Şimdi Ara

Notebook için Li-ion 18650 pil hesaplaması

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
19
Cevap
1
Favori
845
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Selamlar. Notebookum monster marka. yavaştan yavaştan ömürden gitmeye başladı. Ben de pil paketinin içini açtım pil türünü görmek için. 18650 çıktı içindekiler. Dizilim ise 3S2P. 6 adet pil bulunmakta.

Anladığım kadarıyla 2200mah 6 adet pil kullanılmış. Pil paketinin etiket fotosu ekte. 47.52wh yazıyor.

Notebook için Li-ion 18650 pil hesaplaması

Şimdi ben bunun yerine 3400mah 6 adet pil kullanarak bir paket hazırlasam 6800mah olacak. Düşündüğüm pilin teknik verileri aşağıda.

Tane olarak kapasite 12.2wh gözüküyor. 3S2P olunca 24.4wh mı oluyor yoksa seri olan pilleri de eklemek mi gerekiyor? Eklersek 73,2wh yapar ki çok iyi bir değer benim için.

Bir diğer sorum ise pil üzerinde 10.8v yazıyor ancak 3.7x3 = 11.1v yapıyor. Bu bir sorun yaratır mı?

PANASONIC NCR18650B 3,7v 3400mAh Li-Ion Şarjlı Pil

Kapasite (Ah): 3.4 Ah (3400mAh)
    Şarj Gerilimi (V): 4.2 V
    Enerji (Wh): 12.2 Wh
    Enerji Yoğunluğu (Wh / L): 730 Wh / L
    Nominal gerilim (V): 3.6V-3.7V
    Ağırlık (g): 46 g
    Çapı (mm): 18.25 mm (+/- 0.03mm)
    Yükseklik (mm): 65 mm (+/- 0.03mm)
    Maksimum Hızı Deşarj: 2C (6.8A)
    Darbe akımı (5-6 sn.): 12A
    En (pozitif taraf): Düz üst
    Model NCR18650B
    Made in Japan]

• Merhabalar.

Eeprom kısmını hallettiniz mi?
  • karadvt K kullanıcısına yanıt
    Hayır, hatta o konuda hiç bilgim yok. Sorun olacak birşey mi ki? Yazıcı tonerleri gibi bir entegre ile mi yapılıyor işlem?

Clevo kasa monster ve Clevo genelde böyle kısıtlamalar koyan bir marka değil. Biraz araştırayım konuyu

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi hakaniko -- 25 Haziran 2019; 20:33:29 >
    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: hakaniko

Hayır, hatta o konuda hiç bilgim yok. Sorun olacak birşey mi ki? Yazıcı tonerleri gibi bir entegre ile mi yapılıyor işlem?

Clevo kasa monster ve Clevo genelde böyle kısıtlamalar koyan bir marka değil. Biraz araştırayım konuyu
    Şöyle ki bataryalarda eeprom denen chip ile güvenlik sağlanıyor. Bununla bataryanin kullanim suresi isi degerleri vs kontrol ediliyor. Çoğu orijinal laptop bataryasinda pilleri devresinden ayırıp tekrar ayni pili veya baska pili baglasaniz da batarya bu eepromdan dolayi kilitleniyor ve çıkışta enerji vermiyor.

O yüzden laptop batarya tamirinde enerjiyi kesmemek için karta 3 tane seri pil lehimlenip yeni grup yerlestirildikten sonra o lehimlenen piller çıkarılıyor.

Bu yöntemle bile bataryanin ölme ihtimali yüksek. O yuzen riskli bir iş. Ben daha önce 2 bataryada başarılı oldum bu sekilde ama bugün tam da konuya denk geldi. Tamamen pilleri ayrilmis sadece devresi bulunanbir bataryaya yeni piller ekledim . Şimdilik tetikleyip cikis almayi basaramadim. Bakalım bazi denemeler yapıyorum. Bazi yontemler var. Sonucu paylasirim. Hatta calisirsa detayli bir konu açacağım ki insanlık da faydalansin.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

Teşekkür ederim. Pil tam olarak bitmiş değil 45 dk civarı dayanıyor ama denenebilir. Peki daha önce yapıp başarılı olmuş birisi olarak size pilleri alıp göndersem ücreti karşılığı işlemi yapar mısınız?

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • hakaniko kullanıcısına yanıt
    Ücret falan istemem. Çünkü deneme yanılma ile yaptıklarım oldu. Kimisi işe yaradı kimisi de yaramadı. Ticaretini yapmıyorum. Faydalı olabilirsem ne mutlu bana. Ben size benim yaptıklarımı söyleyeyim. Riske girip girmemek size kalmış. Batarya kilitlenip kullanılamaz hale gelebilir. Bu işlemleri ben olsam gözden çıkardığım bir bataryaya uygulardım. Benimkiler hep ölmüştü. Şarj almıyordu veya birkaç dk içinde kapanıyordu. O yüzden, zaten işi bitmiş diyerek yeltendim.

Öncelikle önemli olan temiz bir şekilde bataryayı açmak. Siz zaten açmışsınız. Sonra;

- Seri bağlı pil sayısınca pili seri bir şekilde aynı içindeki pil grubundaki gibi karta lehimlersiniz ki enerji kesilmesin.

- Daha sonra yeni pilleri aynı şekilde gruplandırır ve eskisinin yerine yerleştirirsiniz.

- Bu işlemler esnasında güvenlik amaçlı bağlanan pilleri ayırmazsınız.

- Eski pil grubunu çıkarır yenisini yerleştirirsiniz. Yeni pilleri de puntalamak lazım. Pillerin kutuplarına lehimle işlem yapmanızı tavsiye etmem. Zira bu piller fazla ısıyı pek sevmiyor ve çabuk bozulabiliyor.

- Hepsini yaptınız, pilleri de yerleştirdiniz diyelim. Bu durumda geriye batarya çıkışta voltaj veriyor mu diye kontrol etmek kaldı.
    - Laptop bataryalarında genelde (genelde diyorum çünkü farklı olanlar da vardır belki) soketlerin en uçtaki pinleri artı ve eksi oluyor. Bazı kartlarında üzerinde artı eksi vs yazıyor. Batarya tamamen ölmemişse multimetre ile ölçerek de bulursunuz. Baktınız ki gayet iyi bir şekilde çıkışta voltaj veriyorsa işlem büyük ihtimalle sorunsuz hallolmuştur. Eğer olmamışsa,

- Çıkışları ölçtük ama voltaj yok diyelim. Bunu tetiklemek için bir yol var ama tamamen şans işi ve çalışmayabilir de. Batarya çıkışındaki artı ve eksi uçları belirledikten sonra oraya bir yük bağlarsınız. Ben 12 volt 21 watt bir fren lambası kullanıyorum. Motor vs de olabilir ama bence en azından 1 amper üzeri akım çeken bir şey olsun.

- Fren lambası (siz ne yük bağlarsanız artık) soketlerdeki artı ve eksiye bağlı iken soketlerin artısından pil grubunun artısına köprüleme yapmaya yetecek kadar (yani değdirmeye) bir kabloyu elinize alırsınız. Bahsettiğim iki artı ucu birbirine değdirirsiniz ve birkaç saniye bekleyip bırakırsınız. Bıraktığınızda yani kabloyu çektiğinizde ampul yanmaya devam ederse, tetikleme başarılı ve çıkışta voltaj veriyor demektir. Bu ilk seferde olmayabilir. Bataryayı o şekilde boşta bir süre bekletip tekrar denemek de gerekebilir.

Hepsini yaptık işlem başarılı diyelim. Direkt bataryayayı kapatıp japon yapıştırıcısı ile yapıştırmayın. Elektrik bandı vs gibi bir şeylerle tutturup bilgisayara öyle takın ve bir süre şarj olup olmadığını, fişten çekince çalışıp çalışmadığını, tamamen boşalıp tamamen şarj olup olmadığını vs kontrol edin bir süre.

Ben de bu şekilde yapıyorum gerektiğinde ama her zaman da işe yaramıyor. 8-10 bataryadan 2 sinde işe yaradı. O yüzden gözden çıkardıysanız bunu yapın derim. Sonra dedin de olmadı batarya gitti vs demeyin :)

Anlattığım tetikleme meselesini şu videoda gösteriyor bir zat

https://youtu.be/xyeHKKe2z0Q

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi karadvt -- 25 Haziran 2019; 22:9:50 >

• Hiç uğraşmayın. Orjinal batarya alın kullanın.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Li-ion Pil İle Akü Yapımı
    10 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • muhsin kamer kullanıcısına yanıt
    hocam iyi güzel de orjinal bataryaya 500 liraya yakın fiyat verdi servis ve 4400 mah. 210 liraya 6800 mah yapabiliyorsam ihtimalleri değerlendirmek isterim. En kötü aldığım bataryaları projelerimde değerlendiririm.
    Şuan tam olarak gözden çıkarılabilecek durumda değil dediklerinize göre. Bir süre daha idare eder bu durumda. Çekilmez hal aldığı durumda tavsiyeleriniz başvurayım. Teşekkürler.
    Rica ederim. Aynen artık hayir gelmez dediginizde denersiniz. Bir de bazen eeprom sifirlanmamis olabiliyor. Sadece eski pilleri çıkarıp yerine yenisini takinca da direkt çalışabiliyor.

Bir köşede dursun belki lazim olur. Kolay gelsin.

• quote:

Şuan tam olarak gözden çıkarılabilecek durumda değil dediklerinize göre. Bir süre daha idare eder bu durumda. Çekilmez hal aldığı durumda tavsiyeleriniz başvurayım. Teşekkürler.
    Gittiği yere kadar kullanın. Bitince yenisini alırsınız.

Başka türlü hiç uğraşmayın.

• quote:

Gittiği yere kadar kullanın. Bitince yenisini alırsınız.

Başka türlü hiç uğraşmayın.

Eeprom dur, punta 'dır. Bir sürü iş ile ugrasacaksiniz. Sonunda orijinali gibi olmayacak. Uğraşmaya değmez derim..

• quote:

Orijinalden alıntı: karadvt

Şöyle ki bataryalarda eeprom denen chip ile güvenlik sağlanıyor. Bununla bataryanin kullanim suresi isi degerleri vs kontrol ediliyor. Çoğu orijinal laptop bataryasinda pilleri devresinden ayırıp tekrar ayni pili veya baska pili baglasaniz da batarya bu eepromdan dolayi kilitleniyor ve çıkışta enerji vermiyor.

O yüzden laptop batarya tamirinde enerjiyi kesmemek için karta 3 tane seri pil lehimlenip yeni grup yerlestirildikten sonra o lehimlenen piller çıkarılıyor.

Bu yöntemle bile bataryanin ölme ihtimali yüksek. O yuzen riskli bir iş. Ben daha önce 2 bataryada başarılı oldum bu sekilde ama bugün tam da konuya denk geldi. Tamamen pilleri ayrilmis sadece devresi bulunanbir bataryaya yeni piller ekledim . Şimdilik tetikleyip cikis almayi basaramadim. Bakalım bazi denemeler yapıyorum. Bazi yontemler var. Sonucu paylasirim. Hatta calisirsa detayli bir konu açacağım ki insanlık da faydalansin.

Alıntıları Göster
    Sonucu paylaşırım demiştim.

Hp mu06 (3 lü seri 2 şerli paralel bağlı pillerden müteşekkil) laptop bataryası tamamen bitik vaziyette yüzde 0 göstermeye ve hiç çalışmamaya başlamıştı.

Burada bahsettiğim yöntemle yani kısaca;
    - 3 adet seri bağlı pili gücü kesip de eepromu kilitlemesin diye bataryanın kartına lehimledim,
    - Eski pilleri çıkardım,
    - Yeni pilleri puntaladım ve yerleştirdim, gücü kesmemek için eklediğim pilleri çıkardım,
    - Yine burada bahsettiğim köprüleme ile bataryadan çıkış almak için tetikleme yaptım (bunu unutmamak lazım yoksa laptop bataryayı tanımayabilir,
    - Bataryayı kapattım ama denemek için yapıştırmadım, bantla vs tutturdum.

Bakalım şu anda kullanıyorum.

(Not: Yenilediğim piller daha önce başka laptop bataryalarından çıkma ve testlerini yaptığım 2100-2200 mah gerçek kapasiteli piller.)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi karadvt -- 27 Haziran 2019; 21:32:37 >

Bende SUNNY laptop var. Kardeşim ünivde kullanıyordu bunu. Bir gün abi bunun bataryası hiç çalışmıyor dedi. Evde güzelce açtım bataryayı ite kaka. Her bir hücre voltajı 2,5V civarlarındaydı. Bir adaptör buldum, 3,2Voltlar seviyesine kadar şarj ettim tek tek ve karttan ayırmadan.

Sonuç: tık yok.

Güç takılıyken çalıştırdığım zaman şarj oluyor ikonu gözüküyor, fakat kaç saat geçerse geçsin yüzde sıfırda. Ayrıca windows: bu bataryanın değiştirilmesi tavsiye olunur falan birşeyler diyor.

Bunun çaresi var mıdır?

Batarya:
    www.alfabilgisayar.com
    Sunny H54, H54z, A3222-H54 Batarya Pil A++ - Notebook Batarya - Sunny - Alfa Bilgisayar Ankara Laptop Yedek Parça Laptop Parça Laptop Lcd Panel
    https://www.alfabilgisayar.com/urun/sunny-h54-h54z-a3222-h54-batarya-pil-a

Haa unuttum. Bilgisayara geçen konnektörden gram voltaj alamıyorum sıfır volt sıfır amper.

Şundan soruyorum: bu bataryanın neden böyle bozulduğu bilinmiyor. Bilgisayar tarafı da hasarlı mıdır acaba? Yenisini ona göre alıcam...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi KendiİsteğiyleAyrıldı -- 27 Haziran 2019; 21:43:58 >

• Emin olmamakla birlikte piller 3.6 voltun altina düşünce sorun yaratıyor olabilir diye düşünüyorum.

Bataryayi değiştirin uyarisina gelince. Bende hp support uygulamasında batarya batarya denetim kismi var. Orada bataryanin durumunu gösteriyor. Mesela döngü kisminda bataryaya 300 döngü ömür bicmisler ama bendekinin pilleri vs değiştiğinden 400 küsür döngü olmus . Bu yüzden uygulama bataryanin perfosmansi azalıyor değiştir diye uyari veriyor.

Madem bataryadan ümit kesildi şunları yapabilirsiniz:

Bataryayı açın. Pilleri 4 volta kadar şarj edin. Daha sonra anlatımda ve videodaki gibi tetikleme yapın ve deneyin. Eğer bataryanin arti ve eski çıkışları voltaj veriyorsa batarya devresinde sorun yok sadece pillerin bir kısmı ölmüş demektir. Onları da bahsettiğim sekilde değiştirebilirsiniz ya da bilgisayar görürse yeni batarya alırsınız.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi karadvt -- 28 Haziran 2019; 1:14:28 >

• Yanılmıyorsam yapmak istediğiniz işlemi profesyonel olarak yapan yerler var. İşin adı batarya hücre değişimi diye geçiyor.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
    Hocam tebrikler. Puntolama işlemini kendiniz mi yaptınız yoksa bir yerden yardım mı aldınız?
    mikrodalga firin trafosundan bir punta makinesi yapmıştım. Onunla puntaladım.

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.