Şimdi Ara

HTC DESIRE Z TEKNİK REHBERİ [root|s-off|goldcard]

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
923
Cevap
16
Favori
66.917
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • HTC Desire Z
    S-Off, Root, GoldCard, ADB, Custom Rom
    Teknik Rehberi


    - Desire Z Teknik Terimler Rehberi -

    ROOT: Linux işletim sistemlerinde admin hakları almak gibi kabul edebilirsiniz.

    SUPERUSER: Admin kullanıcısı olmak. Herhangi bir programa superuser hakkı vermek ya da root hakkı vermek sayesinde o program normalde korunmuş olan sistem dosyalarını değiştirebilir. Root isteyen programlar superuser izni alarak tüm sistem dosyalarına erişebilirler.

    S-OFF: Telefonunuz normalde S-ON'dur yani Security ON. Bu sizin güvenliğiniz için HTC tarafından konmuş bir kilit. Bu kilit ile HTC tarafından yayınlanmamış herhangi bir rom'u ya da boot ya da recovery yükleyemezsiniz. Sistem korunmaktadır. S-OFF demek bu kilidin kaldırılması demektir. Böylece custom rom yüklenir hale gelir kalıcı root yapılabilir telefon.

    CID: HTC'nin telefonlara koyduğu bölge kodu gibi düşünebilirsiniz. Böylece bu bölge koduna bakarak başka bölgeler için olan rom'ları yüklemeniz engellenir. Root işlemi sırasında CID sıfırlanıp her rom yüklenebilir hale getirilir.

    HBOOT ve HBOOT-ENG: HBOOT telefonunuzun PC'deki BIOS'u gibidir. Açılışta ses kısma ve açma düğmesine beraber basarsanız boota girersiniz. Burdan bir takım cache silme fabrika ayarlarına dönme işlemleri yapılabilir. HBOOT-ENG (ENGINEERING HBOOT) ise Recovery'e geçmemize yarayan daha çok özelliği olan bir boot'dur

    RECOVERY: Telefonda ROM yedekleme ve geri alma, zip flashlama ve çeşitli formatlama ve cache silme işlemleri yapmanıza yarayan bölüm. CLOCKWORK en ünlü recovery iken yeni çıkan 4EXT gibi değişik recovery opsiyonları da mevcut.

    ADB: Açılımı Android Debug Bridge. Telefonunuza PC'den müdahele etmenize yarayan android arayüz sistemi. Root işlemleri ve bir çok işlem için lazım olan arayüz. Android SDK ile birlikte geliyor.

    STOCK ROM: HTC Tarafından yayınlanan el değmemiş fabrika çıkışı romlara verilen ad.

    CUSTOM ROM: (Customized Rom) Herhangi bir şekilde modifiye edilmiş kişiselleştirilmiş ROM'lara verilen ad.

    GOLDCARD: Ekstra bir koruma yöntemi olan (CID) bölge kilidini kırmaya yarayan yöntem. HTC tarafından bölgenize uygun ROM harici herhangi bir rom yüklemenizi engelleyen kilidi kırmak için SDcard'ı "goldcard" haline getirmeniz gerekir. Böylece bu korumayı geçip farklı CID gerektiren romları yükleyebilirsiniz.

    NANDROID BACKUP: Recovery içerisinden o anda telefonunuzdaki rom'u tümüyle yedeklemenize yarar. Böylece farklı bir rom yükleyip beğenmezseniz eski romunuza kolaylıkla dönersiniz. Yedekten geri dönme ve yeni rom yükleme işlemlerinden önce superwipe script flashlamanız tavsiye edilir.

    SWAP: Bilgisayarda olduğu gibi hafıza yetmediğinde sdcard'ın ayrılmış bir bölgesini ram gibi kullanılmasını sağlayan yöntem. Sdcard'ınızdan bir bölümü ayırarak bu işlem yapılır. Fazla yüklü romlarda Sense 3.0 ve Sense 3.5 gibi Kernelleri desteklediği sürece swap kullanmak mümkündür ve tavsiye edilir. Nasıl yapıldığı rehebrde açıklanmıştır.

    OVERCLOCK diğer kısa ismiyle OC işlemi işlemcinin (CPU) bir yazılımla normalde çalışması gerektiğinden daha hızlı çalışmasını sağlamaktır. Performans artırır ama yanlış kullanımda performans düşürür şarjı hızlı tüketir telefona zarar verebilir. Desire Z için 1.2Ghz hızının kesinlikle aşılmaması önerilir.

    GOVERNOR Telefondaki işlemci hızının değişimlerini kontrol eden yazılım ayarları. Uyku ve Uyanık durumlar için farklı governorlar belirlenir. Her governorun işleyiş tarzı o governoru programlayan kişinin ihtiyacına göre değişmiştir. Ayrıca hangi rom'da hangi governor'un kullanılabildiğini kullanılan Kernel belirler.

    KERNEL: Rom un ana işlemlerinin saklandığı bölüm diyebiliriz. İşlemci hızı, voltajları, giriş çıkış kontrolleri, governorlar, swap desteği gibi çeşitli işlemleri yapıp yapamamamız Kernel'e bağlıdır. Desire Z için Sense romlar ve Sense olmayan romlar için bir çok rom yazılmıştır. Ancak dikkat edilmesi gereken bir Kernel Sense için ise ASOP romlarda çalışmaz. Kernel flashlamak çok dikkat gerektirir yanlış bir hareket telefonu kullanılmaz hale getirebilir.

    RADIO: Fm radyo ile karıştırılmaması gerekir. ROM'un kernel gibi ikinci önemli ve dikkat edilmesi gereken parçasıdır. Tüm sinyal kalitesini wireles bağlantıyı yani radyo sinyaliyle ilgili tüm işlerini belirler. Değiştirmek çok ama çok risklidir. Telefonu kullanılmaz hale getirmenin en kolay yollarından biridir. Yeni versiyon bir radio flashlamak çekim gücünü, 3g hızını ve wireless gücünü hatta pil ömrünü etkilediği söylense de gözle görülür bir fark yaratmadığını belirtmek isterim. Her yeni çıkan radio'nun da herkese daha iyi performans vermediği görülmüştür.

    SUPERCHARGER V6 SCRIPT: Android sisteminin çalışan uygulamalar için ram de nasıl davranacaklarını ne zaman kapanacakları ne zaman hafıza da tutlacaklarını ayarlayan ve sizin ihtiyaçlarınız doğrultusunda değiştirmenize yarayan koddur. Bu scripti kullanarak düşük hafıza sorunlarının bir nebze üstesinden gelinmesi sağlanmıştır. Sense 3.0 ve Sense 3.5 gibi ağır romlar için kullanılması önerilir. Rehber de konuyla ilgili anlatımı bulabilirsiniz.

    EXT4: Windows da NTFS neyse Andorid'de de EXT4 odur. Yani daha hızlı bir dosya sistemi. Mümkünse sistem partisyonlarında ve swap partisyonunda EXT4 kullanmak daha hızlı dosya erişim performansını sağlıyacaktır. SDcard'ınızı sakın EXT4 ile formatlamayın FAT32 gereklidir sdcard için :)


    -=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-

    Bu konuda HTC Desire Z için s-off, root, goldcard yapma işlemleri ve custom rom'lar hakkında bilgi bulabileceksiniz.

    Bahsi geçen işlemler telefonunuzu garanti dışı bırakır. İşlemleri yaparken karşılaşacağınız herhangi bir zarardan kesinlikle sorumlu olmayacağımı belirtmek isterim. Telefonunuzun kullanılmaz hale gelme riski her zaman vardır. Servise yüksek ücretler ödemek zorunda kalabilirsiniz. Bu rehber tamamen bilgi verme amaçlı hazırlanmış bir rehberdir.

    Bu riskleri kabul edip herşeyi göze alıyorsanız devam edin.


    Root/S-off işlemleri sırasında birşeylerin ters gittiğini düşünüyorsanız kesinlikle telefona müdahale etmeyin. Factory Reset atmayın. Olduğu gibi telefonu bırakıp konu sonunda verdiğim G2ROOT IRC sohbet kanalından yardım siteyin (http://webchat.freenode.net/ ). Konu hakkında çok bilgili kişiler size yardımcı olmaya çalışacaklardır. (G2root kanalında ingilizce bilmeniz gerekli)

    Aşağıda anlatılan root ve s-off işlemi sadece android 2.3.3 sürümüne güncellenmiş orjinal Desire Z telefonlar için geçerlidir.


    ÖNCELİKLE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER:

    - Desire Z en zahmetli root ve s-off olan telefondur denilebilir. Ancak işlem zor değildir dikkatle yapıldığında sorun çıkmayacaktır.

    - Elektrik kesintilerine karşı bir laptop ya da kesintisiz güç kaynağı olan bir PC kullanmak tatsız kazaları engelleyecektir.

    - Orjinal HTC USB Kablosu kullanın!

    - ADB kurulumunuzun doğru olduğundan emin olmadan işlemlere başlamayın.

    - Root işlemleri için gerekli tüm dosyaları tek bir arşive topladım buradan indirebilirsiniz:
    Dikkat 1.34 rom ve Android sdk dosyalarını içermez! Bu dosyaları konu içindeki linklerden indiriniz.
    yeni link:http://depositfiles.com/files/gljioqtb8 (MD5: 7EE14164582C6D6C53775CA8E0FB0BEA)
    eski link:http://www.multiupload.com/J10PSV9SKH

    -=- -=- -=- -=- ADB KURULUMU -=- -=- -=- -=-

    Bilgisayarınıza ADB kurmak için aşağıdaki adımları izleyiniz.

    YENİ KOLAY ADB KURULUMU:

    İndirin: mini-adb paketi:http://depositfiles.com/files/9q2cudmj7
    İndirin: HTCSync :http://www.htc.com/tr/help/htc-desire-z/#download

    1. HTC Sync programını kurun. Bu gerekli sürücüleri yüklemenizi sağlıyacak.
    2. Telefonu USB'den bağlayın.
    3. Telefondan USB DEBUGGING modunu açın. (Ayarlar / Uygulamalar / Geliştirme -> USB Hata Ayıklama açın)
    4. Gerekli sürücüler yüklenecektir.
    5. HTC Synch programını kapatın.
    6. mini-adb paketini bilgisayarınızda istediğiniz bir yere mesela C sürücüsüne açın.
    7. Komut satırı açın Çalıştır -> CMD
    8. C: ve ardından CD android-tools diyerek adb açtığınız klasöre gelin.
    9. adb devices komutunu girin.
    10. Telefonunuzun HTC DEVICE ID'sini gördüyseniz ADB kurulumu başarıyla tamamlanmıştır.


    ESKİ UZUN YÖNTEM:

    Yüklememiz gereken dosyalar:

    Android SDKhttp://dl.google.com/android/android-sdk_r12-windows.zip

    Bilgisayarınızda C sürücüsüne girin ve android adına bir klasör oluşturun ardından indirmiş olduğunuz android-sdk_r12-windows.zip dosyasının içindeki android-sdk-windows klasörünü android klasörünün içine atın.

    http://forum.xda-developers.com/attachment.php?attachmentid=630611&d=1308537074 Bu adresteki zip dosyasını indirin ve içindekileri android klasörüne atın.

    android-sdk-windows klasöründeki SDK Manager programını çalıştırın, program güncellemeleri kontrol edecek, ve karşınıza Choose Package to Install penceresi çıkaracak, Install butonuna basın ve yüklenmesini bekleyin ve Installing Archives' in altında olanları gözleyin, Download Documentation for Android SDK yazınca Cancel' a basın bekleyin ardından Close' a basın ardından programı kapatın ardından altta açık olan SDK Manager programını da kapatın. Bu durdurma işlemini yapmamızın sebebi çok büyük boyutlu olan ve işimize yaramayacak olan diğer güncellemeleri yüklemememiz.
    -
    http://www.4shared.com/file/193563307/bc2355e2/android_adb_usb_driver.html
    Bu adrese tıklayarak gerekli driver arşivini indirin. Eğerki adrese ulaşmada sıkıntı yaşıyorsanızhttp://hotfile.com/dl/92897696/7ae5290/drivers.rar.html adresindeki dosyayıda kullanabilirsiniz.

    Eğerki HTC modellerde driver sorunu yaşadıysanız aşağıdaki driverları kullanabilirsiniz.

    32bit için tıklayın
    64bit için tıklayın

    - Telefonu usb kablosu ile bilgisayara bağlayın. Sadece şarj modunda olsun.

    - Driver' ı kurun.

    - USB driver yükledikten sonra aygıt yöneticisinde telefon " ADB interface " olarak gözükür.

    - Telefonunuzda Ayarlar / Uygulamalar / Geliştirme' ye gelip USB hata ayıklama seçeneğini aktif edin. Bu yer telefon modellerine göre değişiklik gösterebilir.

    ADB kurulumu yaparken, çok nadiren driverlar uyuşmayabiliyor.
    http://www.2shared.com/file/ppufhOGb/adb_driver_htc.html
    adresindeki driver sadece htc için adb driverıdır.


    ÖNEMLİ NOT: Windows 7 sahipleri HTC Sync programını kursunlar ve telefonu bir kere bu şekilde en azından bağlasınlar. Daha sonra USB Hata Ayıklama modunda ve Şarj durumunda telefonu PC ye bağlasınlar bu durumda ADB sürücüleri Windows 7 tarafından otomatik yükleniyor. En azından bende böyle oldu.



    -=- -=- -=- -=- GOLDCARD, ROOT, DOWNGRADE, S-OFF İŞLEMLERİ -=- -=- -=- -=-

    Android sürümünüz 2.3.3 ise devam edin.

    Telefonunuzun en az %60 şarjlı olmasına dikkat edin.

    Sürücülerin hazırlanması:

    Telefonla birlikte sdcard'da gelen HTC Sync programını kurun. Ya da HTC sitesinden indirin kurun.
    Telefonunuz mutlaka HTC Sync programıyla bir kere görüp senkronize edebilmiş olmanız sürücülerin yüklendiğini gösterir.
    Yukarıdaki ADB kurulumunu başarıyla yapmış olduğunuzdan emin olun mesela
    komut satırında adb devices komutunu verdiğinizde telefon seri numarasını görebilmelisiniz.


    -=-GOLD CARD YAPIMI -=-

    Öncelikle boş bir microSD kart tercihen iyidir ancak yoksa telefonunuzla gelen sdcard'ı bilgisayarınızda Fat32 sisteminde formatlayın.
    Hızlı şekilde değil normal format olacak. Tabi format öncesi sd card ın yedeğini alın.

    Telefonu Şarj konumunda bilgisayarınıza bağlayın.

    Telefonunuzda Ayarlar / Uygulamalar / Geliştirme' ye gelip USB hata ayıklama seçeneğini aktif edin.

    Windows'da komut satırı açıp ADB'nin olduğu klasöre gelin. Alttaki komutu aynen girin.


    adb shell cat /sys/class/mmc_host/mmc2/mmc2:*/cid

    size bir seri numarası verecek.

    seri numarasını aşağıdaki şekilde ikili hanelere ayırın ve sonra alttaki örnekteki gibi ters çevirin.

    adb den aldığınız seri numarası böyle ise -> A1 B2 C3 D4 E5 F6 G7 (ÖRNEKTİR)
    ters çevrilmiş seri numarası böyle olmalı -> G7 F6 E5 D4 C3 B2 A1
    (2li haneler arasında arada boşlukları kaldırın en son.)

    Alttaki adresten gold card programını indirin ve çalıştırın

    http://depositfiles.com/files/c283nfud8 ve yahttp://www.novaup.com/download/4tor1a59eke75

    Programın Gen Gold Card yazan kısmındaki metin linke tıklayıp gittiğiniz siteden yukarıda oluşturduğumuz ters seri numarasını girip goldimage.img dosyasını indirin. (eskiden eposta adresi istiyordu artık istemiyormuş site)

    Goldcard.img dosyası için alternatif link:http://huygens.hoxnet.com/goldcard.html (Eskisi kapanmış dedi arkadaşlar bu yeni link çalışıyormuş Sancak'a teşekkürler)

    Telefonunuzu Disk Depoloma Moduna getirin.

    Goldcard yapma programında MMC TOOLS bölümündeki refresh i seçin ve formatladığınız ve telefona taktığınız kartı seçin.

    Load Card Image seçeneğiyle postayla size gelen goldcard.img'i seçip Patch MMC diyerek uygulayın.

    Artık gold cardınız hazır.

    -=- 2.3.3 Orjinalden 1.34'e DOWNGRADE İŞLEMİ -=-

    Orjinal 1.34 rom u indirin: adb klasörünüze koyun.
    Linkler (çalışmayan varsa söyleyin silelim listeden):
    http://depositfiles.com/files/go6uuhhpa
    http://ratherphallic.co.cc/UNMODDED/Vision_DZ_1.34.405.5_PC10IMG.zip
    http://omnimist.org/android/files/Vision_DZ_1.34.405.5_PC10IMG.zip
    http://shenye.co.uk/files/fya-vision-root/PC10IMG.zip
    http://www.michelcoulon.fr/dhd/UMT/PC10IMG.zip


    alttaki iki programıda indirip açın ve adb klasörüne koyun.
    (.c .d gibi uzantılı olanları değil sadece uzantısız komut dosyasını koymanız yeterli.)

    1. misc version:
    http://forum.xda-developers.com/attachment.php?attachmentid=661216&d=1311237785
    2. fr3vo:
    http://forum.xda-developers.com/attachment.php?attachmentid=661246&d=1311240968

    ADB komut satırını açın (windows başlat -> çalıştır -> CMD sonra adb olan dizine girin).

    DİKKAT! : USB Hata ayıklama modu aktif olduğundan emin olun ve usb şarj modunda bağlı olduğunuza emin olun.

    Şu komutu girin:

    adb shell cat /dev/msm_rotator

    Size şunu dönecek:
    /dev/msm_rotator: invalid length

    Şimdi devam edebiliriz. Aşağıdakileri sırayla girin.


    adb push fre3vo /data/local/tmp
    adb shell
    chmod 777 /data/local/tmp/fre3vo
    /data/local/tmp/fre3vo -debug -start FAA90000 -end FFFFFFFF


    Size bir kaç tarama sonrası şu dönecek: (address kısmı farklı olabilir)

    Potential exploit area found at address fbb4d600:a00.
    Exploiting device...


    Doğru yoldayız devam ediyoruz: (Usb şarj modunda bağlı olsun dikkat edin disk modunda olursa olmaz)

    adb push misc_version /data/local/tmp/misc_version
    adb shell chmod 777 /data/local/tmp/misc_version
    adb shell
    /data/local/tmp/misc_version -s 1.00.000.0


    Şimdi 1.34 romu sdkarta yollayacağız:

    (dikkat: ekranda # varsa 'adb shell'desinizdir exit komutu verip dos'a geri dönün!)

    adb push 1.34.405.5_PC10IMG.zip /sdcard/PC10IMG.zip

    (indirdiğiniz kaynağa göre dosya ismine dikkat edin 1.34.405.5_PC10IMG.zip yerine başka isim olabilir.)

    Biraz bekliyoruz kopyalama bitene kadar sonra kopyalama bitince

    adb reboot bootloader

    komutuyla bootloader a resetliyoruz telefonumuzu.

    Telefonunuz tekrar başlayıp mavi bootloader seçeneğini göreceksiniz. Ses açma kapama düğmeleriyle yukarı aşağı yapıp, Açma kapama düğmesine basıp bootloader seçeniğini seçin.
    Bootloader PC10DIAG.zip ve PC10DIAG.nbh dosyaları için "No image!" diye hata verecek ancak sorun değil panik yok, PC10IMG.zip dosyamızı bulup devam edecek işleme.
    Birkaç saniye sonra 1.34 rom hazırlanmaya başlayacak ve bi kaç dakika sonra "Do you want to start update?" diye soracak ses yukarı düğmesine basıp YES deyin.
    5-10 dakika sonra telefonunuz 1.34 versiyona geri dönmüş olacak. (işlem sırasında sağ üstte ilerleme çubuğunu görebilirsiniz. 2-3 kez baştan dolacaktır stres olmayın bekleyin. :) )

    Eğer FAILED Wrong CID gibi birşey dönerse goldcard'ı yapamamışsınız demektir. Goldcard işlemlerini tekrar dikkatlice yapıp baştan başlayın.

    Başarılı olduğunuzu yazılım versiyonundan kontrol edin 1.34 göreceksiniz.

    DİKKAT! DİKKAT DİKKAT SDcard'dan PC10IMG.zip dosyasını artık silin. Silmezseniz bir sonraki boot a girişinizde tekrar 1.34 rom yüklersiniz bunu da yapmak istemezsiniz! :)

    -=- 1.34'e Downgrade olmuş telefonu S-OFF yapma, HBOOT-ENG yükleme ve ROOT işlemi -=-

    Şu dosyaları indirip hepsini ADB kurduğunuz klasörünüze açın.

    http://www.thinkthinkdo.com/trac/project1/raw-attachment/wiki/psneuter/psneuter.zip
    http://www.thinkthinkdo.com/trac/project1/raw-attachment/wiki/gfree/gfree_07.zip
    http://www.thinkthinkdo.com/trac/project1/raw-attachment/wiki/gfree/gfree_root_psn.zip
    eng-hboot:http://forum.xda-developers.com/showpost.php?p=21523506&postcount=4
    http://download.clockworkmod.com/recoveries/recovery-clockwork-3.0.2.4-vision.img

    ADB komut satırını açın tekrar. Alttaki komutları girin.

    DİKKAT! : USB Hata ayıklama modu aktif olduğundan emin olun ve usb şarj modunda bağlı olduğunuza emin olun.


    adb push psneuter /data/local/tmp/
    adb push gfree /data/local/tmp/
    adb push busybox /data/local/tmp/
    adb push hboot-eng.img /data/local/tmp/
    adb push root_psn /data/local/tmp/
    adb push su /sdcard/
    adb push Superuser.apk /sdcard/
    adb shell chmod 755 /data/local/tmp/*


    bu komutlardan sonra clockwork recovery kopyalayalım:
    adb push recovery-clockwork-3.0.2.4-vision.img /data/local/tmp/recovery.img

    Geçici root yapıyoruz:
    adb shell /data/local/tmp/psneuter

    Şu komutu girince:
    adb shell

    artık # işaretini görmeliyiz.

    Alttaki komutları girelim böylece hboot-eng ve clockwork recovery yükleyeceğiz : (# leri girmeyin tabi bu # bize root komutu verdiğimizi gösteriyor.)

    # cd /data/local/tmp
    # ./gfree -f -b hboot-eng.img -y recovery.img
    # ./root_psn
    # sync

    Biraz bekleyin ve

    # reboot

    ile telefonu tekrar başlatın.

    Artık ROOT, S-OFF ve HBOOT-ENG yüklendi.

    -=-SON KONTROL -=-

    Alttaki programı indirip adb klasörünüze koyun tekrar.

    http://www.thinkthinkdo.com/trac/project1/raw-attachment/wiki/gfree/gfree_verify_v01.zip

    Komut satırı açıp şunları girin:

    adb push gfree_verify /data/local/tmp
    adb shell chmod 755 /data/local/tmp/gfree_verify
    adb shell


    Sonra (Tekrar söylüyorum $ ve # leri girmeyin.)

    $ su

    Yazın ve hemen telefonun ekranını açıp ALLOW deyip superuser'a izin verin!

    # cd /data/local/tmp
    # stop ril-daemon
    # ./gfree_verify

    Bu komutlar sonrasında şu değerleri aldıysanız telefonunuz tamamen rootlanmış ve s-off olmuştur.

    gfree verify_cid returned:
    @CID: 11111111
    OK

    gfree verify_secu_flag returned:
    @secu_flag: 0
    OK

    gfree verify_simlock returned:
    @SIMLOCK= 00
    OK

    Artık rahat bir nefes alın ancak son bir işlem daha var.

    Yedeklenen dosyalar SDcardınızda şu şekilde olacak:
    part7backup-TARIH.bin
    part18backup-TARIH.bin
    part21backup-TARIH.bin

    DİKKAT

    bu dosyaları güvenli bir yerlerde mutlaka saklayın bir terslik olması durumunda geri dönüş için mutlaka lazım olacaklardır.

    Artık bir çay içebilirsiniz. Ve hangi custom-rom'u yüklemek istediğinize karar verebilirsiniz.

    Yararlanılan kaynaklar:
    * ADB kurulumu ve pek çok konuda Forum.Androidli sitesi admini Emre'ye teşekkür ederim.
    *http://forum.xda-developers.com/wiki/index.php?title=HTC_Vision#Rooting_the_Vision_.28G2.2FDZ.29_and_DHD
    *http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=1178912
    * G2ROOT freenode IRC kanalı. Buradan yardım almasam kesinlikle yapamazdım. (http://webchat.freenode.net/)

    *** Bu içeriğin izinsiz kopyalanması yasaktır. ***



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi aresmar -- 11 Eylül 2013; 8:13:10 >







  • -=- ORJİNAL 2.3.3 ROM'a GERİ DÖNÜŞ REHBERİ -=-


    DİKKAT DİKKAT DİKKAT
    BU REHBERİ TELEFONUNUZU SERVİSE GÖNDERMEK ZORUNDA KALMADIKÇA KULLANMAYIN!!!
    ORJİNAL HTC SENSE ROM KULLANMAK İSTİYORSANIZ VIRTUOUS SENSE 2.0 YA DA BU GÜNCEL ROMU YÜKLEYİN.


    Bir önceki mesajdaki 2.3.3 Desire Z yi root etme ve s-off yapma işlemleri rehberini kullandıysanız aşağıdaki adımları izleyiniz.

    Dikkat aşağıdaki adımlar telefonunuzdaki hboot-eng, s-off, root özelliklerini orjinal hale getirir.
    Yani telefonunuz S-ON, orjinal HBOOT ve ORJİNAL CID durumuna geri döner. Yani servise vermek gibi mecbur kalmadıkça hiç yapılmasına gerek olmayan bir işlemdir.

    Bu işlemler denenmemiştir. Güvenilir kaynaklara dayanılarak hazırlanmıştır. Herhangi bir zarara uğramanız durumunda sorumluluk kesinlikle bana ait değildir.


    Bu işlem telefonunuzu Türkiye ROM'una çevirmemektedir. Genel HTC WWE (dünya genel versiyonu) romuna döndürmektedir.
    Elimizde Signed TR ROM bulunmamaktadır bu yüzden elimizdeki en iyi çözüm budur.

    --- Ek bilgi ---

    Forumdan "portege g900" adlı kullanıcı arkadaşımız s-on işlemini yapıp işlemin doğruluğunu onayladı. Kendi yorumu aşağıda. Ek bilgi olarak morelocale ile Türkçeleştirme işini de yazmış. Mutlaka alttaki alınıtıyı okuyun.

    quote:

    Orijinalden alıntı: portege g900
    bu arada insan ne meraklı şey arkadaş dün üşenmedim her türlü riski göze alıp cihazı orjinale döndürdüm :D sonra gene root ettim , S-ON yapınca WWE rom yüklenebiliyor o konuda endişeniz olmasın servise verirken , ancak WWE rom Türkçe değil onu da morelocale2 uygulaması ile Türkçe yapıp sonra uygulamayı kaldırırsınız ve halen Türkçe devam eder cihaz , bu noktada servis durumu anlar mı anlamaz mı şöyle bir durum var eğer sadece bootloader kısmına bakıp s-on görürse anlamaz ama benim gibi deliyse ve müşteriyi süründürmek isterse gider yazılım bilgileri bölümünde rom bilgisine bakar WWE romda 2.42.405 ancak Türkiye orjinal romunda 2.42.701 idi bu veriler burdan anlarsa anlar ama bu noktaya kadar bakmaz sanırım :D


    Burada ben bir ek yapmak istiyorum eğer bu rom ile ilgili servis sorun çıkarırsa şunu da bilin bu rom (WWE) el değmemiş orjinal romlu bir telefona da yüklenebiliyor yani zaten HTC'nin imzalı rom'u. Sonuç olarak servisin takdiri tabi ama teknik olarak herhangir bir kullanıcı root etmese bile bu imzalı romu yükleyebilir. Bu da teknik olarak garantiyi bozmamalı. Tabi biz yine de uyarımızı yapalım. Garanti dışı kalmayacağı gibi bir garanti veremez kimse.

    ----------

    Özet olarak yapmamız gerekenler şunlar:

    1. 1.34 ROM'u yüklemek (downgrade ederken kullandığımız)
    2. Psneuter ile temp-root almak.
    3. Daha önce root işleminde yedeklediğimiz part7 bölümünü adb vasıtasıyla ve gfree kullanarak geri push etmek.
    4. Kalıntıları temizlemek.
    5. 2.3.3 orjinal bir WWE rom'u yüklemek.

    Daha önce root ettiğinizi ve sürücülerin yüklü ve adb kullanabilir olduğunuzu varsayarak devam ediyoruz:

    1. Stock 1.34 yüklemek.

    Downgrade için kullandığımız. 1.34 versiyon rom'u daha önceki yaptığımız gibi SDCard'ımıza kopyalayalım:

    1.34 stock rom:http://multiupload.com/GH26HXLLES
    İndirin ve PCnizde adb nin olduğu klasöre koyun. (daha önce downgrade ederken zaten indirmiş olmalısınız)

    adb push 1.34.405.5_PC10IMG.zip /sdcard/PC10IMG.zip

    komutunu verip romu telefon sdcardınıza kopyalayın.

    Biraz bekliyoruz kopyalama bitene kadar sonra kopyalama bitince

    adb reboot bootloader

    komutuyla bootloader a resetliyoruz telefonumuzu.

    Telefonunuz tekrar başlayıp mavi bootloader seçeneğini göreceksiniz. Ses açma kapama düğmeleriyle yukarı aşağı yapıp, Açma kapama düğmesine basıp bootloader'ı seçin.
    5-10 dakika sonra telefonunuz 1.34 versiyona geri dönmüş olacak.

    2. Temp-root (geçici root) işlemi:

    ADB komut satırından $ ları yazmadan aşağıdaki komutları girip temp-root alalım:

    $ adb push psneuter /data/local/tmp/psneuter
    $ adb shell chmod 777 /data/local/tmp/psneuter
    $ adb shell /data/local/tmp/psneuter
    $ adb shell

    şimdi artık # görüyoruz ve temp-root olduk.

    3. Orjinal 7 nolu Partition'ı yüklemek:

    Bu işlemle S-ON ve CID imizi orjinale çevireceğiz bunun için daha önce root yaparken anlattığım sdcardınızdaki yedeklenmiş
    part7backup-<TARIH>.bin
    dosyasının sd cardınızda bulunuyor olması gerekiyor.

    Şimdi bir önceki komut ekranı kalsın ve yeni bir komut ekranı açalım.

    Yeni ekranda gfree yi telefonumuza atacağız: ($ ları yazmayın tabi)

    $ adb push gfree /data/local/tmp/gfree
    $ adb shell chmod 777 /data/local/tmp/gfree


    Sıradaki adım çok önemli.

    Bir önceki komut satırı penceresine dönelim # ile rootlamış olduğumuza yani.

    alttaki satırda dosya adını sdcardınıza attığınız dosya adıyla aynı olmasına dikkat edin. >time< yazan yerde sizin root ettiğiniz yedek tarihiniz vardır. Ona göre girin aynı olsun yedek dosyanızla komuttaki dosya isimleri.
    (yine $ yada # işaretlerini tabiki girmiyoruz komutları yazarken)

    # /data/local/tmp/gfree -r /sdcard/part7backup-<time>.bin
    # sync


    Artık telefona orjinal 7 numaralı partition yükledik ve S-ON yapıp CID imizi orjinale çevirdik. Devam edelim.

    4. Temizlik yapalım.

    Şimdi şu komutları verip temizliğimiz yapalım:

    # rm /sdcard/PC10IMG.zip
    # rm /data/local/tmp/psneuter
    # rm /data/local/tmp/gfree


    temizliğimiz de bitti.

    Telefonu USB den çıkarın ve kapatın.

    Ses kısma ve Güç düğmesine basarak telefonu açın HBOOT olarak açın.

    VISION PVT SHIP S-ON

    gibi ibareleri göreceksiniz artık telefonunuz ilk günkü gibi S-ON konumuna geldi.

    5. 2.3.3 Gingerbread Orjinal Rom Yüklemek.

    Son olarak tercihen şu sitedeki:
    http://shipped-roms.com/index.php?category=android&model=Vision

    Şu romu:
    RUU_Vision_Gingerbread_S_HTC_WWE_2.42.405.2_Radio_12.56.60.25_26.10.04.03_M_release_199043_signed.exe

    yükleyip telefonunuz 2.3.3 gingerbread orjinal el değmemiş rom a çevirebilirsiniz.

    DİKKAT yukarıdaki shipped-roms.com sitesindeki verilen romlar "stock rom"dur kesinlikle custom rom yüklediğiniz s-off durumdaki telefonunuza yüklemeyiniz!

    Kolay gelsin.

    Kaynaklar:
    1. G2ROOT freenode IRC Chat.
    2.http://forum.xda-developers.com/wiki/index.php?title=HTC_Vision#Unrooting_and_Returning_to_Stock

    *** Bu içeriğin izinsiz kopyalanması yasaktır. ***



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi aresmar -- 14 Ağustos 2012; 19:29:47 >




  • -=- GENEL CUSTOM ROM KURULUM REHBERİ -=-

    Adım adım herhangi bir custom rom kurulumu için gereken işlemleri anlatacağım. Root işlemlerinin düzgün yapıldığı s-off ve clockwork recovery'nin düzgün yüklendiğini ve çalıştığını farzediyorum. CM7 rom için aşağıda ayrıca bir rehber var ona bakabilirsiniz fazladan bir işlem yapılıyor.

    Rom yüklemek için kesinlikle Rom Manager kullanmayın. Dediğim şekilde yapılması en sağlıklı yöntemdir. Rom manager'i eğer varsa hiç açmayın bile.

    1. SDcard'ınıza roms gibi bir klasör açın. İçine Superwipe G2 + Ext4 koyun.
    http://depositfiles.com/files/xxelcwj8d , alternatif:http://www.multiupload.com/U7JPZHUG1E

    2. Yüklemek istediğiniz Rom'u aynı klasöre kopyalayın. Ancak öncelikle indirdiğiniz rom'un MD5 kontrolünü yapın. (Internetten MD5 checker adlı küçük programı indirin. Rom'u indirdiğiniz yerde MD5 kodu vardır onu bu programa kopyala yapıştır yapın sonra rom u programa gösterin. Eğer yeşil Verified ya da Checked gibi bişi yazarsa dosyanız sağlamdır. Eğer kırmızı olursa dosya indirirken yanlış inmiştir bir daha indirin) MD5 kontrolü yapmadan rom yüklemek tehlikelidir.

    3. Ses kısma ve güç düğmesiyle telefonunuzu BOOT ekranına sokun. Recovery'i seçin. Clockwork Recovery ekranına girdiniz. Bütün rom yükleme, yedekleme, temizleme gibi işlemleri buradan yapacağız menüsünde telefonunuzun altındaki trackpad tuşuyla gezinip seçim yapabilir. Güç tuşu ile bir üst menüye dönebilirsiniz. Ses tuşları da aşağı yukarı gitmenizi sağlar.

    4. Recovery'den Install a zip from sdcard > choose a zip from sdcard seçeneğini seçin. sdcardınızın listesi çıkacak açtığınız roms kalsöründen superwipe zip dosyasını seçin. Böylece bir temizlik yaptık formatımızda ext3 yerine ext4 oldu. Daha hızlı bir sisteme döndürdük formatı yani. (fat32 NTFS farkı gibi düşünün) Format sonrası tekrar recovery'e dönecek telefonunuz.

    5. Yine Recovery'den Install a zip from sdcard > choose a zip from sdcard seçin. Bu sefer açtığınız roms klasöründen yüklemek istediğiniz rom'un zip dosyasını seçin. Rom'unuz yüklenecek.

    6. Eğer yüklediğiniz rom'un özel bir extra yaması modu eklentisi gibi bir zip dosyası varsa ve rom'u yapanlar bunu belirtmişse telefonu başlatmadan aynı şekilde o zip'i de flashlayabilirsiniz. Mesela CM7'de Google Apps flashlayabilirsiniz bu adımda.

    7. Artık reboot system diyerek sistemi yeniden başlatın ve yeni rom'unuzun yüklenmesini bekleyin. İlk başlangıç normalden biraz daha uzun sürecektir ilk açılış olduğundan dolayı sistemin hazırlanması gerekir.

    ÖNEMLİ UYARI Rom Manager, Clockwork Recovery 3.2 versiyondan otomatikman 5 küsür versiyona güncelliyor ancak Desire Z'de 5 versionlarında sorun var eğer yanlışlıkla rom manager i açtıysanız ve bu güncelleme yapıldıysa yine rom manager'i açıp en alttaki menülerden birinde eski versiyona yani 3.2 küsür versiyona dönebilirsiniz. Rom manager kullanmayın kesinlikle!

    -=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-

    -=- CYANOGENmod 7 KURULUM REHBERİ -=-

    Şahsi fikrimce Desire Z de en performanslı ve en iyi çalışan custom rom CyanogenMod 7 için bir kısa rehber hazırladım.

    CyanogenMod nedir diyenler blog yazımı okuyabilirler: tıklayın.

    Eğer telefonunuzda root ve s-off işlemlerini başarıyla yaptıysanız aşağıdaki dosyaları indirin ve telefonunuzun SD card ında bir klasör yapıp içine kopyalayın. Zipleri açmayın zip olarak koyun direk olarak.

    1. CyanogenMod son RC (release candidate) sürümünü ya da en son gecelik beta (nightly) sürümünü indirin.

    Son nightly yani her gece güncellenen "gecelik beta" sürüm:
    http://download.cyanogenmod.com/?device=vision

    Son RC (bitmeye aday sürüm):
    http://download.cyanogenmod.com/?device=vision&type=RC

    2. Google uygulamalarını istiyorsanız indirin:
    (Google senkronizasyon, maps, vs.vs. için indirin yoksa CyanogenMod bunları içermez)
    http://goo-inside.me/gapps/ bu sitede görünen en yeni versiyon yani 20110613 Universal (Link) yazan yerdekini indirin.

    3. Alttaki forumdaki linkteki Superwipe ve EPS wipe'ı indirin.
    http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=1044992

    Superwipe dosyası:http://forum.xda-developers.com/attachment.php?attachmentid=574873&d=1303432318
    (Yeni superwipe (EXT4 formatlıyor):http://www.multi up load.com/U7JPZHUG1E)

    Wipe EPS dosyası:http://forum.xda-developers.com/attachment.php?attachmentid=574523&d=1303408211

    ClockworkRecovery'ye girin Rom managerdan direk girebilirsiniz link var. Ya da ses kapama tuşu basılı tutarken telefonu açıp recovery'i seçin.

    "Flash a zip from SDcard" seçeneğini alttakiler için sırayla yapın aralarda restart etmeyin.

    1. Superwipe flashlayarak temizlik yapın.
    2. CM7 dosyasıyla Cyanogenmod 7 yi flashlayın.
    3. istiyorsanız Gapps zipini flashlayın.
    4. reboot edin.
    5. Rom Manager ya da recovery'den fix permissions yapın tekrar reboot edin.

    Not: eğer GPS ile ilgili sorun olduğunu düşünüyorsanız indirdiğiniz Wipe EFS zipinide aynı şekilde flashlayın sorunuzu çözecektir.

    CyanogenMod 7 ile mutlu mesut günler dilerim.

    -=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-

    -=- Android Revolution HD Sense 3.5 Rom KURULUM REHBERİ -=-

    1. 4Ext Recovery Touch kurun.
    2. 4Ext Recovery ile nandroid yedek alın.
    3. SD-card yedeğinizi alın komple.
    4. Swap Partition için partition hazırlığını yapın (sdcardı formatlama partitionlama vs.vs. )
    5. Revo HD romu kurun. (Kurulurken Unity Kernel seçin ve Overclock Daemon kurulsun mu sorusuna YES deyin.)
    6. Boot etmeden RCtweaks2.0 ve Wake on trackpad .ziplerini de flashlayın.
    7. Swap partition'ı etkinleştirin ve Supercharger script'ini de kurun tercihen. (5, 6 (veya 7 multitask) seçenek (Balanced seçenekleri) birini seçebilirsiniz.)
    8. Güle güle kullanın.

    Ek not: Performansı daha da iyileştirmek için yaptığımız çalışma ve rehber için:
    http://forum.donanimhaber.com/m_51655989/mpage_106/f_/key_//tm.htm#59217484
    Ayrıca Revo HD rom için RomCleaner temizlik script uygulaması rehberi eklendi bu konuda bulabilirsiniz.

    Rom ana konusu ve dosyalar için: buraya tıklayın.

    -=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-

    ÖNEMLİ NOT:
    Clockwork Recovery'i kesinlikle Rom manager ile update etmeyin. Kendisi 5 küsür sürüme güncelleme yapıyor çünkü.
    5 küsür versiyon yüklüyse mutlaka 3.2.0.4'e geri döndürün. (Rom manager içinde en altta eski sürüme dönme var)


    -=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-

    CM7 de flash videoların browser içinde açmama problemi için fix:
    root explorer'ı kur; (veya ES File Explorer, root da gezinebileceğin bi dosya yöneticisi yani)
    root explorer ile şu folder a git:
    data/data/com.android.browser/app_plugins/com.adobe.flashplayer/.macromedia/Flash_Player
    burdaki "config.data" dosyasının üzerine basılı tut açılan izin menüsünde tüm izinleri kaldır yani tikleri kaldır.
    Dolphin browser için de benzer iş yapıyorsun ama dolphin browserın klasör ismi "tunny browser" sanırım.
    Bu işlemi yapmadan önce broswer içinde flash video bi kere oynatmaya çalışmanız lazım.

    -=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-

    *** Bu içeriğin izinsiz kopyalanması yasaktır. ***



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi aresmar -- 10 Nisan 2012; 10:53:53 >




  • Desire Z için belli başlı Custom Rom Tanıtımları

    DİKKAT BURADA TANITILAN ROMLAR ÜZERİNDEN BELLİ BİR ZAMAN GEÇMİŞTİR VE DAHA YENİ VE İYİLERİ ÇIKMIŞTIR, DESIRE Z İÇİN EN SON ÇIKAN ROMLARI TAKİP ETMEK İÇİN ŞURAYA BAKINIZ:

    http://forum.xda-developers.com/forumdisplay.php?f=758


    Desire Z Custom ROM'lar açısından çok zengin bir telefon olmakla beraber root işlemlerinin en zor olduğu telefon aynı zamanda.
    Ülkemizde her ne kadar Desire Z kullanıcısı diğer modellere göre nisbeten az da olsa zamanla merak ve sıkılma baş göstereceğinden root yapıp custom rom'lara bir ilgi olacağını düşünüyorum.
    Bu yüzden piyasada dolanan en çok ilgi gören romları bir sıralamak istedim. Umarım özel bir Rom arayanlara yardımcı olacaktır.

    Dikkat bunlar sadece en çok ilgi gören romlardır. Piyasada bundan çok daha fazla modifiye edilmiş rom mevcut. Bu romları alıp modifiye edip tekrar piyasaya sürenler de var tabi.

    Her Rom ile ilgili bir video koymaya çalışacağım. Çünkü resim koymak çok da birşey ifade etmiyor.

    HTC Sense Arayüzlü Rom'lar:


    0. Android Revolution HD - HTC Sense 3.5

    (HTC Sensation XL'den alınan Sense 3.5 Rom.)

    http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=1493404

    Şimdiye kadar Desire Z için çıkmış en iyi Sense rom'u. Sense rom istiyorsanız daha iyisi yok. O kadar.

    (Aşağılarda anlatılan Swap ve Supercharger ile daha da iyi oluyor rom aklınızda olsun.)


    1. Virtuous Unity (Sense 3.0)

    HTC Sensation modelinden yürütülmüş Sense 3.0 ile yaratılmış bir rom. Sense 3.0 nasılmış diye göremk isteyenler deneyebilir. Overclock seçenekleri mevcut.
    Ancak fazla sistem ram'i yediğinden ben açıkçası çok beğenmedim. Orjinal HTC 2.3.3 güncellemesi gibi sürekli sense arayüzü ram olmadığından kapanıyor. Desire Z için bence fazla ağır bir yük Sense 3.0
    Buna rağmen yeni sürümü çıktı va çok kullanıcısı var. Sense Severler için 3.5 Sense Custom romlar gelene kadar fena bir seçenek değil.

    Resmi sitesi: http://www.virtuousrom.com/

    forumdan shot_gun arkadaşımızın güncel yorumları:

    quote:


    Genel olarak deneyimlerime dayanarak sense 3.0 dan bahsetmek istiyorum. Gerçi şu an cm7 ye geri döndüm. Ancak custom rom ların özelliklerine, stabilitelerine ulaşmak özellikle türkçe kaynaklardan oldukça zor. Ben de bir iki şey karalamak istiyorum izninizle.

    Evet öncelikle herkesin bildiği gibi gerçekten çok hoş bir arayüz var. Bugün iş yerinde samsung galaksy s2 ye sahip arkadaş bile benim onun neredeyse yarı fiyatından bile daha ucuz olan desire z'em de kurmuş olduğum sense 3.0'a hayran kaldı. Rom'u kurduktan sonra otomatik olarak 1.1ghz hızında açılıyor alet ve zaten bu hızda çok çok yeterli oluyor. Çalışma sürecinde bir samsung gibi asla ısınmadı alet. Hatta ve hatta delilik edip 1.9 ghz gibi hızlara çıkardım kesinlikle en ufak bir ısınma görülmedi. Özellikle meşhur quadrant testini yaparken overclock yapmıştım ne kitlendi ne de ısındı alet ve sonuçlarda gayet tatmin ediciydi. Stock rom ile almış olduğum değerler 1200 ile 1300 değerleri arasında değişirken bu şekilde overclocklu olarak üstelik sense 3.0 da 2650 den yüksek değerler almayı başardı. Eğer kurulu halde ekstra overclock ile uğraşmazsanız (1.1 ghz hızında) aldığı değerler yaklaşık 2200 gibi değerler oldu.

    Denediğim rom lar içerisinde en hızlı açılmayı başaran kesinlikle g-lite oldu. G-lite aynı zamanda boş ram kralı olarak benden tam not almayı da başardı. Dümdüz ve çok sade olmasının en büyük artısı da bu oldu zaten. Güzel bir go launcher ile kesinlikle denemeye değer bir rom olarak kullanılabilir. Bu rom stock rom la karşılaştığım kullandıkça belli bir süre sonra ekrana dokunma hassaslığının azalması sorununa rastlamadım. Bilmiyorum kullanan arkadaşlar bunu fark ettilermi bilmiyorum ancak sense arayüzünde özellikle belli bir kullanımdan sonra ekrandaki herhangi bir nesneyi seçmek veya yazı yazmak istediğinizde ilk açtığınız gibi çok kısa zaman sürecinde algılamasında sorunlar fark ettim yani daha uzun süre ekrana dokunmak zorunda kalıyordum. G-lite da bu sorunla hiç karşılaşmadım. Denemeler sırasında flash'ın hiç kurulu olmadığını fark ettim ve tamamen flash 11 kurdum. Cm deki gibi browser içinde flash oynatmasında bir sorun da olmadı ancak flash lı sayfalarda sanki bir parça daha ıkınma sürecide fark edilebilir cinstendi.

    Sıfırdan Sense 3.0'ın açılması stock 2.0'ın açılmasına göre daha hızlı olmasına rağmen cm7'nin yanına yaklaşamadı. Sense 3.0 açıldıktan sonra dahi belli bir süre telefona elinizi sürmenize engel oluyor. Ancak açıldıktan sonr gayet hızlı bir şekilde menülerde, sekmelerde üç boyut havası katılmış widget lerde dolaşabiliyorsunuz. Sense 3.0da ram'i oldukça doldurarak kitlenmenin nerden sonra başlayacağını merak ettiğimden telefonu zorlamaya başladım. Öncelikle arka plan açıldığında hareketsiz bir arka planla geliyordu, hareketli bir arka plan yaptım derhal hiçbir yavaşlama yada ram de en ufak bir eksilme görmedim. Sense 3.0 'ın hiç de yabana atılmayacak bir menü zenginliğide mevcut. Üstelik tamamen türkçe! Burada ekranı hareket ettirdikçe üç boyutlu olarak widget lerin şekillerini değiştirmeye ayarladım en ufak bir sıkıntı ıkınma görmedim. Bundan sonra da artık uygulamalara geldi sıra. Ram'i sıkıntıya sokabilecek hem de ekran kartını zorlayacak şeyin adı elbette oyundu. Ben de hemen air attack kurdum. Oyuna başladım oyun gayet akıcı, ancak düşman yoğun ateş ederken birşeylerin yüklenmesi için geçen minik takılmalar misali takılmalarda görmedim değil, ancak sorun edilir mi oynayana kalmış tamamen.

    Telefonu iyice zorlamak adına oyundayken direkt home tuşuna bastım.... Anında şu meşhur zaman widgetini gördüm, yeniden yüklenmedi. Tekrar oyuna girdim oyun kısa bir yükleme tarzı beklemenin ardından tam da kaldığım yerden devam etti. Sanki hibernet etmiş gibi açıldı. Baya şaşırdım böylesine ağır bir rom da böylesine bir stabilite açıkcası beklemiyordum. Daha sonra işi iyice yokuşa sürmek adına asphalt 6'yı yükledim. Evet bu oyunu stock romumda kurduğumda yaşadıklarımı çok iyi hatırlıyorum. Asphalt 6 öncelikle çalışmayacak diye beklerken beni şaşırtarak sıkıntı çıkarmadan açıldı. Oyun gayet akıcı olmasına rağmen yine sd kartımında dolu olmasından kaynaklanan bir durumdan ötürü yanılmıyorsam oyunun bazı noktalarında takılma vari durumlar oldu. Ama genel olarak oynanılamayacak durum değildi. Daha sonra oyundan çıkınca stock rom da beni bekleyen "loading" yazısını göreceğimden %100 emindim, çünkü stock rom da her zaman böyle olmuştu asphalt 6 dan çıkarken.... Ancak çok ilginçtir ki sense 3.0 dan çıkarken bu durum meydana gelmedi sanki alet 1gb mış gibi arayüz tekrar yüklenmeden karşımdaydı.
    Sense 3.0ın ayrıca browser hızı da oldukça iyi. flash destekli ve desktop görünümlü olarak sayfalarda sanki bir bilgisayar kullanıyormuşum gibi rahat bir şekilde gezindim. Ayrıca stock rom da karşılaştığım kullandıkça ekranın algılaması için dokunma süremin uzaması, durumuylada karşılaşmadım. Genel olarak sense 3.0 sorun çıkarmadı desem yeridir. Bir iki defa kasılması, bilgisayara taktığımda saçma sapan bir şekilde disk sürücü ile sadece şarj gibi özelliklerinin kendiliğinden değiştirmeye çalışması ve bir defa hiç cevap vermemesi dışında kesinlikle hiçbir sıkıntı duymadım. 2.0 gibi Stock romuna nazaran çok daha stabil çalışması, defalarca tekrar tekrar hiç yüklememesinin yanında, 2.0 dan çok daha fazla şaşalı bir görünüm, ayrıca gerçek sense 3.0da dahi bulunmayan ekranı kapatırken tv ekranını kapatır gibi hoş bir efektin olması, menüleri süreklerken yukarı aşağıya doğru cm7 de bulunan sonuna gelince parıldama efektlerinin olması, stock rom'a nazaran daha fazla özelleştirilebilmesi için seçenek vb... sunan sense 3.0(unity) sadece root yapabilen arkadaşların ilgisini bekliyor diyerek sözlerimi tamamlamak istiyorum...

    Ancak gerçek hız ve özelliştirme arıyorsanız elbetteki (bence) adres belli (cm7), ancak sense 3.0 unity'i de bir kere denemeden geçilmemesi gereken, çok hoş bir rom olarak karşımızda bulunmakta.


    2. Virtuous Sense (Sense 2.1)

    Yine Virtous takımının yaptığı temiz bir Sense Rom. HTC Orjinal rom'u modifiye edip performanını artırmışlar. Orjinal roma çok yakın olduğundan çok tercih edilen bir diğer rom. Sense arayüzünden kopamayanlar tercih edecektir.

    3. Sadece Root edilmiş Stock Rom:
    El değmemiş sadece rootlanmış bir orjinal rom istiyorsanız bunu deneyin (Eski link ölmüştü)
    En son rootlu el değmemiş (denemedim deneyen olursa haber versin):
    http://forum.xda-developers.com/showpost.php?p=26040258&postcount=6945


    AOSP ROM'lar:
    (Android Açık Kaynak Projesinden üretilmiş özel romlar.
    Bu tip romlar baştan aşağı tekrardan yazılmıştır ve HTC romlarına göre çok daha hafif ve performanslıdırlar.
    Ancak beraberinde çok az yazılım hazır gelir. Program yüklemek size bırakılmıştır ne yüklemek isterseniz onu yüklersiniz.)

    1. CyanogenMod 7

    En ünlü Custom Rom denilebilir. Sade ve hızlıdır. 20den fazla telefon için uyarlanıyor. Grubun kurucusu Cyanogen bu Rom'un başarısı sayesinde Samsung tarafından işe alındı yakın zamanda. Ve Desire Z kullandığını biliyoruz. :)
    CyanogenMod şu anda beğendiğim rom olma özelliğini sürdürüyor. Sense arayüzlü romlara göre çok daha hızlı çalışması. Kullanışlılık bakımından eşsiz olması ve uzun zamandır sürekli geliştiriliyor olması en önemli seçim unsurlarından. Ancak Sense arayüzünün makyajına ve sosyal ağlarla olan entegrasyonuna sahip olmaması bazı kullanıcılara uygun gelmeyebilir. Ayrıca bu rom sizin elinizde şekillenen bir rom. Herşeyi hazır elinizin altında beklemek hata olur.

    Kesinlikle her Desire Z kullanıcısının bu rom'u denemeden Desire Z kullandım demeye hakkı yok bence :)

    Blogumda daha yarıntılı bilgi alabilirsiniz:http://www.bariscebeci.com/cyanogenmod-ile-htc-desire-z-performans-canavari.html

    Resmi sitesi:http://www.cyanogenmod.com/


    2. MIUI ROM

    Çinli kardeşlerimizin iphone özentiliği nedeniyle biraz ortaya çıkmış gibi görünsede gittikçe artan bir ilgiye maruz kalıyor. Çok fazla tema seçeneğini olması değişik görünen arayüzü çekici yanlarından.
    Ancak diğer romlar kadar stabil olmaması eksik yönleri sıkıntı yaratma olasılığı var. Bu rom'u Desire Z de kullananların deneyimlerini bekliyoruz.
    Sürekli geliştirildiği için yakında gayet iyi bir Rom olacak gibi görünüyor. Asıl kaynağı ise CyanogenMod'dur, modifiye edilerek hazırlanmış bir rom.

    Yeni yorumum:

    Bu rom'u bir kaç haftadır deniyorum. Son geldiği durum gayet başarılı. CM7 denemiş ve çok beğenmiş biri olarak bence MIUI de en az onun kadar kaliteli bir rom. Kesinlikle iphone çakması gibi diye önyargıyla yaklaşmayın siz de şaşıracaksınız beraberinde getirdiği kolaylıklara ve yeniliklere.

    Resmi sitesi:http://en.miui.com/

    Türkçe destekli MIUI:
    1.10.14 vers:http://www.fileserve.com/file/DE54cHM/miuiandroid_DesireZ-1.10.14_TR.zip
    1.11.04 versiyonu Xitrii hazırladı sağolsun:http://www.multiupload.com/BR9HUIQN5C

    3. Virtuous G-lite
    (Sense arayüzü olmayan HTC stock rom)

    HTC Stock Rom'un sense arayüzünden temizlenmiş hafif hali. Temiz düz ama HTC bazlı bir rom arayanlar tercih edebiliyor. Ancak Cyanogen dururken bunu kullanmak ne kadar mantıklı bilinmez.


    *** Bu içeriğin izinsiz kopyalanması yasaktır. ***



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi aresmar -- 14 Ağustos 2012; 19:31:59 >




  • Desire Z Fiziksel Klavyedeki Türkçe Karakter Sorununun Çözümü

    Bir çok Custom Rom Desire Z'ye kurulduğunda güncel Türkçe Fiziksel Klavye ile uyumlu olmuyor. Bunun çözümünü de sağolsun forumdaki arkadaşlarımız buldular. TurkOrsan ve Shot_gun'a teşekkürler.

    Şu alttaki dosyayı sdcard'ınızın ana dizininine kopyalayın ve cmd komut satırından adb arayüzü ile aşağıdaki komutları girin işlem tamam!
    http://depositfiles.com/files/rf2dfquxd veyahttp://www.sendspace.com/file/w571vk

    adb shell
    mount -o remount,rw -t yaffs2 /dev/block/mtdblock4 /system
    busybox cp /sdcard/vision-keypad-tur.kcm.bin /system/usr/keychars/


    Dikkat Gingerbread romlar içindir yeni çıkan Ice Cream Sandwich romlarda işe yaramayacaktır.

    -=-=-=-=-=-=-=-=-=--=-=-=-=-=-=-=-=-=--=-=-=-=-=-=-=-=-=--=-=-=-=-=-=-=-=-=--=-=-=-=-=-=-=-=-=--=-=-=-=-=-=-=-=-=-

    SD Card'a Swap Partition Kurulumu

    Virtuous Unity (sense 3.0), Revolution HD (Sense 3.5), gibi Swap Partition destekleyen kernellere sahip custom romlar için ;
    Shot_Gun (Sinan) arkadaşımız uğraşmış ve bir swap disk kurulumu anlatmış. Aşağıda bulabilirsiniz.

    DİKKAT: Clockwork Recovery yerine 4Ext Recovery Touch kullananlar için seçilecekler menüden sırayla:
    TOOLS > PARTITION SD-CARD > ok > Remove All > 128MB > SKIP > 256MB > ok > EXT4
    Size görsel olarak yardımcı olabilir diye (ayarları farklı buradakinin) yabancı kaynak burada:
    http://sourceforge.net/projects/runnymededesire/files/AROME-GUI/4ext_Partition%20Guide.pdf/download

    quote:


    Arkadaşlar merhaba, bugün sizlere swap dosyası basitçe nedir, ne işe yarar ve özellikle Virtuous takımının üretmiş olduğu sense arayüzlü rom larında işe yarayabilecek bir uygulamayı (swap dosyası hazırlama) nasıl yapabileceğimizi anlatmaya çalışacağım. Özellikle unity sense 3.0 kurulu romlar için (3,5 da yolda) oldukça rahatlatıcı olduğu bir gerçek. Öncelikle yapacağınız tüm işlemlerin sorumlusu sadece sizsiniz. Yanlış giden, beklenilenden uzak olan her türlü işten şahsım adına sorumluluk kabul etmeyeceğim.

    Evet swap dosyası basitçe şu şekilde anlatılabilir, ram (bellek) ünitesi yeterli olmadığında ki bu alan desire z için 512mb’tır ancak bu belleğin tamamını da yine rom kütlesi çalışabilmesi adına ramdan allocate eder. Geri kalan kısıma da yine rom’un arayüzü yüklenir ve daha da minik bir kısmında ancak bir çalışma alanı kalır. Windows böyle durumlar için swap dosyası hazırlar, böylece ram yeterli gelmediği taktirde bu kısım ram olarak takas alanı olarak kullanılır ve bu şekilde bizler hiçbir zaman “out of memory error” (hafıza kalmadı daha bişey yapamam) (bknz commodore 64 ) hatasıyla karşılaşmayız. Bu dosyanın boyutlarıyla da oynayabilmek mümkündür. Linux ise harddiskten belli bir bölgeyi kendi partition’u olarak ayırarak yine kendi formatıyla formatlar. Android telefonumuzda da Linux benzeri bir işlemi gerçekleştirerek sd kartımızın belli bir alanını bu şekilde kullanmamız mümkündür. Böylece ram yeterli gelmediği durumlarda bu alan, can kurtaran simidi olarak görev yapacaktır.
    Öncelikle bu özellikten yararlanabilmek için ne yazık ki telefonun root edilmesi gerekir. Root edilme aşamasında clockwork recovery nin aresmar arkadaşımızın teknik rehberinde desire z modellerinde doğru düzgün çalışan son versiyonu olan 3.0.2.4 versiyonunu telefona kurduruyor. Yani root etmek için teknik rehberin aynısını uyguladığınızda clockwork recovery versiyonumuz 3.0.2.4 oluyor. Yabancı forumlarda swap dosyası oluşturabilmek için en azından bu versiyonun 3.0.2.6 yapılmasını öğütlüyorlar. Ancak ben desire z modeli için bunun daha iyi versiyonunu bulamadım. Bu yüzden de 3.0.2.4 ile yoluma devam ettim. Aşağıda anlatacaklarımı lütfen sırasıyla uygulayınız mesela 2. Maddede yazılanı 1. Maddeden önce yapmayınız.

    1. Öncelikle sd kartınızın yedeğini alınız. Bu yedek bilgisayara aktarılmalıdır. Zira işlemlerden sonra sd kartınız, format yapılmış gibi temizlenecektir.
    2. Clockworkmod Recovery’i çalıştırınız. Bunun için eğer sense 3.0 kurmuşsanız telefonunuz açılmışken reboot (yeniden başlatmak için) etmek için telefonun kapatma tuşuna uzunca basınız açılan penceren yeniden başlat seçeneğini seçince yeniden seçenekler çıkacak burdan recovery’i seçiniz. Yada telefonunuz kapalı iken ses kısma tuşu ile açma kapama tuşlarına aynı anda uzunca süre basınız. Burdan recovery seçeneğini ses açma kapama tuşlarıyla üzerine gelip seçim için açama kapama tuşuna basınız. Recovery menüsü karşınıza geldiğinde (turuncu renkler de seçim yazıları geliyor karşınıza) Burda seçmek için alttaki tuşu kullanacaksınız seçme işlemi için ise üzerine basmanız yeterli olacaktır.
    Recovery seçenekleri karşınıza geldiğinde menüden;
    “Advanced” seçeneğine (altlarda bir yerlerdeydi) gelin. Ve seçin.
    Burdan “partition sd card”’ı seçin
    Buradan da Ext and Swap partition sizes kısmına gelip partition larımızın kaç mb olacağını belirleyeceğiz. Tıkladığımızda önce externel büyüklüğünü belirleyeceğiz bunu 128 mb olacak şekilde seçin. Daha sonra karşımıza swap dosyasının büyüklüğünü soracak bunu da 256mb olacak şekilde seçin. Belli bir süre telefon işlem yapmaya başlayacak. Endişe etmeyin, kitlendi sanıp telefonu ayıltmaya yada açma kapama tuşlarına basmayın. İşlem belli bir süre devam ettikten sonra ekranda işlemin tamamlandığı yazacak. Bu yazdıktan sonra geri tuşuna basın ve reboot seçeneği ile telefonu reboot edin.
    3.http://dl.dropbox.com/u/32936737/swap_enabler.sh adresinden minik dosyayı çekin. Bunu telefonumuzun sd kartına direkt kopyalayın. Herhangi bir klasörün içinde olmayacak. Ana dizinde olacak yani. Telefonuzla bilgisayar bağlantısını koparın.
    4. Şimdi yapacaklarımızı gerçekleştirebilmek için 2 yol mevcut. Ya birini ya da diğerini tercih edebilirsiniz. Ben ikisini de yazacağım hangisiyle yola çıkarsanız o şekilde devam etmenizi öneririm. Diğer türlü denemedim ne olacağını da bilemiyorum. Benim denedim yol bilgisayarı kullanarak ADB yardımıyla yapmaktı. Yani hep a şıkkını kullandım. (a şıkkını kullanıyorsanız b gördüklerinizi atlayın, b şıklarını kullanıyorsanız a şıklarını atlayın)

    a) Telefonunuzdan ayarlar ==>uygulamalar ==> bilinmeyen kaynaklar açık olsun
    Aynı zamanda ayarlar ==>uygulamalar==>Geliştirme ==> usb hata ayıklama açık olmalı.
    Telefonunuzu bilgisayara takın sadece şarj modunda olsun. Adb sürücülerini vs. doğru birşekilde kurduğunuzu varsayıyorum. (Zaten kurmamışsanız daha öncesinde root yapamazdınız.)
    Windows, başlattan cmd yazın. Burda ADB yi kurduğunuz dizine gidin ve aşağıdakileri satır satır yazarak enter’e basın.

    adb shell
    chmod 755 /mnt/sdcard/swap_enabler.sh
    sh /mnt/sdcard/swap_enabler.sh

    Diğer metot ;
    b) Telefonunuza terminal emulator’u marketten çekin (eğer zaten varsa gerek yok) çalıştırıp aşağıdakileri yine satır satır girin.

    su
    chmod 755 /mnt/sdcard/swap_enabler.sh
    sh /mnt/sdcard/swap_enabler.sh

    (İster a şıkkında olsun, ister b komutları girerken herhangi bir hata olmamalı failed gibi)

    5. Telefonunuzu yeniden başlatın(normal olacak şekilde yeniden başlatın hızlı versiyonu uygulamayın)

    6. A şıkkını kullandıysanız a dan devam edin. B şıkkını kullanmışsanız b den devam edin.
    a) Telefonunuzu bilgisayara takın sadece şarj modunda olsun. (hata ayıklama modu açık olmalı). Yine başlattan, cmd yazıp entere basınca karşımıza gelecek komut satırından ADB yi kurduğunuz yere gelin. Ve aşağıdakileri satır satır girin.

    adb shell
    free

    b)Telefonunuzdaki terminal emulatorunu çalıştırın. (Ayı yapıyorsanız bunu yapmayın!)

    su
    free

    Tebrikler, artık bir swap bölümünüz var ve şu andan itibaren telefon, bellek yetersiz geldiği durumlarda bu bölümleri bellek olarak kullanmaya başlayacak. Yani task killer gibi bir programla ne kadar bellek kaldığına koşa koşa gidip baktığınızda ilk etapta hiç bellek artımını göremeyeceksiniz. Ancak deneme yapmak için telefonunuzu gerçekten belleğe aç bırakacak bir uygulamayı çalıştırmanızı öneririm. Mesela asphalt 6 oyununu kurun oynayın oyunu kapatıp hemen sonra belleğe o zaman bakın. Görmenize imkan olmayan rakamı göreceksiniz. Oyun başladığın da takas dosyalarını telefon kullanmaya başlıyacak. O yüzden ram bölgesi açılmaya başlıyacak. Oyunu kapatınca bu bölümlerin boş olduğunu ancak o zaman kontrol edince anlayabilirsiniz.
    Oyundan çıktıktan belli bir süre sonra telefon otomatik olarak takas bölgesinden yeniden gerçek ram’a verileri aktarmaya başlıyor. Farkına varmıyorsunuz. Ancak boş ram’e baktığınızda eskiye döndüğünü görüyorsunuz.
    Bu işlemlerden sonra bir kere daha telefonunuzu restart yapmanızı öneririm.

    Swap dosyasını kullanmak istemediğiniz taktirde ;
    ADB kullanarak yöntem ; (cmd den adbyi kurduğunuz yere gelin ve aşağıdakileri yazın)

    adb Shell
    sh /mnt/sdcard/swap_enabler.sh disable

    Terminal emulatorunu kullanarak yöntem ;

    su
    sh /mnt/sdcard/swap_enabler.sh disable

    yazmanız yeterli olacaktır. Tekrar enable yapmak isterseniz 4. Maddeden sonrakileri tekrarlamak gerekecek henüz ben de swap dosyasını hiç disable etmediğimden net bir bilgim yok bu konuda.

    Sd kartınızı kontrol etmek için telefonunuzu bilgisayara disk sürücü konumunda bağlayın. Bilgisayarımın üzerine gelin sağ tuşla yönet’e gelin. Orda depolama bölümünün altındaki disk yönetimine tıkladığınızda sd kartınızın 3’e bölünmüş vaziyette göreceksiniz. Eğer sd kartınız satın aldığınızda kullandığınız 8gb lık kart ise şunları göreceksiniz; 7,04gb birincil bölüm (fat32), sonra 122 mb sağlam (birincil bölüm) ve 244MB sağlam (birincil bölüm)

    Swap dosyası için en güzeli üst sınıf bir class 8 veya 10 olacak şekilde son derece hızlı sd kart kullanılması swap dosyalarında takas yaparken telefonun az da olsa hız kaybetmesini engelleyecektir.
    Bu yöntemde başa gelen genel de bazı widget lerdeki görüntü bozulmalarıdır. Bu olduğunda ekrandaki widgeti kaldırıp bir daha aynı widgeti koymanız gerekebilir. Önceleri bende bozulmalar oluyordu. Artık bu bozulmalar özellikle yeniden başlatıp açınca olmamaya başladı. Swap dosyasıyla telefonumu (sense 3.0 gibi ağır bir rom olmasına rağmen) özellikle ağır oyunlarda çok daha rahat kullanabilme şansına sahip oldum. Artık telefon özellikle (sense 3.0 ne kadar optimize edilirse edilsin sonuçta çok ram yiyor) ağır oyunlarda home tuşuna basıp geri döndüğünüzde iki saat "yükleniyor" gibi gıcık bir işlemi hiçbir zaman yapmıyor… Arkada istediğiniz kadar açık uygulama varken bile ....

    Umarım faydalı olabilmişimdir. Shot_Gun (Sinan)


    -=-=-=-=-=-=-=-=-=--=-=-=-=-=-=-=-=-=--=-=-=-=-=-=-=-=-=--=-=-=-=-=-=-=-=-=--=-=-=-=-=-=-=-=-=--=-=-=-=-=-=-=-=-=-

    Supercharger Ram Düzenleme Script Kurulumu

    Özellikle sense romlar için Shot_Gun (Sinan) arkadaşımız kurulumu anlatmış. Aşağıda bulabilirsiniz:

    DİKKAT DİKKAT GÜNCELLEMEScript sürekli yenileniyor son versiyonunu buradan takip edin:https://twitter.com/#!/zeppelin_rox

    En son ben V6 SuperCharger Android Script 9 RC 8.1 ve aşağıda Sinan arkadaşımızın anlattığı yolla kurmak mümkün ancak menüleri çok daha geliştiğinden seçenekler de değişiyor ve biraz İngilizce istiyor artık.
    Bu durumda benim son denediğim 9 versiyonu yerine 8 versiyonunu kullanabilirsiniz daha basit kullanımı çünkü.

    Script'in 7inci versiyonu: (Bu eski bir versiyon 8'i tercih edin.)
    http://forum.xda-developers.com/attachment.php?attachmentid=657970&d=1310961810
    ve ya
    http://dl.dropbox.com/u/24955132/V6_SuperCharger_for_Android-update7.sh.txt

    Script'in 8inci versiyonu:
    http://forum.xda-developers.com/attachment.php?attachmentid=661892&d=1311292674
    ve ya
    http://dl.dropbox.com/u/24955132/V6_SuperCharger_for_Android-update8.sh.txt

    Script'in 9uncu beta versiyonu:
    (benim en son kulandığım bu ve ingilizce istiyor artık biraz)
    http://dl.dropbox.com/u/24955132/V6_SuperCharger_for_Android-Update9_RC8.1.sh.txt

    Update 9 RC8.2:
    http://www.m u l t i u p l o a d.nl/I7JPUER93U

    Kurulum genel anlatımı aşağıda:

    quote:


    Ram kullanımını düzenleyen script'in kurulumu :

    Adım 1 : Önce Busy Installer'i çekin;(aşağıdaki linkten)
    https://market.android.com/details?id=com.jrummy.busybox.installer

    daha sonra çalıştırın.

    BusyBox yazan yerin üzerine tıklayın ve versiyonu v1.18.2 yapın...(Daha yüksek yapmayın hata mata olabilir diyor)


    Adım 2: Script Manager'i download edin. (aşağıdaki linkten)
    https://market.android.com/details?id=os.tools.scriptmanager

    Çektikten sonra çalıştırın ve çalıştırınca (widget diye bişey sorarsa okey diyip geçin onu)
    alttaki "menü" tuşuna basın. İngilizce ise sisteminiz "more" seçenğine türkçe ise "daha" seçeneğine tıklayınız.
    Ordan "advanced options" (gelişmiş ayarlar) tıklayınız ve ordan da Config'e tıklayınız.

    Karşınıza gelecek seçeneklerden "browse as root" seçeneğini tıklayınız. Dikkat edilecek nokta sadece browse as root seçeneği seçilmeli diğerleri
    seçili olmamalı

    Adım 3: Script V6 SuperCharger Update 7'yi download edin. (aşağıdaki linkten)

    http://forum.xda-developers.com/attachment.php?attachmentid=657970&d=1310961810

    Bu çektiğiniz küçük dosyayı sd kartınızın root'una yani kök dizine atın (başka dizinin içine değil). Astro kullanan arkadaşlar dikkat edin kök dizin yerine
    köke ineceğim derken telefon belleğine kadar inmeyin.

    Adım 4: Script manager'i çalıştırın
    V6-SuperCharger_for_Android-update3b.sh.txt dosyasını bulup açın.
    Bunu açınca karşınıza gelecek seçeneklerden "Run as root" seçeneğini seçin. Sadece bu seçili olmalıdır. Yeni versiyonunda resimli resimli gösterilmiş hemen yanında
    help diye tuş var o tuşa tıklayınya "Run as root" seçeneğinin hangisi olduğunu görüyorsunuz.

    Artık script'i çalıştırın yani bunun için yukardaki "run" seçeneğine basın

    Adım 5: Size scroolu ne kadar hızda kaydıracağını soruyor (0-3 arası) Ben burda hızlı olması için sıfırı seçiyorum okumak isteyen
    olursa 3'ü seçebilirler. Bunu seçebilmek için ekranın alt kısmına dokunmanız sanal klavyeyi ekrana getiriyor. Ordan da isteğiniz seçeneği yazıp entere basın.

    Adım 6: Birşeyler yazdıktan sonra ekranda 17 tane seçenek karşınıza geliyor. Bunlardan bence de en düzgünü 5 numaralı seçenek oluyor. Denemek
    isteyenler diğer seçenekleride sonra deneyebilirler. 5'i seçebilmek için yine ekranın alt kısmına tıklatıp (dokunup) 5 yazıp enter tuşuna basın(sanal klavyede tabi)

    Ekranda birşeyler daha yazıyor bundan sonra yine soru sorduğunda bu sefer (ekranın alt kısmına tekrar dokunup sanal klavyeyi açın) 16 yazıp entere basın telefon reboot edecektir. Yeniden açıldığında artık script çalışmaya başlamış demektir. Ancak ben yinede bir kere açıldıktan sonra bile kendi eliniz ile bir reboot yapmanın daha faydalı olabileceğine inanıyorum.

    Shot_gun (sinan)



    -=-=-=-=-=-=-=-=-=--=-=-=-=-=-=-=-=-=--=-=-=-=-=-=-=-=-=--=-=-=-=-=-=-=-=-=--=-=-=-=-=-=-=-=-=--=-=-=-=-=-=-=-=-=-
    Revolution HD Rom için Rom Cleaner temizleme script uygulaması.

    Ne işe yarar?

    Desire Z'de rom ve ram için ayrılan yerimiz 512Mb gibi dar bir alan olduğundan bu alanda açtığımız her yer bize kullanımda boş ram olarak gelecektir. Ayrıca android kullanmasanızda arka planda uygulamaları ram yettiğince uykuda tutacak şekilde yükler. Bu uykuda programlar eğer işine yarayan programlarsa çok iyi. Değilse boşuna bekliyorlar demektir.

    Romdan bu gibi programları/widgetları/arkaplanları/sesleri vs temizlemek efektif kullanımı artıracaktır. CM7 ve MIUI gibi romların hızlı çalışmasının en büyük nedeni budur çünkü temizdirler. Bu romların 90-100MB gibi kurulum zipleri vardır. Sense romlar ise 300MB gibi kurulum ziplerine sahiptir siz hesap edin. :) Ne kadar temizlik yaparsak istemediğimiz şeyleri romdan silersek o kadar iyidir.

    Dikkat!!!
    Bu uygulama sadece Revo HD rom için ayarlanmıştır. Başka rom ile denemeyiniz!
    Bu uygulamada verdiğim ayarlar benim keyfime göre yapılmış ayarlardır.
    Örneğin Locations uygulamasını silinmesin ya da Borsa Widget'ı kalsın istiyorsanız kendiniz scriptte değişlik yapmak durumundasınız. Nasıl değişiklik yapacağınızı konu sonundaki ek bölümde anlattım.


    Hazırlık:

    1. Romcleaner.zip dosyasını sdcardınızda bi yere koyun:http://www.androidrevolution.nl/Patrics83/counter/click.php?id=8
    2. Bunu da HTC ayarlar app temizliği için zip aynı şekilde:http://www.androidrevolution.nl/Patrics83/counter/click.php?id=5

    3. Size özel temizlik ayarları dosyası:http://dl.dropbox.com/u/24955132/ROMCleaner_user.txt
    Bu dosya benim tarafımdan Desire Z + Revo HD için modifiye edildi gereksiz girişler çıkarıldı. Orjinal dosya Desire HD için ve genel romlar içindi.
    Bu dosyayı: sd cardınızda "ROMCleaner" diye bir kalsörün içine koyacaksınız. İsmini yanlış girmeyin yoksa genel ayarlarda çalışır program ve istemediğiniz şeyler de silinir.

    Kurulum:

    1. Recovery'den Nandroid backup mutlaka alın bir terslikte geri dönebilmeniz için. İllaki yanlış bişeyi sileceksiniz :)
    2. Üstteki 1inci ve ikinci seçenekteki zipleri sdcardınıza kopyalayın.
    3. Üstteki 3üncü seçenekteki txt dosyasını sdcard da ROMCleaner diye bir klasör açıp içine kopyalayın.
    4. Recovery'e reboot edin.
    5. Önce 1inci Romcleaner.zip i. Sonra HTCsettingcleaner.zip i flashlayın.
    6. Reboot edin. Geç açılabilir biraz ilk açılışta. İşlem tamam.

    Neler siliniyor? Ben nasıl değiştiririm?

    ROMCleaner_user.txt dosyasını Unix formatı destekleyen bir kod editörüyle açın. Notepad++ benim tavsiyemdir. http://notepad-plus-plus.org/ burdan indirip kurun.

    Notepad++ ile ROMCleaner_user.txt dosyasını açınca içinde bir yığın satır kod göreceksiniz. Başında # olan satırlar aktif olmayan satırlardır. Eğer bir widget ya da bir apk dosyasının silinmesini istemiyorsanız başına # koyun. Aynı şekilde silinsin istiyorsanız başındaki # işaretini kaldırın.

    Dikkat! google, facebook ve twitter ile ilgili olan hiçbirşeyi silmeyin! Sorun çıkıyor! Ne olduğunu anlamadığınız birşeye dokunmayın
    orjinal romcleaner konusu burada ilgilenenler için:http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=1050283


    ---- Bu dökümanın izinsiz kopyalanması yasaktır ----



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi aresmar -- 14 Mayıs 2012; 11:19:45 >




  • -=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=

    4EXT RECOVERY (TOUCH)

    -=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=

    GÜNCELLEME: 4EXT RECOVERY TOUCH çıktı yani dokunmatik recovery. Kesinlikle tavsiye ediyorum yeni custom-romların özel kurulumları için gerekiyor zaten. (Mesela Revolution HD)

    ClockworkMod Recovery'den modifiye edilmiş yeni bir recovery bu 4EXT.

    Yeni bir takım özelliklerinin yanında en önemlisi partitionları EXT4 olarak formatlayabilmesi ve EXT3 olanları data kaybı olmadan EXT4'e çevirebilmesi. EXT4 ün faydası dosya kaydetme ve yükleme işlerini hızlandırması basit olarak. Sanki FAT32'den NTFS'e geçmek gibi yani.

    Bu arada hatırlatayım sakın ha SDcard'ınızı yanlışlıkla FAT32'den EXT4'e çevirmeyin :)

    Kullanılışının daha kolay olduğu ve backup restore işlemlerinin daha hızlı olduğu söyleniyor.

    Recovery'yi yukleyen programı şurdan indirebiliyorsunuz:
    http://www.4ext.net/get.php?apk

    XDA forum konusu:
    http://forum.xda-developers.com/showthread.php?p=17748849

    -=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=


    -=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=

    Radio sürümünü güncelleme işlemi.

    -=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=

    Yeni çıkan custom romlarda (Yozgatlının Sense 4.0a Gen Y romu gibi mesela) artık yeni radio olmadan maalesef sorunlar çıkabiliyor. (Karşıya sesin ekolu gitmesi gibi) Çok soran olduğundan nasıl yapıldığını adım adım yazdım:

    1. Vision_Radio_12.62.60.27_26.13.04.19 adlı radio dosyasını indir (en son radio sürümü budur). (link:http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=970809 )
    2. MD5 kontrolünü yap. Bu adımı sakın es geçmeyin telefona yanlış/bozuk radio yüklemek bir daha kullanılmaz hale gelmesine neden olabilir.
    3. zip dosyasını PC10IMG.zip ismine çevirip sdcard'ın içine ana dizine at klasöre koyma. Dikkat edin windows da uzantıları göstermiyorsanız yanlışlıkla ismini PC10IMG.zip.zip yapmayın.
    4. telefonu kapat. Ses kısma ve Güç tuşuna aynı anda basarak telefonu aç, bootloader a gir.
    5. Kendisi dosyayı yükler.
    6. Telefonu açınca sd card dan PC10IMG.zip dosyasını sil. Bunu sakın es geçme.
    7. GPS'de sorun olursa vision_wipe_efs-signed.zip dosyasını recovery'den flashla. Bu dosya telefonun gps verilerinin bulunduğu alanı formatlar. (link:http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=1044992 )

    Dikkat radio flashlamak rom flashlamakdan daha risklidir. 1 kere yapılması ve bir daha da dokunulmaması tavsiye olunur.

    Herhangi bir terslik durumunda sorumluluğun tamamen size ait olduğunu tekrar belirtmek isterim ;)

    -=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=

    HTCDEV sitesinden UNLOCK edip ROOT ve CUSTOM ROM Kurmak

    -=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=

    Her ne kadar ben şahsen tavsiye etmesem de daha kolay olduğu için tercih edenler olabilir bu yöntemi. Ancak bunda geri dönüş ne kadar sağlıklıdır bir meçhul ve yöntemi denemediğimden destek veremiyorum.

    Bu yöntemle s-off yapılamadığından fastboot tan bir kereye mahsus recovery kurulması gerekiyor. Ayrıca rom yüklemek de sadece fastboot tan yapılabiliyor ve boot dosyası ayrıca rom dan çıkarılıp yine fastboot tan yüklenmesi gerekiyor. Ve bu yüzden yukarıda anlattığım yöntemle tam anlamıyla s-off ve root yapmanızı öneriyorum.

    Ancak yine de bu yöntemde ısrar ediyorsanız, keremtuncer arkadaşımız bir rehber hazırlamış bunu buraya koymak istedim ki kaybolmasın forumda ve isteyen yararlansın.

    Tekrar ediyorum bu yönteme destek vermiyorum ve risk size aittir her zaman olduğu gibi.

    quote:



    Orijinalden alıntı: keremtuncer

    Anlatayım o zaman, bizim de bir katkımız olsun.
    Şimdi söyleyeyim işlemlerin garantisi yok, ben de yata kalka yaptım ve zorlandım bildiğiniz gibi. Ama bu yöntem diğerine göre biraz daha zahmetsiz görünüyor.
    UYGULAMADAN ÖNCE TÜM ADIMLARI OKUYUN!
    Sırayla şunları yapacağız;
    I-HTCdev üzerinden bootloader kilidini kaldıracağız.
    II-Clockwork recovery flashlayacağız.
    III-Root izni alacağız.
    IV-Rom kuracağız (tercihe bağlı).

    ADIM-I
    Bu adımı anlatmama pek gerek yok aslında, ilkokul ingilizcesiyle bile yapılabilecek kadar basit şekilde anlatılmış her şey. İlk olarak HTCdev sitesinden ücretsiz üyelik alıyoruz ve ardından telefonun modelini seçiyoruz. Adımlar gayet basit ancak eksik yaparsanız sonuçta 173 numaralı hatayla karşılaşma ihtimaliniz de var. Ben bu hatayı alınca tüm işlemlere baştan başladım ve sorunsuzca hallettim.

    ADIM-II
    Bu adımda aresmar'ın rehberindeki Clockwork recovery dosyasını indiriyoruz; (http://download.clockworkmod.com/recoveries/recovery-clockwork-3.0.2.4-vision.img ). Bu dosyanın adını "recovery.img" olarak değiştiriyoruz ve ilk işlemde kullandığımız "fastboot.exe" dosyasının olduğu klasöre atıyoruz. Ardından telefonu bootloader modunda açıyoruz(ses kapama+telefon kapama tuşları) ve fastboot moduna giriyoruz. USB'yle telefonu bilgisayara bağlıyoruz ve cmd'yi açıyoruz. Sırayla şu kodları gireceğiz;
    cd c:\Android (bu kısım ilk adımda fastboot dosyasını nereye koyduğunuzla alakalı, örneğin d sürücüsüne koyarsanız "cd d:\Android" gibi...)
    fastboot flash recovery recovery.img

    İşte bitti, şimdi telefonu bootloader modunda açıp recoverye gelip kontrol edebilirsiniz. Eğer turuncu yazılı bir Clockworkmod Recovery ile karşılaştıysanız işlem tamam.

    ADIM-III
    http://goo-inside.me/apps/frigid/htcsupertoolv3.rar USB Hata Ayıklama modunun açık olduğundan emin oluyoruz ve bu dosyayı indiriyoruz. Telefonu bilgisayara bağlıyoruz ve programı açıyoruz. Önce 1'e basıp enter yapıyoruz. Bu aşamada telefon hazırlanıyor. Ardından 3'e basıyoruz ve root oluyoruz. Hepsi bu kadar basit.

    İşlem bittikten sonra adfree, titanium backup gibi root isteyen uygulamalarla root izni alıp almadığınızı da kontrol edebilirsiniz.

    ADIM-IV
    İşte en sıkıntılı adım. Eğer riski kabul ediyorsanız ve önceki tüm işlemleri eksiksiz tamamladıysanız bu adımı uygulayabilirsiniz. Ama asla sorumluluk almadığımı tekrar belirteyim.
    Önce dilediğiniz bir rom'u indiriyorsunuz. Mesela benim tercihim aresmar'ın rehberindeki Türkçe MIUI rom oldu. İndirdiğiniz romu normal bir zip gibi açıyorsunuz ve içindeki boot.img dosyasını, ilk adımda kullandığımız fastboot dosyasıyla aynı klasöre koyuyorsunuz.
    Ardından yine aresmar'ın rehberinden bulduğum superwipe dosyasını (http://www.multiupload.com/U7JPZHUG1E ) yüklüyorsunuz. Şimdi SD kartınız içinde yeni bir klasör oluşturuyor ve hem indirdiğiniz rom.zip dosyasını, hem de superwipe dosyasını bu klasöre atıyorsunuz. Telefonu kapayıp recovery modda açıyoruz ve ardından; Install a zip from sdcard > choose a zip from sdcard yoluyla superwipe dosyasını kuruyorsunuz. Bundan sonra aynı şekilde rom.zip dosyasını da kuruyorsunuz ve telefonu kapatıyorsunuz.

    Her şey iyi gittiyse telefonu yine bootloader modunda açıyoruz ve fastboota giriyoruz. USB kablosuyla bilgisayara bağlandıktan sonra cmd'yi açıyor ve;
    cd c:\Android
    fastboot flash boot boot.img

    komutlarını veriyoruz. Sonuçta;
    sending 'boot' (4096 KB)...
    OKAY [ 0.711s]
    writing 'boot'...
    OKAY [ 1.085s]
    finished. total time: 1.798s

    gibi bir ekran çıkması gerek. Tebrikler, telefonunuza romu kurdunuz! Şimdi yeniden başlatıp tadını çıkarabilirsiniz.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi aresmar -- 15 Ekim 2012; 10:20:20 >




  • ellerine sağlık dostum.Kıymeti bilinmesi gereken bir konu :)
  • quote:

    Orijinalden alıntı: nibbleArt
    ellerine sağlık dostum.Kıymeti bilinmesi gereken bir konu :)


    Teşekkür ederim, gerçekten bu işlemleri öğrenmek ve uygulamak zamanımı bayağı aldı. başkasınında aynı zorlukları yaşamasını pek istemediğimden tüm adımları tekrar derledim rehberi hazırladım.

    Bir daha başka bir rehber hazırlamam herhalde çok zahmetli işmiş gerçekten

    Desire Z root etmek ve yeni romlar denemek isteyenlere çok yardımcı olacaktır diye düşünüyorum.

    Son olarak gereken tüm dosyaları bir paket yapmayı düşünüyorum.




  • Root için gerekli tüm dosyaları tek bir arşive topladım burdan indirebilirsiniz:
    (dikkat 1.34 rom ve androdi sdk dosyalarını içermez)

    http://www.multiupload.com/J10PSV9SKH
  • Bende zorlamisimdir baya seni :D Bilmiyorum benim kadar soru soran oldumu ?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: nibbleArt

    Bende zorlamisimdir baya seni :D Bilmiyorum benim kadar soru soran oldumu ?


    Valla xitrii arkadaşımız seni biraz katladı soru sayısında ama rehberdeki bir takım eksikleri de onun sayesinde buldum ve düzelttim o yüzden sen daha şanslıydın :)
  • ee o zaman bize de desire z almak kalıyor..,

    Vatan bilgisayardaki kampanya ile 733 liraya düştüğü ve tam klavyesi olduğu, ekranı büyük olduğu için, radarlarımı bu telefona çevirmiş durumdayım. normalde uyduruktan 3310 tarzı telefonlar kullanıyorum ama mazimde bir tarif yatıyor( bakınız unvanıma) sanırım desire z ile tekrar bir dönüş yapabilirim, zira çok ilginç bir seyahate çıkıyorum; şöyle ki bu telefonu world card ile, ayda 122 tl taksitle toplamda 733 tl ye alsam,

    1. bu aletin şarjı iyi gitsin, çünkü

    2. önümüzdeki 2 ay boyunca italyada sokaklarda yaşayacağım, klavyeyi kullanarak günlük tutmak ve bu süreci ölümsüzleştirmek istiyorum; döndüğümde d-slr makinam ile çektiğim foto ve bu alet ile yazdığım yazılardan bir kitap ortaya çıkaracağım ve hesapta zengin olacağım :P

    3. ancak bunları yapabilmek için, her türlü harita, navigasyon, güncel detaylı sokak haritaları, köprülere ıvıra zıvıra ulaşabilmem lazım. en son harita uygulamarını, eklentileri italyalarda netten yükleyebilmeliyim. farklı harita uygulamalarına ve eklentilere yanımda pc olmadan ulaşabilmeliyim.

    desire z kullanıcıları olarak düşünceleriniz benim için önemli, şimdiden saygı, sevgi ve iyi forumlar...




  • valla telefonu zaten ilk elinize aldığınız da gerçekten çok farklı oluyor.Öncelikle klavyenin yay olayına filan takılmayın.Gayet kıvamında yapılmış.Q klavyenin kullanımı çok kolay.Cihazı orjinal romuyla da kullansanız rootlayıp başka romda kullansanız şarj ömrü bu özellikte bir telefon için(hem q klavye hem büyük dokunmatik bir ekran) oldukça iyi denbilir.Son olarak root ettiğiniz bir telefon da uygulama zenginliğini size söylemiyorum bile :))
  • Şarj konusunda birşey söylemek yanlış olur çünkü bu akıllı telefonlardan şarj beklemek baştan yanlış. Bunu göze almak lazım yoksa smartphone almamak lazım. Ya da yedek pille dolaşmak lazım. Yoğun kullanımda bu tip telefonların hepsi sabahtan akşama götürür. Ortalama 1 gün diyeceksin.

    Harita vs konusunda bir çok navigasyon programı var. HTC nin kendi harita progamı var bunlar google maps gibi internete
    ihtiyaç duymuyorlar.

    Bunun dışında 700 tl civarına alınabilen inanılmaz bir telefon. Yakında indirim biterse 1200 den aşağı bulunamayacaktır.

    Son bir not bu tip soruları kullanıcı kulübü konusuna yazarsanız daha çok cevaplayan olacaktır. Daha çok teknik konuları bu konuda tartışmakta fayda var takip açısından benim için daha kolay olacaktır.




  • aresmar ellerine sağlık dostum...

    Bu da sana ders olsun, dhden başkası yalan...
  • quote:

    Orijinalden alıntı: shadowtr
    aresmar ellerine sağlık dostum...

    Bu da sana ders olsun, dhden başkası yalan...


    Bak ya taciz ediyor.

    Bu arada diğer forumun kapanmasına cidden üzüldüm çünkü profesyonel anlamda korsana kaçmadan en iyi root desteğini veren bir yer ancak bizim kullanıcıların root etmeye pek yanaşmadığını düşünürsen çok da geleceği olmuyor.

    Bizim konudan bir baksana 55 kişiden 3 kişi root'lu. Amerika'da belki androidlerin yarısı root'ludur. O yüzden bize fazla gelir böyle teknik forumlar.

    Neyse fazla uzatmayayım ben de burada topladım konuyu.

    Olurda Desire Z'sini root etmeye karar veren o nadir kişilerden birine yardımcı olur dedim.




  • Bende bu moda geçmek istiyorumda bi arıza olur tel elimde kalır diye tırsıyorum acıkcası. :(
    Laptopum yok ve PCmin usbsinde bazen kesilme oluyor. İstanbul içinde su işi yapabilecek bir arkadaş varmı ya hayrına. yaınana geliyim halledelim bi yemek ısmarlayım.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ForAway -- 18 Eylül 2011; 19:59:53 >
  • En sağlamı kendin yapman. Hem işlemleri öğrenmen açısından da önemli.

    Bir arkadaşından sağlam bir laptop ödünç alıp yapman daha mantıklı kesinlikle.
  • Rehber güncelleme: ADB sürücü kurulumuyla ilgili not eklendi.
  • Selamlar.

    Muhteşem bir rehber.

    Bir sorum olacak:

    RUU_Vision_Gingerbread_S_HTC_WWE_2.42.405.2_Radio_12.56.60.25_26.10.04.03_M_release_199043_signed.exe yi yüklediğimde telefonumdaki Türkçe dil desteği gitti. Çözüm ne olabilir acaba?

    Not: Cyanogenden direk yukardaki RUU ya flashladım.

    Teşekkürler.
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.