Şimdi Ara

Mühendisin 35-40 yasından sonra akıbeti ne oluyor? (5. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
408
Cevap
29
Favori
28.248
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
5 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 34567
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Sichern

    Edit:Dikkat ediyorum bu konularda surekli hangisini seviyorsan o ol,idealin neyse o ol deniyor tamam bende katılıyorum buna herkes kendi sevdigi meslegi secse daha guzel olur evet sonuna kadar katılıyorum ama türkiye idealistligin soktugu bir yer degil anlayın artık sunu biyolog olmak isteyen kac kisi ideallerinden vazgeciyor genetik okumak isteyen kac kisi okulunu bırakıyor kac meslek ölü durumda su an millet istese de gidemiyor ben ne kadar adam gordum isteyerek girdim bu meslege ama isler vahim gelme diyen bunları bir dusunelim, normal sartlar altındaki gibi karar veremiyoruz sunu idrak edelim artık yeter.



    Bir muhendis dusunelim itü,odtü mezunu makine,ee veya bilgisayar mühendisi olsun genc caglarında hayat guzeldir tamam ama 40 yaslarından sonra 50 lere dogru ne yapıyorlar?

    Doktorlar gitgide deger kazanırken mühendislerde durum ne oluyor?Bu konuda cok fazla bir bilgi yok hicbir yerde.

    Cogu kisi artık yaslandıgı icin bayagı sıkıntı cektiklerini analitik dusunme yeteneklerinin iyice koreldigini soyluyor.Muhendisligin genc caglarda iyi bir meslek oldugunu iler ki yaslarda uygun meslek olmadıgını bazı sanslı kisiler haricinde geri kalanların emir komuta zincirinde bir yasam surup pisman olarak emekli oldugunu dusunuyor peki gercekte durum bu mu degil mi?

    Bazıları da artık yönetici olduklarını ve hayatlarının iyilestigini soyluyor.Yonetici olmasa bile iyi bir maas alarak refaha eristiklerini dusunuyor.

    Bu konuda yardımlarınızı, yorumlarınızı,dusuncelerinizi bekliyorum.

    Not:Kural dısı bir konu degil yoneticilerden ricam konu silinmesin lutfen.


    EDIT:Kafamı karıstıran bir yazı örnegi:


    "Arkadaşlar ben 14 yıllık bir elektronik mühendisiyim. İTÜ mezunuyum ben girdiğimde puanım hacettepe Türkçe tıbbı tutuyordu.
    Şu anki aklım olsa gözüm kapalı Tıp yazardım. Kafanız attı mı istifayı basabileceğiniz tek meslek doktorluktur.
    Mühendislik önemsiz bir meslek demiyorum kesinlikle Tıptan daha önemlidir , doktorların kullandığı aletleri de mühendisler tasarlıyor sonuçta.
    Ama ülkemizde mühendislik yok, biz mühendislik yapmıyoruz bizim yaptığımız teknisyenlik... Benim ne kadar mühendis arkadaşım varsa hepsi pişman.Keşke Tıp yazsaydık diyorlar.
    Mühendislik 30 yaşına kadar krallıktır. 30 dan sonra Tıp yazan akranlarınız birer birer uzman doktor olup 20-30 bin liraya imza atmaya başladığında anlarsınız anyayı konyayı.
    Mühendisler aç geziyor biraz fazla abartılı bir yaklaşım, Allah adam gibi çalışan herkese rızkını verir.
    Ama türkiyede doktorluk mu iyi mühendislik mi derseniz cevap açık ve nettir o da doktorluktur.
    "Bir de mühendis olucam yurtdışına gidicem" yaklaşımı çocukca. insan belli yaşını geçti mi memleketinde olmak ister.
    Ben Amerika,Çin,Danimarka ve Fransada bulundum. Amerikadan iş teklifi aldım ama gitmedim benim kaç tane arkadaşım ne hayallerle yurtdışına gitti
    çoğu da geri döndü, eğer Dininizi ve Milliyetinizi unutmak sizin için problem değilse, "ne olacak canım Amerikalı olurum" diyorsanız yurtdışında yaşayabilirsiniz. Öyle arkadaşlarım da var yıllardır Amerikada,İngilterede olan. Yüzleri gavur yüzü gibi olmuş orda kala kala.
    Tıbbın 6 yıl olması sizi korkutmasın. Tıbbın zorluğu 3 yıldır, ilk 3 yıl teorik biter sonra pratik başlar. Pratikte de hocalarınızın suyuna giderseniz kimse sizi sınıfta bırakmaz... Korkmayın iki dakka Adam olun TIP yazın diyorum :)."

    Bir baska yazı örneği"

    athensaus adlı arkadaşın yazdıkları (elektrik elektronik mühendisi)



    "2002'de sayisal 368. olup 2006'da odtü elektrik-elektronik mezunu olan biri olarak net bir şekilde söyleyebilirim hacettepe tıp yazmadığıma çok pişmanım.Açık ve net. Nokta.Tıp artık her şekilde mühendisliği döver maalesef.

    1- Tıp mezunları mı daha çok saygınlık görüyor toplumda yoksa mühendisler mi? Bizim ülkede bir hakimlere bir de doktorlara sorgusuz itaat veya inanma saygı hürmet gösterme var nedenini bilmiyorum (sorgulamıyorum da belki haklı nedenleri vardır) ben sadece aleni bir gerçeğe dikkat çekiyorum. Dolayısı ile seneler geçtikçe artan bir şekilde doktorken saygınlığınız artarken mühendislik için aynı şey geçerli değil en iyi okuldan da mezun olsanız da her sene daha gençleri ve sizden daha çok potansiyel vadedenleri geliyor mühendis mum gibidir yandıkça potansiyeli azalır gibi düşünün. Tıpsa damlayan musluğun altındaki göl gibidir(Atasözündeki gibi zaman geçtikçe gölünüz hem maddi ham manevi anlamda büyür)
    2- Tabi ki maddiyat ve gelir en nihayetinde hepimiz geçinmek için çalışıyoruz bu noktada kendi işini kurup inovasyon yapmayanlarımız (Sonuçta her ay bir Steve Jobs çıkmıyor memlekette) dışında biz mühendislerin tıptaki doktor arkadaşları yakalamamız zor görünüyor.
    3- İş hazzı diyeceksiniz ben de buna kanıp lisede matematik olimpiyatçısıyım matematiği seviyorum diye mühendislik yazdım. Ancak gerçekler acıdır iş hayatında çoğu zaman üniversite de gördüğünüz bir dersin bir ünitesinin bir alt konusu sizin işiniz olur ve öğrendiğiniz bildiğiniz kalan bütün şeyler gereksiz olur. Şu an o kadar aldığım accelerated calculuslar iş hayatında hiç bir anlam ifade etmiyor. Ha bilgisayar opsiyonu mezunu idim mikroişlemcisine kadar bilgisayar anlattılar zorladılar ben şu an sadece bilgi güvenliği ile ilgili çalışıyorum. Yani alınan onca mikroişlemci manyetik modern fizik calculus telekom sinyal circuit digital electronics analag electronics gibi dersler hayatımın dört yılını harab etmekle kaldılar işime yaramıyorlar (Çoğunluk için böyle). Aselsan TAİ için bile böyle. Tıptakiler ise öğrendiklerini net bir şekilde işlerinde kullanıyorlar zannımca.


    Son olarak kısadan hisse benim ile aynı sene Hacettepe tıpa giden bir dönem arkadaşım ingiltere'de kaliteli bir okulda uzmanlığını alıp şu an USA'da kanser üzerine çalışıp gününü gün ederken (yaşam standardı yğksek bir yaşantı sürerken) ve yüzbin dolarlar cinsinden birikim yapmış iken (dikkatinizi çekerim 2008 hacettepe mezunu henüz) ha ben de kendime göre hayatla ilgili istediklerimi her ne kadar maddi anlamda elde etsem de gelecek kaygısı iş garantisi anlamında geleceğe umutla bakamıyorum. Açıkçası maddiyat olarak ta arkadaşa yaklaşamam ama şükür TR ortalamasının çok üzerindeyim. Lakin objektif karşılaştırma yaptığımda yukarıdaki nedenlerden ötürü tıp mühendisliği dövüyor zannımca arkadaşlar.
    Sadece bir doktora muayeneye gittiğinizde annenizin doktora gösterdiği hürmete bakın bir de iş yerinde başarılı bir şekilde imkansız bir projeyi tamamladığınız halde patronun tatmin olmamasını düşünün veya aldığınız aferinin hiç bir anlamı olmamasını. Veya bindiğiniz arabalara bakın ben Toyota'ya binerken tıp mezunu arkadaşlar BMW'den şaşmıyor."



    Bir baska örnegi

    enrichment adlı arkadaşın yazdıkları



    "bazı arkadaşlar bu soruyu soran arkadaşa çok kızmış ama aslında sorusunun haklılık payı var...
    bana tıpla bilgisayar mühendisliğini karşılaştırmasını istediğim boğaziçi mezunu bir bilgisayar mühendisi şunu demişti;
    doktorluğun mühendisliğe göre en büyük avantajı yaşlandıkça tecrübesi arttıkça doktor değerlenir ama bir bilgisayar mühendisi yaşlandıkça insanın doğası gereği analitik düşünme hızı azalır eskiden 1 saatte yazacağı programı 3 saatte yazar hale gelir ve en büyük tehlike onun arkasından ondan daha genç daha hızlı düşünen bilgisayar mühendislerinin yetişmesidir demişti...valla bu direk söylediğim kişinin beyanı...benim düşüncem bir bilgisayar mühendisi 40 yaşına gelene kadar yönetici olamazsa geçmiş olsun...olur da 40 yaşında bir bilgisayar mühendisi işsiz kalırsa iş bulması çok zor olur..."




    Sen neden bahsediyorsun kardeşim 30-40 altın çağıymış da analitik düşünme bitiyormuş da bilmem ne

    Mühendisler için hayat asıl 40 yaşından sonra başlar. Sen doktor olucam diye bütün lise hayatın boyunca ineklersin. İlk senende kazanamaz 2. sene de ineklersin kazanırsın tıpa gidersin. 6 sene eşek gibi çalışır ezberler beynini yersin. Benim kaç tane tıp kazanıp gençliğini ders çalışmakla geçiren ve bırakmayı düşünen arkadaşım var neyse.

    6 sene sonunda tıpı bitirsin işe hoop bide karşına çıkarırlar TUS diye bir sınav. Bu da eşek gibi çalışırsın inekler saçını başını yolarsın. Sonuç olarak 30 yaşında anca adam gibi para kazanmaya başlar yeni yeni ısınırsın.

    O sırada ben mühendis olarak 22 yaşında mezun olurum. İlk senelerde piyasada sıkıntı çeker 2-3 bin liraya çalışır tecrübe kazanırım (Tıpçılar gibi kitap başında beyinimi yemem). 30 yaşıma geldiğimde ise 8 senelik tecrübemle güzel şirketlerde güzel işler yapmaya başlarım. Bu 8 sene boyunca kazandığım para zaten 3000*8*12=288.000 gibi bir para ediyor (8 sene boyunca maaş tabiki artacak ama ben min. hesaplıyorum).

    Mühendis yaşlandıkça tecrübelendikçe değeri artar analitik düşünme ne demek ya . 10 senelik tecrübe sahibi kendini geliştirmiş bir mühendis çok kolaylıkla bir şirkette yöneticilikle başlayıp 10-12 bin lira maaş alabilir (Daha fazla alan abilerim var).

    Neyse belli bir süre yöneticilikten sonra kendi şirketimi kuracak kadar tecrübe edinir ve o kadar sene biriktirdiğim parayla ve tanıdığım o kadar kişi sayesinde kendi şirketimi kurabilirim. İşi kurduktan sonra şansım ve tecrübemin de yardımıyla devam eder ve kendime bir doktor tutabilirim. Bunlar hayal değil bunu yapan okulumda çok sayıda hoca tanıyorum.

    Ayrıca benim fikrime göre takım elbise giyip iş yapmak, yurtdışına gidip gelmek, üst düzey ingilizce konuşmak vs. gibi şeyler, hastalara bakmaktan, orasında burasında iltihap çıkmış insanları incelemekten vs.'den daha cazibeli geliyor açıkçası.
    Burda doktorların yaptıkları işleri küçük gördüğüm sonucu çıkmasın onlar bizim başımızın tacıdır ve yaptıkları iş çok zor. Ben şahsen zor işleri pek sevmeyen hayatı yaşamaya çalışan bir adam olduğum için doktorluğun bana göre olmadığını düşünüyorum. Şu anda otomotiv mühendisliği 4. sınıf öğrencisiyim. Lisede çok güzel bir hayatım vardı ve hiç ineklemedim. Üniversitede de dersleri fazla çalışmadan kafayı yemeden geçtim ve üniversite hayatım da süperdi. Erasmusla Polonya'ya gittim ve 5 ülke gezdim ileri derecede ingilizcem var. Okulu bitirdikten sonra tekrar Polonya'ya gidip kendi paramı kazanıp Fiat-Crysler fabrikasında çalışacağım (anlaşmam hazır) ve sonrasında İtalya'da burslu yüksek lisansı bitirdikten sonra orada belli seneler çalışıp yüksek miktarda para kazanıp Türkiye'ye dönmek ve öğretim görevlisi olup aynı anda şirketimi kurmak istiyorum ve bunları yapmak hiç de zor şeyler değil açıkçası. Ve işin güzel yanı bu kadar çok şeyi yaptıktan sonra Türkiye'ye döndüğümde max. 30 yaşında olacak olmam


    Ne okuduğunu bilmiyorum dostum ama gerçekler bunlar. Kendini geliştirememiş, vizyonsuz insanlardan örnek vermene gerek yok. Zira sui misal emsal teşkil etmez

    Bunu okuyan mühendis arkadaşlar da varsa onlara tavsiyem atılgan ve girişken olmaları. Mühendislik yapılabilecek en güzel ve en temiz işlerden birisidir. Kendinizi geliştirip güzel insanları kendinize rehber seçtiğiniz zaman önünüzde kapılar bir bir açılacaktır.

    İyi forumlar




  • Mezbahaya gönderiyoruz. Tam o dediğin yaşlarda mühendisim rahatsız oldum. 15 yaşında mısınız? 35-40 falan artık orta yaş sayılmıyor. Gayet güzel kariyerleri el verdiğince mühendis, şef, grup şefi, müdür yardımcısı, müdür, koordinatör, genel müdür yardımcısı, genel müdür gibi pozisyonlarda çalışıp muhtemelen 2500-50000 tl arası maaşlar alıyorlar. Bir piramit gibi düşünelim tabanı yaygındır en üstüne gittikçe azalır o rakamı alanların sayısı. Kendi şirketini kurarsa limit yukarı doğru artar sonsuza bile yakınsar. Yazdığım rakamdan düşük ve fazla alan meslektaşlarım da olabilir normaldir.

    Kafasına takılan olabilir: Her araştırma görevlisi nasıl profesör olamıyorsa bu sırayla ya da bu maaşları görmeden emekli olan insan sayısı da az değildir. Biraz şans biraz yetenek ama çok çalışarak bu yerlere belki gelebilirsin. Açık konuşayım kariyer basamaklarında en önemli faktör şanstır bence. Doğru zamanda doğru yerde olan adam haketmediği yerlerde bile çalışabilir.

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >




  • Ben de kendimi örnek vereyim, gerçi yaşım daha 30 ve bir üniversitede araştırma görevlisiyim, yurtdışında doktora yapıyorum. Mezun olduğum üniversitede çift anadal yaptım hem makine mühendisliği hem de elektrik-elektronik mühendisliği okudum. Özel sektörde 2 yıl çalıştım. Şunu söylemeliyim ki 2. işimde yazılım mühendisliği yaptım ve gerçekten zevk aldım o işi yaparken. Her ne kadar işi sevsemde, Türkiye gerçekleri, yaptığım işe göre aldığım paranın hep az olduğunu düşündüm. 2011 yılında 1200 TL para alıyordum ki bir giyim mağazasında kasiyerlik yapan arkadaşımda aynı parayı alıyordu. Yeni mezun askerliğini yapmamış tecrübesiz mühendis olduğunuz için daha iyi ücretle iş bulmam imkansızdı. Hem memleketimde olmam hem de yüksek lisans yapıyor olmam nedeniyle bu şekilde çalıştım. Çalışkan biriyim, araştırmayı bir şeylerle uğraşmayı her zaman sevmişimdir. Bu nedenle benim için en iyi yerin üniversite olduğunu düşünmüşümdür.

    Şu an özel sektörde kurumsal firmalarda çalışan arkadaşlarım var, hatta o kurumsal firmalardan üniversiteye geçmiş arkadaşlarım da var. Hepsinin yaşadığı stres yüzlerinden belli oluyor. Üniversiteye geçen arkadaşım da aynı şeyi söylemişti. Yaşanan stres çok büyük. Kişisel olarak stres altında yaşamaktansa daha az maddi gelir elde etmeyi seçerim, fakat 35 yaşından sonra insan çok fazla stres altında olmak istemez, hatta belirli bir noktadan sonra bünyesi buna dayanamaz ve sağlığından olur.

    Son olarak şöyle bir hikaye anlatayım. Yıl 2008 bir fabrikada makine mühendisliği stajı yapıyorum. Fabrikada 50'li yaşlarda bir mühendis abimiz vardı. Planlama işine bakıyordu. Bana hikayesini anlattı. Belirli bir yaşın üzerindekiler 2001 ekonomik krizini hatırlarlar. İşte o dönemlerde bu mühendis abimiz büyük kurumsal bir şirkette 13 yıllık mühendisken, kriz dolayısıyla nasıl işten çıkarıldığını ve kapının önüne konulduğunu anlattı. Bana demişti ki kurumsal firma bile 13-15-20 yıllık mühendislerini kapı önüne koyuverir. Sonra yaşadığı sıkıntıları anlattı. Eşinin çalışması onları ailecek idare etmiş bir süre. O kriz döneminde uzun bir süre kendisine göre işte bulamamış. Sonra staj yaptığım fabrikaya geçmiş. Tabii ki aldığı ücret o kurumsal firmadan aldığının yanına bile yaklaşamaz. O abimiz gün sayıyordu, şu kadar sene daha çalışırsam (2 veya 3 seneydi yanlış hatırlamıyorsam) emekli olacağım diye. Böyle bir hikayeyi yaşayan birinden duyduğumda, çok üzülmüştüm. Hatta o gün acaba öğretmenlik mi seçseydim (gerçi şu an da yaptığım işte pek farklı değil) diye de düşünmedim. Düşünsenize bakmakla yükümlü olduğunuz bir aileniz var ve birden tüm hayatınız değişiyor. Bu abimiz yine de şanslı uzun bir süre kurumsal bir firmada çalışmış, fakat ya diğerleri? Herkesin aynı şansa sahip olamayacağı aşikar.

    Hepinize iyi forumlar.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: MoneyTalks

    quote:

    Orijinalden alıntı: Sichern
    Cogu kisi artık yaslandıgı icin bayagı sıkıntı cektiklerini analitik dusunme yeteneklerinin iyice koreldigini soyluyor.Muhendisligin genc caglarda iyi bir meslek oldugunu iler ki yaslarda uygun meslek olmadıgını bazı sanslı kisiler haricinde geri kalanların emir komuta zincirinde bir yasam surup pisman olarak emekli oldugunu dusunuyor peki gercekte durum bu mu degil mi?

    Bazıları da artık yönetici olduklarını ve hayatlarının iyilestigini soyluyor.Yonetici olmasa bile iyi bir maas alarak refaha eristiklerini dusunuyor.



    Arkadaşlar öncelikle burası bir FORUM. yani düşüncelerimizi paylaşabileceğimiz, başka insanlarında bizim düşüncelerimizi düşünmesi, düşünce paylaşımı için kurulmuş bir ortam. O yüzden eleştirilerimizi körü körüne yapmayalım. bu adam ne demiş ne yazmış okuyup anlayıp uslubuyla cevap verelim.

    Yazım makine, imalat sektörü içindir.

    Öncelikle ne yazıkki Saygınlık konusunda yazılanlar doğru. Bunda en önemli etken artık herkesin çok rahatlıkla mühendislik okuması. bundaki en büyük sebebide mantar gibi açılan özel üniversiteler, nasıl doktora verdiği belirsiz, eften püften konulara çeviri yapıp doktora vermesine göz yumulmuş, sanayiden, pratikten haberi olmayan insanların doğuda orda burda 2 3 tanesinin toplanıp bölüm açabilmeleri, türkiyede mühendislik eğitiminin sadece ezber teorik eğitim olarak anlaşılması ve üniversitelerin büyük çoğunluğundan mühendislik eğitiminin teknik kitapların tahtaya aktarımından ibaret olması.

    Mühendislik konusunda konuşan arkadaşların kaçırdıkları noktalar var;

    Mühendislikte eğer yaptığınız iş standart hale gelmiş ise doktorluk gibi bir hayat sizi pek beklemeyecektir. Yani okumuş uzmanlığı almış göz doktoru (işin cerrahi boyutuna girmiyorum cerrahlıklar, ameliyatlar hariç sadece muayene-tedavi kısmını düşünelim) ile işi sadece kağıtçı haline gelmiş bir mühendisin maddi açıdan beklentileride bir olmamalı. Çünkü Türkiyede işin aslı farklı. Türkiyede mühendislik yapılmıyor. Yapabilen şanslı insanlarda emin olun emeğinin karşılığını alıyor.

    *Mesele sadee paramı ?

    Bir düşünün siz cerrah olabilirmisiniz ? Ben parmağını kesen birini görünce içim acıyor yanımda yarabandı taşıyorum ne cerrahlığı. İnsanın ağzına kolay geliyor doktorluk. mesleklere sadece parayla bakmayalım arkadaşlar.

    *Eğer mevzu bahis sadece para ise !

    Mühendis nasıl bu ülkede yükselir, zengin olabilir ?

    Öncelikle arkadaşlar okulda öğrendiğimiz, öğretilen ve öğretilecek olan konuların teorilerin inanın bir kısmı hatta bazı alanlarda yarısı kuru kalabalık yapıyor kafanızda. İş hayatındada lazım olduğunda açıyorsunuz kitabı,pdfi, standartları bakıyorsunuz. Formülüne tablosuna cartına curtuna. Kimse size şu rulmanın şu formülü neydi, hadi şu dişliyi aşınmaya göre bir tasarla bakalım demiyor. Diyende senin işin artık bu diyor. Yani tek bir alana yönelmiş oluyorsunuz. Sektörel yönelim denilen mevzu var tıpdaki uzmanlık gibi.

    İmalat mühendisliğin seçmiş bir adama gel şu otelin mekanik tesisatını, havalandırmasını, ısıtma sığutmasını, yangın sistemini yap demiyorlar. Demezler, demeyecekler. Bunu neden söyledim ? Yönelinen sektör ve pozisyon maddi açıdan çok önemli.

    Mühendislik mezunu olup muhasebecilik yaparsan, sevkiyat kontrolü yaparsan, tek işin teknik resimde ölçü değiştirip imalata vermekse, katı model çizim ve analiz programlarında 2 extrude kullanmaktan öteye gidememişse bir insan kusura bakmasın ama karnı doğduğuna eyvallah demeli.

    Mezuniyet sonraki yıllarda açıkcası pekçok mühendislikte işi öğreniyorsunuz. İşi öğrenmek ne demek ? 4 5 yıl boşamı okuduk kardeşim diyebilirsiniz ama birnevi öyle. Okul size bir temel veriyor, piyasaya çıktığınızda terimlere, işlere yabancı kalmamanızı sağlıyor. Türkiyede hangi okulun mezunu yeni mezunken direk kompleks bir prosesin tüm aşamalarına karar verebilecek seviyede ? Belki %0.05 filandır, bu arkadaşlarda part time çalışmış, en iyi okullarda rekabet içinde kılı kırk yararak yıllarını geçirmiş insanlardır bunlarda bırakalım olsun.

    Eğer çalıştığınız işyerine, iş verene katmdeğer sağlayacak birşeyler veremiyorsanız yahu adam neden size daha fazlasını versin ? İşin merkezine kendinizi koyamamışsanız vazgeçilmez hale gelememişseniz 10 yıl içinde neden sizi yükseltip maaşınızı x2 x3 yapsınlar ? 1 ilanla 5000 tane senden bulabiliyor zaten.

    Artık makine piyasasında zaten teknik ressam aranıyor mühendisten çok. Neden ? Yahu zaten mühendisin mühendislik yapmadığı bir ülkedeyiz. Adam diyorki alırım ressamımı, daha az maaşa aynı işi yaptırırım. Ressam ilanlarını bir görseniz aman allahım. Beklentiler, istenilen donanımlar mühendisim diyenlerin %50 sinde yoktur.

    Alıntıladığınız yazılarda belirtilen 20-30 bini her doktor alıyormu ? Her doktor alıyorsa sağlık ocağında şeker gibi önüne gelene minoset yazan adamlar ne yapıyor ? Yada acillerde gece yarısı kan kusmuk, idrar içinde çalışan insanlar ? Yani hepsi bir değil.
    Yahu daha sınavlardan çıkıp keşke şu soruyuda şöyle yapsaydım diye pişmanlık duyan insanlarız, elinize can teslim edilince rahat olabilecekmisiniz. Gerekli önemi her hastanıa gösterebilecekmisiniz ? Yeri gelecek hastanız günahsız bir bebek, yaşını başını almış teyze, hamile bir kadın hepsi olacak. Yani her mesleğin zahmeti ayrı.

    Tıpda 20+ kazanan insanlar sırf tıp okuduğu için o paraları kazanmıyorlar. Mühendis olup 20+ kazanan insan yokmu ? Vizyonu küçük arkadaşla 20+ maaşmı olur diyecek. Ne maaşı abi ? Maaş nedir ? sen 20 yıldan sonra hala maaşmı isteyeceksin ? Girişimci olmazsan o paraları asla kazanamazsın zaten. Anca aile şirketlerinde, yarı kurumsal şirketlerde müdür olursan 7-8 hadi 10 verirler eline oda 20 yılının hatrına. Ondada patrona kem küm, belin bükük kalırsın. O parayı başka yerde bulamayacağını patronunda bilir sende.

    Yetkinliklerde önemli, canlı şahidi olduğum çok tatlı paralar kazanan, evinden kazanan, küçük sanayilere gelip 2 saat plc servisine binlerce tl alan insanlarda var. var oğlu var yani. ama insanımız istiyorki aga ben oturayıp klimalı ofisimde, ünvanım fors olsun. maaşlar cebime aksın. bilgimi, yetkinlikmi o da ne. ben süperim zaten xx okulunu bitirdim yetmezmi ?

    Daha çok şey yazılabilir. Ama ülkemiz teknoloji üretmediği için, üretmeside bu kafayla zor olduğu için mühendislik denilen meslek türkiyede yapılmamaktadır.

    Özellikle makine, imalat alanında şu an türkiyede mühendislik mezunu insanların yaptığı pek çok iş tekniker-ara teknik eleman işidir.

    Üniversitelerde takım tezgahları dersinde operatörün işi mühendislik öğrencisine anlatılıp, takım tezgahının teknik donanımı, hidrolik pnömatik tesisatı, kontrolörleri, kızakları, yağlama sistemleri, elektronik donanımı anlatılamıyorsa bu ülkenin sanayisi almana tayvanlıya koreliye elindeki avucundaki parayı verir ve ithal makine aldım diye sevinir ne yazıkki. İthalatçı jaguara binerken sende tezgahının taksidini yıllarca ödersin.



    Beklediğim ve yazılabilecek en objektif cevaptı




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Legolas.

    quote:

    Orijinalden alıntı: Skins

    dedi aklın yaşta olduğunu zanneden bilkentte parayla okuyan zengin züppesi :)

    5 bine girsemde terör yuvası yerine bilkent burssuz ee yazardım param var ki gidiyorum sana ne. Sıralaman benden 5-6 bin daha iyi diye zeki olduğunu mu sanıyorsun

    Gökhan Şimşek, boyundan büyük laflar etme ;)

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Sichern

    Hocam simdi 40 50 yasında bir mühendis kendini gelistirmisse ya yönetici olur ya da patron anladıgım kadarıyla.

    Bu noktada kafama takılan su.Adam muhendsligi ovuyor ovuyor sonra da bir doktor olamazsın ama diyor yani bu kadar prestij farkı var mı ya?

    Ben doktor olmak istemiyorum mühendislikte de kendimi gelistirecegime inanıyorum ama dedigim gibi bu kotu ornekler hevesimi kacırıyor adam severek girmis meslege ama gelme diyor bana durum vahim diyor.Ya sartlar zor diyor ya da bu ulke de muhendis olunmaz diyor ee ben sırf bu nedenle doktor olup hayatımı karartmak istemiyorum bana bu konuda rehber olur musunuz?

    Bu tipler ya aile baskısıyla mühendislik okumuştur ya da kendini hiç geliştirmemiştir. Sana benim gördüğüm bir şeyi anlatayım sen pay biç dostum kendine. Benim çalıştığım şirkette 2 tane mühendis var İç anadolu bölge bayisinde ikisi de bu yaşlarda ve biri gerçekten her işten anlayan gerektiğin de eline tornavida alıp bizimle onarım bile yapan birisi ve bu kişi teknik müdür diğeri ise sadece emir verip projelere imza atan birisi ve adam hala kendini geliştirmeye çalışmıyor.

    Yeni bir sistem geldi Türkiye'ye biz kılavuzunu falan okuyarak prototipi kurmaya çalışırken adam bu neymiş böyle kurulum mu yapılır diyerek biz teknisyen ve tekniker kadrosun da çalışanları aşağıladı bu yönetici mühendis ise önüne atıp kılavuzu alda sen kur dedi adam işin içinden 2 gün çıkamadı sonunda yine biz kurduk. Bu müdürümüz bize her daim kendinizi geliştirin teknolojiye ayak uydurun ne işsiz kalırsınız ne de az para alırsınız dedi haklı da adam bu yaşında hala Amerika'da sistem geliştirme çalışmalarına katılıyor (Şirket her türlü giderini karşılıyor ve üstüne maaşına ekstra ödemeler alıyor (ve bu kişinin maaşı dolar üzerinden hesaplanıyor).

    Şimdi gelelim senin sorununa evet bizim ülkemizde üretim yapılmıyor mühendislikte iş sıkıntısı var ama sen 4 sene boyunca ne dil öğrenmişsin ne bir konu da kendini geliştirmişsin sonra da insanlara mühendisliği kötülüyorsun. Maaş konusuna gelince yeni işe piyasaya giren birine hiç bir yer 2.000 3.000 tl maaş vermez devlet haricinde. Bu işi istiyorsan seviyorsan bırak insanların ne dediğini ben yaparım beceririm diyorsan ekmeğini her zaman her türlü kazanırsın. Sevmediğin istemediğin işi yapmak insanın hayatını karartır. Prestij farkına gelince ise işler orada değişiyor ben doktorum diyince insanlar aaa der heyecanlanır bi ne güzel hayat kurtarıyorsun falan der. Mühendislikte ise senin çalıştığın şirket adını duyurduysa ve başarılı işler yapıyorsa o zaman senin forsun olur ve bir proje de görev aldıysan insanların ilgili gözlerle sana baktığını farkedersin. Yani tek farkımız doktor hayat kurtarır biz ise onların hayat kurtarmak için kullandığı aletleri hayatı kolaylaştırmak için yapılan aletleri yaparız anlayacağın.




  • Konuyu okumadım ama,babam inşaat mühendisi. Babamın maaşını az çok biliyorum,10-15bin arası.Proje müdürlüğü yapıyor. Sıradan bi anadolu üniversitesinden mezun.Bu parayı 45 yaşından sonra kazanmaya başladı.Bu ne demek ? Tecrübe,yani herşey. 40 yaşına kadar sıradan bi hayat,sıradan bi maaş.Ancak senelerin tecrübesi,birikimi,herşeyi değiştirdi.O yüzden,kafası çalışan adam her yaşında parasını kazanır,hele ki mühendisse.
  • Dediginiz yaş sınırına gelince Ya Ajdar gibi sanatci oluyor yada evlilik programlarinda kari ariyorlar:):)

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • sizin aile sağlammış =)
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Xassemer

    eniştem doktor 38 yaşında özel hastaneye ortak %25 olarak ne kadar kazanıyor bilmiyorumda hem hastanede çalışıyor aylık 15.000 lira alıyormuş doktor olarak doçent kendisi.[38 yaşında doçent olmak her babayiğidin harcı değil] belli bir ismi var ismi bile para kazandırıyor.
    Uzmanlara 10-12 bin veriyolar pratisyen çalışmıyor.
    Eniştemin Mal varlığı
    1 adet villa 1.000.000 dan fazla değeri var
    2 tane araba mercedes e250 ve mercedes gla[bu teyzemin]
    2 normal daire 200.000 eder tanesi
    1 tane rezidans 550-600 eder
    2000 dakar tarla babasıyla kardeşi ekiyor tarla eniştemin 5.000.000 falan eder
    1-2 tanede arsası var memleketde
    kuzenimin telefonu ip6s plus 128gb yanında s6 edge var okuduğu okul senelik 25.000 lira ama burs kazandı bu sene cocuk babamdan zengin o kadar söliyeyim elinde banka kartı var ne isterse alıyor cebinde 200 den az para görmedim

    ama eniştemin babası zengindi babasında da var bayağı mal hastane zamanı baya yardım etmişti

    amcamda diş hekimi aylık 20-30 kazanıyor oda
    diğer eniştem odtü mezunu arcelikte genel müdür 20 bin lira alıyor aylık

    Eniştenlere sorsana evlatlık çocuk istiyorlar mıymış?

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >




  • saveyourself S kullanıcısına yanıt
    Bu bilgisayar mühendisliginde böyle mi?Benim tereddut ettigim nokta gercekten iyi noktalara gelmis muhendisler bile doktorluk daha iyi diyebiliyor anlam veremiyorum bence muhendislik cok daha degerli.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • ozdek kullanıcısına yanıt
    Bu dedikleriniz bilgisayar mühendisligi icin de gecerli degil mi?

    Zoruma giden sey gercekten emek verip o noktalara gelen muhendislerin doktorlardan dusuk gorulmesi.

    Emek veripte hala piramitin ustlerinde yer alamama olayı varsa ya ben de onlardan olursam hocam hep bu beni rahatsız ediyor.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Sichern -- 3 Ocak 2016; 1:00:46 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Merhaba. Bu konuda mühendis arkadaşlara yardım etmek için bir konu açmıştım. Amerikada ve birçok gelişmiş ülkede olduğu gibi doktor ve hakimler en üst düzey maaşları alır. Doğrudur. Ama bir de şu açıdan bakmak lazım bence. Herşey maaş mıdır? Herşey para mıdır? Hangi meslekte ne kadar seçim hakkınız olur? Gelebileceğiniz en üst nokta nedir? Hayat şartları nasıldır? Hangi işten daha çok zevk alırım?

    Bu gibi sorular kişiden kişiye değişir. Eğer para peşinde koşuyorsanız rahat mesleğim olsun yata yata çok para kazanıyım diyorsanız oturun siyasetçi olun. Ya da ticaret yapın. Ne biliyim yurt dışından mal kaçırın filan. Doktorlukla mühendislik karşılaştırması bir tutmuş gidiyor. Bu da hep para karşılaştırması oluyor. Sanki devletimizin en zenginleri ya doktr ya mühendismiş gibi.

    Her işte olduğu gibi doktorluk ve mühendislikde de kim daha çok çalışırsa o para kazanır. Benim hocam odtü mezunu amerikada post doc yapıp oracle da işe girmiş MIT de okumuş biri. 40 yaşında geldiğinde türkiyeye geri dönmüş üniversitede akedemisyen. Aldığı maaş 10000+ ve danışmanlıkları saymıyorum bile. Üstüne üstlük her sene amerikaya gidip oradaki 3 villasının kirasını toplayıp gezip vergisini ödeyip geri geliyor. Ww passata biniyor ama passat fyatına eşit pahalı saati var. Kim bmw ye biniyor mu tartışalım şimdi. Çalıştığım savunma sanayii firmasında benim yaşımdakilerin yarısı bmw ye biniyor. Al sana mühendis maaşı. Doktor da mı öyle. Evet o da öyle. Ama memleketimde doktor olanlar bmw ye değil jettaya biniyor. Adam doğma büyüme ankaralı tüm sülalesi ankarada hacettepe tıp okumuş ama gitmiş düzcede doktor olmuş. Ben açıkcası mühendis olarak ankarada çalışabiliyorum çok şükür ama o özel hastanede doktor olabilmek için yıl dolduruyor. Sanıyor musunuz ki doktor mezun olan herkese gel 10bin maaş ile başla deniyor. En az 30 una kadar başka illerde sefillik çek. Proflar günde 1 hastaya bakarken sen 100 hastaya bak. Sonra ondan 5 kat daha az maaş al. Doktorluk kolay meslek mi bi kere?

    Ankarada bir gezin ya sokakda. Bahçelide her bmw sahibini durdurup ne iş yapıyorsun diyin. En az yarısı inşaatçı çıkacak. E o zaman inşaat yapalım hepimiz.

    Bir de itü odtü mezunu arkadaşların tıp yazın demesi de ayrı abes olmuş. Odtü mezunu olup 4000 mmaaş ile çalışan var odtü mezunu olup 40000 maaş ile çalışan var. Hepsini geçtim açın bankaların ceolarına bakın. 10 tane ceo nun 8 tanesi makine elktronik mezunu filan. Tek bir işletmeci bulmazsın. Doktor hiç bulmazsın. Sen doktor olursun 40 yıl doktorluk yaparsın bir özel hastaneye baş hekim olursun. Hastanenin sahibi mühendislik mezunu bir mütahit çıkar. Hangisi daha iyi şimdi.

    Herşey sizde biter arkadaşlar anlayın şunu artık. Açın bir bakın vergi rekortmeni listemize. Hangisi mühendis hangisi doktor. Kazanacağınız parayı mesleğiniz belirlemez siz belirlersiniz.

    Doktor ile mühendisi kıyaslarken oturup bir düşünün şartlar nedir. Ben hangisine daha yakınım. Benim karakterim hayattan beklentilerim ne. Zaman oluyor bir tarihçi sosyolog edibiyat mezunu işini iyi yaptığı için sizin hayal edeceğiniz koltukta oturuyor. Kendinizi niye sınırlandırıyorsunuz sabit maaş ile ne biliyim gösteriş ya da saygı ile.

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >




  • drexel D kullanıcısına yanıt
    Hocam yani hayalleri gomup gercekten emek verecegim meslekten vazgeceyim mi yoksa bu yola gireyim mi sizin fikirlerinize ihtiyacım var.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Geleneksel doktor-muhendis konusuna hosgeldiniz..

    Onu bunu gectim hala ygs-lys puani uzerinden adamlik taslayan salaklar var lan aciyorum yemin ederim. Senin paran yoktur essek gibi calisirsin, baskasinin guvencesi vardir cok da kasmaz. Bunu anlayamamis olman senin cok caliskan bir gerizekali oldugunu gosterir sadece.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Legolas.


    quote:

    Orijinalden alıntı: Skins

    ya ne boş adamlarsınız burda anca laf yapıyosunuz odtü ee ye girdin de 35 yaşında aç kaldın sanki allahın kekosu. yürüyün doktor diş hekimi olun olabiliyosanız

    Yav şu hazırlıkların kendini mühendis zannetmesi beni öldürüyor





  • quote:

    Orijinalden alıntı: 61gün

    Merhaba. Bu konuda mühendis arkadaşlara yardım etmek için bir konu açmıştım. Amerikada ve birçok gelişmiş ülkede olduğu gibi doktor ve hakimler en üst düzey maaşları alır. Doğrudur. Ama bir de şu açıdan bakmak lazım bence. Herşey maaş mıdır? Herşey para mıdır? Hangi meslekte ne kadar seçim hakkınız olur? Gelebileceğiniz en üst nokta nedir? Hayat şartları nasıldır? Hangi işten daha çok zevk alırım?

    Bu gibi sorular kişiden kişiye değişir. Eğer para peşinde koşuyorsanız rahat mesleğim olsun yata yata çok para kazanıyım diyorsanız oturun siyasetçi olun. Ya da ticaret yapın. Ne biliyim yurt dışından mal kaçırın filan. Doktorlukla mühendislik karşılaştırması bir tutmuş gidiyor. Bu da hep para karşılaştırması oluyor. Sanki devletimizin en zenginleri ya doktr ya mühendismiş gibi.

    Her işte olduğu gibi doktorluk ve mühendislikde de kim daha çok çalışırsa o para kazanır. Benim hocam odtü mezunu amerikada post doc yapıp oracle da işe girmiş MIT de okumuş biri. 40 yaşında geldiğinde türkiyeye geri dönmüş üniversitede akedemisyen. Aldığı maaş 10000+ ve danışmanlıkları saymıyorum bile. Üstüne üstlük her sene amerikaya gidip oradaki 3 villasının kirasını toplayıp gezip vergisini ödeyip geri geliyor. Ww passata biniyor ama passat fyatına eşit pahalı saati var. Kim bmw ye biniyor mu tartışalım şimdi. Çalıştığım savunma sanayii firmasında benim yaşımdakilerin yarısı bmw ye biniyor. Al sana mühendis maaşı. Doktor da mı öyle. Evet o da öyle. Ama memleketimde doktor olanlar bmw ye değil jettaya biniyor. Adam doğma büyüme ankaralı tüm sülalesi ankarada hacettepe tıp okumuş ama gitmiş düzcede doktor olmuş. Ben açıkcası mühendis olarak ankarada çalışabiliyorum çok şükür ama o özel hastanede doktor olabilmek için yıl dolduruyor. Sanıyor musunuz ki doktor mezun olan herkese gel 10bin maaş ile başla deniyor. En az 30 una kadar başka illerde sefillik çek. Proflar günde 1 hastaya bakarken sen 100 hastaya bak. Sonra ondan 5 kat daha az maaş al. Doktorluk kolay meslek mi bi kere?

    Ankarada bir gezin ya sokakda. Bahçelide her bmw sahibini durdurup ne iş yapıyorsun diyin. En az yarısı inşaatçı çıkacak. E o zaman inşaat yapalım hepimiz.

    Bir de itü odtü mezunu arkadaşların tıp yazın demesi de ayrı abes olmuş. Odtü mezunu olup 4000 mmaaş ile çalışan var odtü mezunu olup 40000 maaş ile çalışan var. Hepsini geçtim açın bankaların ceolarına bakın. 10 tane ceo nun 8 tanesi makine elktronik mezunu filan. Tek bir işletmeci bulmazsın. Doktor hiç bulmazsın. Sen doktor olursun 40 yıl doktorluk yaparsın bir özel hastaneye baş hekim olursun. Hastanenin sahibi mühendislik mezunu bir mütahit çıkar. Hangisi daha iyi şimdi.

    Herşey sizde biter arkadaşlar anlayın şunu artık. Açın bir bakın vergi rekortmeni listemize. Hangisi mühendis hangisi doktor. Kazanacağınız parayı mesleğiniz belirlemez siz belirlersiniz.

    Doktor ile mühendisi kıyaslarken oturup bir düşünün şartlar nedir. Ben hangisine daha yakınım. Benim karakterim hayattan beklentilerim ne. Zaman oluyor bir tarihçi sosyolog edibiyat mezunu işini iyi yaptığı için sizin hayal edeceğiniz koltukta oturuyor. Kendinizi niye sınırlandırıyorsunuz sabit maaş ile ne biliyim gösteriş ya da saygı ile.

    İçim biraz rahatladı açıkçası, teşekkür ederim. Yine de her şeyin bende bitiyor olması da kendimi bir gözden geçirmem gerektiği anlamına geliyor.

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >




  • Yaşlanıp tecrübe kazanan mühendis bu sefer yönetim ve takım lideri konumuna gelir. Altındaki genç mühendisleri yönetir.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Herkesin ideali neden daha fazla para kazanmak aceba. bu gün işini hakkıyla yapan mühendis veya doktor kendini geçindirecek kadar paraya sahip olur. Önemli olan mutlu olmak. Buda hedeflerinize bağlı. Kimi ülkesi için iyi bir mühendis doktor olmak ister kimisi tüm insanlık için faydalı mühendis doktor olmak ister. Ama hedefiniz fazla para kazanmaksa mutlu olamassınız. Bence hedeflerinizi belirleyin ve en çok hoşlanacağınız (en başarılı olacağınız) işi yapın.
    İyi forumlar

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Sichern

    Hocam yani hayalleri gomup gercekten emek verecegim meslekten vazgeceyim mi yoksa bu yola gireyim mi sizin fikirlerinize ihtiyacım var.

    Türkiye'nin bazı gerçekleri var. Eğer ODTÜ, Bilkent, Boğaziçi mezunu değilseniz elektrik-elektronik mühendisi olarak kurumsal şirketlerde iş bulmanız zor. Bulamaz mısınız bulursunuz ama ağzınızla kuş tuttuktan (Yani gerçekten mühendis olduğunuzu onlara, onların kriterleri ile kanıtladıktan) sonra. Eğer orta halli, anadolunun herhangi bir yerinde mühendis yetiştiren bir üniversiteden mezun olduysanız özellikle ilk işinizi ararken 1-0 yenik başlıyorsunuz. Hele ki bu mesleği sevmiyorsanız skor 2-0 oluyor. Üstüne bir de yabancı diliniz ve ekstra donanımınız yoksa skor 3 oluyor. Askerliği yapmadıysanız 4.

    Hayallerinizden tabii ki vazgeçmeyin. Eğer bu işi sevdiğinizi düşünüyorsanız devam edin, özellikle uğraştığınız alanda çok şey öğrenin ve gerçek mühendis olmayı deneyin. Neyi gerçekten severek yapacağınızı seçin ve o yönde ilerleyin, ara yollara sapmayın.




  • 
Sayfa: önceki 34567
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.