Şimdi Ara

Masaüstü Bilgisayarda Aşırı 'ISINMA' sorunu

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
4
Cevap
0
Favori
3.527
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

Bundan birkaç sene önce Vatan Bilgisayardan 3000-3500 tl ye bir ekran + masaüstü bilgisayar toplattım. (O günlerde dolar 2,00-2,5 tl aralıklarındaydı. Bugünkü gibi 3,5 civarlarında değildi. Bunu "fiyat performans"taki rahatsızlığımdan dolayı dile getiriyorum)
    Bu işlerden hiç anlamadığım için "Vatan Bilgisayar"a gidip benim bütçem bu kadar son çıkan oyunları yüksek ayarda oynayabileceğim bi bilgisayar toplayın dedim. Toplama sırasında dvd -cd sürücüleri gibi gereksiz olabilecek herşeyden safi performans umuduyla kaçınarak bilgisayarı toplayıp bana verdiler.

Pc Özellikleri:
    CPU
    AMD FX-6300
    Vishera 32nm Technology

RAM
    8,00GB Dual-Channel DDR3 @ 799MHz (11-11-11-28)

Motherboard
    MSI 970A-G46 (MS-7693) (CPU 1)

Graphics
    ASUS VN247 (1920x1080@60Hz)
    3072MB ATI AMD Radeon R9 200 Series (Sapphire/PCPartner)

Storage
    931GB Western Digital WDC WD10EZEX-08M2NA0 ATA Device (SATA)

Kasa
    COOLER MASTER NSE 400 K
    [link=http://www.coolermaster.com/case/mid-tower/n400/][/link]

Gelelim konumuza... Bilgisayarı almamla sinir kırızleri ve sukutu hayal döngüsü içerisinde çırpınışlarım başladı.
    İlk yüklediğim oyunlardan biri de nba 2k 16 dı. Oyunu açtığım ilk 1-2 dk içerisinde pc sıcaklığı 70-75 derecelere kadar fırlıyıp daha ben ne oluyor diyene kadar pc nin kapanmasına sebep oluyordu. Pc nin kapandığı ayar da 640-480 çözünürlük...
    Yüklediğim diğer oyunlardan biri de Dota 2'ydi pc minimum ayarlarda çok ısındığı için bu oyunu kaldırmak zorunda kaldım.
    Şuan oyun oynayamıyorum. Oynayabildiğim oyunlar Warcraft 3 gibi kasmayan nerdeyse 20-30 yıllık oyunlar...
    Bu durum tabiiki çok zoruma gidiyor.
    Harcanılan o parayla "tv+xbox+ps" rahatlıkla alınıp sorunsuz bir şekilde oyun oynanılabilinirdi..

Ekte sistemin "boşta"ki sıcaklık değerlerini paşlaşıyorum. Boşta anakart sıcaklığı 59-61 derecelerde seyrediyor.
    Pc de ısınmaya sebep olabilecek virus vs yok defalarca taratma evrelerinden zaten geçti.

Pc yi camdan fırlatmadan önceki son dönemeçlerde sizlerden fikir almak istedim. Bu işlerden çok anlamadığım için görmek istediğiniz bilgiler varsa onlarıda iletirseniz bende bu bilgileri sizlerle paylaşmaya çalışırım.

Yardımlarınızı öneri ve görüşlerinizi bekliyorum.
    Teşekkürler

Masaüstü Bilgisayarda Aşırı 'ISINMA' sorunu Masaüstü Bilgisayarda Aşırı 'ISINMA' sorunu

• Hocam bildiğim, pc 70-75 derecede kapanmaz. 88-90 a, hatta daha yukarısına dayanan pcler gördüm. Bu bios menüsünden ayarlanıyor. Şu sıcaklığa ulaşınca restart veya kapat şeklinde. Ancak nerden ayarlanıyor bilmiyorum. Hiç bu ayara ihtiyacım olmadı. Bi araştır mutlaka bulursun. Bunun haricinde ben de msi kullanıyorum. Hatta benimki yeni nesil (seninkine göre) modeli 970 gaming. Burada eğer işlemci termal macununda problem yoksa kuzey köprüsü ısınıyordur. Çünkü benimkinde de sorun var. Boştayken işlemci 30-35 derece iken, Kuzey köprüsü 50-55 derece oluyordu. Bu aralar düzeldi gerçi ama, yük altında da 78-80 derece ile oynuyorum ancak kapanma yok.

Yani kısacası ; eğer macunda problem yoksa egzoz fanı tak, ki kasa içi biraz daha serin kalsın.

Ya da biosu karıştır biraz, o dediğim ayar için. Eğer bulursan o ayarı, kapanmadan kullanabilirsin. Ama dikkat et 90 dereceyi geçecek şekilde de ayarlama.

Bir de kuzey köprüsü macununu da değiştirebilirsin. Gerçi orada da macun yerine termal ped kullanılıyor bazı kartlarda ama, istersen bilen birine yaptır.

Benim fikrim sorun anakartın kuzey köprüsünde..?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Efe Yakup Karahanlı -- 2 Haziran 2017; 8:14:1 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• attığın reism boşta ise anakartın kuzey köprüsü çok ısınıyor. zaten bu anakartın kuzey köprüsü cok ısınır hatta o kadar cok ısınır ki tam yükteyken elini değdirdiğinde bildiğin ütü tabanı gibi yakar.
    yapacağın kasa içi hava sirkülasyonu yetersizse fanları coğalt. egzos fanın yüksek devirde dönmesini sağla. vatanda ki cocuklar pc toplamayı pek beceremiyorlar.

bir de kuzey köprüsü için cok ucuz bir soğutucu var ondan al.

http://urun.gittigidiyor.com/bilgisayar-tablet/xigmatek-cn881-porter-cipset-sogutucu-283034544?mkwid=sjgJF7WUN_dc&pcrid=58375854087&pkw=&pmt=&ggmktg=PaidSearch*PLA*232249887*22324003647*58375854087*pla**pla-79002226167&rfcr=58375854087&gclid=CPjulcjcntQCFXEW0wodaGgE4w&mpch=ads&scxid=14489-145818-2357-0

linki ürünü görmen açısından paylaşıyorum. fiyatı cpk daha uygun ben bir zamanlar amd kullanırken 40 tl ye almıştım vatandan. zaten kuzey köprüsünün macununu yeniliyceksin sogutucuyu takarken içinden cıkacak. birde işlemcinin macununu yenile. mercimek tanesi kadar işlemciye yeter. güzelce yaydır. macun az olursada olmaz cok olursada olmaz. ben 970 ud3 anakartımda kuzey köprünün macununu yenileyip 15 derece fark oluştuğunu gördüm.

bu linkteki porter soğutucuyuda takınca el yakan bir şey kalmadı. bu anakartların pasif soğutucusu ne yazıkla kuzey köprüsüne yetmiyor yetemiyor. o akdar ısınıyor ki kasanın içinde ayrı bir iklim oluşturuyor. bu nedenle diğer ekran kartı işlemci gibi parçalarda da 4-5 derece daha fazla ısınıyor. nedeni ise kasanın içindeki havayı ısıtması. sanki soba mubarek.

• Cevaplarınız için çok teşekkürler.
    Gayet eğitici ve yararlı oldu. Bende fark ettim kasa icindeki ana kartın bulunduğu yerde hava devir daimi olmuyor.
    pc me ait bir foto cektim. Kuzey güney köprüsünün neresi olduğunu bir türlü anlayamadım.
    "Xigmatek CN881 Porter Cipset Soğutucu" ürününe baktım fakat benim anakarta uyacakmı uymuyacakmı nasıl anlayabilirim. Birde bu chipset icin fan önerisi verebilirmisiniz?

teşekkürler

Masaüstü Bilgisayarda Aşırı 'ISINMA' sorunu

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi axemail -- 4 Haziran 2017; 19:54:48 >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.