Şimdi Ara

Makina mı Makine mi? Meyve mi Meyva mı?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (1 Mobil) - 2 Masaüstü1 Mobil
5 sn
9
Cevap
0
Favori
1.768
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

http://www.mkek.gov.tr/main.aspx linkinde "Makina" yazılmış.

Google, Did you mean: makina diyor.

Makine ve makina farklı iki kelime mi yoksa yanlış mı kullanıyor? Ya da her ikiside mi doğru?

Aynısı "Meyve" içinde geçerli.

• Yapay Zekanın Yanıtı

Makina mı, Makine mi? Meyve mi, Meyva mı?

Giriş

Türkçede bazı kelimelerin yazımında zaman zaman karışıklık yaşanabilmektedir. "Makina mı makine mi" ve "meyve mi meyva mı" gibi kelimeler, bu karışıklığa yol açan örneklerdir. Bu yazıda, bu kelimelerin doğru yazım kuralları ele alınacaktır.

Makina mı Makine mi?

"Makina" kelimesi, Arapça kökenlidir ve "araç, cihaz" anlamına gelir. Türk Dil Kurumu'na (TDK) göre, bu kelimenin doğru yazımı "makine" şeklindedir. "Makina" yazımı yanlıştır ve kullanılmamalıdır.

Meyve mi Meyva mı?

"Meyve" kelimesi, Farsça kökenlidir ve "ağaçların veya bazı bitkilerin yenen kısmı" anlamına gelir. TDK'ya göre, bu kelimenin doğru yazımı "meyve" şeklindedir. "Meyva" yazımı yanlıştır ve kullanılmamalıdır.

Kullanım Örnekleri

• Bu yeni makine çok kullanışlı.
    • Bu meyveleri çok seviyorum.
    • Bahçemizde çok sayıda meyve ağacı var.
    • Bu makineyi çalıştırmak çok kolay.

Sonuç

Türkçe yazım kurallarına dikkat ederek "makina" yerine "makine" ve "meyva" yerine "meyve" yazmak önemlidir. Bu kelimelerin doğru yazımı, yazdığınız metinlerin anlaşılırlığını ve kalitesini artıracaktır.

Yapay Zekanın Yanıtını Genişlet
  • Meyve ve Makine doğru olan bu.
  • Askerdeyken (askerliğimi sosyal tesiste yapmıştım) o günün yemek menüsünü yazarken ben meyve yazmıştım, bir komutanımız vardı yzb., olum sen okumuş adamsın sen yapma bari, o meyve değil meyva olacak demişti. Oradaki birkaç arkadaş şaşırıp kalmıştık tabii değiştirmek zorunda kalmıştık. Sonra misafir komutanlardan ( general ) biri gelip, oğlum onu yanlış yazmışsınız, doğrusu meyve olacak demişti, tabii yine değiştirmiştik.. :))
  • quote:

Orijinalden alıntı: useryok

Askerdeyken (askerliğimi sosyal tesiste yapmıştım) o günün yemek menüsünü yazarken ben meyve yazmıştım, bir komutanımız vardı yzb., olum sen okumuş adamsın sen yapma bari, o meyve değil meyva olacak demişti. Oradaki birkaç arkadaş şaşırıp kalmıştık tabii değiştirmek zorunda kalmıştık. Sonra misafir komutanlardan ( general ) biri gelip, oğlum onu yanlış yazmışsınız, doğrusu meyve olacak demişti, tabii yine değiştirmiştik.. :))

yok öyle diip karşı çıkılmıo dimi askerde
  • Ben de şu laflara kıl olurum:

1. Yurtdışındaki ülkeler: sanki yurdumun içinde de ülkeler var!

2. Dış dünyadan haberler vb.. : Sanki dünyanın içinde yaşıyoruz da, mağmada falan, dışardan haber geliyor!

3. Ekim ayında "Yılın İlk Karı" lafı. Halbuki yılın ilk karı o yılın Ocak ayının ilk günlerinde yağmıştır. Doğrusu: mevsimin ilk karı
  • Tdk makine olarak kabul ediyor ama okulda bölümün kapısında başta olmak üzere hocaların hepside makina diyor. Bende makina diyorum
  • quote:

Orijinalden alıntı: ABABA2307

3. Ekim ayında "Yılın İlk Karı" lafı. Halbuki yılın ilk karı o yılın Ocak ayının ilk günlerinde yağmıştır. Doğrusu: mevsimin ilk karı

Aynen be valla
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Irmak Şeker? Bu Sizce Normal Mi?
    11 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • Makine ama İTÜ Makina.
  • MAKİNÆ
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.