Yunanistan'da klise ülke varlıkalrının yüzde 80ine mi ne sahip. Muhtemelen Atatük olmasa Türiye'de de tarikat ve cemaatler ülke varlıklarının çoğunu ele geçirmiş ve ülke kaynaklarını tamamen sömürüyor olacaktı ancak yinede inanılmaz bir benzerlik var.


    Krautyoutube
    If you would like to buy an Artist Pro 16 like I did, here is a link to it in the XP Pen store: US: https://bit.ly/335Y7fz UK: https://bit.ly/3gA4lHO DE: https://bit.ly/3GJ7Pmg Many thanks to XP Pen for Sponsoring this video. In this video we discuss and examine the reasons for the 2008 Greek debt crisis. We debunk the nasty myth of the "lazy Mediterranean" and show how centuries of political, social, and economic developments that began with the Ottoman Empire are ultimately to blame for this crisis. I hope you enjoy it. Artist Credits: The Dutch Artist Dutchie Animations on Deviant Art: https://www.deviantart.com/dutchieanimations The Australian aretist and youtuber Paxlark: On Youtube: https://www.youtube.com/channel/UC2AkfkuP1CV0FeqkMcZqCfw On twitter: https://twitter.com/paxlark The American Artist and Streamer Eko: On Twitter: https://twitter.com/ekowastooshort On Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCLjQjPLgHuuwTMEBx5CybYA The Norwegian Artist Pile of trash: On twitter: https://twitter.com/PileOfTrash9 ►You can support my channel on Patreon here: https://www.patreon.com/Kraut_and_Tea ►You can also support me on PayPal here: https://www.paypal.me/KrautandTea ►You can support me on ko-fi here: https://ko-fi.com/kraut ►You can follow my twitter here: https://twitter.com/Der_Parrot ►You can also follow me on Instagram here: https://www.instagram.com/el_kraut/ ►You can discuss this video on my subreddit: https://www.reddit.com/r/kraut/ ►You can follow and watch me on twitch here: https://twitter.com/Der_Parrot ►You can join my community, give feedback and talk to me here: http://derserver.xyz/ If you feel generous, I would be happy if you bought me a book from my amazon wishlist: https://www.amazon.de/hz/wishlist/ls/19I8K6M6I6FW3?&sort=default Sources, Music, Artwork: https://discord.gg/gBsJg7EPNB Sponsorship by XP Pen (0:00) Ottoman Legacies (2:52) What is a Low trust Society? (4:47) Independence continues low trust ​(7:22) Fascism undermines the State (11:17) the corrupt right (14:28) the corrupt left (16:41) The broken public sector (18:39) A summary (20:34) THIS IS INCORRECT CHECK PINNED COMMENT (22:04) What comes now? (22:29) Outro (25:11) You might be interested in this video too: https://www.youtube.com/watch?v=3RD72deHti0 Music royalties: Greece by SfxValley: https://www.youtube.com/watch?v=xAXXRBnZG2M Piano Sonata no. 11, K. 331 - III. Alla Turca Violin Concerto in F minor, RV 297 'Winter' - Complete Concerto Thank you again, and don't forget to subscribe to watch more.
    https://www.youtube.com/watch?v=404IeUzGNZ4




  • Köy Enstitüleri bu amaçla kuruldu. DP kapattırmasaydı Türkiye bambaşka yere gelirdi. O köy enstitülerinden çıkan insanlar, Boğaziçi'ni, ÖDTÜ'yü yüceltti onların çocukları bugün en çok ASELSAN'da. 1950 lerde anneannem oradan mezun olmuş, o bilinçle kız çocuklarını da olsa hepsini okutturmuş doktor yapmış. Bugün ülkeye katma değer katıyorsam bir zincirleme reaksiyonun sonucunda değer katıyoruz.


    Osmanlı döneminde bırak mühendisi okul bile yoktu. hani Cumhuriyet böyle bir halk istemedi ya, Cumhuriyet'i AKP döneminden itibaren hesap ettiniz sanırım. 2.Cihan Harbinden kaçan yahudilerin özellikle "tahsil görmüşlerini" bizzat İsmet İnönü ülkeye kabul etti, birilerinin cahil cühela, teröre meyilli Surilerini Afganlarını bugün almak yerine o adamlar Boğaziçi Üni'de, İTÜ'de Köy Enstitülerinden mezun olan hocalara dersler verdi, onları yetiştirdi.


    Bugün her türlü nepotizme, adam kayırmacalıkla o ünilerin rektörlerine kadrolarına müdahale edilse de dahi, ağır aksak da olsa işliyor ki oradan çıkan çocuklar ASELSAN'da TUSAŞ'da bu AKP'nin övündüğü roketleri, füzeleri, sihaları üretimde katkı sağlıyorlar.


    Yıl olmuş evet 2023 artık dijital medya var. Matbaa yerine bilişim sektörü kaim oldu. Dönüşüme uğradı. Bugün elindeki interneti (günümüzün matbaasına) radikal bir kararla yasak ya da kısıtlama getirilse (ki zaten getirildi yıllarca youtube ve wikipedia sudan bahanelerle yasaklandı) gelip de o üç kuruş bilgiyi bile edinemezdin. İnsanlar sizin ya da sizin çevrenizden ibaret değil, hayatımda öğrenmeyeceğim kadar bilgiyi internet sayesinde öğrendim, yabancı dil öğrendim vs. daha da uzatmanın anlamı yok.


    Herkese taalluk eden kısmı farklı demek ki. Bu ülkede öğrenmeye meraklı bir kesim var. Onlar her zaman matbaayı da ve onun sağladığı özgür düşünceyi talep etmiştir.


    Kabiliyet falan filan komik oluyorsunuz. Afrika'da koca kıtada kimsenin kabiliyeti olmadığı için mi bu kadar eğitim seviyesi düşük? Yoksa sömürgecilere peşkeş ceken yönetimler yüzünden halka hiçbir imkan, kitap, eğitim, matbaa sağlanmadığı için mi? ve hatta elektrik ve su gibi temel ihtiyaçlar.


    Japonlar Meiji Dönemi sonrası nasıl oldular, öncesi nasıldılar bir gidin araştırın, "dijital matbaa" sayesinde lütfen. Adamlar 200 sene önce okuma yazma bilmeyen, yobaz bir halktı. Bugün dünyanın en iyi kondansatörlerini, en modern bilişim yarı iletkenlerini üretiyorlar.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi krstarica -- 10 Ocak 2023; 15:29:42 >




  • krstarica kullanıcısına yanıt

    Belki kısa yazdığım için anlaşılır olmadı bu yüzden itiraz etmenizi doğal karşılıyorum.

    1923 yılında kurulan cumhuriyet 15 sene Atatürk ile yönetildi. Bu dönemde keskin ve net dönüşümler oldu. Sonrasındaki 12 sene İnönü dönemi bunun kaymağı yenildi. 1950 den sonra çöküş başladı. Orada kültür değil ekonomi ön plana alındı. Popülizm lugatlere girdi. Sanırım buradan hangi dönemi kastettiğim anlaşılır.

    Hemen her yönetici halkın kendisini sorgulamasını istemez. Bunu da not edeyim.


    Toplumsal kabiliyet belki yanlış tanımlama, toplumsal ihtiyaç demem daha doğru olurdu bu konuda haklısınız. Yani İnterneti öğrenme ve yeni şeyler için kullanma ihtiyacı değil boş işlerde kullanma ihtiyacı daha baskın.

    Yanlış ifade etmek istemiyorum. Gelişmiş bir toplumda herkes İnterneti tez yazmak tez okumak bilimsel gelişime katkı için kullanır demiyorum. Ancak en azından bilgiye değer verilen bir toplum olunabilir. Ama biz bunu artık talep etmiyoruz.


    Atatürk 57 yaşında vefat etti. Çok değil 15 sene daha yaşasaydı çölde bir vaha gibi parlayan bir devlet olurduk. O zaman da aynı halk şimdi de aynı. Yüzlerce yıllık bir geleneği yıkıp dinç bir devlet kurmak bunun da 100 sene ayakta kalması her babayiğidin harcı değil.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-43CAFBB96 -- 10 Ocak 2023; 15:40:58 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • O çağlarda dünyada ki sistem temel olarak ganimete lokal sömürüye dayanıyordu. Osmanlı bu işi en iyi yaptığı için imparatorluk olmuştu. Kendi çağdaşları adım adım sanayi devrimi yapıp ganimet ekonomisinin yerine sanayi devrimi ve sanayiye kaynak sağlayan global sömürge ekonomisine geçince ganimet ekonomisi çağdışı kaldı. Matbaa ise bu devrimin en önemli parçasıdır.


    Osmanlı, sömüren olamadığı için sömürge olmuştur. İmparatorluktan sıradan bir sömürge devletçiğine dönüşüp tarihin çöplüğüne gitmiştir. Yani feodalizmden kurtulup kapitalist olamadığı için çökmüştür.


    Eğer yüzlerce yıl önce hanedanlık bu gelişmeleri görüp tedbir alsaydı veya handenlığa rağmen halk ve aydınlar harekete geçseydi ya da hanedanlığa ve halka rağmen aydınlar öncülük etseydi, Ortaçağ Avrupasının büyük acılar sonucu oluşturduğu günümüz modern dünyasını Osmanlı'da eş zamanlı olarak yaşayacaktı ve günümüzde ki ortaçağvari bağnazlık ve gericilik belkide minimum seviyede olacaktı. Belki de din bugün ki gibi baskın olmayacaktı. Bunun öncülüğünü ise matbaa yapacaktı. Dünyanın sözü geçen sayılı büyük kapitalist ülkesi olabilirken, hanedanlığı kuşatan yobazlık ve çürümüşlük yüzünden bu hale düştük. Tabi ki Osmanlı sadece matbaa yüzünden çöktü gitti diyemeyiz ancak matbaa çok önemli bir simgeydi.





  • 
Sayfa: önceki 45678
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.