Şimdi Ara

Milli uçak motorları TF6000, TF10000 ve TF35000'de son durum ne?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
31
Cevap
0
Favori
1.832
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
25 oy
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Milli uçak motorları TF6000, TF10000 ve TF35000'de son durum ne?

TEI, Türkiye’nin havacılıkta yerli güç olma hedefi doğrultusunda milli uçak motorları geliştirme çalışmalarını sürdürüyor. Özellikle Türkiye’nin ilk özgün tasarım milli turbofan motoru TF10000, önümüzdeki birkaç yıl içinde kullanıma sunulacak. TEI-TF6000, TF10000, TF35000 ve diğer motorlardaki son durum TEKNOFEST İstanbul’da paylaşıldı.

İstanbul Atatürk Havalimanı’nda düzenlenen TEKNOFEST 2025 kapsamında yer testleri tamamlanan TEI-TF6000, mobil test bremzesinde ilk kez halka açık olarak çalıştırıldı. Motorun festival boyunca her gün çalıştırılacağı belirtildi.

TF6000 her gün çalıştırılacak

TEI Genel Müdürü Mahmut Faruk Akşit, TF6000’in deniz seviyesi testlerini mobil test bremzesinde yaptıklarını ve sonraki aşamada Erzurum’daki Türkiye’nin en yüksek gözlemevinde, 10 bin feet yükseklikte testler planladıklarını açıkladı. Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, bu motorun yer testlerinin Eskişehir'deki fabrikada yapıldığını aktardı.

Akşit, TF6000’in şu anda test aşamasında olduğunu belirterek, "Olgunlaştırma testlerinde, uçuşa hazırlık aşamasında ama birinci önceliğimiz şu anda TF10000 bu seride. Çünkü uçaklarımızın ihtiyacı art yakıcılı, daha yüksek hızlara çıkabilen bir motor.” dedi. TF6000, art yakıcı gerektirmeyen platformlarda, örneğin ANKA-3 gibi insansız hava araçlarında görev alacak. TF10000 ise art yakıcı eklenmiş haliyle, 10 bin libre itki gücüne ulaşarak savaş uçaklarının ihtiyacını karşılayacak.

“TF10000 birkaç yıl içinde piyasaya çıkacak”

Akşit, TF10000’in yüksek hızlı ve sessiz uçuş yeteneğine sahip KIZILELMA gibi platformlar için tasarlandığını belirterek, motorun piyasaya çıkışının önümüzdeki birkaç yıl içinde olacağını söyledi. TEI, bu süreçte Türkiye’de daha önce geliştirilmemiş yeni teknolojiler üzerinde çalışıyor:

“Tarih vermemiz pek uygun olmuyor. Ama 'birkaç yıl içinde' diyeyim. Çok uzun süreler değil. Normalde böyle bir motoru geliştirmek en az 10 yıllık süreç. Her zaman örnek veriyorum Avrupa Birliği'nin ortak motoru ki daha önce 100 yıldır motor yapan firmaların güç birliğiyle yapılmış motor, 17 yıl olacak. Biz tabii ki bunu o kadar uzun süre olmayacak diye taahhüt verdik. TF10000'in piyasaya çıkışı inşallah birkaç yıl içinde olacak, çok uzak değil. Elimizden geldiği kadar hızlı çalışıyoruz. Her adımda daha önce Türkiye'de olmayan yeni teknolojiler geliştiriyoruz. Bu gerçek anlamda Türkiye'nin ilk savaş uçağı motoru.”

Daha önce küçük motorlarda art yakıcı teknolojisi geliştirip çalıştırdıklarını ifade eden Akşit, “Şimdi bunu TF10000 ölçeğinde, büyük ölçekte uygulama aşamasındayız” dedi. Bu teknoloji, yanma akustiği ve anlık termal şartlar gibi birçok kritik parametreyi içeriyor.

Gelecek hedef: KAAN için TF35000

TEI’nin bir sonraki hedefi ise TF35000 motoru. Akşit, TF35000’in 5’inci nesil savaş uçaklarına uygun, gelişmiş teknolojilere sahip özel bir motor olacağını söyledi. Ancak TF35000, TF10000’in doğrudan ölçeklenmiş hali olmayacak, tümüyle yepyeni ve ilave teknolojilerle güçlendirilmiş bir tasarıma dayanacak.

Helikopterler için motorlar

Ayrıca, TEI’nin GÖKBEY için ürettiği TS1400 motorunun seri üretim aşamasına yaklaştığı ve birkaç yıl içinde hizmete gireceği bildirildi. Akşit, üretim kapasitesi konusunda ise sınırlama olmadığını, siparişlere göre ek üretim hatları kurulabileceğini vurguladı: "Ayda iki motora kadar çıktık ama bunu kolayca ayda 4 motora kadar da çıkarabiliriz diyebilirim. Yeter ki sipariş gelsin ilave üretim hattı gelen siparişin büyüklüğüne ve o yapılan yatırımı ödeyip ödemeyeceğine göre yapılır."

TEI, GÖKBEY’den daha ağır sınıf helikopterler için de motor çalışmaları yürütüyor: “Devletin ihtiyacı olan yeni nesil araçlara motorlar da geliştiriyoruz. İnşallah tam sınıfını söylemeyeyim ama daha büyük, GÖKBEY'den büyük, daha ağır sınıf helikopterler için de bir motor çalışması var." Ayrıca, Baykar ile geliştirilen PD200, TEI-PD170’in güçlendirilmiş versiyonu olarak teslim edildi ve uçuş testleri gerçekleştirildi.

Kaynak:https://www.aa.com.tr/tr/teknofest/ilk-ozgun-tasarim-milli-turbofan-motoru-tf10000-icin-yogun-mesai/3690530

• Bu işler kolay olmadı olmayacak. Her kesimden sahip çıkıp değerini bilmemiz gerek. Öğrenilmiş çaresizlik dönemlerinden sonra artık herkesin kafasını kaldırıp ileriye bakması gerekir.
    İlla burada da kuduranlar olduğu gibi boş beleş zırvalayanlar hep olacak. Ama artık öyle seviyelerde öyle işler yapılıyor ki o sesler sinek vızıltısı gibi kalıyor. İsrail uzantılarının pompaladığı zırva argümanlardan etkilecek zeka kapasiteyle bu konulara yorum yapmaya devam edecekler.

@CleanCoders

Bu fotoğraftaki vaatler yüzeysel vaatler ama bunlar bile yalan oldu. Şimdi buraya 23 senede yapılan yalan vaatlerin hepsini yazabilirim ama ne gerek var, sen benden daha iyi biliyorsun bu yalanları zaten. AKP'nin en büyük zararı devletin güvenilirliğini 0'a indirmesi oldu. Tüik rakamları ile milletin maaşına az yapmak için uyanıklık yapıyorlar göz göre göre. Halkı salak yerine koyan ve yalan söyleyen bir iktidarın hiç bir söylediği müjdeye inanmamak gerekiyor. Bunu bize öğreten AKP'nin ta kendisi. E devlet, E nabız ,e okul verileri panellerde dolaşıyor. Senin 2 hafta önce aldığın hastane randevun , raporların panellerde 100 tlye ulaşabiliyor isteyenler. Bu ülkenin güvenilirliği yok artık. O yüzden yaptıkları ve fonladıkları hiç bir icraata güvenmiyorum. Son olarak Ecevit'e maaş ödeyemiyor diye yıllardır siyaset yapanlar 23 yılda özelleştirilmedik, satılmadık içi boşaltıkmadık kurum bırakmadıkları halde maaşları para basarak ödüyorlar. O yüzden enflasyon düşmüyor ve düşmeyecek.

ne güzel işte şuan sadece sen ben görüyoruz demekki takip etmeyen insanlar ozaman görebiliyor.Yapılanları toplu bir şekilde tek seferde tanıtılması benim hoşuma gidiyor ve hiç yokdan bir hedef süre var bunun neresi kötü seçim kazanmak için icraat yapılıyor ben buna razıyım ortada boş vaat yok .

Normal şartlarda bu tip gelişmelere itiraz edip seçim şeysi diyenlerin alayı aslında memleketin gelişmesinden nefret ediyorum diyemedikleri için hasetlerinden nalları dikmeleri lazımdı da dikemiyorlar nalları, bu dünyada azaba düçar olmuşlar :))) varsa yoksa hayt huyt edip afguruyorlar, şimdi sesleri çıkmaz..

Bu haberdeki gibi azap verici haber okuduklarında muhtemelen zıplayıp zıplayıp organize oluyorlar, rahatlamak için birkaç heykel haberi, 3-5 henüz yalanlanmamış haber okuyup rahatlıyorlar.
  • LuckyNack5 L kullanıcısına yanıt
    TF35000 nin art yakıcısı olmayacak diye biliyorum. çünkü 5 inci nesil uçaklar art yakıcı kullanmıyor.

• Bu işler kolay olmadı olmayacak. Her kesimden sahip çıkıp değerini bilmemiz gerek. Öğrenilmiş çaresizlik dönemlerinden sonra artık herkesin kafasını kaldırıp ileriye bakması gerekir.
    İlla burada da kuduranlar olduğu gibi boş beleş zırvalayanlar hep olacak. Ama artık öyle seviyelerde öyle işler yapılıyor ki o sesler sinek vızıltısı gibi kalıyor. İsrail uzantılarının pompaladığı zırva argümanlardan etkilecek zeka kapasiteyle bu konulara yorum yapmaya devam edecekler.

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >

• Hava platformlarında ihracat için Yerli motor çok önemli.

TF35000 savunma sanayinin ustalık eseri olacak. Merakla bekliyoruz.

• “Tarih vermemiz pek uygun olmuyor. Ama 'birkaç yıl içinde' diyeyim. Çok uzun süreler değil. Normalde böyle bir motoru geliştirmek en az 10 yıllık süreç. Her zaman örnek veriyorum Avrupa Birliği'nin ortak motoru ki daha önce 100 yıldır motor yapan firmaların güç birliğiyle yapılmış motor, 17 yıl olacak. Biz tabii ki bunu o kadar uzun süre olmayacak diye taahhüt verdik. TF10000'in piyasaya çıkışı inşallah birkaç yıl içinde olacak, çok uzak değil. Elimizden geldiği kadar hızlı çalışıyoruz. Her adımda daha önce Türkiye'de olmayan yeni teknolojiler geliştiriyoruz. Bu gerçek anlamda Türkiye'nin ilk savaş uçağı motoru.”

Seviniyoruz da bu gibi gerçekler , işin siyasi yönden sıkıştırıldığını ve sorunların olabileceğini gösteriyor. İyi olsun bizim olsun ama gerçekten iyi olsun. Birileri seçim kazanmak için bu tür şeyleri çöpe atmasın.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Son durum seçim dönemini bekliyor motorlar. Seçim döneminde çalışacaklar.

ne güzel işte şuan sadece sen ben görüyoruz demekki takip etmeyen insanlar ozaman görebiliyor.Yapılanları toplu bir şekilde tek seferde tanıtılması benim hoşuma gidiyor ve hiç yokdan bir hedef süre var bunun neresi kötü seçim kazanmak için icraat yapılıyor ben buna razıyım ortada boş vaat yok .

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
    Normal şartlarda bu tip gelişmelere itiraz edip seçim şeysi diyenlerin alayı aslında memleketin gelişmesinden nefret ediyorum diyemedikleri için hasetlerinden nalları dikmeleri lazımdı da dikemiyorlar nalları, bu dünyada azaba düçar olmuşlar :))) varsa yoksa hayt huyt edip afguruyorlar, şimdi sesleri çıkmaz..

Bu haberdeki gibi azap verici haber okuduklarında muhtemelen zıplayıp zıplayıp organize oluyorlar, rahatlamak için birkaç heykel haberi, 3-5 henüz yalanlanmamış haber okuyup rahatlıyorlar.

• Jose_Gökhan kullanıcısına yanıt
    iktidar tabi ki verdiği emeklerin meyvesini seçimden önce görmek ister. bu siyasilerin en büyük hakkı.

• @CleanCoders

Bu fotoğraftaki vaatler yüzeysel vaatler ama bunlar bile yalan oldu. Şimdi buraya 23 senede yapılan yalan vaatlerin hepsini yazabilirim ama ne gerek var, sen benden daha iyi biliyorsun bu yalanları zaten. AKP'nin en büyük zararı devletin güvenilirliğini 0'a indirmesi oldu. Tüik rakamları ile milletin maaşına az yapmak için uyanıklık yapıyorlar göz göre göre. Halkı salak yerine koyan ve yalan söyleyen bir iktidarın hiç bir söylediği müjdeye inanmamak gerekiyor. Bunu bize öğreten AKP'nin ta kendisi. E devlet, E nabız ,e okul verileri panellerde dolaşıyor. Senin 2 hafta önce aldığın hastane randevun , raporların panellerde 100 tlye ulaşabiliyor isteyenler. Bu ülkenin güvenilirliği yok artık. O yüzden yaptıkları ve fonladıkları hiç bir icraata güvenmiyorum. Son olarak Ecevit'e maaş ödeyemiyor diye yıllardır siyaset yapanlar 23 yılda özelleştirilmedik, satılmadık içi boşaltıkmadık kurum bırakmadıkları halde maaşları para basarak ödüyorlar. O yüzden enflasyon düşmüyor ve düşmeyecek.

• CleanCoders C kullanıcısına yanıt
    Oluyor diye biliyorum ama ses üstü hıza art yakıcısız ulaşıyorlar

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
    Phenom II X4 940, Asus M3A78T (790GX), 2x2 GB DDR2-800 ,Samsung 2333SW 23"", Sapphire Ati HD6870 1GB, 160 Gb Intel X25-M SSD ve SCYTHE Silent Box içinde 3,5" Western Digital 750 Gb 5400 rpm sessiz HDD, 16 Mb önbellek , Lian-li PC-C32 Fanları kısılmış Kasa, Be-Queit 450 Watt güç kaynağı, Samsung DVD-RW Gümüş ön yüz, Microsoft Sidewinder X6, Cyber Snippa Intelliscope fare, SONY KDF-E50A11E 50" 3LCD HDTV, 2x Saitek P3000 Gamepad Scythe Zipang soğutucu
    vaatlerin hepsini yapabilse zaten %80 oy alır. gerçekleşen vaatler kadar oy alır. bu kadar basit.

• tf1000 dediği BlockC f16 motoru

tf35000 dediği de Block D motoru

tei pd 155 dediği kontinental cd 155

tei pd 170 dediği kontinental cd 170

atıp atıp duruyorlar yerli milli diye.

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
    Hakan FİDAN

Ciğerimizi söktün bea!

Her gelen iktidar değiştirmez
    Aynı gelişmiş ülkeler gibi

Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.