islam medeniyeti gelişirken her türlü gelenekten,diğer toplumlardan,eski medeniyetler ve diğer inançlardan dahil faydalandı. tek başına ve diğer bütün herkesi dışlayarak medeniyet erişmedi elbette. her şeyden faydalandı.araplar'a yazılı bir hukuk ve küresel bir vizyon getiren, kabileciliği aşıp imparatorlar kurulmasını sağlayan islam'dı. avrupa'daki rönesans hareketi müslümanların yazdığı kitaplardan başladı batı medeniyetinin yarısı roma yarısı endülüsden kalanlarla kuruldu. bu onları kötü mü yapıyor. dünyadaki hiçbir feth güller ile yapılmadı her fetih sonucunda yağma,tecavüz gibi olaylar yaşandı ben yaşanmadı demedim ama moğolların amacı feth değildi moğollar sadece yağma,ganimet,tecavüz gibi şeyler ile ilgileniyorlardı medeniyet kurmak şehir kurmak gibi amaçları yoktu amaçları istilaydı. moğollar dünyanın o dönem en zengin yeri bağdatı yerler bir etti osmanlı istanbul'u feth ettiğinde istanbul'daki her şeyi yıkıp yaktı mı? ayasofyayı yıkıp yaktılar mı yoksa değerlendirdiler mi? osmanlı ile moğolları karşılaştırmak baya saçmaydı. moğollar eğer feth ettikleri yerler de medenikeşmeye şehirleşmeye çalışsalar zaten bugün o coğrafya'da kalmazlardı onların amacı şehir kurmak medenileşmek değildi amaçları şehirlere ve medeniyetlere saldırarak hayatta kalmaktı gelişmek ilerlemek değildi. eski türkler ve araplar gibi. |
Moğolistan'ın teknolojik gücü?? (2. sayfa)
-
-
Kesinlikle katiliyorum size. Ozellikle anolojik cikarimlarinizin tam yerinde oldugunu dusunuyorum.
Tarihi donemine göre ve o donemin sartlarina göre ele almaliyiz. Cengiz Hanin acimasizligi donemine gore belki de normal sayilabilir. Bu tip ki, babaannemin orman icindeki koyunde 50 sene yasamasindan sonra, tavuklari, koyunlari kitır kitir (bize acimasiz geldigi sekilde) kesebilmesine benziyor. Sonucta onun donemine gore ve yetistigi ortama göre bir tavugun kafasini canli canli tak diye kopartmasi normal sayilirken bugun, cani olarak adlandirabilir cogu kimse bu turden bir davranisi. Ekstra bilgiler için de tesekkur ederim hocam.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Aynen. Rica ederim. @krstarica
@taııbuv
Moğollar da her türlü gelenekten faydalandı. Yalnızca yakıp yıkarak onca yeri alıp Uluğ Orda gibi İlhanlıklar tesis edemezlerdi ki. Moğol devletinin dev bir bürokratik aygıt ve Yassa olarak bilinen hukuk kodeksi ile Yam denen posta teşkilatı üzerinde durduğunu, Çinlilerden Farslara Uygurlara Türklere Hıristiyanlara bilumum cins insan ve gelenekten istifade ettiğini, Moğolların ünlü astronom ve bilgin Nasirüddin Tusi'yi himaye edip Megara'da bir kütüphane ve rasathane kurdurduklarını, yıktıkları halde Bağdat'ı ve diğer pek çok şehri yeniden kurdukları veya başka şehirlerin kurulmasına önayak oldukları, ilgili Moğol mirasından Semerkant ve Türkistan'ı imar eden Timurluların çıktığını bilmeden inanılmaz derecede çarpık ve jenerik bir Moğol imgesi çiziyorsunuz üstüne Rönesans'ın eski Yunan - Endülüs İslam geleneğine dayandığını eski Yunan'dan hiç bahsetmeden Endülüs ve Roma'ya dayandığını iddia ederek ya inkar ediyorsunuz ya da bilmiyorsunuz. Açıkçası Moğol tarihiyle Cengiz sonrası İslam medeniyeti tarihinde bir kültürel canlanma dönemini teşkil eden Türk - Moğol periyodu hakkında önyargılardan ötürü doğru dürüst okuma yapmadığınızı düşünüyorum. Moğollar (ve Türkler) bahsettiğimiz gibi yıktıkları kadar kurmuşlardır. Yıktıkları şehirler o yüzden bugün halen varlar. Zaten Osmanlı'nın sözünü ettiniz İstanbul'un fethinden sonra yaptığı yağma, yıkım ve kıyım Moğolların Buhara, Semerkant, Bağdat gibi dünya merkezlerine yaptığından çok farklı değildir. Moğolların tek farkı katliamın dozunu (psikolojik savaş doktrinleri uyarınca) daha yüksek tutması. Bir yandan en büyük ibadethanenin (bu vesilede Ayasofya'nın) camiye çevrilmek üzere korunması İslam fetih anlayışında bir gelenektir. İdeolojik bir mesaj vermek, Darül İslam'ın artık hakim oluşunu vurgulamak içindir. Moğollar da bu gelenek olmadığı için en büyük ibadethaneyi de yıkarlardı. Moğollardan (Rusya'daki Tatar adını taşıyan Türkler gibi istisnalar haricinde) geriye adları haricinde kimsenin kalmaması başından beri bahsettiğimiz gibi Moğolların özellikle de Türklerce asimile edilmesinin sonucu. Erken Ortaçağlarda Avrupa'yı altüst eden Moğol benzeri göçebe Macarlar da mesela Hıristiyan oldular. Ama Moğolların aksine kimliklerini koruyabildiler ve sonunda geriye kalanları da öylece steplere hapsolmadılar. Bu sebeple Orta ve Doğu Avrupa'nın göbeğinde Macarlardan söz edebiliyoruz Moğollar Asya'nın büyük bir kısmında Türkik ve Farsi halkların arasında öylece eriyip gitmişken (görece az nüfusları uyarınca, zira Moğollar hiçbir zaman fazla kalabalık olmadılar) Moğolistan ise Macaristan kadar gelişmiş değil çünkü Macaristan'ın aksine Asya'nın ücra bir köşesi. Bu bağlamda geri kalmışlık dinle alakasız.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
-
islam'a geçince de sonu osmanlı oldu, demek ki dinle alakası yokmuş
-
osmanlı türk tarihinin zirve noktasıdır.
-
Evet, bunu ben de duydum.
-
Göktürklerin ve Asya Hunlarının önemli bir birlik kurduğunu düşünüyorum. Arkasından Timurlu ve Karahanlı, Harezmşahları da takdir ederim. Yalnız Osmanlı'nın İslam federasyonu olduğunu düşünüyorum. Millet yoktu sadece din esası vardı.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-94E0EF87A -- 29 Aralık 2021; 10:59:39 > -
Osmanlının ilk iki padişahı hariç gerisinin türklükle alakası yok.
Ayrıca bilerek anadoludaki türkleri eğitimsiz ve fakir bırakma politikası yürütmüşlerdir. Dünya üzerindeki hiçbir imparoturluğun yabancı azınlıklara vermediği hakları vermişlerdir. Aynen şuanki gibi, türkler 3. sınıf vatandaş olarak yaşadılar. Ayrıca osmanlı saray yönetimi de bağnaz yapısı yüzünden dünyadaki değişikliklere ayak uydurumadı son 300 yılı gerilemekle geçti. Din üzerinden bir birlik kurdular o da arapların bizi satmasıyla son buldu
-
asya hunlarının da bir türk imparatorluğu olduğu bile belli değil. olsalar dahil osmanlı ile yarışamazlar. selçuklu ve osmanlı türk tarihin zirve dönemleridir ondan öncesindeki hiçbir devlette bu iki türk-islam devleti kadar başarılı değildir. o dönemler de dünyanın hiçbir yerinde millet esas değildir. batıda da doğuda da her yerde de din esastır. osmanlı'da öyledir. millet dediğiniz milliyetçilik kavramı dünyaya son 250 300 yılda yayılmış bir kavram. orta çağ döneminde dünyanın çoğu yerinde din esastır.
-
türk arap ya da alman fransız gibi kavramlar dünyaya milliyetçilik akımı ile yayılmış kavramlar. siz orta çağ döneminde diğer devletlerin ırk milliyetçiliği yaptığını falan mı sanıyorsunuz? her devlet din ile yönetiliyor toplumlar kendini din ile ayrıştırıyor ben türk'üm ben arabım ben fransızım demiyor ben hristiyanım ben müslümanım şu mezheptenim diye tanıtıyor kendini.siz osmanlı'da türklük yok diyorsunuz. evet yok çünkü dünyanın hiçbir yerinde ırk milleti yok. bu kavramlar yaygın değildi din yaygındı. bu ırk milleti kavramları dünyaya yayıldıktan sonra da osmanlı'da türklük kavramı yayılmıştır. balkanlar bizi türkler yönetmesin diye isyan etmedi mi? osmanlı türk tarihinin zirve noktasıdır iyidir kötüdür demiyorum ama en zirve devlettir çoğu şey de.
-
Moğolistan'ın hiçbir şeyi yoktur hayvancılık dışında. Moğolistan Rusya'nın Ortaasya'da Çin ile arasında tampon görevi için kurulmuş suni bir yapıdır. Rusya direkt Çin ile sınır yerine fason bir devletçik oluşturarak doğu sınırını güvende tutmaya çalışır.
-
Türkler İslamiyete geçmeseydi ne olurdu? Belki de Japonya gibi olurdu yada Güney Kore gibi olurdu. Tamam bizde dinimizi seviyoruz ama saçmalamaya gerek yok.
-
islamiyetten önce neydi türkler? dağlar da çadırlar da yaşıyan oraya buraya saldıran göçebe topluluğu. islamiyet sayesinde türkler medenileşti şehirleşti kültürel alanlar da ortaya çıkabildiler gelişebildiler ondan öncesinde bunların hangisinden bahsedebiliriz?
-
Arkadaşım ne kadar boşsun milletlerin medeniyet seviyesinin dinle ne alakası var, ülke yönetimi, kanunlar, toplumsal disiplin, yer altı yer üstü kaynakları, iklim, komşu ülkeler ve medeniyetler vesaire bir sürü kriteri var bu işin ve bu kriterler içinde din en son ve en önemsizlerden biridir. Sen bence daha fazla sıvama... Sizin gibi fanatikler yüzünden millet deist, ateist oluyor.
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > -
asıl boş ve cahil olan sensin. dinin toplumlara etkisi yazdığın şeylerin hepsinden 10 kat daha fazladır. araplar ve türklerin islamdan önce ne halde olduğu belli. cermenler hristiyanlığı kabul etmeden önce ne oldukları belliydi. en önemsiziymiş. bugün bir çok gelişmiş ülkenin anayasasında din vardır. abd dolarında bile god we trust yazıyor. islama geçmeseymiş japonya olacakmış da islam engellemiş. islamdan önce çadırlar da dağlar da yaşayan mağaralara çizik atan toplum o kadar yıl ne yapıyormuş da gelişememiş. ama pardon islam öncesi türkler medeniydi değil mi?
-
Moğolistan teknolojik açıdan fazla gelişmemiş bir ülkedir. Teknolojik gücü söz konusu olamaz
< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı > -
moğolistan Cengizhan heykelleri yapmaktan vazgeçmesi lazım acilen
Halen Cengizhan ile övünen bir toplumdan bir şey beklemenin alemi yok.
-
Bu mantıkla Roma'da Hristiyanlığı kabul edince çöktü?
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > -
Müslümanlık ile gelişme Tüm ortadoğuyu görüyoruz
-
günümüzden değil geçmişten bahsediyoruz.
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X