Şimdi Ara

Mühendis Maaşları (85. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
5 Misafir (1 Mobil) - 4 Masaüstü1 Mobil
5 sn
1.958
Cevap
125
Favori
983.434
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
5 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 8384858687
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • 4Numara 4 kullanıcısına yanıt
    Malesef durum bu. Müh olarak teknik ekibi yönetme ve sürekli fabrika içi arge yapmanızı istiyor. Ortam oldukça kötü gün boyu toz kir asit kimyasallar soluyorsunyz. Maaşınız yükseldikçe çok fazla sorumluluk yükleniyor. Fabrika sizinnmiş gibi sabah akşam düşünmenizi istiyorlar. Paran artacak diye gazlarlar ama müdürlerin maaşları zaten kuş gibi sana ne kadar verecekki.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: hexedemical

    Malesef durum bu. Müh olarak teknik ekibi yönetme ve sürekli fabrika içi arge yapmanızı istiyor. Ortam oldukça kötü gün boyu toz kir asit kimyasallar soluyorsunyz. Maaşınız yükseldikçe çok fazla sorumluluk yükleniyor. Fabrika sizinnmiş gibi sabah akşam düşünmenizi istiyorlar. Paran artacak diye gazlarlar ama müdürlerin maaşları zaten kuş gibi sana ne kadar verecekki.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Derin Mavi -- 5 Şubat 2017; 18:30:26 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: hexedemical

    Denizlide Yıllık 100 milyon ytl cirolu demir çelik sektör işleri iyi olan(ihracat yapıyor) bir şirket:

    İtalyada 2 yıl yoplamda 5 yıl çalışmış bakım mühendisi 2000 tl +agi net. ( 6ay işsiz kalmış) ile işe başladı. Diğerleri ;

    İşletme mühendisi 1700tl yeni alındı

    Planlama mühendisi 1800 tl 2 yıllık tecrübeli

    Üretim mühendisi 1900tl 1 yıl tecrb

    Bakım mühendisi 2100tl 2 yıllık

    Üretim müdürü 3600tl 7yıllık (12 yıl tecr)

    Bakım müdürü 3250 tl 4 yıllık (toplam 10 yıl tecrübeli)

    Fabrika müdürü 5700 tl (25 yıl şirkete senelerini vermiş adete köle)

    Net maaşlar..Genelde Mesaiye kalıyorsunuz ücret ödenmiyor( işçilere ödeniyor,) 6 gün cumartesi yarım. Bakım müh bazen gece 12 -1 e kadar kaldığı oluyor.

    Fabrikada herkes köleymiş hocam anlaşılan. Okula boşuna gidilmiş, diploma boşuna alınmış. Aynı çalışma koşullarına bir mağazada full time işe girilse daha fazla para kazanılır. Hele 25 yıl aynı şirkette çalışan 5700tl maaş alan abimizi saymıyorum bile. Düzgün bir fabrikada çalışsa hissesi bile olmuştu şimdiye :/




  • Köleden hiç bir farkı yok, elinden gelseler para vermeden çalıştırır özel sektör. Sosyal yaşantın sıfır, aşırı stres olduğundan aşırı sigara içilir. Zamanla işi kendinden çok fazla önemsersin, haliyle göbek çıkar saçlarda gider sağlığında. Mağazayı geç 19 yaşında kasiyer migrosta 1800 tl alıyordu.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi hexedemical -- 5 Şubat 2017; 19:18:37 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • İnşaat mühendisliği son sınıftayım ingilizcem iyi seviyede acaba mezun olduktan sonra yurt dışı yüksek lisansları hangi ülkelerde daha verimli olur ne gibi şartlar lazım tecrübeli bir arkadaş varsa bilgi vereblirse çok iyi olur aslında.

    Ayrıca bu gidişle devlete kapak atmanın peşine düşeceğim ancak iş yapan bir kurum istiyorum bakalım nasıl olacak.Şuan bir mühendisin devlette maaşı,üniversite deki asistanlarla aynı çok garip gerçekten
  • Kısa ve net! Mühendis olmayın. Özellikle puanı sağlık sektorunun puanına yakın olan okulların mühendislik bolumlerine idealistlik yapıp sakın gitmeyin. Gidin doktor olun uzman olmasanız bile sağlık ocağında mis gibi kendinizin patronu olup kendini parçalayan mühendisle aynı parayı alın geçin. Hele bir de eşinizde doktor olup küçük şehre tayin isteme imkanı var ki tadından yenmez. Mühendis büyük şehre muhtaçtır. Büyük şehir pahalıdır. Maaşta azdır.



    Yaptıysanız bir hata gidib satışcı satın almacı felan olun. Sakın arge marge uzak durun. Arge diye bir şey yok turkiyede. Şirketler surviverdan beter. Yukselmek istiyosanız iyi kulis yapmanız lazım. Arge yaparak bi yere gelemezsiniz.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Guest-70392DCEF

    Üzgünüm ama home ofisimde, sadece sağ kolumu hareket ettirerek,sizin maaşlarınızdan,daha fazla kazanıyorum.

    Bolum

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • arçelik tarzı büyük bi yerde çalışmaya başlayan yeni mezun arkadaş var mı? EE arge
  • quote:

    Orijinalden alıntı: 58_transporter_58

    İnşaat mühendisliği İstanbul için (ytü ve itü mezunları çevremdekiler)
    -emlak konut ya da kiptaş projelerinde büyük firmalarda başlangıç maaşları 2000-2500 arası
    -1 sene sabreden aynı firmada 300-500 lira zam alır ya da iş değiştirip 3 binin üstü alır
    -ilk projeyi bitirip ikinciye başlayan(ort. 2-3 sene sürer) 3,5 civarı alır
    -şantiye ofisi çalışma şartları iyidir, sahada başlayan ise kendini aşırı derecede geliştirir ve saha tecrübeli adam kolay kolay işsiz kalmaz.
    -tünel kalıp gibi çetrefilli ve tehlikeli bir imalat yapan taşeronun teknik personeli 3-4 bin alır ama tünel kalıp ustalarıyla anlaşabilmek ve iş yaptırmak çok zordur.
    -2-3 proje sonrası kısım şefi olabilen bir mühendis 5-7 bin arası alır.O zamana kadar göbeği başını alıp gitmiş saçları da dökülmüş olur zaten.
    -sağlam bir taşeronda kendini sevdirerek ve çabalayarak ilerleyebilenin sırtı yere gelmez, her taşeron firma patronunun bir sağ kolu olur ve onlara ödediği paraları gözü görmez, iyi rakamlar verir

    öldük desene be usta




  • Suan son saglik kontrolu icin doktor bekliyorum sanirsiniz futbolcuyum.Alacağım para 2k.Mak muh uretim muhendisi gorevini kismetse yapacagim.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yeni işe başlayan arkadaşlarım var.

    Endüstri mühendisliği şu an net 3000 tl maaş alıyorlar. Yeni mezun maaşı. Bende haziranda mezun olup aynı şirkette başlıyorum hayırlısıyla.
  • arkadaşlar olay biraz kendini geliştirmeyle alakalı

    bende elektrik-elektronik mühendisiyim maaşım 5.500 TL net

    Telefonum şirket hattı full paket Türkcell , Şirket arabasıda bende sıfır Ford

    Kendinizi mühendis olmanızla değerlendirmeyin

    Kendinizi şununla değerlendirin; Benim yaptığım aynı işi bu şirkette ve çevremde kaç kişi yapabiliyor ?

    Kendinize soracağınız soru bu.

    Bahçelievlerspor'da 15 yıldır oynayan futbolcu: Van Persie Fenerbahçe'ye yeni geldi 4.5 M € alıyor ben yıllardır bu kulüpteyim 30.000 TL alıyorum dediğinde ne kadar komik bir cümle olacaksa sizlerinde yazdıkları aynı

    Mühendis nedir ? Neyin mühendisisin sen ?

    Bakın ben elektrik elektronik mühendisiyim alanları bir sayayım; YG, OG, AG , Otomasyon, Elektronik Board Tasarım, Yarı İletken Teknolojisi, Uydu ve Haberleşme , Elektrik Makinaları, Enerji iletim , Aydınlatma , Digital Elektronik , Enstrumantasyon, DCS-PLC Sistemleri ve daha bir sürü alan var

    Bu alanlarla ilişkili bir yere girdiğinizde ise o işyerinde yapılan veya üretilen şeylere özel olarak uzmanlaşmanız gerekecektir.

    örneğin gamak motor fabrikasına girip uzmanlaşan bir mühendis ordan çıkıp vestel fabrikasında televizyon bölümüne girdiğinde stajerden farkı kalmaz

    Yani senin değerin uzman olduğun alan ve uzman olduğun sektörle ilgilidir.

    Adam 5 yıl aynı şirkette çalışıyor ama sadece hakediş yapıyor. O iş yerinin patronu ne düşünür ? Ben bu adamı kovsam yerine yeni bir mühendis alsam aynı adam yine aynı hakedişi yapamaz mı ? Yapar. O zaman bitti işte arkadaş. Senin değerin sıfır.

    Kendini geliştireceksin. Bir konuda uzmanlaşacaksın. Ama çok fazla uzmanlaşacaksın. Örneğin Siemens PLC üzerine mi uzmanlaşmak istiyorsun. En iyilerinden olacaksın. Herşeyini öğreneceksin. Eski modeller, yeni modeller, profibus, profinet uzman olacaksın. Çözemediğin, bilmediğin şeyi kalmayacak. Kendine özel fonksiyon blokları yapacaksın, script geliştireceksin, wincc öğreneceksin hemde herşeyiyle.

    İşte bunun için sıkıya gelebilmen lazım.

    Bir konuda uzmanlaşmak kadar zor birşey yok.

    Lafta herkes mühendis.

    Okullarda sadece matematik ve analitik düşünce yeteneğinizin gelişmesine yardımcı eğitimler var. Kimse okuldan uzman olarak mezun olmuyor. İşletmelerde bunun farkında olmayacak kadar salak değil

    Mühendis ünvanı kendini iyi geliştirmiş ve uzmanlaşmış bir insanın ekstrasıdır sadece

    Çalıştığın yerde, çalıştığın konuda senden daha çok şey bilen ve senden daha uzman biri lise mezunuda olsa işletme için senden daha değerlidir.

    Bu nedenle kimse diplomasına bakıp havalara girmesin

    Öncede söylediğim gibi sadece şunu sorgulasın; Benim yaptığım işi çevremde ve şirkette kaç kişi yapabilir. Şirket beni kovsa yerine aynı işi yapacak insanı kaç paraya ve ne kadar zamanda bulabilir ?

    Bu sorulara vereceğiniz cevaba göre maaşınızı kendiniz belirlersiniz zaten.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Allen_Bradley -- 8 Şubat 2017; 9:45:19 >




  • hocamlar,bu sene odtu havacilik-uzay muhendisligi kazandim.bizim bolumden mezun olan ya yurtdisina gidiyor ya da aselsan tai roketsan havelsan da basliyor genelde.tecrubeli arkadaslar bana ne onerebilir bolumum itibariyla?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • her meslek grubunun çok ciddi sorunları var. tıp, veterinerlik, diş hekimliği hariç. o yüzden bu tarz meslekleri kazanamayacaksanız mühendislik gayet iyi bir seçenek. lakin ülkemizde aşırı miktarda üniversite ve bölüm olduğundan dolayı ve dünya'ya ihtiyaç fazlası olarak dünya'nın ihtiyacı kadar çok mühendis mezun veriyor olmamızdan dolayı yeni mezun bir mühendisin iş bulması çok zor. ama bir iş bulup 3 yıllık bir tecrübe kazanınca işler yavaş yavaş kolaylaşmaya başlayacaktır diye düşünüyorum. ayrıca ileri seviye ingilizce bilgisi her mühendise çok gerekli.birçok iş ilanında bu temel şart olarak isteniyor.

    mühendislik eğitimi almak için benim tavsiyem mümkünse yurtdışının tercih edilmesidir. dil bilinmiyorsa makedonyada türkçe eğitim veren bölümler varmış bir araştırmanızı tavsiye ederim.Bizimle dili neredeyse aynı olan Azerbeycan'da okumak bile burada okumaktan çok daha güvenlidir. yurtdışında okursanız hem ülkede gerçekleşebilecek tehlikelerden korunmuş olursunuz hem de daha kısa sürede ve daha kolay mezun olursunuz ve diplomanız daha geçerli olur.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-1135B01C2 -- 8 Şubat 2017; 10:22:24 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Geçen bir ilan gördüm en az 2 yıl belirli uzmanlıkta çalışmış Mühendisleri İŞKUR'un işbaşı eğitim programı ile işe alıyorlardı.



    Fıkra gibi.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bana kalırsa 5-10 yıllık süreç sonunda terfi alıp 2500-3000 TL kazanmak komik rakamlar mühendisler için. Ama işin gerçeği de bu, özel sektör firmaları çalışanını %90 sömürüyor. Çalışanda ben mühendisim diyip 10 yıl sonra aldığı 3000 TL'ye seviniyor. Hele ki bu paramızın değersiz olduğu şu dönemlerde. Bildiğim büyük bir teknoloji şirketinden örnek vermem gerekirse, yeni başlayan mühendis maaşı 2-2.5 K, genel müdürlerin 85 K civarı.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: kronin

    Kısa ve net! Mühendis olmayın. Özellikle puanı sağlık sektorunun puanına yakın olan okulların mühendislik bolumlerine idealistlik yapıp sakın gitmeyin. Gidin doktor olun uzman olmasanız bile sağlık ocağında mis gibi kendinizin patronu olup kendini parçalayan mühendisle aynı parayı alın geçin. Hele bir de eşinizde doktor olup küçük şehre tayin isteme imkanı var ki tadından yenmez. Mühendis büyük şehre muhtaçtır. Büyük şehir pahalıdır. Maaşta azdır.



    Yaptıysanız bir hata gidib satışcı satın almacı felan olun. Sakın arge marge uzak durun. Arge diye bir şey yok turkiyede. Şirketler surviverdan beter. Yukselmek istiyosanız iyi kulis yapmanız lazım. Arge yaparak bi yere gelemezsiniz.

    dostum
    sen iyi mühendislerden konuya girip vasat mühendislerden örnek vermişsin. senin teorilerini kullanarak yanıtlayacam


    Dünyaya bir kere geliyorsun , ağrının bir köyünde doktorluk yapmak için mi ? gençliğini afyonun bir beldesinde mi geçirmek istiyorsun ? bukadar korkuyor musun hayattan ve büyük şehirden ? risk alamaz mısın sen hiç


    DOKTORLARI BU YÜZDEN SEVMİYORUM

    korkak risk alamayan adamlar ezberledikleri derslerle doktor oluyor. çoğu hasta tedavi olamıyor. sırf iş garantisi var diye bu korkak sünepeler yüzünden adam gibi sağlık hizmeti alamıyoruz.

    2. si eğer bir adam derece yapıp mühendisliğe gittiyse idealisttir.

    mühendisliğe yeteneği olan idelist adamlar her zaman doktordan iyi kazanır.

    26 yaşıma giriyorum bu hafta. öğrenciliğimden beri çalışırım. Ufak bir örnek verirsem şu an arkadaşlarımın çoğu yeni mezun oldu. Hala adam gibi kuruş kazanamadılar.

    Toplum sağlık merkezi acillerden daha iyi en azından psikolojimiz bozulmaz diyen arkadaşlarım 4500-5000 lira arası alıyor. yol yemek dahil değil. acillerdeyse nasıl çalıştıklarını kimlerle muhattap olduklarını biliyorsunuz

    öncelikle en başta hata var. adam mühendisliğe yatkınsa tıpa gönderseniz intihar eder. tıptakilerin çoğu antidepresan kullanır bilin bakalım neden ?


    korkaklık etmeyin. çıkın dövüşün . daha yeni bitti öğrenciliğim ve 300 bin liraya yakın para kazandım. bunun bir kısmı birikim olarak duruyor.

    bir doktorun bunu biriktirmesi için kaç yaşına gelmesi lazım ? üstelik maaşım da her işimde ikiye katlandı. şans faktörü vardır elbet ama kendini geliştiren adam için 50-200 bin lira maaşlar imkansız değil. bunları alan çok mühendis var.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: bazarov0734


    quote:

    Orijinalden alıntı: kronin

    Kısa ve net! Mühendis olmayın. Özellikle puanı sağlık sektorunun puanına yakın olan okulların mühendislik bolumlerine idealistlik yapıp sakın gitmeyin. Gidin doktor olun uzman olmasanız bile sağlık ocağında mis gibi kendinizin patronu olup kendini parçalayan mühendisle aynı parayı alın geçin. Hele bir de eşinizde doktor olup küçük şehre tayin isteme imkanı var ki tadından yenmez. Mühendis büyük şehre muhtaçtır. Büyük şehir pahalıdır. Maaşta azdır.



    Yaptıysanız bir hata gidib satışcı satın almacı felan olun. Sakın arge marge uzak durun. Arge diye bir şey yok turkiyede. Şirketler surviverdan beter. Yukselmek istiyosanız iyi kulis yapmanız lazım. Arge yaparak bi yere gelemezsiniz.

    dostum
    sen iyi mühendislerden konuya girip vasat mühendislerden örnek vermişsin. senin teorilerini kullanarak yanıtlayacam


    Dünyaya bir kere geliyorsun , ağrının bir köyünde doktorluk yapmak için mi ? gençliğini afyonun bir beldesinde mi geçirmek istiyorsun ? bukadar korkuyor musun hayattan ve büyük şehirden ? risk alamaz mısın sen hiç


    DOKTORLARI BU YÜZDEN SEVMİYORUM

    korkak risk alamayan adamlar ezberledikleri derslerle doktor oluyor. çoğu hasta tedavi olamıyor. sırf iş garantisi var diye bu korkak sünepeler yüzünden adam gibi sağlık hizmeti alamıyoruz.

    2. si eğer bir adam derece yapıp mühendisliğe gittiyse idealisttir.

    mühendisliğe yeteneği olan idelist adamlar her zaman doktordan iyi kazanır.

    26 yaşıma giriyorum bu hafta. öğrenciliğimden beri çalışırım. Ufak bir örnek verirsem şu an arkadaşlarımın çoğu yeni mezun oldu. Hala adam gibi kuruş kazanamadılar.

    Toplum sağlık merkezi acillerden daha iyi en azından psikolojimiz bozulmaz diyen arkadaşlarım 4500-5000 lira arası alıyor. yol yemek dahil değil. acillerdeyse nasıl çalıştıklarını kimlerle muhattap olduklarını biliyorsunuz

    öncelikle en başta hata var. adam mühendisliğe yatkınsa tıpa gönderseniz intihar eder. tıptakilerin çoğu antidepresan kullanır bilin bakalım neden ?


    korkaklık etmeyin. çıkın dövüşün . daha yeni bitti öğrenciliğim ve 300 bin liraya yakın para kazandım. bunun bir kısmı birikim olarak duruyor.

    bir doktorun bunu biriktirmesi için kaç yaşına gelmesi lazım ? üstelik maaşım da her işimde ikiye katlandı. şans faktörü vardır elbet ama kendini geliştiren adam için 50-200 bin lira maaşlar imkansız değil. bunları alan çok mühendis var.

    Mühendislikte tutunamayıp tıpa geçenler ne yapsın hocam?




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Syronwar


    quote:

    Orijinalden alıntı: bazarov0734


    quote:

    Orijinalden alıntı: kronin

    Kısa ve net! Mühendis olmayın. Özellikle puanı sağlık sektorunun puanına yakın olan okulların mühendislik bolumlerine idealistlik yapıp sakın gitmeyin. Gidin doktor olun uzman olmasanız bile sağlık ocağında mis gibi kendinizin patronu olup kendini parçalayan mühendisle aynı parayı alın geçin. Hele bir de eşinizde doktor olup küçük şehre tayin isteme imkanı var ki tadından yenmez. Mühendis büyük şehre muhtaçtır. Büyük şehir pahalıdır. Maaşta azdır.



    Yaptıysanız bir hata gidib satışcı satın almacı felan olun. Sakın arge marge uzak durun. Arge diye bir şey yok turkiyede. Şirketler surviverdan beter. Yukselmek istiyosanız iyi kulis yapmanız lazım. Arge yaparak bi yere gelemezsiniz.

    dostum
    sen iyi mühendislerden konuya girip vasat mühendislerden örnek vermişsin. senin teorilerini kullanarak yanıtlayacam


    Dünyaya bir kere geliyorsun , ağrının bir köyünde doktorluk yapmak için mi ? gençliğini afyonun bir beldesinde mi geçirmek istiyorsun ? bukadar korkuyor musun hayattan ve büyük şehirden ? risk alamaz mısın sen hiç


    DOKTORLARI BU YÜZDEN SEVMİYORUM

    korkak risk alamayan adamlar ezberledikleri derslerle doktor oluyor. çoğu hasta tedavi olamıyor. sırf iş garantisi var diye bu korkak sünepeler yüzünden adam gibi sağlık hizmeti alamıyoruz.

    2. si eğer bir adam derece yapıp mühendisliğe gittiyse idealisttir.

    mühendisliğe yeteneği olan idelist adamlar her zaman doktordan iyi kazanır.

    26 yaşıma giriyorum bu hafta. öğrenciliğimden beri çalışırım. Ufak bir örnek verirsem şu an arkadaşlarımın çoğu yeni mezun oldu. Hala adam gibi kuruş kazanamadılar.

    Toplum sağlık merkezi acillerden daha iyi en azından psikolojimiz bozulmaz diyen arkadaşlarım 4500-5000 lira arası alıyor. yol yemek dahil değil. acillerdeyse nasıl çalıştıklarını kimlerle muhattap olduklarını biliyorsunuz

    öncelikle en başta hata var. adam mühendisliğe yatkınsa tıpa gönderseniz intihar eder. tıptakilerin çoğu antidepresan kullanır bilin bakalım neden ?


    korkaklık etmeyin. çıkın dövüşün . daha yeni bitti öğrenciliğim ve 300 bin liraya yakın para kazandım. bunun bir kısmı birikim olarak duruyor.

    bir doktorun bunu biriktirmesi için kaç yaşına gelmesi lazım ? üstelik maaşım da her işimde ikiye katlandı. şans faktörü vardır elbet ama kendini geliştiren adam için 50-200 bin lira maaşlar imkansız değil. bunları alan çok mühendis var.

    Mühendislikte tutunamayıp tıpa geçenler ne yapsın hocam?

    girdiği yolda ilerlesin abi ne diyebilirim ki
    mühendislik risk işidir
    bazen aşırı yorulursun bazen değerini bulamazsın kimi zaman saçma sapan işlere denk gelirsin ama zamanla işin kurdu olup düzlüğe çıkarsın. çok iyi kazanan insanlar var. bukadar yerlere vurmayın mühendisliği. okuyan arkadaşlar ümitsizliğe düşmesin.

    derdiniz paraysa en iyi parayı mühendisler kazanır. doktor da olsa memurlar sonuçta. iyi bir cerrahtır vs bilemem ama sonuç olarak ticaretin başında mühendisler olur.




  • Odtü,itü,yıldızteknik,koç hariç.okuyorsanız kendiniz kandıayın 1500 tl işe başlarsın 10 yıl sonra en fazla 3000 tl verirler şöylede bir sey var bir abi vardı odtü okudu mezun oldu adam cuma mezun oldu pazartesi günü işe başladı vestelde 3.500 tl maaşla simdi 5 yıllık mühendis geçen konuştuk maaşı 5000 tl olmuş

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: önceki 8384858687
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.