Şimdi Ara

OS X vs Linux [Ana konu] (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
80
Cevap
0
Favori
4.159
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • bu türkü türke düşman etmek gibi bişey windowsçulara saldıralım yaw
  • İnsanlar her zaman ihtiyaçları doğrultusunda ki bir işletim sistemini kullansalar ve bunu anlayabilseler hiç bir sorun kalmaz. Bunun ne osx ne linux ne de windows olması farketmez. Yaptığımız tek hata kendi kullandığımızı överken diğerini yerden yere vurmak. Aslında hepimiz biliyoruz en az tek bir dalda olmak üzere alayının birbirine göre eksiği/fazlası var. Bu konunun amacı bu iyi bu kötüden ziyade bu farkı var şu farkı var şeklinde devam ederse başından beri yaptığımız gibi, tartışmaya sebep olmak yerine bilgi verici bir kaynak olarak kalır.

Mesela açayım olayı.

Unix tarafındaki kullanıcılar (bizler diyelim genel olarak) Windows tarafına hep aynı noktadan vururuz. Nedir o, virüs, defrag, güvenlik, regedit, GNU vs., Windows çular ne yapar, sizde oyun yok derler. Genelde de bunu derler pek bişey bulamadıkları için yada terminalin zorluğundan bahsedilir. Halbuki ne öyle ne öyle.

Bugün bilinçli bir windows kullanıcısı da sisteminden çok güzel verim alıp kastırmadan, virüslemeden, senelerce kullanabilir. Aynı şekilde Unix tarafı kullanıcıları da sistemlerini göçertebilirde, oyunda oynayabilir. Bu ön yargıları kırmak gerekli.

Bir çok kulanıcı ki bu %80 nin üstündedir, dual hatta triple boot ile 2-3 işletim sistemi kullanıyor, 7 yanına XP veya windows yanına linux gibi. Bu durumda dert birtek oyun oynamaksa 2.sistem olarak ufak bir windows kurulup halledilebilir. Mac ve Linux tarafında ne kadar native oyunlar olsa da windows için olanlar kadar bir çeşitlilik söz konusu değil haliyle. (DX sebebi ile) Windows kullanıcıları da en azından bir linux sürümünü 2. işletim sistemi olarak kurup ona şanş tanıyabilir. MAC(Hack) işi biraz daha zor normal PC açısından, donanım uyumlu ise ne ala, değilse hiç bulaşmaya deymez. Yani bu işler büyütülecek kadar zor işler değil, hepimiz biliyoruz ama nedense bu sahiplenme duygumuz ağır basıyor her zaman.

Olay genişletilebilir tabiki. Örnek olsun diye yazdım. ;)

• Evet, yıl olmuş 2019, Ubuntu 18.04 pencere kenarı:

OS X vs Linux [Ana konu]

Ama Ubuntu 2010 yıllarında hakikaten fenaymış. O zaman ben de kullanmazdım.

OS X vs Linux [Ana konu]

Windows 10 desek o da pencere kenarlarını sivri yapmış zaten.

• 2010'da herkes OS X ile Linux 'u karşılaştırıyorum diyerek masaüstü GUI ortamlarını karşılaştırmış. Kimisi OS X özgür değildir demiş oysa ki OS X 50-50 özgür bir sistemdir kurulumunda key istemez sonrasında aktivasyon gerekmez. Tabi bu dediğim kullandığım maksimum OS X 10.10 a kadar geçerli, sonrasında duurm değişti mi bilmem. OS X ler arasında RAM kullanımı en maksimum verimli versiyon OS X 10.6 yani Snow Leopard'tır ve S.Leopard üzerinde Xcode 4.6, GCC-7.0, Autoconf/make gibi geliştirme ve build araçlarını doğru düzenlendiğiniz takdirde birçok açık kaynak uygulamayı kaynağından derleyip çalıştırabilirsiniz. Bu açılardan degerlendirildiğinde OS X için kullanışlı bir BSD Unix türevi denilebilir. Masaüstü görünümü ve sürücü özellikleri cok gelişmiş bir FreeBSD gözüyle bakılabilir. Bu açıdan Linux ile yarışır. Dikkatle incelerseniz, dünya çapında cok ünlü ve yetenekli programcılar genelde ya OS X ya da bir Linux sürümü kullanırlar. Lider programcılar içinde Windows kullanan sayısı azdır. OS X 'in bir diger iyi yanı, Hackintosh kullanımına karşı isim ürün hakkı vs ile birşey yapmaması. Sebeplerinden biri OS X in Darwin OS üzerine kurulu olması ve Darwin OS'nin de açık kaynaklı olması.

• Üzerinden neredeyse 9 sene geçmiş. Burada yorum yazmışım ki köşe yumuşatmasının resmini görünce hafızamda olduğunu farkettim.
    macOSX'in adı bile değişti.

Bu iki sistemin hangi açılardan ele alınacağına bakmak lazım.

Grafik-video-ses işleri -> macOS
    Program-yazılım geliştirme -> macOS-GNU/Linux
    Sunucu yazılımları, bulut sistemler üzerine yoğunlaşılacaksa -> GNU/Linux
    Oyundan bahsetmek istemiyorum, ikisinden de bir cacık olmaz.

macOS'un BSD'den gelen bir geçmişi var.
    Ama o köprünün altından çok sular aktı.
    macOS bambaşka bir noktaya geldi.
    macOS bir BSD türevi değil, gerekliliklerin FreeBSD'den alındığı bir sistem.
    Gelişmiş bir FreeBSD gibi bahsetmek...
  • Wolf_263 kullanıcısına yanıt
    macOS'in son versiyonu Catalina FreeBSD uyumludur ve bir FreeBSD fork'u olan Darwin 19.0 üzerine kuruludur. Bu durumda macOS "masaüstü görünümü ve sürücü özellikleri cok gelişmiş" bir FreeBSD olur.

İsim değişikliği, bazı özelliklerin atılması, Mac App Store'u topyekün güncellemek, güncelleştirme adı altında dosya sisteminin kapalı kaynak kodlu yapılması, 32bit uygulama desteğini sonlandırmak, Wallpaper değiştimek, Hey Siri'yi eklemek :) Bunlar macOS'in hala BSD Unix sınıfında bir sistem olduğu gerçeğini değiştirmez.
  • GNU/Linux, BSD, Solaris vb. dünyasında uyumlu demek, bahsedilen dağıtımın depo adresleri mevcut dağıtıma eklendiğinde faydalanabiliyor olmak demektir.

Linux Mint ile Ubuntu depoları kullanılabilir. MXLinux ile Debian depoları, Manjajaro'dan Arch Linux veya Zenwalk Linux'dan Slackware depoları...
    macOS'a FreeBSD depoları eklendiğinde, FreeBSD programları kurulabiliyorsa FreeBSD ile uyumlu demektir.
    Yapılabiliyorsa da benim bilgim yok.

Diğer türlü benzerlikler uyumluluk değil, UNIX türevi kapsamına girer.
    Unix dünyasında Unix sisteminden türetilerek yapılmış sistemler için uyumlu (compatible) denir.

Unix dünyasında uyumlu diyebilmek için aynı depoları kullanmak gibi bir şart yoktur.

macOS Darwin (=FreeBSD) tabanlı olduğundan macOS FreeBSD tabanlı (FreeBSD-based) veya BSD Unix türevi (derivative) olarak geçer.

Fakat hiç bu tanımlara gerek olmadan: macOS'nin cekirdeği (kernel) FreeBSD tabanlıdır Apple resmi websitesinde 'nin ilk cümlesi şudur:

The BSD portion of the OS X kernel is derived primarily from FreeBSD. Türkçe'ye çevirmeye gerek yok sanırım. Çekirdeği FreeBSD olan bir sistemi başka sistem olarak göstermeye çalışman komik kaçıyor.

• The BSD portion of the OS X kernel is derived primarily from FreeBSD.

Bu 'kernel'in bir BSD tarafı varmış ve o BSD tarafı asıl olarak FreeBSD'den türetilmiş.
    Yani bu 'kernel'in başka tarafları da varmış.

Diğer tarafı da asıl kurulu olduğu taban "Heavily Modified OSFMK 7.3 kernel".
    Kaynak:

XNU Kernel Yapısı
     OS X vs Linux [Ana konu]

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Wolf_263 -- 20 Ağustos 2019; 21:11:54 >

OSFMK Mach kernel'dir ve Mach kernel 1980'lerde aşırı yaygın olan BSD Unix kernelin bazı kısımların yeniden tasarlanarak modernleştirilmiş halidir Mach'ı geliştiren ekibinhttps://www.cs.ubc.ca/~norm/508/2009W1/mach_usenix86.pdf dokumanında ayrıntılara bakabilrsiniz. Dolayısıyla OSFMK için BSD kernel yönelimli (oriented) bir kernel denilebilir. macOS'in XNU kernel, OSFMK ve BSD kernel'in Mac bilgisayarlarda en hızlı çalışacak özelliklerin birleştirilmesiyle oluşmuş bir hibrit kerneldir, bu durumda XNU büyük oranda BSD 'dir.

macOS'nin BSD kökenli olmasından neden rahatsızlık duydunuz ki sonuçta FreeBSD dünyanın en verimli en stabil ve en kullanışlı sistemlerinden biridir ve Apple 'da macOS çekirdeğini bu sistemden harmanlayarak yaptığı için son derece verimli ve stabil bir sistem ortaya çıkarmış. Toyota 2019 Supra 'da BMW motoru kullandı, düşünün koskoca Toyota başkasının motorunu kullandı neden cunku BMW motoru en uygun şartlarda en yüksek performansı verdiği için. Toyota kendi motorunu geliştirse, Supra daha pahalı ve sorunlu olacak ve satamayacaktı. Apple da kendi çekirdeğini kendi temel sistemini geliştirmeye çalışsa, belki macOS diye birşey olmayacaktı :)

• Başta söylediğim gibi: macOS'a gerekli olan kısımlar BSD'lerden alınmıştır. UNIX Version 8'den alınan farklı bileşenler ile birleştirilmiştir.

Ortalarda macOS, FreeBSD'dir diyenler dolaşıyor. Oysa ki asıl kök BSD 4.3'ten geliyor. 1985'lerden bahsediyoruz. FreeBSD'nin çıkış ise 1993'tür.
    Daha sonraları FreeBSD 3.x'lerden gerekli kısımlar alınıyor ama bu kök olmasından ziyade gereklilikleri alma.
    Bir FreeBSD çatalı veya türevi değil, karma bir sistem.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Wolf_263 -- 21 Ağustos 2019; 21:19:59 >
    FreeBSD = BSD Cıkış tarihleri farklı olabilir, sonuçta ikisi aynı sistem. İsimlere fazla takılmaya devam ediyorsunuz. FreeBSD adminliği yapmış kişiyim. Sen hayatında FreeBSD kurdun mu, kullandın mı? Aynı zamanda macOS sunucu işletiyorum. macOS sunucu işletmek demek, onlarca farklı sunucu uygulaması kurmak, ayarlamak, sunucu her başlatıldığında uygulamalar sorunsuz başlamalı ve sunucu aylarca restart olmasa bile hepsinin sorunsuz çalışması demek. Sunucu olarak bakıldığında macOS gelişmiş bir FreeBSD gibi birşey ki Mac'lerin sunucu olarak kullanılmasının en büyük sebebi de o. Ortalarda macOS, FreeBSD'dir diyenler dolaşıyor cümlesi yanlış. macOS'e gelişmiş bir FreeBSD olarak bakılabilir, cümlesi doğru.
  • NetBSD falan da eşittir freebsd o zaman?

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • FreeBSD, OpenBSD; ikisini de kurdum. VirtualBOX'da hâlâ varlar. NetBSD ve DragonFlyBSD kurmadım. FreeBSD ve NetBSD; 4.4BSD'ten ayrılmış çatallardır, OpenBSD ise NetBSD'den.

Senin dediğinden @loradona'nın yaptığı girdiye geliyoruz. FreeBSD; OpenBSD ve NetBSD ile aynı sistemler oluyor o zaman.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Wolf_263 -- 21 Ağustos 2019; 23:11:3 >
  • loradona kullanıcısına yanıt
    NetBSD = OpenBSD = FreeBSD (temel olarak) NetBSD için eğitim amaçlı OpenBSD için güvenlik konusunda tavan yapmış BSD denilebilir. Bu sekilde yorumlayabilmek için bu sistemleri kurmuş ve kullanmış olmanız gerekli. Hiç kullanmadan sadece isimlere bakarak sistemleri doğru yorumlamanız zor.

macOS, Windows ve Linux dahil hemen tüm sistemler OpenBSD'nin SSH implementasyonu olan OpenSSH'yi kullanır. macOS, Internet Firewall olarak OpenBSD'nin geliştirdiği PacketFilter / PF'yi kullanır. Aynen GNU OS gibi, BSD nin de birçok projesi Windows dahil birçok başka sistemde kullanılır. Şu anda macOS ve Windows'tan Internete BSD'nin geliştirdiği yöntemle (BSD Sockets) bağlanıyorsunuz. Alan adı girdiğinizde google.com gibi, Google'un sunucu IP adresine yine BSD'nin geliştirdiği DNS server üzerinden ulaşabiliyorsunuz.

Wikipedia'dakihttps://wiki2.org/en/Comparison_of_BSD_operating_systems#General_information tablosunda macOS BSD grubuna dahildir cunku temel aldığı sistem BSD'dir.

virtualbox 'tan imaj atmak kurmak sayılmaz, sıfırdan kurmalısın fakat öyle göstermelik kurmak anlam ifade etmez, gerçekte kullandığınız yazılımlar ne ise onları da kurup kullandığınız bir sistem olmalı örneğin PHP, Nginx, MySQL üçlüsünü kurup üstüne de Magento gibi bir paketi kurup, Magento magazası kurulabilir hale getirebiliyor musun. Bu sadece web örneğiydi. Linux sürücüsü olan bir WiFi kartı takıp onu FreeBSD'nin Linux Wrapper paketiyle FreeBSD'nin Kernel Loadlable Module /KLM haline getirip, WiFi'yi rahatlıkla kullanabiliyor musun. Hadi bunları da geçelim, FreeBSD, KDE, GNOME gibi DE kurulu olmadan gelir, isteyen üstüne sonradan, sıfırdan kurar, öyle bir DE kurdunuz mu, hayır :)
  • "OS X için masaüstü görünümü ve sürücü özellikleri cok gelişmiş bir BSD Unix türevi denilebilir" demem karşısında Wolf_263 rumuzlu kişi, köprünün üstünden cok sular aktı, macOS 'nin FreeBSD ile artık ilgisi kalmadı, orjinal Apple sistemidir, macOS 'u FreeBSD ile aynı kefeye koyma vs vs gibi kendi bilgi ve deneyimi dahilinde yorumlar yaptı. Ne var ki macOS bugüne bügün hala bir FreeBSD türevidir ve macOS FreeBSD tabanlıdır, bunu dediğimde Wolf_263 yorumlarında sidikten bahsederek macOS'yi orjinal Apple sistemi yapmaya çalıştı.

FreeBSD tabanlı ürünler Wikipedia sayfası bunu aynen yazmaktadır. Bakın en sonra "derivatives" yani türevler kısmında (proprietary/kapalı kaynak kodlu olarak) macOS bulunmaktadır.

OS X vs Linux [Ana konu]

macOS FreeBSD'nin türevdir diyen Wikipedia mı doğru, yoksa değildir diyen ve dediği şeyi ispatlamak için işin içine sidik bulaştıran bir forum kullanıcısı mı?

• Hocam haklısın lakin kerneli aynı değil artık diye biliyorum. Büyük bir kısım kodlar apple ye ait olması lazım. Arkadşaın bahsettiği konu o sanırım.
  • loradona kullanıcısına yanıt

"kodlar Apple'a ait olması lazım" ? 2019 itibarıyla FreeBSD türevi ve BSD tabanlı macOS'nin kodları Apple'a değil, FreeBSD'ye aittir. Üstteki Wikipedia sayfası yetmedi herhalde. Başka bir Wikipedia sayfası. Bu işler resmi kaynaklarda yazan ile olur "sanırım Apple'a ait" ile olmaz.

OS X vs Linux [Ana konu]
  • Yanlış anladınız sidik ayrıştırmaya çalışmıyorum öyle bildiğimi söyledim sadece. Yanlış olabilir diye eminsizlik ifadesi kullandım

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.