Şimdi Ara

Neden 1 TL kağıt para yok ?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
26
Cevap
0
Favori
2.784
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Cebimde demir taşımak zorunda mıyım ben arkadaş, şıngır, şıngır ses yapıyor bide

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Yapay Zekanın Yanıtı

1 TL Kağıt Paranın Kaldırılma Nedenleri

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB), 1 TL'lik kağıt paraların tedavülden kaldırılmasına 31 Aralık 2004 tarihinde karar vermiştir. Bu kararın alınmasındaki temel nedenler şunlardır:

• Sahtecilikle Mücadele: 1 TL'lik kağıt paralar, sahtecilik için kolay hedefler haline gelmişti. Yeni madeni paralar, sahteciliğe karşı daha dayanıklı olacak şekilde tasarlanmıştır.
    • Hijyen ve Dayanıklılık: Kağıt paralar, madeni paralar kadar dayanıklı değildir ve kirlenmeye karşı daha hassastır. Madeni paralar ise daha hijyeniktir ve daha uzun ömürlüdür.
    • Üretim Maliyetleri: Madeni paraların üretim maliyeti, kağıt paralarla karşılaştırıldığında daha düşüktür. Bu nedenle, TCMB kağıt paralar yerine madeni paraları tercih etmiştir.

1 TL Kağıt Paranın Kalktığı Tarih

1 TL'lik kağıt paralar, 31 Aralık 2005 tarihi itibarıyla tedavülden kaldırılmıştır. Bu tarihten sonra, 1 TL'lik madeni paralar resmi ödeme aracı olarak kullanılmaya başlanmıştır.

Güncel Bilgi

Günümüzde Türkiye'de 1 TL'lik kağıt para bulunmamaktadır. 1 TL'lik madeni paralar, tedavüldeki en küçük para birimidir.

Yapay Zekanın Yanıtını Genişlet
  • haklısın ben de merak ettim la.1 dolar var kağıt 1 tl niye yok
  • Kağıt 1 lira maliyeti demir 1 liradan fazla. İşte bunlar hep paramızın değeri. Adamların 1 dolarında bile demir var kağıt var. Siz çinko bakır alaşımlı tenekeler taşıyorsunuz cebinizde.

• Eskiden vardı , artık yok.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bakın görürsünüz artık yavaş yavaş bozuk paralar kalkacak 5-10-25 kuruşlar filan. Her şey pahalanıyor git gide.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Madeni 1 dolar 34 cent'e mal oluyor. Ayrıca kağıt paraların maliyeti madeni paralara göre daha ucuz oluyor. 1 kuruşun yapım maliyeti 2.64 kuruş olduğundan artık ortalıklarda göremezsin mesela.
  • Her zaman derim biz de usd ya geçelim bitsin bu uğraşlar

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    1 Dolar 10 TL Ne Zaman Olur ?
    10 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • Daha da önemlisi, neden metal 5 lira yok?
  • quote:

Orijinalden alıntı: Emre D

Daha da önemlisi, neden metal 5 lira yok?

neyi önemli lan, eski 5 liralara baktın mı acaba kafam kadar 1 lira taşımayı bile sevmiyorum gelmiş 5 lira neden metal değil diyosun. iğrenç kokuyor zaten
  • Eskiden, şimdiki 10 kuruşun kağıt hali vardı. Hey gidi günler.
  • Kokusu ayrı bir dert hocam haklısın bazen öyle paralara değiyorumki kusasım geliyor. Para bozdurma ya korkar olduk su alıyorsun 5 TL veriyorsun ne güzel kağıt para, para üstünü ise tonla demir parçası olarak veriyorlar ayrıca kağıt neden demirden daha maliyetli olsunki ?

• quote:

Orijinalden alıntı: Nyderrath

Madeni 1 dolar 34 cent'e mal oluyor. Ayrıca kağıt paraların maliyeti madeni paralara göre daha ucuz oluyor. 1 kuruşun yapım maliyeti 2.64 kuruş olduğundan artık ortalıklarda göremezsin mesela.

bu muhabbet yıllardır var ama bankemetikler para üstü olarak 1 kuruş veriyo

• onurmaurer kullanıcısına yanıt
    "Dolarizasyon, uluslararası düzeyde senyoraj hakkının devri anlamına gelir. Yerli para yerine döviz kullanıldığı ölçüde, dövizin ait olduğu ülkeye kağıt para üzerinde yazılı değer kadar mal ve hizmet satın alma hakkı bedava sunulmuş olur. Karşı ülke sadece kağıt para basma maliyetine katlanır. Oysa bu hak tek tek her bir egemen ülkenin kendisine aittir. Günümüz küresel koşullarında tam olarak elde edilemez ise de, mümkün olduğu ölçüde başka bir ülkeye devredilmemelidir.

Ulusal düzeyde ise, dolarizasyon güçlendikçe, Merkez Bankası ve diğer kurumların enflasyon, faiz, yatırım, büyüme ve istikrar politikaları etkinliğini kaybetmeye başlar. Dolarizasyon nedeniyle kurlarda aşırı bir yükselme ortaya çıkabilir, çıkarsa gelir dağılımı bozulur, dolar borcu olanlar daha da fakirleşir. Dövize aşırı yüklenme, ani çıkışla ekonomik krize bile neden olabilir."

Sadece ufak bir alıntı. Tehlikeli bir durum.

• Kağıt 100 bin liraya sigara alıyodum hey gidi günler ne çabuk geçmiş.Yakında kağit 5likler kalkar diye bekliyorum

• quote:

Orijinalden alıntı: Arv3lo

quote:

Orijinalden alıntı: Emre D

Daha da önemlisi, neden metal 5 lira yok?

neyi önemli lan, eski 5 liralara baktın mı acaba kafam kadar 1 lira taşımayı bile sevmiyorum gelmiş 5 lira neden metal değil diyosun. iğrenç kokuyor zaten

aynen aga midem bulanıyor. elimi yıkamak için tuvalet arıyom sonra.
  • Kimse doğru yanıtı yazamamış, ben yazayım.

Çünkü TL yıllar içinde değer kaybetmiştir. 1 TL ile alabileceğin pek bir şey yok artık.

5 liranın bile gücü kalmamaya başladı. 5 10 seneye kadar kağıt 5 lira da gider bence

• Paranın madeni olması psikolojik olarak değerini düşürür. Düşünsene, şimdi tuvalet 1 TL, madeni 5'lik çıksa inanın ertesi gün tuvaletleri 5TL yapabilirler.

Başka bir örnek, hipermarketlerde alışveriş arabalarını kilitlerle zincir yaparlar. Sen araba almak için kilide 1TL sıkıştırırsın, şimdi 5TL madeni olsa açgözlü firmalar 5TL istemeye başlar.

Gerçekten de para kağıt oldumuydu bi ağırlığı falan oluyo, daha bi değerli görünüyo. Ama madeni oldu mu ayağa düşüyor, para yerine konmuyor.

Can alıcı karşı soru: ATM'lerde neden 5 lira olmaz? ATM'den yapılan ödemede 9 küsür TL para üstü olunca 1 avuç madeni para tutuştururlar?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ipli jeton -- 10 Nisan 2018; 12:23:53 >
  • Eskiden vardı sanırım maliyetinden dolayı değiştirdiler. Bende hala o paralar duruyor, saklıyorum.
  • quote:

Orijinalden alıntı: İzole Bant

Kağıt 100 bin liraya sigara alıyodum hey gidi günler ne çabuk geçmiş.Yakında kağit 5likler kalkar diye bekliyorum
    Kalkabilir haklısın

Paranın değeri azaldıkça mecbur kalkacak

• quote:

Orijinalden alıntı: DiazLou

Bu mesaj silindi.
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.