< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-E767019CA -- 1 Nisan 2019; 11:36:48 > |
Bildirim
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-E767019CA -- 1 Nisan 2019; 11:36:48 > |
Adam adam. Milletini düşünen tek liderdi Allah rahmet eylesin.
|
Yalnız Atatürk'tür ki ne insanlarla insanlar, ne milletlerle milletler arasında bir kin, bir düşmanlık kaygısı gütmeden eserini vermiştir. Düşmanını, daha yendiği anda affetmiştir. Esir ettiği generallere, daha savaş meydanında mertçe el uzatan tek adam odur. Bu generalleri kendi yurduna salan önderleri, devlet, hükümet reislerini, ülkesine dost olarak çağıran, onları kendi toprağında dost olarak karşılayan, ağırlayan ve onların hepsini istisnasız fetheden odur. Kısacası "Yurtta barış, cihanda barış" yalnız onun sloganıdır.
Şevket Süreyya Aydemir, Tek Adam (Cilt II), 1964. |
Kemalizm her türlü emperyalizme karşıdır.
"Rusyacı" deniyor orada. Bu ülkenin iki kanseri siyasal İslamcılar ve sol makyajlı Türkiye düşmanlarıdır. Atatürk ülkeyi rus ve amerikan emperyalizminden uzak tutmuş dengeli ve pragmatik politikalarıyla tam bağımsız Türkiye yolunda adımlar atmıştır. Bu ülkenin temeli sağlam atıldı ne kadar uğraşsanız da Türkiye 6. filoya namaza duranlara da moskofculara da yâr olmaz. edit: her zaman derim siyasetin dibisiniz ne sağ ne sol yeşil için her pozisyonu alırsınız ;) |
Bir gericilik olayı sırasında Atatürk köşke döndüğü zaman yaverlik dairesine girer. Sonradan DP "büyük"leri arasına geçen eski bir dalkavuğu da orada idi. Atatürk'ün canını sıkkın görünce:
- Üzülmeyin Paşam, siz öyle sevilmişsinizdir ki, hangi köylünün göğsü yarılsa yüreği üstünde "Mustafa Kemal" yazılıdır, demesi üzerine, Atatürk: - Bilirim onu... Ama ben iki saat ötedeki hocanın, o cahil köylü göğsünü yarıp Mustafa Kemal ismini silerek dilediği adı yazdıracağını da bilirim, cevabını verir. Cehalete hiç güveni olmayan bir realistti. Falih Rıfkı Atay, Atatürk Ne İdi?, 1968. |
(Atatürk anlatıyor.)
Padişahın verdiği cevaba şu cümle karıştı: — Ben gereken şeyleri Talat ve Enver Paşalar hazretleriyle görüştüm! Bunu söyleyen zat, daha birkaç ay evvel veliahtlığında Talat ve Enver Paşalardan nefret duyduğunu anlatan ve bu adamların memleketi mahvolmaktan başka bir neticeye götürmesi mümkün olmayan teşebbüslerini eleştiren Vahdettin idi: Şimdi Padişah ve Halife Vahdettin, bu zatlarla görüşmüş, memleketin selameti için gereken tedbirleri almış bulunuyor; Vahdettin demek istiyordu ki: — Siz vazife ve yetkinizin üstünde benimle laubalilik mi etmek istiyorsunuz? Bu maksadı anladıktan sonra, Vahdettin karşısında benim vicdani görevim son bulmuştu. Ayağa kalktım. İzin istedim. Gözlerini kapadı ve hiçbir kelime söylemeksizin elini uzattı. Salondan çıktığım vakit Naci Paşa gözlerimdeki üzüntüyü okumuş gibi göründü. Bir şey söylemeden, uzaklaştım. Pera Palas'taki daireme geldim ve düşünmeye başladım. Hacı zannettiğimiz zatın birinin koltuğunun altından haç çıkmıştı. Artık başka bir şey aramak lazımdı. Falih Rıfkı Atay, Mustafa Kemal'in Ağzından Vahdettin, 1955. |
buradan bunu mu anladın senin bu beyinle yaşamsal faaliyetlerini yerine getirebiliyor olman şaşırtıcı
|
Çok büyük adamdı, ileri görüşlülüğü sayesinde benimsediği ilkeler'den laiklik sayesinde bugün hâlâ coğrafi koşullarımızda etrafımızdaki tüm ülkeler lağım içerisindeyken bizler daha iyi durumdayız. Türk'ün başbuğu var olsun.
|
Sonra şu da var: Şimdi her Türk Atatürk'ü, her şeyden önce duygu ve heyecan açısından görür. Hâlbuki Atatürk bir duygu ve heyecan adamı değildi. Yargılarına, kararlarına ve davranışlarına daima mantık hâkim oldu. Ama bizim çocuklarımızın onu bir his (duygu) ve heyecan açısından görüşleri de haklıdır. Bu bir kaderdir ki, kahramanların hikâyesine damgasını vurur. Yani tarih öncesinden beri insanoğlu kahramanını, o kahramanın gerçek malzemesinin kendisine doğru olan renklerine göre yaratır.
Şevket Süreyya Aydemir, Tek Adam (Cilt I), 1963. |
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-E767019CA -- 1 Nisan 2019; 11:39:2 > |
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-E767019CA -- 1 Nisan 2019; 11:39:43 > |
|
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |
|
|
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi M3lank0lik -- 3 Ocak 2019; 21:19:2 > |
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-E767019CA -- 1 Nisan 2019; 11:40:0 > |
|
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-E767019CA -- 1 Nisan 2019; 11:40:17 > |
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-E767019CA -- 1 Nisan 2019; 11:40:29 > |
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-E767019CA -- 1 Nisan 2019; 11:40:42 > |
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-E767019CA -- 1 Nisan 2019; 11:40:54 > |
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-E767019CA -- 1 Nisan 2019; 11:41:12 > |
|
|
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-E767019CA -- 15 Ocak 2019; 19:31:38 > |
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-E767019CA -- 15 Ocak 2019; 19:32:19 > |