Şimdi Ara

Milliyetçiliğin Mantıklı İzahları

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
31
Cevap
0
Favori
774
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Milliyetçilik hakkındaki tartışmalarda; enternasyonalist, hümanist, sosyalist söylemlere karşı milliyetçiliğini mantıksal yollarla savunan kimselerle pek az karşılaştım. Milliyetçiliğin böyle ucuz söylemler savunulmaya çalışılması yine milliyetçiliğin kendisine zarar veriyor.

Milliyetçilik hakkında sağlam temellendirmeler arıyorum. Buyrun.

*Milliyetçilikten kastım "Nationalism"dir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-438F18891 -- 20 Mart 2016; 11:00:41 >

• milliyetçilik dünyanın başka hiç bir ülkesinde olmayan bir kavramdır.

diğer ülkelerin kullandığı nationalist kavramının karşılığı ULUSALCI'tır.

türk milleti yoktur, osmanlı milleti vardır. genel olarak yanlış kullanılan bir terim.

milliyetçilik, aynı tebaaya ait ve aynı dinden olan kişilere denir. yani osmanlıda yaşayan bir kürt ve bir arap aynı milletten olabilir.

türkiye'deki milliyetçilik zırvası kürtlerin varlığı nedeniyle ortaya çıkmıştır. milliyetçilik akımını başlatan yazarlara bakarsanız kürt asıllı türkler olduğunu görürsünüz.

milliyetçiliğin temelleri sağlam değil, milliyetçi olduğunu söyleyen bir insan otomatik olarak sonu ist ile biten ne kadar grup varsa onları dışlar, doğal yapısı olarak entellektüelliğe karşıdır, çünkü millliyetçiliğin direği hafifletilmiş dini inanışlardır.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-C1BF783EF -- 19 Mart 2016; 21:37:22 >

• quote:

Orijinalden alıntı: boilermaker

Milliyetçilik; aynı topraklar üzerinde yaşayıp aynı kaideleri benimseyen topluluğu ön plana çıkarmak iken ırkçılık; aynı topraklar üzerinde veya belirli bir bölgede yaşayan belli bir kesimi ırk, din, dil, renk farklılığıyla aşağılayıp ülkesini ve insanlığı bölmeye çalışmaktır.

Bu bağlamda bir örnek vermek istiyorum, yerinde olacağı kanısındayım;

Atatürk'ün ve Türkiye Cumhuriyeti'nin milliyetçilik anlayışı ile faşizm milliyetçiliğini siyah beyaz gibi ayıralım, hangi milliyetçiliğin ne anlama geldiği soruluyorsa faşizmi çağrıştıran milliyetçiliği, milliyetçilik olarak değerlendirmeyelim; çünkü milliyet kelimesini kirletiyor, aynı zamanda kelimeden bağımsız bir ideolojinin kavramını doğuruyor.

Faşist, milliyetçiliği ırki değerlere mâl eden zihniyeti oluşturan güya milliyetçilik, dünyanın en tehlikeli ve en anlamsız ideolojisidir.

Faşizmin nasıl bir ideoloji olduğunu solculardan değil de ansiklopedilerden öğrenirseniz, bahsettiğiniz gibi olmadığını göreceksiniz. Faşizmde ırkçılık yoktur, faşizmi örnek almış nazizmde ırkçılık mevcuttur.

• quote:

Orijinalden alıntı: geleceği olmayan adam

milliyetçilik dünyanın başka hiç bir ülkesinde olmayan bir kavramdır.

diğer ülkelerin kullandığı nationalist kavramının karşılığı ULUSALCI'tır.

türk milleti yoktur, osmanlı milleti vardır. genel olarak yanlış kullanılan bir terim.

milliyetçilik, aynı tebaaya ait ve aynı dinden olan kişilere denir. yani osmanlıda yaşayan bir kürt ve bir arap aynı milletten olabilir.

türkiye'deki milliyetçilik zırvası kürtlerin varlığı nedeniyle ortaya çıkmıştır. milliyetçilik akımını başlatan yazarlara bakarsanız kürt asıllı türkler olduğunu görürsünüz.

milliyetçiliğin temelleri sağlam değil, milliyetçi olduğunu söyleyen bir insan otomatik olarak sonu ist ile biten ne kadar grup varsa onları dışlar, doğal yapısı olarak entellektüelliğe karşıdır, çünkü millliyetçiliğin direği hafifletilmiş dini inanışlardır.

Avatarınızdaki bayrağın açıklaması nedir o halde hocam?

Kelimelere takılmayalım. Milliyetçiliği "nationalism" olarak ele alıyorum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-438F18891 -- 20 Mart 2016; 11:01:12 >

• quote:

quote:

Orijinalden alıntı: ZERO

quote:

Milliyetçilik; aynı topraklar üzerinde yaşayıp aynı kaideleri benimseyen topluluğu ön plana çıkarmak iken ırkçılık; aynı topraklar üzerinde veya belirli bir bölgede yaşayan belli bir kesimi ırk, din, dil, renk farklılığıyla aşağılayıp ülkesini ve insanlığı bölmeye çalışmaktır.

Atatürk'ün ve Türkiye Cumhuriyeti'nin milliyetçilik anlayışı ile faşizm milliyetçiliğini siyah beyaz gibi ayıralım, hangi milliyetçiliğin ne anlama geldiği soruluyorsa faşizmi çağrıştıran milliyetçiliği, milliyetçilik olarak değerlendirmeyelim; çünkü milliyet kelimesini kirletiyor, aynı zamanda kelimeden bağımsız bir ideolojinin kavramını doğuruyor.

Faşist, milliyetçiliği ırki değerlere mâl eden zihniyeti oluşturan güya milliyetçilik, dünyanın en tehlikeli ve en anlamsız ideolojisidir.

Faşizmin nasıl bir ideoloji olduğunu solculardan değil de ansiklopedilerden öğrenirseniz, bahsettiğiniz gibi olmadığını göreceksiniz. Faşizmde ırkçılık yoktur, faşizmi örnek almış nazizmde ırkçılık mevcuttur.

Her şeyi ansiklopedilerden anlatamayız, kaldı ki neredeyse çoğu kavram günümüzde aldığı şekliyle kullanılır. Eğer ansiklopedilerden birebir aktarırsam o yazımda bazı detaylar da tartışılır, hatta biraz daha derine inersek ansiklopedinin kaynağını dahi tartışabiliriz, kelimenin bilgi sağlama amacını gözden geçiririz.

Bugün liberalizm ve popülizm anlayışları da ansiklopedide yazdığı gibi değildir, sadece akılda belirsin diye bu iki örneği verdim, ülkemizi ilgilendiren yaklaşımlar bunlar. Daha epey kelime ve kavramın ne şekilde kullanıldığına örnek verebilirim, lâkin bunu sizin araştırmanızı öneririm.

Ayrıca kelimeler ve kavramlar cümle ve anlatılmak istenen husus üzerinde değişik anlamlar kazanabilir, farklı kasıtlara gebe kalabilir. İtalya'nın payı olduğu bu yaklaşımın ne boyuta ulaştığı hem İtalyanlar hem de Almanlar tarafından görüldü, diğer şeklinde anlaşılan faşizmden bahsetmiyorum.

Kusura bakma ben hala faşist=ırkçı bu tanıma alışamadım İngilizce'deki Racist=ırkçı bizde faşist=ırkçı burda yanlış olan üç beş salağın faşist kelimesini yanlış anlamda kullanıp tüm Türkiye'ye dikte ettirmesi ben hala ciddiye alamıyorum bu kelimeyi kullananları.

• quote:

Orijinalden alıntı: Stuka Bismarck

Bu mesaj silindi.
    İnsanlar bir arada yaşamak ve kendilerini ortak bir değer üzerinde birleştirmek için çeşitli ideolojiler ortaya atıldı.Orta çağda genelde bu din ve mezhep üzerinden olmasına rağmen 20.yy la doğru ırkçılık fikri üzerinde insanlar toplanmaya başladı.Ancak bir sorun vardı.Asya kavimlerinin başlattığı kavimler göçü ve coğrafi keşifler ile ırklar yüzyıllar boyunca birbirine karıştı.Bunun sonucunda insanların aklına bir soru geldi.Kendi benimle aynı oranda ülkem için çalıştığı halde benim bu insanı aşağı görme veya dışlama hakkım var mı?Benimle aynı soydan gelmesine rağmen kendini aynı çoğrafyada ki ırklara ait hisseden birini kendim ile aynı ırktan sayabilir miyim ?Yüzlerce hatta binlerce yıl yaşamış birbiri ile kaynaşmış toplumlardaki bireyler hangi ırka ait olduklarını nasıl belirleyecek ?İşte bunun gibi soruların cevapsız kalması ve ''İnsanların seçmediği şeyler yüzünden yargılanması ahlaki mi?'' gibi devam eden sorular insanları çıkmaza sürüklemeye başladı.İşte tam bu sorulara cevap bulmak isterken milliyetçilik fikri çok kültürlü toplumlarda uygulanmaya çalışıldı.Ancak bu fikir fransız ihtilali ile gelen her ne kadar milliyetçilik olarak söylense de ırkçılığa kayan ideolojiler milliyetçiliğin toplumlarda kabul görmesini engelledi.Irkçılık fikri o kadar güçlü ki günümüz modern insanı ne kadar red etse de kendinden olmayan kişilere hala aşağı gözle bakmaya devam diyor.

• Açıklama şudur.

Sen kendi ailenin mi,yoksa başka ailelerin mi refahını daha fazla istersin.
    Tabiki kendi ailenin.
    Aynı şekilde kendi milletimim daha fazla refaha sahip olmasını istemem, neden yanlış olsun?

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: Perceptron

Açıklama şudur.

Sen kendi ailenin mi,yoksa başka ailelerin mi refahını daha fazla istersin.
    Tabiki kendi ailenin.
    Aynı şekilde kendi milletimim daha fazla refaha sahip olmasını istemem, neden yanlış olsun?
    https://okumanotlarim.wordpress.com/2011/04/21/milletler-ve-milliyetcilikeric-john-ernest-hobsbawm/

Güzel bir özettir.
  • quote:

Orijinalden alıntı: F.Castro

https://okumanotlarim.wordpress.com/2011/04/21/milletler-ve-milliyetcilikeric-john-ernest-hobsbawm/

Güzel bir özettir.

Alıntıları Göster
    Irk anlamında değil de şu anlamda bakıyorum,bu milletin okullarına gittim,dilimi bu ülke de öğrendim bu ülkenin kültürüyle büyüdüm, teşekkür olarak bu millet için faydalı olmam gerekmez mi ? beni yetiştiren toplum bu değil mi eleştirdiğim birçok özelliği olsa da

• Bana gore milliyetcilik zaten zayif bir ideoloji. Evet bu ideoloji ile siyasi haritalar yeniden cizildi belki ama, bir grubun sahip olacagi ozellikleri direkt olarak dogdugu topraklara ya da etnik kokene baglamak bana hep sacma gelmistir.

"Sen aslansin, sen kaplansin, belki bu savasta oleceksin ama cocuklarin senin aslanligin sayesinde yasayacak" propagandasi yapabilmek icin kullanilabilecek araclardan biridir, Fasizmden onceki duraktir.

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Milliyetçilik lehine argümanlar:

1-Zar argümanı:Bir unsura aidiyet hissetmek için illa ki sonradan kazanılan edinimlerin tümü olması gerektiği öne süren non-nasyonalistlerin tezine karşı anti-tezdir.İlk önce aileyi örnek verebilirsiniz.Eğer ki işe yaramazsa neden tamamıyla şansa dayalı tavla vb. oyunlarda galip çıktığın zaman içinin hoş olduğunu sor kilitlenecektir.Aidiyetin ve gururun bu bakımdan şansla(!) veyahutta yoksa sonradan yüklenen rolle,edinimlerle bir ilgisi yoktur.Seninse iyidir değilse kötüdür.Bu budur

2-Gen argümanı:Milliyetçiliğin fıtri olduğunu dile getirin.Bencil,kabileci genlere sahibiz.Bunu darwinistlere,pozitifistlere karşı uygulayabilirsiniz

3-Diyalektik ilişki argümanı:Sevgi nefrettir bir anlamda.O bakımdan milletini sevmek diğerlerine karşı kaçınılmaz nefret beslemenin sebebidir.Vatanperverlik taslayıp milliyetçiliğe ırkçılığa burun kıvıranlara karşı etkilidir

4-Ben argümanı:Ya sen Türk değilde Rus doğsaydın o vakit rusçu olur muydunculara beni ben yapan parametreler tamamıyla değiştiğinden dolayı o ben bu ben olmam ki cevabını vermelisiniz.Zaten en başından mantık hatası teşkil eden soruya yanıt vermesi zor olmasa gerek

5-Değer argümanı:Kültür ve medeniyetin muhafazası için bazı kavramların kültleştirilmesi gerekir.Eğer ki kendimizdeki değerini bulamazsak üstüne düşmez ve dış unsurlara karşı güçsüz kalırız.Türk dilini tarihini değil sevmeyen umursamayan adam daha iyi anlaşılıp öze inilmesi uğruna herhangi bir uğraş vermeyecektir

6-Subje argümanı:Varoluşçuluğa dayanarak politikalarınızı meşrulaştırabiliriz.Almanya da yaşayan Türkleri öne sürenlere onlarda kendilerince haklı demek çözümlerden sadece bir tanesidir.Etiği sorgulamak gibi gibi

7-Doğru/yanlış argümanı:Kollektivist vurgunun içi boş zavallıların yapacağı türden gurur olduğunu savunanlar illa ki olacaktır.Hatta ileri gidip işe yaramaz insanların kendilerine grup bulma çabası yönünde yorumlayacaklardır.Bunun kaynağı insan daha doğrusu bireycilik kültüdür.Eğer ki karşı tarafa individualist ideolojiyi sorgulatabilirseniz üzerinden yanlışlayacak savlar üretemeyecektir

Not:Milliyetçiliğin bayrak tutuculuğunu yapmaktan ziyade amacım bu konuda canla başla çalışan insanlara bir nebze yardım etmekten ibarettir

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Zodion -- 11 Nisan 2016; 21:32:22 >

• ------------------------------

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dumprep -- 7 Mayıs 2020; 22:4:9 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: neutumn

Faşizm ırkçılık değil vatanperverliğe dayanan bir doktrindir

Etnik köken gözetmeksiniz her İtalyan vatandaşı eşittir,birdir

• quote:

Orijinalden alıntı: Zodion

Milliyetçilik lehine argümanlar:

1-Zar argümanı:Bir unsura aidiyet hissetmek için illa ki sonradan kazanılan edinimlerin tümü olması gerektiği öne süren non-nasyonalistlerin tezine karşı anti-tezdir.İlk önce aileyi örnek verebilirsiniz.Eğer ki işe yaramazsa neden tamamıyla şansa dayalı tavla vb. oyunlarda galip çıktığın zaman içinin hoş olduğunu sor kilitlenecektir.Aidiyetin ve gururun bu bakımdan şansla(!) veyahutta yoksa sonradan yüklenen rolle,edinimlerle bir ilgisi yoktur.Seninse iyidir değilse kötüdür.Bu budur

2-Gen argümanı:Milliyetçiliğin fıtri olduğunu dile getirin.Bencil,kabileci genlere sahibiz.Bunu darwinistlere,pozitifistlere karşı uygulayabilirsiniz

3-Diyalektik ilişki argümanı:Sevgi nefrettir bir anlamda.O bakımdan milletini sevmek diğerlerine karşı kaçınılmaz nefret beslemenin sebebidir.Vatanperverlik taslayıp milliyetçiliğe ırkçılığa burun kıvıranlara karşı etkilidir

4-Ben argümanı:Ya sen Türk değilde Rus doğsaydın o vakit rusçu olur muydunculara beni ben yapan parametreler tamamıyla değiştiğinden dolayı o ben bu ben olmam ki cevabını vermelisiniz.Zaten en başından mantık hatası teşkil eden soruya yanıt vermesi zor olmasa gerek

5-Değer argümanı:Kültür ve medeniyetin muhafazası için bazı kavramların kültleştirilmesi gerekir.Eğer ki kendimizdeki değerini bulamazsak üstüne düşmez ve dış unsurlara karşı güçsüz kalırız.Türk dilini tarihini değil sevmeyen umursamayan adam daha iyi anlaşılıp öze inilmesi uğruna herhangi bir uğraş vermeyecektir

6-Subje argümanı:Varoluşçuluğa dayanarak politikalarınızı meşrulaştırabiliriz.Almanya da yaşayan Türkleri öne sürenlere onlarda kendilerince haklı demek çözümlerden sadece bir tanesidir.Etiği sorgulamak gibi gibi

7-Doğru/yanlış argümanı:Kollektivist vurgunun içi boş zavallıların yapacağı türden gurur olduğunu savunanlar illa ki olacaktır.Hatta ileri gidip işe yaramaz insanların kendilerine grup bulma çabası yönünde yorumlayacaklardır.Bunun kaynağı insan daha doğrusu bireycilik kültüdür.Eğer ki karşı tarafa individualist ideolojiyi sorgulatabilirseniz üzerinden yanlışlayacak savlar üretemeyecektir

Not:Milliyetçiliğin bayrak tutuculuğunu yapmaktan ziyade amacım bu konuda canla başla çalışan insanlara bir nebze yardım etmekten ibarettir
    arkadaşım öncelikle gerçek Türkiye sorununu paylaştığın için teşekkür ederim. ilk önce bu kavramı doğru şekilde tanımlamak gerekiyor ki ister bilirkişi olsun ister sıradan biri türk milleti kavramı doğru tanımlanamadığı için bazı entel görünümlü kavramlar altında eziliyor. türk milleti diyince akla ırk birlikteliği değil kültür birlikteliği gelmeli(ahmet taner kışlalı). aynı kültüre sahip insanların oluşturduğu bir yapı olarak düşünüldüğünde daha kapsayıcı oluyor. bu bu yapıya da kurucu millet olarak türk ismini vermişler.

sağlam temellendirmeyi bence yorum yapan arkadaşlar güzel yapmış.

• quote:

Orijinalden alıntı: Zodion

Milliyetçilik lehine argümanlar:

Elinize sağlık hocam, beklediklerim bunlardı. Hemen hemen benim kafamdakiler. Gel gör ki bizim milliyetçilerimiz slogan atmakla meşguller.

• avcılarınavcısı kullanıcısına yanıt
    Benim kanım da -ırk hepten göz ardı edilmeden- kültür temelinde milliyetçilik yapılmasıdır. Fakat buradaki Türk'ün tanımı, Türkiyeliliğe kayıyor. Türk ismi Oğuzu, Karluğu, Kıpçağı kapsayan bir üst-kimliktir, öyle olması gerekir. Biz Batı Oğuzları kendimizi Türk addederek, bin yıldır ayrı yaşadığımız anavatan Orta Asya Türklüğünün bu ismi benimsemesine mani oluyoruz.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Guest-438F18891

Benim kanım da -ırk hepten göz ardı edilmeden- kültür temelinde milliyetçilik yapılmasıdır. Fakat buradaki Türk'ün tanımı, Türkiyeliliğe kayıyor. Türk ismi Oğuzu, Karluğu, Kıpçağı kapsayan bir üst-kimliktir, öyle olması gerekir. Biz Batı Oğuzları kendimizi Türk addederek, bin yıldır ayrı yaşadığımız anavatan Orta Asya Türklüğünün bu ismi benimsemesine mani oluyoruz.
    Milliyetçilik diye bir şey yok,daha doğrusu millet diye bir şey de yok.Hepimiz Dünya'lıyız sadece.Senin 46 kromozomunun hiçbirisinde Türk olmayı,ingiliz olmayı,fransız olmayı belirleyen bir gen yok.

Sadece insanlarda tüm canlılarda olduğu gibi kendi içerisinde çok ufak anatomik çeşitliliğe sahip.Olay bundan ibaret. Ama insan sosyal bir varlık olduğu için kendini bir yere ait hissetme,bir gruba ait olma ve kalabalıklaşma güdüsü kuvvetli.Bu yüzden hem eski devirlerdeki mecburi hayat koşullarından dolayı grupsal yaşama sonucu, kendilerine bir isim vererek bu durumu belirginleştirmişlerdir.

Aslında bir yandan olmamasını istediğim bir durum çünkü bugün Dünya'nın genel sorunlarından birisi bu milletçilik yüzünden çıkıyor.

Ama Atatürk'ün yaptıklarının olmayan bir şey adına yapılmasını kendimce hoş görmediğimden ve içim el vermediği için, kendimi bir millete ait olarak görüyorum.Bu yüzden Türk olduğumu ve millete ait olduğumu artık çok yadırgamıyorum.

• quote:

Orijinalden alıntı: TheDenier

Milliyetçilik diye bir şey yok,daha doğrusu millet diye bir şey de yok.Hepimiz Dünya'lıyız sadece.Senin 46 kromozomunun hiçbirisinde Türk olmayı,ingiliz olmayı,fransız olmayı belirleyen bir gen yok.

Sadece insanlarda tüm canlılarda olduğu gibi kendi içerisinde çok ufak anatomik çeşitliliğe sahip.Olay bundan ibaret. Ama insan sosyal bir varlık olduğu için kendini bir yere ait hissetme,bir gruba ait olma ve kalabalıklaşma güdüsü kuvvetli.Bu yüzden hem eski devirlerdeki mecburi hayat koşullarından dolayı grupsal yaşama sonucu, kendilerine bir isim vererek bu durumu belirginleştirmişlerdir.

Aslında bir yandan olmamasını istediğim bir durum çünkü bugün Dünya'nın genel sorunlarından birisi bu milletçilik yüzünden çıkıyor.

Ama Atatürk'ün yaptıklarının olmayan bir şey adına yapılmasını kendimce hoş görmediğimden ve içim el vermediği için, kendimi bir millete ait olarak görüyorum.Bu yüzden Türk olduğumu ve millete ait olduğumu artık çok yadırgamıyorum.

Millet ırkla değil kültürle, dille ilgilidir.

• Lews Therin Telamon kullanıcısına yanıt
    Yani işte o da bir tür grup, sosyete oluyor.Yani takım gibi babası galatasaraylı olan adam galatasaray ın maçları içinde büyüyüp galatarayı tutması gibi. Benim sözüm daha çok köke dayandıranlara yani aşırı milliyetçi olanlara.
  • Savaş çıktığında milliyetçiliği ogrenirsiniz. Barış zamanında Humanist solcu vs... ayakları ile idrak edemeyeceginiz birşey... hani birde çok biliyorlar gibi uzun uzun anlatmislar.

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.