Şimdi Ara

Kahve Demleme İçin *HAP* Bilgiler

Bu Konudaki Kullanıcılar:
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
292
Cevap
162
Favori
29.773
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
66 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • KAHVE NEDİR?
    Kahve, bir ağacın meyvesinin çekirdeğidir. Aile; Rubiaceae, cinsi ise Coffea'dır.
    Kahve ağacı, (özellikle arabica) hastalılkara ve iklim değişikliklerine karşı hassas ve tarımı zordur. Bol yağış alan, 18-24 derece sıcaklık aralığında,
    ani ısı değişiklikleri olmayan, nemli ortama sahip tropik bölgelerde yetiştirilir.

    BÜYÜK YANILGI : "KAHVE = NESCAFE"
    Pek çok kişi (belki siz bile) kahveyi sadece nescafe olarak bilir. Oysa kahve suda çözünerek değil, taze kahve çekirdeğinden öğütülerek ve "demlenerek" içilen bir içecektir.
    Aşağıdaki onlarca satır da bunun üzerine yazılmıştır ve kahve hakkında tüm bildiklerinizi değiştirecektir. Bu yazıyı tamamen okuyup ilk kahve deneyiminizi yaşadıktan sonra kahvenin
    rengiyle, kokusuyla, içindeki farklı farklı aromalarıyla bildiğiniz nescafeden ya da Türk kahvesinden çok farklı bir keyif olduğunu siz de keşfedecek, artık hem nescafeye, hem de içine katılan
    şeker ve süte geri dönüşsüz veda edenlerden olacaksınız. Hatta, iddia ediyorum bugüne kadar kendinizi kandırılmış hissedeceksiniz.

    Esasında nescafe dediğimiz de, bir şekilde demlenmiş kahvenin işlenerek suda eriyebilen granül haline getirilmişi, yani önceden demlenmiş ancak aromalarından çoğunu kaybetmiş ve kimyasallarla ömrüne ömür katılmış tozudur,
    ve dikkat, çok yüksek miktarda kafein içerir. Yani kahve ile nescafe arasındaki ilişki, süt-süt tozu, taze meyve suyu-oralet, tavuk suyu-bulyon, çorba-hazır çorba ilişkisinden farksızdır.

    Öyleyse hayatınıza yeni bir renk katmak istiyorsanız hemen başlayın! Hızla akan zamana meydan okuyun, zamanı biraz da keyfinizin emrine sunun! Kahve demlemeyle ilgili bu yazıda aradığınız her türlü *hap* bilgiyi bulabileceksiniz.

    Detaylı Bilgi :http://kahvefikri.com/blog/5n1k-hazir-kahve-cozunebilir-kahve/
    Bir itiraf :https://eksisozluk.com/hazir-kahveyle-filtre-kahve-farkini-bilmeyen-insan--3300855

    KAHVE ÇEŞİTLERİ
    Çok sayıda Coffea türü varsa da, ekonomik anlamda iki tanesi önemlidir; Arabica ve Robusta.
    Arabica çekirdekleri daha aromalı, içimi yumuşaktır ve genellikle tercih edilen türdür. Robusta ise iki kat fazla kafein içerir ve
    daha buruk olduğu için tek başına pek tercih edilmez, çoğunlukla arabica kahveleri ile harman (blend) kahvelerinde kullanılır ve zengin bir içim sağlar.

    DEMLEMEYİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER
    Kahve demleme, dikkat ve deneyimin bir arada bulunduğu, bir o kadarda kahve severin keyif aldığı hassas ve önemli bir faaliyettir. Çünkü;

    + Kahve çekirdeği uygun koşullarda saklanmalı ve uygun sürelerde tüketilmelidir.
    + Demlemeyi etkileyen çok fazla faktör vardır.
    + Demlemede ölçüler ve tarif başlıca iki unsurdur.
    + Verilen ölçü kaç kişilikse (aynen yemek tariflerindeki gibi) kahve/su miktarı ona göre hesaplanmalıdır.
    + Çay gibi dem ve tad tercihimizi suyla düzenleme şansımız yoktur.
    + Kahve, yapısı itibarıyle çok kolay ve çabuk tad değiştiren bir yapıya sahiptir,
    + Kahve içerisinde bine yakın aromatik bileşen bulunur ve bunların çoğu uçucudur. Konu burada iyice netleşmiş olmalıdır.
    + Kahve sever hiçbir zaman (özellikle ikramlarında) sürprizle karşılaşmak istemez.

    Demlemeyi etkileyen faktörlerden en önemlisi su sıcaklığıdır. Kaynar su kahvenin yanmasına neden olur. Kullanılan su kaliteli olmalı ve
    mutlaka 90-95 derece aralığında olmalıdır. Bunun için kettleda kaynatılan su yaklaşık 30 sn. bekletilmelidir. Ya da aşağıdaki referans bilgileri dikkate alınabilir.
    Kahve deneyimini barista düzeyinde üst noktalara taşıyan tutkunlar ise termometre kullanmaktan çekinmezler. Sıcak bir kahve için bu bekleme sırasında mutlaka bardak, filtre gibi malzemeler suyla ısıtılmalıdır.

    Su sıcaklık referans bilgileri:
    100 derece kaynayan suyu raftan aldığınız bardağa döktüğünüz andaki ısısı: 87 derece
    100 derece kaynayan suyu, kaynar su ile ısıtılmış bardağa döktüğünüz andaki ısısı : 93 derece

    İkinci husus ise kahvenin niteliğidir. Kavrulan ve uygun koşullarda saklanan kahve en fazla 30-45 gün (espresso içindir) içinde
    tüketilmeli, öğütülmüş kahve ise 5-15 dak. içinde demlenmelidir. O nedenle mümkün mertebe kahve tüketileceği anda öğütülür.
    Kahvedeki 1000'e yakın madde içerisinde bulunan nazik aromalar maalesef uçucudur ve bu aromaların büyük çoğunluğu 5-15 dakika sonra kaybolmaya başlar.

    O nedenle mümkün olduğunca,

    - Öğütülmüş kahve alınmamalı,
    - Kavrulmuş kahve almak yerine çiğ (yeşil) kahve alarak evde kavurmalıdır. En fazlası internette taze kavurarak
    satan yerlerden çekirdek halinde alınmalıdır. (Aşağıda ilgili bazı linkler verilmiştir)

    Kahve demlemeyi etkileyen başlıca faktörler,

    - Kavurma derecesi
    - Kahve miktarı
    - Öğütme kalınlığı
    - Kullanılan su ve suyun derecesi
    - Kahve kalitesi ve kavurma/öğütme tarihi
    - Kullanılan filtre kağıt/metal
    - Bekleme süresi

    BLOOMING (ÖN DEMLEME)
    Demlemeye geçmeden önce bu terime aşina olmakta fayda vardır. Kısa tarifle, kahve ile eser miktardaki suyun ilk buluşması ve karbondioksit gazının dışarı salınmasıdır.
    Oluşacak demlemeye, kahvenizin tazeliğine, suyunuzun uygunluğuna vs. dair ilk işaretleri veren ve bu buluşmada gerçekleşen nefis görüntü diyebiliriz.
    Genellikle konulan kahve miktarının 2 katı suyla 30 saniye bekleme esasına dayanır. Bloomingde süre kişi sayısından bağımsız yani sabittir.

    DEMLEME ŞEKİLLERİ
    Çok çeşitli kahve demleme şekilleri vardır ve günden güne yeni metodlar geliştirilmektedir. Hemen belirtelim, kahve dükkanlarında severek içtiğiniz latte, cappuccino
    gibi içecekler bir "demleme şekli" değil, espresso demlemenin süt, köpük, krema, çikolata, aroma gibi ilave ürünlerle yapılan türevleridir.

    Öğütme inceliklerine göre başlıca demleme şekilleri:
    Türk kahvesi, espresso, moka pot, soğuk demleme (cold brew), filtre yada "pour over" (filtre kahve makinası, hario V60, chemex, kalita), siphon, aeropress, french press.

    1- Türk Kahvesi Yöntemi
    3ü 1 arada ve granül nescafeleri saymazsak Türk'lerin en çok bildiği kahve demleme şeklidir. Çoğunlukla "Rio Minas" cinsi kahveden, en ince öğütme şekli olan pudra inceliğinde öğütülerek elde edilir.
    Piyasadaki benim diyen öğütücülerin bile beceremediği özgün şekli (bu konuda Sözen markası başarılıdır) ve kokusuyla belki de suyun bu sıcaklıklara çıktığı tek demlemedir ve o yüzden "becerilebilirse" en sıcak içimli kahvedir.
    Yanında ikram edilen suyun diğer tadlardan ağzı temizlemek için kahveden önce mi, yoksa kahve tortularını ağız ve boğazdan temizlemek için sonra mı içilmesi gerektiği hala tartışma konusudur.
    http://www.kahvecini.com/2010/01/turk-kahvesi-nasl-pisirilir.html

    Tarihi, kültürel, geleneksel köklü bir geçmişe dayanan ve büyük dikkat isteyen yöntemle demlenir. Herkes "köpüklü" Türk kahvesi yapamaz klişesini tekrarlayalım,
    detayları buraya sığmayacak kadar fazla diyerek kendisine saygıda kusur etmeyelim ve konuyu burada bırakalım.
    Türk kahvesinin derinliklerini biraz olsun şu sayfada bulabilirsiniz.
    http://forum.donanimhaber.com/m_114205538/tm.htm

    2- Espresso Yöntemi
    Yaklaşık kaynama derecesindeki suyun 9 bar basınç ile 7 gr.lık kahve tanecikleri içinden geçerken kahvenin bir nevi yalıtım katmanı olarak rol oynaması mantığına dayanan koyu kıvamlı bir içecektir.
    Batı içecek kültürünün bir numaralı temsilcisidir. Kendisi, sıcak buhar ile kıvam verilen ve farklı şekillerde hazırlanan sütlü karışımların temelidir (latte, cappuccino, mocha vs.). Bu yazıda bu türevlere dair bilgiler yerine sadece demleme yöntemleri anlatılmaktadır.
    Espresoonun da aynen Türk kahvesinde olduğu gibi kıvamlı ve köpüklü olması istenir ama en zor hazırlama metodudur. Çünkü orta-iyi bir makina ve biraz deneyim ister. Kafein miktarı diğer yöntemlere göre daha düşüktür. Türk kahvesine yakın, filtre kahveden ise daha ince çekilmiş kahve gerekir. Kendi terminolojisi içinde "shot" adıyla tanımlanır.
    Espressoda pek çok faktör kaliteyi belirler. Kahvenin tazeliği, öğütme inceliği, portafiltrenin temizliği, konulan kahve miktarı, kahvenin yerleştirilmesi, sıkıştırma şekli, uygulanan basınç ve tabii makinenin kalitesi. 25-30 saniye içerisinde tek shot için 30 ml, double shot için 60 ml akış alınması beklenir şayet ince öğütülürse süre uzar kalın öğütülmüşse çok hızlı akar ve tadı da ona göre değişir.

    Makinelerin 100 TL'den on yüz bin TL'lere kadar yarı otomatik, tam otomatik olarak çeşitleri vardır. Delonghi uygun fiyatlı düşük bütçeye hitap eden makineler üretir.
    Bazı makinalar hazır kapsüllerden espresso yapımına uygunken bazıları değildir. Hazır kahve kapsülleri ise içerdiği kahvedeki tazelik kriterine takılır ve pek tavsiye edilmez.

    Kahve düşkünleri genelde iki gruba ayrılır. "Kontrol bende olsun" grubu ile "vakit bende kalsın" grubu. Birinci grup kahve içimine bir tutku ve hobi gözüyle baktığından,
    kavurmasından öğütmeye, ölçüp tartmasından damlatmasına kadar herşeyin kendi elinde ve kontrolünde gerçekleşmesini ister ve her seferinde tek tip kahve içmeyi reddeder.
    Diğer grup ise, ben hızlı biçimde çekirdekten kahvemi içeyim, olsun biraz da kaliteden vazgeçeyim düşüncesindedir. Her iki düşünce sahibinin de elbette haklı gerekçeleri vardır.
    http://www.kahvecandir.com/espressookulu4/

    3- Moka Pot Yöntemi
    İlk duyulduğunda "Şimdi su alta mı konuluyor" benzeri bir şaşkınlıkla karşılanan, filtre kahve türevlerinin tersine kaynayan suyun basınç nedeniyle çaydanlık ağzından
    fışkırması mantığıyla çalışan yöntem.
    Espressodaki 9 bar basınç kadar olamasa da oluşan 1-2 bar basınç nedeniyle koyu kıvamlı bir kahve elde edilir. İtalya'nın "Türk kahvesi"dir ki zaten ocak üstünde yapılmasıyla Türk
    kahvesine arkadaşlık eder. Espresso makinesi alamayanların espressoya yakın kahve içebilecekleri yegane yöntem budur. Espresso ile filtre arası bir öğütme gerekir.
    Basit olarak yapılan şey, birbirine conta ile sıkıca geçirilen 3 parçalı özel çaydanlığın (moka pot, moka express, ocak üstü espresso) altına su, ortasına kahve konularak ocak
    üstünde yavaşça
    kaynatılan suyun ortadaki kahvenin içinden geçerek üst kısma "taşırılması" dır. Dikkat ! Su bitmeden ocağınızı kapatmayı unutmayınız. Aksi halde yedek/yeni conta ile erken tanışmanız gerekebilir.

    Oldukça sıcak suyla yapıldığı için az kavrulmuş (cinnamon, half city) kahve ile yapılması önerilir. Lastik contasının zaman içinde değişimi ve malzemelerin elde yıkanması gereklidir.
    Ocak üstü espresso cezvesi şeklinde aratılırsa çeşitli büyüklüklerde 25-50 TL arasında bilimum satan yer bulunabilir. Sağda solda Bialetti Brikka'yı duyarsanız işte o mokapot'un mercedes'idir, yani bir markadır.

    https://www.youtube.com/watch?v=7gtKLxl76eE&feature=youtu.be
    https://www.cizenbayan.com/sehir-hayati/moka-pot-ile-nasil-kahve-yapilir/

    4- Soğuk Demleme Yöntemleri (Cold Drip / Cold Brew)
    Bu demleme yöntemleriyle soğuk kahve elde edilir. Çok uzun bir bekleme süresinin sonunda sert içimli bir kahve gerçekleşir (ilginç bir şekilde kimi kaynaklar yumuşak kahve elde edileceğini
    yazmaktalar.). Sıcak su ile temas oluşmadığından kahveyi acı ve ekşimsi yapan asitler ve yağlar kahveye geçmez.Demlenme süresi geleneksel yöntemlere göre uzun olsa da,
    bir partide istediğiniz kadar soğuk kahve yapabilir ve yaklaşık 1 ay boyunca buzdolabında bekletebilirsiniz.

    Damlamalı Uzun Yöntem (Cold Drip): Bu yöntemde buz veya soğuk su ile doldurulan bir haznenin altında bir vana bulunur. Bu vana aracılığı ile üstteki haznede bulunan suyun veya eriyen buzun ne kadar sıklıkla
    damlayacağı ayarlanır. Genellikle saniyede 1 damla olacak şekilde ayarlanır. Bu vananın hemen altında öğütülmüş kahvenin bulunduğu silindirik yapıda bir hazne vardır. Damlayan su bu haznedeki
    kahve içerisinden geçer ve demlenmiş kahvenin yer aldığı bölüme ulaşır.

    Demlemeli Basit Yöntem (Cold Brew): Bu karmaşık yöntemin yanında french press ya da normal bir kavanozda demlemek de mümkündür. Oda sıcaklığındaki (veya soğuk) suda 12-14 saat (dışarıda veya buzdolabında) bekletilerek kağıt filtre ile süzülen kahveye su, buz, soğuk süt gibi eklemeler yapılabilir veya sade içilebilir.

    Genelde uygulanan oranlar 1/5, 120 gr/1 lt, 80 gr/1 lt gibi seçeneklerle değişkenlik gösteriyor. Siz damak tadınıza ve bütçenize göre seçiminizi yapabilirsiniz.
    Örnek Demleme :Kendi uyguladığım ve uzun yöntem ile basit yöntemi bir nebze buluşturduğum evde soğuk kahve demleme metodum:https://www.youtube.com/watch?v=6wSrPLiT5II&feature=youtu.be
    https://www.youtube.com/watch?v=u3d2en3e7y0

    5- Filtre Yöntemi (Drip brew)
    Kahve bilgisi Türk kahvesi seviyesini biraz geçen benim gibilerin ilk tanıştığı yöntemlerden biri. Tamamen doğal süreçler işletilerek sıcak suyun kahvenin içinden geçerek aşağıya doğru süzüm süzüm süzülmesidir. Suyun 95 derece olması ve birkaç dakika zaman alması nedeniyle ilk ikram ettiğiniz kişilerden "mmm güzel ama soğuk olmuş" tepkisini almanız olasıdır. Pour over yöntemlerde belli demleme metodları olsada miktar, süre vs. elbetteki ağız tadınıza bağlı olarak değişebilir.
    Eğer verilen örnek demlemeleri uygulamak isterseniz süreyi aşmayınız, süre doluğunda süzme işlemi bitmese bile (öğütmede probleme işaret olabilir) demleme bitirilmelidir.

    Başlıca yöntemleri, filtre kahve makinası, Hario V60, Kalita, Chemex.
    French Press'de esasında bir filtre kahve yöntemi sayılabilir ama hem öğütme derecesi hem uygulaması açısından farklıdır. Yöntemlerine kısaca değinelim,

    a- Filtre Kahve Makinasıyla Demleme (Filtre)
    Bildiğimiz çay-kahve makinaları. Fiyatlarının uygun olması, kalabalık ortamlarda hayat kurtarması ve kahve demleme işini kolaylaştırması nedeniyle çokca tercih edilir.
    Kahveyi de çay gibi "sıccaccık" içmek isteyenlerin baştacıdır. Bazıları zaman ayarlıdır, bazıları alttan ısıtmalıdır, bazısı kağıt filtreli bazısı bez filtreli, bazısı kendinden plastik,
    metal ya da altın kaplama filtreli, bazısı fincan sayısına duyarlı, bazıları kendinden öğütücülüdür. En makbulu metal ya da altın kaplama filtre olmasıdır.
    Yoksa kağıt filtre kullanılmalıdır. Basitce üst süzgece filtre kahve boyutunda öğütülmüş kahveyi koyar, düğmeye basar ve beklemeye başlarsınız.
    Haznesindeki suyu gerekli sıcaklığa getirerek demleme (suyu damlatma) işlemini başlatır ve demleme bitince otomatik olarak durur. Kahveniz içime hazırdır.

    Filtre ölçüleri farklılık gösterir. 1x2 daha küçük (yaklaşık 2 fincan için), 1x4 daha büyüktür (yaklaşık 4 fincan). 1x6, 1x8 gibi boyutları da vardır.
    Kahve makinası alırken bu damlatmayı süzgecin farklı bölgelerine yapabilen ve almışken alttan ısıtmalı olanları tercih edilmelidir. Ancak demlenen kahve en geç
    30-45 dak. içinde tüketilmelidir. Yoksa kahve bekledikçe ve ısıtıldıkca acılaşır. Bekletmeniz gerekirse makinadan alıp bir termos bardağa aktarmanız önerilir.
    Hiçbir zaman çekirdekten öğütebilen makinaları tercih etmeyiniz çünkü çoğu makine bıçaklı öğütücü kullanır. Ayrıca hem öğütme tam homojen olmayacak,
    hem de bir önce demlediğiniz kahvenin öğütülmüş taneleri makinada kalacağından içimi gitgide kalitesizleşen kahveler elde etmeniz olasıdır.

    b- Hario V60 Demleme (Filtre)
    Dünyanın en havalı kahve demleme şekli. 95 TL'lik özel kıvrımlı seramik bardağı, 185 TL'lik özel çaydanlığı, özel kağıt filtresi vs. ile kahve kültürü içinde kendine ait bir dünyası vardır.
    Yani ben ona kahvenin "Iphone"udur diyorum. Aksesuarları da kendisi kadar havalı ve pahalıdır. "Bu yöntemden sonra artık ....... ile demlemeyi bıraktım" tarzı söz öbeklerine çok rastlanılır.
    Kriterlerine uyulduğu takdirde ancak elde edilebilecek muhteşem güzel blooming görüntüleri (isteyen googleda hario blooming yazsında görsün), dupduru kahvesi ve
    eşsiz tadıyla tüm bunları hak ettiği de bir gerçektir. Tüm süreçler ve elde edeceğiniz lezzet tamamen sizin kontrolünüzde olduğu için özellikle tercih edilir.

    V60 01 biraz daha küçük boyuna, V60 02 büyük boyuna verilen isimdir. Aralarında başka fark bulunmaz.

    Parasal gücü yetenler 95 TL verip seramik olanını kullansalar da ekseriyetle camvari sert plastik olanları yarı fiyatı nedeniyle tercih edilir. Üçü beşe katıp yine de seramik olanından
    alırsanız ve o ağırca malzemeyi birgün düşürüp kırarsanız, sırtınızı döndüğünüz french press ile hemen bir kahve demleyip sakinleşmeniz önerilmektedir. İşin gerçeği, sıcağı görecek
    plastiğin kahveye vereceği tadsal etki gerçekten de ihmal edilecek düzeylerde azdır. Peki bu huni olmadan sadece filtresi ile demleme yapılamaz mı? Onca sıcak suyu ve içindeki kahveyi taşıyabilecek
    bir kağıt henüz icad edilmedi. Yani evet, huni tasarımlı bir alet bu iş için şart. (Hiçbiryerde bulamayacağınız bir ipucu : evinde kollu meyve sıkacağı olanlar süzgeç altındaki
    o metalik delikli parçayı bu iş için kullanmayı deneyebilir ama çok iyi ısıtmaları lazım. Ben birkaç kez denemiştim)

    Peki bu havalı V60 nasıl demleniyor? :
    ISITMA: Kağıt filtreyi kenarından katlayıp Harionuza yerleştirin, onu da bardağın üstüne. Demlemeden önce mutlaka bolca sıcak su dökerek kağıt filtre, harionun kendisi ve
    alttaki bardağın birlikte ısıtılmış olması çok önemlidir.
    BLOOMING: 30 sn. blooming (kabarma) sürecine dikkat edilmelidir. Önce kahvenizi filtreye koyun ve hafifçe parmağınızla oyuk açın. Kahvenin 2 katı kadar suyu (50 ml)
    tüm kahveyi ıslatacak ama direk kağıda gelmeyecek şekilde dökerek kabarmanın oluşmasını bekleyin. Kahveniz taze ve öğütmeniz uygunsa (incelik, homojenlik) oluşacak
    manzara gelecek dakikalarınızın habercisi olacaktır.
    POUR OVER: Sonrasında ise basit olarak yavaş yavaş ve merkezden dışarıya doğru içteki kavisle aynı yönde daireler çizerek 95 derecelik su akıtılır. Burada akıtma şekli çok önemli
    olduğu için özel kendi adıyla satılan kettle yada ona benzer kontrollü, yavaş ve darbesiz akıtma yapabilecek bir sürahi bulmanız can simidiniz olacaktır. Bu akıtma 2-3 defa
    duraklamalı yapılabildiği gibi yavaşça ve tamamı birden de yapılabilir (bu teknikler kişiye bağlıdır, hiç blooming uygulamayanlar da vardır). Böylece sıcak su kahvenin aromasını alarak
    altındaki özel sürahisine veya bardağa damla damla süzdürülür, kağıt ise çöpe atılır. Kahveniz içime hazırdır.

    Her metodda olduğu kadar, hatta daha fazlasıyla kahve/su oranı, su sıcaklığı ve süre çok önemlidir. Genelde uygulanan oran 1/16 ve süre 3 dakikadır.
    Blooming süresi ve tekniğine uyulması, kahvenin çok taze ve yeni öğütülmüş olması, orta derecede (full city) kavrulmuş, homojen ve orta-ince öğütülmüş kahve kullanılması ve
    süreye riayet edilmesi gereklidir. Bazıları bölgedeki atmosfer basıncı veya havadaki nem oranını filan da işe karıştırmaya çalışırlar, aldırış etmeyiniz, ancak her seferinde daha
    güzel kahve elde etmek için teknik, ölçü ve sürelerinize dikkat ediniz.

    Hario için uygun fiyatlı kettle $20 (ben aldım memnunum):https://www.banggood.com/1200ML-Stainless-Steel-Coffee-Drip-Kettle-Tea-Pot-Coffee-Pot-Coffee-Percolators-p-1023343.html?akmClientCountry=TR&
    Örnek demleme: 20 gr kahve + 50 ml blooming suyu + 280 ml demleme suyu + 2,30-3 dakika

    c- Kalita Demleme (Filtre)
    Hario tarzı bir demlemedir. Kullanılan huninin yapısı nedeniyle altta tek delikten değil şerit ya da üçgen şeklindeki üç delikten süzdürülür. Türkiye'de malzemelerini bulmak çok zordur ve
    popularitesi Hario kadar değildir. Harioya göre biraz daha kalınca (Orta-kalın) çekilmiş kahve kullanılır, demleme süresi biraz daha uzundur.
    Örnek demleme: 12 gr kahve + 165 ml su + 6-7 dakika
    http://kahvefikri.com/blog/kalita-wave-ile-demleme/
    Örnek demleme: 40 gr kahve + 80 ml blooming suyu + 470 ml demleme suyu + 3.30 dak
    http://www.kahvecandir.com/kalitawave/

    d- Chemex Demleme (Filtre)
    Malzemeleri farklı olsa da yapılış, görüntü ve tadsal olarak hario ile benzeşir. İçimi temizdir ve tortu bırakmaz. Her ikisi de kağıt filtre nedeniyle kahvenin gövdesini (yoğunluk)
    kısmen düşürür. Öğütülmüş kahve taneciklerinin sadece yüzeyine temas ettiği için kahve saf ve temiz demlenir. Chemex filtresi %30 daha kalın olduğu için öğütme inceliğine
    daha dikkat ister ve gövde farkı daha fazla hissedilir.

    Orta derece (city, full city) ayarı bir kavurma ile filtre-french press arası öğütme gerektirir. Espressodan biraz kalın öğütme gerektiğini yazanlar da vardır.
    Örnek demleme : 10 gr kahve + 200 ml su (90-96 derece) + 3-5 dakika
    http://www.caffemio.com.tr/chemex-kullanarak-kahve-demleme/
    Örnek demleme : 15 gr kahve + 180 ml su (90-96 derece) + 6-7 dakika
    http://kahvefikri.com/blog/chemex-ile-demleme/

    6- Siphon/Sifon Yöntemi
    Kendinizi bir kimya laboratuvarında hissettirecek en ilginç kahve demleme yöntemidir. Pahalı espresso makinelerini saymazsak en pahalı yöntemdir.
    Moka pot benzeri ancak daha karmaşık bir sistem kullanır. Bunda alt hazneye konan su yukarı çıkarken değil, tekrar aşağı inerken kahveyi demler.
    Sifonun alt haznesinde bulunan su, üzerine konulduğu ocakta kaynamaya başladıkça buhar üretir. Bu buhar, suyu üst hazneden alt hazneye inen ince
    tüpden yukarı baskılar. Bu sırada alt haznede bir iç basınç oluşur.
    Buharla baskılanan su yukarı çıkarken üst haznedeki kahveyle buluşur. Alttaki su bittiğinde sistem ateşten ayrılır ve basıncın düşmesi sağlanır.
    Üst haznede bir su-kahve karışımı vardır ve alt haznede düşen basınç sayesinde kahvenin demlenme süreci başlar.
    Yavaş yavaş alt hazneye tekrardan dolan kahve içime hazır hale gelir. Filtre kahve derecesinde öğütülmesi gerekir.

    http://www.kahvecandir.com/sifon-yontemi/
    https://yemek.com/tarif/sifon-syphon-kahve-tarifi/#.VrM5V7KLRac
    Örnek demleme: 20 gr kahve + 300 ml su + yaklaşık 1,5 dakika süzülme

    https://www.youtube.com/watch?v=OJrH12k1crQ
    http://www.kahvecandir.com/sifon-yontemi/
    https://yemek.com/tarif/sifon-syphon-kahve-tarifi/#.VrM5V7KLRac

    7-Aeropress Yöntemi
    Şırınga sistemine benzer bir yöntem kullanır. Belli sıcaklıktaki suyun basınç ile kahve tanecikleri arasından geçirilmesi esasına dayanır ve bunun için
    aeropress aleti kullanılır. Kahveden mümkün olan en fazla tadın en hızlı biçimde alındığı yöntem denilebilir ve tutkunları gittikçe artmaktadır.
    Demleme süresi en kısa olan yöntemdir. Pratiktir ve taşınması çok kolaydır. Filtreden biraz kalın çekilmiş kahve kullanılır.

    Kahvenin aromasını öne çıkarması, diğer yöntemlere göre daha yoğun gövdeli kahve demlemesi ve taşıma/kullanım kolaylığı nedeniyle tercih edilmekte.
    Genelde orta derece kavrulur ama bazı çekirdeklerde az kavurma ile başarılı sonuçlar alınabilir.

    Örnek demleme : 12,5 gr kahve + 50 ml blooming suyu + 150 ml demleme suyu (97 derece) + 1,5 dak + press
    http://www.caffemio.com.tr/aeropress-kullanarak-kahve-demleme/

    8-French Press Yöntemi
    Ekseri kahve tutkununa kahveyi tanıştıran ve sevdiren "ilk göz ağrısı". Pek çok kişi onu bunu denedikten sonra yine french press'den vazgeçememiştir.
    Kahvenin suyun içinde bekletildiği tek yöntemdir ve demlemesi oldukça kolay ve ekonomiktir.
    French Pressler her yerde çok ucuza bulunabilir ancak alırken bazı önemli kriterler göz ardı edilemez. En önemlisi paslanmaz malzeme
    olması, metal filtrenin stabil çalışması, sağlam kopmaz yapıda ve kenarlarda boşluk bırakmayacak şekilde süzme işlemi yapabilmesi, cam gövdesinin olmasıdır.
    Bodum ve Bialetti markaları öncüdür. Bodum Starbuckslardan alınabilir. Bilinen markalar haricindekileri internetten almak yerine görüp inceleyerek almanızda fayda var.

    Bu demlemenin en önemli özelliği en kalın ayarda çekilmiş kahvenin kullanılması. Bunda amaç kahvedeki acı aromanın suya geçmemesi ve süzme işlemi sonrası
    bardakta tortu olmamasıdır. Bardaktaki tortu, bekledikçe içtiğiniz kahvenizi acılaştıracağı için sevilmez. Genellikle orta (city-full city) kavrulmuş çekirdek kullanılır.
    Demlemesi: French press ve bardak kaynar suyla ısıtılır. 95 derecedeki 50 ml su F.P. içine konularak üzerine öğütülmüş kahve bırakılır ve kapağı kapatılarak
    15-30 saniye blooming için beklenir. Kalan su üzerine dökülerek (bazıları tahta kaşıkla bir kez karıştırır) kapak kapatılır ve istenen dem oranına göre toplamda
    4-6 dakikaya kadar beklenir. Filtre üstten yavaşça bastırarak minimum tortu olacak
    şekilde süzme işlemi sağlanır. Bardağa dökülen kahve içime hazırdır.

    Örnek demleme : 18,5 gr kahve + 300 ml su (95 derece) + 4-6 dk
    https://www.youtube.com/watch?v=5qhIFCv3Now
    Örnek demleme : 8 gr (1 çorba kş) kahve + 200 ml su (95 derece) + 4-6 dakika
    https://www.youtube.com/watch?v=ub5cUrWBS8A

    KAHVE ÖĞÜTME
    Başarılı bir kahve demlemenin belki de en önemli öğesi başarılı bir öğütmeden geçer. Çoğu kahve sever kahve harcamasının en büyük kısmını öğütme makinesine ayırır.
    Öğütmede en temel husus kahvenizi hangi şekilde demleyecekseniz ona göre öğütme büyüklüğünü ayarlamanız ve homojen bir öğütme yapabilmeniz.
    Aşağıda demleme şekillerine göre gerekli öğütme derecelerini bulabilirsiniz. Baştan söyleyelim, benim diyen çoğu makine kahveyi Türk kahvesi inceliğinde öğütememektedir.
    Bu nedenle eğer ciddi bir harcama yapacaksanız en azından özelliklerini iyi inceleyip Türk kahvesi ( Yabancı markalar mutlaka "Turkish Coffee" ifadesini kullanır) kadar ince öğütebilen bir makine sahibi olun.

    Öğütücüler 2 ana gruba ayrılır. Elektrikli ve manuel. Elektrikli olanlar da iki gruba ayrılır. "Coffee grinder" denilen çekirdeği keserek parçalayan bıçaklı öğütücüler (piyasadaki
    çoğu makine bu şekilde çalışır) ve "burr grinder" denilen ve seramik dişler arasında ezerek parçalayanlar. Şu kesin ki, her türlü bıçaklı öğütücüden uzak durmak gerekir
    çünkü elektriklenme yaparak tanecikleri birbirine yapıştırır ve tam bir homojenlik sağlayamaz. Burr grinderlar içinde ise maalesef 800 TL altında bu işi çok iyi yapabilen makine yoktur.

    En ekonomik ve en çok tercih edilen "burr" sistemine sahip olanlar Tchibo ve Delonghi KG79'dur (190 TL civarında). KG79'un ekstra bir avantajı, yapılabilecek
    ufak bir modifikasyonla Türk kahvesi inceliğinde kahve çekilebilmesi. Yapabilenler bunu kendisi de yapabiliyor (youtube'da videosu var) ancak bu defa da kalın öğütmeden taviz vereceksiniz.
    Tavsiyem, eğer çok Türk kahvesi meraklısı değilseniz bunu Sözen'e bırakmanız zira KG79 en iyi sonucu french press ve filtrede vermektedir.
    http://www.bimeks.com.tr/urun/114843/delonghi-kg79-degirmen-ogutucu.aspx
    KG79 modifikasyonu (ingilizce):https://www.youtube.com/watch?v=Rf43mq-xmm8

    Kahve ustaları her zaman öğütme işini en iyi manuel öğütücülerin yapabildiğini söyler. Sözen, Hario Skerton, Hario Mill ve Porlex bu alanda başı çeker.
    Yüzlerce liralık makinalara 40 TL'lik Sözen marka öğütücüyü tercih edenler vardır. Ancak bu yöntem işin doğası gereği biraz kol gücü ve zaman gerektirir (14 gr için 50 turdan fazla döndürmek gerekiyor).
    Geleneksel yöntemle üretilen Sözen Değirmeni'ni Eminönü'nde veya bazı internet satıcılarında bulabilirsiniz (benzerlerine aldanmayınız). "Süper Sözen" şeklinde
    aratırsanız french pressten Türk kahvesine kadar öğütmeleri yapabilirsiniz.
    https://kahhve.com/sozen-degirmenleri-super-kahve-degirmeni-kahve-degirmenleri

    İster otomatik ister el değirmeni olsun bir diğer husus, emek verip kavurduğunuz/aldığınız taze kahvenin muhteşem aromasını doruklarda yaşamak istiyorsanız
    bu araçları sadece kahve için kullanmanız gerekir çünkü diğer baharatların tortu ve zerreciklerini tam olarak içinden temizlemek zor, zahmetli ya da imkansız bir iştir.

    KAHVENİN ÖĞzÜTME DERECELERİ
    Öğütmenin 1-20 arası, KG79 için ve Sözen için inceden kalına doğru derecelendirilmesi yaklaşık şu şekildedir :

    ****************1-20 ARASI**********KG79**************SÖZEN
    Türk Kahvesi ------------------ 1------------------Yok-----------------------En sıkı ayar
    Espresso ------------------------ 2-3------------Saat 8 (Modifiyeli)---------En sıkı ayarı deneyiniz
    Moka Pot ----------------------- 4-5-------------Saat 8-10 (deneyiniz)-------Orta sıkılık (deneyiniz)
    Aeropress (kağıt filtre) ------- 4-5-------------Saat 8-10 (deneyiniz)-------Orta sıkılık (deneyiniz)
    Filtre/Makine/Hario/Kalita vs.- 8-9--------------Saat 9-10-------------------Orta sıkılık (deneyiniz)
    Siphon --------------------------- 8-9-----------Saat 8-10-------------------Orta sıkılık (deneyiniz)
    Cold Brew ----------------------- 8-9------------Saat 8-12 (deneyiniz)-------Orta sıkılık (deneyiniz)
    Aeropress (metal filtre) -------10-12------------Saat 11-1 (deneyiniz)-------Orta sıkılık (deneyiniz)
    Chemex ------------------------- 12-14-----------Saat 12-2 (deneyiniz)-------Orta sıkılık (deneyiniz)
    French Press -------------------- 14-20----------Saat 3 (En son ayar)--------En gevşek ya da vidasız

    KAHVE KAVURMA VE DERECELERİ
    Kahve kavurma dikkat ve deneyim isteyen bir konudur. Genelde pahalı profesyonel makinalarla yapılsa da evde de kavurma yapılabilir. Ancak yine de bazı ince noktalar
    zaman içinde deneyimle öğrenilir. Örneğin her çekirdeğin farklı bir kavurma karekteri vardır (Yirgacheffe güzel bir çekirdektir ancak istenilen dereceyi tutturmak zordur).
    Pek çok kavurma yöntemi olsa da Esse'nin mısır patlatma tenceresi en ekonomik ve favori araç olmaktadır. Popcorn makinasında ya da tavada kavuranlar da vardır ancak hangi şekilde olursa olsun homojenliği sağlamak en mühim kısımdır.
    ESSE'nin tenceresi içindeki kanatlar biraz kısa olduğu için aluminyum folyo ile uçlarını uzatarak iki kenara temas ettmesini sağlamak gerekmektedir.

    Neden Evde Kavurma Yapmalıyım?
    Artık biliyoruz ki evde iyi bir kahve keyfi yapabilmek için gerekenler listesi:
    1. Kaliteli su
    2. İyi bir kahve değirmeni
    3. Kahve demleme aleti
    4. Taze kavrulmuş kahve

    Yukarıdaki ilk 3 gereksinimi sorunsuz olarak karşılayabiliriz, ama elimizdeki kahvenin taze olup olmadığından %100 emin olamayız. Bunun için belki de
    tek yol bunu evde kendimiz yapmamızdır.

    Kahve kavurmanın avantajları:
    1. Yeşil çekirdek hem daha ucuz, hem de saklaması kolaydır.
    2. Kahve alışverişini daha geniş aralıklarla ve stoklayarak yapabilir, evde farklı çeşitlerde kahve bulundurabiliriz.
    3. İstediğimiz kavurma derecesinde kahve içebiliriz (moka pot için az, espresso için koyu vs.)
    4. En önemlisi her daim taze kahvemiz hazırdır.
    5. Pek çok kişi zahmetli bulsa da keyif veren ve insana ayrı bir özellik katan bir meşguliyettir.

    Aşağıda sıralanan kriterlere uyulduğunda kahve kavurmak sanıldığı gibi zor ve pahalı bir işlem değildir.

    Kahve Kavurmada Dikkat Edilecek Hususlar:
    + Kahve kavurmadan beklenen, homojen yani tüm çekirdekler aynı seviyede kavrulmuş, aynı zamanda her bir çekirdeğin de tüm yüzeyi eşit
    şekilde kavrulmuş bir kahve elde etmektir.
    + Düzgün bir kavurma olmazsa çekirdekler arasında farklı kavurma dereceleri oluşur, hatta her bir
    çekirdeğin taban kısmı ile oval kısmı farklı kavrulabilir. Sonuçta da kahveniz size bunun cevabını demleme sırasında vermekten hiç çekinmez.
    Tabiri caizse demleme sırasında "her çekirdek ayrı bir telden çalar" ve böylece yanık ve çiğ kahveler şefsiz ve notasız çalan bozuk bir orkestra gibi "damağınızı" tırmalar.
    + Homojen kavurma için çekirdekler orta ateşte düzenli ve sürekli olarak, mümkün olduğunca hızlı çevirmelidir.
    + Kavurma sırasında ani çevirme hareketiyle çekirdeklerin takla attırılması çok önemlidir. Bununla hedeflenen, homojenliğin yanında sürekli düz yüzeyin alta gelerek yanmasını önlemektir.
    + Tencere yada kullandığınız aparata göre aynı anda çok fazla çekirdeği kavurmak homojenlik açısından olumsuz sonuç doğurabilir. 250-300 gramı geçmemelidir.
    + İşlem sonunda fazla kavrulmuş/yanmış tanelerin ayıklanması lezzet ve aroma dengesi bakımından önemlidir.
    + Sidamo gibi dry process çekirdekler hiçbir zaman tam homojen kavrulmazlar, optimum bir düzey yeterlidir.
    + Yine de bazı ham çekirdekler kavurma sonunda hafif (cinnamon) derecesinde kalabilir. Bunları ayıklamaya gerek olmaz. Ham çekirdeği ise yeşilken ayırd etmek imkansızdır.
    + Kavrulma derecesi yükseldikçe tüm kahveler iyi olsun kötü olsun hemen hemen aynı tadı verecektir. Bu sebeple özellikle iyi kalite Arabica çekirdekler kesinlikle
    koyu kavrulmamalıdır.
    + Çoğu demleme türü orta (full city) kavrulmaya uygundur. Moka pot kullanıyorsanız hafif kavurmanız gereklidir.
    + Kavurma ne kadar koyu yapılırsa o nispette tat acılaşır ve kahvede en çok aranılan asitlik düzeyi düşer.
    + Kahve kavrulmaya başlandığında içindeki asit oranı yükselir, ancak kahve koyulaştıkça asit oranı azalarak başlangıçtaki değere döner.
    (Çok kavurma ---> az asit ---> daha az keyif ya da uç tercihler diyebiliriz.)
    + Kavurmanın belki de en önemli aşaması soğutmadır. 220 derecelere çıkan çekirdekler ocaktan alınınca pişmeye devam ederler, o yüzden çok hızlı soğutma yapılır.

    Kavurmanın az, orta, koyu, çok koyu olmak üzere 4 derecesi bulunur. Kavurma ilerledikçe çekirdekler büyümeye ve üzerinde yağ görünmeye başlar. Kavurma dereceleri
    kavurucunun en sevdiği o çatlama sesleri ile ayırt edilir. İlk çatlama (first crack) daha tok ve güçlü ses verirken ikinci çatlamada (second crack) ses biraz daha tiz ve sık duyulur.
    İkinci çatlamadan hemen önce ocak kapatılırsa city-full city ayarında aroması yüksek içimli bir orta kavurma elde edilebilir.

    Kavurma sonrasında kabuklar ayrılmalı ve beklemeden soğutma işlemi yapılmalıdır. Bu iki işlemi aynı anda yapmak için iki alüminyum süzgeç arasında kahveler birbirine aktarılır.
    Kabukların ortama dağılmaması için bu işlem ya balkon ya da bir açık alanda yapılmalıdır.

    Az kavrulmuş kahvelerle yapılan espresso, aromatik olarak iyi sonuçlar verebilse de, dilde daha keskin ve limon asidi benzeri tatlar oluşturur. Ancak moka pot demleme için uygun tercih olur.

    Örnek Kavurma: Bahsedilen tencere önce ısıtılıp 150 gr kahve konur + sürekli çevirme + 7.30 dak ilk çatlamanın başlaması + 11.30 dak. ikinci çatlamanın başlaması
    ESSE 20 cm mısır patlatma tenceresiyle kendi kavurmam:https://www.youtube.com/watch?v=xDWuObFBCeY
    Daha hızlı yöntem (20 saniyelik kısa video):https://www.dropbox.com/s/i09frymijpn43hy/Kahve%20kavurma%2020sn.mp4?dl=0
    http://www.kahvecini.com/2010/05/kahve-kavurma-dereceleri.html
    http://www.istanbul-pastanesi.com/kahve/kavurmak-ayri-bir-sanattir.html

    KAHVE KAVURMA TABLOSU
    Internet üzerinden derlediğim bilgilerle oluşturduğum tablo (görüş ve yorumlara açıktır).
    Kahve Demleme İçin *HAP* Bilgiler

    Daha detaylı bir derecelendirme ise şu şekilde olmaktadır.
    Kahve Demleme İçin *HAP* Bilgiler

    KAHVENİN SAKLANMASI
    Çekirdek veya öğütülmüş olsun, nem ve ışık olmayan kapalı ortamlarda saklanmalıdır. Ne kadar dikkatli olunsa da kavrulan kahve 30-45 gün sonra,
    öğütülen kahve ise ilk 5-15 dakika sonra bayatlamaya başlar. Buna karşın yeşil kahvenin uygun şekilde saklanmasında bir süre sınırı yoktur. Her iki çeşitte de en uygun
    saklama yöntemi olarak zipperli (plastik fermuar) ve valfli poşetler tavsiye edilmektedir. Bu sayede gaz salınımı sürerken poşete hava girmemiş olur.
    Buraya eklemiş olalım, demlediğiniz sıcak kahveyi de sıcak olarak muhafaza etmek isteyebilirsiniz. Bunun için
    termoslu bardaklar almalısınız. Biraz pahalı olsa da termos olarak contigo autoseal ya da Stanley one hand vacum tavsiye edilebilir. Diğer daha uygun fiyatlı bulduğunuz ürünleri de inceleyip alabilirsiniz.

    http://www.baristasepet...perli-kahve-poseti-250g
    https://www.e-gurme.com/index.php?dispatch=_no_page

    HANGİ ÇEKİRDEK
    Çekirdek seçimi zamanla kazanılacak bir tecrübedir. Brezilya kahveleri içimi hoş ve aromalıdır, genellikle türk kahvesi tadına yakın bir tada sahiptir. Filtre olarak pek sevilmez.
    Etiyopya (ve çoğu afrika) kahveleri genelde parlak asidite ve meyvemsi ve çiçeğimsi aromalara/kokulara sahiptir. Bir çok insan için alışmak zaman alır,
    yaparken oluşacak hatalar hiç beğenilmeyecek sonuçlar ortaya çıkarır, demlemesi biraz dikkat ve sabır ister. O nedenle filtre kahve için asit oranları
    daha yüksek olan kahveler kullanmak iyidir.
    Genel favori çekirdekler:
    Kenya Nyeri AA
    Etiyopya Yirgacheffee
    Colombia Excelso, Colombia Supremo
    Guatemala Grande
    Etiyopya Sidamo
    Africa Intense

    KAHVE ÇEKİRDEĞzİ SATAN YERLER (YEŞİL ve KAVRULMUŞ)
    2000'lerin hayatımıza soktuğu yeni bir akım da 3.dalga kahveciler. Nescafe, Starbucks ya da diğer adını duyduğumuz 1. ve 2. dalga büyük küresel kahve firmaları
    yerine kalite (tazelik), güven, ekonomiklik, müşteri memnuniyeti ve yerelliğe katkı adına bu kahve satıcılarını tercih etmenizi tavsiye ederim.
    Benim gibi yeşil kahve alıp kavuranlar için internette maalesef çok fazla çeşit yok ama kavrulmuş kahvede imkanlar çok. Önemli olan kavurma tarihinin
    yakın olması ya da en güzeli sipariş üzerine kavurma yapılmasıdır. Her iki alanda da sanalbaharat şu an en iyisi ve ekonomik olanıdır.

    Sanalbaharat (yeşil için en bol seçenek, farklı fiyatlar var, yeşilde kargo bedava, kavrulmuşda 6 TL) : Yeşil ya da kavrulmuş Ethiopia Sidamo 1 kg 25 TL.
    Haftalık kavurur.
    https://www.sanalbaharat.com/Kahve-Etiyopya-Sidamo-1kg,PR-182.html

    Bonarri (13 çeşit kahveden seçim imkanı): 1 KG kavrulmuş 65 TL kargosuz, 250 gr kavrulmuş 16-26 TL+kargo. Siparişle kavurup öğütmektedir.
    http://www.sanalpazar.com/bonarri-coffee-1-kglik-4x250gr-kampanya-paketi/i-38740625

    Kahvetad.com (Isparta) : Kavrulmuş 250 gr 20TL+kargo, Yeşil (telefonla sipariş) 1 kg 30 TL+kargo, Yeşil 2 kg İstanbula kargo dahil 74 TL
    http://kahvetad.com.tr/online-satis/#kenya-aa

    Tazekahvevar.com (Cherrybean Coffees/Galata, 100 gramlık paketlerle alınabilir, 10 TL sabit kargo, 50 TL üstü kargosuz) : Yeşil Brazil Yellow 23 TL+Kargo, Yirgacheffe Yeşil 1 kg 45 TL+Kargo ve kavrulmuş 500 gr 32 TL+Kargo
    https://tazekahvevar.com/Yesil-Cekirdek/Ethiopia-washed-YIRGACHEFFE

    Tchibo.com.tr : Guatemala Grande 500 gr çekirdek 26,95+kargo, 500 gr öğütülmüş 22,95+kargo
    https://www.tchibo.com.tr/privat-kaffee-guatemala-grande-filtre-kahve-p400087106.html?cs=1&vt=6b3b11be432a7a9125938b6adb8eb39b5ef9366c

    Barista Pazarı (Sitedeki fiyatları KDV'siz, kargo ücreti alınmıyor): Yeşil Kosta Rica Taarruzu 43 TL
    https://www.baristapazari.com/magaza/costa-rica-tarazzu-yesil-cekirdek/?removed_item=1

    baristasepeti.com : Sipariş üzerine kavurmaktadır. Zaman zaman kampanyaları vardır.
    kahhve.com : Haftalık kavurmaktadır.
    e-gurme.com : Siparişle kavurmaktadır.

    KAHVE MAKİNALARI
    En küçüğünden en büyüğüne piyasada pek çok model mevcut.

    Zamandan tasarruf etmek isteyen ve paraya kıymak isteyen tam otomatik makina tutkunları için Delonghi ESAM-6600 PRİMADONNA tavsiye edilebilir.
    Yarı otomatik espresso makinalar içinde ekonomikliğiyle Delonghi EC221 öne çıkmakta.
    Kombo denilen ve hem espresso hem filtre kahve yapılabilen model çok fazla yok maalesef. Yine Delonghi'nin 2-3 farklı modeli bulunuyor, BCO 260, BCO264, BCO420.
    Sadece filtre kahve sevenler içinse piyasada sayısız marka ve model bulunmakta.

    GERÇEK KAHVE İLE EN KOLAY NASIL TANIŞIRIM?
    Şimdi kahve ile ilgili olması gereken yerdesiniz. Tabii ki en basit olanı bir 3.dalga kahveciden (artık ne olduğunu biliyorsunuz) içeri girerek filtre kahvenizi alıp az çok fikir edinmektir.
    Ancak siz de bunun ilerisine geçmek istiyorsanız kahve ekipmanı, kahveye duyduğunuz/duyacağınız ilgiye göre çok çeşitlenebilir ve fazlaca maliyetli olabilir.
    Biz burada ekonomik ve hızlı olarak ilk tanışma şekillerini örneklendireceğiz. Ekonomik gücünüz yeterli olsa bile tercihlerinizi belirlemek için yine de bu sıralamayı takip etmenizi öneririz.

    1) Hemen bir french press alarak ve bir kahve dükkanından (Starbucks vs.) 100 gram civarı (french prese göre) kalın öğütülmüş kahve alarak ilk demlemenizi yapabilirsiniz. Starbucks'a giderseniz f/p oranı
    çok iyi düzeyde ve piyasa fiyatından bir french press demleme aletini oradan da alabilirsiniz.

    2) İşi biraz ileri götürmek ve kahve zevkinizi bir üst basamağa taşımak için yukarıda bahsedilen el değirmenlerinden birini ve yukarıdaki internet sitelerinden kavrulmuş çekirdek kahvenizi alabilirsiniz.
    3) Espresso tarzı daha yoğun kıvamlı kahve seviyorsanız, Türk kahvesi gibi ocak üstünde yapmak istiyorsanız, hem de sıcak içimden vazgeçemiyorsanız 2. demleme tercihiniz kesinlikle moka pot olmalıdır.
    3) Daha duru (gövdesiz), aromayı daha fazla hissedebileceğiniz, daha kontrolün sizde olduğu bir demleme tercih ediyorsanız Hario V60 tam size göre. Yalnız bu demleme naziktir, ölçülere riayet, taze kavrulmuş ve yeni öğütülmüş kahve ister.
    4) Kalabalık bir aileniz var ve kahveyi sevenler de fazla ise, bu işlere ayıracak vaktiniz de kısıtlıysa 100 TL civarına bir filtre kahve makinesi alabilirsiniz.
    5) Uç tercihlere yönelmeye hazırsanız bundan sonrası, aeropress, soğuk demleme, espresso makinesi, yeşil çekirdek, kahve kavurma ekipmanı ve profesyonel öğütücüler artık sizi bekliyor olacaktır.

    KAHVE NASIL İÇİLİR ?
    Pek çok kişi demledikleri kahvenin yeterince sıcak olmadığından yakınır. Bu, Türk insanının sıcak çay içme alışkanlığını kahveye taşıma gayretinden gelen yanlış bir düşüncedir.
    95 derece civarında aromalarını ortaya çıkaran kahve, orta-yüksek sıcaklıkta ve yavaş yavaş içilen bir içecektir. Zaten aşağıda deneyimlerimle sıraladığım uygulamayı yapabilmeniz için suyun makul bir sıcaklıkta olması gerekir.
    Korkmayın, çaydaki gibi tedirgin olmanıza gerek yoktur, yani soğumaya yakın bile olsa kahvenizi keyifle içmeye devam edebilirsiniz. Bu konuda aşağıda linkini verdiğim Türkiye Kahve Şampiyonu ile röportaj yazısını tavsiye edebilirim.

    Diğer bir husus da kahve içerken mümkün olduğunca tad ve koku duyularınızdan birlikte faydalanmak. Bunun için de özellikle burnunuzun kahve kokusuyla temasını dikkatli ve idareli kullanmalısınız.
    Aksi halde burnunuz kokuya doymuş olacak, alabileceğiniz kahve keyfinizin yarısını bilmeden heba etmiş olacaksınız.

    Öyleyse başlayalım,
    1) Demlediğiniz kahveyi bekletmeden ancak ağır ve sakin yudumlarla tüketmeye başlayın (içmeye demedim).
    2) Cam bardak, kupa ya da termos tercihinize kalmıştır. Ancak kupa yada termos bardak kahvenizi daha uzun süre sıcak tutacaktır.
    3) Uygun öğütme ile ne kadar az telveli bir demleme yaparsanız bekledikçe acılaşma sorununundan o derece kurtulursunuz.
    4) Her yudum öncesinde ve sırasında burnunuz ile ufak bir koklama hareketi yaparak kahvenize yaklaştığınız bu mümtaz anın tadını çıkarın. Yani sadece tadıyla değil, kokusuyla da kahvenizle bütünleşin.
    5) Şimdi içinize çekmeden ve "hüpürdetmeden" yavaşça bir yudum alın ve kahveyi dilinizin yardımıyla tüm damağınıza yayın, kahvenizin gövdesini hissedin, o her yerde okuyup etkilendiğiniz notalarıyla buluşmaya çalışın.
    Yani hemen boğazınıza doğru akıtmayın. Unutmayın ki, her kahve taneciği ardındaki büyük emeklerin fincanınızda sizinle buluşmasıdır. Hakkını vererek için.
    6) Kahveyi çay gibi sık yudumlarla hızlı hızlı içmek kahvenin o enfes aromalarına karşı burnunuzu duyarsız hale getirir. 40 yıl hatırı olan bir içeceğe karşı sakin olun, her yudumda fincanı yerine bırakın ve en az 20 sn. bekleyin.
    7) Onu yapamıyor, aceleniz de varsa, aralarda ağızdan derince nefes alın ki tad duyularınız yenilensin.
    8) Bu arada kahve bardağınızı biraz öteye koyarsanız beklerken burnunuzu da dinlendirmiş ve bir sonraki yuduma hazırlamış olursunuz.
    9) Kahveniz soğumaya başladıkça ona küsmeyin, aksine her yeni sıcaklıkta ondan farklı lezzetler alabileceğinizi görecek ve son telvesine kadar haz duyarak içebildiğinizi göreceksiniz.
    10) Kahvenizi içerken sonraki demlemeniz için deneyimlerinizi biriktirin. Kullandığınız çekirdek, ölçüleriniz, demleme yöntemi, gövde, aroma, ekşilik, sıcaklık, telve kalıntısı, öğütme derecesi yönünden değerlendirme yapın.

    KAHVE TERİMLERİ
    Single Origin:
    Blende:
    Pour Over : Üstten su dökerek demleme
    Roasting: Kavurma
    Coffee bean : Kahve çekirdeği
    Pot: Demlik
    Blooming: Demleme öncesinde kahve ile eser miktardaki suyun 30 sn kadarlık ilk buluşması.
    Brew: Demleme
    Drip Brew : Damlayarak demleme
    Gövde : Basitce kahvenin ağızda bıraktığı "yoğunluk" hissi denilebilir. Kağıt filtre düşmanıdır.
    Aroma: Kahveden almak isteyeceğiniz her türlü tad, lezzet ve kokuların bütünü.
    Asidite: Kahveye tadını veren önemli komponentlerden biri. Kavurma derecesi arttıkça azalır.
    Barista: Kahveyi yapan ve sunan kişi. Kahve demleme ustası.
    Daha fazlası için:http://www.kahve.gen.tr/sozluklist.php

    FAYDALI/İLGİNÇ LİNKLER
    https://acemibarista.blogspot.com/2015/05/taze-kavrulmus-kahve.html
    Nedir bu 3. dalga kahve akımı?:http://www.kahvecini.com/2015/07/ucuncu-nesil-kahve-akm-nedir.html
    İstanbulda en iyi 3. dalga kahveciler :https://onedio.com/haber/istanbul-un-en-populer-ve-en-iyi-10-3-dalga-kahvecileri-564115
    Kahve Demleme Uygulaması :https://play.google.com/store/apps/details?id=soop.BaristaMe.free
    Türkiye Kahve Şampiyonu ile röportaj:http://www.milliyet.com.tr/cumartesi/niye-soguk-derler-ama-icilmesi-gereken-isi-o-2140413
    Kahve Eğitmeni Şerif Başaran'dan kahve aromaları:https://www.xing.com/communities/posts/hangi-kahve-size-uygun-1004870281
    Latte Art Show :https://www.youtube.com/watch?v=wjwiQK34kcc
    Hario Yarışması:https://www.youtube.com/watch?v=-5b1ml9qLmo
    Kahve armoasını etkileyen 7 faktör (ingilizce):https://capecoffeebeans.co.za/blogs/cape-coffee-blog/77091524-7-factors-that-influence-coffee-flavour

    İLGİNÇ BİLGİLER
    + Kahve dünyada en çok ihracatı yapılan ikinci üründür (petrolden sonra gelir).
    + Dünyada en çok içilen ikinci içecek kahvedir (tabii birinci sudur).
    + En fazla kahve ihraç eden ülke Brezilya'dır.
    + Daha yoğun olsa da espresso filtre kahveden daha az kafein içerir.

    DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR
    + Kahve yüksek kafein içerir. Kalp, damar, tansiyon gibi rahatsızlığı olanlar doktora danışarak tüketimini ayarlamalıdır.
    + Demledikten sonra kalan kahve parçacıklarını lavaboya dökmek yerine az sulandırarak çöpe dökünüz.
    + Tüm çabalarınızı boşa çıkaracak şekilde kahvenin aromasından uzak kalmak istemiyorsanız içmeden önce elinize krem, kolonya vs. sürmeyiniz.

    KAHVE DEMLEME TABLOSU
    Internet üzerinden derlediğim bilgilerle oluşturduğum tablo (görüş ve yorumlara açıktır).
    Kahve Demleme İçin *HAP* Bilgiler

    KAHVE KÖŞESİ
    Eğer merakınız benim gibi ise siz de 2 ay sonrasında böyle bir kahve köşesi ile evinizde özgün bir dekor oluşturabilir, tüm kahve demleme işlerinizi bu köşede yapabilirsiniz.
    Köşeye açacağınız bir delik, bir mini süpürge ve alta koyacağınız çöp ile kahve tozlarından ve kuru çöplerden kolayca kurtulabilirsiniz.
    Ürün linki: /404.aspx
    Kahve Demleme İçin *HAP* Bilgiler

    -BİTTİ-
    Kahve Demleme İçin *HAP* BilgilerKahve Demleme İçin *HAP* BilgilerKahve Demleme İçin *HAP* BilgilerKahve Demleme İçin *HAP* Bilgiler



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi nokmen -- 1 Kasım 2017; 23:3:29 >







  • Üstteki bilgiler DH ve internet üzerinden elde ettiğim ve not aldığım bilgilerin kendi cümlelerimle bir araya getirilmesidir.

    İnternet üzerinde çok güzel çalışmalar var ancak kahveyle yeni tanışanların ilk ihtiyacını gidermeye yönelik olarak,
    linkler arasında gezinmeden baştan aşağıya bir çırpıda okunacak bir bilgi kaynağına rastlamadım. O nedenle kendim
    böyle bir "hap" bilgi sayfası oluşturmak istedim. Umarım yeni başlayanlara bir nebze faydalı olabilmişimdir.

    Bu bilgiler ışığında kahveyle ilgili bilgi alışverişinizi
    benim de herşeyi öğrendiğim aşağıdaki link üzerinden yürütebilir,
    bilgi ve deneyimlerini paylaşan pek çok kişiye ulaşabilirsiniz.

    http://forum.donanimhaber.com/m_52382437/tm.htm
  • Üstteki bilgiler DH ve internet üzerinden elde ettiğim ve not aldığım bilgilerin kendi cümlelerimle bir araya getirilmesidir.

    İnternet üzerinde çok güzel çalışmalar var ancak kahveyle yeni tanışanların ilk ihtiyacını gidermeye yönelik olarak,
    linkler arasında gezinmeden baştan aşağıya bir çırpıda okunacak bir bilgi kaynağına rastlamadım. O nedenle kendim
    böyle bir "hap" bilgi sayfası oluşturmak istedim. Umarım yeni başlayanlara bir nebze faydalı olabilmişimdir.

    Bu bilgiler ışığında kahveyle ilgili bilgi alışverişinizi
    benim de herşeyi öğrendiğim aşağıdaki link üzerinden yürütebilir,
    bilgi ve deneyimlerini paylaşan pek çok kişiye ulaşabilirsiniz.

    http://forum.donanimhaber.com/m_52382437/tm.htm




  • Harika bir yazı olmuş elinize sağlık

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Emeğe saygı.Harika olmuş , kısa ve öz bilgiler.
    Teşekkürler.
  • Gerçek kahve keyfi konusunda temel bilgileri almak,filtre kahve nasıl yapılır vs öğrenmek için 20 sayfa hario okudum. Yeni başlayanlar için çok faydalı olmuş bu konu.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • nokmen kullanıcısına yanıt
    3.nesil kahve akımına kapılacaklar için harikulade konu olmuş.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ironcarbonom -- 6 Şubat 2016; 22:03:22 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Harika bir konu olmuş. Tebrikler.
  • Emeğine sağlık hocam. Keyifle okudum.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Mesajım bulunsun elinize sağlık

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Güzel bir kaynak olmuş, elinize sağlık..
  • Pozitif ve motive edici yorumlarından dolayı tüm arkadaşlara teşekkürler.
    Her türlü bilgi, öneri ya da düzeltme olsun katkılarınızla daha da güzel olacağını düşünüyorum.
  • Güzel konu tebrik ederim. Manuel öğütücülere hario skerton & mill ve porlex de ekleyebilirsiniz.
  • Nasıl da unutmuşum. Ekleme yapıldı teşekkürler .
  • Süper kaynak.
    Elinize sağlık
  • Hocam öncelikle elinize sağlık güzel ve toplu bir paylaşım olmuş :)

    Madem böyle güzel bir paylaşım yapmışsınız birkaç nokta için fikirlerimi paylaşmakta fayda buluyorum.

    1- Aeropress için sabit bir öğütme noktası yok aslında iki çeşit filtre kullandığından ötürü. Ama kağıt filtre kullanan kullanıcıların espressodan kalın fakat pour over drip dediğimiz v60 vb methodların öğütmesinden ince olması öneriliyor. Metal filtre için ise metal filtrenin deliklerinin büyüklüklerine göre bir öğütüm yapılması daha faydalı olur diye düşünüyorum.

    2- Cold drip ile cold brew kavramları biraz karışmış galiba. Onu da açalım, cold brew yönteminde belli bir miktar kahve belli bir miktar su ile uzun bir süre boyunca (12-24 saat) beraber bir kabın içinde oda sıcaklığında veya buzdolabında tutularak yapılan, sonrasında ise filtreyle kahve taneciklerinin ayrılarak nispeten diğer metodlara göre daha uzun bir raf ömrü olan bir yöntem. Bu methodun kolaylık sağlaması için Toddy Cold Brewer(Amazondan temin edebiliriz) veya Cold Bruer(sitesinden alınabiliyor sanırsam). Cold drip ise genelde oranımıza uygun miktarda buz ile yapılan daha yavaş bir yöntem.

    3- Öğütücü olayını açalım biraz: Evet sözen espresso, türk kahvesi için iyi. Aynı şekilde skerton ve mini mill de iyi. Fakat öğütme kalınlaştıkça maalesef bu öğütücüler mekanizmalarının sabit olmamasından ötürü kötü öğütmeler çıkartmaya başlıyor. Bu işin erbabı üstadı diyebileceğim 3 tane öğütücü var:
    -Amerika bazlı Orphan Espresso tarafından üretilen LIDO 2(175$) ve LIDO 3(195$)
    -İngiltere bazlı MadeByKnock tarafından üretilen Hausgrind(130 pound civarı), Feldgrind(Feldwood)(90-100 pound civarı)
    -Avusturalyalı portaspresso tarafından üretilen Rosco hand grinder(450$) ve Rosco mini grinder(380$)

    Elektrikli öğütücüler için:
    KG79dan sonra öğütmede bir üst seviyeye çıkmak isteyen arkadaşlar için Baratza Encore önerebiliriz. Bir üst seviye için de Çelik dişli(burr) takılmış Mahlkoenig Vario-W önerebiliriz. Bu da paklamaz ise artık EK43 alınır zaten

    4- Bonarri'nin kendi sitesi açıldı, sadece havale/eft çalışıyor fakat 250x4 60TL kampanyası orada da devam ediyor.

    5- Chemex için 1gr kahve için 16 gr su olursa daha iyi olur diye düşünüyorum.




  • Beklediğim gibi bir katkı olmuş, gerekli düzenlemeleri yapacağım teşekkürler.
  • Emeğinize sağlık,keyifle okudum,
    yararlı bir kaynak olmuş
  • "KAHVE NASIL İÇİLİR ?" başlığı eklenmiştir.

    Keyifle okuyacağınızı umuyor, faydalı olmasını diliyorum.
  • Elinize sağlık hocam zevkle okudum
  • Kahveyle aram pek iyi değil ama bu konuyu görünce içesim geldi.
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.