Şimdi Ara

Motor büyüklüğüne göre vergi neden değişiyor?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (1 Mobil) - 2 Masaüstü1 Mobil
5 sn
59
Cevap
0
Favori
1.574
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Hepsi motor değil mi sonuçta 3bin motora farklı 1.6 motora farklı vergi vermek, devletin üretmediği, satmadığı, sadece 2-3 belge vermesi ve bizim kullanmamız için o kadar vergi vermek çok saçma geliyor. Yanlış mı düşünüyorum? Haksız kazanca girmiyor mu bu yapılan?

Şirketler tırlarla getirsin.Bayilerde satsın. Parasını kazansın. Burda ben devletle ilgili bir şey göremiyorum?
    Asfalt yapılacaksa 6 aylık vergisini alıyorsun zaten.
    Benzin için dışardan getiriyorsun.tamam sıkıntı yok. Ama kıbrısta bile daha ucuza satılıyorsa, ki potansiyel-satış anlamına bakılınca bizde daha ucuz olması gerekmez mi?

Biraz aydınlatırsanız beni sevinirim. cahilliklerimi maruz görün lütfen.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Büyük motor hacimli araç alan zengindir o nedenle fazla vergi alalım bunlardan denilerek koyulmuş bir sistem.Halbuki motor hacmi büyük olupta ucuz olan modellerde var örneğin 2.0 dizel Cruze.

En güzel vergilendirme şekli bence emisyona göre ve aracın liste fiyatına göre yapılması olur.Satış fiyatı yüksek olan ve çevreyi çok kirleten daha çok vergi ödesin,ucuz olan ve çevreyi az kirleten daha az.
  • Eskiden ağırlığa göre vergi alınırdı. Akaryakıt fiyatları artmaya başlayınca az yakandan az, çok yakandan çok vergi alalım mantığı geldi. O tarihlerde gerçekten de yüksek hacimli araçlar daha çok yakıt tüketiyordu. Zamanla teknoloji ilerledi ve yakıt tüketiminin motor hacminin artmasıyla direk alakası kalmadı. Fakat bu sefer de vergi toplamak tatlı geldiğinden dolayı "liste fiyatı üzerinden vergi almak" uygulamasına geçmek devletin işine gelmedi.

• Liste fiyatına göre vergilendirilmeli.. 1.6 BMW veya Mercedes alan adamla 1.6 lık çin malı alan adam niye aynı vergiyi ödüyor hiç bir mantık açıklayamaz..
  • Soruya soran arkadasim Türkiye de hangi devlet kurulusunda sistem güzel isliyorki burada mantikli bir sistem olsun amaç mevcut durumu kurtarmak. Türkiye deki mevcut politika sisteminde millet devlet için vatandasin rahati degil devletin dengesi çok daha önemli vergi yapilandirmasi da buna gore yapiliyo

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: PriMe

Soruya soran arkadasim Türkiye de hangi devlet kurulusunda sistem güzel isliyorki burada mantikli bir sistem olsun amaç mevcut durumu kurtarmak. Türkiye deki mevcut politika sisteminde millet devlet için vatandasin rahati degil devletin dengesi çok daha önemli vergi yapilandirmasi da buna gore yapiliyo

Cevaplayan herkese teşekkürler.
    Her şey devlet için ise paralı askerliğin olduğu yerde böyle vergilendirmenin olması saçma.Madem öncelik devlet ve devletin ihtiyacı,üst makamlara yapılan gereksiz harcamalardan da kesinti yapılmalı. Üretici değilsin satıcı değilsin. ruhsat vermek için bir araba parası da devlete vermek akıl karı değil cidden.

• Bu tür şeyleri yapmazsak vergi koymazsak yunanistan gibi batarız diyip son model makam araçlarına binmek uçaklar almakişin bi başka boyutu.Devlet vatandaşı yolunacak kaz olarak görüp kendi lükslerinden taviz vermiyor olan biten bu.

Araç alırken ötv ödüyosun kdv ödüyosun araçtaki radyo yüzünden trt ye bile ödeme yapıyosun yetmiyor mtv ödüyosun muayene yapılırken ödüyosun zorunlu trafik sigortasını ödüyosun kaskoyu ödüyosun daha bitmedi diyip dünyanın en pahalı akaryakıtını kullanıyosun o araçta arada başka bişeylerede para alıyolarmı hatırlayamadım

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Mendieta58 -- 24 Kasım 2013; 12:15:56 >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Yani diyor ki çok yakacak kadar zenginsen bol vergi verirsin diyor.Oradan çıkma mesele.
  • Kesinlikle aracın fiyatına - çevreyi kirletme olayına-yaşına göre olmalı.

Adam 5 kasa bmw kullanıyor. diğeri opel vectra kullanıyor aynı dilimdeler. Ya da 5 serisine 1.6 motor gelecek mesela. 1.6 tdi polo ile aynı vergi ödenecek yazık.
  • çevreyi kirletme oranına bakarsak yine olmaz benim aracımın co2 salınımı yüksek ama yılda 10.000 km yapmıyorum diger aracın salınımı daha az ama yılda 100.000 km yapıyor simdi benmi cok çevreyi kirlettim o mu?
  • quote:

Orijinalden alıntı: kutbul

çevreyi kirletme oranına bakarsak yine olmaz benim aracımın co2 salınımı yüksek ama yılda 10.000 km yapmıyorum diger aracın salınımı daha az ama yılda 100.000 km yapıyor simdi benmi cok çevreyi kirlettim o mu?

en mantıklı olanı liste fiyatıdır. ama belli ki işlerine gelmiyor.

ha amaç çevre ise:

zaten çok yakıt harcayan fazla fazla vergisini benzin istasyonunda peşin peşin ödüyor.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Derin Mavi

Yani diyor ki çok yakacak kadar zenginsen bol vergi verirsin diyor.Oradan çıkma mesele.

• Son dönemlerde yapılan işlerde mantık aramamak lazım. Akla zarar vergiler var. Millet için devlet mantığından çıkılıp, devlet için millet durumuna geçildi. Ki bu devlet kimlere fayda sağlıyor oda açık ve net. Ne sigaraya yapılan zamlar nede "yapılsa bile" çevreye verilen zarara göre yapılacak vergilendirme sistemi, insan sağlığı çok düşünüldüğünden yada çevreye çok değer verildiğinden değil. Sadece kılıf.
  • fiyata göre almamak için tabi.

1.6 mercedes'in vergisi 2.0 cruze'den mazda'dan daha düşük olsun yandaşların kralı doğuş gurubu küçük hacimli motorlar sayesinde daha çok kazansın diye.

yoksa 2.0 dizel ve benzinlilerin yakıt tüketimi 1.6'lar ile aynı hatta dizellerin daha düşük bile olabiliyor. zor bir şeyde değil düzenlemek ama beyefendilerin işine gelmez.
  • "Üst yönetimi en çok yalayan otomobil ithalatçısı en çok kazanmalıdır " temel ilkesi sebebiyle.
  • Canları öyle istediği için.

• Bunu bende merak ediyorum.

• en temizi liste fiyatına göre vergilendirmek
  • Değiştiği falan yok boşuna umutlanmayın yada üzülmeyin hangisi işinize yarıyor ise.
  • bence eskiyen motor büyüklüğü konusunun etkisini azaltmak ve daha fazla vergi alabilmek için...motor büyüklüğü vergisi+emisyon vergisi gelecek...avrupada da karma sistem kullanıyor bazı ülkeler..bizim gibi motor teknolojisi olmayan ve yüksek motorlu araçların hemen hepsi ithal olan araçlardaki vergiyi azaltamazlar, azaltmazlar.

Ama 1,6 olup çok tüketen daha çok...az tüketen de daha az emisyon vergisi alınacak.

Örnek...1,6 motor ötv %37* %80+emisyon miktarı*%10

1,6, 150 gr emisyon=29,6+15=44,6
    1,6, 200 gr emisyon= 29,6+20=49,6
    1,6, 130 gr emisyon=29,6+13=42,6

Tabi itiraz eden olursa, emisyonu en düşük araç örnek verilir...vergi aslında değişmedi, çevreyi çok kirletenden daha çok vergi aldık denir.

Özetle hiç bir aracın ötv si azalmaz yeni sistemde, sadece bazı araçların ki çok az artar ya da değişmez..bazıları az artar..bazıları da çok artar..2000 motor ve emisyonu az araçlarla..1,6 motor ve emisyonu çok araç arasındaki fark azalor.

keşke ortalama araç vergisi değişmese, ama pratikte ortalama vergi artacaktır bence.

not: vergi uzmanı değilim, mantıklı düşünmeye çalışıyorum

• 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.