Şimdi Ara

Newton'un Yer Çekimi Teorisi Yanlıştır

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
5 Misafir (1 Mobil) - 4 Masaüstü1 Mobil
5 sn
40
Cevap
2
Favori
2.595
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
3 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Araştırma yaparken bu bilgiyi öğrendim.Yer çekimi diye bir şey yokmuş.Uzay zaman bükülmesi varmış.
    Yerçekimi kuvveti yıllar boyunca Newton ilkeleri ile açıklandı. Fakat Albert Einstein, 1915 yılında genel görelilik teorisiyle farklı bir bakış açısı getirdi. Einstein’ ın teorisinin anlaşılması zordu ve ilk zamanlarda bilim adamları dahi bunu anlayabilmiş değillerdi. Fakat anlaşıldıkça aslında Einstein’ in yerçekimi kuramını güncellediği anlaşıldı. Buna göre yerçekimi uzay-zaman eğiminin bir sonucu olarak meydana gelmektedir.
    Newton'un Yer Çekimi Teorisi Yanlıştır
    Albert Einstein’a Göre Yerçekimi
    Einstein genel görelilik kuramına göre iki cisim arasında çekim gücü yok, uzayın bükülmesi sonucu bu oluşuyor. Yani dünya bizi çekmiyor uzay bizi dünyaya itiyor. Peki, bu nasıl oluyor? Şöyle açıklayabiliriz. Bir asansörün gökdelenin tepesinden serbest şekilde aşağı bırakıldığını düşünün. İçinde bulunan insanların ağırlıkları yoktur. Havada asılı durabilirler. Aynı şekilde uzay gemilerinde bu durum mevcuttur. Dünya yörüngesine giren bir uzay gemisinde bulunan astronotların ağırlıkları yoktur. Bu ortamda bir bilye ya da bowling topu da aynı durumdadır. Yere bırakıldıklarında aynı hızla düşerler. Bu deneyin benzeri ayda uygulanmış ve iki farklı kütleye sahip cismin aynı anda düştüğü gözlemlenmiştir.

    Newton'un Yer Çekimi Teorisi Yanlıştır
    Einstein uzayın bir boşluk değil bir çarşaf gibi bir tabaka oluşturduğunu ve katmanlardan ileri geldiğini söylemektedir. Bu şekilde bakıldığı zaman büyük kütleli cisimlerin yerçekimi alanlarını görmek ve oluşturdukları zaman uzay bükülmelerini anlamak mümkündür.

    Newton'un Yer Çekimi Teorisi Yanlıştır

    Newton Mu Haklı Einstein Mı? Hangi Kuram Doğru?
    Burada doğru olanın Einstein tarafından ortaya atılan kuram olduğunu görüyoruz. Newton’ un kuramının yanlış olduğu kanıtlanmıştır. Tam anlamıyla yanlış demek de doğru değildir. Çünkü Newton formülleri küçük cisimler ile uygulandığında doğru sonuçlar vermektedir. Yani dünya üzerindeki olayları bu denklemler ile anlatabilmek mümkündür ufak sapmalar da olsa doğru sonuçları verir fakat daha büyük cisimlere uygulandığında yanlışlığı görülmektedir. Einstein’ in teorisi burada devreye giriyor. Uzay ve evrendeki çok büyük kütleli cisimleri anlayabilmek ve açıklayabilmek için genel görecelilik teorisi kullanılmış ve Newton’un teorisinin yerini almıştır. Günlük fizikte hala daha Newton kurallarının geçerliliği mümkündür. Doğru sonuçlar alınabilir fakat Einstein’ ın kuramı birçoğumuzun anlayamayacağı türden olsa da doğruluğu kanıtlanmış son kuraldır.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Omer_yilmaz2018 -- 25 Nisan 2019; 22:14:8 >







  • Yer çekimi yoktur . Gök itimi vardır .
  • Yalnız ikisinin alanları farklı. Newton klasik mekanikle ilgilenirken einstein kuantum ile ilgileniyor. Bilginiz üzerine bu iki alan içerisinde fizik farklı kurallarla dönüyor. Newton fiziği kuantum mekaniğinde zaten işe yaramıyor bu bilindik bir şey yüz yıldır
  • Atomların hatta atom altı parçacıkların bu kütle çekim kuvvetiyle bir araya geldiği ve maddeyi oluşturduğu söyleniyor. O kadar küçük parçalar da mı uzay zamanı büküyor? Yer çekimi teorisi mevcuttur ve kütlesi çok fazla olan cisimler uzayı ve zamanı bükerler. Yer çekimi de radyasyon, elektromanyetik güç gibi evrenle birlikte oluşmuş bir olgudur.

    Newton'un Yer Çekimi Teorisi Yanlıştır



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi iamburak -- 25 Nisan 2019; 21:47:10 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: SuKurgusu

    Yer çekimi yoktur . Gök itimi vardır .
    bunu yazmaya gelmiştim, gidiyorum
  • iamburak kullanıcısına yanıt
    Uzayda yer kaplayan her şey uzay ve zamanda bükülmeye sebep olur.Bu konuda 2016 yılında yapılmış nobel ödüllü bir araştırmada var.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Omer_yilmaz2018 -- 25 Nisan 2019; 21:53:30 >
  • Geçen senenin nobel fizik ödülünü görmedin herhalde. LIGO kütleçekim dalgalarını somut olarak gözlemledi. Senin yok demenle yok olmuyor. Evrende 4 temel kuvvet var biri kütleçekim kuvveti ve bu gerçek
  • Baya yanlış bir yorum yaptın.Ligo deneyinde kütle çekim dalgalarının varlığı kanıtlandı.Bu deney Albert Einstein'ın uzay zaman bükülmesi=kütle çekim dalgaları kuramını kanıtlamıştır.Newtonun kuramı yanlıştır.Kütle çekim kuvveti yoktur.Uzay zaman bükülmesi=kütle çekim dalgası vardır.Lütfen yorum yaparken yorum yaptığınız konunun içeriği konusunda kesin bilgilere sahip olun.

    https://www.google.com/amp/s/evrimagaci.org/kutlecekim-dalgalari-nedir-ligo-neyi-nasil-kesfetti-4665/amp

    https://bilimoloji.com/2018/01/astronomi/bunu-da-basardik-ligo-deneyi/



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Omer_yilmaz2018 -- 25 Nisan 2019; 22:17:2 >




  • Newtonun ortaya koyduğu şeyler gayet basit zaten. Bu yüzden basit olaylar söz konusu olduğu zaman işimize yarayabiliyor ancak kuantum fiziği söz konusu olduğu zaman ve uzay-zaman, ışık gibi kavramlar ortaya konulduğu zaman esamesi bile okunmaz.
  • Omer_yilmaz2018 O kullanıcısına yanıt
    Şaka gibi bize okulda öğretilen şeylere bak. Hala bize dünya biziçeker biz de dünyayı çekeriz, uzaydaki her şey birbirini çeker diyorlar

    Uzayın çarşaf gibi bir yapısının olduğunu biliyorum, kütle ne kadar artarsa o kadar bükülme oluyor. Karadelikler mesela çok fazla büktüğü için sanırım kurtulması da imkansız yanına gelince

    Ee peki dünyadaki yer çekimini nasıl açıklıyoruz? Uzaydaki tama da buradaki?
  • bu konuyu merak ettim. Araştırırım bi ara. Bilimin özelliği de bu zaten aslında. Her şey değişebilir. Bakarsın genel görelelik çürütülür bambaşka bir şey gelir.
  • Dünyadaki çekim kuvveti uzayın itmesinden kaynaklı bu konuda nobel ödüllü araştırmalar yapıldı.Uzay,cisimleri uzay zaman bükülmesine sebep olan cisimlere itiyor.Cisim ne kadar büyükse o kadar çekime(uzay bükülmesi-uzay itimi)sahip oluyor.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Omer_yilmaz2018 -- 26 Nisan 2019; 10:12:7 >
  • newton mezarında ters döndü kardeş mutlumusun
  • konu dışının aşina olmadığı konular bunlar, olumlu manada şaşırıyorum
  • ysjodyy Y kullanıcısına yanıt
    Bende diyorum ki yanlış siteye mi geldim eyvallah
  • Güzel anlatıyorsun da yanlış anlamalara fırsat vermeyelim. Yer çekimi bir kanundur. Kanunlar kanıtlanmaz. Zaten olan olaylardır. Kütle çekimi üzerinde tartışabiliriz.
  • Hocam şuan kesin diyebilir miyiz yani. Kütle çekimi diye bir şey yoktur. Kütle çekim dalgaları da aslında uzay zaman bükülmesinin sonucudur öyle mi?
  • TeslanınKalfası kullanıcısına yanıt
    Albert Einstein uzaydaki cisimlerin başka bir cismi kuvvet uygulayarak kendine çekmesine inanmam demiş.100 yıl sonra 2016 yılında kanıtlandı.Türkiye'de okullarda hala yer çekimi kuramı öğretiliyor.Bilimde genel geçer olarak kabul edilen şeyler sonrada geçersiz olabilir.Şuan ispatlanan son şey Albert Einstein'ın kuramıdır.Newton'un teorisi dünyada gerçek hayatta faydalı olsa geniş ölçekte esamesi okunmuyor.Cisimleri dünyaya çeken bir kuvvet olduğunu söyleyip bunun kaynağının dünya olduğunu söylüyor.İşte bu temelden yanlıştır.Dünyaya cisimlerin çekilmesi bizim dünya üzerinde yürümemiz bunlar uzay zaman bükülmesinin-kütle çekim dalgalarının sonucudur.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Omer_yilmaz2018 -- 27 Nisan 2019; 2:21:20 >
  • Kütlenin uzay zamanı bükmesi neden kütle çekim kavramını yalanlasın ki?
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.