Şimdi Ara

Neden Mondeo (MK4) ?

Bu Konudaki Kullanıcılar:
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
8
Cevap
1
Favori
3.294
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
1 oy
Sayfa: 1
Giriş
    Yeni işim, büyüyen kızım, il dışına yaptığım seyahatlerin artması (30.000km/yıl) ve 1997 model Opel Vectra 2.0 GLS aracımın yorgunluğunun sonucu olarak 2014 sonunda yeni bir araç almak zorunlu hale geldi. Dolayısıyla uzun yol kullanımı rahat, bagajı geniş, yakıt ve bakım masrafları beni yormayacak bir araç aramaya koyuldum. Burada toplam 50bin TL civarı bir bütçe için 2 seçeneğim vardı
    - ya 1.4l -1.6l dizel yada benzinli C segmenti 0 km bir araç almak
    - yada ikinci el D segmenti 2.0l araç almak.
    Elbette ilk seçenek mantıklı idi (Sonuçta yeni araç bakımı kolay ve ucuz). Neyse yola koyulduk VW polo/golf, Toyota Corolla/auris, Renault megane, Opel astra, seat leon, honda civic vb. bir sürü araç inceledim/kullandım/test ettim. Bana göre bu araçlarda ortak sorun düşük motor hacmine sahip olmalarına rağmen piston sıkıştırma oranları ciddi miktarda artırılarak (1:16 hatta 1:18) yüksek tork ve beygir gücü elde ediliyor olmasıydı. Bunun motor ömrü ve turbo bileşenlerine aşırı yük bindirdiği için sorun olacağını düşündüğümden pek sıcak bakmadım (elbette mühendisleri bunları düşünmüştür ama şöyle bir durum var 15 yaşında bir audi 80 bugün seri üretimi yapılıp satılan modelli pek çok aracı yolda ezer. Kastettiğim şu artık araçlar 20 yaşı değil 5 yaşını tamamlayacak biçimde üretiliyor). Üstelik yakıt tüketimleri de genelinde oldukça yüksekti (1.6 benzinli araçlar ortalamada 5-6lt yakıt tüketiyor bu benim 17 yaşındaki 2.0 benzinli vectra ile tükettiğime yakın değerler). Küçük bagajlar ve yol performanslarının zayıflığı son nokta oldu. Bu önemli sorunlara çözüm olabilecek bir araç bulamadığım için bu seçenek üzerinde daha fazla ısrar etmedim (eşimin dayatmasına rağmen) ve ikinci seçenek için yola koyuldum. Ha bu arada birkaç kazalarına şahit olduğum birazda ön yargılı olduğum için Dacia, Hyundai gibi araçlara da hiç bakmadım. Eminim yakıt tüketimleri ve bakımları ucuzdur ama eşimi ve çocuğumu yanıma alıp yola çıktığımda arabamın güvenli ve konforlu olmasını isterim. Malum yoldaki kazaların hepsi size bağlı olmayabiliyor bu durumda da maksimum güvenlikli araçlar, sağlam araçlar bir adım öne çıkıyor. Biraz daha az yaksın diye, parçası ucuz olsun diye tekerlekli tabuta da binmeye gerek yok.
    Gelelim 2 . seçeneğe;
    Burada marka model seçeneği epeyce fazlaydı ama malum ikinci el araçlar bakım masrafları yüksek olur diye volvo s80, Mercedes, Audi, VW, BMW gruplarına yaklaşamadım. Piyasada “abi çok temiz” diye satılan passatların, s80 lerin, 407 lerin harap durumda olduklarını 15 yıllık motor ustamdan biliyorum. Dolayısıyla da seçeneklerim epeyce daraldı. Sonuçta ya Mondeo, Accord, SuperB yada Avensis alacaktım. Temiz ikinci elinin bulunmaması ve biraz modelli Avensis/Accord ların oldukça pahalı olması ve bazı parçalarda temin konusunda güçlük yaşandığını öğrenince Mondeonun iyi bir seçenek olduğuna karar verip yola burdan devam ettim zaten görünüm olarakta oldukça hoşuma giden bir araçtı (elbetteki tek neden bu değildi !). Tesadüf oldu, satıcıda başka araç incelerken (1.6 dizel focus) servisine gelen bir Mondeoya alıcı olduk, kısmetmiş aldık (52bin TL 120.000 kmde 2011 model MK4 titanyum).
    Aracı alalı 5 ay oldu fakat uzun bir yolculuğa çıkmadan da bir inceleme yazmak istemedim sizlere. Toplamda Mondeo ile 11.000km yol yaptım en sonda Karadeniz turundan döndük ailece (2.150km lik bir yolculuktu). Araç ile ilgili genel izlenimlerimi de aşağıda yazdım.
    Motor tipik ford mühendisliği ürünü,2.0 dizel, OV, 140bg, 300nm tork uzun ömürlü, bakım masrafları D segment araç için normal denilebilir. Bu arada araç 1540 kg. bu nedenle mevcut yakıt tüketimi verileri 2.0 dizel ve ağır bir araç için normal geliyor (Yakıt tüketimi ve araç bakımı için excel’de hazırladığım programı kullanıyorum eklemeye çalışırım diğer arkadaşlar içinde kullanışlı olur). Yol bilgisayarını alır almaz tüm parametrelerini sıfırlamıştım şu anda ortalama hız 47km/s, ortalama tüketim 5.5lt/100km. gerçekte ortalama tüketimim 6.9lt/100km yada başka deyişle 2.73kr/km. depo 70lt alıyor ve tahminim şehir içi şehir dışı karma tüketimde 1000km nin üzerinde bir menzile sahip. MK3lerde tüketim değerleri daha yüksek biliyorum. Birkaç haftaya kadarda MK5 kasayı test edeceğim ayrıca paylaşırım onuda.
    Aracın ağırlığı yol tutuş ve güvenlik konusunda artı olarak size geri dönüyor. Bu beygir gücüne ve bu büyüklükte araca ne ihtiyacım var demeyin Burası Türkiye ne zaman lazım olacağı hiç belli olmaz. Bu arada araç büyük olunca trafikteki taciz/sıkıştırma olayınız neredeyse ortadan kalkıyor yada bana öyle geldi. Bu aracı tercih etmemin bir başka sebebi de 2.0 Vectra da alıştığımız performansın altına düşmek istemememdi. Evet, Mondeo bu konuda da sizi üzmez. Artistlik yapmak isterseniz rahatlıkla yapabilirsiniz. Kullandığım 5 ay boyunca isteyip te yapamadığım bi durum olmadı. Araç yoldaki tüm isteklerinize cevap veriyor ve asla kendini kaybetmiyor (bu arada oldukça sakin bir kullanıcıyımdır yukarıdaki durumlar sadece birkaç kez benim isteğim dışında münferit olarak gelişen olaylarda edindiğim izlenimlerdir). 150km/s hıza kadar konfor ve yol tutuşundan hiçbir şey kaybetmiyor (birkaç kez test ettim). İbreyi iyi takip etmek lazım hiç farkında olmadan 130-140km/s hıza ulaşabiliyorsunuz.
    Aldıktan sonrada yağ (castrol magnatech dur-kalk 5-30W) yağ filtresi, yakıt, hava filtresini değiştirdim. Biraz pimpirikliyimdir. Ustanın idare eder aga dursun dediği parçayı 2 saat sonra değiştiririm. Aracımın bakımını aksatmam mümkün olduğu kadar orijinal parça kullanırım. Kullanıcı kılavuzlarını sonuna kadar okurum. Aracımın, kontağı açtığımda her daim 2.000km yola çıkacak biçimde kapımın önünde beklemesi de içimi rahatlatır. İki haftada bir lastik basınçlarını kontrol ederim ve hep aynı istasyonun aynı pompasından yakıt alırım.
    Pozitif yönleri
    1. Bagaj geniş (550lt) hiçbir şeyi sıkıştırmama gerek kalmıyor. Baya büyük bi bebek arabamız var onu bile tekerleklerini sökmeden koyuyorum.
    2. Uzun yolda kullanımı çok rahat. Rize’den dönüş yolunda, kısa molalar ile hız limitlerini aşmadan 14 saat (1.200km) kullandım aracı eve geldiğimde hala araç kullanabilecek kadar iyiydim ve yorgun değildim.
    3. Uzun yol yakıt tüketimi çok iyi. Yol bilgisayarı 3-4lt gösteriyor. Gerçekte; fazla yormaz agresif kullanmazsanız kmde 25-27kr (6,3lt/100km) yakıyor.
    4. Şehir içi rakamlar üzücü çok agresif olmayan kullanımlarda bile şehir içi dur kalk trafikte 40kr/km (10lt/100km) rahatlıkla aşılıyor. MK3 kasada bu değerlerin daha yüksek olduğunu biliyorum.
    5. Konforu ve sürüşü çooooook rahat. Yol yorgunluğunu unutursunuz bu araç ile
    6. Döşeme ve iç donanım (titanyum donanım) oldukça yeterli
    7. Benden önceki sahibi navigasyonlu,geri görüş kameralı bir teyp koydurmuş oldukça memnunum
    8. Arka koltuklarda seyahat güzel (önündeki boşluk doldurulduğunda eşim ve kızım rahatlıkla uzanabiliyor). Yol yorgunluğu arka koltukta seyahat edenlere de yansımıyor.
    9. Yaz lastikleri ile bile ıslak zeminde yol tutuş 10 üzerinden 8 alır (Lassa impetus revo2+ kullanıyorum bu arada). Sanırım ağır ve geniş olmasının bir sonucu
    10. Otomatik şanzıman power shift değil ama (yağlı tip, tork konverterli, Aisin 6 ileri) vites geçişleri oldukça yumuşak diğerinin eksikliğini hissetmezsiniz. Bu şanzıman sizin sürüş stilinize göre vites değişim aralıklarını ayarlıyor yani akıllı-öğrenen bir şanzıman
    11. Titanyum için standart donanımda yer alan ESP, 8 hava yastığı gibi güvenlik öğelerinin yeterli olduğunu düşünüyorum. Bu konuda söyleyebileceğim fazla bir şey yok.
    12. Sürücü koltuğu iyi. Sizi sarıyor, düğmelere kolay ulaşılıyor, görüş nispeten ferah
    13. Ufak ayrıntılar (otomatik kararan dikiz aynası, yağmur sensörü, otomatik yanan farlar, cc gibi ) konforunuzu artırıyor
    14. Emin olun bu konuda söylenebileceklerin listesi epey uzun aslında
    Negatif yönleri;
    1. Otomatik vites yakıt ekonomisi yapmanıza izin vermiyor (düz viteste yakıt tüketimi 1lt kadar daha düşürülebilir diye tahmin ediyorum)
    2. Sabah ilk çalışmada dizel sesi var fakat 2dk sonra kayboluyor. Dişli asfaltta yol sesi alıyor ama çok da rahatsız edici düzeyde değil (kıyas olur mu bilmem ama 2014 golften daha az olduğunu söyleyen arkadaşım var)
    3. Ani frenlemede araç çok geç kapanıyor (öne yığılma). Vectra bu konuda daha güven vericiydi kabul ediyorum
    4. Araç büyük, acemi iseniz park büyük sorun olabilir
    5. Dikiz aynaları çok büyük olmasına rağmen geniş bagaj görüşünüzü epey sınırlıyor. Park için geri görüş kamerası şart !
    6. Sürücünün bacakların yorulmaması için baldırları destekleyen bi aparat şart (BMW lerde vardı passat ta da görmüştüm)
    7. Ön direkler (a-sütunu) çok geniş görüşü sınırlıyor
    8. Arka camın eğimi düşük yağmurda ve gece çok damla kaldığı için ikincil yansımalar yapıyor. Arka cam sileceği olsa güzel olurmuş ama piyasadaki su kaydırıcılar geri görüşü bir miktar rahatlatabilir.
    Bunların dışında Lastikleri pahalı geldi bana, ayrıca MTV çok yüksek (1024tl yatırdım ağustosta) (bir alt dilime inmem içinde 2 yıl var daha). Negatif yönleri çok gibi görülebilir ama birkaçı dışında bence sorun yok. her kuruşuna değer 0 km araç almak istersem ilk sırada Mondeo olur belirtmek istedim.

Alacaklara tavsiyem; küçük bakımlarına (viraj lastikleri, z-rotlar (ön-arka), yakıt, yağ ve hava filtrelerinin değişimine) dikkat ederek yağ bakım aralıklarını biraz kısa tutarak uzun süre keyifle binebilecekleri sizi yormayacak, aileniz ile güvenli seyahat edebileceğiniz, konforlu bir araç. Tavsiye ederim. (Mutlaka daha iyi ve konforlu araçlar vardır yukarıda kendi izlenimlerimi paylaştım o kadar.)
    (Sonuna kadar okuyana not: Türkiyede 100bg altında 1200kg dan hafif araç alınmaz benden söylemesi. Önünüze ne zaman yaya çıkar, ne zaman sizi yoldan atmaya çalışacak saygısız bir sürücü çıkar bilemezsiniz. bu kadar büyük ağır ve güçlü araç tercih etmemin sebebi budur. Defaatle başıma geldiğinden biliyorum bazen sizi sadece arabanın yiğitliği kurtarabilir, sürücülük becerileriniz değil !)
    Not: Bu arada şanzıman yağı değişmiyor gibi bi söylenti okudum inanmadım servise sordum ustasına sordum yok değişmez dediler ama inanmadım onu değiştirmenin yolunu arıyorum. Aynı şanzımanı (Aisin awf-21) kullanan diğer üreticiler değiştirilmesini öneriyor. Servis yağı istek üzerine getiririz litreside 100 tl civarı dedi (8lt yağ var şanzımanda) önerisi olan varsa dinlemek isterim.

• güzel inceleme olmuş ellerine saglık
  • bir mk3 tdci ov kullanıcısı olarak incelemeniz güzel, farklı şanzımanlar olsa da mk3 jatco şanzıman için de yağ değişmez gibi bir kanı var servislerde fakat, 40 - 50 k aralığında değiştirmenin faydası varmış. Önemli olan şanzuman üreticisinin standartlarını karşılayan yağı koymak. mk3'de hava filtresinin alt tarafında bir tıpadan dolduruluyor yağ fakat öncesinde şanzıman alt kısmında bir tıpa mevcut o çıkarılıyor. normalde içerisinde 8-9 litre yağ olmasına rağmen tıpadan 4 litreye yakın yağ boşalıyormuş. İlk etapta boşalan yağ kadar ilave edip 1000-1500 km sonra aynı şekilde yenileme yapılarak %100 olmasa bile şanzuman içerisindeki yağ kısmende olsa yenilenebiliyor. mk4 içinde benzer bir sistem olabilir aklınızda bulunsun. Komple 8-9 litreyi tek seferde yenilemek ve filtreyi değiştirmek için (200+ tl fiyatı mevcut) şanzumanı açmak gerekebilir.
    Benim aracım 2008 model 110000 de ve aynı senin kafana takılan şanzıman yağı için beni çok kafama takıldı ben de araştırdım servise sordum aynen sana sözlükte gibi bana söyle der şanzıman yağı değişmiyor ben de kendimce internette araştırdım pek bir şey rastlamadım sadece (mobil 3309 atf) diye bir ya çıktı. Bu arada benim bir arkadaşım benim aracım çok beğendi orada kısmetse 2 güne kadar bir ford mondeo alıyoruz 2009 model ve aynı şekilde oda şanzıman yağı değiştirmek istiyor ama pek bir bilgiye ulaşamadım senden ricam şanzıman yağ ile ilgili bir bilgiye ulaşırsan buradan paylaşırsan yada bana pm den atarsan sevinirim.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

2011 ya da 2012 model 2.0 tdcı titanyum paket mondeo almayı planlıyorum ancak kafama takılan bişi var.

bu araçların tamamı powershift değil mi yani powershift ya da farklı tipte 2 şanzuman mı bulunmakta
    bir de bu araçların yakıt tüketim fabrika verileri ile lastik ebatları nedir bir türlü bu bilgiye ulaşamadım.
    Bagaj uzunlamasına oldukça büyük fakat yüksekliği bence yetersiz. Daha önce focus ve octavia kullanmıştım, sıralamam 1)Octavia 2)Focus 3) Mondeo olur (kullanışsız geldi bana biraz). Octavia'da 550 litrelik dev buz dolabı taşıdık (kaput fazla açık kalmadan), focusta tek kişilik yatak (tahta ayaklarıyla birlikte) ve ayrıca koca ofis takımı (büyük bir masa, 2 adet yarım boy dolap vs.) ancak mondeo için bunları söylemem zor :)

Yakıt
    İncelemenize bire bir katılıyorum, ben de aynen uzun yolda yol bilgisayarında 5.5 (gerçekte 6.9 lt) verileri elde ediyorum. Şehir içi kullanımı için fazla bir şey diyemem.

Kişisel Görüşüm
    Uzun yol için müthiş rahat, yol tutuşuyla fazlasıyla güven veriyor (ben mucurda denedim kaydıramadım arabayı), benden önceki sahibi 180-200'ün altı hızlara düşmeden sıkıntısız kullandı şu anda BMW 5.20 hibrid dizel 8 ileri otomatik araç kullanıyor (2014 model) mondeonun sürüş zevkini bulamadığını söylüyor.

Şehir içinde park sorununuz yoksa ve daha çok şehirler arası yolculuk ediyorsanız tercih edilebilecek bir araç. Powershift şanzumanı 163bg olanlarda var kullanmadım ama belki yakıt ekonomisi olarak avantajı olabilir. Aisin şanzumanı sitesinden inceledim kullandığı yağı söylemişler ama değişim periodunu ben de göremedim (aramama rağmen). Sorun çıkarttığını duyan-bilen yok. En kötü durumda da 2-3 binliraya çıkma şanzuman bulabiliyorsunuz. (DSG için sanırım baskı-balata değişim ücreti bu).

• mescal M kullanıcısına yanıt
    Yorumlarınız çok açık ve güzel.

Eksik kalan şanzıman yağının standardı nedir.Bunu belirtmemişsiniz.Hiç değişim yapıldı mı?

Siz yağ değişimi yapacakmısınız.
    Fd6 vs Egea
    2 yıl önce açıldı
    honda CRV mi toyota RAV4 mu?
    17 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • İnceleme icin tesekkurler

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.