Şimdi Ara

'NE İŞ YAPIYORSUN ?' DİYE SORMAK

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (2 Mobil) - 1 Masaüstü2 Mobil
5 sn
103
Cevap
8
Favori
10.143
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
220 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • "İlk defa İsveç'te bir kızla buluşuyorum.

Muhabbet ediyoruz, kız sevdiğim filmleri soruyor, okuduğum kitapları soruyor, gezdiğim ülkeleri soruyor. Ama işimi sormuyor.

Ben alışmışım Türklere, adın nedirden sonra ikinci soru işin nedir. Yok abi döndük dolaştık sevdiğimiz yemeklere falan geldik hala sen ne iş yaparsın demiyor kız bir türlü.

En son ben sordum, dedim ki ya her şeyi sordun da, sen ne iş yaparsın diye sormadın. Dedi ki kız, ne iş yaptığını sorarsam dolaylı olarak sosyal statünü, kaç para kazandığını da sormuş olurum. Ayıptır. Ben paranı, statünü merak ettiğim için değil seni merak ettiğim için buradayım.

O gün anladım ki bizde kast sistemi var. Atasözümüz var davul bile dengi dengine diye. Meğerse her davul denkmiş.

Başka gün yüksek mühendis bir amcayla tanıştım. Ne projeler yapmış. Tüneller, köprüler, havaalanları vs...

Senin yaşında oğlum var dedi. O da mühendis mi dedim. Hayır işçi, duvar ustası dedi. Dedim o nasıl oldu, mühendisin oğlu işçi olur mu? Bizde olsa babam döve döve okutur mühendis yapar.

Adam kızdı.

Niye öyle diyorsun benim oğlum çok iyi bir duvar ustasıdır. Zorla kötü mühendis olacağına, iyi bir duvar ustası olmasının ne kötülüğü var dedi. Adam gurur duyuyor oğluyla.

Utandım.

Utandım çünkü biz toplum olarak buyuz.

Böyle yetiştik, yetiştirildik. Bizde kast sistemi var. Mühendisin oğlu gerekirse zorla kötü bir mühendis yapılır, iyi bir duvar ustası olmasına izin verilmez."

• Ben yabancıların bu konuda hassas olduğuna inanmıyorum. Kapitalist sistemde eşit değiliz. Hepimiz belirli kriterlere göre sıralanıyoruz. Mesela Hakan Sabancı hepimizden üstün durumda. Aile içinde bile evlatlar sıralanıyorken buna şaşırmamak lazım. Biz de doğal olarak bilmediğimiz biriyle karşılaştığımız zaman o kişinin sıralamasını çözmeye çalışıyoruz. Asıl öğrenmek istediğimiz şey ise bizden üstün olup olmadığı. Bunu decode ettikten sonra rahatlayıp ona göre tavır alıyoruz. Eğer çözemezsek bir rahatsızlık oluşuyor içimizde. Doğru davranamamaktan ve yanlış şey söylemekten çekiniyoruz. Mesela mahalle arkadaşın aşağı yukarı seninle aynı sıralamaya sahiptir. Onun yanında rahat olursun. Ama üniversitede tanıştığım spor arabası olan biri yanında daha dikkatli davranırsın. Bazı şeyler bilmediğini, görmediğini hemen belli etmezsin. Kısacası bir insanın sosyal-statüsünü öğrenmenin en kısa yolu mesleğini sormaktır. Tabii işe yaramadığı durumlar da oluyor. Doktordur mesela ama göze batacak şekilde cimridir ya da konuşması bozuktur. O zaman mesleki olarak senden üstün olsa bile o kadar kötü hissetmezsin. Avunacak bir nokta bulursun hemen kendine.   Doktor ama acayip cimri ya.

Batılı gözünde ise bizler direkt Orta Doğu'luyuz zaten. Türkiye, Ermenistan, İran, Beyrut fark etmiyor. Hepimize aynı gözle bakıyorlar. Ama bir Parisli olsan farklı bakarlar sana. Amerikalılar, Türk olduğunu öğrenirse üstünüm diye geçer ama Fransız olduğunu öğrenirse üstünüm diye geçemez çünkü Fransa demek moda, lüks, yemek, şehir demek. Amerikalıların çoğunun sahip olmadığı bir şey.

Ya hakikaten o ne gerizekalıca bir eylemdi öyle yahu! Öğretmen geliyor, sıradan sıra sıra herkese kendini tanıtmasını ailesinin işini vs söylemesini istiyordu. Lan napacaksın bu bilgileri, sanane. Ayrıca tüm bilgileri beynindeki veritabanına mı atıyon napıyon. Nefret ederdim. Her gelen yeni öğretmende aynı mallık yaşanırdı. Ulan öksüz yetim olanı vardır, statüsünden utananı vardır. Ama nerde bizim öğretmenlerimizdeki bu ince düşünce. 1 ders böyle komple çöpe giderdi. Yeni nesillerde böyle saçmalıklar var mı bilmiyorum.

• Yediğin yemekler, gezdiğin yerler de statü belirtiyor aslında.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ne sandın.

• quote:

Orijinalden alıntı: iwasmadeforthis

Yediğin yemekler, gezdiğin yerler de statü belirtiyor aslında.

pek değil, koç holdingin sahibinin favori yemeği pilav üstü kuru

• İlkokulda öğretmenler babamızın işini soruyordu, utana sıkıla temizlikçi, inşaatçı diyen arkadaşlarımı hatırlıyorum. Hâlâ soran öğretmenlerin olduğuna adım gibi eminim. Şu yaşıma geldim bu soruyla nereye varmak istediklerini de anlamış değilim.

• Ben yabancıların bu konuda hassas olduğuna inanmıyorum. Kapitalist sistemde eşit değiliz. Hepimiz belirli kriterlere göre sıralanıyoruz. Mesela Hakan Sabancı hepimizden üstün durumda. Aile içinde bile evlatlar sıralanıyorken buna şaşırmamak lazım. Biz de doğal olarak bilmediğimiz biriyle karşılaştığımız zaman o kişinin sıralamasını çözmeye çalışıyoruz. Asıl öğrenmek istediğimiz şey ise bizden üstün olup olmadığı. Bunu decode ettikten sonra rahatlayıp ona göre tavır alıyoruz. Eğer çözemezsek bir rahatsızlık oluşuyor içimizde. Doğru davranamamaktan ve yanlış şey söylemekten çekiniyoruz. Mesela mahalle arkadaşın aşağı yukarı seninle aynı sıralamaya sahiptir. Onun yanında rahat olursun. Ama üniversitede tanıştığım spor arabası olan biri yanında daha dikkatli davranırsın. Bazı şeyler bilmediğini, görmediğini hemen belli etmezsin. Kısacası bir insanın sosyal-statüsünü öğrenmenin en kısa yolu mesleğini sormaktır. Tabii işe yaramadığı durumlar da oluyor. Doktordur mesela ama göze batacak şekilde cimridir ya da konuşması bozuktur. O zaman mesleki olarak senden üstün olsa bile o kadar kötü hissetmezsin. Avunacak bir nokta bulursun hemen kendine.   Doktor ama acayip cimri ya.

Batılı gözünde ise bizler direkt Orta Doğu'luyuz zaten. Türkiye, Ermenistan, İran, Beyrut fark etmiyor. Hepimize aynı gözle bakıyorlar. Ama bir Parisli olsan farklı bakarlar sana. Amerikalılar, Türk olduğunu öğrenirse üstünüm diye geçer ama Fransız olduğunu öğrenirse üstünüm diye geçemez çünkü Fransa demek moda, lüks, yemek, şehir demek. Amerikalıların çoğunun sahip olmadığı bir şey.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi scientia -- 1 Temmuz 2021; 17:43:4 >

• Ee tatile nereye gidiyormuş peki? Nereleri nereleri gezip görüyorlar holding sahipleri? Aynı tecrübeleri yoksul biri yaşayabilir mi? Aynı hobilere sahip olabilir mi? 

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    NE İŞ YAPIYORSUNUZ?
    geçen yıl açıldı
    Daha Fazla Göster
  • Yediğin yemekleri, gezdiğin yerleri, sahip olduğun hobileri de statün ve maddi durumun belirliyor aslında.

• quote:

Ee tatile nereye gidiyormuş peki? Nereleri nereleri gezip görüyorlar holding sahipleri? Aynı tecrübeleri yoksul biri yaşayabilir mi? Aynı hobilere sahip olabilir mi? 

yemek kısmı için söyledim. gezip gördüğü yerler konusunda haklı olabilirsiniz.

• Yok hocam gerçekten yemek konusu da ortak değil. Yani en basitinden markete gittiğim zaman aldığım makarnanın bile kötüsünü, ucuzunu alıyorum. Güzel bir yere gidip makarna yemekle benim yaptığım şey aynı aktivite değil kesinlikle

• Abi abartmayin insana ne is yapiyorsun diye sorulur muhabbet ediyorsun tanimaya calisiyorsun sanirsin gizli ajan.

• Hayır avrupalı kızla evlenmek istediğimizde sanıyorlar ki onlar güzel bizim kızlar çirkin. Hayır bizim kızlar çok güzeller ama iç güzellik olarak sıfırlar. Umarım bir gün iskandinavyalı bir sarışın melekle evlenirim

• Normal hocam, survival modda yaşamanın sonucu

• quote:

Yediğin yemekler, gezdiğin yerler de statü belirtiyor aslında.

Biz şehir değiştirmeyi, dışarda yemek yemeyi bile lüks sandığımız için öyle düşünüyorsun;Avrupalı gençler, 25 yaşında 5-10 ülke gezmiş oluyor halbuki.

• Profesyonel işsizim diyorum. Sonra holding in pencerelerini açık unuttuğumdan kapatmak için izin istiyorum.

• akbey617 kullanıcısına yanıt

Adam 20 kağıtla parise trenle geçip akşam yemeği yiyip gelebiliyor. Bizim için çok uçuk şeyler

• Malesef Böyle Hocam :(

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Duvar ustası da kazandığı parayla araba alacak kadar iyi ekonomi olsa ülkede herkes göğsünü gere gere mesleğini söyler

• Biz cahil bir milletiz. Gelişmekte olan ülkeyiz diyerek ancak kendimizi kandırıyoruz. Gelişmişlik önce kafada başlar. Kafa yoksa gerisi teferruat.

Bahsettiğin konu sadece İsveç'e özgü değil. Tüm gelişmiş ülkelerde benzer durumlar var. Örneğin Amerika'da üniversitede profesör birisi ile temizlikçinin evlnemesi normal karşılanır, lüks bir araca binen bir kişi ile ucuz bir araca binen kişi arasında statü farkı yoktur. Toplumda maddiyata yönetlik bir ayrım yoktur.

• Boş duyar bunlar...

• 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.