Şimdi Ara

Neden ısıtılan herşey sıvılaşırken..

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
21
Cevap
0
Favori
1.800
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • yumurta katılaşır ?



  • hadi bunu da açıklayın hıaaaa
  • soru güzel fakat yumurta fazla ısıtmassan sıvı olur
  • Neden misir patlar ?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • ısıtılan herşeyin sıvılaştığını nereden çıkardın

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • suyu ısıttığında sıvılaşıyor mu

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Çünkü sıvı olduğu için.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • discovery science

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • gelmisken bos gitmeyon bigun ormanda arabanizla giderken aracin camina yumurta gelirse sakin silecekleri acmayin cam temizlenmez ve yerliler size saldirabilir! !!!

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yumurta Isıtılınca Neden Katılaşır? Sıvılaşması Gerekmez Mi?

    İlk olarak şunu belirtmekte fayda var: ısıtılan her şey katı -> sıvı -> gaz şeklinde bir faz değişimi geçirecek diye bir fizik yasası bulunmamaktadır. Bu üniversite altı düzeydeki eğitim kurumlarında öğretilen bir genellemedir ve gerçekten de, pek çok malzeme için bu doğrudur. Esasında burada olan sisteme ısı verilmesinden ötürü entropinin (düzensizliğin) artması durumudur. Fakat her kimyasal için, her durumda sıvı faz, katı fazdan daha düzensiz olacak diye bir koşul bulunmamaktadır ve tam tersi de olabilmektedir. Örneğin He3 radyoaktif izotopunun ısıtılması sonucu katılaştığı bilinmektedir ve bunun kuantum mekaniği açısından sebepleri detaylı bir şekilde bilinmektedir. Alışılagelinenin aksine bu durumda katı fazdaki entropi daha yüksektir.

    Gelelim yumurtaya... Öte yandan yumurta ısıtıldığında esasında fiziksel bir "katılaşma" geçirmez. Çünkü katılaşma fiziksel bir tanımdır ve her "sertleşme", "katılaşma" anlamına gelmez. Yumurtanın katısı olarak bildiğimiz şey, esasında daha çok "camsı" bir niteliktredir; dolayısıyla "ısıtınca katılaştı" demek pek doğru olmaz. Bunun sebebi de albumeni (yumurtanın beyazını) oluşturan ovalbumin isimli albumin tipi zincir proteinlerinin soğukta yuvarlak kütleler halinde katlanmalarından kaynaklanmaktadır. Yumurta soğukken, bu proteinler birbirlerinin üzerinden kayarak sıvı benzeri bir davranış sergilerler. Ancak ne zaman ki ısıtılarak bu proteinlerin 3 boyutlu yapıları bozulur ve proteinler dallı budaklı bir yapı oluştururlar. Bu yüzden birbirleri üzerinden serbestçe kayma yetisini yitirirler ve protein zincirlerinin dalları birbirlerine kenetlenerek toplam yapıyı hareketsiz bir hale getirirler. Bu yüzden ısınan yumurtanın yapısı hareketsizleşir ("katılaşır" demekten daha doğru olacaktır).

    Hazırlayan: ÇMB (Evrim Ağacı)
    Kaynak: Illinois Üniversitesi Fizik Bölümü



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Sirkadyen -- 7 Ağustos 2013; 3:07:56 >




  • Bak fasulyeye hiç kendinden ödün veriyor mu?
  •  Neden ısıtılan herşey sıvılaşırken..



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi oushuehue -- 7 Ağustos 2013; 3:11:03 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Illuminn

    suyu ısıttığında sıvılaşıyor mu

    forum silinebilir

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: potansiyelfark

    ısıtılan herşeyin sıvılaştığını nereden çıkardın

    en azından buharlaşır ısıtıldığında katılaşan bir madde varmı başka ?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: xBenzınn

    quote:

    Orijinalden alıntı: potansiyelfark

    ısıtılan herşeyin sıvılaştığını nereden çıkardın

    en azından buharlaşır ısıtıldığında katılaşan bir madde varmı başka ?

    içerisindeki sıvı azaldığı için veya kimyasal değişim sonrası katılaşıyor izlenimi veriyor çoğu şeyin, yoksa sıvı bir madde enerji alınca üst basamak olan gaza geçmeli, kimya okuyan varsa istisnaları merak etmiyor değilim
    düzeltme: imla



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi potansiyelfark -- 9 Ağustos 2013; 11:33:30 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Oberyn

    Yumurta Isıtılınca Neden Katılaşır? Sıvılaşması Gerekmez Mi?

    İlk olarak şunu belirtmekte fayda var: ısıtılan her şey katı -> sıvı -> gaz şeklinde bir faz değişimi geçirecek diye bir fizik yasası bulunmamaktadır. Bu üniversite altı düzeydeki eğitim kurumlarında öğretilen bir genellemedir ve gerçekten de, pek çok malzeme için bu doğrudur. Esasında burada olan sisteme ısı verilmesinden ötürü entropinin (düzensizliğin) artması durumudur. Fakat her kimyasal için, her durumda sıvı faz, katı fazdan daha düzensiz olacak diye bir koşul bulunmamaktadır ve tam tersi de olabilmektedir. Örneğin He3 radyoaktif izotopunun ısıtılması sonucu katılaştığı bilinmektedir ve bunun kuantum mekaniği açısından sebepleri detaylı bir şekilde bilinmektedir. Alışılagelinenin aksine bu durumda katı fazdaki entropi daha yüksektir.

    Gelelim yumurtaya... Öte yandan yumurta ısıtıldığında esasında fiziksel bir "katılaşma" geçirmez. Çünkü katılaşma fiziksel bir tanımdır ve her "sertleşme", "katılaşma" anlamına gelmez. Yumurtanın katısı olarak bildiğimiz şey, esasında daha çok "camsı" bir niteliktredir; dolayısıyla "ısıtınca katılaştı" demek pek doğru olmaz. Bunun sebebi de albumeni (yumurtanın beyazını) oluşturan ovalbumin isimli albumin tipi zincir proteinlerinin soğukta yuvarlak kütleler halinde katlanmalarından kaynaklanmaktadır. Yumurta soğukken, bu proteinler birbirlerinin üzerinden kayarak sıvı benzeri bir davranış sergilerler. Ancak ne zaman ki ısıtılarak bu proteinlerin 3 boyutlu yapıları bozulur ve proteinler dallı budaklı bir yapı oluştururlar. Bu yüzden birbirleri üzerinden serbestçe kayma yetisini yitirirler ve protein zincirlerinin dalları birbirlerine kenetlenerek toplam yapıyı hareketsiz bir hale getirirler. Bu yüzden ısınan yumurtanın yapısı hareketsizleşir ("katılaşır" demekten daha doğru olacaktır).

    Hazırlayan: ÇMB (Evrim Ağacı)
    Kaynak: Illinois Üniversitesi Fizik Bölümü

    helal hocam :D

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • başlık sakat
  • quote:

    Orijinalden alıntı: xBenzınn

    quote:

    Orijinalden alıntı: potansiyelfark

    ısıtılan herşeyin sıvılaştığını nereden çıkardın

    en azından buharlaşır ısıtıldığında katılaşan bir madde varmı başka ?

    Tuğlaları, kili yüksek sıcaklıkta pişirerek yapıyorlar.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Sıvı olmasını sağlayan sıvı maddeler buharlaşıp sadece katı kısmı kaldığı için
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Oberyn

    Yumurta Isıtılınca Neden Katılaşır? Sıvılaşması Gerekmez Mi?

    İlk olarak şunu belirtmekte fayda var: ısıtılan her şey katı -> sıvı -> gaz şeklinde bir faz değişimi geçirecek diye bir fizik yasası bulunmamaktadır. Bu üniversite altı düzeydeki eğitim kurumlarında öğretilen bir genellemedir ve gerçekten de, pek çok malzeme için bu doğrudur. Esasında burada olan sisteme ısı verilmesinden ötürü entropinin (düzensizliğin) artması durumudur. Fakat her kimyasal için, her durumda sıvı faz, katı fazdan daha düzensiz olacak diye bir koşul bulunmamaktadır ve tam tersi de olabilmektedir. Örneğin He3 radyoaktif izotopunun ısıtılması sonucu katılaştığı bilinmektedir ve bunun kuantum mekaniği açısından sebepleri detaylı bir şekilde bilinmektedir. Alışılagelinenin aksine bu durumda katı fazdaki entropi daha yüksektir.

    Gelelim yumurtaya... Öte yandan yumurta ısıtıldığında esasında fiziksel bir "katılaşma" geçirmez. Çünkü katılaşma fiziksel bir tanımdır ve her "sertleşme", "katılaşma" anlamına gelmez. Yumurtanın katısı olarak bildiğimiz şey, esasında daha çok "camsı" bir niteliktredir; dolayısıyla "ısıtınca katılaştı" demek pek doğru olmaz. Bunun sebebi de albumeni (yumurtanın beyazını) oluşturan ovalbumin isimli albumin tipi zincir proteinlerinin soğukta yuvarlak kütleler halinde katlanmalarından kaynaklanmaktadır. Yumurta soğukken, bu proteinler birbirlerinin üzerinden kayarak sıvı benzeri bir davranış sergilerler. Ancak ne zaman ki ısıtılarak bu proteinlerin 3 boyutlu yapıları bozulur ve proteinler dallı budaklı bir yapı oluştururlar. Bu yüzden birbirleri üzerinden serbestçe kayma yetisini yitirirler ve protein zincirlerinin dalları birbirlerine kenetlenerek toplam yapıyı hareketsiz bir hale getirirler. Bu yüzden ısınan yumurtanın yapısı hareketsizleşir ("katılaşır" demekten daha doğru olacaktır).

    Hazırlayan: ÇMB (Evrim Ağacı)
    Kaynak: Illinois Üniversitesi Fizik Bölümü





  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.