Şimdi Ara

X-Fi kartlar ve Lossless müzik rehberi 'Audiophile' özel.

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
101
Cevap
7
Favori
4.554
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
4 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • ÖNCEKİ KONUM:http://forum.donanimhaber.com/m_76126315/f_//tm.htm#76126315 - Creative X-Fi kartlara Win 8.1 Support Pack 3.0: X-FI kartınızı tam randıman kullanın!


    CMSS3D Headphone Nedir, Nasıl kullanılır? Kulaklıkta en iyi çevresel ses deneyimi:http://forum.donanimhaber.com/m_108800881/f_//tm.htm#108800881

    Digital berrak ses ile bilinen büyük yanlış ve Dolby, DTS gibi formatları donanımsal, yazılımsal olarak çözmek:http://forum.donanimhaber.com/m_113932330/f_//tm.htm#113932330

    -----------------------------------------

    Bit-matched ya da bit-perfect playback benim gibi "audiophile" insanlar için vazgeçilmezdir. Bunun hakkında bir sürü yerde araştırma yaptım bizzat kendimde test ettim bazı şeyleri (saatlerce) ve bu önemli bilgileri paylaşacağım, umarım benim gibi insanların yararına dokunur.

    Birincisi, bit-perfect playback'in anlamı araya hiçbir aracı girmeden, ses dosyasının direkt DAC'a ulaşıp (bit-to-bit ve sample rate i ne ise resample olmadan) sesin hoparlörlere iletilmesidir. Hi-Fi sesi için bu ayarların önemi kadarda kullanılan ses kartının ve/veya ses kartında ki DAC ın ya da dirket olarak DAC'ın kalitesine ve tabiki de hoparlörlerin kalitesine bağlıdır.

    DAC, digital to analog converter, digital ses dosyasını, DAC'ın içerisindeki devreler, op-amplar yardımıyla hoparlörler için analog'a çevirir. Cirrus Logic, Burr-brown benim bildiğim 2 DAC markasıdır. Şahsen kullandığım ses kartımda Cirrus Logic'in high-end DAC larından biri var.

    X-Fi kartlar Entertainment ve Game modunda master rate her zaman 48 kHz ye ayarlıdır, yani oynattığınız müzik 44.1 kHz ise bunu X-Fi SRC (sample rate converter) çipi upsample ya da downsample olarak resample yapmaktadır. Yani eğer oynatılan kaynak 48 kHz değilse bit-perfect audio alamazsınız. Fakat ufak not ekleyeyim, SRC den ötürü oluşacak kalite kaybını kimsenin kulaklarının farkedemeyeceği bilimsel bir gerçek. Çünkü X-fi 2005 ten itibaren ki ürettiği kartlarda, önceki kartlara nazaran aşırı derecede fazla iyi bir SRC koymuştur.

    Audio Creation Mode ise bit-perfect müzik dinleyebileceğiniz tek yerdir, burada ayarlardan bit-bitmatched playback i enable ediyorsunuz. Ayrıca master rate i siz ayarlayabiliyorsunuz, ya da ASIO bunu otomatik sizin için yapıyor.

    NOT: Player olarak foobar. Başka söze gerek yok.

    Şimdi gelelim ASIO ve WASAPI ye. ASIO kullanan kartlar nadir bulunur, genelde creative kartlar da bit-perfect ses için ASIO kullanmanız önerilir, ASIO4ALL gibi genel ASIO sürücüsü değil ama, Creative ASIO driver (sürücüsü) öneriliyor.
    WASAPI ise öncelikle ikiye ayrılmaktadır. WASAPI-exclusive ve WASAPI-shared. Microsoft'un geliştirmiştir, windows 7 den itibaren windowslar genel olarak Speakers adı altında arkaplanda WASAPI-shared kullanıyor.

    ASIO/WASAPI nin temel amacı kaynak ses dosyasındaki verileri hiçbir yerden geçirtmeden direkt karta aktarmaktır. Win7 den önceki windowslarda kmixer vardı yani windowsun kendi içerisinde bulundurduğu sesi işleyen ortam. Sesler buradan geçiyordu, o yüzden bazı mixerlerden geçiyordu ve ses kalitesi orijinal dosya gibi olmuyordu. Her ne kadar bu win7den itibaren düzelsede yinede biz ASIO/WASAPI tercih ediyoruz.

    Sadece entertainment ve game mode için (filmlerini entertainment ta oyunlarıda game mode da oynayın), windows ses ayarlarından mutlaka, 24 Bit/48000 Hz 'ye ayarlayın ve hemen altındaki 2 kutucuğu tikleyin. Sebep?... Çünkü oyun ve film gibi yerlerde asio/wasapi kullanamayız ve oyunlar/filmler 24-Bit/48kHz tir böylelikle windowsda buna ayarları olduğu için sesi manipule edemeyecek sonuç asio kullanmış kadar kaliteli ses.

    NOT: Kartınız 24-Bit ise 24-Bit ayarlı olsun. Eee 16-Bit lerde 24-Bit e convert edilmeyecek ve kalite düşmeyecek mi? Evet edilecek ama hayır kalite aynı kalacak çünkü sonuçta 16 biti 24 bite tamamlıyorsunuz, 16-Bit'e 8-Bit yani 8 tane 0 ekleniyor.

    NOT2: Tabi bu iş için her türlü mode'da X-Fi 'ın o güçlü DSP sini kullanmamak (doğal ses için mümkün oldukça direkt DAC'a erişi msağlamak aracı olmadan) için crystalizer (sesi 24-bit/96kHz e convert ediyor), EQ, CMSS3D vs vs gerisini siz tahmin edin.. Bunların kapalı olması gerektiğini söylememe gerek var mı? Umarım yoktur.

    Sonuç olarak ASIO ya da WASAPI kullanabilirsiniz. 2 fark var. ASIO otomatik olarak master rate i ayarlıyor, WASAPI-exclusive ayarlamıyor. ASIO da arkplan sesleride duyulabilyor yotube gibi vs. WASAPI-exclusive adı üstünde "exclusive" kartı sadece kendisi kullanıyor, dış sesleri duyamıyorsunuz. Bence çok iyi birşey. "Allow applications to take exclusive control of this device" tikini işaretlediniz zaten, yukarıda yönlendirdim sizi. . Yanlış anlaşılma olmasın, ASIO da exlusive kontrol alıyor yani her ikiside direkt karta aktaryor sesi ama sadece ASIO'da dış ses duyma avantajı var.

    Bana soracak olursanız, ben foobar + creative asio kullanıyorum, wasapi de bug ta var, 44.1 kHz ye koyunca bir müddet sonra otomatik 48 kHz ye çıkıyor ve tekrar 44.1 için restart istiyor. Bazı insalar, WASAPI nin daha doğal ses verdiği, ASIO nun ise metalik ses verdiğini söylüyor. Ben büyük fark göremedim hatta uzun dinleyişler sonucu ikiside aynı geliyor.

    NOT: foobar da WASAPI için event ve push var. event kart gelip ses datasını gerçek zamanlı alıyor, push ise foobar karta gidip sesi veriyor. Event destekliyorsa event kullanın.

    Şimdi ayarları anladık, FLAC açtık foobar da dinliyoruz artık bit-perfect.

    ---

    Ses kaliteleri ise: FLAC, ALAC kayıpsız ses sıkıştırılmış formatlarıdır.
    WAV, AIFF ise kayıpsız ses formatlarıdır.

    Dördüde play back edilince kaynak ses dosyasına bite-bit eşit olurlar. CD ise mesela bu kaynak, playback te PCM raw halinde 1411 Kbps bit rate'e sahip olurlar 16-Bit/44.1 kHz dirler. Ki çoğu parça böyle çünkü ortalık CD kaynıyor.
    Bunun üstü parçalar ise 24-Bit/48kHz en çok bulunanıdır. Bluray/DVD lerde bulunmaktadırlar.

    Fakat 24-Bit/48kHz ve 24-Bit/48kHz 'den sonrası kalite ses ler arasındaki farkı anlamak 99% imkansız. Yıllarca stüdyo ortamında çalışan biri olacaksınız ya da ses mühendisi vs. Yani o farkın ne olduğunu bilmediğniz sürece birşey anlamayazsınız yani var olmayan birşeyi aramak gibi birşey olur.

    16-Bit/44.1 kHz ile 24-Bit/48kHz fark edilebilir... En azından ben edebiliyorum.

    X-Fi Xtreme Music ve sonrası 24-Bit / 96 kHz ye kadar bir-perfect yapabiliyor. 24-Bit/192 kHz'yi 32-bit işletim sisteminde dvd-audio ile entertainment mode directsound üzerinden verebiliyor.

    ---

    Uzun yoldan anlatarak açıklayarak yazdım, kısa yolda bunu bunu yap diyip bitirebilirdim ama anlamanız ve mantık kurmanız açısından bu yolu tercih ettim. Umarım faydalı olmuştur.

    ---

    Hatırladığım bilgi: THX Console'dan ya da windows sound speaker configuration'dan (farketmez aynıdır) hoparlör size nı ayarlamanız lazım... Eğer hoparlörler full-range ise size büyütün, değilse küçültün. Ne demek istediğimi ayarı görünce anlarsınız.

    Değişen bilgi: Beyler demiştim ya entertainment ve game mode da master rate değişmez hep 48 kHz kalır diye (ki x-fi dan önceki kartların en büyük ayıbı bu ve src nin kalitesiz oluşu idi). Şu an 44.1 kHz parçadan 48 kHz parçaya geçtim, entertainment mode da output asio olarak (asio, master rate i otomatik değiştirir çünkü direkt kartla konuşur exclusive dir bir-perfecttir) ve master rate saniyelik değişirken çıkardığı sesi ve gecikmeyi farkettim.

    Yani eğer outputunuz ASIO ise, hangi mode da olursa olsun master rate parçaya göre otomatik değişecektir.

    Şu an bir test daha yaptım, daha önce bildiklerimiz değiştiriyor çok ilginç. entertainment mode da asio ile 44.1 lik parça açtım, sonra outputu normal directsound speakersa alıp (windows da 48 khz ayarlı) 48 lik parça açtım birde ne göreyim, master rate değişmedi 48 lik parçayı downsample edip 44.1 de çalmaya devam etti.

    Yani entertainment ve game mode da x-fi master rate i 48 e değil en son hangi clock ta kaldıysa onda bırakıyor. O yüzden oyun ya da film izlemeden bu 2 modda, asio ile 48 lik parça açıp kapatın ki clock 48 te kalsın Çünkü bildiğiniz üzere oyunlar ve filmler 48 kHz dir.

    Yani asio ve siz hariç kimse master clock rate i değiştiremiyor.

    ---

    Ekstra bilgi: THX Console'da ve aynı zamanda windows speaker settingsde bulunan full range speakers yani large/small speakers ayarı şöyle olmalı. Eğer sisteminizde en az bir tane subwoofer var ise small seçmeniz lazım. Sistemde hiç subwoofer yok ise large seçilmesi lazım.
    Subwoofer olmayan sistemler kitaplık tarzadaki Hi-Fi speakerlar mesela, bunlar full-range speaker olarak atanmalı yani large. Ev sinema sistemleri vs bunlar ise small olarak atanmalı.

    Burada yapılan olay şu; large olunca bass sesleri subwoofera redirect olmuyor (LFE sesleri hariç). Small'da ise satellite tarzı speakerların limitli bir frekans aralığı olduğundan bass veremezler, bunlara giden bass ise subwoofera redirect edilir (Bass Management). Yani subwoofer'a hem LFE kanalı hemde bu redirect edilen bass lar eşlik eder.

    Bass Management'ta (bass redirection) cut off frequency ayarı da vardır. Burada kısacası bu redirect edilen bass yani düşük frekanstaki seslerin hangi aralıktakilerinin redirect edilmesini kontrol eder. THX sertifikasına göre bu değer 80Hz dir. Fakat 120Hz ideal olandır (bende öyle kullanıyorum) çünkü subwooferlar kabaca max 120Hz'e kadar ses verebilirler, araştırdığım sitelerde bunu tavsiye ediyor ve yaptığım testlerde de uygun buldum.


    DEĞİŞEN BİR BİLGİ: Birkaç ay önce öğrendim kesinliğini anlayana kadar yazmayayım dedim. Beyler mantıkende düşününce tabi ya diyeceksiniz. Bizim kullandığımız PC Speaker sistemlerinde subwooferın içinde AMP var ve bu AMP'a bağlı crossover devreleri var low filter high filter bunlara girmeyeceğim teknik olarak sadece işlevini yazacağım.

    Z5500, G500, Z-906 ve buna benzer sistemler esk iyeni farketmez hepsinde dahili fiziksel olarak bass management ayarı var kendiliğinden, değişilmiyor bu ayar malesef. Z5500 ün 150Hz'te diğerlerinin pek bilmiyorum ama 120Hz, 150Hz arası olması lazım sonuçta subwoofer. Hatta en beğendiğim ses sistemi olan Gigaworks S750 ve S700'ün uydularında ekstra birde tweeter var ve 20kHz-40kHz seslerini bu tweeterlara taşımak için her uydunun içinde highpass filter var

    Yani kesinlikle ve kesinlikle ses kartınızdaki yazılımdan bass management ayarını açmayın, kapalı tutun. Açarsanız yaptığınız şey 2 kere üstüste filter yapmak ki bunun sonucu olarak bazı frekans değerlerini kaybedebilirsiniz.

    Var olduğunu nerden mi anlıyoruz? 2.0 bir parça açın (LFE kanalı olmayan, stereo müzik mesela), subwoofer kanalı nasıl işliyor? LFE kanalı yok? Left ve Right channeldaki uyduların veremeyeceği bass frekanslarını dahili cut-off devresi LFE kanalına veriyor.

    ekstra bilgi: ayrıca bazı üreticiler cut-off un yanısıra devreye önceden presetli bir EQ devresi bile koyabiliyorlar bu sayede o istenilen ses imzasını alıyorlar fakat ses doğallığı gidiyor. Yapacak tek şey önceden yapılan EQ ayarını iyi bir kulağa sahipseniz ya da profesyonel ekipman ile kalibre ediyorsanız, bu EQ ayarınının üstüne ekstra EQ ayarı yaparak eşitlemek.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi X-FI -- 27 Mayıs 2016; 17:37:14 >







  • Eksik bilgi vermişsem bulup ekleyeceğim. Baya yazmışım çünkü, atladğım yer varsa diye...
  • X-fi USB HD sahibiyim, memnun olsam da Creative bu karta 44.1 khz için kristal koymamış. En çok CPU gücü yetersiz platformlar (seagate dockstar, floating point processor desteği yok) için problem oluyor çünkü kart native 44.1 khz kabul etmiyor ve SRC işlemi kaliteli algoritmayla yapılacaksa işlemciyi zorluyor.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • dustdevil D kullanıcısına yanıt
    "44.1 kHz için kristal" bu nedir anlamadım?

    artı olarak usb ses kartlarında düzgün güzel bir DAC beklemeyin zaten.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi X-FI -- 1 Şubat 2015; 21:18:37 >
  • X-FI X kullanıcısına yanıt
    DAC olarak içinde AKM 4396 var ve üst düzey sayılır. Creative o örnekleme frekansı için osilatör koymamış diyorlar..
  • dustdevil D kullanıcısına yanıt
    Anladım şimdi durum o demek.

    Peki 44.1 için kristal derken ne demek istedin? crystalizer mı? crystalizer kartın dsp si üzerinden işler, usb kartlarda dsp güçlü olmadığından koymamışlardır bu teknolojiyi. crystalizer açarsan her türlü sesi 24bit 96kHz ye çevirir. Zaten tavsiye etmiyorum... Çok eskiden mp3lerde kullanırdım, şimdi hiçbir şey açmıyorum zaten doğal ses için.
  • X-FI X kullanıcısına yanıt
    Kristal derken, elektronikle alakam yoktur ama osilatör görevi için kullanılan kristal demek istedim, DAC'A 44.1 khz referansı sağlayacak saat-sinyal kaynağı. Ucuz olsun diye koymamışlar ama kartı almadan bilmenin imkanı yok.
  • dustdevil D kullanıcısına yanıt
    Anladım.

    Almadan bilmek için internette araştırmak lazımi ya teknik pdf lerden ya da kullanıcıslara sorarak.
  • X-FI X kullanıcısına yanıt
    İlk kullanıcılarından biriyim sanırım ve bir yerde yazmıyor, yine de büyük bir sorun değil benim için.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Hatırladığım bilgi: THX Console'dan ya da windows sound speaker configuration'dan (farketmez aynıdır) hoparlör size nı ayarlamanız lazım... Eğer hoparlörler full-range ise size büyütün, değilse küçültün. Ne demek istediğimi ayarı görünce anlarsınız.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi X-FI -- 10 Şubat 2015; 17:39:42 >
  • Değişen bilgi: Beyler demiştim ya entertainment ve game mode da master rate değişmez hep 48 kHz kalır diye (ki x-fi dan önceki kartların en büyük ayıbı bu ve src nin kalitesiz oluşu idi). Şu an 44.1 kHz parçadan 48 kHz parçaya geçtim, entertainment mode da output asio olarak (asio, master rate i otomatik değiştirir çünkü direkt kartla konuşur exclusive dir bir-perfecttir) ve master rate saniyelik değişirken çıkardığı sesi ve gecikmeyi farkettim.

    Yani eğer outputunuz ASIO ise, hangi mode da olursa olsun master rate parçaya göre otomatik değişecektir.

    Şu an bir test daha yaptım, daha önce bildiklerimiz değiştiriyor çok ilginç. entertainment mode da asio ile 44.1 lik parça açtım, sonra outputu normal directsound speakersa alıp (windows da 48 khz ayarlı) 48 lik parça açtım birde ne göreyim, master rate değişmedi 48 lik parçayı downsample edip 44.1 de çalmaya devam etti.

    Yani entertainment ve game mode da x-fi master rate i 48 e değil en son hangi clock ta kaldıysa onda bırakıyor. O yüzden oyun ya da film izlemeden bu 2 modda, asio ile 48 lik parça açıp kapatın ki clock 48 te kalsın Çünkü bildiğiniz üzere oyunlar ve filmler 48 kHz dir.

    Yani asio ve siz hariç kimse master clock rate i değiştiremiyor.




  • Audiophile Pc den mi müzik dinler?
  • muhammedda M kullanıcısına yanıt
    Audiophile Hi-Fi DAC ve Hi-Fi ses sisteminin olduğu her yerden müzik dinler güzel dostum. Ben de burada PC den X-Fi kart ile nasıl dinlenilir anlatmaya çalıştım. Yorumuna bakacak olursam sanırım PC den dinlemek zor olduğu için söyledin... Ben de işte detayına kadar anlattım.

    Yoksa ne güzel olurdu değil mi şöyle ayar mayar gerektirmeyen portable bir lossless player, kaliteli DAC'a sahip.
  • tanidigim tumu Sadece Plaktan dinler.
  • muhammedda M kullanıcısına yanıt
    Şimdi onlar hakkında da bir sürü detaya inebilirim araştırmışlığım var headfi, ffshrine da ve normal googleda.
    Sadece bazı plaklar normal CD kalitesinden üstün ses verebiliyor geriye kalanları veremiyor. Çoğunluklada zaten plak her çalınışında çiziliyor ve her playbackte kalite gitgide düşüyor.

    Ayrıca doğal olarak plaklarda bitrate ya da sampling rate falan yoktur çünkü digital veri yok, plakta bunlar sonsuzdur. Ama plaktaki sesi direkt kayıpsız digitale çeviren en pahalı aygıtlarda yapılan testlerde ortaya çıkan ses kaydının yanlış hatırlamıyorsam 13-14 Bit ve 1000 Kbps bitrate e sahip olduğunu biliyorum. Normal CD kalitesi ise 16-Bit/44.1 kHz ve 1411 Kbps tir. Rakamlar ortada.
    Bir diğer şey ise çoğu kişi plaktan kayıt yaparken bitrate ve sampling rate i yüksek tutuyor fakat bu kalitenin artmasına deği lsadece dosya boyutunun gereksiz şekilde şişmesine neden oluyor... Yani plaktan kayıtların 24-Bit/96kHz olduğuna neredeyse herkes kanıyor ama kalite o nitelikteki bir ses dosyası kadar iyi değil, yakınından dahi geçmez.

    Uzun lafın kısası, gerçek Hi-Fi kalitesi 24-Bit/48kHz den başlar, bu formattaki saf digital ses dosyaları bu sesin saf plak versiyonundan daha iyi kalitede ses verir.
    Fakat yukarıda da dediğim gibi, çok iyi kalitede master yapılmış plaklar tamamen bambaşka bir dünya, ffshrine daki plak düşkünü elemanın dediği böyle, bu tür plaklar aynı parçanın orijinal CD kalitesinden üstün ses veriyormuş, ama çok nadir plak bunlar.


    NOT: hatırlatma, günler önce demiştim, 16-Bit/44.1kHz ve 24-Bit/48kHz arasında duyulur bir fark vardır. Ama 24-Bit/48kHz ve üstü kalite dosyalarda farkı görmek için ya ses mühendisi ya da stüdyoda yıllarca çalışmış bir besteci olmak şart.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi X-FI -- 17 Şubat 2015; 21:27:19 >




  • X-FI X kullanıcısına yanıt
    Plakta sampling rate ve bit rate yok ama onların analog dünyadaki karşılığı olan değerler de sonsuz değil. Sinyal gürültü oranı, dinamik aralık ve kaydedilen en yüksek frekans konusunda sınırlar vardır, şöyle düşünün mikrofonun belli bir sinyal/gürültü oranı var, hoparlörün sinyal/gürültü oranı var, teyplerin benzer değerleri var ve sırf analog oldukları için sonsuz değiller.

    Plak severler sesini seviyor, bu demek değil ki icat edilmiş en mükemmel en kayıpsız ses kayıt tekniği plaktır.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ben Icat edilmis en iyi ses kaynagi plaktir demedim.
    Audiophile agizda sakiz olmus rahatsiz oldugum konu bu
    Audiophile'ler milyarlar harciyorlar kalkip X-FI ile mi muzik dinliyicek.diger bir degisle X-FI kotu ses veriyor demiyorum ama Audiophile kategorisine sokmak biraz fazla iddia geliyor bana o kadar.internette her amfi icin High-End,Audiophile deniyor ama alakasi yok.


    EDIT:Elektrik-Elektronik Muhendisiyim Alanimda DSP



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi muhammedda -- 17 Şubat 2015; 23:30:39 >
  • @dustdevil: sinyal gürültü hesabını katmamışım doğru demişssin.

    @muhammedda: X-FI larda cirrus logic in kaliteli DAC larından var. Konuda da bu DAC tan nasıl avantaj sağlanılır anlatmaya çalıştım (ayar ve zahmet istiyor biraz çünkü).
    Avantajdan kastım X-FI'ın o müthiş DSP sini hiç kullanmadan, yani o çipin ses üzerinde herhangi bir process (resampling, eq, crystalizer, eax, cmss, svm vs) e maruz bırakmadan geçişi.

    Yani görüyorsun ki önemli olan şey burada DAC ve speaker kalitesi. Tamam insanların çoğu buna bakmadan alet alıyor high-end niyetine lossless müzik için orada haklısın ben onu anladım yorumundan. Mutlaka alacağınız aletin ne model DAC bulundurduğuna bakılmalı ve internette araştırılmalı.

    Son olarak, her kimse en az CD kalitesinde olan lossless parçaları kaliteli bir Hi-Fi DAC ve hoparlör ile dinliyorsa o Audiophile dır. Bu kadar basit yani.


    edit: milyarlar harcayan adam tabiki de daha iyi ses alacak bunda şüphem yok, adam gidip en kaliteli DAC ve hoparlör/kulaklıkları alabilir. Ama ondan daha az ödeyip yine kaliteli bir cihaza sahip olanda en az diğer adam kadar audiophile dır.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi X-FI -- 17 Şubat 2015; 23:46:24 >




  • muhammedda M kullanıcısına yanıt
    Yok siz öyle dediniz demedim, sadece örnek..

    Mesela çok bilgisi olmayan dijitale şüpheci yaklaşan birisi şöyle diyebilir: "Dijitalde kesikli sinyal olduğu için ara bilgiler kayboluyor, oysa analogta sonsuz sınırsız seviyeler var...."


    Var ama nasıl var.. Diijtaldeki basamak sayısı ne ise (8 bit, 16 bit, 24 bit) ona göre X kadar seviye vardır, her bir aralığın arası 1/X kadardır. Orjinal analog ses dijitize edilirken bu seviyelerin arasına gelen bir değer üst seviyeye veya alt seviye yuvarlanır. Bunun sonucunda distorsiyon oluşur.

    Analog bir sistemde orjinal ses sinyali ile birlikte gürültü yine vardır, o da distorsiyona yol açar.

    Analog cihazın çıkışındaki değer= orjinal ses+ distorsiyon 1
    Dijital cihazın çıkışındaki değer= orjinal ses + distorsiyon 2 olsun

    İki cihazın frekans aralıkları karşılaştırılabilir ise distorsiyon 2 < distorsiyon 1 olduğunda dijital cihaz analog cihazdan daha aslına sadıktır aslında yani dijitalin kaybettiği düşünülen detay analogta hiç yoktu dinlerken ve sorun olarak görülmüyordu.




  • X-FI X kullanıcısına yanıt
    hocam araştırmalarına bilgine emeğine saygı duyuyorum. ama senin atladığın birşey var. kalite ve eşsiz tadın karşılığını matamatiksel değerlere endekslemişsin bu hata. cd nin ses değerleri ne olursa olsun dijitalin biti miti ne olursa olsun Plağın yanında adı anılmaz bu alemde. Plağın Büyüsü denilen birşey var. o iğnenden çıkan tınıların tadını dijitalden alamassın imkanı yok. hani derler ya anlatılmaz yaşamak lazım. bu anlatılmaz yani. matematiksel değerler ölçemez bunu. o yüzden cd plak kıyaslamasına hiç girme istersen.
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.