Şimdi Ara

Metil alkol gerçekten kör ediyor mu yoksa şehir efsanesi mi?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
33
Cevap
0
Favori
7.051
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Bonzai bile gözü kör etmezken, metil alkolün gözü kör etmesi şehir efsanesi gibi geliyor bana.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Metil alkol ve etil alkol’ün sinir sistemimiz üzerindeki farmakolojik etkileri büyük benzerlik gösterir. Ancak bu iki alkolün yıkımı sonrası oluşan metabolitlerinin toksik etkileri büyük oranda farklıdır ve kaçak içki zehirlenmesinin esasını da bu fark oluşturur. Bu her iki alkol (metil alkol ve etil alkol) vücutta özellikle karaciğerde olmak üzere ardışık iki enzimatik işlemle yıkılırlar. İlk enzim olan alkol dehidrojenaz eziminin etkisi ile etil alkol asetaldehit’e, metil alkol ise formaldehit’e dönüşür. Takiben aldehit dehidrojenaz enzimini etkisi ile etil alkolden oluşmuş olan asetaldehit asetik asite, formaldehit ise formik asite dönüşür. Metil alkolün bu yıkım ürünlerinden formaldehit, retinada hücreler bakımından toksik etkileri olan bir maddedir ve kanda düzeyi yükselince bu hücrelerde toksik etki ile görme bozuklukları ve körlük oluşturur. Etil alkolün son yıkım ürünü asetik asit vücudumuzda kullanılabilen bir asittir ve asit-baz dengesi çerçevesi içinde kullanılır. Metil alkol yıkımı sonrası oluşan formik asit ise, vücutta fizyolojik mekanizmalar içinde kullanılabilen bir asit değildir. Vücuttan idrarla ve solunum yolu ile yavaş olarak atılır. Kanda biriktiğinde asidoza yol açar. Bu nedenle metil alkol içeren “kaçak içkiler” içildiğinde metil alkolün yıkılması ile kanda biriken formaldehit ve formik asit nedeni ile görme sorunları ve asidoz ortaya çıkar. Zehirlenenler genellikle asidoz nedeni ile ölürler. Tıbbi yardımla kurtulanların büyükçe bir oranında ise, kalıcı görme bozuklukları ve körlük oluşur.

Edit:Alıntıdır.
  • Olum orta çağ da mı yaşıyorsun azıcık beyin kullansana ne öyle bonzai kör etmiyo metil nası etsin bu nasıl bi mantık. Hayatında hiç mi kimya görmedin alkol le bonzai yi nası karşılaştıryorsun

• quote:

Orijinalden alıntı: ahmtayd

Olum orta çağ da mı yaşıyorsun azıcık beyin kullansana ne öyle bonzai kör etmiyo metil nası etsin bu nasıl bi mantık. Hayatında hiç mi kimya görmedin alkol le bonzai yi nası karşılaştıryorsun

Gözü nasıl kör edecek onu anlamıyorum. Zehirlenirsin, hastanelik olursun ama kör ettiğine inanmıyorum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Göle -- 1 Mart 2018; 20:48:54 >
  • metil alkol bildiğin zehir, içilmez.

etil alkol alıyorum migros'tan, ondan vodka yapıyorum. 1 senedir kör olmadım
  • quote:

Orijinalden alıntı: Revia

metil alkol bildiğin zehir, içilmez.

Zehir olması, gözü kör etmesi anlamına gelmiyor. Ben zehir değil diye bir şey mi dedim?

• quote:

Orijinalden alıntı: Göle

quote:

Orijinalden alıntı: ahmtayd

Olum orta çağ da mı yaşıyorsun azıcık beyin kullansana ne öyle bonzai kör etmiyo metil nası etsin bu nasıl bi mantık. Hayatında hiç mi kimya görmedin alkol le bonzai yi nası karşılaştıryorsun

Gözü nasıl kör edecek onu anlamıyorum. Zehirlenirsin, hastanelik olursun ama kör ettiğine inanmıyorum.

Dene o zaman olmassan gel yine.
  • quote:

quote:

Zehir olması, gözü kör etmesi anlamına gelmiyor. Ben zehir değil diye bir şey mi dedim?

Kör eder mi bilmem de öldürüyor

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

quote:

quote:

Kör eder mi bilmem de öldürüyor

Ölmediğini farz ederek yorum yaptım. Kör ettiğine inanmıyorum sadece.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Göle -- 1 Mart 2018; 21:11:21 >

• Etil alkol bile sinir sistemine zarar verirken toksik olan metil alkol neden kör etmesin? Gözden beyne giden sinirleri tahrip ediyor işte duruma göre geçici veya kalıcı körlük oluyor

• Metil alkol ve etil alkol’ün sinir sistemimiz üzerindeki farmakolojik etkileri büyük benzerlik gösterir. Ancak bu iki alkolün yıkımı sonrası oluşan metabolitlerinin toksik etkileri büyük oranda farklıdır ve kaçak içki zehirlenmesinin esasını da bu fark oluşturur. Bu her iki alkol (metil alkol ve etil alkol) vücutta özellikle karaciğerde olmak üzere ardışık iki enzimatik işlemle yıkılırlar. İlk enzim olan alkol dehidrojenaz eziminin etkisi ile etil alkol asetaldehit’e, metil alkol ise formaldehit’e dönüşür. Takiben aldehit dehidrojenaz enzimini etkisi ile etil alkolden oluşmuş olan asetaldehit asetik asite, formaldehit ise formik asite dönüşür. Metil alkolün bu yıkım ürünlerinden formaldehit, retinada hücreler bakımından toksik etkileri olan bir maddedir ve kanda düzeyi yükselince bu hücrelerde toksik etki ile görme bozuklukları ve körlük oluşturur. Etil alkolün son yıkım ürünü asetik asit vücudumuzda kullanılabilen bir asittir ve asit-baz dengesi çerçevesi içinde kullanılır. Metil alkol yıkımı sonrası oluşan formik asit ise, vücutta fizyolojik mekanizmalar içinde kullanılabilen bir asit değildir. Vücuttan idrarla ve solunum yolu ile yavaş olarak atılır. Kanda biriktiğinde asidoza yol açar. Bu nedenle metil alkol içeren “kaçak içkiler” içildiğinde metil alkolün yıkılması ile kanda biriken formaldehit ve formik asit nedeni ile görme sorunları ve asidoz ortaya çıkar. Zehirlenenler genellikle asidoz nedeni ile ölürler. Tıbbi yardımla kurtulanların büyükçe bir oranında ise, kalıcı görme bozuklukları ve körlük oluşur.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi frostsword -- 1 Mart 2018; 21:10:4 >

• quote:

Orijinalden alıntı: Sefil_Arbaletçi

Etil alkol bile sinir sistemine zarar verirken toksik olan metil alkol neden kör etmesin? Gözden beyne giden sinirleri tahrip ediyor işte duruma göre geçici veya kalıcı körlük oluyor

Merdiven altında üretilen zararlı kimyasallar gözü kör etmezken, metanol niye kör etsin?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Göle -- 1 Mart 2018; 21:14:56 >
  • Metanol formaldehite o da formik asite dönüşür. Formik asit hücredeki lipit ve proteinleri knock out eder. Ayrıca atp üretiminden sorunlu sitokrom c oksidaz üzerine de etkili olduğu için hipoksi yapar. Bu durumlar gözdeki fotoreseptorlere ve optik sinire zarar verdiği için körlük yapar. Fazlası da öldürür çünkü tüm hücrelere zararlı zaten tek etkisi körlük değil. Ayrıca mantığın aşırı komik,en azından lise biyoloji dersinde 1-2 ders dinleseydin de böyle saçma bir mantık kurmasaydın

• Alkol yağı çözer. Bu yüzden etil alkol de metil alkol de kana fazla oranda karışırsa hücre zarından seçerek içeri girmez direk zarı eriterek hücre tahribatına yol açar. Ancak metil alkolün moleküler boyutu çok daha küçük olduğu için sinir sistemi üzerinde tahribatı daha fazla ve kalıcı olur. Kana karıştıktan sonra karaciğerde etil alkol en son su ve karbondioksite dönüşürken metil alkol son basamağa kadar parçalanana kadar zehir etkisi yapar diye söylemişti yıllar önce biyoloji hocam. Doğruluğundan emin değilim

• quote:

quote:

Etil alkol bile sinir sistemine zarar verirken toksik olan metil alkol neden kör etmesin? Gözden beyne giden sinirleri tahrip ediyor işte duruma göre geçici veya kalıcı körlük oluyor

Merdiven altında üretilen zararlı kimyasallar gözü kör etmezken, metanol niye kör etsin?

Sapla samanı karıştırma. Yukarıda da yapmışsın aynı şeyi. Bir kere merdiven altı kimyasal dediğin ne onu bile anlamıyoruz?

• quote:

Orijinalden alıntı: Fatih

quote:

quote:

Sapla samanı karıştırma. Yukarıda da yapmışsın aynı şeyi. Bir kere merdiven altı kimyasal dediğin ne onu bile anlamıyoruz?

Kafa yapsın diye sağlığı hiçe sayip ne olduğu belli olmayan kimyasallar iste. Merdiven altında yapılan sentetik uyuşturucular.

• quote:

quote:

Orijinalden alıntı: Fatih

quote:

quote:

Kafa yapsın diye sağlığı hiçe sayip ne olduğu belli olmayan kimyasallar iste. Merdiven altında yapılan sentetik uyuşturucular.

www.profdrosmanerk.com
    Metil Alkol: Öldürmezse Kör Eder – Prof. Dr. Osman Erk
    http://www.profdrosmanerk.com/metil-alkol-oldurmezse-kor-eder.html

• bonzai geçici körlük oluyor bizzat yaşadım

önce dalgalanıyor heryer sonra beyaz beyaz karıncalanıyo bir süre hiç bir şey göremiyorsun.tabi benimkisi komaydı yanlışlıkla içmiştim bilerek değil yani

• quote:

Orijinalden alıntı: Moonel

bonzai geçici körlük oluyor bizzat yaşadım

önce dalgalanıyor heryer sonra beyaz beyaz karıncalanıyo bir süre hiç bir şey göremiyorsun.tabi benimkisi komaydı yanlışlıkla içmiştim bilerek değil yani

Kalıcı körlük yapmıyor ama. Ölmeyip kör olan yok.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Göle -- 2 Mart 2018; 1:52:22 >
  • Denedin mi \/ bu kaç

• quote:

Orijinalden alıntı: frostsword

Metil alkol ve etil alkol’ün sinir sistemimiz üzerindeki farmakolojik etkileri büyük benzerlik gösterir. Ancak bu iki alkolün yıkımı sonrası oluşan metabolitlerinin toksik etkileri büyük oranda farklıdır ve kaçak içki zehirlenmesinin esasını da bu fark oluşturur. Bu her iki alkol (metil alkol ve etil alkol) vücutta özellikle karaciğerde olmak üzere ardışık iki enzimatik işlemle yıkılırlar. İlk enzim olan alkol dehidrojenaz eziminin etkisi ile etil alkol asetaldehit’e, metil alkol ise formaldehit’e dönüşür. Takiben aldehit dehidrojenaz enzimini etkisi ile etil alkolden oluşmuş olan asetaldehit asetik asite, formaldehit ise formik asite dönüşür. Metil alkolün bu yıkım ürünlerinden formaldehit, retinada hücreler bakımından toksik etkileri olan bir maddedir ve kanda düzeyi yükselince bu hücrelerde toksik etki ile görme bozuklukları ve körlük oluşturur. Etil alkolün son yıkım ürünü asetik asit vücudumuzda kullanılabilen bir asittir ve asit-baz dengesi çerçevesi içinde kullanılır. Metil alkol yıkımı sonrası oluşan formik asit ise, vücutta fizyolojik mekanizmalar içinde kullanılabilen bir asit değildir. Vücuttan idrarla ve solunum yolu ile yavaş olarak atılır. Kanda biriktiğinde asidoza yol açar. Bu nedenle metil alkol içeren “kaçak içkiler” içildiğinde metil alkolün yıkılması ile kanda biriken formaldehit ve formik asit nedeni ile görme sorunları ve asidoz ortaya çıkar. Zehirlenenler genellikle asidoz nedeni ile ölürler. Tıbbi yardımla kurtulanların büyükçe bir oranında ise, kalıcı görme bozuklukları ve körlük oluşur.

Organik Kimya forever

Konu sahibi resmen bilime kafa tutmuş.

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.