Şimdi Ara

Önünüzde 3 kapalı kutu var, ikisinde 100 lira, birinde 100 dolar var

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
41
Cevap
1
Favori
2.497
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Önünüzde 3 kapalı kutu var, ikisinde 100 lira, birinde 100 dolar var.

    Siz birini seçtikten sonra, mesela 1. kutuyu seçmiş olun, ben 3. kutuyu açıyorum ve içinde 100 lira olduğunu gösteriyorum. Bunu gördükten sonra "kararını değiştirip 2. kutuyu seçmek ister misin?" diye soruyorum. Cevabın ne olur ve neden?




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Yirikalische -- 1 Aralık 2021; 16:27:47 >



  • Çoğu kanıtı okudum, hepsi manipülatif. En büyük argümanları sunucu ki bunun matematikle alakası yok. Kutu elenmesi öncesini ve sonrasını bağlı olaylar olarak düşünemezsiniz, tamamen ayrıdır. Son olayda iki kutu ya da kapı her neyse vardır ve elinizdeki ve karşınızdaki olmak üzere iki seçeneğiniz vardır. İhtimal ancak 1/2 olabilir, önceki olayla bağlarsanız iş matematikten çıkar.
  • Hayır derim. En başta doları seçme ihtimalim 1/3'ken şimdi 1/2'ye yükseldi. İki kutu arasında bir fark olmaz benim için.

  • monty hall problemi. her zaman 2. yi seçin çünkü ilk durumda kutular 1/3 1/3 1/3 şeklinde iken birisi gidince 1/2 1/2 değil 2/3 1/3'e çıkıyor olay. İlk baştaki seçtiğinizde olma olasığılı 1/3, diğerlerinde olma olasılığı toplam 2/3tür. dolayısıyla 1 tane kutu eksilince 2/3 bulunma olasılığı hala yerde kalır ve bu durumda teklif verilen kutuyu seçmek size şans getirir.

  • kingofpotatoes kullanıcısına yanıt

    Muhtemelen lirayı seçtin, nasıl hissediyorsun?  


    Çok geçmeden 7.5 dolarını al, YTD.

  • Kutumu değiştirmezdim çünkü


    Önünüzde 3 kapalı kutu var, ikisinde 100 lira, birinde 100 dolar var
  • Yirikalische kullanıcısına yanıt

    Niye lirayı seçmem muhtemel ki? Sonuçta şanslar eşit.

  • kingofpotatoes kullanıcısına yanıt

    Yukarıda general tao adlı kullanıcı açıklamasını yapmış. Şanslar eşit değil. Sayısal bir alandaysan öğren derim, tam mülakat sorusu  


    tr.wikipedia.org
    Monty Hall problemi - Vikipedi
    https://tr.wikipedia.org/wiki/Monty_Hall_problemi



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Yirikalische -- 1 Aralık 2021; 17:49:43 >
  • Çaktırmadan 3 kutuyada alır, koşarak kaçarım ordan.

  • Valla anlamadım cevabı bence saçma. 1000 kişiye bu deneyi yapsinlar 500'u kutuyu değiştirsin, 500'u degistirmesin sonra bakalım hangisi daha yüksek çıkacak. Bunun gibi bir de "iki kişi var, biri hep doğru söylüyor, diğeri yalan" gibi bir şey vardı onun da cevabını bir türlü anlamıyorum



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-1F943E7C5 -- 1 Aralık 2021; 18:56:59 >
  • O deneyler olduğu gibi her türlü programlama diliyle milyarlarca kez denenmiş zaten, ben de onları görünce ikna oldum. 55 senelik olay bu, tersini ispat etmek için yeterince zaman geçmiş bence :D Aşağıdaki linkte her dilde kodu var.


    https://rosettacode.org/wiki/Monty_Hall_problem

  • Bu problemi daha önce de okudum, konu olasılıkla değil, sunucu etkisiyle ilgili. Yani olasılık başta 1/3 iken sonra 1/2 oluyor aslında, ama sunucu devreye girdiği için 2/3 diyorlar ama o da doğru değil, tamamen psikoloji. Sunucu kutuyu aldıktan sonra hafızanızın sıfırlandığını varsayın, elinizdeki kutununun ödül içerme ihtmali 1/2 den başka bir şey değildir.
  • Yirikalische kullanıcısına yanıt



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-1F943E7C5 -- 1 Aralık 2021; 19:9:52 >
  • babadol kullanıcısına yanıt
    Kaç senelik olay, pek çok matematiksel kanıtı olduğu gibi programlama ve gerçek deneyleri de mevcut, ilüzyon değil, değiştirirsen kazanma ihtimalin ikiye katlanıyor.
  • Yirikalische kullanıcısına yanıt

    Buradan 10 defa oynadım ve 4 seferde arabayı buldum. Kalan 6'sında da keçiyi seçtim. Ve bunu tamamen değiştirerek yaptım. Bunu sonsuz kere yaptığımızda %66'ya yakınsıyor olabilir. Ancak kafama oturmuyor.


    Evet, oyuna bir müdahale oluyor ve oyun kesinlikle değişmiyor. Başta seçtiğimizin şansı hala %33. Diğer kişi bilerek keçinin olduğu bir kapıyı açıyor. O iki keçili kapıdan birini açıyor yani.Geriye bir keçili kapı ve bir arabalı kapı kalıyor. Kafamda %66'yı bir türlü oturtamadım.


    www.math.ucsd.edu
    The Monty Hall page
    http://www.math.ucsd.edu/~crypto/Monty/monty.html

    Şu videoyu da izledim ama yok, tam olarak oturmuyor:


    Evrim Ağacıyoutube
    Dünya'nın 1 numaralı yarışması "Keçi mi Bugatti mi"ye hoş geldiniz! İşte size 3 kapı. Bunlardan ikisinin arkasında keçi var. Evet, bildiğiniz keçi. Diğerinde ise bir Bugatti Veyron var. Birini seçin lütfen. 3 numaralı kapı mı? Harika tercih! Bu kapının ardında ne varsa, onu kazanacaksınız. Keçiyse keçi, Bugatti ise Bugatti. Açıyorum, hazır mısınız? Ah, durun durun. İşleri birazcık kızıştıralım, ne dersiniz? Ben, bir kapıyı açarak eleyeceğim. Aman ha, dikkat etsem iyi olur, arkasında Bugatti olabilir. Hmm hangisini açsam? Hah, tamam, buldum. 1'i açalım. Aaaa keçi varmış, ne şanslısınız. Kaldı size 2 kapı. Ama devam etmeden, size bir de fırsat tanıyacağım: Aynı kapıda mı kalmak istersiniz, yoksa 3 numara yerine 2 numaralı kapıyı mı tercih etmek istersiniz? #MontyHall #Olasılık #Matematik 📚 Konu hakkında daha fazla bilgi almak için: https://evrimagaci.org/s/2742 🎲 Oyunu kendiniz oynayabileceğiniz linkler: • https://discord.gg/evrimagaci • http://www.math.ucsd.edu/~crypto/Monty/monty.html *** 📽️ Videografi & Post-Prodüksiyon: Çınar Ege Bakırcı Evrim Ağacı'nın Türkiye'de bilim anlatıcılığı çalışmaları tamamen okurları ve izleyenleri tarafından maddi olarak desteklenmektedir. Yaptıklarımızı faydalı buluyorsanız ve daha fazlasını yapmamıza katkı sağlamak isterseniz: 💪 Patreon veya Kreosus destekçilerimiz arasına katılabilirsiniz: https://www.patreon.com/evrimagaci | https://kreosus.com/evrimagaci 📹 Dilerseniz, YouTube'un "KATIL" seçeneğini kullanarak da bize destek olabilirsiniz: https://www.youtube.com/channel/UCatnasFAiXUvWwH8NlSdd3A/join 🎪 Bilim tişörtleri, kitaplar ve diğer ürünlerimizden satın almak için: https://pazar.evrimagaci.org/ 🎈 IBAN numarası, kriptopara veya PayPal yoluyla destek olmak için: https://evrimagaci.org/destekol 📕 Neden desteğe ihtiyacımız olduğuyla ilgili daha fazla bilgiyi buradan alabilirsiniz: https://evrimagaci.org/destekol Yanımızda durduğunuz için çok teşekkürler! ❤ *** BAZI FAYDALI BAĞLANTILAR: • En son yüklediğimiz videoyu izlemek için: https://dar.vin/SonVideo • En popüler videomuzu izlemek için: https://dar.vin/EnPopuler • Kanalımıza abone olmak için: https://dar.vin/EAYouTube
    https://www.youtube.com/watch?v=UgAnTPLA8NA




  • Yirikalische kullanıcısına yanıt
    Çoğu kanıtı okudum, hepsi manipülatif. En büyük argümanları sunucu ki bunun matematikle alakası yok. Kutu elenmesi öncesini ve sonrasını bağlı olaylar olarak düşünemezsiniz, tamamen ayrıdır. Son olayda iki kutu ya da kapı her neyse vardır ve elinizdeki ve karşınızdaki olmak üzere iki seçeneğiniz vardır. İhtimal ancak 1/2 olabilir, önceki olayla bağlarsanız iş matematikten çıkar.
  • babadol kullanıcısına yanıt

    Senin yaptığın matematik değil ama, basit seviye mantık. Bu şekilde anlatımla üniversitedeki herhangi bir matematik dersinde cevap veremezsin, sınavda sıfırı basarlar. Taa lisedeki derslerde ve üniversite giriş sınavında bile bu dediğinin tutmadığı sorular mevcuttu.


    Eğer ki işin içine matematiği karıştıracaksan:


    Önünüzde 3 kapalı kutu var, ikisinde 100 lira, birinde 100 dolar var

    Anlattığın şeyi tekrar anlatmana gerek yok, zaten çözümünü bilmeyenlerin tamamı senin dediğini söylüyor, kafa yormadan düşünüldüğünde akla ilk gelen şey o çünkü.


    İstediğin programlama diliyle bu işlemi milyarca kere deniyip kapıyı değiştirenin 2 katı kez kazandığını görebiliyoruz zaten, işin doğruluğunu tartışacak bir durumumuz yok.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Yirikalische -- 1 Aralık 2021; 21:7:23 >




  • kingofpotatoes kullanıcısına yanıt

    Bu sitede bütün oynayanların istatistikleri kaydediliyor ve kararını değiştirmeyip arabayı kazananlar %50.3 olarak belirtilmiş Önünüzde 3 kapalı kutu var, ikisinde 100 lira, birinde 100 dolar var 

  • Önünüzde 3 kapalı kutu var, ikisinde 100 lira, birinde 100 dolar varTr Film Alemiyoutube
    Hepinize merhaba arkadaşlar bugün sizlere blackjack 21'den müthiş bir olasılık sahnesi gösteriyorum.Umarım beğenmişsinizdir. Eğer beğendiyseniz videonun sonunda like atmayı ve abone olmayı unutmayın.
    https://www.youtube.com/watch?v=udN7h_ncYJ0

    Daha önce bu sahnede görmüştüm bu olasılığı.

  • Soruyu biraz abartalım. Diyelim 100 tane kapalı kutu var. Birini başta seçtik. Kalan 99 kutudan 98 tanesini açtık ve 100 dolar çıkmadı. Geriye iki kutu kaldı. Bu durumda kutuyu değiştirir miyiz? Önünüzde 3 kapalı kutu var, ikisinde 100 lira, birinde 100 dolar var 

  • Neden %33 - %66'ya kaldigini anladım ancak bir sorum var. Bi kapı acilip bize gösterildikten sonra 2 kapının biz bakmadan yerleri değiştirilirse yani ilk seçtiğimiz kutuyu da bilmezsek oranlar tekrar %50 %50 olmaz mi.


    2 durumda da elimizde 2 ayni kapı ve 1 secim hakki olmasina ragmen olasiliklarin değişmesi matematiğin azizligi mi oluyor

  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.