sadece okula bağlı kalmayın. eksiğinizi dışarıdan, sertifika verilen eğitimlere katılarak tamamlayabilirsiniz. yüksekokul mezunu olmak ve sonrasında vasıfsız duruma düşmek, vasıfsız bir işe başvuru yapmaktan çok daha iyidir. zaten bu böyle bir başvuru yapılması durumunda, ünvanınıza uygun bir görev söz konusu olmaz ise size vasıfsız işi vermezler. ancak siz ısrarcı olursanız verirler ki bu da kötü. ama kalite, ne bileyim ölçme tekniği gibi konularda, yetişerek meslek sahibi olabilirsiniz. her işin başında zaten yine eğitim gelir. isterseniz mak. muh. olun. herkes anasının karnından supermen doğmuyor. işyerinden verilecek bir eğitim ile vasıfsız işçi üstünde yer alınır. meslek lisesine gidilir mi sorusuna gelince, bal gibi gidilir. lise sonrası üni aşamasında da öğretmen mezuniyeti olmanız, sizin öğretmenlik yapacağınız anlamına gelmemeli. eğitiminiz üstüne ne koymayı düşünrseniz ve başarırsanız o kadar avantaj sağlarsınız. son olarak 2 yıllık ve dört yıllık üni arasındaki okul mezuniyetlerinin avantaj ve dezavantajlarını listelersek, bence yuksekokul mezunu olup da stop denilecek ise eğer, en az 2,5 sene geriye atar. bu süre sigortalılık açısından değerlendirilebilir. öte yandan eğitimi de yabana atmamak gerekir. mutlaka faydası olacaktır. biraz karışık konular, iyi düşünmeli.
kendim ettim kendim buldum şarkısı çalıyo
üniversiteden öğretmenlik dplomasıyla öezun olabilmen için önce orayı kazanman gerekiyor. şu anda teknik eğitim fakülteleri düz lise mezunlarıyla dolu açıkta kalmamak için her yeri yazan düz liseli bilinçsizler t.e.f. taban puanlarını da yükseltmiş durumdalar. artık öğrenci çoğunluğu düz liseden yana kaymaya başladı. bu yüzden meslek lisesinde verilen öğretimle artık orayı kazanmak da çok zor. ben t.e.f. mezunuyum. ve özel sektörde t.e.f. mezunlarının herhangi bir statüsü yok. ne mühendissin ne ara eleman. bu aradaki kargaşayı atlatmak için yük.lis. eğitimi alıyorum ki müh statüsü kazanayım. sözün kısası şu anki şartlar altında meslek lisesinde okumak geleceğini tehlikeye atmaktır.
en iyisi meslek lisesidir.teknoloji çağındayız.düz liseye iden gençler tornavida tutmayı bilmez.
meslek teknik lise 3 den (normalde 4 yıl) bitirme sınavını verip okuldan mezun olan ve ünv. sınavında da başarılı olup doktor çıkan oluyorsa, bu yatarak olmuyor malum, çalışacaksın. düz lise de olsa, meslek lisesi de olsa bu süre içerisinde extra gayret göstermeyen zaten yarışta geri düşüyor. ancak meslek liselerinin amcı açısından bakarsak olaya sıkıntının olmadığını söylemek doğru olmaz. herşeyden önce ne istediğini bilmek gerekir. bu arada lisans eğitimi için tebrik ediyorum seni. lakin bir mühendisin karşısında (eğitimini tamamladıktan sonra :-]) mühendis statüsü göreceğini sanmıyorum. başarının karşısında hiçbirşey duramaz eywallah ama bu olay karmaşık bir olay değil. sonuç olarak iş görüşmesinde, mühendislik mezunu biri senden önce sırayı kesin kapar gibime geliyor. gıcık olmamışsındır umarım, mühendislik böyle birşey işte.
quote:
Orjinalden alıntı: seocu
Eğerki Anadolu lisesine gidemezsem meslek lisesine gideceğim.Eğerki dört yıllık kazanamazsam iki yıllığa gitmeyi düşünüyorum. Şimdi meslek lisesine gidip össde iyi bir puan alırsam öğretmenlik hariç dört yıllığa gidebilir miyim ?
Giremezsin.. ÖSS'de bütün soruları doğru yapsan yani 180 net yapsan, okul birincisi olup en yüksek ek puanı sen alsan maksimum alabileceğin puan 330 olur. İyi bir mühendislik filan okumak istiyorsan bu puan yetersizdir...
ben hem meslek lisesinde öğretmenim, hemde bir meslek lisesi mezunuyum. burada okudumlarımın aksine ben meslek lisesinde okuduğuma hiçbir zaman pişman olmadım. burada okuduklarım ise önyargılar ve yanlış bilgilendirmelerdir. gerçeklere gelirsek, meslek liseleri öncelikle sanayinin ve diğer sektörlerin ihtiyacı olan nitelikli ara elemanları yetiştirir. sandığınızın aksine düşük maaşla çalışanlar yeni mezun olanlar veya bir şey öğrenmeden diploma alan kişilerdir. meslek lisesinden mezun olduktan sonra en az 2-3 sene iş tecrübesi edindikten sonra asıl kapılar açılacaktır.
üniversiteyi kazanmaya gelince, kültür derslerinin az olması nedeniyle katsayının daha iyi olduğu benim zamanımda bile pek çok arkadaşım üniversiteyi kazanamadı. evet katsayının düşürülmesi meslek liselerine zarar verdi. ama bunun asıl nedeni bu olayın gereğinden fazla abartılmasıdır. bu uygulamadan asıl zarar görenler ilk çıktığında meslek lisesinde okuyan ve mühendisliği kazanacak kapasitedeki öğrencilerdi. ama bunu tüm meslek lisesi öğrencilerine mal etmeleri insanları meslek liselerinden soğuttu. oysaki benim zamanımla şimdiki arasındaki tek fark sandığınız gibi sadece kat sayının düşürülmei değildi. aynı zamanda öss'ye hazırlanmak büyük bir pazar oluşturdu. sayısı artan dersanelerle beraber öğrenciler üniversiteye daha çok yönlendirilmeye başlandı. buda meslek liselerle beraber klasik liselerinde ipini çekti.
burada üniversiteleri öven pek çok kişinin aksine asıl gerçek liseden mezun oların çoğu üniversiteyi kazanamayacaktır. bu olasılık, sınavlara kaç defa girerseniz girin değişmeyecektir. istatistikler öss sınavına girme sayısının artıkça olasılıkların dahada düşüceği yönündedir. üniversiteye girseniz bile sizi çok ağır bir çalışma ortamı bekliyor. özellikle tıp ve mühendislik fakültelerinde dahada ağır olacaktır. üniversiteden mezun olsanızda bu iyi bir iş anlamına gelmiyor. çünkü yukarıda olduğu gibi burada da karşınıza iş tecrübesi çıkacaktır. bir kaç ay önce izlediğim bir haberde pek çok üniversite öğrencisinin sizin beğenmediğiniz işleri yapabilmek için meslek kurslarına katıldığını vermişti. ama şunu unutmayınki meslek lisesinden mezun olmuş birisi üniversiteyi kazanamadığında iş bulmakta klasik lise mezunundan daha avnatajlıdır.
ben kordinatörlük görevim sırasında kendi işini kuran veya piyasada elüste tutulan pekçok eski mezunlarla karşılaştım. onlarla konuşurken bazen kendi öğrencilerimden memmun olup olmadıklarını sorduğumda bana verdikleri cevap çoğunlukla ya mesleğe ilgi duymadıkları, yada çalışmaktan kaçıp günü doldurdukları yönündeydi. aynı şeyleri kendi öğrencilerimdende görüyorum. gerçek şuki yeni nesil öğrenciler herşeyin çabuk ve kolayca olmasını istiyorlar. işler istedikleri gibi gitmeyincede burada bir şey öğrenemiyoruz veya bizi çok çalıştırıyorlar diye şikayet ediyorlar. oysaki çoğu kişinin düşündüğünden farklı olarak meslek eğitimi klasik eğitimden daha zorludur. teoride meslek bilgilerini öğrenirken, pratikte ise daha önceki yazılarda belirtildiği gibi işçi gibi çalışmayı öğrenmeniz gerekir. meslek lisesi sadece bilgi vermez aynı zamanda iş yatınıda yaşamanızı sağlar. bu yüzden eğer rahatınız düşkünseniz, ben zorluğa gelemem diyorsanız, en önemlisi elinizi kirletmekten çekiniyorsanız size meslek lisesini önermem. helede ben matematik, fizikten hoşlanmam bu derslerle aram iyi değildir derseniz gene gelmeyin. çünkü teknikerlik sadece kas gücünden çok düşünerek yapılan bir iştir. ama kendinizi seçtiğiniz alanda geliştirirseniz ve biraz sabırlı olursanız bu yolda pek çok seçenekle karşılaşabilirsiniz.
meslek seçmek aslında bir yaşam biçimini seçmektir. seçiminiz size uygun değilse niteliği ne olursa olsun başarılı olamazsız. ama bu seçimi burada ve şu an yapmayacaksınız. yeni sistemde 9. sınıflar ortaktır. buradaki mesleki gelişim dersinde mesleklerle ilgili tanıtım ve yönlendirme göreceksiniz. orada ders öğretmenin ve okul rehberlik servisiyle rahatça tercihini yapabilirsin. ama seçimin ne olursa olsun seçtiğin yerin sadece etiketi sana yarar getirmeyecektir. diploma sadece yapacağın işin sorumluluğunu yükler, meslek kazandıracaklar ise öğreneceklerindir. daha fazla ve doğru bilgi edinmek isterseniz aşağıda siteye gitmeni tavsiye ederim.
Zaten meslekten vazgeçtim kolejemi gideyim artık devlet lisesinemi bizim buradaki devlet liselerinde haraç vs kesiliyor maganda dolu o yüzden koleje daha sıcak bakıyorum
olm 1 şey olmaz sen kesersin haraç 1 kaç kişi ile sıkı muhabbet kur gerisi gelir
eğer kariyer yapmaksa niyetin yada doğru düzgün işim olsun ayak işlerinde koşturmayayım hayatım boyunca diyorsan meslek lisesinide tercih edersen hayatın kayar...
otomotaik geçiş dediğin şey ise meslek liselilere gelin sizi mühendislie almıoz,eziksiniz, neyse acıdık hadi gelin 2 yıl şurda takılın ama kampüsde fazla takılmayın gerçek öğrencilerin(4 yıllıklar) keyfini kaçırmayın der gibi bi tavrıdır dewletin...
+ bu okullar dışardan görüldüğü gibi kolay değildir...normal bir öğrenci 3-3.5 yılda bitirebilir...
+ lise mezunundan hiç bir farkınız yoktur....
biz 2 yıllık mezunlarının..
meslek lisesinden mezun olan biriside rahatlıkla kariyer yapabilir. bazıların sandığı gibi kariyer yapmak sadece üniversitede okumak değildir. kendi mesleğinde başarılı olabilmektir. 4 yıllık bi fakültede okumadığınız için kompleks yapmak yerine kendi potansiyelinizi araştırırsanız ve standartlarınızıda 1-2 sene için düşük tutarsanız sizlerde kariyer yapabilirsiniz.
maval okumayalım..bir şeyi yaşamadan ahkam kesmeyelim.
herkes kendi işine baksın
maval okumuyorum. meslek lisesinden mezun olupta başarılı olan pek çok kişi var. bu başarılar tesadüfi değil, kendilerine inanıp, çalışarak elde edilmiştir. beraber çalıştığım hiç bir ustada kendilerini mühendislerden ezik hissetmemiştir.(ki bazıları ortaokul mezunuydu.) kötümser olmak yerine elinizdekilerin değerini bilmeniz gerekir.
quote:
Orjinalden alıntı: emrcan
Şimdi meslek lisesine gitsekte öss ye giriyormuyuz biz? otomatik üniversiteye geçmiyormuyuz?
2 YILLIK MESLEK YÜKSEK OKULLARI YANİ SINAVSIZ GEÇİŞ HAKKI.
EĞER LİSE 3 DE 2 SENE DAHA ÖSS STRESİ YAŞAMAK İSTEMEM DİOSAN 2 SENE OKU ONDAN SONRA MESLEK YÜKSEK OKULUNDA DİKEY GEÇİŞ SINAVINA GİR ORDAN SEÇTİĞİN BÖLÜMLE İLGİLİ Bİ ÜNİVERSİTEDE 2 SENE DAHA OKUYUP 4 YILLIK Bİ ÜNİVERSİTE MEZUNUYLA AYNI DİPLOMAYA SAHİP OLUORSUN
emrcan tebrik ederim, umarım istediği gibi olur. ama şu tavsiyemi unutma, okula girmek ve bitirmek işin kolay kısmıdır. önemli olan oradan bir şeyler kazanmaktır. o yüzden sakın hemen gevşeme, oradan alabilceğin her türlü bilgi kırıntısını sömür.
quote:
Orjinalden alıntı: ask all your friends
meslek teknik lise 3 den (normalde 4 yıl) bitirme sınavını verip okuldan mezun olan ve ünv. sınavında da başarılı olup doktor çıkan oluyorsa, bu yatarak olmuyor malum, çalışacaksın. düz lise de olsa, meslek lisesi de olsa bu süre içerisinde extra gayret göstermeyen zaten yarışta geri düşüyor. ancak meslek liselerinin amcı açısından bakarsak olaya sıkıntının olmadığını söylemek doğru olmaz. herşeyden önce ne istediğini bilmek gerekir. bu arada lisans eğitimi için tebrik ediyorum seni. lakin bir mühendisin karşısında (eğitimini tamamladıktan sonra :-]) mühendis statüsü göreceğini sanmıyorum. başarının karşısında hiçbirşey duramaz eywallah ama bu olay karmaşık bir olay değil. sonuç olarak iş görüşmesinde, mühendislik mezunu biri senden önce sırayı kesin kapar gibime geliyor. gıcık olmamışsındır umarım, mühendislik böyle birşey işte.
yoo neden gıcık olayım ki, şu anda yük lis bitmek üzere savunmayı verdim. zaten çalışıyordum, altımda iki tane mühendis arkadaş var. ama bu başarıyı elde etmek için oldukça zorlamak gerekiyor.
dergul un söyledikleri doğru ama şu anda meslek lisesinde verilen eğitimle kaç kişi kariyer yapabilir? ben ilk mağdur olduğum için hırs yaptım ve kariyer peşinde koşturuyorum.
K-orn dikey geçiş sınavı koşulları hakkında bilgin var mı? o kadar kolay değil dikey geçişi kazanmak. öyle olsa herkes sınavsız geçer oredan da fakülte okurdu..... ayrıca kazansan dahi ilk sene (mutabakat mı deniyordu hatırlamıyorum) herhangi bir dersten kalınca okuldan atıldığını da biliyorsundur.
kolej sana hayırlı olsun, emrecan
quote:
Orjinalden alıntı: serhat_h_fb
en iyisi meslek lisesidir.teknoloji çağındayız.düz liseye iden gençler tornavida tutmayı bilmez.
Gel Göstereyim. Tornavidayı tutup tutmadığımı
meslek lisesini seçmeye teşebbüs eden aklınızı yan yatırın bende gittim pişmanım o ayrı
quote:
Orjinalden alıntı: spice boy
ya anlamıyosunuz.üniversitede yaz okuluna kalma ihtimaliniz var.meslek lisesindekiler fizik kimya görüyoılarmı.ben kaç defa gördüm.meslek lisesinden direk üniversiteye geçmiş fizik kimya nedir bilmio sonra yaz okuluna kalıp para ödüyolar.birde bunu düşünün.
birde şu var meslek lisesi okuduysan belki fizik kimya gibi alan dersin olmayan derslerden kalırsın ama branş derslerindede bütün sınıf kalırken sen güle oynaya geçersin sanki düz liseden üni ye gidenler yaz okula kalmıyormuş gibi konuşma herşey kişinin kendisindedir okul veya belli birşey okumuş insnaları aşağılamayın
quote:
Orjinalden alıntı: beyaz_piy10
evet beyler ben şahsen 3 arkadaş atilla uras lisesine gitmeyi düşünüyoruz.orda sıkı disiplin varmış.rahat ders dinleyeceğimizi şey ederekten gidicez ama bizimkiler orhangazi do.maltepenin en berbat,lanet lisesi.ne biçim iş anlamadım.yakın olduğundan diyolar ama atilla uras da teee e-5 de.
siz hangi liseyi düşünüonuz ?
Bende Atilla Uras'ta okuyorum.
Lise 2 oldum bu sene. Güzel lisedir buyrun gelin.
Autumn. OOooo gelmek isterdik ama yer sorunu ediyolar.Zaten çoktan kayıt oldum.Keşke gelebilseydim.Tenefüslerde DH muhabbeti yapardık.