Şimdi Ara

Pascal GPU Rehber

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
12
Cevap
2
Favori
426
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • edit: Önceki konum Kepler BIOS MOD:https://forum.donanimhaber.com/m_70212483///tm.htm#70212483

    Pascal GPU Rehber


    Beyler ve bayanlar, internetteki şu ana kadar çıkmış olan önemli bilgileri paylaşma amaçlı yazmak istedim yeni bir konuyla. Önceki Kepler Boost ve BIOS Mod adlı konum gibi olacak, burada yine bu tür şeyleri paylaşacağız yine.

    Öncelikle Pascal, son 2 nesil mimariden baya farklı ve gelişmiş bir tasarıma sahip. Nvidia mühendislerinin "other worldly" tabirini yani bu dünyadan değil tabirini kullanmak istiyorum, performans canavarı olmakla birlikte, mühendislik harikası bir GPU tasarlamışlar. Ben yakın bir tarihte almak için can atıyorum, şu emektar GTX670'i artık emekli etmenin zamanı geldi, zaten bir ayağı çukurda (bazen yeterli güç çekemiyor VRM'ler bozulma eşiğinde).

    Hepiniz mutlaka okumuşsunuzdur yeni gelen özellikleri, üstünde durmayacağım o yüzden. Sadece GPU Boost'tan biraz bahsedeceğim çünkü 3.0 versiyona yükseltilmiş yenilenmiş bir özellik. Saat hızları reklam edilmiş boost hızının daha üstüne boost oluyor ve bunu 2.0'dan daha iyi yapıyor, ek olarak voltaj/hız tablosuda oluşturabiliyorsunuz. Bazen ilginç sonuçlar ortaya çıkartabiliyor, mesela sıcaklık limitini ya da voltaj limitini maxlayınca çıkardığı FPS, maxlamadan çıkan FPS'den daha düşük olabiliyor. Yani deneme yanılma ile her türlü kombinasyonu denemeniz lazım en yüksek OC için.

    Bakmanız gereken yerler: reddit, overclock.net, Guru3D.

    Overclock:

    Bu kartlarda önceki nesile göre yüksek faz ya da daha çok güç girişi, OC'ta avantaj yaratmıyor.
    Soğutması iyi modellere bakın, memory ve VRM direkt soğutması olsun (plate).
    İlk önce power limitini maxlamanız lazım, daha sonra sıcaklık limitini sonrada voltaj (voltajı fullemek birşey yapmıyor sadece 1-2 yeni voltaj state'i açıyor ki peak olarak 1.093V görebilesiniz). Öncelik sıcaklığa verilmeli çünkü 92 dereceyi vurmak, güç limitini vurmaktan çok daha uzak.
    Heaven bench testi çalışır halde, MSI Afterburner ile core clocku yükseltin ta ki appcrash ya da artifact alana kadar. Stabil bir değer bulun.
    Bu değeri Crysis 3 gibi GPU'ya çok stres eden bir oyunla deneyin, büyük ihtimal CTD (crash to desktop) yaşayacaksınız. 10MHz geri çekin core clock'u.
    Memory OC içinse yine aynı şekilde devam edin fakat bir yandan da FPS artışı var mı diye takip edin çünkü artifact almayabilirsiniz, stabil olabilir memory OC'u ama hafızada hatalar meydana gelebilir ve bu hatalar tolere edilmeyeceği ve tekrardan düzeltileceği için (ECC hafıza) FPS düşüş gösterecektir.

    BIOS Mod:

    Daha yok, aslında şimdiye çıkmış olması lazımdı ama olmadı, nedenler arasında BIOS'ta ki değerlerin şifrelenmiş ya da eskisine göre değişmiş olduğu speküle ediliyor. Yani şimdilik voltaj, güç limitini kırmak mümkün değil.
    Yapılan deneylerde (https://xdevs.com/guide/pascal_oc/#intro) donanım güvenli voltaj limtinin 1.25V olduğu görülüyor. Yani eğer BIOS kırılırsa voltajı bu değere çekebileceğiz.
    Peki neden NVIDIA resmi olarak voltaj limitini 1.25V max iken 1.093V'ta tuttu? Cevabı ise yüksek ihtimal 1070 kartlarının yüksek saat hızlarına çıkmasını ve stock 1080'nin baya önüne geçmesini engellemek. Zira şu an 2139MHz/9600MHz teki bir 1070, stock 1080le eş oluyor ve 2139MHz 1070 için şu an nadir görülen bir değer stabil olarak.

    Yukarıda yüksek fazdan bahsetmiştim önemli değil demiştim ama olaki BIOS kırılırsa ve güç, voltaj limitleri açılırsa yüksek fazlı ve ekstra güç girişli kartlara ihtiyacınız olabilir. Ayrıca her durumda memory ve VRM için ekstra soğutmalı modeller seçin mesela EVGA FTW, MSI Gaming.

    Birde, 6pinlik güç girişinden 75W çekiliyor o zaman bu kart yüzde bilmem kaç güç seviyesinde toplam bu kadar güç tüketiyor diye bir olay var ama bu YANLIŞ komple. Yani 6-pin veya 8 pin güçten ne kadar güç çekileceği standarda bağlı değil, firmaya bağlı. Firmanın yazmış olduğu özel BIOS'a bağlı ve her firma aynı değil. Mesela bir kart max 112% power'a çıkıyorsa bu demek değildir ki 130% power'a çıkan diğer karttan daha az güç çekiyor, belki de aynı derecede güç tüketiyor ve firma bunu farklı yüzdelere vurmuş.

    BIOS Editor çıkınca paylaşacağım ve umarım bu sefer kolay olurda herkes kendi BIOS'unu evinde editleyebilir başkasına yaptırmaktansa.

    ---

    Ufak hatırlatma, EVGA Precision X veya MSI Afterburner'ın en son çıkan (beta veya değil en son olacak) sürümlerini kullanarak, voltage slider'ı fullemeyi (100%) unutmayın. Bu seçenek size yüksek hızlardaki OC'un düşmesini engelliyor voltajı 1.093V'a çıkartarak, ya da daha fazla hızlara çıkmanızı sağlıyor tabi eğer power yönünden limitlenmiyorsanız ki çok olası. Bunun içinde GPU-Z'den perf cap'a bakmanız yeterli, reason olarak VREL ya da Power görmeniz çok yüksek ihitmal. Ta ki BIOS Mod gelipte bunları unlock edene kadar.

    Bu da çok kapsamlı bir Pascal'da OC nasıl yapılır videosu:


    ---
    Bu post yeni şeyler çıkınca veya aklıma birşeyler geldikçe editlenecek.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi X-FI -- 26 Kasım 2016; 1:35:24 >







  • güzel yakalamışsın, sağol düzelteyim hemen

    edit: bios editle birlikte bu kart yinede fazla hızlar göremeyecek bence ama idare edecek çünkü GTX1080 sıvı azotla soğuttular voltaj falan açık 2500MHz yaptılar, herkes daha fazla bekliyordu. Yoksa o kart hava soğutmayla 2200MHz bulabiliyor.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi X-FI -- 9 Ağustos 2016; 19:53:43 >
  • Rehber için eline sağlık. Daha yeni gördüm.

    Geçende klimalı odada kapalı kasa içinde kartı 50-51c de tutmayı başardım. Normalde bu sıcak havada en fazla 2139 Mhz ile başlayıp ısı arttıkça 2126 Mhz ile test tamamlayan kart, 50c den yukarı çıkmayınca 2164 Mhz GPU, +700 mem OC da stabil kaldı. Kartın voltaj limiti artsa ve ısı eşiği 45c den sonra düşmese 2200 Mhz ler bile hiç zor değil. Yalnız vRam ler +700 ile sınırda diyenilirim. En sağlıklısı +650 kabul edilebilir.

    Şuan en kısa zamanda çıkabilecek bios edit ile dual bios avantajını kullanıp sınırlarını görmek istiyorum.

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • dJ_bLoW kullanıcısına yanıt
    Güzel yapmışsın, ama dediğin gibi +700MHz te memory hata veriyordur ve FPS'n düşüyordur ona dikakt et.

    BIOS Edit çıksa GTX1060 lar satış rekoru kırar eğer daha bir OC ile stock 1070 performansına yaklaşırlarsa.
  • X-FI X kullanıcısına yanıt
    Memory nin hata verdiğini nasıl anlayabiliriz peki hocam ? Yaptğımız overlock un sağlıklı ve ram hatasından dolayı sıkıntı yaşamadığını görebileceğimiz bir eşik ,sınır varmı acaba ?

    Hocam birde şu cümleniz '' Memory OC içinse yine aynı şekilde devam edin fakat bir yandan da FPS artışı var mı diye takip edin çünkü artifact almayabilirsiniz, stabil olabilir memory OC'u ama hafızada hatalar meydana gelebilir ve bu hatalar tolere edilmeyeceği ve tekrardan düzeltileceği için (ECC hafıza) FPS düşüş gösterecektir. ''

    normal bilgisayar içinde kullandığımız DDR3 ramler içinde geçerli midir acaba ?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi SeneCa61 -- 29 Ağustos 2016; 19:18:39 >
  • Ellerinize sağlık. 1080 in fiyatının inmesini beklemek yerine bu OC olayı bir alternatif oluşturdu benim için. Biraz zaman geçsin her şey su yüzüne çıkar muhtemelen.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Ufuk_XT

    Memory nin hata verdiğini nasıl anlayabiliriz peki hocam ? Yaptğımız overlock un sağlıklı ve ram hatasından dolayı sıkıntı yaşamadığını görebileceğimiz bir eşik ,sınır varmı acaba ?

    Hocam birde şu cümleniz '' Memory OC içinse yine aynı şekilde devam edin fakat bir yandan da FPS artışı var mı diye takip edin çünkü artifact almayabilirsiniz, stabil olabilir memory OC'u ama hafızada hatalar meydana gelebilir ve bu hatalar tolere edilmeyeceği ve tekrardan düzeltileceği için (ECC hafıza) FPS düşüş gösterecektir. ''

    normal bilgisayar içinde kullandığımız DDR3 ramler içinde geçerli midir acaba ?

    kendi soruna benim yazdığımı alıntı yaparak cevap verdin

    sistem ramleri non-ecc dir, herhangi bir hata olursa veri kaybı ya da bozulmasını önlemek için sistem kendi kendini çökertir (bsod). onun dışında stabil olmayan ram intel burntest ve prime95te kendini belli eder.




  • Memory stabilitesini ekranda kırıklı siyah çizgilerle texturedaki bozulmalardan belli(genelde düşey olur) eder benim kartimda 650+ den sonra çıkmaya basliyor. Gpu artifactida pembe mor noktaciklardan anlarsınız voltage verince azalır yada yok olur. Bendeki 1070 de gpu 1990 kusur mhz den sonra bu noktaciklar beliriyor. Voltajı arttirsamda zaten 2000 mhz de çakılıyor şans işi..

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • X-FI X kullanıcısına yanıt
    Teşekkür ederim
  • cyraxus kullanıcısına yanıt
    bu tür artifactlar olmasa dahi fps düşüşü yaşanıyor yüksek memory hızlarında. bunu anlamak içinse bench yapılmalı ve fps kaydedilmeli.
  • Ufak hatırlatma, EVGA Precision X veya MSI Afterburner'ın en son çıkan (beta veya değil en son olacak) sürümlerini kullanarak, voltage slider'ı fullemeyi (100%) unutmayın. Bu seçenek size yüksek hızlardaki OC'un düşmesini engelliyor voltajı 1.093V'a çıkartarak, ya da daha fazla hızlara çıkmanızı sağlıyor tabi eğer power yönünden limitlenmiyorsanız ki çok olası. Bunun içinde GPU-Z'den perf cap'a bakmanız yeterli, reason olarak VREL ya da Power görmeniz çok yüksek ihitmal. Ta ki BIOS Mod gelipte bunları unlock edene kadar.

    Bu da çok kapsamlı bir Pascal'da OC nasıl yapılır videosu:




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.