Şimdi Ara

Osmanlı devletine ''imparatorluk'' demek?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
31
Cevap
0
Favori
1.576
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Evet arkadaşlar konumuz bu.İmparatorluk kelimesi ''Emperyal''den gelir.Emperyal de sömürge demek.Şimdi Osmanlı devletine,Osmanlı imparatorluğu dersek sömürgeci bir devlet olduğunu kabul etmiş olmazmıyız?

• hayır birçok milletten kimse var demek
  • Derste Osmanlı İmparatorlugu dedim hoca oyle deme dedi Sonra bişeler anlattı ama aklımda fazla bişe kalmadı

Bu konuyu ozenle takip edicem
  • walla bilmiorum ki deişik bi yaklaşım
  • sonuçta osmanlı devleti bünyesinde pek çok ülkeyi bağlı bulunduran bir devletti ve bu ülkelere kendi halkını yerleştirmeden o ülkeleri eyalet olarak görüp onlardan vergi alarak gelir sağlıyordu.. bu açıdan emperyal bir yapıya sahipti diyebiliriz ve dolasıyla imparatorluk tanımı çokta yanlış olmaz...
  • quote:

Orjinalden alıntı: çaresizm

hayır birçok milletten kimse var demek

''İmpar''-aratorluk,''Emper''-yal.
    Biraz önce dediğim gibi emperyalizm de sömürge demek arkadaşım.
  • quote:

Orjinalden alıntı: OlympusFarmer

sonuçta osmanlı devleti bünyesinde pek çok ülkeyi bağlı bulunduran bir devletti ve bu ülkelere kendi halkını yerleştirmeden o ülkeleri eyalet olarak görüp onlardan vergi alarak gelir sağlıyordu.. bu açıdan emperyal bir yapıya sahipti diyebiliriz ve dolasıyla imparatorluk tanımı çokta yanlış olmaz...

Hmm..evet arkadaşım haklısın galiba
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • http://tr.wikipedia.org/wiki/Osmanl%C4%B1_eyaletleri
    bu linktede osmanlı devletinin eyalet ve vergilendirme sistemini daha detaylı görebiliriz
  • Kendi topraklarında oturan çeşitli milletleri egemenliği altında toplayan devlet biçimi.

İmparatorluk sözcüğü, Latince imperare (buyurmak, komuta etmek) -in+parare (tedarik etmek, donatmak)- kökünden gelir. Zorbalıkla hükmeden. sömüren
  • quote:

Orjinalden alıntı: * Deniz *

Kendi topraklarında oturan çeşitli milletleri egemenliği altında toplayan devlet biçimi.

İmparatorluk sözcüğü, Latince imperare (buyurmak, komuta etmek) -in+parare (tedarik etmek, donatmak)- kökünden gelir. Zorbalıkla hükmeden. sömüren

Osmanlı devleti kimseyi sömürmedi aksine fethettigi yerlere adalet + huzur goturdu . İmparatorluk bana gore de biras gaddar bi kelime oluyor.

Mesela ingiliz İmparatorlugu falan uyuyor . Yani adamların sömürgeleri falan wardı . Güneş batmayan dewlet bile denmiş bu yüzden . Osmanlı dewletine bi açıdan yakıştırılabilicek bi açıdan yakıştırılmayacak bir sözcük gibi geliyor bana.

• quote:

Orjinalden alıntı: DieselTRoniC

quote:

Kendi topraklarında oturan çeşitli milletleri egemenliği altında toplayan devlet biçimi.

Osmanlı devleti kimseyi sömürmedi aksine fethettigi yerlere adalet + huzur goturdu . İmparatorluk bana gore de biras gaddar bi kelime oluyor.

Mesela ingiliz İmparatorlugu falan uyuyor . Yani adamların sömürgeleri falan wardı . Güneş batmayan dewlet bile denmiş bu yüzden . Osmanlı dewletine bi açıdan yakıştırılabilicek bi açıdan yakıştırılmayacak bir sözcük gibi geliyor bana.

Osmanlı Devleti İçin Yakışmıyor Bu Kelime.Fakat İmparatorluğun Anlamı Bu..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Faivelley -- 19 Eylül 2007; 14:46:52 >

• ABD iMPARATORLUĞU DİYEBİLİRİZ OZAMAN SÖMÜRÜCÜ İSE İMPARATOR SÖZCÜĞÜ.
  • quote:

quote:

Orjinalden alıntı: DieselTRoniC

quote:

Osmanlı Devleti İçin Yakışmıyor Bu Kelime.Fakat İmparatorluğun Anlamı Bu..

Osmanlı devletine imparatorluk demek beni hep rahatsız etmiştir.''imparatorluk''demek bence de osmanlıya haksızlık oluyor.Osmanlı'nın amacı islamiyeti yaymaktı herhangi bir çıkar için savaşlar yapmadı.Bu yüzden ''imparatorluk'' kelimesinden muaf tutlmalı.

• emperor -> imperial -> imperialism
    imparator -> imparatorluk -> emperyalizm

Emperyalizm, bir devletin veya ulusun başka devlet veya uluslar üzerinde kendi çıkarları doğrultusunda etkide bulunmaya çalışmasıdır. Etkileyen devlet, etkilenen devletin kaynaklarından "yararlanma" hakkına sahiptir.(wikipedia)

Emperyalizm sanıldığı gibi çok halklılık anlamını barındırmaz.İmparatorluklar gidip herhangi bir yerdeki halkı sömürür ve orayı görüntüde farklı ama kendisine bağlı bir devlet haline hale getirir yani çok ulusluluk filan yok sömürü var... Osmanlı hiç bir zaman gittiği yerleri sömürmemiştir bu nedenle osmanlıya imparatorluk demek dolayısı ile padişahlara imparator demek hakaret olur...
  • quote:

Orijinalden alıntı: ahmet.yılmaz

emperor -> imperial -> imperialism

Emperyalizm, bir devletin veya ulusun başka devlet veya uluslar üzerinde kendi çıkarları doğrultusunda etkide bulunmaya çalışmasıdır. Etkileyen devlet, etkilenen devletin kaynaklarından "yararlanma" hakkına sahiptir.(wikipedia)

Emperyalizm sanıldığı gibi çok halklılık anlamını barındırmaz.İmparatorluklar gidip herhangi bir yerdeki halkı sömürür ve orayı görüntüde farklı ama kendisine bağlı bir devlet haline hale getirir yani çok ulusluluk filan yok sömürü var... Osmanlı hiç bir zaman gittiği yerleri sömürmemiştir bu nedenle osmanlıya imparatorluk demek dolayısı ile padişahlara imparator demek hakaret olur...

6 yıl bunu yazmak için mi bekledin ?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Sirkadyen -- 3 Temmuz 2013; 13:57:03 >

• Imparaaator olmayi canim, kolay mi sandin ?

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Oberyn

quote:

• Baya dar bakiyorsunuz.Ben Osmanlinin sizin dediginiz gibi utopik bir devlet olduguna inanmiyorum eger oyle olsaydi cokusu ile yuzlesmek zorunda kalmazdi.Bunun yaninda dediginiz gibi olsun.Osmanli feth ettigi yerlere adalet goyursun ve insanlari mutlu etsin ancak bu bolgede ki kaynaklari kendi topraklari oldugubicin sonuna kadar kullanma hakkina sahipti.Bu topraklardan yararlandi.Burada ufak bir olcutumuz yok uc kitaya yayilan buyuk bir devletten soz ediyoruz.Bu mantigin sundan ne farki var.Ingiltere bir yeri isgal eder insanlara misyonerler gonderir ve hristyanliga ceker, diger yandan bolgenin gelismemesi icin kraliyet hazinesine girecek vergiyi yuksek tutar.Obur yandan dogal kaynaklari ingiliz ordusuna ve sehirlerin duzeni ve buyumesi icin kullanir.Dediginiz gibiyse insanlar mutlu cunku adalet gelmis diger iki madde yerinde seyreder

Not. Kusura bakmayin telefondan yazdim turkce karakterle ugrassaydim bitmezdi zaten butunlugu saglayamayip anlatmak istesigimi anlatamamis da olabilirim

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• quote:

Orijinalden alıntı: Ve tanrı onu yarattı

Baya dar bakiyorsunuz.Ben Osmanlinin sizin dediginiz gibi utopik bir devlet olduguna inanmiyorum eger oyle olsaydi cokusu ile yuzlesmek zorunda kalmazdi.Bunun yaninda dediginiz gibi olsun.Osmanli feth ettigi yerlere adalet goyursun ve insanlari mutlu etsin ancak bu bolgede ki kaynaklari kendi topraklari oldugubicin sonuna kadar kullanma hakkina sahipti.Bu topraklardan yararlandi.Burada ufak bir olcutumuz yok uc kitaya yayilan buyuk bir devletten soz ediyoruz.Bu mantigin sundan ne farki var.Ingiltere bir yeri isgal eder insanlara misyonerler gonderir ve hristyanliga ceker, diger yandan bolgenin gelismemesi icin kraliyet hazinesine girecek vergiyi yuksek tutar.Obur yandan dogal kaynaklari ingiliz ordusuna ve sehirlerin duzeni ve buyumesi icin kullanir.Dediginiz gibiyse insanlar mutlu cunku adalet gelmis diger iki madde yerinde seyreder

Not. Kusura bakmayin telefondan yazdim turkce karakterle ugrassaydim bitmezdi zaten butunlugu saglayamayip anlatmak istesigimi anlatamamis da olabilirim

NE farkı var bak birader sana basit bi örnek vereyim mesala Güney Afrika sömürülmeden önceki dili ve dini ne biliyomusun, kendi ne özgü dilleri ve dinleri var ama Buraya İngiltere,Fransa vs. ülkeler gelip sadece 80-90 yıl kalmasıyla birlikte bu insanların dinleri Hiristiyan dilleri ise ingilizce veya fransızca olmuş ve inanılmaz bi fakirlik içerisindedirler.Osmanlıya gelelim mesela yunanistana bak nerden baksan 500 yıl osmanlının hakimiyetinde kalmış ama farkettiysen dinleri hiristiyan ve dilleri yunanca ve fakirleşmemişler (gerçi şuanki ekonımik durumları kötü ama bu onların şuçu).Örnekleri çoğaltabiliriz kısa tuttum

• quote:

Orijinalden alıntı: Oberyn

quote:

Liselimisin doğru söyle? :D

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.