|
Bildirim
|
Unix dünyasında Unix sisteminden türetilerek yapılmış sistemler için uyumlu (compatible) denir.
Unix dünyasında uyumlu diyebilmek için aynı depoları kullanmak gibi bir şart yoktur. macOS Darwin (=FreeBSD) tabanlı olduğundan macOS FreeBSD tabanlı (FreeBSD-based) veya BSD Unix türevi (derivative) olarak geçer. Fakat hiç bu tanımlara gerek olmadan: macOS'nin cekirdeği (kernel) FreeBSD tabanlıdır Apple resmi websitesindehttps://developer.apple.com/library/archive/documentation/Darwin/Conceptual/KernelProgramming/BSD/BSD.html 'nin ilk cümlesi şudur: The BSD portion of the OS X kernel is derived primarily from FreeBSD. Türkçe'ye çevirmeye gerek yok sanırım. Çekirdeği FreeBSD olan bir sistemi başka sistem olarak göstermeye çalışman komik kaçıyor. |
Bir web hosting firmasında FreeBSD adminliği yaptım, uzun yıllar önce. Eski PC'mde sırf hobi amaçlı FreeBSD kurup WiFi kart sürücüsünü tanıttım. NTFS harici harddiski kullanmak için ntfs-3g FUSE modülünü kurdum. Bu 2 şey, Linux'ta ek işlem gerektirmez cunku Linux kernel'de hepsi vardır, FreeBSD kernel ise sadedir, herşey bulunmaz. NTFS harddisk'e yazmak macOS'te de ek sürücü gerektirir.
Aynen, macOS açık kaynak kernel (Mach+BSD) ve temel sistem (BSD, Darwin) üzerine kapalı kaynak framework (Cocoa), GUI ve uygulamalar ekleyerek çalışır. Ancak son yıllarda temel sistemi üzerinde default kurulu gelen X Window (Gimp gibi Unix GUI uygulamaları çalıştırmak için), Python, Ruby,Perl yorumlayıcılar (birçok yönetimsel görev ve uygulamayı çalıştırmak için) gibi programları default kurulumdan kaldırma kararı aldılar yani her geçen yıl Windows gibi kullanıcılara bazı şeyleri zorluyorlar. Bu gidişatta kendileri kaybeder cunku bilinçli kullanıcılar zorlama işleri sevmezler. Birkaç versiyon önce Sierra , H.Sierra olabilir bazı özelliklerin kaldırılması sonrası birçok programcı macOS 'ı bıraktı o konuda birçok blog makalesi var. Böyle giderse macOS çok pahalı donanım alıp, donanımda sadece Apple 'ın istediği şeyleri kullanabilen, ne dayatılırsa ona boyun eğen tipte kullanıcıların pahalı bi oyuncağı haline gelir ki her geçen yıl öyle oluyor. Ben M.Lion üstü macOS kullanmıyorum. Kullanacağım maksimum macOS Yosemite olabilir, onun üstü modernlik adı altında gereksiz özellik, dayatma, zorlama şeyler. Ha, o tür şeyleri seven milyonlarca kişi vardır, o ayrı :) |
|
|
|
|
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Bl00dyHell -- 26 Eylül 2010; 7:31:09 > |
|
|
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Bl00dyHell -- 26 Eylül 2010; 10:59:28 > |
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 2smoke -- 26 Eylül 2010; 11:35:12 > |
|
|
|
|
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi egenc79 -- 26 Eylül 2010; 12:34:00 > |
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi egenc79 -- 26 Eylül 2010; 13:12:00 > |
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi egenc79 -- 26 Eylül 2010; 13:20:16 > |
|
|
|