Şimdi Ara

MEGAPİKSEL O KADAR ÖNEMLİ DEĞİLMİŞ! Mİ?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
22
Cevap
0
Favori
1.942
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Arkadaşlar bir forum sitesinde megapiksel değerinin önemli olmadığını okudum.Şöyle açıklanmış;3

megapiksel ile 6 megapiksel arasında herhangi bir kalite farkının olmadığı yazılıyor.Baskı büyük boyutlarda

yapılacaksa megapiksel değerinin önemi burda ortaya çıkıyormuş.3 ile 6'lık fotoğraflar yanyana

koyulduğunda insan bir fark göremezmiş.E durum böyleyse niçin daha fazla para ödüyoruz ya da

megapikseli yüksek olanları satın almaya çalışıyoruz.

Bir de şu konularda sorum olacak üstadlara;Deklanşöre basma süresi en iyi hangi değerdedir?Şöyle değerler

var;1/1000.Anlamıyorum bunları.Cevaplar için şimdiden teşekkürler.

• insan bilmediği şeyin düşmanıdır.
    profesyonel kullanıcı değilsen yada büyük ebatlarda resim çıkarmayacaksan 3 mp bile işini görür.

bu aletlerde asıl önemli olan optik zoom ve mercektir..mp yüksek olursada zararı yok ama kullanmayacağın bir şey için extra 50-60ytl vermek pek mantıklı ve ekonomik değil aslında..

o yüzden bence en iyisi 2 mp kameralı mp3 çalarlı bir telefon almak hepsini bir arada halletmek mesela sony ericson gibi.. w800i mesela...500 telefon eder 200 mp 3 çalar 300 fot makinesi toplam 1000 ytl
  • MP sadece baskı için değil doğru kadrajlanmamış bir fotografı croplayarak düzenlemek vs. içinde önemlidir.
    Verdiğiniz değerde1/1000 olasılıkla deklanşöre basma süresi değil(zaten bu basma süresi sizin parmağızla ilgili olan birşey) pozlama süresi olabilir.
    pozlama süresi fotograf makinesinin fotografı yakaladığı an, ışığın algılayıcıya düştüğü süredir.
    daha geniş bilgi için pozlama süresi olarak arama yapın.

edit : imla

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi MrKutlu -- 19 Ağustos 2006; 13:42:42 >
  • quote:

Orjinalden alıntı: mehmet0761

Arkadaşlar bir forum sitesinde megapiksel değerinin önemli olmadığını okudum.Şöyle açıklanmış;3

megapiksel ile 6 megapiksel arasında herhangi bir kalite farkının olmadığı yazılıyor.Baskı büyük boyutlarda

yapılacaksa megapiksel değerinin önemi burda ortaya çıkıyormuş.3 ile 6'lık fotoğraflar yanyana

koyulduğunda insan bir fark göremezmiş.E durum böyleyse niçin daha fazla para ödüyoruz ya da

Bir de şu konularda sorum olacak üstadlara;Deklanşöre basma süresi en iyi hangi değerdedir?Şöyle değerler

var;1/1000.Anlamıyorum bunları.Cevaplar için şimdiden teşekkürler.

Pozlama süresinin en iyi diye optimal bir değeri olmaz. Ortamın aydınlığına göre değişir.

Temel fotoğrafçılık bilgileri için birkaç site mevcut, bulup inceleyebilirsin. Çok ayrıntılı bilgi sahibi olabilirsin. Burada kısaca özetlemek gerekirse, kabaca üç kriterden bahsedebiliriz.

1. Pozlama süresi: Deklanşör hızını ayarlarsın, bu süre makinalarda genelde 30 sn ile 1/4000 sn arasında değişir, bazı makinalarda 60 sn ve bulb modu da vardır, bulb modunda parmağını dakikalarca basılı tutup süreyi uzatabilirsin, tabii bu iş kabloyla veya uzaktan kumandayla yapılır mantıklı olarak. Bu süreler, sensörün veya filmin ışığa maruz kalma zamanını ifade eder, yani bu süre zarfında diafram yaprakları açık kalır. Karanlık bir ortamda uzun pozlamaya ihtiyaç duyulur, ne kadar uzun pozlama olacağı ortama göre değişir, fotoğrafçı bunu tecrübeleriyle öğrenir.

1/4000, 1/8000 gibi uç değerler mesela formula gibi hızın yüksek olduğu çekimlerde kareyi dondurmak için kullanılır, yani mantık olarak sensöre veya filme çok kısa bir sürede ışık düşer, o an sensör veya film neyi görürse onu çeker.

2. Diafram: Diafram açıklığı genellikle 2,8 ile 12-16-22 arasında değişir, bu makinaya ve objektife göre farklılık gösterebilir. Yukardaki değerler içinde en açık diafram 2,8 en kısık diafram 22'dir. Diafram ne kadar açık olursa, sensöre veya filme o kadar fazla ışık düşer. Diafram açıklığı arttıkça (yani değer olarak küçüldükçe) net alan derinliği de azalır.

3. ISO-ASA: Filmli makinalarda, filmin ASA değerini yani hızını, dijitallerdeyse sensörün ışığa hassasiyetini ifade eder. Filmli makinalarda kullanılan ASA değeri çoğunlukla 100'dür, farklı bir film istenmedikçe fotoğrafçı size 100 ASA'lık film verir. Dijitalde durum biraz farklıdır, ISO değerini çekeceğiniz her fotoğraf için kendiniz belirlersiniz, veya bu görevi makinaya bırakırsınız (otomatik çekim).

ISO değeri arttıkça, sensör daha fazla ışık algılar, yani hassasiyeti artar, karanlık veya loş ortamlarda ISO değeri artırılabilir, mantık olarak. Ancak bunun da dezavantajları vardır. Yüksek ISO'da çoğu makinada kumlanma (Gren, noise) meydana gelir, fotoğrafın kalitesini bozar. Bunun yerine ISO'yu düşük tutup, uzun pozlama yapmak gerekebilir, o zaman da eğer hareketli nesneler çekilecekse, flu fotoğraflar ortaya çıkar.

Teorik olarak çok kabaca böyle. Daha ayrıntılı öğrenmek için en iyisi deneme yapmaktır.

• quote:

Orjinalden alıntı: mehmet0761

Arkadaşlar bir forum sitesinde megapiksel değerinin önemli olmadığını okudum.Şöyle açıklanmış;3

Cevaplar için şimdiden teşekkürler.

Yüksek MP kesinlikle gereksiz birşey diyebilirim... Zaten 6, 7 veya 8 MP'de çekim yapıpta onları depolamak zor... Binlerce 7MP'lik fotoğraf herbirini 5 MB'tan depoladığınızı düşünsenize... Ayrıca 1 MP ile 7 MP arasında bilgisayar ekranından bakarken hiçbir fark olmuyor... Sadece kesilipte daha sonra fotoğraf büyütülürse fark oluyora arada... Bende bi dünya para verip makine aldım, hemde 8.1 MP... ama o parayı 8.1 MP için değil sensör kalitesi, teknik ve estetik özellikler için verdim... Hatta makinem 8.1 MP olmasına rağmen 1 MP'de kullanıyorum aleti... Kesinlikle MP'li yüksek diye yanılıpta fazla para vermemek lazım... Onlar sadece bilgisiz kullanıcıları kandırma amaçlı ticari bir politika...

• digitaldelisi kusura bakma ama biraz saçmalamışsın. yüksek mp + büyük sensör çok önemlidir. fotoğrafı çektikten sonra bir kısmını beğenip içinden croplayıp almak istediğin zaman yüksek mp nin ne kadar önemli olduğunu anlarsın. 3 mp bir makine ile bu tarz bir işlem yaparsan sonuç berbat olur ve hiç bir işine yaramaz.

"Onlar sadece bilgisiz kullanıcıları kandırma amaçlı ticari bir politika... " bu sözü söylemense büyük bir cehalet belirtisi bence

gerçek yüksek mp özellikli makine kullananlar genellikle profesyonel çekimler yapan kişilerdir.
  • fazla mp göz çıkarmaz diyenler olabilir ama ne kadar megapiksel o kadar noise getirir bunu unutmayın.tabiki makinanız 4-5 milyarlık bir makina deilse.dslr'larda bile bu sorun bazen oluşabiliyor.crop ve baskı amaçlı kullanılmıcaksa 5-8mp arası ideaildir diye düşünüyorum.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Nokia 8.3 çok iyi değil mi
    3 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • Herzaman nekadar yüksek Mp = o kadar noise değildir

yüksek ISO doğrudan noise ile ilgilidir ve sensör boyutu!

fotografları sadece ekrandan seyretmeyecekseniz ve crop yapacaksanız MP önem kazanır.
    fakat bazı markalar özellikler enterpole yoluyla yükselttikleri MP leri tüketiciyi yanıltmak amacıyla kullanır.

Bi arkadaş bendeki makineyi gördü bi bakim dedi "haaa bu 8'likmiş iyi dedi" bu benim arkadaş gibi insanlar yanılır genelde!!!

quote:

Orjinalden alıntı: ganea
    fazla mp göz çıkarmaz diyenler olabilir ama ne kadar megapiksel o kadar noise getirir bunu unutmayın.tabiki makinanız 4-5 milyarlık bir makina deilse.dslr'larda bile bu sorun bazen oluşabiliyor.crop ve baskı amaçlı kullanılmıcaksa 5-8mp arası ideaildir diye düşünüyorum.

• ii bi markanın 3Mp, 3x optik zoom bi makinesini almak en güzeli.. profesyonel düşünmüyosan tabi.. ama özellikle flash ve gece çekimi açısından bi cep telefonunun böyle bi digital fotoğraf makinesine yaklaşması - henüz - pek mümkün görünmüyor malesef..
  • Öneri ve fikirlerinden dolayı tüm arkadaşlara teşekkürler.
  • quote:

Orjinalden alıntı: fredycrouger

digitaldelisi kusura bakma ama biraz saçmalamışsın. yüksek mp + büyük sensör çok önemlidir. fotoğrafı çektikten sonra bir kısmını beğenip içinden croplayıp almak istediğin zaman yüksek mp nin ne kadar önemli olduğunu anlarsın. 3 mp bir makine ile bu tarz bir işlem yaparsan sonuç berbat olur ve hiç bir işine yaramaz.

"Onlar sadece bilgisiz kullanıcıları kandırma amaçlı ticari bir politika... " bu sözü söylemense büyük bir cehalet belirtisi bence

gerçek yüksek mp özellikli makine kullananlar genellikle profesyonel çekimler yapan kişilerdir.

Günlük çektiğin fotoğrafların kaç tanesini cropluyosunki...? Ayrıca croplamak istediğin fotoğrafı yüksek MEGAPİKSEL'de çekebilirsin... Veya daha sonradan MP'ini yükseltebilirsin (tabi bu özellik her makinede varmı bilmiyorum)... Yada her fotoğrafı ya croplarsam diye 7-8 MP'de çekersen o fotoğrafları saklayacak yeri nerden bulacaksın... Senin söylediğinden şu sonuç çıkıyorki; sanki düşük MEGAPİKSEL'de çekim yapmak kötü fotoğraf çekmekmiş gibi bir anlam çıkıyor... Tabi bu son derece yanlış... Tamam profesyonel fotoğraflar çekeceksen MP'i yüksek tutmakta fayda var... Ama unutmaki bu forumdakilerin çoğu amatör fotoğrafçılıkla ilgileniyor... Herkes senin gibi PROFESYONEL değil... Ayrıca "Onlar sadece bilgisiz kullanıcıları kandırma amaçlı ticari bir politika... " sözündede ısrarlıyım... Ne yani 8 veya 10 MP'lik bir makine alıyosunda bunu ne kadar kullanıyosun...?

• megapixel önemsizdir demek çok yanlış dedigin gibi amörtör bir göz 3mp ile 6mp ayırt edemez ama bir uzman bunu rahatlık ile anlar.
  • quote:

Orjinalden alıntı: ganea

fazla mp göz çıkarmaz diyenler olabilir ama ne kadar megapiksel o kadar noise getirir bunu unutmayın.tabiki makinanız 4-5 milyarlık bir makina deilse.dslr'larda bile bu sorun bazen oluşabiliyor.crop ve baskı amaçlı kullanılmıcaksa 5-8mp arası ideaildir diye düşünüyorum.

iso ayarına bağlıdır hocam o..auto ayarda çek neden noise olsun yada manuelde şartlar a uygun ayarlar yapıldıysa noise olmaz..
  • makinanin cozunurlugu onemli etmenlerden biri ama sensor boyu daha onemli ....... sensor nekdar buyuk olursa okadar gurultusuz fotograf cekilebiliyor ustelik buyuk sensorler alan derinligini fotografa yansitma konusunda daha basarili.......... bence gereksiz olan 6 mp'nin altinda makina uretmek zaten teknoloji bu kadar ilerlemisken goruntu kalitesi kotu olan kucuk sensorlu ve cozunurlugu dusuk makinalari hala neden satarlar anlamiyorum

bu tabloda sensorlerin boyuna gore cozunurlukleri ve bu cozunurluge gore isik algilayici bir tanecigin boyunu bulabilirsiniz .....Pixel pitch demek pixelin eni, yada boyu demek. Pixel alani nekadar fazla ise ışık yakalama kabiliyeti artıyor, SNR'si artıyor fakat goruntu keskinligi konusunda problemler olusmaya basliyor. Sensörün yapısı burada cok onemli .Bu günün küçük pixelli sensörleri geçmişin büyük pixellilerinden daha iyi sonuç verebiliyor. Pixel pitch tek başına kriter olamaz yani. Sensorun yapisi herseyden daha onemli ....... oyuzden tercihlerinizde buyuk sensorlu makinalari secmete ozen gosterin...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi zalman -- 20 Ağustos 2006; 9:45:40 >

• quote:

Orjinalden alıntı: teknikkonular

megapixel önemsizdir demek çok yanlış dedigin gibi amörtör bir göz 3mp ile 6mp ayırt edemez ama bir uzman bunu rahatlık ile anlar.

evet arkadasın dedsiği gibi. mp onemlidir ancak buyuk ekranlı cihazlarda syertemeyceksen, büyük değerde afiş gibi baskı almacaksan mp önenmini yitirir. boyut ne kadar artarsa ayrıntı da o kadar artar.
    bu 14 ekran araba tv si ile 106 ekran cinema tv arasındaki fark gibidir. birinde topu gormek için gozluk kullanır veya manikanın dibine yaklaşırsınız oburunde ondan kat kat daha yarıntılı gorursunuz
  • afiş gibi fotograf bastıracaksan 8mp al...ama yok ben normal fotograf tabı yaptıracam diyosanda 5mp den de düşğüne kaçma...3mp demişsin de artık 3mp çeken cep telefonları çıktı..elinde makine bir fotograf makinesi ise 5mp den düşüğüne kaçma derim ben..
  • quote:

Orjinalden alıntı: aakın

afiş gibi fotograf bastıracaksan 8mp al...ama yok ben normal fotograf tabı yaptıracam diyosanda 5mp den de düşğüne kaçma...3mp demişsin de artık 3mp çeken cep telefonları çıktı..elinde makine bir fotograf makinesi ise 5mp den düşüğüne kaçma derim ben..

YTL MP
    OLYMPUS FE-140 (evkuronline da 259 12 taksit) 341 6
    SONY DSC-S600 CYBERSHOT 366 6
    KODAK EASYSAHARE C643 318 6,1
    SAMSUNG DIGIMAX S600 337 6

KODAK EASYSAHARE C503 291 5
    NIKON COOLPIX L3 357 5
    OLYMPUS FE-115 256 5
    OLYMPUS FE-130 314 5
    OLYMPUS C 315 286 5.3
    PANASONIC DMC-LS2 322 5
    PRACTİKA DC50 245 5
    PRACTICA DCZ 324 5,2

Bunlardan hangisini önerirsiniz?

• SONY CYBERSHOT DSC-S600 veya SAMSUNG DIGIMAX S600'ü önerebilirim...
  • poster bastıracaksan mp önemli tabi...

yada dev bir perde - plasma da izleyeceksen mp önemli... yoksa pc 640x480 de izleyeceksen fotoları zaten 1 mp 1152x864 pixel e eşit...

artık ne demek istediğimi anlamışınızdır...
  • quote:

Orjinalden alıntı: Tacox

poster bastıracaksan mp önemli tabi...

yada dev bir perde - plasma da izleyeceksen mp önemli... yoksa pc 640x480 de izleyeceksen fotoları zaten 1 mp 1152x864 pixel e eşit...

artık ne demek istediğimi anlamışınızdır...

+1
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.