Yeni tasarım ürünler tasarım stüdyolarının son derece sıkı korunan sınırlarından çıkıp test şeritlerine ve yollara çıktığında kamuflaj ve gizleme oldukça hayati önem taşıyan bir konu haline gelir.
İki yıl önce, Opel’in 22 Temmuz’da dünya prömiyerini yapan orta üst sınıf modeli Insignia’daydı. Nürburgring-Nordschleife’deki ilk test sürüşüydü. Opel kamuflaj uzmanlarının aylardır titizlikle hazırlandığı gün. Hayli çekici ve tamamen yeni gövde çizgiler ve heykeltıraşlara ilham veren tasarımıyla Vectra’nın halefi üst orta sınıfta bir sansasyon yaratmak üzere tasarlandı.
Ürünlerin kamuflajından sorumlu takım, yeni araç henüz bilgisayar simülasyonu aşamasındayken test fazında çalışmalarına başlar. Takım, ana tasarımcılar ve mühendislerle birlikte,aracın hangi özelliklerinin en uzun soluklu prototip paparazzilerinden gizleyeceklerine karar verdiler.
Bununla birlikte, yeni çıkacak modelin prototiplerini en ideal biçimde gizleyen bir “estetik” uyguladılar. Örneğini modellerden birinin arka kısmını maskeleyen şık ve akıcı bir spoyleri vardı. Seri üretimde, gizlenmesi gereken 200 kadar test aracı için gereksinim duyulan plastik kamuflaj görevi görecek ahşap bir model ortaya çıkarıldı.
Karakteristik gövdesi de aynı süreç kullanılarak tasarlandı ve üretildi. İlk ürünler her zamanki gibi, çok iyi korunan fabrika alanındaki atölyeye getirilerek test araçlarını gizledi.
İlk “estetik" Insignia'yı mümkün olduğunca biçimsiz göstermeli.
Kamuflaj operasyonunun bu aşamasında uzmanlar eksi 40 ila artı 70 derece Celcius sıcaklıkta su geçirmez ve esnek kalabilmeyi temin eden özel yapışkan ve alüminyum folyo kullandılar. Diğer alanlarda, folyo köpükle şimlenerek otomobilin hatları değiştirildi. Bu yapışkan malzeme karakteristik pencere çizgilerini kamufle etmek için de kullanıldı.
Küçük ve epey kontrast kaplamalar diğer prototip gövde yüzeylerini örtbas etmek için donatıldı. Yıllardır Opel’in alışkanlığı siyah ve beyaz satranç tahtası deseni kullanmaktı ama artık bu kamera objektiflerini ve casus bozmak üzere tasarlanan dairesel, balık şekilli elmaslar olan “Fishies" ile yer değiştirdi. Bu gizleme operasyonu, desenleri titreşim etkisi yaratan yeni bir kamuflaj türü olan Flimmies’dan bile daha iyi hale getirilecek.
Opel logosu varsa, kesinlikle Opel değildir.
Prototiplere başka bir marka logosu ve kimlik işareti yerleştirmek kamuflaj işinde çok popüler bir tuzaktır. Opel’e benzer bir logosu ve GG araç plakaları (Almanya’da Groß-Gerau ve Rüsselsheim kodu olan araç plakaları) olan bir test aracı kuvvetle ihtimal Opel değildir.
Arac lisans otoriteleri bir aracın – hatta bir prototipin – far konisinin, fren lambalarının ve diğer harici fonksiyonlarının yasal düzenlemelere uygun olmasını şart koştuğu için farları ve arka lambaları saklamak özellikle daha zor. Ancak ne yazık ki farlar ve arka lambalar tasarımcıların araçların kolayca fark edilmeleri için kullandıkları çok gözde bir yol ve bu yüzden iyice gizlenmeleri gerekir. Kamuflaj uzmanları bunu başarabilmek için, aracın arkasına bir aksesuar dükkânında basit ve yuvarlak lambalar alıp takarlar ve farlar için özel parçalar takarlar.
Kamuflaj uzmanlarının karşılaştığı başka bir zorluk da gizleme unsurlarının yerinden çıkarılabilir olma gerekliliğidir. Akustik ve aerodinamik gibi bazı özel testlerde tüm gövde stili parçaları, güvenlik hesaba katılmaksızın engel teşkil ediyor. Bazı otomobil üreticilerinin aracın gövdesine Velcro'lu ve bağlama kemerli geniş kaplamaları tercih etmesinin sebebi budur. Opel, geniş kemerler yüksek hızda gevşeyerek kamuflaja zarar verebileceği ve yolda kullanıcılar için tehlike yaratabileceği için farklı bir yöntem benimsedi.
Mükemmel bir kamuflaj operasyonundaki en büyük engel nedir? İnsanlar
Tüm kamuflaj operasyonlarının en zayıf noktası test araçlarıyla ilgilenen teknisyenlerdir. İnsanların dâhil olduğu her yerde, uzun ve yorucu bir iş gününün sonunda hata yapma ve kamuflajın düzgün yerleştirilmemesi olasılığı vardır.
Test sürücülerini veya mühendisleri bu tür kaymalardan korumak için Opel prototiplerle ilgili çok katı kuralları vardır. Kural 531, kamufle edilmiş hiçbir test aracının sürücünün süratli olduğu durumlarda halka açık alanda durmamasını şart koşar. Güvenilir Opel araçları bile test aşamasında bazen arızalanacağı için, anında kaplanması için bir muşamba araçta hazırda tutulur. Fabrika sırlarını korumak için prototiplere her zaman yolda ikinci bir araç eşlik eder ve böylece her ihtiyaç duyulduğunda yardım hazırdır. Finlandiya’daki test sürüşleri gibi uzun yollarda protipler kapalı tırlar içinde taşınmak zorundadır. Geçmişte, sürücü hak ettiği molayı verdiğinde, işinin ehli fotoğrafçılar sıklıkla tırın muşambasını kaldırır ve birkaç enstantane kaydederdi.
Fakat bu çaba neden? Kısaca, otomobil sanayisi yeni araçlar gördü ve tecrübe etti ve bu iki grup için ilgi çekici: rakipler ve medya. Rakipler geliştirdikleri yeniliklerle yeni ürünlere mümkün olduğunca çabuk tepki vermek isterken medya için her türlü yenilik okuyucular ve izleyiciler için bir cazibe kaynağı demek.
Yeni bir aracın en önemli özelliği harici tasarımıdır. Müşterilerin dikkatini çeken ilk şeydir, markanın kamu gözündeki duruşunu tanımlar ve genellikle gövdenin altında ne gibi teknoloji yeniliklerini gizli olduğu hakkında yargılarda bulunulmasını sağlar. Geçen yıllar içinde otomobil üreticileri için yeni gövdeyi meraklı gözlerden korumanın bir sanat olmasının sebebi de budur.
Kamuflaj uzmanlarının belli başlı muhalifleri prototip avcıları veya basitçe ajanlar olarak bilinen uzman fotoğrafçılardır. Prototip paparazzilerin, otomobil endüstrisinin test sürüşleri için dünyanın nerelerini tercih ettiği hakkında hatırı sayılır fikirleri vardır.
Bu fotoğrafçılar kameralı telefonlarıyla resim çeken amatör rakipleriyle git gide artan bir rekabete girişmişlerdir. Veya, editörlerin masasına gelen bazı resimler fotoğrafçının ülkesinde satılık olmadığı için müstesna olan seri üretim modellerdir ve bu yüzden egzotik veya gizemli görünürler.
Öte yandan profesyonel fotoğrafçılar, marka, zamanlama ve resim kalitesine göre beş haneli meblağlar yönetebilir ve “Photoshoppers” olarak bilinen küçük gelirli ama epey uzmanlaşmış bir gruptur. Geçmişte, eğitimli tasarımcılar en son yeniliklerle çok hassas resimler ortaya çıkarmak için kamuflajlı araçların boyalı kalemlerle veya India mürekkebiyle artistik bir biçimde uyarladılar. Günümüzde bu modellerin gerçekçi görüntülerini oluşturmaya çalışanlar Photoshop sanatçılarıdır. Otomobil üreticilerinin otomobil fuarlarında kamu tepkisini ölçmek ve gelecek nesil araç serileri beklentilerini kışkırtmak için kullandığı, onlara yardım edecek fotoğrafları ve tasarım konseptleri vardır.
Prototip koruyucuları bu konsept araçlarını kamufle etmekten büyük mutluluk duyarlardı, ama buna izin verilmiyor.
Kartvizitinde “Camouflage Cross carline” yazıyor: Bay Opel 20 yıldır prototiplerini kamufle etmekten sorumlu. Bir röportaj:
Soru: Bay. M., Bize gerçek isminizi söyler misiniz?
M: Söylememeyi tercih ederim. Prototiplerin etkili korunması çalışanların hassas çalışması ile ilgili bir şeydir. Ve ilgi merkezi olmanın aksine arka planda olmakla başlar.
Soru: O halde bir tür gizem tacirisiniz?
M: Özel olarak değil. Ama çalışırken, neyi planladığımızı bulma yarışına giriyorum.
Soru: Prototipleri kapalı bir test alanında test etmek daha kolay olmaz mıydı?
M: Bence evet. Ama ne yazık ki gerçek hayatta bu mümkün değil. Geliştirme sürecinin bir aşamasında araçların yolda gitmesi gerekir – müşterilerin daha sonra süreceği yolda. Ve sadece gece test etmek her zaman akla yatkın olmuyor – mevsime bağlı olarak geliştirme sürecinin üçte ikisini kaybederiz.
Soru: Gizlilik belki de geliştirme süreci sırasında doruk noktaya ulaşıyor?
M: Genel olarak evet. Ama aslında başlangıçta daha kolay olur çünkü yeni teknoloji parçaları önce selef modelde deneniyor. Ve bu araçlar sırları açığa vurmuyor. Gerçek test yeni gövdeli ilk prototipler hazır olduğunda ortaya çıkar.
Soru: Bu araçların nasıl kamufle edileceğine nasıl karar veriyorsunuz?
M: İlk zamanlarda, yeni modelin tasarımcısıyla oturuyorum ve yeni aracın özel imzasının stil unsurlarının neler olacağına karar veriyoruz ve sonra bu unsurları nasıl kamufle edebileceğimiz hakkında bir öneri sunuyorum.
Soru: Plastik parçaları bir araya getirerek aracı mümkün olduğuna biçimsiz hale getirmek için yapıştırma işlemi nasıl yapılıyor?
M: Ne yazık ki bu kolay değil, çünkü araçları mümkün olduğunca tanınmaz hale getirmek istesek de test gruplarındaki mühendisler de onlarla çalışmak zorundalar. Ve bu araçlar TÜV (German Technical Inspection Agency) tarafından onaylanmalıdır.
Soru: TÜV tarafından mı?
M: Kesinlikle. Almanya yollarındaki her aracın resmi bir TÜV pulu olması gerekir. Bu da örneğin farların düzenlemelere uygun olması ve aracın keskin parçaları olmaması anlamına geliyor. Ve kamuflaj için özel olarak kullanılan tüm parçalar araca güvenli bir biçimde takılmalıdır.
Soru: Mühendislerin gereksinimleri işiniz için ne anlama geliyor?
M: Size birkaç örnek vermeme izin verin. Motor mühendisleri havalandırma rotasının seri üretim araçları yansıtmasında ısrar ediyorlar. Gövde uzmanları tüm kapıları ve kaportayı açabilmeyi istiyorlar. Akustik teknisyenleri, far ve görüş mesafesi uzmanları kamuflajdan yana değiller.
Soru: İşinizde hoşgörüye yer yok mu?
M: Bu gerçek bir sorun... Gövdenin hatlarını gizleyerek prototip paparazzilerini kandırmak için kullandığımız plastik parçalar özel malzemelerden yapılmaktadır.
Soru: Kamuflajda en zor kısım neresidir?
M: Şüphesiz ki station wagonlar ve SUV’lar. Bu tür araçların gövdelerini gizlemek oldukça zor. Buna karşın, örneğin bir sedan aracı gerçek görünümden tamamen farklı bir şekilde göstermek için iyi konumlandırılmış bir arka spoyler rahatlıkla kullanılabilir. Kamuflaj ve Gizleme –Hayvanlar Krallığının Tuzakları
Güçlü olan kazanır – etkin bir kamuflaj bir çok hayvan için hayat memat meselesidir. Yırtıcı hayvanlar avlarına odaklandıklarında kendilerini gizlerler. Ve avlar, yırtıcıların dikkatini çekmemek için kendilerini mümkün olduğunca fark edilmez hale getirirler. Şekil, renk ve davranış çevreye uyum sağladığında, hayvanın gövdesi de çevreye uyum sağlayarak kendini fark edilmez kılar - başarılı bir kamuflaj.
Hayvanlar krallığındaki kamuflaj teknikleri çok yaratıcı ve inanılmaz derecede çeşitlidir:
• Desenler: Vaşak, leopar ve kaplan gibi vahşi kedilerin – ama zebra ve vahşi yaban domuzu yavruları gibi avların da - üzerlerinde benekler veya çizgiler vardır. Bunlar hayvanın hatlarını arka plandaki doğal ortamda gizler.
• Renk değişimi: Birçok sürüngenin renk kamuflajları vardır. Birçoğu rengini değiştirip ortama ayak uydurabilir. Bu tuzağı kullanan sadece meşhur bukalemun değildir – diğer kertenkeleler, kurbağalar, kara kurbağaları ve balıklar da içinde bulundukları çevreye göre görünümlerini değiştirerek daha açık renge veya daha koyu renge bürünebilir.
• Renk değişimi 2: Bazı hayvanlar renklerini mevsime göre değiştirir. Normalde gri-kahverengi olan yaban tavşanı beyaz kış postu kışın onu hemen hemen görünmez yapar.
• Taklitçilik: Gösterişten uzak ve sade olan araç sahiplerinin sipariş ettikleri OPC Line kitli spoyler, biyolojik anlamda hayvanlaın yaptığı bu taklitçiliğe güzel bir örnektir.
• Benzetme: Bazı hayvanlar çevredeki hareketsiz nesneleri taklit ederler ve bitkilerin, dikenlerin, tomurcukların ve yaprakların şekline bürünürler.
Yazı dikkatimi çekti sizlerle paylaşmak istedim
Güzel bir paylaşım olmuş, teşekkürler.
teşekkürler
"test kamuflajı" bence gerçekten kamuflaj amacıyla değil, tam tersie bilakis, dikkat çeksin, takip edilsin diye, reklam amaçlı yapılıyor.
aksi durumda, geçen bir haberde gördüğümüz gibi, bir markanın modelinin kasa makyajı yapılmış hali, kamuflajlı olarak yollarda dolaşmazdı. adı üstünde, kasaya makyaj yapmışsın. mekanik hiç bir değişiklik yok. peki bunun neresini test ediyorsun? "aerodinamik sorunları var mı" diye test yapıyor olsan, e o makyaja zaten kamuflaj giydirip aerodinamiyi değiştirmişsin. daha neyin testinden bahsediyorsun? bunun adı bal gibi "biz aracımızı makyajladık, paparaziler peşinde koşsun, merak uyandırsın diye gezdiriyoruz"dur...
bu tıpkı istanbul gecelerinde her gün o bar senin bu bar benim gezip, buna rağmen çıkışta paparazilere "çekmeyin" diye tepki gösterip, kameralarla kovalamaca oynayan bir grubun yaptığının aynısı işte...
Yazı çok güzelmiş keyifle okudum teşekkürler
İlginc bir röportaj yapmışlar doğrusu teşekkürler...
tam benlik bir habermiş :-) hans g lehmann ve brenda pridgy nin de röpörtajı veya haberi vardı. kamufle alanında fransızlar iyi bmw nin de yeni kamuflaj stili çok iyi ve bir çok marka bunu kullandı. bentley in rr görünümlü test aracı