Şimdi Ara

Osmanlı Devleti (8. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
196
Cevap
1
Favori
15.799
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
0 oy
Sayfa: önceki 678910
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orjinalden alıntı: dasdasq

başka bişey yazıyor olurdum . bu imparatorluk niteliği tartışmasıyla alakalı değil üstelik.

Arkadaşım zamanında Osmanlı düşmanlarını ezmeseydi düşmanlarımız bizi ezerdi.Takmışsınız kafayı yok onlar ne düşünür yok onların toprakları alınınca iyimi oldu...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi LordSoth -- 6 Ocak 2007; 17:31:47 >

bir programda cem boynerin ben osmanliyi tanimiyorum ordan geldigimizi kabul etmiyorum gibi seyler soylemesi üzerine noyan tarihi bir cevap vermistir kendisine "bizim orda agaclar var. kökleri olmayanlarina odun diyoruz" diyerek studyodaki herkesi saskina cevirmistir..boyneride yerin dibine sokmustur haliyle..

Orjinalden alıntı: LordSoth

quote:

başka bişey yazıyor olurdum . bu imparatorluk niteliği tartışmasıyla alakalı değil üstelik.

Arkadaşım zamanında Osmanlı düşmanlarını ezmeseydi düşmanlarımız bizi ezerdi.Takmışsınız kafayı yok onlar ne düşünür yok onların toprakları alınınca iyimi oldu...

en son da düşmanları onu ezdi işin kanunu bu bizde onu diyoruz.

quote:

Orjinalden alıntı: LordSoth

quote:

en son da düşmanları onu ezdi işin kanunu bu bizde onu diyoruz.

Eninde sonunda yine sıra biz Türklere geçecek.(Özümüze döndüğümüz an).Bu sefer yine biz ezeceğiz düşmanlarımızı...

• ırka dayalı bir ezme ezilme ilişkisi yerine eşitliği tercih ederim. aksi halde bu ırkçılık olur faşizm olur.

ırka dayalı bir ezme ezilme ilişkisi yerine eşitliği tercih ederim. aksi halde bu ırkçılık olur faşizm olur.

Şuanda üzerimizde politik oyunlar oynanıyor batılılar tarafından.Elbet birgün güç elimize geçince ezeceğiz onları.Ezmek derken biz Türkler yine adaleti getirenler olcaz dünyaya Allah'ın izni ile.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi LordSoth -- 7 Ocak 2007; 1:51:18 >
  • Asıl okullarda OSMANLI yerin dibine vuruluyor.. Yok Vahdettin kaçtı yok Osmanlı padişahlarının çogu deli çogu çocuk çogu alkolcü içkici çogu karı kız peşinde.. Bunlar bana anlatılanlar Niye Osmanlı yı kabul etmiyorsunuz yada neden kötülüyorsunuz !? Neyse ya ne anlatsam boş. Almışsınnız bir sopa o yönde gidiyorsunuz..
    Zor bir yolda yürümek mecburiyetinde olan insanlar yürümeye başlamadan önce gönüllerinde ve zihinlerinde yürümek ve yol almak zorundadırlar.. Evvela " Ben bu yolu nasıl aşarım ? " korkusundan kurtularak yola çıktıklarında görürler ki yol zorda olsa aşılmış, yürünmüş ve gidilmiştir. İşte o zaman insanların yüreklerinde aslında yolun zannedildiği kadar zahmetli olmadığına ve bütün sıkıntılı yolların aşılabileceğine dair bir iman doğar . . .
    Necm.Erb.
  • vahdettin kaçmadımı

Orjinalden alıntı: TIGERSHARK

vahdettin kaçmadımı
    Kaçmadı
    Zor bir yolda yürümek mecburiyetinde olan insanlar yürümeye başlamadan önce gönüllerinde ve zihinlerinde yürümek ve yol almak zorundadırlar.. Evvela " Ben bu yolu nasıl aşarım ? " korkusundan kurtularak yola çıktıklarında görürler ki yol zorda olsa aşılmış, yürünmüş ve gidilmiştir. İşte o zaman insanların yüreklerinde aslında yolun zannedildiği kadar zahmetli olmadığına ve bütün sıkıntılı yolların aşılabileceğine dair bir iman doğar . . .
    Necm.Erb.
  • quote:

Orjinalden alıntı: BauglirXul

quote:

Orjinalden alıntı: TIGERSHARK

vahdettin kaçmadımı
    Kaçmadı

bu konudaki en önemli tarihi belge olan nutuk'u okudun mu?
  • tekrar söylüyorum, vahdettin konusunda ilk elden en doğru, o zamanın koşullarını da irdeleyen bir bilgi kaynağı isteyen varsa fazla uzaklara gitmeye gerek yok, SÖYLEV en doyurucu bilgiyi verecektir. aşağıdaki linkin ilk paragrafından olayın ana hatları anlaşılacaktır. fazla yoruma ve söze gerek yok...

http://www.add.org.tr/index.php?option=com_content&task=view&id=60&Itemid=62

Orjinalden alıntı: vese

Osmanlı devleti her büyük imparatorluk gibi (Roma, Doğu Roma) bir noktadan sonra kendini yenileyemedi ve
    yenildi.

Avrupa, Amerika'nın keşfi ve okyanus ticaretiyle zenginleşirken, Osmanlı'nın hakim olduğu ticaret yolları önemini kaybetti.
    Zenginleşen Avrupa'nın rönesans - Sanayi devrimine Osmanlı cevap veremedi, yenilme nedeni budur.
    Osmanlı ise ilk başlarda bunu farkedemedi, çünkü kendisini dünyanın merkesi olarak gördüğünden Avrupa'yı takip etmezdi. 18. yy de Kanuni dönemine dönme çabasını yansıtır. 19. yy de ise jeton düşer ve Avrupalı olmaya çalışır devlet. (bkz: Tanzimat Fermanı )

Dikkat edin devlet dedim ülke demedim. Çünkü o sırada bir değişime önderlik edecek zengin/güçlü bir osmanlı halkı yoktu. Değişimler yukarıdan aşağı oluyordu. Bu cumhuriyet döneminde de değişmedi. Şimdi yeni yeni halk zenginleşip sesini duyurmaya başladı. Avrupa'da ise değişimi ticaret ile zenginleşen burjuvazi götürmüştür, Monarşileri yıkan devrimleri yapan bunlardır. Bizde ise yenilikçi hareketler askeri/sivil bürokrasi tarafından yapılmıştır. Niye böyle sorusunun cevabı da tarihi/coğrafi, neyse konuyu dağıtmayalım ama bunları düşünerek Avrupa ile Osmanlıyı kıyaslamak gerek.

Zaten 20. yüzyıl imparatorlukların yıkıldığı yüzyıldır (bkz: Rusya - Avusturya Macaristan)
    Yani Osmanlı'nın yıkılışı biraz da konjonktür gereğidir, dünya'da ulus devlet-cumhuriyet modası olmasa Atatürk de muhtemelen saltanatı kaldırmayacak böylece Osmanlı Devleti bir süre daha hayatına devam edecekti. Yıkılmasa da yenilmiş olarak, niye yenildiği de yukarıda yazıyor. Var mı 20. yy de hala ayakta kalan imparatorluk dünyada?

@vese güzel yorumlamış...
    Zamanı geçmişti imparatorlukların.
    İmparatorluk olmak için artık zalim olmak gerekiyor...
    Onu da siz olamazsınız bu devirde.
    Ama büyük federatif veya birleşik devletler halâ mümkün görünüyor...

Nuh Baba

-------------------
    Zaman hep aynıdır, Geçen Biziz...

• quote:

Orjinalden alıntı: Mosaic

Bunlar zamanında kurulmuş bi imparatorlukla övünecek durumdalar ancak ztn ama övünülecek bi yanı yok anlatamıyorum ne yapmış savaşmaktan başka kim açıklayabilir bunu hala ses yok

istanbulda değilsen istanbula git gez toz ama boş bakma etrafına, bir Sultan Ahmet , bir Topkapı sarayı kültür mirası olarak 10 tane Manhattan eder..
    osmanlı savaşmasaydı daha erken çökerdi,en iyi savunma saldırıdır(
    ) en büyük hata göz göre göre kaybedilecek bir savaşa girilmesi, ölen insanlara Allah tan rahmet ama o savaş da olmasaydı devrim gecikirdi.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kerelektronik -- 10 Ocak 2007; 3:17:28 >

• quote:

Orjinalden alıntı: Mosaic

Bunlar zamanında kurulmuş bi imparatorlukla övünecek durumdalar ancak ztn ama övünülecek bi yanı yok anlatamıyorum ne yapmış savaşmaktan başka kim açıklayabilir bunu hala ses yok

Arkadaşım, "Osmanlı hakkında hiç birşey bilmiyorum" demiyorsun da tutmuş "savaşmaktan başka ne yaptı?" diyorsun..

Osmanlının sadece gerileme devrine bakarak Osmanlıyı yerden yere vurmak kolay.
    Resmin geneline bakmanı öneriyorum.

Osmanlı halklarının 500yıl boyunca zenginlik içerisinde yaşadığını söylemeliyim.
    İnsanlar mutlu,huzurlu,güvende ve zengindi. Hem maddi hem de manevi bir zenginlik ortamı yaşandı 500yıl boyunca..

Sen sadece 100yıllık bir fakirliği göstererek, 600yıllık bir tarihi yok sayıyorsun.

Elbette 100yıl kısa bir süre değildir.
    İnsanlar aç sefil ve cahil kalmıştır.
    Ülke 100yıl boyunca karanlık bir devir yaşamış ve anadolu adeta çürümeye terkedilmiştir.
    1900lü yıllara gelindiğinde o eski Osmanlıdan artık eser kalmamıştır.

Evet 100yıl kısa bir süre değildir ancak 500yıl çok uzun bir süredir.
    1908-1922de ki Osmanlının haline bakarak, 1299daki, 1453deki 1579daki 1683deki 1774deki Osmanlıyı hakir görmek yanlıştır.

• quote:

Orjinalden alıntı: KillForYou!

Yıllar boyu yıkılmamış imparatorluklar da var.Çağın değişimlerine ayak uydurmuş olanlar, yapıdaki bir kaç küçük değişiklik ile hala ayakta kalabiliyorlar.Mesela İngilizler.

İngilterenin, 1.dünya savaşından galip çıkmasaydı, bugün halen varolacağını kim iddia edebilir?
    Osmanlının, 1.dünya savaşından galip çıksaydı, bugün halen varolmayacağını kim iddia edebilir?

Orjinalden alıntı: Dellci

quote:

Orjinalden alıntı: KillForYou!

Yıllar boyu yıkılmamış imparatorluklar da var.Çağın değişimlerine ayak uydurmuş olanlar, yapıdaki bir kaç küçük değişiklik ile hala ayakta kalabiliyorlar.Mesela İngilizler.

İngilterenin, 1.dünya savaşından galip çıkmasaydı, bugün halen varolacağını kim iddia edebilir?
    Osmanlının, 1.dünya savaşından galip çıksaydı, bugün halen varolmayacağını kim iddia edebilir?

ben. ingiltere galip de çıksa sömürgeleriyle ilişkilerini düzenlemiştir. yendiği halde ilhak yerine , başka tür bi sömürgecilik kurmuştur. mali sömürüyü geliştirmiştir.

osmanlı galip çıksa da var olamazdı çünkü , bu sömürme ilişkisini modernize edecek , sanayisi ,teknolojisi , mali sermayesi yoktu.

yine unufak olacaktı.

• Osmanlı ne yaptı ne yapmadı neydi diye bakmak bence hatalı arkadaşlar. Bence nasıl yaptı sorusunu sormak lazım. Neden derseniz o zaman ki koşulları, politik, ekonomik ve güncel koşulları bilemiyoruz. Bunlara dışarıdan 200 300 sene yorum getirmek ne kadar doğru olur. Ama bence bu kadar süre yaşamayı nasıl başardı dersek ve bunu alıp kendi devletimize uyugularsak sanırım mazimize dayanıp daha güçlü bir devletimiz olur.
    Bence altında yatan ilk etken öncelikle güçlü ve sıkı bir birliktelik. burada Müslüman halkların çok fazla ağırlığı var ama unutmamak Osmanlı olmak Ermeni, Rum ve diğer yabancılar içinde çok çok önemli bir üst kimlik olup tümü ülkeye devlet kademesinde hizmet etmişler. tek bir kavime izin verilmemiş taki 1890 lara kadar bunlarda Yahudiler.
    İkincisi hak edene görev verilmiş ve üst kontrol piramit şeklinde işlemiş, zira hakeden yükselmiş.
    Üçüncüsü, çevresindeki adaletsizliklerede göz yummamış.
    Dördüncü, gittiği yerlere medeniyet götürmüş ve onların içinden onları yönetecek dürüst kişileri yönetime getirmiş. Bundan ötürü yükseliş devrinde istekli katılımlar olmuş. Ayrıca kimsenin inancına müdahale etmemiş. Mesela Anadolu coğrafyasında 700 senedir rumlar, ermeniler , süryaniler hristiyanlığı ve Alevi vatandaşlarda kendi İslam inançlarını yaşayabilmiş.
    Dışa karşı caydırıcı olabilmiş, v bu gücünü her zaman dengeli kullanmış. Mesela Frandsa kraliçesine yazdığı destek mektubu ile olayları değiştirebilmiş.
    Kendisini sevenlere ACE de bile olsa destek olmuş,
    çevresini çok iyi gözlemlemiş ve kontrol etmiş. Teşkilatı Mahsusa dan kalan yerel birimler19oo lerin ortalarına kadar Doğu Afrikada İngilizlere kök söktürmüş.

Diyeceksiniz ki neden kaybetmiş. bence en önemli unsur dışsal akımlara açık hale gelip kendi değerlerini yitirmeleridir. Nedir bunlar öncelikle ehil olmayanlara verilen yönetim görevleri, ülkeyi parçalamak isteyen dışgüçlerin piyonlarının ortaya attığı ve içeride temelini oluşturdukları fikri akımlara engel olunamaması, ve teknolojiye yeterince hızlı uyum sağlanamaması. bunda en etkin olan ise askeri kademeler olmuştur. bakın Yeniçeri ayaklanmaları buna örnektir. Ayrıca içeride ki gayri müslüm satılmışlarda yeterince önemli rol oynamışlardır dünyadaki ulusalcı akımlaran ötürü. II Abdülhamidin birifadesi var kendisine teblüğe gelenlere söylediği 4 kişiye "bana bunu tebliğ edecek bir Türk bile bulamadınız mı?" der Şahsı Muhterem. Zira gelenler, ermeni, rum, dönme ve birde çerkezdir.

Sanırım bizim önce BİZ olmamız ve bu ülkeyi BİZİM yönetmemiz gerekiyor. Zira Osmanlı bir aileydi ama vicdanlı, merhemetli ve vatanına milletine çok düşkün bir aileydi. Bakın son Osmanlı varislerine ülekelerine dönmek için nasılda çırpınmışlar. Hatta bir yazarın duyduğu bir ifade var bir varisten "vah benim insanlarım, nasıl bu duruma düşmüş olabilirler" diyor kendi haline bakmadan dlenen bir vatandaşımız acebinden çıkarıp tüm parasını verdikten sonra.
    İşte bu tarz vatanına, vatandaşına düşkün insanları bulmak ve başa getirmek lazım ki kendinden çok vatanını ve vatandaşını düşünsün hizmet etsin.

Saygılarımla

• Bbeyi LAFIM SANA (Mesela Anadolu coğrafyasında 700 senedir rumlar, ermeniler , süryaniler hristiyanlığı ve ALEVİ vatandaşlarda kendi İslam inançlarını yaşayabilmiş). (Bu cumleyi sen yazmışsın) ALEVİ lerle ile ilgili yazdığın kısmı bırde Yazar Ali Haydar Avcı nın Osmanlı Gizli Tarihinde Pir Sultan Abdal Kitabını okumanı tavsiye ederim osmanlının Kızılbaşlar için Çıkarmış olduğu adaletsizlikleri görmeni isterim
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.