Şimdi Ara

Mini kaynak nasıl yapılır.

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
48
Cevap
1
Favori
11.535
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlar merhaba ben ince kaynak işi yapmak istiyorum böyle kaynak mümkünmü nasıl yapılır mesela 1 cm lik iki teneke plakayı yada mini vidaya somununu sabitleyecem cok ince kaynak yapılırmı



  • Hali hazırdaki gazaltı kaynak makinalarında kullanılan ince teller birçok ince kaynak işini hallediyor. Daha ince kaynak için argon kaynak var.

    Argon kaynak makinesi tungsten torcu ile devamlı temas ettiği bölgeyi erimiş halde tutar ve siz kaynak telini haricen bu bölgeye değdirerek kaynak yaparsınız. Bu mantıkla da ince kaynaklar çıkar.

    Bir forumda bir trafo ile kaynak makinesi yapıp toplu iğneyi elektrod olarak kullandığını yazan olmuştu. OLur. Hatta inverter makinaları ya da devreleri ile kaliteli sonuçlar alınabilir.

    Hepsi bir tarafa "stud" kaynağı denen saplama kaynak modeli de var. Mesela bir vidayyı alıyorsunuz bir metal düzleme değdiriyorsunuz ve üzerinden yüksek akım geçiriyorsunuz. Temas eden kısımlar eriyor ve yapışıyor. Öyle ki tüm temas alanı kaynatılmış olduğundan elektrodla bu sağlamlığı yakalayamazsınız. Bu kaynağın gayet büyük olanı da metrik 6 boyutlarındaki vidaları kaynatan küçük olanları da mevcut. Siz bu mantığı kullanıp toplu iğne de kaynatabilirsiniz. Punta makinesinin mantığıdır bu.

    Kaynakta sağlamlık önemlidir bu yüzden hem sıcaklık hem hava ile temas etmemesi felan mevzu olur. Yanı sıra siz yapabilme aşamasında sorun yaşarsanız; kolay erimeyi sağlyan toz ve sıvı kimyasallar kullanmayı düşünün. UNutmayın ki, başarı detaylar ile var olur.
  • Teşekkür ederim açıklayıcı olmuş o trafo olayına bir bak ak gerek çünkü küçük işler yapacam büyük makinalar saçma olur her an el altında olan bir cihaz lazımküçük bir cihaz
  • Ne iş için olduğunu açıklar mısınız?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: bruceleeibo

    Teşekkür ederim açıklayıcı olmuş o trafo olayına bir bak ak gerek çünkü küçük işler yapacam büyük makinalar saçma olur her an el altında olan bir cihaz lazımküçük bir cihaz
    kaynak işinin inceliği, makinenin büyüklüğü ile değil, kaynak akımıyla alakalıdır. en iyisi deneyimli bir kaynakçıdan yardım al. çünkü yüksek amperli akımların şakaya gelir yanı yok. 100 ma'den fazlası ölümcüldür. kaynak akımları bundan kat kat fazladır. o toplu iğne ile kaynak yaptığını iddia eden kişi, ya atıyordur, yada şansa yaşıyordur.
  • Sayın Dergül, size ders verelim.
    Elektrikte ölümcül olan akım değil gerilim yani Volt'tur. Pense ve şase kablolarını tüm kaynakçılar tutar. Hem de devamlı. Gerilim 30 Volt civarlarında olduğu için çarpmaz. Hiçbir kaynak makinasının bu meyanda çarpıp öldürme riski yoktur. Ancak kaçak olur ve ya çok değişik özellikteki bazı makineler müstesna.

    Araç aküsü de çok yüksek akım verir niteliktedir. Akü takviye kablolarının çapından da belli. Peki akü kutup başlarına değdiğiniz için hiç çarpılıyor musunuz? Elbette ki hayyır.

    Küçük trafolarla hatta mikrodalga trafolarıyla mini kaynak, punta makineleri yapılıyor ve forumdonanımda dahi var.

    Değerli konu sahibi; ne amaçla kullanmak istediğinizi yazmayı unutmayın.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: karafetva

    Sayın Dergül, size ders verelim.
    Elektrikte ölümcül olan akım değil gerilim yani Volt'tur. Pense ve şase kablolarını tüm kaynakçılar tutar. Hem de devamlı. Gerilim 30 Volt civarlarında olduğu için çarpmaz. Hiçbir kaynak makinasının bu meyanda çarpıp öldürme riski yoktur. Ancak kaçak olur ve ya çok değişik özellikteki bazı makineler müstesna.

    Araç aküsü de çok yüksek akım verir niteliktedir. Akü takviye kablolarının çapından da belli. Peki akü kutup başlarına değdiğiniz için hiç çarpılıyor musunuz? Elbette ki hayyır.

    Küçük trafolarla hatta mikrodalga trafolarıyla mini kaynak, punta makineleri yapılıyor ve forumdonanımda dahi var.

    Değerli konu sahibi; ne amaçla kullanmak istediğinizi yazmayı unutmayın.
    gerilimin değeri öldürücülük değil, temas halinde akımın geçişiyle alakalıdır. aksi halde şok cihazları düşük akım, yüksek gerilime(35000 volt) sahip olmazlardı. temas durumuna göre, bırak 12 voltluk aküyü, 5 voltluk şarj akımı bile can aldı.(hemde 2 kez.) uzmanlar cep telefonu şarjda iken, yatakta bulundurulmamasını öneriyor. kaynakla çalışmak her durumda tehlikeli bir iştir. bunu puntalama ile karıştırmamak lazım. toplu iğne gibi standart dışı malzemeler, tehlike daha da riskini arttırır.

    bende bir ders vereyim. elektrikte milyonda bir bile olsa, riske girilmemesi gerekir.(özellikle yüksek değerde gerilimler ve akımlarda geçerlidir.) bu işte, her şeyden önce güvenlik gelir. elektrikte kaza ve ölümlerin en büyük sebebi, standart dışı malzemelerdir.
  • Sayın Dergul dersin kralını veriyorum iyi dinleyin;
    standartları biz belirleriz.

    standart sandığınız birçok ürüne körü körüne inanmak esas her türlü facianın sebebi olmuştur.
    Ama en önemlisi sizin daha akım mı tehlike yoksa gerilim mi; bunu bilmiyor olmanız. Kendiniz de söylemişsiniz neden elektroşok cihazı çarpıyor adamı? Çünkü gerilimi 30bin voltlara 100bin voltlara hatta bazı modellerde 1milyon voltlara kadar çıkıyor. Çarpma sebebi akım değildir olamaz. Aynı elektroşok cihazının 9 voltluk pillerine dokunduğunuzda çarpılır mısınız? Mümkün müdür? Araç aküsü 12 volttur ve 100 amper 150 amper akım verebilir. Neden dokunduğunuzda çarpılmıyorsunuz? 5V şarz aleti demişsiniz. Hangi şarz aletine dokunup da çarpılan birisi olmuş? Şarz aleti bozuk değilse ve ya pwm taktiği ile aslında yüksek gerilim uygulamıyorsa kesinlikle çarpmaz, bu kadar mantıktan uzaklaşmayalım.

    Gerilimin yükselmesi demek ölümcül demektir. Temas halinde ne kadar akım geçeceğine siz değil elektriksel özellik karar verir. Ama ne olursa olsun yüksek gerilim öldürecekten çook daha fazla akım geçirir. Bahsettiğiniz şey akım korumasıyla elektriğin kesilmesi ise bu elektriğin öldürücü olmadığını değil, koruyucu cihaz sayesinde elektriğin ölümcüllüğünden korunduğunuzu gösterir.

    Kaynak makinesi çıkışları asla ve asla çarpmaz. Bir kişide değil, milyon kişide ve hatta milyar kişide. Ancak makinede elektrik kaçağı olabilir, elektronik kart arızası olabilir o başka. Biz her ihtimalle önlem alınmasını zaten tavsiye ederiz. ANcak bunun için bilgi kirliliğini tercih etmeyiz.

    Hem toplu iğne ile kaynak neden yalan olsun ki? Hem konu hakkında bilginiz yok hem de başkasının yalanlıyorsunuz. Kaynağa yeteri akımı düşük gerilimde sağlayabiilen trafolar bu işi çözer fazlasıyla. Çıkış gerilimleri yükselebilir ancak ölümcül değil. Zaten 230Voıltu bile kaç defa yiyen insanlar var. Bazen biz kabloda elektrik var mıdır pert elektrik midir diye anlamak için hızlıca elimizi değdiririz.

    Öyle bir konuşuyorsunuz ki, elektronikçilerin bile elektroniğe yaklaşmaması icab edecek. Kime kar sağlıuyor bu taktik?
  • ben çizgimi güvenliğe çekiyorum. standart dışı cihazlar, her seferinde düzgün iş görecek diye bir kural yok. başka bir kişinin elinde de patlayabilir.

    elektroşok cihazlarının gerilimin yüksek olması, çarpma etkisini sağlamak değil, giysilerin yarattığı temas dirençlerini aşmaktır. şok etkisini yapan şey hala akım değeridir. her şeye rağmen, şok cihazının yanlış kullanımı, uygulandığı kişi için tehlikeli olabilir. 63 volt deri için geçerli değerdir ama, vücudumuzun her yerinde aynı kalınlıkta değildir.

    ben kişisel fikrimi söyledim. sorumluluk uygulayanların ve tavsiye edenlerindir.
  • Sayın Dergul şok cihazının yüksek gerilim olmasının sebebi elbiseyi aşmaksa, o zaman düşük gerilimde bir insana çıplak uygulayın bakalım? 1.5 voltluk pille birilerini kısa devre yapsanıza?
    Elbise olsa da olmasa da şok cihazı bu gerilimde. Amaç yüksek gerilimle insanı çarpmaktır.
    Yani düşük gerilimin insanı çarpmayacağını dahi anlatmamız mı gerekiyor? 5 Volt ile çarpılacağını düşünen hiçbişeye el sürmesin çünkü herşeyde az çok elektrik var. Hatta yünlü kıyafetlerin nasıl kıvılcım attığını bilirsiniz? Tehlike uydurmayalım.

    Kaynak cihazlarının çıkışı düşük gerilimlidir. Elbette alette kaçak vb sorun olabilir, şaseyi koynuna alıp yatsın demiyoruz. ANcak ölümcül bir yanı yok.
  • karafetva K kullanıcısına yanıt
    merhaba ilginiz için teşekkür ederim . benim hobim gereği mini araba veya bir robot yapmak istiyorum bunu ince sac lardan kestiğim parçalar ile metalden yapmak istiyorum ne kadar az parça kullanmak istesemde kaynak gerekiyor mini vidalar ile tutturmaya çalıştığımda hem fazladan maliyet ve ağırlık oluyor estetikte durmuyor yani ben normal kaynak makinaları gibi cızzz diye iki minik sacı birbirine kaynak etmek istiyorum
  • Gaz altı kaynak makinası lazım ve ince tel kullanıcaksınız. İşi bitirir. Aynen tig dediğimiz argon kaynağı da anında bu işi çözer. Eğer ürünlerinizde gerekli geometriyi sağlarsanız punta kaynak en kolayı olur hem de hazır makinası var. Saatçilerde mini puntalar var tabii eski saatçilerde. Ürünlerinizi puntalamaya uygun üretmek için burada konu açabilirsiniz.

    Ayrıca masrafsızca sarı kaynak yapabilirsiniz. Küçük oksijen şalamoları var buzdolapçıların kullandığı 500 lira felan vardır fiyatı hatta fazladır. Daha da ucuzu ise; küçük tüpe hortumla bağlanabilen hızlı alev üfleyen bir başlık var. İsmini ve tanımını bilmiyorum ama yoğğun alev püskürtüyordu. Bu sarı kaynak yapabiliyor, oksijen kadar hızlı olmasa da. Eğer küçük borular kaynatacaksanız kurt ağzı denen bir küçük tüpe monte edilebilir başlığı kullanabilirsiniz. Eğer küçük tüpe göre şalamo almak isterseniz tetikli olanları düşünün. Normal şalamoyu her elinize aldığınızda ya yakacaksınız ya da çok kısacaksınız, ama tetiklide tetiği bırakınca sadece alev olacak kadar gazı kesiyor. Kullanmadım ama çok pratik görünüyor.

    Hepsi bir tarafa eğer hemen basitçe denemek isterseniz, pürmüz çakmak ismiyle geçen ve hem çakmak küçüklüğünde hem de daha büyük modeli mevcut olan, mangal yakmak için ve bazı sütlü tatlıların üstünü karamelize etmek için kullanılan bir alet var. Çakmak gazını dolduruyorsunuz ve tetiğine basıp direk çalıştırıyorsunuz. 40 lira civarında komple. AMa uzun ömürlü olmayacaktır. Bu pürmüz çakmak ile sarı kaynak yapılabildiği yazıyor.Sarı kaynakta zorlanabilir ama incecik kaynak teli kullanırsanız işi bitirecektir. AYrıca gümüş kaynak teli de var. Daha pahalı ama kolay erir.

    Ürünlerinizden örnek koyunuz.
  • Gelirim - Akım karmaşası >>>

    Gelirimin ve akımın etkin olması için iletkenlik gerekir,,,,
    bir kablonun iletkenliği, bir suyun iletkenliği ve havanın iletkenliği aynı değildir,,,,

    > bir ledin yanması için 3v gerekir ve 15-20mA akım gerekir,, led e 3v 200mA verildiğinde, gerekli olan 20mA yı çekecek, ve 3v onun iletkenliğe geçip yanması için gerekli,, 200mA 2v olsa led çalışmayacak,, 20mA 20v olsa led patlayacak...

    > diyotun iletime geçme gerimi 0,7v ,, 0.5v un etkisi olmayacaktır,

    Konumuz insan iletkenliği >

    insan vucudu gelirime nemlilik oranına göre 40v dan sonra duyarlılık gösterir,
    50v dan sonra, çarpar fakat hasarın şiddeti akıma bağlıdır,,
    50v 1a ile 200v 1a ile çarpılan kişinin akımı iletim voltajı yüksek olduğundan akıma kapılma şiddeti 200v da daha çabuktur,,
    40v altında isterse 200A olsun, vücut iletime geçmeyip, yanmayan led örneği gibi davranacağından akımın etkisi olmayacaktır.

    100v 50mA ve 100v 500mA nın insana verdiği yakıcı zarar aynı oranda 10 kat fazla olur,,

    10mA dan sonra zarar vermeye başlar,, 300mA dan sonrası yanmalara neden olur,,, 50mA yakmasa bile sinir ve kas kan sistemine ciddi zararlar verecektir,,

    frekans konusunu bilmiyorum fakat eskiden 50hz 12v 10a trafo neredeyse 5kg ağırlığında trafo kullanılıyordu,,, buda daha fazla primer ve sekonder sarımı demek,,,

    şimdiki elektronik beslemelerde 50khz kullanılıyor ve neredeyse 5cm bile olmayan trafo ile 12v 10a alınıyor,,,, yani daha yüksek frekans ile daha az sarımlı trafo iş görüyor,,, aynı 5cm trafoyu, 50hz ye bağlasak, primer havaya uçar,, yani 50hz, 50.000hz den çok daha tehlikeli..

    Kısaca >>> , akımın insana ciddi zarar vermesi için gelirimin 40v üzerinde olması gerekir,
    gelirimin insana zarar verebilmesi için akımın 10mA dan hatta 5mA dan yüksek olması gerekir,

    ölüm > 50v 1A, ölüm 300v 20mA,

    etkisiz > 300v 3mA, etkisiz 24v 200A ..

    akım diyende haklı, gelirim diyende haklı,, gelirim diyenin haklı olması için akımın 5mA yı geçmesi gerekir,
    akım diyenin haklı olması için gelirimin 40v u geçmesi gerekir.
    saygılar ....
  • karafetva K kullanıcısına yanıt
    yorumunuz açıklayıcı teşekkür ederim ama ben öyle tüptür gazdır kullanmak istemiyorum en iyisi punta makinası gibi olanlar aslında benim aradığım normal minik elektrikli kaynak makinaları varya elektrotlu,Mini kaynak nasıl yapılır. aslında ben o elektrotların incesini bulsam yada yapabilsem mini kaynak makınası ile amper ayarı falan hallederim ince işleri yapmak istediğim gibi resimler ektedir.Mini kaynak nasıl yapılır. Mini kaynak nasıl yapılır.
  • Sayın Emin Firtina teşekkürler açıklamanız için.
    Elektrikte ne kadar akım geçeceğine elektriksel özellik karar verir. Kaynağın maksimum akım kapasitesi de sınırdır. Yani hangi gerilim uygulanıyor olsa da biz ne kadar akım geçeceğini bilemeyiz. Mühim olan yani tehlikeli olan gerilimin yükselmesidir. Gerilimin yükselmesi akım geçmesinin sebebidir. AKımın ne kadar olacağı bizim dışımızda ve belirsiz olduğundan gerilim tehlikeli tanımlanır.

    Yüksek frekansın daha tehlikeli olduğunu düşünüyorum. Elektriğin artistik hareketleri hep frekans gerilim yükseldiğinde başlıyor. Belki düşük frekans primeri yakmıştır sizin deneyiminizde ama dc akım da trafo yakar? Birbirine uymayan sistemler kendi kendilerine zarar verir. Ama bir insan için tehlike uyandırması için elektrik saatşini çok döndürmesi ya da çook akım geçmesi şart değil. İnsanı hassaslaştırıp etkisi altına alması yeterli.

    Sayın Brucelee;
    en iyisini siz bilirsiniz. AMa tüplü gümüş kaynağı basittir. Diğer taraftan süs eşyası ise amacınız yapıştırıcı da kullanabilirsiniz? Metal macunları, iran yapıştırıcısı, kartel yapıştırıcı macun, kaporta macun çeşitleri size çözüm sunabilir. Bu robotların gerçerğini yapmak isteseniz çook hoşumuza giderdi, şimdi sadece süs ve sizin alanınızda. Punta çok ideal. İlle punta makinası şart değil, siz uygun bi trafoya uygun kalın kabloları bağlayıp ulaşılması zor yerlere de ulaşabilrisiniz.

    Elektrodun inceleri var. Piyasada 2.5mmlik var ama 2mmliğinin olduğunu biliyorum getirtiyoprsun uz, ayrıca 1mmliği de vardır. Olmadı siz de 1mmlik uygun bir metali elektrod olarak kullanabilrisiniz. + - kutubu olan bir makinada uygun tarafa elektrodu bağlarsınız ve elektrod kolay erir. Tabiii ki; hangi elektrodu alırsanız alın makinanın düşük ampere inmesi lazım yoksa fazla bişi değişmez elektrodlar.

    Sizin işinizi her ne kadar gaz altı ve ince tel çözüyor olsa da; tig kaynağı da ekstrası. Tigde de gazaltında da tüp kullanmalısınız ama; tigi küçük makinalar yapabiliyor ve küçük tüpleri de var herhalde.

    Pürmüz çakmak denenebilir gibi görünüyor. Ayrıca perçin, komple dolu alüminyum perçin, deliği alttaki deliğin içinden geçirip bükme aktikleri de ideal olabilir.

    Hiçbirisinden etkilenmiyorsanız spreyli japon kullanmalısınız.
  • çok teşekkür ederim daha öncede teşekkür mesajı yazdım lakin internet sorunu yüzünden yayınlanmamış
  • quote:

    Orijinalden alıntı: dergul

    gerilimin değeri öldürücülük değil, temas halinde akımın geçişiyle alakalıdır. aksi halde şok cihazları düşük akım, yüksek gerilime(35000 volt) sahip olmazlardı. temas durumuna göre, bırak 12 voltluk aküyü, 5 voltluk şarj akımı bile can aldı.(hemde 2 kez.) uzmanlar cep telefonu şarjda iken, yatakta bulundurulmamasını öneriyor. kaynakla çalışmak her durumda tehlikeli bir iştir. bunu puntalama ile karıştırmamak lazım. toplu iğne gibi standart dışı malzemeler, tehlike daha da riskini arttırır.

    bende bir ders vereyim. elektrikte milyonda bir bile olsa, riske girilmemesi gerekir.(özellikle yüksek değerde gerilimler ve akımlarda geçerlidir.) bu işte, her şeyden önce güvenlik gelir. elektrikte kaza ve ölümlerin en büyük sebebi, standart dışı malzemelerdir.

    Alıntıları Göster
    Yok daha neler, 5v ile çarpılmak? Kaynak?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: fırat.ç.

    Yok daha neler, 5v ile çarpılmak? Kaynak?

    Alıntıları Göster
    arızalı şarj kablosu nedeniyle, 2 ölüm var ve uzmanlar cep telefonunu şarj ederken, yatakta tutmamayı öneriyor.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: dergul

    arızalı şarj kablosu nedeniyle, 2 ölüm var ve uzmanlar cep telefonunu şarj ederken, yatakta tutmamayı öneriyor.

    Alıntıları Göster
    Bataryanin patlamasindan oturu uzmanlar bunu oneriyor. Kablo soyulur da 5v 2a bizi carpar diye degil. Quick Charge lardaki 9v, 12v icin bile mumkun degil.
  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.