Şimdi Ara

Mühendisin 35-40 yasından sonra akıbeti ne oluyor?

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
409
Cevap
29
Favori
28.068
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
5 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Edit:Dikkat ediyorum bu konularda surekli hangisini seviyorsan o ol,idealin neyse o ol deniyor tamam bende katılıyorum buna herkes kendi sevdigi meslegi secse daha guzel olur evet sonuna kadar katılıyorum ama türkiye idealistligin soktugu bir yer degil anlayın artık sunu biyolog olmak isteyen kac kisi ideallerinden vazgeciyor genetik okumak isteyen kac kisi okulunu bırakıyor kac meslek ölü durumda su an millet istese de gidemiyor ben ne kadar adam gordum isteyerek girdim bu meslege ama isler vahim gelme diyen bunları bir dusunelim, normal sartlar altındaki gibi karar veremiyoruz sunu idrak edelim artık yeter.



    Bir muhendis dusunelim itü,odtü mezunu makine,ee veya bilgisayar mühendisi olsun genc caglarında hayat guzeldir tamam ama 40 yaslarından sonra 50 lere dogru ne yapıyorlar?

    Doktorlar gitgide deger kazanırken mühendislerde durum ne oluyor?Bu konuda cok fazla bir bilgi yok hicbir yerde.

    Cogu kisi artık yaslandıgı icin bayagı sıkıntı cektiklerini analitik dusunme yeteneklerinin iyice koreldigini soyluyor.Muhendisligin genc caglarda iyi bir meslek oldugunu iler ki yaslarda uygun meslek olmadıgını bazı sanslı kisiler haricinde geri kalanların emir komuta zincirinde bir yasam surup pisman olarak emekli oldugunu dusunuyor peki gercekte durum bu mu degil mi?

    Bazıları da artık yönetici olduklarını ve hayatlarının iyilestigini soyluyor.Yonetici olmasa bile iyi bir maas alarak refaha eristiklerini dusunuyor.

    Bu konuda yardımlarınızı, yorumlarınızı,dusuncelerinizi bekliyorum.

    Not:Kural dısı bir konu degil yoneticilerden ricam konu silinmesin lutfen.


    EDIT:Kafamı karıstıran bir yazı örnegi:


    "Arkadaşlar ben 14 yıllık bir elektronik mühendisiyim. İTÜ mezunuyum ben girdiğimde puanım hacettepe Türkçe tıbbı tutuyordu.
    Şu anki aklım olsa gözüm kapalı Tıp yazardım. Kafanız attı mı istifayı basabileceğiniz tek meslek doktorluktur.
    Mühendislik önemsiz bir meslek demiyorum kesinlikle Tıptan daha önemlidir , doktorların kullandığı aletleri de mühendisler tasarlıyor sonuçta.
    Ama ülkemizde mühendislik yok, biz mühendislik yapmıyoruz bizim yaptığımız teknisyenlik... Benim ne kadar mühendis arkadaşım varsa hepsi pişman.Keşke Tıp yazsaydık diyorlar.
    Mühendislik 30 yaşına kadar krallıktır. 30 dan sonra Tıp yazan akranlarınız birer birer uzman doktor olup 20-30 bin liraya imza atmaya başladığında anlarsınız anyayı konyayı.
    Mühendisler aç geziyor biraz fazla abartılı bir yaklaşım, Allah adam gibi çalışan herkese rızkını verir.
    Ama türkiyede doktorluk mu iyi mühendislik mi derseniz cevap açık ve nettir o da doktorluktur.
    "Bir de mühendis olucam yurtdışına gidicem" yaklaşımı çocukca. insan belli yaşını geçti mi memleketinde olmak ister.
    Ben Amerika,Çin,Danimarka ve Fransada bulundum. Amerikadan iş teklifi aldım ama gitmedim benim kaç tane arkadaşım ne hayallerle yurtdışına gitti
    çoğu da geri döndü, eğer Dininizi ve Milliyetinizi unutmak sizin için problem değilse, "ne olacak canım Amerikalı olurum" diyorsanız yurtdışında yaşayabilirsiniz. Öyle arkadaşlarım da var yıllardır Amerikada,İngilterede olan. Yüzleri gavur yüzü gibi olmuş orda kala kala.
    Tıbbın 6 yıl olması sizi korkutmasın. Tıbbın zorluğu 3 yıldır, ilk 3 yıl teorik biter sonra pratik başlar. Pratikte de hocalarınızın suyuna giderseniz kimse sizi sınıfta bırakmaz... Korkmayın iki dakka Adam olun TIP yazın diyorum :)."

    Bir baska yazı örneği"

    athensaus adlı arkadaşın yazdıkları (elektrik elektronik mühendisi)



    "2002'de sayisal 368. olup 2006'da odtü elektrik-elektronik mezunu olan biri olarak net bir şekilde söyleyebilirim hacettepe tıp yazmadığıma çok pişmanım.Açık ve net. Nokta.Tıp artık her şekilde mühendisliği döver maalesef.

    1- Tıp mezunları mı daha çok saygınlık görüyor toplumda yoksa mühendisler mi? Bizim ülkede bir hakimlere bir de doktorlara sorgusuz itaat veya inanma saygı hürmet gösterme var nedenini bilmiyorum (sorgulamıyorum da belki haklı nedenleri vardır) ben sadece aleni bir gerçeğe dikkat çekiyorum. Dolayısı ile seneler geçtikçe artan bir şekilde doktorken saygınlığınız artarken mühendislik için aynı şey geçerli değil en iyi okuldan da mezun olsanız da her sene daha gençleri ve sizden daha çok potansiyel vadedenleri geliyor mühendis mum gibidir yandıkça potansiyeli azalır gibi düşünün. Tıpsa damlayan musluğun altındaki göl gibidir(Atasözündeki gibi zaman geçtikçe gölünüz hem maddi ham manevi anlamda büyür)
    2- Tabi ki maddiyat ve gelir en nihayetinde hepimiz geçinmek için çalışıyoruz bu noktada kendi işini kurup inovasyon yapmayanlarımız (Sonuçta her ay bir Steve Jobs çıkmıyor memlekette) dışında biz mühendislerin tıptaki doktor arkadaşları yakalamamız zor görünüyor.
    3- İş hazzı diyeceksiniz ben de buna kanıp lisede matematik olimpiyatçısıyım matematiği seviyorum diye mühendislik yazdım. Ancak gerçekler acıdır iş hayatında çoğu zaman üniversite de gördüğünüz bir dersin bir ünitesinin bir alt konusu sizin işiniz olur ve öğrendiğiniz bildiğiniz kalan bütün şeyler gereksiz olur. Şu an o kadar aldığım accelerated calculuslar iş hayatında hiç bir anlam ifade etmiyor. Ha bilgisayar opsiyonu mezunu idim mikroişlemcisine kadar bilgisayar anlattılar zorladılar ben şu an sadece bilgi güvenliği ile ilgili çalışıyorum. Yani alınan onca mikroişlemci manyetik modern fizik calculus telekom sinyal circuit digital electronics analag electronics gibi dersler hayatımın dört yılını harab etmekle kaldılar işime yaramıyorlar (Çoğunluk için böyle). Aselsan TAİ için bile böyle. Tıptakiler ise öğrendiklerini net bir şekilde işlerinde kullanıyorlar zannımca.


    Son olarak kısadan hisse benim ile aynı sene Hacettepe tıpa giden bir dönem arkadaşım ingiltere'de kaliteli bir okulda uzmanlığını alıp şu an USA'da kanser üzerine çalışıp gününü gün ederken (yaşam standardı yğksek bir yaşantı sürerken) ve yüzbin dolarlar cinsinden birikim yapmış iken (dikkatinizi çekerim 2008 hacettepe mezunu henüz) ha ben de kendime göre hayatla ilgili istediklerimi her ne kadar maddi anlamda elde etsem de gelecek kaygısı iş garantisi anlamında geleceğe umutla bakamıyorum. Açıkçası maddiyat olarak ta arkadaşa yaklaşamam ama şükür TR ortalamasının çok üzerindeyim. Lakin objektif karşılaştırma yaptığımda yukarıdaki nedenlerden ötürü tıp mühendisliği dövüyor zannımca arkadaşlar.
    Sadece bir doktora muayeneye gittiğinizde annenizin doktora gösterdiği hürmete bakın bir de iş yerinde başarılı bir şekilde imkansız bir projeyi tamamladığınız halde patronun tatmin olmamasını düşünün veya aldığınız aferinin hiç bir anlamı olmamasını. Veya bindiğiniz arabalara bakın ben Toyota'ya binerken tıp mezunu arkadaşlar BMW'den şaşmıyor."



    Bir baska örnegi

    enrichment adlı arkadaşın yazdıkları



    "bazı arkadaşlar bu soruyu soran arkadaşa çok kızmış ama aslında sorusunun haklılık payı var...
    bana tıpla bilgisayar mühendisliğini karşılaştırmasını istediğim boğaziçi mezunu bir bilgisayar mühendisi şunu demişti;
    doktorluğun mühendisliğe göre en büyük avantajı yaşlandıkça tecrübesi arttıkça doktor değerlenir ama bir bilgisayar mühendisi yaşlandıkça insanın doğası gereği analitik düşünme hızı azalır eskiden 1 saatte yazacağı programı 3 saatte yazar hale gelir ve en büyük tehlike onun arkasından ondan daha genç daha hızlı düşünen bilgisayar mühendislerinin yetişmesidir demişti...valla bu direk söylediğim kişinin beyanı...benim düşüncem bir bilgisayar mühendisi 40 yaşına gelene kadar yönetici olamazsa geçmiş olsun...olur da 40 yaşında bir bilgisayar mühendisi işsiz kalırsa iş bulması çok zor olur..."



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Sichern -- 2 Ocak 2016; 18:19:18 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >



  • Fire Cavalry kullanıcısına yanıt
    Fire Cavalry demiş ki;
    Mesajı Yerinde Gör
    quote:

    Orijinalden alıntı: Skins

    ya ne boş adamlarsınız burda anca laf yapıyosunuz odtü ee ye girdin de 35 yaşında aç kaldın sanki allahın kekosu. yürüyün doktor diş hekimi olun olabiliyosanız

    Yav şu hazırlıkların kendini mühendis zannetmesi beni öldürüyor
    Mühendis için tecrübe herşeydir. 35-40 yaşlarında iyi bir mühendis doktordan fazla maaş alabilir
    Edit: Ayrıca bilgisayar mühendisliği seçenler için söylüyorum bunu, eğer önceden yazılımla uğraştıysanız bir dili küçük bir program yazacak kadar biliyorsanız üniversitenin erken yıllarında staja başlayın. Bu sizi diğerlerinin önüne geçirecektir. Diğer mezun olanlar cv'sini doldurmaya çalışırken sizin 2-3 yıllık tecrübeniz olacaktır.
    Sichern kullanıcısına yanıt
    Sichern demiş ki;
    Mesajı Yerinde Gör
    quote:

    Orijinalden alıntı: Sichern
    Cogu kisi artık yaslandıgı icin bayagı sıkıntı cektiklerini analitik dusunme yeteneklerinin iyice koreldigini soyluyor.Muhendisligin genc caglarda iyi bir meslek oldugunu iler ki yaslarda uygun meslek olmadıgını bazı sanslı kisiler haricinde geri kalanların emir komuta zincirinde bir yasam surup pisman olarak emekli oldugunu dusunuyor peki gercekte durum bu mu degil mi?

    Bazıları da artık yönetici olduklarını ve hayatlarının iyilestigini soyluyor.Yonetici olmasa bile iyi bir maas alarak refaha eristiklerini dusunuyor.



    Arkadaşlar öncelikle burası bir FORUM. yani düşüncelerimizi paylaşabileceğimiz, başka insanlarında bizim düşüncelerimizi düşünmesi, düşünce paylaşımı için kurulmuş bir ortam. O yüzden eleştirilerimizi körü körüne yapmayalım. bu adam ne demiş ne yazmış okuyup anlayıp uslubuyla cevap verelim.

    Yazım makine, imalat sektörü içindir.

    Öncelikle ne yazıkki Saygınlık konusunda yazılanlar doğru. Bunda en önemli etken artık herkesin çok rahatlıkla mühendislik okuması. bundaki en büyük sebebide mantar gibi açılan özel üniversiteler, nasıl doktora verdiği belirsiz, eften püften konulara çeviri yapıp doktora vermesine göz yumulmuş, sanayiden, pratikten haberi olmayan insanların doğuda orda burda 2 3 tanesinin toplanıp bölüm açabilmeleri, türkiyede mühendislik eğitiminin sadece ezber teorik eğitim olarak anlaşılması ve üniversitelerin büyük çoğunluğundan mühendislik eğitiminin teknik kitapların tahtaya aktarımından ibaret olması.

    Mühendislik konusunda konuşan arkadaşların kaçırdıkları noktalar var;

    Mühendislikte eğer yaptığınız iş standart hale gelmiş ise doktorluk gibi bir hayat sizi pek beklemeyecektir. Yani okumuş uzmanlığı almış göz doktoru (işin cerrahi boyutuna girmiyorum cerrahlıklar, ameliyatlar hariç sadece muayene-tedavi kısmını düşünelim) ile işi sadece kağıtçı haline gelmiş bir mühendisin maddi açıdan beklentileride bir olmamalı. Çünkü Türkiyede işin aslı farklı. Türkiyede mühendislik yapılmıyor. Yapabilen şanslı insanlarda emin olun emeğinin karşılığını alıyor.

    *Mesele sadee paramı ?

    Bir düşünün siz cerrah olabilirmisiniz ? Ben parmağını kesen birini görünce içim acıyor yanımda yarabandı taşıyorum ne cerrahlığı. İnsanın ağzına kolay geliyor doktorluk. mesleklere sadece parayla bakmayalım arkadaşlar.

    *Eğer mevzu bahis sadece para ise !

    Mühendis nasıl bu ülkede yükselir, zengin olabilir ?

    Öncelikle arkadaşlar okulda öğrendiğimiz, öğretilen ve öğretilecek olan konuların teorilerin inanın bir kısmı hatta bazı alanlarda yarısı kuru kalabalık yapıyor kafanızda. İş hayatındada lazım olduğunda açıyorsunuz kitabı,pdfi, standartları bakıyorsunuz. Formülüne tablosuna cartına curtuna. Kimse size şu rulmanın şu formülü neydi, hadi şu dişliyi aşınmaya göre bir tasarla bakalım demiyor. Diyende senin işin artık bu diyor. Yani tek bir alana yönelmiş oluyorsunuz. Sektörel yönelim denilen mevzu var tıpdaki uzmanlık gibi.

    İmalat mühendisliğin seçmiş bir adama gel şu otelin mekanik tesisatını, havalandırmasını, ısıtma sığutmasını, yangın sistemini yap demiyorlar. Demezler, demeyecekler. Bunu neden söyledim ? Yönelinen sektör ve pozisyon maddi açıdan çok önemli.

    Mühendislik mezunu olup muhasebecilik yaparsan, sevkiyat kontrolü yaparsan, tek işin teknik resimde ölçü değiştirip imalata vermekse, katı model çizim ve analiz programlarında 2 extrude kullanmaktan öteye gidememişse bir insan kusura bakmasın ama karnı doğduğuna eyvallah demeli.

    Mezuniyet sonraki yıllarda açıkcası pekçok mühendislikte işi öğreniyorsunuz. İşi öğrenmek ne demek ? 4 5 yıl boşamı okuduk kardeşim diyebilirsiniz ama birnevi öyle. Okul size bir temel veriyor, piyasaya çıktığınızda terimlere, işlere yabancı kalmamanızı sağlıyor. Türkiyede hangi okulun mezunu yeni mezunken direk kompleks bir prosesin tüm aşamalarına karar verebilecek seviyede ? Belki %0.05 filandır, bu arkadaşlarda part time çalışmış, en iyi okullarda rekabet içinde kılı kırk yararak yıllarını geçirmiş insanlardır bunlarda bırakalım olsun.

    Eğer çalıştığınız işyerine, iş verene katmdeğer sağlayacak birşeyler veremiyorsanız yahu adam neden size daha fazlasını versin ? İşin merkezine kendinizi koyamamışsanız vazgeçilmez hale gelememişseniz 10 yıl içinde neden sizi yükseltip maaşınızı x2 x3 yapsınlar ? 1 ilanla 5000 tane senden bulabiliyor zaten.

    Artık makine piyasasında zaten teknik ressam aranıyor mühendisten çok. Neden ? Yahu zaten mühendisin mühendislik yapmadığı bir ülkedeyiz. Adam diyorki alırım ressamımı, daha az maaşa aynı işi yaptırırım. Ressam ilanlarını bir görseniz aman allahım. Beklentiler, istenilen donanımlar mühendisim diyenlerin %50 sinde yoktur.

    Alıntıladığınız yazılarda belirtilen 20-30 bini her doktor alıyormu ? Her doktor alıyorsa sağlık ocağında şeker gibi önüne gelene minoset yazan adamlar ne yapıyor ? Yada acillerde gece yarısı kan kusmuk, idrar içinde çalışan insanlar ? Yani hepsi bir değil.
    Yahu daha sınavlardan çıkıp keşke şu soruyuda şöyle yapsaydım diye pişmanlık duyan insanlarız, elinize can teslim edilince rahat olabilecekmisiniz. Gerekli önemi her hastanıa gösterebilecekmisiniz ? Yeri gelecek hastanız günahsız bir bebek, yaşını başını almış teyze, hamile bir kadın hepsi olacak. Yani her mesleğin zahmeti ayrı.

    Tıpda 20+ kazanan insanlar sırf tıp okuduğu için o paraları kazanmıyorlar. Mühendis olup 20+ kazanan insan yokmu ? Vizyonu küçük arkadaşla 20+ maaşmı olur diyecek. Ne maaşı abi ? Maaş nedir ? sen 20 yıldan sonra hala maaşmı isteyeceksin ? Girişimci olmazsan o paraları asla kazanamazsın zaten. Anca aile şirketlerinde, yarı kurumsal şirketlerde müdür olursan 7-8 hadi 10 verirler eline oda 20 yılının hatrına. Ondada patrona kem küm, belin bükük kalırsın. O parayı başka yerde bulamayacağını patronunda bilir sende.

    Yetkinliklerde önemli, canlı şahidi olduğum çok tatlı paralar kazanan, evinden kazanan, küçük sanayilere gelip 2 saat plc servisine binlerce tl alan insanlarda var. var oğlu var yani. ama insanımız istiyorki aga ben oturayıp klimalı ofisimde, ünvanım fors olsun. maaşlar cebime aksın. bilgimi, yetkinlikmi o da ne. ben süperim zaten xx okulunu bitirdim yetmezmi ?

    Daha çok şey yazılabilir. Ama ülkemiz teknoloji üretmediği için, üretmeside bu kafayla zor olduğu için mühendislik denilen meslek türkiyede yapılmamaktadır.

    Özellikle makine, imalat alanında şu an türkiyede mühendislik mezunu insanların yaptığı pek çok iş tekniker-ara teknik eleman işidir.

    Üniversitelerde takım tezgahları dersinde operatörün işi mühendislik öğrencisine anlatılıp, takım tezgahının teknik donanımı, hidrolik pnömatik tesisatı, kontrolörleri, kızakları, yağlama sistemleri, elektronik donanımı anlatılamıyorsa bu ülkenin sanayisi almana tayvanlıya koreliye elindeki avucundaki parayı verir ve ithal makine aldım diye sevinir ne yazıkki. İthalatçı jaguara binerken sende tezgahının taksidini yıllarca ödersin.
    Bir taneside çıkıp mesleki anlamda konuşmamış. Alınan maaşlar gelirler yatlar katlar akıyor mubarek. Meslek seçimide hangisi daha yüksek maaş verecekse onu seçelim, ondan sonrada Bilgisayar Müh. okumak isteyen adamı ameliyat masasında hastasına CPU,RAM gibi bakar buluyoruz. Sonuç, mesleki anlamda dünyaya birşey sunamayan bir ülke. Bilader sen yapmak istediğini seç o alanda araştırmacı geliştirmeci ol, alanında tek ol bak bakalım senden fazla para kazanan oluyormu. Yanlış düşünüyorsunuz arkadaşlar, olayı tamamiyle maddiyat alanında döndürmüş durmuşsunuz, unutmayın ki ciddi başarılara imza atan birçok insan parasını umursamıyor çünki işlerine aşıklar. Bundan dolayıda kaliteli iş çıkardıklarından kazançları yüksek.
    Sichern kullanıcısına yanıt
    Sichern demiş ki;
    Mesajı Yerinde Gör
    quote:

    Orijinalden alıntı: Sichern

    Edit:Dikkat ediyorum bu konularda surekli hangisini seviyorsan o ol,idealin neyse o ol deniyor tamam bende katılıyorum buna herkes kendi sevdigi meslegi secse daha guzel olur evet sonuna kadar katılıyorum ama türkiye idealistligin soktugu bir yer degil anlayın artık sunu biyolog olmak isteyen kac kisi ideallerinden vazgeciyor genetik okumak isteyen kac kisi okulunu bırakıyor kac meslek ölü durumda su an millet istese de gidemiyor ben ne kadar adam gordum isteyerek girdim bu meslege ama isler vahim gelme diyen bunları bir dusunelim, normal sartlar altındaki gibi karar veremiyoruz sunu idrak edelim artık yeter.



    Bir muhendis dusunelim itü,odtü mezunu makine,ee veya bilgisayar mühendisi olsun genc caglarında hayat guzeldir tamam ama 40 yaslarından sonra 50 lere dogru ne yapıyorlar?

    Doktorlar gitgide deger kazanırken mühendislerde durum ne oluyor?Bu konuda cok fazla bir bilgi yok hicbir yerde.

    Cogu kisi artık yaslandıgı icin bayagı sıkıntı cektiklerini analitik dusunme yeteneklerinin iyice koreldigini soyluyor.Muhendisligin genc caglarda iyi bir meslek oldugunu iler ki yaslarda uygun meslek olmadıgını bazı sanslı kisiler haricinde geri kalanların emir komuta zincirinde bir yasam surup pisman olarak emekli oldugunu dusunuyor peki gercekte durum bu mu degil mi?

    Bazıları da artık yönetici olduklarını ve hayatlarının iyilestigini soyluyor.Yonetici olmasa bile iyi bir maas alarak refaha eristiklerini dusunuyor.

    Bu konuda yardımlarınızı, yorumlarınızı,dusuncelerinizi bekliyorum.

    Not:Kural dısı bir konu degil yoneticilerden ricam konu silinmesin lutfen.


    EDIT:Kafamı karıstıran bir yazı örnegi:


    "Arkadaşlar ben 14 yıllık bir elektronik mühendisiyim. İTÜ mezunuyum ben girdiğimde puanım hacettepe Türkçe tıbbı tutuyordu.
    Şu anki aklım olsa gözüm kapalı Tıp yazardım. Kafanız attı mı istifayı basabileceğiniz tek meslek doktorluktur.
    Mühendislik önemsiz bir meslek demiyorum kesinlikle Tıptan daha önemlidir , doktorların kullandığı aletleri de mühendisler tasarlıyor sonuçta.
    Ama ülkemizde mühendislik yok, biz mühendislik yapmıyoruz bizim yaptığımız teknisyenlik... Benim ne kadar mühendis arkadaşım varsa hepsi pişman.Keşke Tıp yazsaydık diyorlar.
    Mühendislik 30 yaşına kadar krallıktır. 30 dan sonra Tıp yazan akranlarınız birer birer uzman doktor olup 20-30 bin liraya imza atmaya başladığında anlarsınız anyayı konyayı.
    Mühendisler aç geziyor biraz fazla abartılı bir yaklaşım, Allah adam gibi çalışan herkese rızkını verir.
    Ama türkiyede doktorluk mu iyi mühendislik mi derseniz cevap açık ve nettir o da doktorluktur.
    "Bir de mühendis olucam yurtdışına gidicem" yaklaşımı çocukca. insan belli yaşını geçti mi memleketinde olmak ister.
    Ben Amerika,Çin,Danimarka ve Fransada bulundum. Amerikadan iş teklifi aldım ama gitmedim benim kaç tane arkadaşım ne hayallerle yurtdışına gitti
    çoğu da geri döndü, eğer Dininizi ve Milliyetinizi unutmak sizin için problem değilse, "ne olacak canım Amerikalı olurum" diyorsanız yurtdışında yaşayabilirsiniz. Öyle arkadaşlarım da var yıllardır Amerikada,İngilterede olan. Yüzleri gavur yüzü gibi olmuş orda kala kala.
    Tıbbın 6 yıl olması sizi korkutmasın. Tıbbın zorluğu 3 yıldır, ilk 3 yıl teorik biter sonra pratik başlar. Pratikte de hocalarınızın suyuna giderseniz kimse sizi sınıfta bırakmaz... Korkmayın iki dakka Adam olun TIP yazın diyorum :)."

    Bir baska yazı örneği"

    athensaus adlı arkadaşın yazdıkları (elektrik elektronik mühendisi)



    "2002'de sayisal 368. olup 2006'da odtü elektrik-elektronik mezunu olan biri olarak net bir şekilde söyleyebilirim hacettepe tıp yazmadığıma çok pişmanım.Açık ve net. Nokta.Tıp artık her şekilde mühendisliği döver maalesef.

    1- Tıp mezunları mı daha çok saygınlık görüyor toplumda yoksa mühendisler mi? Bizim ülkede bir hakimlere bir de doktorlara sorgusuz itaat veya inanma saygı hürmet gösterme var nedenini bilmiyorum (sorgulamıyorum da belki haklı nedenleri vardır) ben sadece aleni bir gerçeğe dikkat çekiyorum. Dolayısı ile seneler geçtikçe artan bir şekilde doktorken saygınlığınız artarken mühendislik için aynı şey geçerli değil en iyi okuldan da mezun olsanız da her sene daha gençleri ve sizden daha çok potansiyel vadedenleri geliyor mühendis mum gibidir yandıkça potansiyeli azalır gibi düşünün. Tıpsa damlayan musluğun altındaki göl gibidir(Atasözündeki gibi zaman geçtikçe gölünüz hem maddi ham manevi anlamda büyür)
    2- Tabi ki maddiyat ve gelir en nihayetinde hepimiz geçinmek için çalışıyoruz bu noktada kendi işini kurup inovasyon yapmayanlarımız (Sonuçta her ay bir Steve Jobs çıkmıyor memlekette) dışında biz mühendislerin tıptaki doktor arkadaşları yakalamamız zor görünüyor.
    3- İş hazzı diyeceksiniz ben de buna kanıp lisede matematik olimpiyatçısıyım matematiği seviyorum diye mühendislik yazdım. Ancak gerçekler acıdır iş hayatında çoğu zaman üniversite de gördüğünüz bir dersin bir ünitesinin bir alt konusu sizin işiniz olur ve öğrendiğiniz bildiğiniz kalan bütün şeyler gereksiz olur. Şu an o kadar aldığım accelerated calculuslar iş hayatında hiç bir anlam ifade etmiyor. Ha bilgisayar opsiyonu mezunu idim mikroişlemcisine kadar bilgisayar anlattılar zorladılar ben şu an sadece bilgi güvenliği ile ilgili çalışıyorum. Yani alınan onca mikroişlemci manyetik modern fizik calculus telekom sinyal circuit digital electronics analag electronics gibi dersler hayatımın dört yılını harab etmekle kaldılar işime yaramıyorlar (Çoğunluk için böyle). Aselsan TAİ için bile böyle. Tıptakiler ise öğrendiklerini net bir şekilde işlerinde kullanıyorlar zannımca.


    Son olarak kısadan hisse benim ile aynı sene Hacettepe tıpa giden bir dönem arkadaşım ingiltere'de kaliteli bir okulda uzmanlığını alıp şu an USA'da kanser üzerine çalışıp gününü gün ederken (yaşam standardı yğksek bir yaşantı sürerken) ve yüzbin dolarlar cinsinden birikim yapmış iken (dikkatinizi çekerim 2008 hacettepe mezunu henüz) ha ben de kendime göre hayatla ilgili istediklerimi her ne kadar maddi anlamda elde etsem de gelecek kaygısı iş garantisi anlamında geleceğe umutla bakamıyorum. Açıkçası maddiyat olarak ta arkadaşa yaklaşamam ama şükür TR ortalamasının çok üzerindeyim. Lakin objektif karşılaştırma yaptığımda yukarıdaki nedenlerden ötürü tıp mühendisliği dövüyor zannımca arkadaşlar.
    Sadece bir doktora muayeneye gittiğinizde annenizin doktora gösterdiği hürmete bakın bir de iş yerinde başarılı bir şekilde imkansız bir projeyi tamamladığınız halde patronun tatmin olmamasını düşünün veya aldığınız aferinin hiç bir anlamı olmamasını. Veya bindiğiniz arabalara bakın ben Toyota'ya binerken tıp mezunu arkadaşlar BMW'den şaşmıyor."



    Bir baska örnegi

    enrichment adlı arkadaşın yazdıkları



    "bazı arkadaşlar bu soruyu soran arkadaşa çok kızmış ama aslında sorusunun haklılık payı var...
    bana tıpla bilgisayar mühendisliğini karşılaştırmasını istediğim boğaziçi mezunu bir bilgisayar mühendisi şunu demişti;
    doktorluğun mühendisliğe göre en büyük avantajı yaşlandıkça tecrübesi arttıkça doktor değerlenir ama bir bilgisayar mühendisi yaşlandıkça insanın doğası gereği analitik düşünme hızı azalır eskiden 1 saatte yazacağı programı 3 saatte yazar hale gelir ve en büyük tehlike onun arkasından ondan daha genç daha hızlı düşünen bilgisayar mühendislerinin yetişmesidir demişti...valla bu direk söylediğim kişinin beyanı...benim düşüncem bir bilgisayar mühendisi 40 yaşına gelene kadar yönetici olamazsa geçmiş olsun...olur da 40 yaşında bir bilgisayar mühendisi işsiz kalırsa iş bulması çok zor olur..."




    Sen neden bahsediyorsun kardeşim 30-40 altın çağıymış da analitik düşünme bitiyormuş da bilmem ne

    Mühendisler için hayat asıl 40 yaşından sonra başlar. Sen doktor olucam diye bütün lise hayatın boyunca ineklersin. İlk senende kazanamaz 2. sene de ineklersin kazanırsın tıpa gidersin. 6 sene eşek gibi çalışır ezberler beynini yersin. Benim kaç tane tıp kazanıp gençliğini ders çalışmakla geçiren ve bırakmayı düşünen arkadaşım var neyse.

    6 sene sonunda tıpı bitirsin işe hoop bide karşına çıkarırlar TUS diye bir sınav. Bu da eşek gibi çalışırsın inekler saçını başını yolarsın. Sonuç olarak 30 yaşında anca adam gibi para kazanmaya başlar yeni yeni ısınırsın.

    O sırada ben mühendis olarak 22 yaşında mezun olurum. İlk senelerde piyasada sıkıntı çeker 2-3 bin liraya çalışır tecrübe kazanırım (Tıpçılar gibi kitap başında beyinimi yemem). 30 yaşıma geldiğimde ise 8 senelik tecrübemle güzel şirketlerde güzel işler yapmaya başlarım. Bu 8 sene boyunca kazandığım para zaten 3000*8*12=288.000 gibi bir para ediyor (8 sene boyunca maaş tabiki artacak ama ben min. hesaplıyorum).

    Mühendis yaşlandıkça tecrübelendikçe değeri artar analitik düşünme ne demek ya . 10 senelik tecrübe sahibi kendini geliştirmiş bir mühendis çok kolaylıkla bir şirkette yöneticilikle başlayıp 10-12 bin lira maaş alabilir (Daha fazla alan abilerim var).

    Neyse belli bir süre yöneticilikten sonra kendi şirketimi kuracak kadar tecrübe edinir ve o kadar sene biriktirdiğim parayla ve tanıdığım o kadar kişi sayesinde kendi şirketimi kurabilirim. İşi kurduktan sonra şansım ve tecrübemin de yardımıyla devam eder ve kendime bir doktor tutabilirim. Bunlar hayal değil bunu yapan okulumda çok sayıda hoca tanıyorum.

    Ayrıca benim fikrime göre takım elbise giyip iş yapmak, yurtdışına gidip gelmek, üst düzey ingilizce konuşmak vs. gibi şeyler, hastalara bakmaktan, orasında burasında iltihap çıkmış insanları incelemekten vs.'den daha cazibeli geliyor açıkçası.
    Burda doktorların yaptıkları işleri küçük gördüğüm sonucu çıkmasın onlar bizim başımızın tacıdır ve yaptıkları iş çok zor. Ben şahsen zor işleri pek sevmeyen hayatı yaşamaya çalışan bir adam olduğum için doktorluğun bana göre olmadığını düşünüyorum. Şu anda otomotiv mühendisliği 4. sınıf öğrencisiyim. Lisede çok güzel bir hayatım vardı ve hiç ineklemedim. Üniversitede de dersleri fazla çalışmadan kafayı yemeden geçtim ve üniversite hayatım da süperdi. Erasmusla Polonya'ya gittim ve 5 ülke gezdim ileri derecede ingilizcem var. Okulu bitirdikten sonra tekrar Polonya'ya gidip kendi paramı kazanıp Fiat-Crysler fabrikasında çalışacağım (anlaşmam hazır) ve sonrasında İtalya'da burslu yüksek lisansı bitirdikten sonra orada belli seneler çalışıp yüksek miktarda para kazanıp Türkiye'ye dönmek ve öğretim görevlisi olup aynı anda şirketimi kurmak istiyorum ve bunları yapmak hiç de zor şeyler değil açıkçası. Ve işin güzel yanı bu kadar çok şeyi yaptıktan sonra Türkiye'ye döndüğümde max. 30 yaşında olacak olmam


    Ne okuduğunu bilmiyorum dostum ama gerçekler bunlar. Kendini geliştirememiş, vizyonsuz insanlardan örnek vermene gerek yok. Zira sui misal emsal teşkil etmez

    Bunu okuyan mühendis arkadaşlar da varsa onlara tavsiyem atılgan ve girişken olmaları. Mühendislik yapılabilecek en güzel ve en temiz işlerden birisidir. Kendinizi geliştirip güzel insanları kendinize rehber seçtiğiniz zaman önünüzde kapılar bir bir açılacaktır.

    İyi forumlar
    Tıp ile mühendislik çok farklı şeyler. Veterinerlik ile tıpı veya fizik ile elektrik elektronik karşılaştırsanız anlarım da. İkisi de önemli meslekler. Hele tıp daha önemli bir meslek, insan hayatı sonuçta. İkisinin arasındaki tek benzerlik "sayısal bölüm" olarak geçmeleri. Tamam günümüzde maaş önemli bir nokta, ve tabiki de seçimlerde o da göz önünde bulundurulmalı, ama bir işi severek, isteyerek yapmak önemli olan şey değil mi? Ben mi yanlış düşünüyorum acaba? Hele doktorluk gibi, insan hayatının ön planda olduğu bir mesleği lütfen para için seçmeyin. Şu an mühendislik mezunları keşke tıp seçseydik diyor olabilirler, ama şunu da unutmamak gerek, tıp okuyanlar oturdukları yerden yapmıyor bunları. Sizden, bizden çok çalışıyorlar. Mühendisler hata yaptıklarında uyarı alırlar, veya işten çıkarılırlar. Ama doktorlukta öyle mi? Bu meslek çocuk oyuncağı değil arkadaşlar.

    Matematik ve bilim ilgi alanınsa, üretmek, tasarlamak, geliştirmek istiyorsan mühendislik seçersin. Zaten mühendislik, bu demektir.

    Benim insan vücuduna ilgim var dersen de tıp seçersin.

    Zamanında hedefsiz olanlar şimdi yakınıyorlar işte. Dersaneler, okullar sınavlara hazırlamayı iyi biliyorlar ama hedef koymaya gelince hepsi tırt.
    Dostlar bu mesleklere para için bakmak yanlış.Herkes tıp okuyamaz, kolay mı boyun kadar notları ezberlemek.

    Paraysa sorun, Sinop Üniversitesinden mezun olan su ürünleri mühendisi kuzenim var, okuduğu bölümün üniversite tercih rehberinde sıralaması yok düşünün.Yoldan geçeni alıyorlar, ama kuzenim 3 bine yakın maaşlar çalışıyor.Yaptığı iş balıkların suyunu değiştirmek, cart curt.Paraysa bu da para, işlek bi caddede dönerci açsan kısa sürede masrafını kapatır.Aylık 5 bin lira ciro yaparsın net.Paraysa bu da para.

    Bence önemli olan mesleğin size sağladığı prestij.

    Zaten 12 sene boyunca deli gibi çalıştın, inanılmaz zekisin.Orada burada pohpohlanıyorsun, ve üstelik üniversite sınavında da iyi bir sıralama yapıp tıp kazandın.Bunlar kötü şeyler mi? Kesinlikle hayır, üniversiteyi uzatmadığını varsayarsak ki bunun ihtimali yüzde 30 :) En az 6 sene daha kafa patlatacaksın, 4. sınıfta TUS dershanelerine binlerce TL dökmenin ilk adımlarını atacaksın.6 sene sonunda whatsapp kişilerinde an az 200 tane doktorun numarası olacak?Bunun değerini hangi mesleğin aldığı parayla karşılaştırabilirsiniz? Mühendisliklere nazaran çok büyük ihtimalle doktor bi eşin olacak.Bakın bunlar parayla ölçülemeyecek şeyler.

    Sonrasında 4 yıl zorunlu şark görevin olacak, uzmanlıkta ayrı pratisyenlikte ayrı.Uzman olacaksın, artık isminin başında uzman doktor yazacak.Belki buralara gelene kadar Türkiye standartlarında inanılmaz büyük paralar alacaksın, ama yaptığın bu işi sevebilecek misin?Arabanı aldın, evini aldın ya sonra? Bi ev daha mı ? Peki ya sonra ?

    İşini sevmiyorsan eğer, doktorluğa ömrün boyunca insanların kahrını çekmek olarak bakacaksın.Sevmiyorsun çünkü.

    O yüzden ne yaparsanız yapın sevdiğiniz mesleği seçin.Para için meslek seçmeyin, ama severek yaptığınız meslek size para getiriyorsa o başka.
  • Benim görüşüm şu şekilde:

    Ya gençken deli gibi para kazanıp güzelce hayatını yaşar.

    Ya maaşlı çalışan olup (çalışmaya başladıktan bir süre sonra yeterli parayı kazanırlar ama) emekli olur.
  • Mühendis için tecrübe herşeydir. 35-40 yaşlarında iyi bir mühendis doktordan fazla maaş alabilir
    Edit: Ayrıca bilgisayar mühendisliği seçenler için söylüyorum bunu, eğer önceden yazılımla uğraştıysanız bir dili küçük bir program yazacak kadar biliyorsanız üniversitenin erken yıllarında staja başlayın. Bu sizi diğerlerinin önüne geçirecektir. Diğer mezun olanlar cv'sini doldurmaya çalışırken sizin 2-3 yıllık tecrübeniz olacaktır.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi crazywinner3 -- 3 Ocak 2016; 19:26:55 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • mühendisin analitik düşünme yeteneği azalıyor da doktorun azalmıyor mu? ne kadar saçma bir soru. 40'ına kadar yatan mühendis bir şey yapamaz. kendini geliştiren ve bilgi dağarcığını her sene yükselten bir mühendis yönetici pozisyonuna bile gelebilir.
  • Benin de merak ettiğim bi soru var. Özelde çalışırsak emekli olduğumuzda memurlar gibi maaşımız yatacak dimi?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: nebula-bunela-labune

    Benin de merak ettiğim bi soru var. Özelde çalışırsak emekli olduğumuzda memurlar gibi maaşımız yatacak dimi?

    Sigortan yattığı sürece evet
  • Kız arkadaşımın babası zamanında gazi makineyi bitirmiş. Şu an tam ellili yaşlarda. Geçen sene afrika ülkelerinde proje bazlı çalışıyordu inşaat sektoründe. Proje başına çok çok güzel rakamlar alıyordu 5-6 sıfırlı. Sonra çok yorucu olduğu nedeniyle bıraktı. Çalışmıyor şu an.
  • Senceroo kullanıcısına yanıt
    Hocam takdir edersiniz ki muhendislikte analitik dusunme daha buyuk yer kaplar.Doktorlukta hastaligin tedavisi vardır uygularsın yas ilerledikce tecrube artar ve bu sana + saglar.

    Muhendislikte bir problem cozersin yani matematiksel dusunce gerekir o nedenle bu soruyu sordum ve sacma degil sorum.

    Muhendis yonetici oabilir ondan suphem yok ama belli bir kontenjan var sonucta hala yuksek bur rekabet gerektirir dusundugum kadarıyla.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • crazywinner3 kullanıcısına yanıt
    Hocam anlıyorum ama bir yandan da sanki degerin dusupte pisman bir sekilde oleceksin gibi geliyor bu dusunce nerden geliyor bilmiyorum ama boyle bir sey de var sanki.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bu çok genel olmuş 36 yasinda hâlâ mühendis olanda var 33 yaşında şef olanda var kurumun aradığı bilgiyi biri 10 senede alamamis biri 5 senede almış genel olarak 40 üstü abilerim yöneticiler çok aktif degiller ama kritik yerlerde kapilarini calariz tabi aktif olmak istersen çalışma diyende yok ama ilk giriste yasanan zorlu durumlar kısmen olmuyor birde okuldan mezun olup ilk çalışılan dönem efsanedir o kadar ders gecersin gidersin sana dosya duzenletirler

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Mühendis de doktor gibi yaşlandıkça daha fazla para kazanır. Kimse tecrübeli adam varken yeni mezuna daha fazla para vermez.
  • eniştem doktor 38 yaşında özel hastaneye ortak %25 olarak ne kadar kazanıyor bilmiyorumda hem hastanede çalışıyor aylık 15.000 lira alıyormuş doktor olarak doçent kendisi.[38 yaşında doçent olmak her babayiğidin harcı değil] belli bir ismi var ismi bile para kazandırıyor.
    Uzmanlara 10-12 bin veriyolar pratisyen çalışmıyor.
    Eniştemin Mal varlığı
    1 adet villa 1.000.000 dan fazla değeri var
    2 tane araba mercedes e250 ve mercedes gla[bu teyzemin]
    2 normal daire 200.000 eder tanesi
    1 tane rezidans 550-600 eder
    2000 dakar tarla babasıyla kardeşi ekiyor tarla eniştemin 5.000.000 falan eder
    1-2 tanede arsası var memleketde
    kuzenimin telefonu ip6s plus 128gb yanında s6 edge var okuduğu okul senelik 25.000 lira ama burs kazandı bu sene cocuk babamdan zengin o kadar söliyeyim elinde banka kartı var ne isterse alıyor cebinde 200 den az para görmedim

    ama eniştemin babası zengindi babasında da var bayağı mal hastane zamanı baya yardım etmişti

    amcamda diş hekimi aylık 20-30 kazanıyor oda
    diğer eniştem odtü mezunu arcelikte genel müdür 20 bin lira alıyor aylık
  • Ben genel olarak parasını sormamıstım ama olsun cevabınız icin tesekkur ederim.

    Ben kariyer anlamında konumlarını sordum.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: zorradam

    Bu çok genel olmuş 36 yasinda hâlâ mühendis olanda var 33 yaşında şef olanda var kurumun aradığı bilgiyi biri 10 senede alamamis biri 5 senede almış genel olarak 40 üstü abilerim yöneticiler çok aktif degiller ama kritik yerlerde kapilarini calariz tabi aktif olmak istersen çalışma diyende yok ama ilk giriste yasanan zorlu durumlar kısmen olmuyor birde okuldan mezun olup ilk çalışılan dönem efsanedir o kadar ders gecersin gidersin sana dosya duzenletirler

    Okulda gördüğünüz mat fizik hiç bişeye yaramıyor mu iş hayatında ?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Qui-Gon Jin


    quote:

    Orijinalden alıntı: zorradam

    Bu çok genel olmuş 36 yasinda hâlâ mühendis olanda var 33 yaşında şef olanda var kurumun aradığı bilgiyi biri 10 senede alamamis biri 5 senede almış genel olarak 40 üstü abilerim yöneticiler çok aktif degiller ama kritik yerlerde kapilarini calariz tabi aktif olmak istersen çalışma diyende yok ama ilk giriste yasanan zorlu durumlar kısmen olmuyor birde okuldan mezun olup ilk çalışılan dönem efsanedir o kadar ders gecersin gidersin sana dosya duzenletirler

    Okulda gördüğünüz mat fizik hiç bişeye yaramıyor mu iş hayatında ?

    mühendis dedigin kişi mat fiz olmadan ne yapabilir ki zaten bizim işimiz bu ikisi

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Skins

    ya ne boş adamlarsınız burda anca laf yapıyosunuz odtü ee ye girdin de 35 yaşında aç kaldın sanki allahın kekosu. yürüyün doktor diş hekimi olun olabiliyosanız

    Yav şu hazırlıkların kendini mühendis zannetmesi beni öldürüyor

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • zorradam kullanıcısına yanıt
    Hocam ilk mesajı editledim o yazı ornekleri bizleri korkutuyor acıkcası.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bak bu konuyu bende çok araştırdım 35-40 yaşındaki çoğu mühedis(odtü itü bilkent mezunu) tıp yazmadığına pişman. Kendi akrabalarımdan da bir sürü örnek var sülalede ne kadar iyi üniversiteden mezun adam varsa konuştum çoğu pişman. İtü ehb mezunu kuzenim 32 yaşında türk telekomu bırakıp devlete geçti maaşı falanda çok iyiydi ama çalışma koşullarından dolayı bıraktı. Doktorluk maddi ve manevi olarak karşılığını alabileceğin bir meslek ama yinede Maddi konuları çok takmamak lazım işini iyi yapan girişimci insanlar her zaman çok kazanır mesleği ne olursa olsun. Önemli olan senin neyi istediğin.

    Benimde ara ara kafam karışsada yine mühendisliğe devam edeceğim.

    Buradaki liseli veletleri ve üniversiteye yeni girmiş hazırlık okuyan 1 tane bile bölüm dersi görmeyip millete ahkam kesenleride pek dinleme.

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Hocam bende gecmeyi dusunuyorum ama aklıma bu kisiler geliyor surekli.Gecen biriyle konusmustum isin iyi yerlere gelmis bir muhendisti ve gelmemi tavsiye etti.Ilk mesajı editledim hocam gordunuz mu onları?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Sichern

    Hocam bende gecmeyi dusunuyorum ama aklıma bu kisiler geliyor surekli.Gecen biriyle konusmustum isin iyi yerlere gelmis bir muhendisti ve gelmemi tavsiye etti.Ilk mesajı editledim hocam gordunuz mu onları?

    Evet okudum mesajı. Kötü örnekler olduğu kadar iyilerde var.

    http://iskolig.com bu siteye üye ol firmaların verdiği maaşlara bak. Aselsan kıdemli tasarım liderine 15 bin lira veriyormuş

    Mesela Ben mezun olduktan sonra abd'ye gidip master yaptıktan sonra elektronik mühendisi olarak çalışacağım yada akademik kariyer yaparım tam olarak karar vermedim. Tabi bunun içinde 4 sene lys temposunda çalışmalıyım ki sağlam ortalama yapıp abd'ye gidebileyim



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-46B352547 -- 2 Ocak 2016; 17:41:01 >
    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.