Şimdi Ara

Muayene hakkında ama hukuki bir sorun

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
14
Cevap
0
Favori
457
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Arkadaşlar kız arkadaşımın ablasının 2010 model stepwayi var. Araba alındığından beri ne mtv ne de trafik cezaları ödenmiş. Birike birike 3000 lirayı bulmuş. Vizesi bitti, 3 kere çevirmeye takıldı, ilk ikisinde müsama gösterdiler ama en sonunda yazdılar cezayı ve 1 hafta süre verdiler.
    Şimdi asıl soruna geleyim. Bu araba ablanın eşi üzerine ve boşanmak üzereler. Mahkeme olmadı ama zaten ayrılar şuan. Abla da nasıl olsa araba eşinin üzerine boşanınca arabayı elinden alır diye bu 3000 lirayı ödemek istemiyor. Ama çocuğu da var araba eli ayağı, sürekli kullanıyor.Şimdi bu parayı yatırsak noterden de " araba geri verilirse parayı ödemesi gerekir " gibi bir madde koydursak olur mu? Böyle birşeyin imkanı var mı yada alternatif çözümler neler?

• Hocam soruyu daha detaylı ve net sorabilirsen cevap verebilirim ama anlayamadım.
  • quote:

Orijinalden alıntı: serhat295

Hocam soruyu daha detaylı ve net sorabilirsen cevap verebilirim ama anlayamadım.

İşin özeti şöyle. Başkasının arabasını kullanıyoruz.Arabanın muayenesinin yapılması gerek. arabasını nasıl olsa alacak diye 3000 lira borç verip muayeneye sokmak istemiyoruz. Ne yapabiliriz. Şart koşup ödeme yapma imkanımız var mı?
  • Böyle bir uygulama mantıksız geliyor bana. Peki araç evlenmeden önce mi alınmış? Yoksa evlendikten sonra mı? Evlendikten sonra alındı ise %50 paylaşılır zaten mahkemede talep edilir ise..
  • Öncelikle geçmiş olsun,
    Evet aracı kullanmak ve muayene yaptırmak için o ceza ve MTV ödenmesi gerekli. Aracı bu şekilde kullanmaya devam ederseniz bir sonraki kontrolde otoparka çekilebilir. Çünkü maksimum 2 defa muayene için izin veriliyor. Çekilen araçlar için işlemleri malum aracın ruhsat sahibi yapar. Yani hocam iki ucu da çıkmaz sokak. Ya parayı ödemek yada şansınıza güvenmek.
  • Mal paylaşım kanunu var. Boşanınca %50 %50 paylaşılır. fakat kanunun tam ayrıntısını bilmek gerekir. Araba evlenmeden önce alındı ise paylaşıma girip girmediğini bilmiyorum. Fakat kadının çocukları varmış. Araba 2010 model. Sene 2013. Muhtemelen evlendikten sonra alınmıştır.

Şöyle de yapabilirsiniz. Bilirkişi her şeye fiyat biçer. Diyelim ki arabaya da 25.000 TL fiyat biçti. Verirsiniz 12.500 TL. Kurtarırsınız arabayı.
  • quote:

Orijinalden alıntı: topaz42

Mal paylaşım kanunu var. Boşanınca %50 %50 paylaşılır. fakat kanunun tam ayrıntısını bilmek gerekir. Araba evlenmeden önce alındı ise paylaşıma girip girmediğini bilmiyorum. Fakat kadının çocukları varmış. Araba 2010 model. Sene 2013. Muhtemelen evlendikten sonra alınmıştır.

Şöyle de yapabilirsiniz. Bilirkişi her şeye fiyat biçer. Diyelim ki arabaya da 25.000 TL fiyat biçti. Verirsiniz 12.500 TL. Kurtarırsınız arabayı.

Araba evlendikten sonra alindi ama abla bekarken aldigi arabayi satti ustune kredi cektiler ve esinin ustune.
    İsin ilginc yani 9 aydir ayrilar ama resmiyette hala evliler mahkeme olsa paylasim yapilir ama henuz mahkeme de yok.ve abla diyoki ben eminimki resmiyette bosaninca da arabayi vermeyecek, abisinin uzerine filan yapar yine vermez diyo.
    Durum biraz karisik yani

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: gokhannnn_taz

quote:

Mal paylaşım kanunu var. Boşanınca %50 %50 paylaşılır. fakat kanunun tam ayrıntısını bilmek gerekir. Araba evlenmeden önce alındı ise paylaşıma girip girmediğini bilmiyorum. Fakat kadının çocukları varmış. Araba 2010 model. Sene 2013. Muhtemelen evlendikten sonra alınmıştır.

Araba evlendikten sonra alindi ama abla bekarken aldigi arabayi satti ustune kredi cektiler ve esinin ustune.
    İsin ilginc yani 9 aydir ayrilar ama resmiyette hala evliler mahkeme olsa paylasim yapilir ama henuz mahkeme de yok.ve abla diyoki ben eminimki resmiyette bosaninca da arabayi vermeyecek, abisinin uzerine filan yapar yine vermez diyo.
    Durum biraz karisik yani

O zaman iş şansa kalıyor. Karı-koca arasındaki meseleler trafiği ilgilendirmez. Muayene yapılmadı ise 2. kere yakalandığında araç çekilir. Otoparka konur. Muayene istasyonundan muayene harcının yatırıldığını beyan eden 158,30 TL'lik makbuz olmadan araba verilmez. örnekleri var çünkü. Bir tanesi de benim arkadaşım.

• quote:

Orijinalden alıntı: gokhannnn_taz

quote:

Durum biraz karisik yani

İlk olarak bu oluşan borç zaten sizin aracı kullanımınızdan kaynaklanan borçtur, yani araç alındığından beri vergi kaçırmışınız.
    (Sakın hakaret olarak algılamayın fakat adli olarak değerlendirildiğinde suçlu duruma düşebileceğinizi belirtmek istedim)

İkincisi aracın alındığı tarih mahkemede beyan edilerek araçtan hak talep edilebilir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi iGroN -- 18 Mart 2013; 14:43:17 >

• bence dava devam ederken borçlar yapılsaydı belki bir şey hak edilebilirdi ama diyosunuzki daha dava yok ozaman bence
    kimse o para ödendiknen sonra hak iddia edemez ben eşimin vergisini kendi krde kartımla netten ödüyorum
    allah göstermesin boşansam o parayı talep etmem biraz garip kaçar gibi??
  • O bayanın eşi ,muhtemelen 3 yıl arabaya madem bindi borcunu'da , cezasını'da ödemesi gerekir mantığı ile hareket edecektir

Ödemeyip haksızlık yapmayın , söz söyletmeyin kendize derim zaten mahkeme mal varlığı paylaşımı yapmayacak mı

Bütçe el veriyorsa ödemesi en doğru olan , 3 bin lira için böyle madde gibi bir şey olmaz gibime geliyor
  • Araba kimin üstüneyse, kim kullanıyorsa hukuki ve insani açıdan,

Borç ve ücretler kullanan kişiye aittir.

Araç eşinin üstüne ise hukiki açıdan eşinin borcu olur fakat araç hanımınsa borç hanımındır.

Fakat araç başkasının üstüne olsa bile insanlık namına kullanan kişi borcu ödemelidir.

Ayrıca mahkeme kararı ile boşandıktan sonrada haklarından feragat edilsede sahiplenilsede bir borç var ödenecek ve bu borcu aracın sahibi öder, ya da tam bilmiyorum ama borçlarda yarı yarıya paylaştırılır.

hukukçu değilim bu arada fakat genel uygulamalar bu yönde.
  • Bildiğim kadarı ile ruhsat sahibi kimse borç ona aittir.

Arabanın mülkiyeti ve borcu evlendikten sonra alınmış ise boşanma davasına (açılırsa) bağlı başka bir olay.
  • borcun kime ait olduğu ayrı bir durum, ödendikten sonra mal paylaşımında aracın kime düşeceği ayrı bir durum.

borç kime ait; ruhsat kimin adına ise borç da o kişiye aittir dolayısıyla borçtan sorumlu olan da ruhsat sahibidir.
    fakat borcu ruhsat sahibi olmayan kişi de ödeyebilir bunda bir beis yok lakin borcu ödeyen kişi daha sonra ödediği miktar için bir hak iddia edemez.
    evlilik birliğinde hak ve menfaat ortaklığı olduğu kadar borç ve sorumluluk da ortaktır. dolayısıyla aracı zaten kullanımında bulunduran kişinin (olayımızda abla diye adlandırılan kişi) araca ait vergi ve trafik cezası borçlarını ödemesi sebebiyle karşı tarafa rücu hakkı yoktur.

boşanma esnasındaki mal paylaşımına gelirsek; bu apayrı bir vakıa ve eşler arasındaki evlilik sözleşmesi, mal rejimi, boşanmada kusurlu olan taraf, çocukların varlığı -sayısı, eşlerin gelir durumu, geçim standartları vs vs bir sürü etken boşanma kararı ve nafaka-tazminat-mal paylaşımında dikkate alınır. o yüzden, fiilen ayrı yaşayan kişilerin ileride daha büyük haksızlıklara uğramamaları adına -yeniden birleşme niyetleri de yoksa- hukuken de ayrılmaları her iki tarafın menfaatine olacaktır.

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.