Şimdi Ara

MAAŞ VE FAİZ

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
25
Cevap
1
Favori
613
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
0 oy
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • haftasonu yatan maaşınizi faiz vs degerlendirmek mumkun mu..ornegin cmtesi yatan maaş ancak pztesi işletmeye baslatiliyor haliyle 1-2 gün yerinde duruyor..bunu aşmanin yolu var mı ,farkli bankalar vs

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

ilginc bakis acisi olabilir de bir bankanin vs uygulamasi yok mudur ..BEN haftasonu kredi cekebiliyorum tahminimce niye faiz vermiyor o zaman

Faiz veren hesaplar cuma gunu 4.30 dan sonra . Eklenen paraları işleme koymaz. Haftasonu işleme koyan banka var mı bilmem. Genelde cuma 4.30 dur. Bazı bankalarda 5. Bazısında 3.30. Bu saatten once parayı koyarsanız faiz alırsınız. Koymazsanız alamazsınız.

dogru şu anki durum oyle..sacma bir uygulama

şoyle farzet BEN istersem haftasonu kredi alabiliyor muyum ya da nakit avans vs .oluyor biliyorum

oyleyse oglum BENİM paramla sen para kazaniyorsan BENİM hakkimi neden yiyorsun

Hak yemek yok. Bankaların hesap kullanım sözleşmesinde bunu kabul ediyorsun. Yanı kabul etme o. Zaman.

işin mantik kısmini siyluyorum yoksa banka bir sekilde zaten kilifini uydurur onda sorun yok ki..

senin birseyi imzalamis olman onu hakli cikarmaz

Bankanın çalışma mantıgını anlaman lazım

banka senın paranı alır ve bununla kredi vererek ve paranı kullandırarak para kazanır. Ama bankalar haftasonu kapalıdır. Senın paranı kredi vererek kullandıramaz. Kar elde edemez. Ama cuma gunu 5 e kadar koydugun parayı tahvil repo gibi ürünlerde değerlendirir ve sana da haftasonu faiz verir.

misal katılım bankaları da faizsiz oldugu soylenen bankalar da parayı çalıştırır kredi va berir kazanctan kar payı verir. Normal banka da sadece bunun adı faizdir. Aslında o da kar payıdır. Yani kar ettiği sürece sana para verir. Zarar etse vermez. Normal bankada da katılım bankasında da durum boyledir.

• Benim de aklımda bu soru var. Maaşım ayın 10'unda yatıyor 25'i kredi kartını ödeyene kadar 15gün para hesapta boş duruyor. Hesap kesildiği gibi ödüyorum. Son ödeme günü ödersem 22-23 gün falan parayı bir hesaba atmayı düşünüyorum. Bilenler var ise bilgi verebilir mi ?

Elbette kredi kartının ödemesini son gunu yapmak ve o ana kadar faizde tutmak en mantıklısıdır. Ancak kredi kartı ödemesinde dikkat edilecek husus, kredi kartı borcunu 1 gün dahi geçirseniz 1 günlük faiz değil 11 günlük faizi ödersiniz. O yuzden 1 gün bile kaçırmamanız önemli.

misal ben 25 inde hesabı kesilen ve sonraki ayın 5 inde ödemesi olan bir kart kullanıyorum. Butun aylık harcamalarımı bu kartla yapıyorum. Aylık 200 bin gibi bir kredi kartı borcum oluyor. Ve maaşımı faize koyup bu parayı hiç harcamıyorum. 200 bine aylık 5000 tl faiz alıyorum ve aylık harcamalarımı yaptıgım kartı sonraki ay maaşımı aldıktan sonra kapatıyorum

eğer maaşımla harcama yaparsam bu 5000 tl yi kazanamıyorum. 5000 de az para değil bu devirde.

Bunu nerden yapıyorsunuz hocam, hangi banka.

1) İlk temel ayrım: “Faiz işlemiyor” ile “sana görünmüyor” aynı şey değildir

Kullanıcıların en sık karıştırdığı nokta bu:

Bazen para gerçekten hafta sonu için ayrı faiz üretmez.

Bazen faiz aslında ekonomik olarak vardır ama cumartesi-pazar ayrı satır olarak görünmez, pazartesi veya vade sonunda toplu görünür.

Bazen de bankadaki ürün zaten mevduat değil, yatırım fonu olduğu için “faiz” değil fonun birim pay değeri artışı üzerinden kazanç oluşur.

Yani ekranda hafta sonu artış görmemen, tek başına “banka paramı işletmiyor” anlamına gelmez.

2) Bankacılık altyapısı neden hafta sonunu farklı ele alıyor?

Türkiye’de klasik bankalararası ödeme omurgasının ana parçalarından biri olan EFT sistemi, TCMB’ye göre resmî tatiller dışında hafta içi çalışır; FAST ise ayrı bir sistem olarak 7/24/365 çalışır. Yani para transferi tarafında bile “iş günü mantığı” ve “anlık sistem mantığı” birlikte var. Bu yüzden birçok mevduat ürünü, muhasebe ve tahakkuk tarafında hâlâ iş günü / valör / gece sonu bakiye mantığıyla kurgulanır. �

TCMB +1

Önemli nokta şu:

FAST’in 7/24 çalışması, her bankanın her üründe hafta sonu aynı şekilde faiz yazacağı anlamına gelmez. FAST ödeme altyapısıdır; faiz ise ürün sözleşmesi ve banka içi tahakkuk kurallarıyla ilgilidir. �

fast.tcmb.gov.tr +1

3) Vadeli mevduatta hafta sonu neden görünmez?

Vadeli mevduatta bankanın sana verdiği getiri genelde toplam vade üzerinden hesaplanır. Bankaların hesaplama araçlarında da mevduat faizinin yıl bazında 365 gün (artık yılda 366) üzerinden hesaplandığı açıkça belirtilir. Yani faiz mantığı günlük orana bölünür, ama müşteri açısından kazanç çoğu zaman vade sonunda görünür. �

Türkiye İş Bankası +1

Burada kritik ayrım:

32 gün vadeli, 92 gün vadeli gibi klasik vadeli hesaplarda sen her gün ekranda ayrı ayrı artış görmezsin.

Para o vadede “kilitli” sayılır ve faiz tahakkuk eder, fakat ödeme görünümü genellikle vade sonuna bırakılır.

Bu nedenle cumartesi-pazar ayrı faiz satırı görmemen çok normaldir. Hafta sonu “yok” gibi görünür ama aslında ürünün toplam vadesine dahildir. Bankanın vade kırımı ve gösterim ekranı buna sebep olur. �

Türkiye İş Bankası +1

4) Günlük faizli / gecelik kazandıran hesaplarda neden daha çok kafa karışıyor?

Asıl kafa karışıklığı burada olur. Çünkü bu ürünler “günlük kazandıran”, “gecelik”, “esnek vadeli”, “günlük vadeli” gibi isimlerle satılır ve kullanıcı doğal olarak her gün ayrı faiz bekler.

Ama bu ürünlerde faiz çoğunlukla şu mantıkla çalışır:

Banka gün sonu veya belirli bir saat aralığındaki uygun bakiyeyi esas alır.

Hesapta belirli bir alt limit altında kalan tutara faiz vermez.

Bazı bankalar yalnızca belirli saatlerde hesapta duran tutarı faizlendirir.

Hafta sonu muhasebe gösterimi pazartesiye toplu yansıyabilir.

Örneğin Ziraat’in “Günlük Kazanan Hesap” ürün bilgisinde, gün içinde belirli saatler arasında bakiyenin serbest kullanılabildiği; gece belirli zaman diliminde ise faiz tahakkuk ettirilen yapı anlatılıyor. Yani burada olay “takvim günü” değil, ürün kuralı + saat + uygun bakiye kombinasyonu. �

Ziraat Bankası

İş Bankası ve Enpara gibi bankaların günlük kazandıran / günlük vadeli ürün sayfaları da bu tür hesapların klasik mevduattan farklı, günlük veya gecelik esasla çalıştığını gösteriyor. �

Türkiye İş Bankası +1

Yani hafta sonu niye para artmıyor sorusunun cevabı çoğu zaman şudur:

Çünkü ürün, “hesapta para durduğu her takvim günü otomatik faiz” değil; “belirli şartları sağlayan gecelik/günlük bakiye” ürünüdür.

5) “Banka hafta sonu benim paramı kullanıyor ama bana vermiyor” hissi neden oluşuyor?

Bu his anlaşılır. Çünkü müşteri şunu düşünüyor:

“Param banka hesabında duruyor, banka bu parayı kullanıyorsa bana da sürekli ödemeli.”

Fakat mevduatta bankanın yükümlülüğü, senin düşündüğün şekilde “anbean paylaşım” değil; sözleşmedeki faiz kuralına göre ödeme yapmaktır. Yani banka ile arandaki ilişki “paran her saniye getiride” ilişkisi değil, “bu ürünün kurallarına göre şu vade/şu bakiye/şu saatler için şu getiri” ilişkisidir.

Bu yüzden teknik olarak şu üç şey aynı anda doğru olabilir:

Banka senin mevduatını bilançosunda fonlama kaynağı olarak kullanır.

Senin paran banka nezdinde duruyor olabilir.

Buna rağmen sen hafta sonu ayrı bir faiz satırı görmeyebilirsin; çünkü ürününün ödeme ve tahakkuk kuralı öyle değildir.

6) Para piyasası fonunda niye durum farklı hissediliyor?

Burada artık mevduatta değilsin.

Para piyasası fonu, bankaya borç verip sabit faiz almak gibi işlemez; fon portföyündeki kısa vadeli enstrümanlardan oluşan bir yapıdır. SPK rehberinde para piyasası fonları ve kısa vadeli borçlanma araçları fonları ayrı bir çerçevede düzenlenir; fon getirisi de mevduat faizi gibi “banka sana faiz yazdı” şeklinde değil, fon portföy değerindeki değişim olarak oluşur. �

SPK +1

Bu nedenle para piyasası fonunda kullanıcı şunu görür:

Fonun fiyatı iş günlerinde açıklanır.

Hafta sonu ekranında anlık yeni fiyat görmeyebilir.

Ama pazartesi açıklanan değerde, hafta sonuna yayılan ekonomik etkinin yansıması olabilir.

TEFAS fon analiz ekranları ve fon karşılaştırma altyapısı da fonların mevduattan farklı bir ürün sınıfı olduğunu gösterir. �

TEFAS +1

Kısacası:

Vadeli hesap: faiz var, çoğu zaman vade sonunda görünür.

Günlük faizli hesap: faiz günlük/gecelik kuralla işler; hafta sonu gösterimi bankaya göre değişir.

Para piyasası fonu: faiz değil, fon değeri artışı vardır; fiyat görünümü iş günlerine bağlıdır.

7) Hafta sonu faiz alamamanın en yaygın 8 nedeni

En pratik özet bu:

Ürünün klasik vadeli mevduat olması

Faiz günlük görünmez, vade sonuna kadar birikir. �

Türkiye İş Bankası +1

Günlük faizli ürünün belirli saat bazlı çalışması

Gece sonu bakiyesi veya belirli pencere esas alınır. �

Ziraat Bankası +1

Alt bakiye şartını tutturmaman

Ürün minimum tutar istiyordur. �

Ziraat Bankası

Hafta sonu ayrı satır göstermemesi

Pazartesi toplu yansıtma olabilir. Bu bankanın ekran tasarımı ve tahakkuk kuralıdır.

Paranın vadesiz hesapta duruyor olması

Vadesiz hesapta normalde faiz yoktur; sadece “günlük kazandıran” benzeri özel ürünlerde olur.

Paranın fon olması

Faiz beklerken aslında fon birim payı hareketini izliyor olabilirsin. �

SPK +1

Valör / işlem saati etkisi

Cuma geç saatte geçen para, ürünün faiz başlangıcına pazartesi etkisiyle girebilir. Bu tamamen ürün sözleşmesine bağlıdır.

Resmî tatil + hafta sonu kombinasyonu

Uzun tatillerde görünüm daha da gecikmiş gibi hissedilir; ama bu çoğu zaman muhasebe/iş günü takvimi etkisidir. TCMB’nin EFT çalışma düzeni de iş günü mantığını destekler. �

TCMB

8) “Ama yıllık faiz oranı veriyorlar; o zaman cumartesi-pazar niye yok?”

Çünkü yıllık faiz oranı ile müşteriye görünür günlük akış aynı şey değildir.

Yıllık oran sana getirinin hangi bazla hesaplandığını söyler. Bankalar bu hesaplamayı 365/366 gün üzerinden yapabildiklerini açıkça belirtirler. Fakat:

bunun ekranda her takvim günü ayrı satır görünmesi gerekmez,

ürünün tahakkuk günü, ödeme günü, değerleme günü farklı olabilir. �

Türkiye İş Bankası +1

Yani oran günlük matematiğe bölünür; ödeme ve görünüm ise ürün kurallarına bağlıdır.

9) Dini / ekonomik / pratik açıdan insanlar bunu neden eleştiriyor?

Bu biraz ekonomik adalet algısıyla ilgili. İnsanlar hafta sonu bankanın kazanmaya devam ettiğini, fakat müşteriye bunun simetrik yansımadığını düşünüyor. Eleştiri şu noktadan gelir:

Banka için para kaynak olmaya devam ediyor.

Müşteri ise “iş günü değil” gerekçesiyle anlık kazanç görmüyor.

Teknik olarak banka buna “ürün tasarımı, valör ve tahakkuk kuralı” der.

Müşteri ise buna “benim aleyhime zaman farkı” gözüyle bakar.

İki tarafın dili farklıdır:

banka: tahakkuk / valör / uygun bakiye / ürün şartı

müşteri: param durdu, neden kazanmadım?

Gerçek hayatta anlaşmazlık tam burada çıkar.

10) Kendi hesabında gerçekten ne olduğunu nasıl anlarsın?

Şunlara bakman gerekir:

Birincisi: Ürünün adı

“Vadeli hesap”, “günlük kazandıran hesap”, “birikim hesabı”, “para piyasası fonu”, “vadesiz TL hesabı” aynı şey değil.

İkincisi: Alt limit var mı?

Örneğin bazı ürünler 50.000 TL altına faiz vermez veya kademeli oran uygular. �

Ziraat Bankası

Üçüncüsü: Saat şartı var mı?

Gece bakiyesi mi esas alınıyor, gün içi serbest kullanım limiti mi var? �

Ziraat Bankası +1

Dördüncüsü: Getiri ne zaman yansıyor?

Anlık mı, ertesi iş günü mü, vade sonunda mı?

Beşincisi: Mevduat mı, fon mu?

Fon ise “faiz” diye bakman zaten baştan yanıltıcı olur. �

SPK +1

11) En net sonuç

“Haftasonu neden parama faiz vermiyor?” sorusunun en dürüst cevabı şu:

Çünkü çoğu finansal ürün, müşterinin düşündüğü gibi “takvimde duran her gün için anında görünür faiz” mantığıyla değil; ürün sözleşmesindeki tahakkuk, valör, uygun bakiye ve iş günü kurallarıyla çalışır.

Bu yüzden hafta sonu kazanç ya:

hiç oluşmaz,

oluşsa da görünmez,

pazartesiye toplu yansır,

ya da zaten faiz değil fon getirisi şeklinde işler. �

• KyourakuShunsui kullanıcısına yanıt

İş bankası.

eğer maaşını 15 inde alıyorsan. Hesap kesim tarihini 10 u yap ve son odemesi 20 si yap. Sonra kartının borcunu kapat ve tüm harcamalarını karttan yap. 15 inde maaş yattıgında eski faizlenmiş maaşınla kartını kapat. Kalan paranın üzerine yeni maaşı ekle ve devam et.

Yapay zeka afaki konuşmuş. Tüm bu şartlar kurallar sizin imzaladıgınız sözleşmede yer alır ve size o kurallar uygulanır. Misal aynı bankada sizin ve benım imzaladıgım sözleşme aynı hesap için tamamen farklı olabilir. Veya kullanım şeklime göre başka hesap türü de seçerim. Bunlar sizin ve müşteri temsilcisi ile aranızda olan şeylerdir.

misal siz aynı bankada sanal pos almak istersiniz. Gunluk 10 bin cironuz vardır size %5 kesinti ile ertesi gün öder. Benım 100 bin cirom geçer bana %3 komisyon uygular. Bunlar dediğim gibi sözleşmedeki kabul kriterlerinize ve pazarlık gücünüze göre değişir

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Kaygerya -- 16 Mart 2026; 11:51:9 >

Bu metnin ana iddiası “herkese aynı şart uygulanmaz; sanal POS, komisyon, bloke/vade ve limitler sözleşmeye, riske, ciroya ve pazarlığa göre değişebilir”. Bu çerçevede iddia genel olarak makul, ama metin ispat değil, en fazla bir görüş ve örnek anlatımıdır.

Daha net söyleyeyim:

Bu alıntıdan çıkarılabilecek doğru kısım şu:

Bankalar ve ödeme kuruluşları üye işyeriyle yaptıkları sözleşmelerde aynı ürünü herkese birebir aynı şartla vermek zorunda değildir.

Komisyon, vade, bloke süresi, limit ve kabul kriterleri; sektör, chargeback/fraud riski, ciro, işlem geçmişi ve ticari pazarlığa göre değişebilir. Sektöre göre fiyatlamanın değişebildiğini ödeme kuruluşları da açıkça söylüyor. �

PayTR +1

Türkiye’de üye işyeri komisyonları tamamen “sınırsız serbest” bir alan da değildir; TCMB, bankaların üye işyerlerine uygulayabileceği azami komisyon oranlarını ilan ediyor. Yani sözleşmeler değişebilir ama yine de düzenleyici çerçeve vardır. �

TCMB +1

Ama zayıf tarafı da şu:

“Ben 100 bin ciro yaparım bana %3 verirler, sana %5 verirler” ifadesi olabilir, fakat bu sadece örnek/anekdottur; sizin dosyanız için tek başına delil değildir.

“Tüm bu şartlar kurallar sizin imzaladığınız sözleşmede yer alır” cümlesi de kısmen doğrudur; fakat uygulamada sadece sözleşme metni değil, bankanın risk politikası, başvuru kabul kriterleri, faaliyet konusu ve mevzuat da etkili olur. Ödeme hizmetleri alanı ayrıca düzenlemeye tabidir. �

TCMB +1

Kaynak olarak verilen forum mesajı hukuki veya kurumsal açıdan otoritatif değildir. “Forumda biri böyle dedi” seviyesi, resmi tarife/sözleşme/ek protokol/mail teyidi kadar güçlü değildir.

Sonuç: Bu alıntı, prensip olarak savunulabilir bir şey söylüyor; fakat hukuken veya ticari uyuşmazlıkta tek başına güçlü kanıt sayılmaz. En sağlam dayanaklar şunlar olur: sizin imzaladığınız üye işyeri sözleşmesi, ek protokoller, ücret-komisyon tarifesi, sanal POS başvuru/onay metinleri ve banka/ödeme kuruluşunun size yazılı verdiği şartlar.

• enbuyukbaba E kullanıcısına yanıt

Kredi çekerken size uygulanan oranlar, bankalardan yana farklılık gösterdiği gibi i, kişisel, çalıştıgınız kurum, sektör ve piyasa şartlarına göre belirlenir. Siz bir kredi çekseniz size uygulanacak hayat sigortasi pirimleri bile yaşınızla alakalıdır. Paranızı faize koysanız da, bu yine koydugunuz miktaea gore değişir. Siz 100 bin liranızı #38 den koyarsınız, ben 5 milyonumu %45.den. Bu iş böyledir. Her ürün kişiye göre bddk nın koydugu azami ve asgari koşullar dahilinde kişiye özeldir. Her işlem her karar her süreç farklı bir sözleşmemin konusudur.

-mesai saati dışında yaptığınız işlemleri kabul etmiyor hesabı açıyor, parayı çekiyor ama faiz iletmiyor faiz işletmeye bir sonraki ilk iş günü başlıyor yani hasbelkader bayramın ilk günü hesap açtın faizin 5gün sonra başlayacak
    -yatırdığın tüm paraya faiz işletmiyor, paranın %90’ına faiz işletiyor, %10’unu güvence parası olarak tutuyor faiz oranı daha yüksek zannediliyor ama getirisi enparadan daha az

2- Enpara
    Ben bunu kullanıyorum bana gören iyisi bu
    -ne zaman işlem yaparsan yap o dakika faizi işletmeye başlıyor gece 22.00da para girişi yap yine de ertesi sabaha bir günlük faizini veriyor
    -ne yatırırsan o paraya faiz işliyor %90-95 filan yok
    -Hiçbir müşteriden Eft havale işlem ücreti almıyor
    -tüm bankaların kredi kartı borçlarını ödeyebiliyorsun komisyon almıyor maaş yatıyor kredi kartlarının son ödeme günü gelene kadar günlük faizli hesapta yürüyorum son gün Enpara uygulamasından hiç uğraşmadan direkt ödüyorum

3-ziraat
    Ziraatin faiz oranlar zaten enparaya göre düşük hem de her şeye işlem ücreti alıyor

4- QNB
    faiz oranları daha yüksek ama burada da her şeye işlem ücreti alıyor eft havale vs eğer senin maaş hesabın QNB ise sen bunu seçebilirsin oranları yüksek faiz oranı %42 idi az önce baktığımda

MAAŞ VE FAİZ

MAAŞ VE FAİZ

MAAŞ VE FAİZ

MAAŞ VE FAİZ

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Kral.238 -- 17 Mart 2026; 1:1:59 >
    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >

• Arkadaşlar yukarıda baya bi tartışma dönmüş bankaların yaptığına mantık bulunmaya çalışılmış filan ama tek şey şu çoğunluk olunur ve baskı yaratılırsa hafta sonu mafta sonu hiçbir şey engel değildir bunu işçilerin zam pazarlığında yaşananlar ve memurların zam pazarlığında yaşananlar üstünden düşünün(ve saçma sağan ama işçiler şu kadar emek veriyor memurlar çalışmıyor, tatil matil demagojisi yapmayın nolur isteye üniversite de orada KPSS de orada girsin o da olsun vallaha benim torpilim olsa istifayı basar İzmir belediyesinde temizlikçi olmak isterdim satmışım memurluğu) . Yapan var Enpara bayramda yap, hafta sonu yap, ya gece saat 22de yap yine fark etmiyor faizi işletiyor adamlar. Bu bahaneler para babalarının halkı soyup daha fazla parayı cebe atmaları için bir bahane sadece

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Kral.238 -- 17 Mart 2026; 1:13:49 >
    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.