Yoldaşlar Ördeklerin sesi yankı yapmazmış.Bunun doğruluğu var mıdır?Bilgilendirirseniz sevinirim.
hayır yapmaz ve bildiğim kadarıyla sebebide bilinmiyor
Hem doğru hem yanlış. Evet yankı yapıyor fakat sesin yapısından dolayı fazla belli olmuyormuş.
Discovery de denediler. Efsana Avcılarında. Yapmazmış.
Yankı yapar, bize yapmaz gibi gelmesini tek sebebi aynı ses ölçüsünde aynı frekansta ve seri olarak arka arkaya " vak " ladıkları için ( miş ) ( Farklı 4-5 programda da seyretmiş idim )
quote:
Orjinalden alıntı: yacag
arkadaş yanlış hatırlıyo olabilirsin çünkü efsane avcıları yada brianiac proğramında seyretmiştim net bir şekilde yankı yapıyor yeterki yankı yapacak boş bir odaya koyup sesi bilgisayarla analiz et
demekki bizim duyacağımız frekansta değilmiş öğrenmek iyi oldu bunu.
Yankı yapar, bize yapmaz gibi gelmesini tek sebebi aynı ses ölçüsünde aynı frekansta ve seri olarak arka arkaya " vak " ladıkları için ( miş ) ( Farklı 4-5 programda da seyretmiş idim )
Doğru
quote:
Orjinalden alıntı: bahtiyar0011
quote:
arkadaş yanlış hatırlıyo olabilirsin çünkü efsane avcıları yada brianiac proğramında seyretmiştim net bir şekilde yankı yapıyor yeterki yankı yapacak boş bir odaya koyup sesi bilgisayarla analiz et
Net hatırlıyorum efsane avcılarında izledim. ördekleri getirdiler hatta vaklatmak için çok uğraştılar. Yankı yaptı. Mit direk çuvalladı tek denemede, tek alanda.
quote:
tam tersi. ben de izledim mythbusters o bölümünü. ses mühendisleri ile beraber bilimsel olarak yankı yaptığını ispatladılar.
Yankı yapmadığını ispatlamaya çalışırken bir gerçeği atladılar. Evet bilimsel olarak yankı yapıyordu. Bir şehir efsanesini çökertiyorlardı. Ama ördek sesinin ilginç bir özelliğinden dolayı sanki yankı yapmıyor gibi algılanıyordu. Bunun üzerinde fazla durmadılar. Aslında bu da ilginç bir durum değil mi?
quote:
Orjinalden alıntı: kaotika
Yankı yapmadığını ispatlamaya çalışırken bir gerçeği atladılar. Evet bilimsel olarak yankı yapıyordu. Bir şehir efsanesini çökertiyorlardı. Ama ördek sesinin ilginç bir özelliğinden dolayı sanki yankı yapmıyor gibi algılanıyordu. Bunun üzerinde fazla durmadılar. Aslında bu da ilginç bir durum değil mi?
bilimsel olarak yankı yapan bir şeyin yine bilimsel olarak neden yankı yapıyor gibi algılandığını mı bulacaklardı ? yoksa ben mi yanlış anladım
Hayır, neden yankı yaptığı az beli oluyor diye...
discoveryde yapıyordu
mesele sadece arka arkaya vaklamaları değil
doğal ortamlarında sesleri yankılanmıyormuş gibi gelmesinin nedeni hayvanın sazlık gibi yerlerde yaşıyor olması
sazlıklar yapısı icabı sesin kırınıma uğramasına neden oluyor ve yankıyı engelliyor(ses kayıt stüdyolarındaki yankı engelleyici kaplama gibi)
eğer sazlık çalılık olmayan bir yere götürürseniz yankıyı kulaklarınızlada duyabiliyorsunuz bu gerçeği o proğramlarda vurgulamışlardı
quote:
Efsane avcıları çok eğlenceli bir program. Güzel uğraşıyorlar adamlar. Ama onlara güvenmeyin izlediğim bir kaç programında hatalı sonuçlarına da rastladım. Özetle güvenmiyorum ama eğlencelik izlenmeli izletilmeli....
Hatalı sonuçlarını merak edenlere uzuuuuun uzun anlatayım. Bir programında rampa aşağı bırakılan bir oyuncak arabanın yine rampa aşağı bırakılan bir otomobilden daha hızlı gittiği efsanesini sınıyorlardı. Halbuki böyle bir sınamanın hiç bir mantığı yok. Zira teeeee galileo'dan beri bilinmektedir ki bütün cisimlere etki eden yer çekimi kuvveti kütleleri ile doğru orantılıdır. bu sebeple kütlesi ne olursa olsun, aynı yükseklikten atılan-bırakılan bütün cisimlerin yere varma süreleri aynıdır. Bu süreyi değiştirecek faktör ise sürtünme kuvvetidir.
Ancak bu amcalar (illa ispatlıcaklar-hasta oluyorum azimlerine) deney yapmaya karar verdiler-eyvallah. Asfalt yola plastik rampa kurdular ve taşıt asfalttan boşa bırakılırken, oyuncak rampadan bırakıldı. Bu deneydeki hatalar:
1. Yanlış biliyor olabilirim ancak plastiğin sürtünme katsayısı asfalta oranla daha fazladır. Oyuncak araba bu sebepla daha fazla sürtünmeye maruz kalacaktır.
2. Bu fark ihmal edilebilir dense bile, oyuncak rampanın kenarlarına sürekli sürtündü. Sonuçta baya hız kaybetti. (sürtünme ne kadar önemli olabilir ki derseniz üniversitede yerçekimi ivmesi hesaplarında bu sürtünmeler yüzünden yer çekimi ivmesini 3 - 4 civarı bulduk ki olması gereken yaklaşık 10dur)
sonuç bu adamlar güzel uğraşsalar da çoğu zaman bir şeyleri gözden kaçırıyorlar.
quote:
Orjinalden alıntı: doans1
(sürtünme ne kadar önemli olabilir ki derseniz üniversitede yerçekimi ivmesi hesaplarında bu sürtünmeler yüzünden yer çekimi ivmesini 3 - 4 civarı bulduk ki olması gereken yaklaşık 10dur)
yerçekimini bende öyle bulmuştum şu on meselesi yanlış olmasın
quote:
quote:
(sürtünme ne kadar önemli olabilir ki derseniz üniversitede yerçekimi ivmesi hesaplarında bu sürtünmeler yüzünden yer çekimi ivmesini 3 - 4 civarı bulduk ki olması gereken yaklaşık 10dur)
acep diyorum bu değeri bulanlar da zamanında bizim de yaptığımız gibi bi sabun yapmış olmasınlar
ördeklerin sesi yankı yapar. ama hala otobüslere, dergilere yapmaz demeye niçin inat ediyor bu insanlar anlamıyorum.
quote:
quote:
quote:
acep diyorum bu değeri bulanlar da zamanında bizim de yaptığımız gibi bi sabun yapmış olmasınlar
sabun yapmak derken???? espiriyi anlayamadım
yeni mesaja git
Yeni mesajları sizin için sürekli kontrol ediyoruz, bir mesaj yazılırsa otomatik yükleyeceğiz.Bir Daha Gösterme