Şimdi Ara

Devlet destekleri Dijital Türk Lirası ile ödenecek: Paranın takibi yapılacak!

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
14
Cevap
0
Favori
703
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
6 oy
Sayfa: 1
Giriş
  • Devlet destekleri Dijital Türk Lirası ile ödenecek: Paranın takibi yapılacak!
    Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB), değeri 1 TL’ye sabit blokzincir tabanlı Dijital Türk Lirası için geliştirmeye devam ediyor. Faz-2 çalışmaları süren Dijital Türk Lirasının kullanım alanları şekilleniyor.

Dijital Türk Lirası ile dijital ödemelerin daha kolay bir şekilde yapılması, finansal güvenlk sağlanması ve maliyetlerin düşürülmesi amaçlanıyor. Ayrıca Dijital Türk Lirası ile mikro ödemeler ve sınır ötesi ödemeler yapılabilecek. Dijital dönüşümünün önemli bir yapıtaşı olacak Dijital Türk Lirası, akıllı şehirler, mikro ödemeler ve sınır ötesi ödemeler gibi yenilikçi alanlarda da kullanılabilecek.

Banka hesabı olmayanlar online ödeme ve para transferi yapabilecek

Dijital Türk Lirası sisteminin FAST ve e-Türkiye gibi mevcut altyapılara entegrasyonu için çalışmalar sürüyor. Kullanıcılar banka müşterisi olmadan dahi bu ödeme yöntemleriyle bankalara para gönderebilecek. Kredi kartı ve banka kartı kullanmadan online alışveriş yapabileceksiniz.

Ayrıca Bkz.BTK'dan yeni düzenleme: WhatsApp'a erişim engeli getirilebilecek!

Dijital Türk Lirası için “Mobil Cüzdan” uygulaması geliştirildi. Herkesin kullanımına açık olacak olan Mobil Cüzdan uygulaması sayesinde bakiyenizi görüntüleyebilir, para gönderebilir, para alabilir ve dijital ödeme yapabilirsiniz.

KOSGEB desteği gibi devlet destekleri Dijital Türk Lirası ile ödenecek

Devlet desteklerinin verimliliği ve etkinliğinin izlenmesi için bu ödemelerin Dijital Türk Lirası ile yapılması planlanıyor. İlk olarak KOSGEB desteklerinin ödemesi elektronik ortama taşınıyor. Destekler “KOSGEB Dijital” uygulaması aracılığıyla ödenecek ve belirlenen destek başlıklarına göre harcama yapılması sağlanacak. Destek ödemelerinin projelerde belirlenen destek başlıklarına uygun gerçekleştirilmesi, uygun olmayanların önüne geçilmesi ve kontrol edilmesi sağlanacak

İkinci faz çalışmaları devam ediyor

Dijital Türk Lirası çalışmaları 2020 yılında başlamış ve 2023’te Faz-1 testleri yapılmıştı. Dijital Türk Lirası ile ilk ödeme işlemi 2023 yılının sonunda gerçekleşti. 2024 yılında çalışmanın kapsamı genişletildi ve Faz-2 aşamasına geçildi. Ödeme, para transferi gibi teknolojiler test ediliyor. Aynı zamanda Dijital Türk Lirasının iktisadi, hukuki ve güvenlik boyutları ele alınıyor.

Bu yıl yapılacak çalışmalar neler?

Bu yıl devam eden "Dijital Türk Lirası Projesi"nin ikinci faz çalışmaları kapsamında dijital para sistemi, dijital kimlik entegrasyonu, mobil uygulamalar, servis katmanı uygulamaları, çevrim dışı ödemeler, programlanabilir ödemeler, birlikte çalışabilirlik çözümleri, izleme ve yönetim ortamları, veri yönetimi ve siber güvenlik konularında araştırma, geliştirme ve test faaliyetleri yürütülecek.

Kaynak:https://www.aa.com.tr/tr/ekonomi/dijital-turk-lirasinin-kullanim-alani-sekilleniyor/3527995

• Bir zahmet bizim alt komşu da olmak üzere bir dünya insan usülsüz yardımlar alıyor. Adam demirci kadın yazın tarlaya çalıştırmak için adam götürüyor 4 ayda bir asgari ücretlinin 2 yıllık maaşını alıyor erkek çocuğu çalışıyor kız çocuğu çalışıyor. Eşi hapse girdiği için hapis döneminde ayrılıp dul aylığı alıyor çocuk yardımı alıyor kırtasiye yardımı alıyor dini yardımlar alıyor eşi çıkıyor bu yardımlar devam ediyor. Elektirik su yardımı alıyor. Bunun gibi olmasa da durumu olmasına rağmen yine başka yardımlar alan insanlar var mahallemde. Yazık günah. Adam akıllı denetlemiyorlar berbatlar bu konunda. Her alanda işe yaramaz bir hükümet bu. İsim vermeden şikayette ettim ama nafile cevap bile vermediler. İşe yarar mı bilmiyorum ama ortalıkta cidden kötü durumda insanlar varken bu aç gözlülere gitmez umarım bu yardımlar. Ha kömür ve doğal gaz yardımını da unuttum oda var.

• Destek olaylarını bilmeyenlere yönelik tamamen gaz alma zırvaları :) :)

Evrak işini kim halledecek, senin memurun

Senin memurun üstlerinin verdiği emirler gereği ensesi kalınlara haketmedikleri miktarlarda çok çok yüksek destek sunacak, çünkü sen emrettin

Sen bu parayı dijital takip sistemine soksan ne farkeder, hiçbir şey

Çünkü paranın hangi sektörlerde harcanabileceği belli (önceden de belliydi)

Ve bu sektörlerde bil bakalım kimler var, anaaaaa çok şaşırdık valla şaşırdık bi şaşırdık ki sorma gitsin :) :) :)

• Adına e-TL desinler. Benim bazı sorularım var:

- bunun merkez bankası tarafından daha fazla para basılmasından bir farkı yok ki. daha fazla enflasyona sebep olmaz mı?

- blokchain paralarda biliyorsunuz bir "adet" limiti var. Yani parayı piyasaya sunmadan kaç adet olacağını belirliyorsun. Mesela bitcoin için bu sınır 21 milyon. Dijital TL de bu limit kaç olacak? Diyelim sen üst limiti 2 trilyon tuttun bu 2 tirilyon TL'nin piyasaya bir anda arzı şeklinde olmayacak mı? Döviz kurlarını fırlatmaz mı?Sonuçta daha fazla tl basıyorsun.

- 1 dijital TL = 1TL olarak sabitlenecek deniyor, o zaman bunun reel paradan ne farkı var? Eğer değeri değişken olmayacaksa o zaman bu paranın üst sınırına geldiğinde durum ne olacak? Ekonomi dediğimiz şey paranın kendisinden bağımsız. Mesela merkez bankası 10tl bastı ve bana 10 tl verdi, 10tl değerinde bir ekonomi oluştu ben bu 10 tlyi başkasına borç olarak verdim o da bir başkasından 10tl lik mal aldı, Ekonomik genişliğin 20tl ye çıkarken basılı paran 10 tl de kaldı. Bir noktada bu paranın değerinin değişmesi gerekecek o zaman ne olacak?

- dijital para değilde direk alışveriş çeki gibi bişey olsa daha mantıklı olmaz mı? Ben sana 10 liralık alışveriş hakkı tanıyorum git kullan deseler mesela?

• Fiziki parayı geri çekecekler muhtemelen, zaten yeni para da basılmadığı için o yönteme gidiliyor, hedep bütün para akışını kontrol edebilmek, 200 ytl ilk çıktığında 130 dolar ediyordu şu anda malum, bilerek ve kasıtlı olarak yeni banknot çıkarılmıyor, çok parası olan, vergisini tam vermeyen, kaçak göçek iş yapanlar düşünsün.

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >

Puhahahahahahahaha
    Muhahahahaahahah.

• omanner kullanıcısına yanıt
    Alır bizim komşu pazar alışverişi yapmıyor kirayı az ödüyor okul açılınca tablettir okul kıyafetidir kırtasiyedir felan ne varsa alırlar. 1 yılda sadece 1 yılda 1 milyonluk araba aldılar. Alsınlar çalışıyorlarsa haklarıdır ama yardım alıyorlar her yerden yüzsüzce. Eee adam hapisten çıkalı 4 yıl olmuş ve aynı evde yaşamalarına rağmen resmi evli değiller. Ama o para yaramıyor. Oğlu adam yaralamaktan hapse girdi yaraladığı kişinin ailesi ev sahibinin akrabası. Evden çıkacaklar başka şehre gidecekler sürekli aldatma muhabbeti dönüyor evlerinde çocukları sapkınlaştı. Ben inançsızım ama bir şekilde karşılığını alıyorlar.

• Aslında tüm paranın tek seferde arzı gibi bir şey zorunlu değil. Dijital para kavramı, kripto para kavramından farklı. 1 dijital TL, söylendiği gibi 1 TL nakit paraya endeksli olacaksa zaten dolaşımdaki nakit para miktarından daha fazla dijital para arz edilmemesi gerekir. Burada dijital paranın, merkez bankası için, fiziki banknotların yerini alması gibi bir durum şu aşamada yok. Bizdeki uygulanma şeklini kullanıma sunulduğunda göreceğiz tabii ki ama çalışma esası düşündüğünüz şekilde değil.

yakın zamanda tüm dünya devletleri blockchain tabanlı kendi dijital paralarını kullanmaya başlayacaklar (dikkat bunlar kripto para değil)

işte o zaman, tamamen nakit kullanımı kalkacaktır.

devlet için çok iyi de, iş yapanlar için biraz zorlukları olacaktır:)

kimse vergi kaçıramayacak mesela, bakkal bile.

kimse elden para alamayacak, alsa da geçmeyecektir.

kimse, devlete beyan dışında kimseye para yatıramayacaktır.

----

her ufak para hareketinin devlet tarafından tek tuşla görülebileceği bir iş bu.

- Turkiye'deki mevcut enflasyona direkt olarak etkisi bulunmaz. Daha cok kendi degerinin dusmesine neden olur. Ornek olarak USDT'den gidelim. USDT'nin degerinin dusmesi dolari etkilemez yine ayni degerde olacaktir.
    - Arz limiti aslinda blockchainler ile ilgili degildir. Crypto currencynin uretildigi kodlarin etkisi vardir buna direk olarak. Dijital TL'nin forklandigi kodu bilmiyorum. Ancak sundan eminim sifirdan uretilen bir kod degil. Bu mevzu zaten 2-3 yillik (tahmini) bir konu. Ethereum'un go implementasyonundaki toplam kod sayisi en son hatirladigim 600k'yi geciyordu. Nasil bir ekip olursa olsun bu kadar buyuk kaynak koduna sahip sistemi bu kadar kisa sure icinde guvenlik testlerini yapmadan cikamazlar. Sonucta bir web sitesi degil bu. Ayrica diger uretilen cyrpto currencyler gibi buda direk olarak topluca piyasaya surulmeyecektir. Parca parca ihtiyaca gore ve mali prosedurlere uygun sekilde isleyis ilerleyecektir. Turk Lirasinida ilgili devlet kurumu kafasina gore basamiyor ihtiyac nedir piyasadaki dolasimdaki toplam miktar nedir gibi bir cok kistas bulunmakta.
    - Fiyat sabitlenmesi reel TL gibi islem gorecegi anlamina gelmeyecektir. Bunun USDT'den anlayabilirsiniz. Ilgili kurum bu dijital TL'leri piyasaya sunmadan once bunun devlet tarafindan garanti altina alinmasini saglamak zorundadir. USDT'nin piyasaya surulme kosullarini arastirmanizi oneririm. Daha net anlayacaksiniz bu konuyu.
    - Son sorunuzun sodexo gibi yemek kartlarindan pek farki yok :) Surdurulebilir bir mekanizmasi yok.

Kisisel kanaatim, ilgili devlet organinin bu konuda hic bir bilgisinin olmamasi ve sadece trende ayak uydurmak istemesinden kaynaklanmaktadir (ya da devlet icin yeni kaynak arayisindalar). Soyle dusunun dunyada ki tum yatirim sirketlerinin parasi Ingiltere'de toplanmakta ve Ingiltere dahi bu konuya sicak bakmamakta henuz. Crypto yerine bankacilik sistemlerine onem veriyorlar ve dolasimdaki nakit miktarini minimize ediyorlar. Soyle ki: elinizde 10.000 Sterlin var diyelim. Bunu kalkip elinizi kolunuzu sallaya sallaya bankaya yatiramazsiniz. Denediginiz anda arkanizda polisler belirir ve bu paranin nereden geldigini soracaklardir. Keza bankamatiklerede yatiramiyorsunuz. Aylik limit ortalama 300 Sterlin :) Kiranizi vs genel olarak banka transferleri ile gerceklestirmek durumundasiniz. Kisacasi adamlar nakit kullanimini minimize etmis durumdalar. Bugun hala nakit kullananlar genelde 60 yas uzeri insanlar ki buda gayet makul bir durum. Teknolojinin bu kisimlarina hala ayak uyduramayanlar mevcut.
    Dip not: Ingilteredeki en buyuk nakit 50 Sterlin 5 senedir kanli canli 1 kere bile gormedim bu parayi sadece ilk gelisimde Turkiye'den doviz burosundan almistim o gun bugundur max gordugum 20 Sterlin oda Turkiye'ye gelirken getiriyorum.

Evet bazen teknolojide ilk atilimi yapmak cogunlukla avantajlidir ama ekonomi gibi kirilgan bir seyi alip teknoloji icinde istediginiz gibi at kosturamazsiniz, cuvallama durumunda bunun cok ciddi sonuclari olacaktir. Bu gibi konularda bekleyip zamanlamayi tutturmak cok onemlidir.
    Umarim proje basarili olur ve TL hakettigi degeri gorur.

• Bence Çin'deki sistem gelsin .. Çin'de Alibaba yada WeChat üstünden ödeme yapılıyor para kullanımı nerdeyse yok ..

Geçen Çin'de gezen Türk gezgini izledim yoldaki işportacı dan tut yolda ayaklı tezgahı olan yemek satanlara kadar herkes WeChat ve Alibaba kullanıyordu..
    Bir kaç yerde adam para vermeye kalktı karşı taraf kabul etmedi ..

Parkda yerde kaçak işporta oyuncak satan yaşlı kadın bile WeChat,Alibaba üstünden ödeme alıyordu..

Adamlar mis.gibi çözmüş işi .. etrafta sıcak para dönmeyince kaçak Göcek parada dönmüyor..

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.