Şimdi Ara

OS X vs Linux [Ana konu] (4. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
80
Cevap
0
Favori
4.162
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
Giriş
Mesaj
  • Ilk freebsd kurulumumdan 5 dakika sonra bir dos atağı yemiştim hiçbir linux dağıtımında bugüne kadar dos atağı yemedim bu arada.
  • gen2 G kullanıcısına yanıt
    Internete açık, modemden NAT ile web portu yönlendirilmiş bilgisayar ise her OS'de herşey olabilir, bunun OS ile ilgisi yok.

    Fakat OpenBSD topluluğunun geliştirdiği PacketFilter/PF'yi etkinleştirip (PF macOS'de default olarak kurulu gelir) emergingthreats.net 'te düzenli olarak güncellenen 'emerging-block-ips.txt' dosyasını PF'ye verdiğinizde uzun süre DoS, SSH saldırısı, vs engelleyebilirsiniz.

    Okey, bulunduğunuz yerel ve ulusal ağa göre onu da biraz güncellemeniz gerekli, fakat birkaç günlük izleme/güncellemeden sonra network botlarının saldırılarından bayağı bir kurtuluyorsunuz.

    Bu arada en popüler firewall cihazlarının firmware'i FreeBSD tabanlıdır. Güvenlik işi yapan bir firmanın firewall cihazında bir güncelleme yaptım, oradan biliyorum.
  • Merhaba @vonderplanitz, yazdıklarınızı okuyorum ve katılıyorum. Bu konuda oldukça bilgili olduğunuz anlaşılıyor. Bahsettiğiniz kernel olayları ile ilgili olarak ben de wiki ve benzer kayanklardan araştırmalar yapmıştım. Unix temelli olan MacOS, bugün hala yarı-açıkkaynak olarak devam ediyor. Temelini Unix'den alıyor ve kendi geliştirdiği -doğru bir deyiş olur mu bilmiyorum- "kapalı-kaynak" yöntemlerle birleştirerek kendi sistemini geliştiriyor.

    Bundan böyle de bu şekilde gideceğini düşünüyorum; ne de olsa sıfırdan "haiku'ya benzetmeden" kernel geliştirip işletim sistemi yapmak oldukça zor değil mi?




  • Bir web hosting firmasında FreeBSD adminliği yaptım, uzun yıllar önce. Eski PC'mde sırf hobi amaçlı FreeBSD kurup WiFi kart sürücüsünü tanıttım. NTFS harici harddiski kullanmak için ntfs-3g FUSE modülünü kurdum. Bu 2 şey, Linux'ta ek işlem gerektirmez cunku Linux kernel'de hepsi vardır, FreeBSD kernel ise sadedir, herşey bulunmaz. NTFS harddisk'e yazmak macOS'te de ek sürücü gerektirir.

    Aynen, macOS açık kaynak kernel (Mach+BSD) ve temel sistem (BSD, Darwin) üzerine kapalı kaynak framework (Cocoa), GUI ve uygulamalar ekleyerek çalışır. Ancak son yıllarda temel sistemi üzerinde default kurulu gelen X Window (Gimp gibi Unix GUI uygulamaları çalıştırmak için), Python, Ruby,Perl yorumlayıcılar (birçok yönetimsel görev ve uygulamayı çalıştırmak için) gibi programları default kurulumdan kaldırma kararı aldılar yani her geçen yıl Windows gibi kullanıcılara bazı şeyleri zorluyorlar. Bu gidişatta kendileri kaybeder cunku bilinçli kullanıcılar zorlama işleri sevmezler. Birkaç versiyon önce Sierra , H.Sierra olabilir bazı özelliklerin kaldırılması sonrası birçok programcı macOS 'ı bıraktı o konuda birçok blog makalesi var. Böyle giderse macOS çok pahalı donanım alıp, donanımda sadece Apple 'ın istediği şeyleri kullanabilen, ne dayatılırsa ona boyun eğen tipte kullanıcıların pahalı bi oyuncağı haline gelir ki her geçen yıl öyle oluyor. Ben M.Lion üstü macOS kullanmıyorum. Kullanacağım maksimum macOS Yosemite olabilir, onun üstü modernlik adı altında gereksiz özellik, dayatma, zorlama şeyler. Ha, o tür şeyleri seven milyonlarca kişi vardır, o ayrı :)

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >




  • Ençok zoruma giden insanların GNU/Linux u sadece linux olarak bilip çok zengin bir firmanın ürünü zannedip diğer iki meşhur işletim sistemleri ile karşılaştırması...

    Ve bu karşılaştırmayı yaparken ama linux şöyle yaptı böyle yaptı demesi.
  • os_lnx kullanıcısına yanıt
    İnsanlar Linux'u coğunlukla masaüstü ortamı / desktop environment /DE ,paket yöneticisi açısından biliyor. Oysa ki onlar OS'nin alt programları. DE ve paket yöneticisi olmadan OS çalışır fakat OS olmadan DE ve pacman çalışamaz. Bu biraz uzun konudur fakat ben artık paket yöneticisi / pacman kullanmıyorum. İşte, en son lftp adlı bir komut satırı güvenli ftp istemci programı kurdum, tümüyle kaynağından elle derleyerek, elle ayarlayarak.

    GNU/Linux tabi ki yazması uzun olduğundan Linux diyorlar fakat GNU OS 'u bilmeyen biri GNU/Linux yazsa da pek bir anlamı yok :)
  • İngilizcen iyi olsaydı şayet, benim yazdıklarımın aynısının yazdığının farkına varırdın.
    5 numaralı atıf yapılan kaynağın içini açıp "Revisiting the Buzzwords" kısmına baksaydın, tam da sana ait olan cevabı bulacaktın.
    Başlığın 3 numaralı maddesi:
    quote:

    The OS X kernel is not based on FreeBSD. The BSD part is based on 4.4BSD with some code from FreeBSD, NetBSD and others. The OS X userland UNIX tools are mostly based on FreeBSD code, though.


    Şu linkte ise FreeBSD hakkında mitlere cevap verilmiş:
    wiki.freebsd.org
    Myths - FreeBSD Wiki
    https://wiki.freebsd.org/Myths


    quote:

    FreeBSD is Just OS X Without the Good Bits

    This is as much a myth about OS X as about FreeBSD: that OS X is just FreeBSD with a pretty GUI. The two operating systems do share a lot of code, for example most userland utilities and the C library on OS X are derived from FreeBSD versions. Some of this code flow works in the other direction, for example FreeBSD 9.1 and later include a C++ stack and compiler that were originally developed for OS X, with major parts of the work done by Apple employees. Other parts are very different.

    The XNU kernel used on OS X includes a few subsystems from (older versions of) FreeBSD, but is mostly an independent implementation. The similarities in the userland, however, make it much easier to port OS X code to FreeBSD than any other system. For example, both libdispatch (Grand Central Dispatch in Apple's marketing) and libc++ were written for OS X and worked on FreeBSD before any other OS.


    Vikipedi'de her konuyu üst seviye doktora sahibi ya da profesörler yazmıyor veya konular onların onayından geçip yayımlanmıyor.
    Konuları okurken kaynaklarına gideceksin.
    Bu başlığı yazan kişi kodların bir kısmı FreeBSD'den olduğu için macOS'u FreeBSD tabanlı kabul etmiş.
    Ben değerlendirseydim macOS'u ve XNU'yu buraya yazmaz; sadece UNIX başlığı altına koyar ve kodlarının bir kısmının FreeBSD'den direkt alınmış olduğundan bahsederdim.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Wolf_263 -- 8 Eylül 2019; 20:54:31 >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Tuğkan-0153

    İnsanlar Linux'u coğunlukla masaüstü ortamı / desktop environment /DE ,paket yöneticisi açısından biliyor. Oysa ki onlar OS'nin alt programları. DE ve paket yöneticisi olmadan OS çalışır fakat OS olmadan DE ve pacman çalışamaz. Bu biraz uzun konudur fakat ben artık paket yöneticisi / pacman kullanmıyorum. İşte, en son lftp adlı bir komut satırı güvenli ftp istemci programı kurdum, tümüyle kaynağından elle derleyerek, elle ayarlayarak.

    GNU/Linux tabi ki yazması uzun olduğundan Linux diyorlar fakat GNU OS 'u bilmeyen biri GNU/Linux yazsa da pek bir anlamı yok :)
    GNU OS nedir kardeşim. Ben anlamam. Ben GNU/Linux bilirim benim işim gnu programları ve altında linux çekirdeği.

    GNU os nedir afedersin ? icat çıkarmayın..
  • os_lnx kullanıcısına yanıt
     OS X vs Linux [Ana konu]

    GNU Operating System diyelim istersen senin için...
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Tuğkan-0153


    GNU Operating System diyelim istersen senin için...
    Demeyelim.

    Nedir yani şimdi GNU OS ?

    Linux çekirdeği dışında hangi OS çekirdeği ile hayatta mesela ?
  • Çekirdek esasen bir ayrıntı. Aslolan OS. Ubuntu, Debian, vs bunlar GNU/Linux bileşenlerinden kotarılmış sürümler. OS high-level, kernel low-level işlemleri yapar. Günlük kullanımda yıl boyu high-level işlemler yaparsın. örneğin benim Raspbian OS'de komut satırı ftp istemcisi kullanmaya başladım, onu nasıl kurdum? GNU OS komponentleri üzerine kurdum. Linux kernel olmasa dahi, GNU OS olur. Linux'u aradan çek, GNU/Hurd, Linux 'un yaptığını yapar, fakat aradan GNU OS'u çek, Linux tek başına birşey ifade etmez. 1991'de Linux Torvalds, Linux kerneli ilk kez geliştirirken hangi programı kullandı? GNU Compiler Collection/GCC'yi kullandı, Linux kerneli derlemek için. GNU OS dahilinde geliştirilen programlar birçok ünlü programla tek geçilir örneğin adını kimse bilmez 'GNU Readline' Ruby derleyici, Bash, VIM editör gibi birçok programda temel bileşen olarak kullanılır.

    Linux çekirdeği dışında hangi OS çekirdeği ile hayatta?

    En net örnek FreeBSD, Arch Hurd, Bee GNU/Hurd, Debian GNU/Hurd, Gentoo GNU Hurd, GNU/Hurd Live CD, Guix, NixOS hepsi Linux'suz sekilde hayatta. GNU/Hurd kernel 0.9 sürümünde alfa sürümü cıksın, Ubuntu, Raspbian, Kali, vs ünlü sürümler Linux'suz şekilde çıkar.




  • os_lnx kullanıcısına yanıt
    Richard Stallman 1983'de GNU projesini başlatıyor.
    Çekirdek hariç sistemi neredeyse tamamlıyorlar.
    Mach kerneli geliştirmeye çalışıyorlar. Ancak yeterli olmuyor.
    9 senede işe yarar, doğru dürüst bir şey ortaya çıkmıyor.

    Linux Torvalds 1991'de Linux'u yazmaya başlıyor.
    GNU projesinden haberi ve GNU topluluğu ile bağlantıları var.
    Aralık 1992 ortasında Linux'u GPL ile yayımlıyor.
    Bu noktadan sonra GNU projesinin diğer bileşenleri ile birleştiriliyor ve işletim sistemi tamamlanıyor.

    Ancak; Linux aslen GNU projesinin bir parçası değil.
    Linus Torvalds da hiç bir zaman Linux'u GNU'ya hibe etmiyor.
    Linux'un isim hakkı dahi halen Linus Torvalds'da.

    Sözün özü sistem GNU + Linux oluyor. Ya da diğer yazımıyla GNU/Linux...

    Şundan da bahsetmem gerekiyor:
    Hurd çekirdeğinden özellikle bahsedilmeyecekse GNU/Hurd yazmak gerekmiyor.
    Çünkü Hurd, GNU projesinin doğal bir parçası.
    GNU OS'den bahsedilirken Hurd'a vurgu yapılacaksa, anlam karışıklığı olmaması için GNU/Hurd kullanılır.

    Diğer bir yandan 2008'de Linux çekirdeğinde kapalı kaynak kodlu bileşenlerin bulunmasından dolayı Linux-libre diye bir çatallanma oldu.
    Linux-libre de GNU OS projesinin çekirdeği kabul ediliyor.
    Free Software Foundation'un önerdiği işletim sistemlerinin (Trisquel, Parabola GNU/Linux-libre, Dragora Linux-libre...) çekirdeği de budur.




  • GNU . Tabiki..

    Linux çekirdek. GNU/Linux u sadece Linux denmesinde ve asıl başlagıç olan ve fsf ninde kurulmasını öncülük eden projedir.

    Linux çekirdeği çok sonradan dahil edilmiştir tabiki.

    Özgür yazılımın gerçek ve en büyük adımı ve günümüze gelmesi GNU ile başlamıştır ve GNU/Linux dağıtımlarında hangisi daha esastır bilmem ama özgür yazılım dünyasında GNU esastır.

    Linux u da yabana atamayız. Linux çekirdeği olmasaydı özgür yazılım bugünkü haline gelemezdi.

    Ve GNU projesinin kendi ekirdeğini tamamlamasını bekleseydik ne kadar beklerdik ve ne aşamada gelişirdi büyük soru işareti.

    Ama GNU/Linux dağıtımları olmaya devam edecekler ve özgür yazılımda en büyük pay an itibari ile onların.

    Bu yüzden sadece Linux adının anılması doğru değil bu konuda.

    GNU nun başka bir çekirdek ile yoluna devam edebileceği aklımdaydı lakin hiç beklentim yoktu. Anladığım kadarı ile emekleme aşamasında. Heleki kendi çekirdeği ile devam edebilirse oda güzel olur. Hali hazırda ubuntu LM fedora vb bu dağıtımlar çatallanan veya hurd çekirdeği ile gelen sürümleri çıkartabilirler. LM nin adı HM yada GM olabilir.

    Hiç umudum yoktu açıkcası ama hala netleşmiş değil anlaşılan. Keşke çekirdeğe katkım olsa.




  • os_lnx kullanıcısına yanıt


    Debian GNU/Hurd klasik PC ve eski laptoplara kurulabiliyor. Yeni veya eski bazı cihaz ve laptoplarda Linux veya FreeBSD de tam sorunsuz çalışamayabiliyor. Unutmayalım, PC ve laptop donanımları öncelikle Microsoft veya Apple uyumlu üretiliyor.

    Richard Stallman IBM T61 laptop'unda GNU/Hurd kernelli Fedora kullanıyor diye hatırlıyorum.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Tuğkan-0153

    https://www.youtube.com/results?search_query=Debian+GNU%2FHurd

    Debian GNU/Hurd klasik PC ve eski laptoplara kurulabiliyor. Yeni veya eski bazı cihaz ve laptoplarda Linux veya FreeBSD de tam sorunsuz çalışamayabiliyor. Unutmayalım, PC ve laptop donanımları öncelikle Microsoft veya Apple uyumlu üretiliyor.

    Richard Stallman IBM T61 laptop'unda GNU/Hurd kernelli Fedora kullanıyor diye hatırlıyorum.
    O da linux cephesinde özellikle ubuntuda kapalı kısımların bulunmasını ciddi derecede eleştiriyor. Bu yüzden farklı bir tercihi var. Mümkün olan en özgür seçeneği kullanıyor kendisi açısından.

    Ancak fedora değildi başka bişeydi sanki...Bende onun kullandığı şeyi tam olarak bulup denemek istiyordum hala istiyorum.

    GNU biraz daha özgün ve daha az çeşitlilik olsa bile daha kullanılabilir daha stabil ve belli bir düzende işleyen sistemle yolunadevam edebilirse k bizler etmesine yardımcı olursak 3. kullanıcı açısından tabulra çok daha hızlı yıkılablir. Özgür işletim sistemi cephesinde yeni bir sayfa açılabilir. Linux e bağlı kalmamak lazım. En azından bir yandan devam etsede. Steam de oyunkar linux destekli olarak ıkıyor hep işin bu cephesinden pekde haberi olan yok. Keşke aynı anda GNU destekli oyunlar çıksa. Daha özgür linux çekirdek olarak tüm dağıtımlarda kullanılsa. Ancak benim açıdan bugün bir ubuntu ne olsada bir Mac OS ve Windows OS ile karşılaştırılamaz.




  • os_lnx kullanıcısına yanıt
    stallman.org
    How I do my Computing
    https://stallman.org/stallman-computing.html
    baktım şimdi, Stallman'ın bir tek IBM Thinkpad kullandığını doğru hatırlamışım :)

    Hurd her halukarda geleceği olan bir sistem.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • imac mid 2011'i 2012 yılında vatan bilgisayardan o zamanın parasıyla 3200 tl ye satın alıp, 2016 yılına kadar kişisel ev bilgisayarım olarak kullandım. Makineye 3. disk olarak SSD ekledim ve 2150 tl gibi bir paraya 2016 yılında satmıştım.

    Makinem bana Lion ile gelmişti ve altı yüklenemiyordu çünkü apple firmware den yasaklamıştı yani makine daha düşük sürüme izin vermiyordu.

    Ayrıca makinede usb portu olmasına rağmen cihaz bootcamp kurulumunda sadece dvd rom dan boot etmeye ayarlanmıştı ve usb den boota o modelde izin verilmiyordu fakat dvd sürücü 6. ayda bozulmuştu.

    Cihaz ön kısmında lcd monitörün üzerinde cam benzeri bir yapı mıknatısla tutuyordu ve bu tasarımdan dolayı o camın arkasında nemlenmeye bağlı buğulanma problemi oluşuyordu. 3 ayda bir camı vantuzla çekip arkasını silerdim

    Ayrıca iç lcd monitörde de tozlanma oluşmuştu.

    Herneyse makinenin birtakım kronik sorunları vardı bunlar büyük şeyler değildi fakat benim esas asabımı bozan ve cihazı satmama sebep olan mevzu şuydu

    Apple MAC OS'i gittikçe bozmaya başladı. mountain lion sürümünden sonra çıkan sürümler yosemite vs de wifi dan kendi kendine kopup düşme sorunu, işletim sisteminin git gide ağırlaşması, ios benzeri bir havaya bürünmesi vs gibi durumlar mac os i kullanmayı bana bıraktırdı

    Bunun yerine pc ve FreeBSD ye döndüm. Debian Linux da kullanıyorum.

    Bence FreeBSD mac os den daha güzel bir işletim sistemi fakat son kullanıcıya yönelik değil. Eğer kurabiliyorsanız PC de FreeBSD kullanın yoksa Debian kullanın stabilite ve güvenlik konusunda bu iki işletim sistemi Mac OS i aratmıyor üstelik kendinize göre kişiselleştirip dock ekleyip görselliği daha da ileri boyuta taşıyabilirsiniz




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Tuğkan-0153

    https://stallman.org/stallman-computing.html baktım şimdi, Stallman'ın bir tek IBM Thinkpad kullandığını doğru hatırlamışım :)

    Hurd her halukarda geleceği olan bir sistem.
    IBM thinkpad taş gibi bilgisayar gerçekten. Yeni Lenovolar da o kadar dayanıklı mı? Eski bir thinkpad kullanmıştım ama Lenovo Thinkpad satın almadım
  • sturmgewehr44 kullanıcısına yanıt
    Lenovo ile IBM arasında biraz fark var. Ama daha cok ayrıntıda. Örneğin Lenovo laptopta klavye tuşlarını çıkarınca arkadan görüntüsü hafif te olsa plastik çapaklı olduğunu ve biraz zorlansa kırılacak gibi bir izlenim verdi. IBM'de tuşların arkası da düzgündür ve narin bir görüntüsü yoktu. Ancak Lenovo laptopu son yıllarda yoğun kullanmama rağmen laptoptan kaynaklanan hiçbir sorun da olmadı. IBM'i de Lenovo'yu 2 sefer hem de çalışırken sehpa yüksekliğinden yere düşürdüm, ikisinde de ufak tefek çizikler haricinde en ufak bir sorun olmadı. Yeni laptop alacak olsam Lenovo 'yu tek geçerim. HP falan başka üreticilere yaptırıyor. Lenovo herşeyi kendi yapıyor.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.