Şimdi Ara

Mustafa Kemal ATATÜRK Özel (8. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
465
Cevap
9
Favori
17.659
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
61 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 678910
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Yabancı Devletlerden Anıtkabir'e Hediye Edilen Fidan Listesi

ABD - 310 Mavi Çam, 100 Mavi Selvi, 100 Libo Sedir
    Finlandiya - 275 Huş
    İngiltere - 50 Kiraz, 50 Takus, 100 Kara Çam, 50 Meşe
    İsrail - 30 Çam
    İsveç - 10 Huş
    Japonya - 35 Kiraz
    Norveç - 12 Gürgen
    Portekiz - 50 Mezarlık Selvisi, 50 Sahil Çamı
    Yunanistan - 5 Kayın, 5 Köknar, 5 Taxus, 5 Ilexs, 10 Çam

Afet İnan, Atatürk Hakkında Hatıralar ve Belgeler, 1959.

(Hepsini yazmadım. Fidan hediye eden toplam 24 ülke var. Burada yazılan sadece 9'u.)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-E767019CA -- 1 Nisan 2019; 21:19:57 >
  • Atatürk uykunun dostu değildi.zaman zaman geçirdiği kısa hastalıkları hariç sabah güneşini görmeden yatağına girmez ve uyuyamazdi
    Çoğunlukla uykuda geçirdiği zamana acırdi.
    Muharebe sahalarında bulunduğu ve bilhassa bir muharebenin devamı sıralarında katiyen uyumazdi.
    Atatürk Kafkas cephesinde buglan gediği muharebelerine yetişmek amacıyla otuz altı saat hayvandan inmeden cebri yürüyüş yapmış ve ayağının tozu ile gayet kritik bir vaziete girmiş olan muharebe cephesinin emir ve kumandasini eline almıştı

Cevat Abbas Gürer

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Odaya girdiğim zaman, Atatürk yatağında oturuyor, Celal Bayar da anlatıyordu. Atatürk bana, "Otur, sen de dinle." dedi. Bir müddet sonra, doktorun önerisini yerine getirmek için araya girmek istediğim zaman, karşımda hasta bir Atatürk kalmamıştı. O, tamamen ülke işlerine kafasını vermiş, maddi ıstırabını unutmuş bir hâlde:
    "Biliyorum doktorlar yine istirahat tavsiye etmişler." dedikten sonra sert olarak, "Memleketin en mühim ve esaslı işlerini konuşuyoruz; bunlar beni yormuyor, bilakis hayat veriyor. Bunları otur da sonuna kadar sen de dinle." dedi.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-E767019CA -- 1 Nisan 2019; 21:20:14 >
  • Ayasofya doğrudan doğruya Atatürk'ün emri ile müzeye çevrilmiştir. Müzeye çevirilişin Türkiye - Yunanistan ilişkileri ile hiçbir ilgisi yoktur. Atatürk, batı medeniyet toplumları arasına katılan Türkiye Türklüğünün eski din ayrışıklığı geleneklerini geride bıraktığını göstermek, ve asırlarca kapalı duran eşsiz sanat eserlerini devamlı olarak ziyaretçilere açık bulundurmak için Türk şerefini ve itibarını artırıcı bu büyük kararı vermiştir. Kapkara taassup ve gericilik Atatürk'ten öç almak için bu işi ortaya atmıştır. Kara kuvvetle gericiliğin programı burada bitmez: Arkadan Arap yazısına meşruluk tanımak, sonra Diyanet İşleri Reisliğini Bakanlar arasına katmak, daha da sonra Anayasaya eski 'Devletin dini İslam'dır.' maddesini koydurmak için şimdiden çaba birliği başlamıştır.

Falih Rıfkı Atay, Atatürk Ne İdi?, 1968.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-E767019CA -- 1 Nisan 2019; 21:20:29 >
  • Şu sıralar Lord Kinross'un Atatürk biyografisini okuyorum. Cidden saygı duyulacak biri.

Fransız İhtilali'ni araştırınca kafamda bazı taşlar daha kolay yerine oturuyor. Adam resmen Robespierre'in daha merhametli hali. Hoş Robespierre'i de severim orası ayrı.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yok Ayasofya cami olsun, yok Arap harfleri meşru tanınsın, yok ilkokul görmeyen Türk çocuğuna Kur'an Kursu bahanesi ile yabancı yazı öğretilsin...
    Hepsi Atatürkçülüğe ve ona dayanan Anayasaya ihanet etmektir.

Falih Rıfkı Atay, Atatürk Ne İdi?, 1968.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-E767019CA -- 1 Nisan 2019; 21:20:51 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: surfcasting

Atatürk 1. Dünya harbinde 7. Ordunun başında iken nasıl oluyor da 70 bin kişilik orduyu tek kurşun atmadan ingilizlere esir veriyor hala daha anlayabilmiş değilim.
    7. Ordu'nun boyutu en fazla bir kolordu kadardı o da 50000 asker falan ediyor.

7. Ordu da Mondros Ateşkesi'ne kadar ayaktaydı. Ateşkesten sonra dağıtıldı.
  • Türlü işlerde, onu sağa doğru veya özel sektöre karşı sola doğru çekmek isteyenler daima olmuştur. Atatürk'ün hakemliğinde hiçbir zaman özel sektöre güvensizlik duygusu sezilmez. Karma ekonomiciydi, buna şüphe edilemez.

Falih Rıfkı Atay, Kurtuluş, 1966.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-E767019CA -- 1 Nisan 2019; 21:22:15 >
  • Atatürk aslında bir hürriyetçiydi. Onun devrimlerinin baş amacı Türk vicdanını ve kafasını teokratik kurum ve gelenekler baskısından kurtarmaktı. Kerhen (istemeyerek) tek parti lideri olarak kalmıştır. İki defa bu sevmediği egemenlikten kurtulmak istemiştir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-E767019CA -- 1 Nisan 2019; 21:22:28 >
  • Duru ve etkileyici Türkçesi ile Türk inkılabını ve Atatürk'ü belki de en güzel şekilde anlatan, Türk edebiyatının değerli ismi Falih Rıfkı Atay'ı ölüm yıl dönümünde saygı ve sevgi ile anıyoruz.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Guest-E767019CA

Yabancı Devletlerden Anıtkabir'e Hediye Edilen Fidan Listesi

ABD - 310 Mavi Çam, 100 Mavi Selvi, 100 Libo Sedir
    Finlandiya - 275 Huş
    İngiltere - 50 Kiraz, 50 Takus, 100 Kara Çam, 50 Meşe
    İsrail - 30 Çam
    İsveç - 10 Huş
    Japonya - 35 Kiraz
    Norveç - 12 Gürgen
    Portekiz - 50 Mezarlık Selvisi, 50 Sahil Çamı
    Yunanistan - 5 Kayın, 5 Köknar, 5 Taxus, 5 Ilexs, 10 Çam

(Hepsini yazmadım. Fidan hediye eden toplam 24 ülke var. Burada yazılan sadece 9'u.)
    Sözde düşmanlar bile saygı çerçevesinde hediye verirken senin içinde olan karşı kuvvetler ne bileyim.Düşman bile saygı gösteriyor.Ama senin içindeki çekemeyenler gericiliği berbatlığı yok olmuşluğu istiyor.Ne acayip işte o zamanla günümüzdeki çarpıklığında sebebi bu.Adımlar yarım kaldı ömür yetmez birşeyleri gerçeklemeye yerine gelecek.Güvenilir sözü dinlenir birini bulamazsan yetiştirmezsen durum bu olur.Atatürk'ün belkide tek hatası belkide en büyük hatası bu oldu sanırım gençliğe güvendi.Ama iç düşmanlar(Atatürk vefat ettikten sonra) gerek eğitim gerekse attığı adımlarda toplumun mihenk taşı olacak şeyleri yerle bir ettiler.Bir ülkenin eğitimini sağlığını ekonomisini mahvedersen o ülkenin gelecek diye bir umudu kalmaz.

• Enver Paşa'nın Mustafa Kemal'e vermek istediği görev neydi, bilir misiniz? Kendisinden dinlemiştim: "Sana bir alay veririz. İran sınırını geçince Müslüman katıla katıla çığ olup Hindistan üzerine inersin!"
    Mustafa Kemal gülümseyerek demiş ki: "Yoo, sizden niçin bir alay asker alayım? Kendim İran'a girer, çığ olup Hindistan'a gider ve zaferimi de kimseye borçlu olmam!"

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-E767019CA -- 1 Nisan 2019; 21:22:48 >
  • 
Sayfa: önceki 678910
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.