Şimdi Ara

Mühendislik yazacaklar dikkat (9. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
252
Cevap
14
Favori
8.151
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
38 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 7891011
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orijinalden alıntı: Nicotinell

Gencler muhendislerin yaptigi isler oyle cok karmasik degil ve matematik fizikle ilgisi yok. Bilgisayar basindasin aksama kadar. Yani odu itu mezunu olmak sart degil o isi kavramak icin. Sikinti mezun sayisinin cok asiri fazla olmasi. Aradan siyrilmak zor. Elektronik muhendisligi kontenjani 11 bin yerine 1500 kisi olsaydi okul ismi pek onemli olmayacakti. Hukumetin yanlis politikalari iste

Anlatılmak istenen bu ama farklı taraftan bakmaya çalışanda çok. Bir mühendis olarak tekrar yazmam gerekirse, bölüm farketmez mezun sayısı çok arttı. Açın bakın tercih kılavuzuna ne kadar kontenjan verilmiş, senden önceki 4 yıl içinde kaç tane kişi alınmış, öncesinde kaç insan mezun olmuş bir çıkarım yapın. Sonra ideallerin uğruna herşeyi göze alarak okumak istediğin mühendisliği okuyun, sonra başarısız olunca yada maddi tatmin olmayınca mırın kırın etmeyin.

Tabi mühendislik çok para getiren bir meslek ama herkesin cebine bu mebla girmiyor işte. 2000 yılından önce mühendislik bitirmiş, rakibi az olması nedeniyle ya akademisyen olmuş yada çok iyi paralar kazanmış insanlar çoğunlukta olabilir. Günümüzde bu böyle değil işte. 30-40 sene öncesinin üniversite mezunu sayısının aynı olmadığı toz götürmez bir gerçek. Artık okumak bir ayrıcalık değil. Okuyarak kısa yoldan köşeyi dönmek mümkün değil, baban yada çevrenin zengin olması yada bağlantılı olması gerekiyor, yada çok iyi bir eğitim ve kendini çok iyi harmanlaman gerekiyor.

Mühendisler kpss kuyruğuna giriyorsa bi kulak verip dinlemek gerek bu adamlar o kadar parayı bırakıp neden devlet kapısına geçmek istiyor diye. Özel sektör gerçekten zor, kapı önüne konulman bir lafa bakar,aldığın ücret verdiğin performansa göre olmadığını çok iyi idrak edeceksiniz. 2 Kuruş zam istemen durumunda kapı önü kozu her zaman olduğunu unutmayacaksınız. Kendi işini kursan particilik, çevre veya sermayen olmadan neredeyse hiçleri oynayacaksınız. Herkes kurumsal işletmelerde işlere giremeyecek, yan sanayide yada kıyıda köşede ekmek peşinde koşacak. Sen bir fiyat isteyeceksin kendi kesene göre iş veren sana kendi kesesine uygun olan ücreti verecek.

Mühendisim evet okurken zevk aldım, yine yazarmıyım yine kalbim yaz der, ama ülkemiz şartlarında herşeye hazırlıklı olun, ne zirveleri geçmek için uğraşacaksınız, sektöre atılınca göreceksiniz bunları, okumadan yada taze beyinlerle herşey oluruna varır yada pozitif düşüne bilirsiniz ama durum bu, hocamın uyarmaya çalıştığı durumda bu, yazmayın etmeyin kimse mühendis olmasın diyen yok, sayı çoğaldı ekmekten alınan pay azaldı buna da şükür mutlu olurum diyorsan, bazı bölüm mezunlarının hatta üniversite bitirmemiş birilerinin senden fazla maaş aldığını gördüğünde moralini bozmayacaksın.
    Mühendislik istiyorsanız hayatınız boyunca sevmeyeceğiniz bir işle sadece parası için uğraşacaksınız, az parada alsan sevdiğin işi yapabiliceksen en kötüye her zaman hazırlıklıysan yaz kardeşim oku, sevdiğin bölümle de projeler üret ki ülke kazansın. Burada bazılarının mühendisliği kötülediği dışladığı yok, sadece günümüz şartlarında oluşan durum ve gözlemlerimizi yazıyoruz, son olarak kalbinizde, hayalinizde ne varsa onu yazın.

• Hocam hatirladiniz mi beni odtu ee tip arasinda gidiyodum gecen yil. Simdi o kadar benimsedimki odtu eeyi iyiki yazmisim diyorum ve yazacaklar tavsiye ederim . odtu ee hakkinda soru sormak isteyen varsa bana sorabilirsiniz gencler yardimci olurum.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Nicotinell N kullanıcısına yanıt
    Adam haklı beyler.
    Intel Core i5 4460 3.2 GHz İşlemci // MSI Z97 PC Mate Intel Anakart // Asus GTX960 ROG STRIX 2GB GDDR5 128Bit DX12 Ekran Kartı // WD 1 TB BLUE HDD //Kingston 8GB Hyperx Savage RED DDR3 1600MHz CL9 Ram // Zalman Z5 MidT Kasa // XİGMATEK X-CALİBRE 80PLUS 600W PSU // SAMSUNG S22D300H 21.5 MONİTÖR // A4 TECH Bloody B2100 Q USB Siyah Multimedya Gamer Set

MSİ GAMİNG NOTEBOOK - GL72 PRO

İPHONE 8

Kocaeli Üniversitesi - Bilgisayar Mühendisliği
  • Ktü elektrik elektronik i.ö hakkında bilgisi olan var mi ?

Canlı bir örnekle destekleyeyim: Bugün sınıfta kalmış sanayide çalışan bir çırak çocukla beraber malzeme taşıyoruz, dedim okumadığına pişman mısın diye evet abi dedi. Dedim ben de okuduğuma pişmanım. Niye öyle dedin diye sordu. Elini göster dedim, avucu kirli çırağın. Sonra ben elimi açtım, benim ki kapkara. Bak işte bu yüzden dedim.

Kıssadan hisse yanlış hayallere kapılmayın, Türkiye de ARGE hesap kitap falan yok denecek kadar az. Amelece işler yapıyoruz. Diyeceksiniz ki sorun belki sende, inanın değil. Benden çok daha iyi mühendis de tanıdım adam 50 küsur yaşında şirketin ortağı ama hala sağa sola koşturur hala elleri yağ içinde.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • "Devlete ataması bol olan öğretmenlikler daha avantajlı mühendisliğe göre bence. Sıralamanız 100.000 falansa mühendislik yerine hemşirelik veya 2 yıllık sağlık düşünebilirsiniz."

İyi gidiyordun ama burada çuvalladın. Mühendislik yerine 2 yıllık önerilmez. Kaldı ki adama kısa dönem yerine uzun dönem askerlik yap diyorsun bir de.

Hem iş garantisi var diye kabiliyetinin olmadığı bir bölümü yaz demek de saçma. "Ben kandan korkuyorum ama tıp fakültesinin garantisi var... Kendimi bile ifade edemiyorum ama öğretmenlik çok cazip... Hayvanları sevmem ama Veterinerlik kadrosu almak çok kolay..." Bunlar mantığa aykırı şeyler.

Türkiye'de iş konusu hakkındaki fikirleriniz doğru fakat insana sevmediği bir mesleği yapmaya yönlendirmek de bir o kadar yanlış.

Orijinalden alıntı: Odysseus348

Arkadaş çok güzel özetlemiş, mühendis olacaklar dikkate alsın.

Canlı bir örnekle destekleyeyim: Bugün sınıfta kalmış sanayide çalışan bir çırak çocukla beraber malzeme taşıyoruz, dedim okumadığına pişman mısın diye evet abi dedi. Dedim ben de okuduğuma pişmanım. Niye öyle dedin diye sordu. Elini göster dedim, avucu kirli çırağın. Sonra ben elimi açtım, benim ki kapkara. Bak işte bu yüzden dedim.

Kıssadan hisse yanlış hayallere kapılmayın, Türkiye de ARGE hesap kitap falan yok denecek kadar az. Amelece işler yapıyoruz. Diyeceksiniz ki sorun belki sende, inanın değil. Benden çok daha iyi mühendis de tanıdım adam 50 küsur yaşında şirketin ortağı ama hala sağa sola koşturur hala elleri yağ içinde.

Nereden mezunsunuz acaba?

• Gezmeyi Seven Adam G kullanıcısına yanıt
    Sakarya Üniversitesi makina

konuyu açan arkadaş sallamış.Okulun önemi artık çok azaldı özellikle pc müh gibi bölümlerde.İtü odtü boğaziçi hariç okul seviyeleri yakın şanlıurfada okuyup çok iyi maaşlar alanda var mesela kendini geliştirip programlama dillerini vs öğrenmek.Diğer ana mühendislik dalları içinde böyledir sevdiğiniz işi yapın nerde olursa olsun.Herkes 15.000 e giremez zaten yapcagın meslek'de sana kimya vs sormayacaklar sıralama saçma ama mecburen bu sistem var 4 senedir çalışıp giremeyenler de var 1 sene çalışıp girenlerde 1300 lerde başlangıç olarka başlanıyor sanırsam ama ilerde tecrübe kazandıkça şanslama kazancınız var 10bin mezun var ama işi bilen yok Türkiye burası herkes kendini usta sanıyor.işe alımlarda sadece okula bakma devride yavaş yavaş kalkıyor kalkınmak içinde buna ihtiyacımız var artık ne bildiğine bakıcaklar nerde okuduğuna değil mülakatta şunu yaz yada burda nedemek istiyor diye sorduğunda bak bakalım 15kda ilgisiz biri cevap verebelecekmi boş konuşmayın he senin dediğin gibi olursak 20 sene geriden gelmeye devam ederiz kısacası takmayın konu başındaki arkadaşı doktorluk dışında her mesleği ezen birşey bilmeyen bir arkadaş iyi forumlar.bu arada 110k vs iseniz yazmayın nedir abi artık oralardada güzel devlet okulları var normal seviyesede hertürlü iş bulursunuz kendinizi geliştirirseniz ama okurken yatarsanız olmaz

bu sıralamada hatalı sakarya mugla düzce gibi üniler neden geride bilecik nasıl 90. sırada? ağır saçmalamışlar şanlıurfadaki okulda geride ama ordan çıkıp çok iyi yerlere giren var ağır saçmalamışlar zaten kocaeli ile sakaryanın sıralamassından belli böyle işler hikaye iş sizde bitiyor
    edit:yabancı dilde 45 50 olan iyi okullar var agır saçmalık

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi waleur5 -- 3 Temmuz 2015; 20:20:59 >

• Odysseus348 O kullanıcısına yanıt
    dostum okulların seviyeleri yaın ama sakarya diğer anadoludaki yerlerden 1-2 seviye öndedir bence sorun sizde işini seven insanın okuması ve uğraşması lazım
  • Lisede okuyan, üni sınavına hazırlanan, o süreci geçirmiş bir genç zaten stres altındadır. Sınav bittikten sonra o stresi hemen atıp geleceği düşünmesi beklenemez. Geleceğini düşünenler vardır elbette vardır ama sayısı azdır.

Lisede okuyan ergenlik çağındaki gençlerin hayalleri ile üniversite bittikten sonra karşılaşılan gerçekler birbirini pek tutmuyor. Mühendislik yazacak olanlar gene yazacaktır ama piyasaya atılınca farklı bir ortam görülecektir. Bunu bilerek yazarlarsa hayal kırkklığına uğramazlar en azından.

Mühendisler yaptıklarına karşılık en az değer verilen kesimdir ülkede. İş bulması zordur, parasını ortalamaya vurduğunuz zaman azdır.

Son yıllarda sağlıkçılar, polisler ve öğretmenler ön planda. Bunların içerisinde sağlıkçılar her zaman ülkenin bir numarası oldular. İkinci sırada hukukçular üçüncü sırada mühendisler vardı. ama mühendislik çok sayıda mezun verince hem maddi açıdan hemde insanın kendisinden alıp verdikleri açısından geriye gitti.

Mühendislik yazıp hedefine ulaşacak hatta tatmin olacak kişilerde olacaktır ama çoğunluğu pek mutlu olmayacak. Odtü, boğaziçi, İtü, sabancı, koç, Bilkent gibi ünileri yazacak arkadaşlar çok sıkıntı çekmeyeceklerdir. Oralardaki referanslarla iş bulacaklardır. Ama bunun dışındakiler tehlike çemberinin içerisindeler.

Kamuda çalışacak olanlar için üni tercihi önemli değil. Nereyi yazarlarsa yazsınlar 4 yılın sonunda kpss bekliyor olacak onları.(kaldırılmazsa eğer). kpss'ye çalışan şimdiden yol alır. Üniversite 3. sınıf ve 4. sınıfta kpss'ye çalışmaya başlarlarsa hedeflerine daha kısa sürede ulaşabilirler. Mühendis maaşları kamuda 2900-5000 arasında değişebiliyor. Yeni başlayanlar 3000 civarı alıyorlar. Kpss kadroları mühendisler için için genellikle azalmakta son yıllarda. daha çok mülakat sistemlerine geçildi.

Özelde çalışacaklar için yukarıda saydığım üniversiteler iyi bir referans olur. Bunun dışında yaşadığınız şehirdeki iş imkanları önemli. Şirketlerin kişi alım hacmi( o günkü ekonomik koşullara bağlı olur), ücret skalaları farklı farklı olur. 15000 lira verecek şirketlerde vardır(sayısı çok azdır), 1000 lira verecek şirketlerde var. İşsiz halde evinde bekleyen mühendis sayısı da fazla.

O günkü koşullara göre mühendislerin durumunun iyileşmesi ülkenin ekonomisinin canlanması ile de alakalı. Ülke ekonomisindeki durgunluk, az büyüme durumlarında fazla mezun geldiği için mühendis durumları daha da kötüleşecektir. Ekonomik daralmaya başlarsa zaten işssizlik patlayacaktır, özel şirketler iflas edecektir. Ancak ekonomi %7-%10 aralığında büyürse mühendisler açısından daha iyi koşullar ortaya çıkabilir.

Üni bittikten sonra ünide kalmak, yüksek lisans yapıp üniye kapağı atmaya çalışmakta bir yol olabilir. Artık iyi maaşta veriyorlar araştırma görevlilerine. yakınlarınız varsa belediyede çalışmakta bir yol olabilir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi delton -- 3 Temmuz 2015; 20:38:58 >

• Nicotinell N kullanıcısına yanıt
    bilgisayar mühendisinin yaptığı şeymi normal git o algıritmalara bak eben ters dönmüyormu? lise mezunu amerikada çalışan türk programcılar var siz neden bahsediyorsunuz birde kolay diyor mühendisliklere böyle insanlar yüzünden kazayla avrupa birligine alınırsak anında gidiceğim

bakın beyler öle kendii geliştiririm faso fiso adam akllı odyü itü bilken ytü boğaziçi giremiosanız mühendislik yazmayın gidin 2 senelik yazın daha çabuk iş bulursunuz bnden sölemesimillet yaşıoz görüozda sölüoz
  • muhendislik ogrencisiyim.savunma sanayi hayalim.olecegimi bilsem devlette 3-4 bine calismam.17 sene oku sonra 3-4 bine memur ol.yasca benden buyuksun ama bunu soylemeden edemeyecegim.eger sende zaten biraz akil olsaydi devlette calismazdin .para mi istiyorsun? git ticarete atil birak meslegini.balikesirden mezun olup TAI de calisan tanidigim var sen neyin kafasindasin memurlar.net te takila takila zeka seviyen dusmus birak artik bu genellemeleri

Torpilin olsun istediğin yerden mezun ol en az 3000 ile iş başı yaparsın.

Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.